GYED,GYES, táppénz


anne01 # 2011.03.21. 18:45

piszke1

Legálisan nem megoldható, hogy ne kerüljél pénzbe a cégnek.

anne01 # 2011.03.21. 18:43

mtengyer

A táppénz változásokról még igen nehéz bármit mondani, de jó eséllyel a már megkezdett táppénzekre nem vonatkoznak még az új szabályok.
Tgyás a 2010-es év alapján fog járni, gyednél már érdekes lehet, hogy a betegszabadságod (nem táppénz!) meddig járt és mikor fogsz szülni.

anne01 # 2011.03.21. 18:39

Ancsa77

A te érdeked azt diktálja, hogy biztosításban legyél és minél később szóljál a terhességedről. A munkáltató szempontjából ez igen csúnya és nem korrekt dolog.

jogoska1 # 2011.03.21. 14:40

Kedves nandy!

Nagyon szépen köszönöm a válaszod a szünetelő vállalkozó táppénzével kapcsolatban!Igazán sokat segítettél vele :)

Ja, és nem vagyok könyvelő... csak egy sima, mezei ügyfélszolgálatos ügyintéző... de tényleg nem vagyok tisztában az adó-, illetve tb-jogszabályokkal, ebben igazad van. :)

Még egyszer köszönöm!

piszke1 # 2011.03.21. 07:56

Második gyermekemmel 2011. március 20-án lejárt a gyesem. Munkahelyem "szívességből" vett fel, hogy míg nem kell utánam fizetnie, jogviszonyban maradhatok, majd elválunk egymástól. Mivel a gyesem lejárt, szeretném megszüntetni a munkaviszonyomat, hogy a cégnek ne kerüljek pénzbe. Álláskeresési járadékot szeretnék igényelni, hogy jövedelemhez jussak, míg nem találok állást.
Kérdésem, hogy milyen módon szüntessem meg munkaviszonyomat? Úgy tudom, közös megegyezésnél kötelező a szabadságmegváltás, ami munkáltatómnak pénzbe kerül, így ez nem jó megoldás. Vagy esetleg lehet valami megállapodást kötni, hogy nem kérek szabadságmegváltást? Hogy járok a legjobban?
Válaszát köszönöm!

mtengyer # 2011.03.20. 18:30

Tisztelt szakértők!

2 kéréssel fordulok önökhöz.
2008. jan.-ban született első gyermekem. 2010. jan 25.-ig gyed-et, majd gyest kaptam.
2010.02.12-04.31-ig voltam próbaidős alkalmazott egy cégnél, bruttó 90.000 ft-os fizetéssel. ezt követően 2010.05.13-vagyok alkalmazásban a jelenlegi munkahelyemen, első 3 hónapban nettó 80.000 ft.-os fizetéssel, majd nettó 90.000 ft-os fizetéssel. Decemberben kiderült hogy babát várok és sajnos 1 hét múlva pihenésre kényszerítettek a baba érdekében, így azóta betegszabadságon , majd táppénzen vagyok.
Az első kérdésem, hogy a táppénz változás új szabályai vonatkoznak -e rám , a második hogy tgyas-ra és gyed-re számíthatok-e,és milyen módon számolhatom ki ennek az összegét.
Előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel!

mtengyer

Ancsa77 # 2011.03.20. 18:27

Tisztelt Szakértő!

Már korábban is írtam, de mivel nem kaptam rá választ így újra próbálkozom. És sajnos az előző levelem is eltűnt valahova.
Elküldtek az előző munkahelyemről de most úgy néz ki hogy sikeredik egy másik. Eközben kiderült hogy terhes vagyok, és novemberben születik meg (ha minden jól megy) az első kisbabám. Ezért lennének kérdéseim.

Tegyük fel egy éves határozott idejű szerződést szeretnének velem aláíratni. Megtehetem-e hogy aláírom tudván hogy nem fogom tudni végig dolgozni? Lesz-e és ha igen milyen hátrányaim ha mégis aláírom. Sajnos félek hogy ha közlöm velük hogy terhes vagyok akkor nem is vennének fel.

És ha elhelyezkedem, de csak minimálbérre jelentenek le akkor a GYED-et miből fogják számolni? Ekkor is az előző évi keresetem alapján?

Előre is köszönöm a segítséget!

Ancsa77 # 2011.03.20. 18:18

Kedves Szakértő!

Mivel még mindig nem kaptam választ a kérdésemre, ezért próbálkozom újra.

Elküldtek a munkahelyemről de nagyon úgy tűnik, hogy talán össze is jönne egy másik hely. Mindezek közben kiderült hogy terhes vagyok, és novemberben (ha minden jól megy) meg is születik az első kisbabám.

Viszont nem tudom, hogy aláírhatok-e például egy egyéves határozott idejű szerződést, tudván hogy nem fogom tudni végig dolgozni. Lesz-e belőle mégis hátrányom?...

Ha találok egy állást de minimálbérre lennék lejelentve, akkor ez alapján kapnám majd GYED-e vagy az előző évi keresetem alapján? Vagyis nem tudom, hogy érdemes-e ilyet bevállalni.
A segítséget előre is köszönöm!

Glória13 # 2011.03.19. 22:01

Kedves Nandy!

Megakadt a figyelmem egy hozzászólásodon, ami 2011.03.11. 13:16-kor íródott.

"Aki nem ért hozzá, az ne vállaljon el ilyen munkakört! A kifizetőhelyi TB-ügyintéző hozzá(nem)értésén nagyon sok dolgozó pénze múlik, EZ NEM JÁTÉK!!!
A helyedben azonnal írásos panaszt tennék első körben a munkáltatómnál, és utána az OEP-nél is! A kifizetőhelynek ugyanis kötelessége szakképzettséggel (és lehetőleg releváns gyakorlattal) rendelkező alkalmazottat felvenni TB-ügyintézőnek."

Néhány hete írtam már ide a saját problémámmal kapcsolatban, akkor Dödölle1 minden igényt kielégítő, alapos válaszait és tanácsait megfontolva hoztam meg a döntésemet: nem kergettem tovább a GYED-emet, biztosított státusz hiányában úgyis minden felesleges lett volna, az utolsó határozat semmissé tételére kapott 30 nap ma járt le.
Feladtam.
Mégis valami belül azt mondogatja nekem, hogy ennek nem így kellett volna történnie, a méltányossági GYED sikerülhetett volna, ha a TB-ügyintéző értette volna a dolgát... Nem vagyok biztos benne, ezért megkérdezem:
a TB-ügyintéző megigényelhette volna a méltányossági GYED-emet akkor, amikor még biztosított voltam? Talán a TGYÁS lejárta előtt, amikor még a munkáltatóval kötött határozott idejű szerződésem nem járt le?
Mindig az motoszkál bennem, hogy ez az ügyintéző valamit elrontott - és ezt most én és a gyermekem böjtölhetjük.

Konkrétan: 2010. szeptember 20-án járt le a szerződés.
2010. szeptember 30-án a TGYÁS. A kislányom május 13-án született, a frissen beiktatott törvény elején, ezért határeset voltam, mivel a TGYÁS-t még kaptam.
Október 1-én adtam be önállóan a GYED igénylésemet, azok után, hogy az szóban forgó ügyintéző elmondta, nem vagyok jogosult. Azért nem, mert a szülés napját megelőzően "csak" 306 biztosított napom volt. (41 éves, első babás, többszörös veszélyeztetett terhességgel a 9. hónapban is dolgoztam, a biztosított napok miatt.) Viszont a TGYÁS még április 16-án megkezdődött, így voltak, akik azt mondták, hogy talán mégis a régi törvény vonatkozik még rám.
Így alakult, hogy kérvényeztem, fellebbeztem, méltányossági kérelmeztem, végül kiderült, hogy teljesen hiába vesztegettem az időmet, mert én már akkor sem voltam biztosított, amikor először beadtam az igénylést.
Kérdésem: a TB-ügyintézőnek jogilag felróható-e, hogy veszélyeztette egy család egzisztenciáját azzal, hogy nem adta be a méltányossági igénylésemet, vagy nem szólt, hogy van egy ilyen lehetőségem?
A mai napig egy fillért sem kaptunk sehonnan, a családi pótlékot leszámítva.
A GYES-t március 7-én igényeltük meg, október 1-ig visszamenőleg. Még nincs határozat a kezemben.

Ha felróható a TB-ügyintézőnek a jövedelem kiesésem, akkor mit és hogyan kell tennem? Van-e olyan lehetőség, hogy kárpótlásra kötelezzék őt? (Természetesen, ha valóban jogilag is mulasztott - mert emberileg egész biztosan.)

Nagyon szépen megköszönöm a választ, sok szeretettel kívánok mosolygós, szép napot: Glória

Chili # 2011.03.18. 18:48

Tisztelt Szakértő,

a segítségét szeretném kérni a 2011. 04. 30-tól életbe lépő új táppénz szabály rám vonatkozó értelmezésében;2011.szeptemberre várom első gyermekem, folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem, a kérdésem az lenne, hogy amennyiben 04. 30 előtt táppénzre megyek, abban az esetben a régi szabályok érvényesek rám egészen a baby születéséig? Amennyiben a válasza igen, akkor még egy kérdés felmerül bennem, mégpedig, hogy akkor is a régi szabályok érvényesek, ha az orvos folyamatosan hosszabbítja a táppénz időtartamát, mivel ha jól tudom egyszerre maximum 2 hétre tud kiírni?

Nagyon köszönöm a válaszát!

Greenwicca # 2011.03.18. 13:00

Tisztelt Szakértő!

1992 óta folyamatos bejelentett munkaviszony(ok)-al rendelkezem. 2009.05.12.-én megszületett kisfiam, akivel GYED-en vagyok. Következő gyermekemmel 2011.08.11.-re vagyok kiírva.
Nem tudom, mitévő legyek. Májusban a GYED lejárta után menjek el betegállományba +TGYÁS-t igényeljek a köztes időre, vagy GYES+TGYÁS-t? Hogyan járok jobban? Az eset pikantériája, hogy jelenleg felszámolási eljárást indítottak a jelenlegi munkahelyem ellen.
A segítségét kérném, hogy mik a lehetőségeim és a GYED-emet mi alapján fogják majd kiszámítani?
Nagyon köszönöm a segítségét előre is.

Tisztelettel,

Greenwicca

Szatti # 2011.03.18. 09:23

Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam:
a gyermek nem beteg.
Az édesanyát műtik, és ő felügyelte eddig a gyermeket. Nincs aki ellássa az 5 éves fiút, míg az anya kórházban van, illetve lábadozik.
Ebben az esetben is jár az apának a gyermekápolási táppénz?

Szatti # 2011.03.18. 07:51

Kedves Nandy,

nagyon köszönöm a választ!

tirtix # 2011.03.18. 07:50

Tisztelt Szakértő!

2006-tól folyamatos bejelentett munkaviszonyom volt,jelenleg 2011.02.01-től regisztrált munkanélküli vagyok és kapom a járandóságot.A segítségét szeretném kérni mit tegyek a következő okból: ma reggel teszt alapján kimutatható a terhességem, orvosnál még nem voltam..pár napos estleg 1-2 hetes lehetek. Mit javasol mit tegyek gyás/gyed/gyes ügyekben hova kihez millen szervezethez forduljak hogy valamilyen szinten jogosult legyek? Szeptemberig kapnám az álláskeresési összeget. Kérem mihamarabbi válaszát mert teljesen tanácstalan vagyok. a lakóhelyem is új itt jelenleg a tartózkodási helyem van még munkaügyiben is a régi lakhelyemen vagyok nyilvántartva. Mit tegyek? Kérem szives és gyors segítségét hogy időben tudjak intézkedni! Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Betty

tirtix # 2011.03.18. 07:49

Tisztelt Szakértő!

2006-tól folyamatos bejelentett munkaviszonyom volt,jelenleg 2011.02.01-től regisztrált munkanélküli vagyok és kapom a járandóságot.A segítségét szeretném kérni mit tegyek a következő okból: ma reggel teszt alapján kimutatható a terhességem, orvosnál még nem voltam..pár napos estleg 1-2 hetes lehetek. Mit javasol mit tegyek gyás/gyed/gyes ügyekben hova kihez millen szervezethez forduljak hogy valamilyen szinten jogosult legyek? Szeptemberig kapnám az álláskeresési összeget. Kérem mihamarabbi válaszát mert teljesen tanácstalan vagyok. a lakóhelyem is új itt jelenleg a tartózkodási helyem van még munkaügyiben is a régi lakhelyemen vagyok nyilvántartva. Mit tegyek? Kérem szives és gyors segítségét hogy időben tudjak intézkedni! Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Betty

tirtix # 2011.03.18. 07:48

Tisztelt Szakértő!

2006-tól folyamatos bejelentett munkaviszonyom volt,jelenleg 2011.02.01-től regisztrált munkanélküli vagyok és kapom a járandóságot.A segítségét szeretném kérni mit tegyek a következő okból: ma reggel teszt alapján kimutatható a terhességem, orvosnál még nem voltam..pár napos estleg 1-2 hetes lehetek. Mit javasol mit tegyek gyás/gyed/gyes ügyekben hova kihez millen szervezethez forduljak hogy valamilyen szinten jogosult legyek? Szeptemberig kapnám az álláskeresési összeget. Kérem mihamarabbi válaszát mert teljesen tanácstalan vagyok. a lakóhelyem is új itt jelenleg a tartózkodási helyem van még munkaügyiben is a régi lakhelyemen vagyok nyilvántartva. Mit tegyek? Kérem szives és gyors segítségét hogy időben tudjak intézkedni! Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Betty

kuka25 # 2011.03.16. 10:55

Sajnos arra nincs mód hogy a szerződést annyi ideig meghosszabbítsák hogy az nekem is jó legyen még az is probléma hogy egészségügyi okok miatt táppénzre kellett mennem most mit csináljak? A munkanélkülimet viszont még nem használtam ki. A szerződésem május 31-ig van de én október vége fele fogok szülni kérem segítsetek mert teljesen tanácstalan vagyok!

karatnai # 2011.03.15. 22:20

Nagyon köszönöm a válaszokat :-)))

karatnai

Ancsa77 # 2011.03.15. 20:28

Tisztelt Szakértő!

Olvastam,hogy minden féle jót tanácsolt és én is biztosítani szeretném magamat.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha 2011 novemberében fogok szülni (sajnos eddig úgy néz ki hogy munkanélküliről) akkor a GYED összegét miből állapítják meg 2010. vagy 2011-es jövedelem alapján? A munkaviszonyom 2011.04.15-ig áll fenn.
És ha találok munkát akkor megtehetem-e hogy aláírok egy egy éves határozott idejű szerződést, tudván hogy a terhesség miatt nem tudom kidolgozni? Érne-e engem emiatt valamilyen hátrány, mivel nem teljesítem a szerződéses egy évet? Mert félek attól ha a legelején ezt elmondom fel sem vesznek sehova.

Köszönöm előre is a segítséget!!

husy75 # 2011.03.15. 09:33

Tisztelt szakértő!

A kérdésem Gyeddel kapcsolatos .
Jelenleg gyeden lévő kismama vagyok április 8-án lejár közben újra babát várok 2011. júliusára.Most újra menjek munka nélkülire amin szülés előtt voltam vagy válasszam a gyesd amíg megszülők.Nekem azt mondták menjek munkanélkülire és utána ha megszülök jogosult leszek thgy-ra és gyesre, -De akkor gyedre miért nem?? Kérdésem az lenne hogy jogosult leszek -e újra gyedre ?-vagy csak thgy-ra és gyesre ?
Jogviszonyaim:
2008 októberig folyamatos munkaviszony
2008.októbertől 2009.áprilisig munkanélküli
2009 áprilistől 2009 szeptember THGY
2009 szeptembertől 2011 áprilisig GYED

husy75 # 2011.03.15. 09:33

Tisztelt szakértő!

A kérdésem Gyeddel kapcsolatos .
Jelenleg gyeden lévő kismama vagyok április 8-án lejár közben újra babát várok 2011. júliusára.Most újra menjek munka nélkülire amin szülés előtt voltam vagy válasszam a gyesd amíg megszülők.Nekem azt mondták menjek munkanélkülire és utána ha megszülök jogosult leszek thgy-ra és gyesre, -De akkor gyedre miért nem?? Kérdésem az lenne hogy jogosult leszek -e újra gyedre ?-vagy csak thgy-ra és gyesre ?
Jogviszonyaim:
2008 októberig folyamatos munkaviszony
2008.októbertől 2009.áprilisig munkanélküli
2009 áprilistől 2009 szeptember THGY
2009 szeptembertől 2011 áprilisig GYED

renoci # 2011.03.14. 13:03

Kedves nandy!

Köszönöm a válaszodat.

Természetesen sok hozzászólást végigolvastam már a fórumon, illetve a vonatkozó törvények szövegét is átbográsztam azelőtt, hogy saját hozzászólásomat megírtam volna. Azt is olvastam, amit az álláskeresési ellátás felfüggesztéséről írtatok. Ismerem a receptet: TGYÁS igénylés után álláskeresésit szüneteltet, majd a TGYÁS lejárta után ismét fel kell éleszteni az álláskeresésit ... stb.

Még azt is tudom, hogy az álláskeresési ellátás felfüggesztéséről az 1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról” szóló törvény 29. § (1) szól:

29. § (1) Szüneteltetni kell az álláskeresési járadék folyósítását, ha az
álláskereső

  1. terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra vagy gyermekgondozási segélyre való jogosultságának megállapítását jelenti be, terhességigyermekágyi

segély és gyermekgondozási díj esetén a jogosultság megállapítását követő naptól, gyermekgondozási segély esetén a jogosultság
megállapításának napjától,...

Azzal tehát tisztában vagyok hogyan kell cselekednem, ha a szülés napjától igényelném a TGYÁS-t. Én azonban nem a szülés napjától, hanem a szülést megelőző 28. naptól szeretném igényelni. Mindezt azért, hogy a GYED jogosultságot még a 2011-es évben megszerezzem, ne csússzon át 2012 januárjába. De ebben az esetben (ha az idézett törvény szerint járok el) a szülés napján szünetelni fog az álláskereséi ellátásom.

És a 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 26.§. (2) szerint ekkor:

Annak, aki álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék folyósításának szünetelése alatt, vagy ezek megszűnését követő 42 napon belül szül, és tényleges jövedelemmel nem rendelkezik, a terhességi-gyermekágyi segély összegét az Ebtv. 42. § (3) bekezdése szerint, a gyermekgondozási díj összegét pedig az Ebtv. 48. § (4) bekezdése szerint kell megállapítani, azonban a pénzbeli ellátás alapja nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék alapját képező átlagkereset harmincad részét.

Azaz a minimálbér alapján számolnák a GYED-et. Csak azt nem tudom, ha a 2010.01.01. és 2011.12.16. (azaz a GYED igényléséig) megvan a 180 napi jövedelmem, akkor is vonatkoznak-e rám a 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 26.§. (2) sorai, azaz a Ebtv. 48. § (4) alapján kell-e a GYED-emet kiszámolni.

nandy # 2011.03.14. 10:39

renoci:

Azt már nagyon sokszor leírtuk itt a fórumon, hogyan lehet álláskeresésiről TGYÁS-ra majd GYED-re menni. picit talán olvasni is kellene...

A lényege az, hogy az álláskeresésit ne a szülés napjától szüneteltesd, hanem csak utána egy-két nappal. Ez azért fontos, hogy a szülés napján legyen még aktív biztosítási jogviszonyod. A TGYÁS lejárta után pedig menj vissza pár nap álláskeresésire, és onnan GYED-ra.

kuka25 # 2011.03.13. 17:00

kuka25 Köszönöm az infót de akkor gyedet nem is kaphatok csak gyest?

renoci # 2011.03.13. 16:11

Köszönöm a választ, de van jelentősége, hogy mikor igényeljem a tgyást.

Többiek esetleg mit gondolnak?