GYED,GYES, táppénz


sziszi84 # 2010.09.07. 12:51

Nandy:

De szerinted az kivitelezhető, hogy akár januártól-június végéig táppénzen legyek ha az orvos kiír?
Igazából azt sem tudom meddig lehetek táppénzen.
Mert én igazából úgy szeretném, hogy:

  • november:babaprojekt
  • januártól nem dolgozék(stresszes munkaköt+csak félállás)táppénzre mennék.
  • ha lejár a szerződésem június 30. attól kezdve munkanélkülibe jelentkeznék be a szülésig.

Ez lehetséges lenne?
A passzív táppénz mikor lehet igénybevenni?

A babával meg nem igazán szeretnénk várni mert a szocpol köti a kezünket.

Köszönöm

Judy75 # 2010.09.07. 13:24

Köszönöm a válaszokat. A feltételek fennállnak, részesülök álláskeresési járadékban és van elegendő munkaviszonyom is.

nandy # 2010.09.07. 13:31

sziszi:

Továbbra sem tudok mást mondani, csak azt, hogy...

Ha munkanélküliről mész szülni, akkor kb. a mostani béred után fogod kapni a GYÁS-t, GYED-et.

Azzal még kiegészítem, hogy a GYÁS és GYED összege nagyjából megegyezik majd a gyes összegével, azaz szinte semmit nem kapsz.

Ezek után én nagyon meggondolnám, hogy érdemes-e belevágni a projektbe, miközben a fejem felett lebeg egy jó nagy hitel is... Olvasgass egy kicsit itt a fórumon, hányan panaszkodnak, hogy egy-két gyerkőccel lassan az utcára kerülnek.

virág05 # 2010.09.07. 14:31

Szia Nandy!

Szeretném kérni segítségedet.
1998 óta munkaviszonyban állok. 2008.06.12-én született meg kisfiam, 2010.06.13-tól GYES-en vagyok. Tervezzük a 2. babát, aki várhatóan 2011-ben fog megszületni. Miből fogják felszámolni a TGYÁS-t, GYED-t? Szeretnék októbertől félállásban egy másik cégnél munkát vállalni, ez befolyásolja az összeget? (br. bérem 140 e Ft volt)
Válaszodat előre köszönöm.

Eniko75 # 2010.09.07. 15:05

Segitséget szeretnék kérni az ügyben hogyha táppénzen vagyok a főmunkahelyemen attól én még elmehetek-e mellette mellékállásba 4-6 órás munkába 1 honapra pl.?

sziszi84 # 2010.09.07. 15:40

Nandy!

Azt írod,hogy a mostani bérem után kapom a gyást, gyedet,gyest vagyis amint írod semmit sem kapok.
De miért semmit ha a fizetésem átlagosan br.120.000. ft?

A táppénzes kérdésemre tudnál választ adni?
Mennyi időt tölthetek táppénzen?Akár 6 hónapot is?

Elnézést az értetlenkedésért, de nagyon fontos lenne hogy hogyan tervezzünk.
Köszönöm a segítségedet!

nandy # 2010.09.07. 16:40

Virág, neked is csak azt tudom írni, amit Sziszi-nek... nagyon nehéz úgy jó választ adni, ha még csak tervben van a baba.

Nagyvonalakban: Valószínűleg 2011-ben fogod igényelni a TGYÁSt-, így a 2010. évi jövedelmed alapján számolják, a GYED-et pedig 2012-ben, azt a 2011. évi jövedelmedből.
De nagyon sok minden múlik azon, hogy közben esetleg táppénzre kényszerülsz, megszűnik a munkaviszonyod, stb... Sokszor egy-két napon múlik az ellátás alapja és összege is.
ezt te sem tudhatod előre.

nandy # 2010.09.07. 16:41

Sziszi:

Azt írtad, hogy csak félállásban foglalkoztatnának. Nem feltételeztem, hogy mindezt havi 120 ezerért akarják...

nandy # 2010.09.07. 16:43

De most már tényleg szépen kérlek titeket, hogy ilyen jövőbeni "mi lesz ha..." tipusú kérdéseiteket ne itt tegyétek fel. Egyszerűen képtelenség rá válaszolni.

Tájékozódásképpen olvassátok el az OEP oldalán található információkat (közérdetű adatok menüpont)

http://www.oep.hu/portal/page?…

nandy # 2010.09.07. 16:47

Eniko75:
A kezelőorvos (jó esetben...) az adott munkakör ismeretében dönti el, hogy keresőképtelen vagy-e vagy sem. Ezért előfordulhat, hogy pl. rakodómunkásként nem tudnál dolgozni, mert nem tudsz emelni, de titkárnőként igen... (Elég ritka eset). Tehát a példánál maradva, rakodómunkásként nincs munkavégzési kötelezettséged, hiszen keresőképtelen vagy, de titkárnőként dolgozhatsz.

Az biztos, hogy ha máshol dolgozol, akkor táppénz ellátásra semmi esetre sem leszel jogosult.

sziszi84 # 2010.09.07. 17:24

Nandy!

Köszönöm a segítségedet.
Tényleg bonyolult így hogy még csak tervben van a baba.
A 120.000. bruttót pedig azért írtam,mert jelenleg, vagyis decemberig ennyi a fizetésem.Utána lenne csak félállás.
És ha úgy alakulna ahogy leírtam, akkor ismereteim szerint a 2010-es béremet vennék alapul.

queen33 # 2010.09.08. 05:49

Babát tervezünk, de valószínűleg meg fog szűni a munkahelyem decemberben. Ha sikerül a Baba milyen juttatásra számíthatok pár hónapos terhesen munkanélküliként? (br. 150.000,-Ft-ot keresek)

Dödölle1 # 2010.09.08. 06:16

nandy 2010.09.07. 18:43

De most már tényleg szépen kérlek titeket, hogy ilyen jövőbeni „mi lesz ha…“ tipusú kérdéseiteket ne itt tegyétek fel. Egyszerűen képtelenség rá válaszolni.

Tájékozódásképpen olvassátok el az OEP oldalán található információkat (közérdetű adatok menüpont)

http://www.oep.hu/portal/page

Támogatom. Érdemi választ csak a releváns adatok pontos ismeretében lehet adni, az utóbbi időben viszont nagyon megnőtt a többismeretlenes, alapvető információkat sem tartalmazó kérdés.

A fentieken túl a kérdés feltevése előtt érdemes lenne legalább 4-5 oldalt visszaolvasni,hátha az adott, vagy ahhoz nagyon hasonlító kérdésre már megadtuk a választ.....

Nem győzöm eleget sulykolni, hogy a teljeskörű tájékoztatás érdekében célszerű személyes találkozót kérni a REP PEEO Osztályvezetőjétől, aki a bemutatott okmányok alapján esetleg olyan részletre is felhívhatja az ügyfél figyelmét, amit mi okmányok hiányában, kizárólag a kérdező által megadott adatok bírtokában esetleg észre sem veszünk.

Tudom, hogy néhány kolléga nem szívesen fogad ilyen módon ügyfeleket, viszont a többség nem zárkózik el a biztosítottak ezen a módon történő tájékoztatásától, ha esetleg mégsincs ideje, akkor pedig arra megkéri a helyettesét, vagy egy tapasztalt ügyintézőt....

Üdv. :)

rejtjel # 2010.09.08. 07:36

Sziasztok!

2010. október 8-ra várom a 2. gyerekemet. 2010. július 31-én sajnos lejárt a határozott idejű munkaviszonyom, aug 2 óta álláskeresési támogatást kapok. Erről mennék TGYáS-ra, majd GYED-re, de közben megtudtam, hogy ez esetben a TGYás ideje nem számít bele a GYED-hez szükséges biztosítási időbe, nekem viszont szükségem lenne arra a 168 napnyi időre is (nincs meg az 560 napom sajnos, hogy a 2. gyerkőc kétéves koráig kitartson a GYED, mert az előzővel sajnos a végén passzív GYED-en voltam :().
A OEP-nél azt mondták, hogy ha munkaviszonyban lennék, akkor beszámítana a TGYÁS ideje is, ilyet szerezni azonban sajnos nem tudok... Én arra gondoltam, hogy egyéni vállalkozóvá válnék, és úgy mennék TGYás-ra, illetve majd GYED-re, ha ez lehetséges. Tudom, hogy nem szép dolog lenne ez, de pilanatnyilag nem látok jobb megoldást...
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek működhet-e ez így (álláskeresési megszüntetése, egyéni vállalkozói, arról TGYÁS, majd GYED)? A minimálbér után fizetném meg a közterheket, ez úgy láttam, egy hónapra 48000 ft körül jönne ki, feltételezem, ha hamarabb megyek TGYÁs-ra, akkor ezt időarányosan, csak az egyéni vállalkozóként töltött napokra kellene megfizetni? Előre is köszönöm a segítséget!

erika77 # 2010.09.08. 07:46

Kedves Szakértők!

A kérdésem a következő. Holnap valószínűleg meg fogom kapni a rendes felmondásomat. 90 nap táppénzen voltam, jár nekem a 30 napos táppénz utáni védettség. Azt már tudom, hogy a felmondásomat megkaphatom az első nap, de azzal nem vagy tisztában, hogy a munkáltató eltekinthet-e a 30 nap munkavégzés alól, vagy mi a gyakorlat ilyen esetekben?

Dödölle1 # 2010.09.08. 09:24

queen33

Babát tervezünk, de valószínűleg meg fog szűni a munkahelyem decemberben. Ha sikerül a Baba milyen juttatásra számíthatok pár hónapos terhesen munkanélküliként? (br. 150.000,–Ft-ot keresek)

Az álláskeresési járadékot az alábbiak figyelembevételével állapítják meg:

1991. évi IV. törvény
a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról

Álláskeresési járadék mértéke

26. § (1) Az álláskeresési járadék összegét az álláskeresőnek az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben elért, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 19. §-ának (3) bekezdésében meghatározott munkaerő-piaci járulék alapja (a továbbiakban: járulékalap) havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani.

(2) Ha az álláskereső az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben több munkaadóval állt munkaviszonyban, vagy több vállalkozói tevékenységet is folytatott, vagy munkaviszonyban állt és vállalkozói tevékenységet is folytatott, az álláskeresési járadék összegét valamennyi munkaadónál, illetőleg vállalkozói tevékenysége során elért járulékalap alapulvételével kell az (1) bekezdés szerint kiszámítani.

(3) Megelőző négy naptári negyedévi járulékalap hiányában a járadék számításának alapja a négy naptári negyedévnél rövidebb időszakban elért járulékalap havi átlagos összege.

Ha a megelőző négy naptári negyedévben egyáltalán nincs az álláskeresőnek járulékalapja, akkor az álláskeresési járadék megállapításának alapja a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér 130 százaléka.

(4) Az egy napra járó álláskeresési járadék számításának alapja az (1) és (3) bekezdésben meghatározott összeg harmincad része.

(5) Az álláskeresési járadék napi összege a folyósítás első szakaszában - amely a folyósítási időtartam feléig, de legfeljebb 91 napig terjed - a (4) bekezdés alapján meghatározott járadékalap 60 százaléka, de legalább az álláskeresési járadékra való jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének 120 százaléka.

(6) Az álláskeresési járadék napi összege a folyósítási időtartam második szakaszában az álláskeresési járadékra való jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének 60 százaléka. Ha a járadék számításánál figyelembe vett összeg nem éri el a minimálbért, akkor mindkét szakaszban az álláskeresési járadék napi összege az (1) és (3)-(4) bekezdés szerint számított összeg 60 százaléka.

pazs # 2010.09.08. 09:39

erika77: eltekinthet bármikor, de mindenképp írásban tegye.

nandy # 2010.09.08. 09:43

erika77:

Munkáltatói rendes felmondás esetén a munkáltató köteles legalább a felmondási idő felére felmenteni a munkavégzés alól. A másik felére is felmenthet (vagy elküldhet szabira), de erre már nem kötelezhető.

Arra viszont felhívom a figyelmed, hogy a védettség időtartama alatt a felmondási idő nem kezdődhet még el, tehát azt a 30 napot is meg kellene valahogy oldani.

nandy # 2010.09.08. 09:55

rejtjel:

Nem igazán tudok jó választ adni, csak néhány gondolat erejéig...

A TGYÁS és a GYED jogosultság egyik alapvető feltétele, hogy a szülést megelőző két éven belül legyen 365 nap biztosítási jogviszonya.
A TGYÁS-hoz szükséges 365 napba beleszámít a passzív TGYÁS és GYED, de a GYED-hez szükséges 365 napba már nem! (azaz nem csak a GYED időtartama miatt van szükség a napokra, hanem alapvetően a GYED-re való jogosultsághoz is.) Természetesen ha van 365 nap munkaviszonyod, akkor ez számodra nem kérdéses.

Eb. tv. 40. § (2) A terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani375

  1. a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét,

42/A. § (4) A gyermekgondozási díjra történő jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

  1. a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz idejét,

GYED időtartama:

Szerintem a TGYÁS ideje semmiképpen nem fog beleszámítani a szükséges napok számába, (legfeljebb 28 nap, ha a szülést megelőző 28 nappal előbb kéred a TGYÁS-t), mert a tv. azt mondja, hogy...

42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.391
(2) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.

erika77 # 2010.09.08. 11:09

Nandy!

A kérdés pont az, hogy a 30 nap védettség alatt megteheti-e, hogy kifizet 30 napra, de nem kell ledolgoznom. Vagy ha ragaszkodok ahhoz, hogy dolgozni akarok, akkor mi van. Lehet, hogy emlékszel, a táppénz alatt átszervezték a területemet. Ha a 30 napra ad munkát, mert én ragaszkodom hozzá, hogy dolgozni akarok, akkor az átszervezésre hogyan fog utána hivatkozni? Ha 30 napra tud munkát adni, akkor utána miért nem? Vagy rosszul gondolkozom és ennek nincs jelentősége?

kerdezo25 # 2010.09.08. 11:42

Nappali tagozatos főiskolás vagyok, emellett másodállású vállalkozóként dolgozom. Szeretnék gyedre jogosult lenni. Úgy tudom, ilyenkor kivétet kell alkalmazni. Az a kérdésem, hogy ha ezt teszem, minden járulékot meg kell fizetnem a kivét után, ha én csak a gyed miatt fizetném ezeket? Úgy értem, pl a nyugdíjjárulékot is vagy csak elég azt a részét, ami alapján a gyedet számolják (és ha van ilyen, akkor az mi? Vagy mindent vagy semmit alapon működik a dolog?

ngami # 2010.09.08. 13:47

Kedves Fórumozók!
Egy megbízásos munkatársam aug 26-án táppénzre ment. Szept 01-én kiderült, hogy terhes. Ugyanezen nappal felvette őt egy másik munkahely, mivel 31-én lejárt a megbízási szerződése.
A háziorvosa nem volt hajlandó 2db táppénzes papírt kiállítani, pedig volt már erre precedens, hogy a táppénz egyheti időszaka átnyúlik a másik munkaviszonyba.

Mi alapján kérhetem, vagy követelhetem az orvostól (legközelebb), hogy legyen szíves 2db-ot kiállítani, hogy így mindkettő munkahely kapjon.

Köszönöm: Marcsi


Marcsi

Dödölle1 # 2010.09.08. 14:10

ngami

Kedves Fórumozók!

Egy megbízásos munkatársam aug 26-án táppénzre ment. Szept 01-én kiderült, hogy terhes. Ugyanezen nappal felvette őt egy másik munkahely, mivel 31-én lejárt a megbízási szerződése.

A háziorvosa nem volt hajlandó 2db táppénzes papírt kiállítani, pedig volt már erre precedens, hogy a táppénz egyheti időszaka átnyúlik a másik munkaviszonyba.

Mi alapján kérhetem, vagy követelhetem az orvostól (legközelebb), hogy legyen szíves 2db-ot kiállítani, hogy így mindkettő munkahely kapjon.

Köszönöm: Marcsi

  1. Akkor most rólad van szó (mi alapján kövertelhetem...) vagy egy megbízásos munkatársadról?
  2. Keresőképtelenség alatt hogyan létesített biztosítási jogviszonyt különös tekintettel a Tbj. 7.szakaszában foglaltakra?

3.Milyen jogviszonyt létesített? Hány órás, ha munkaviszonyról van szó? Felvette-e a munkát?

4. Amennyiben nem állt munkába hogyan jött létre a munkajogviszony?

5. Amennyiben munkába állt -ebből következően mégsem keresőképtelen- akkor pedig miért kellene a háziorvosnak keresőképtelenséget igazolni?

6. A keresőképtelenség elbírálására a házorvos jogosult. Ebtv. 45. §. (2)

A keresőképtelenséget munkakörönként kell megállapítani. Ebtv. 45. §. (1)

A keresőképtelenséget igazolni a 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet alapján kell.

7. Amennyiben az orvos döntésével nem értesz egyet, úgy az Ebtv. 77. § alapján az ORSZI-hoz lehet fordulni.

8. Kérdésedre tehát a válasz. Az orvosnak nem kötelező 2 db. táppénzes papírt kiállítani. Ő dönti el, hogy mely jogviszonyban, mely munkakörben áll fenn a keresőképtelenség. Döntése ellen az ORSZI-hoz lehet fordulni. A két táppénzes papír még nem jelenti azt, hogy mind a két jogviszonyból fogsz táppénzt kapni, mivel az Ebtv. szabályozza, hogy egyidejúleg fennálló jogviszonyok esetében mely jogviszony alapján állapítható meg készpénzellátás. Viszgálandó pl. a munkaidő és a jogviszony létrejötte....... A vizsgálatot a táppénzfolyósító szerv (Tb Kifizetőhely, vagy REP PEEO fogja elvégezni, ezt a folyamatot hívják igényelbírálásnak....

nandy # 2010.09.08. 14:24

erika77:

A munkáltató bármikor dönthet úgy, hogy felment a munkavégzés alól. De a felmentés időszakára járó bért akkor is ki kell fizetnie (lehet, hogy ez nem volt világos?).

A másik kérdésed nem releváns, mert a munkáltató átmenetileg 42 (44?) napra akár más munkakörbe is átirányíthat.

nandy # 2010.09.08. 14:27

kérdező:

Ha pénzt veszel ki a vállalkozásodból, akkor minden járulékot meg kell fizetni. Nem lehet csak eg.biztosítási járulékot, vagy mást... szép is lenne!
(Kivéve az osztaléknál, de az más, és nem is jogosít semmilyen ellátásra.)