GYED,GYES, táppénz


rozália1 # 2011.03.30. 21:31

tisztelt szakértő!ha április 1-töl vagyok táppénzen terhesség miatt április 31-től az uj törvény szerint kapnám a táppénzt vagy maradna a régi mivel 1-től vagyok táppénzen.

medy79 # 2011.03.30. 14:05

Tisztelt Jogi Fórum!
A következő problémával fordulnék Önökhöz(...még nem találkoztam hasonlóval)
1 éves a kisfiam és mivel egyedül nevelem, így rákényszerülök arra, hogy 4 órában visszamenjek dolgozni.Édesanyámmal élek, aki 55 éves és szintén nem tud elhelyezkedni már hónapok óta sehol. Azt tudom, hogy ilyen esetben gyest kell igényelnem, csak azt nem tudom, hogy ha esetleg közben édeanyám találna munkát, akkor vissza lehet-e csinálni a gyest, gyedre, ill. ha mégsem találna, akkor jár-e a kisfiam 3 éves koráig a gyes? Előre is köszönöm válaszukat, tisztelettel: medy79

BuffyT # 2011.03.28. 12:28

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni Önöktől.

Én egy 1,5 éve GYED-en lévő Anyuka vagyok, aki jelenleg tervezi a második babát is.
Így akár terhes is lehetek jelen pillanatban.
A problémám az, hogy most értesültem, természetesen nem hivatalosan, hogy a cég csődeljárás alatt van.
Azt tudom, hogy amíg csak eljárás alatt van, addig a GYED változatlan marad.

A kérdésem, hogy a legrosszabb esetben mire számíthatok pénzügyileg?
Tehát, ha holnap megszűnik a cégem, kitől fogok pénzt kapni, és mennyit:

  • most a GYED alatt, ami aug. 30-ig tart,
  • ha terhes vagyok: a GYED végétől, a gyerek születéséig kitől, és mennyi Táppénzt kapok, és
  • ha megszületik a gyerek, kitől és mennyi GYED-et fogok kapni?

További infó: 2005. 08. hó-tól dolgozom a cégnél, és kb. bruttó 200 000 Ft-ot kerestem. 2009. 08-tól vagyok GYEDen.

Válaszukat erőre is nagyon köszönöm!

Mami09 # 2011.03.28. 10:34

Tisztelt Szakértő!

1981-es születésű vagyok. 2000-től határozatlan idejű szerződéssel dolgoztam 2009 január közepéig.
2009.01 közepétől táppénzen voltam egészen 2009.06.12-ig, kislányunk születéséig.
2009.06.12–2009.11.26-ig TGYS kaptam, majd 11.27-től GYED-en vagyok.
A kistesó születésének várható időpontja 2011.04.06.

A szabadságokkal kapcsolatban kérdezném, hogy helyes-e az, hogy 2009-ben 22 nap alapszabadságom volt + 2 nap a kislányunk születése után,2010-ben már csak 20 nap alapszabadságot kaptam + a 2 nap a pici után és most 2011-ben az alapszabadságom összesen 12 nap és a gyermek után már csak a párom igényelhette a 2 napot.

Hogyan kell kiszámolni a szabadságokat, mert nekem ez a 12 nap alapszabadság kevésnek tűnik és akkor a jövőben ( mivel jön a kistesó ) mennyi nap fog nekem járni?

Segítségét előre is köszönöm!
Üdv.

hpotterina # 2011.03.28. 09:47

Sziasztok!

4 hónapos terhes vagyok és a megváltozott táppénz miatt azon gondolkodom lehet még áprilisban el kellene mennem táppénzre. Ez az első terhességem, fogalmam sincs hogy fogom bírni, elég komoly túlsúlyom van, már most dagad a lábam. Ha még melegebb lesz és a pocakom is nő, még rosszabb lesz. Elég jól keresek, a jelenlegi tv szerint a maximumot kapnám ha táppénzen lennék. Bennem van, hogy ha esetleg el kell mennem táppénzre májussal akkor elég vacakul járok. Ha kiíratom magam április 29-el akkor még a régi szabályok vonatkoznak rám? Akkor is ha akkor még nem táppénzen hanem betegszabin leszek? Ki tud nekem biztosat mondani, mert a munkahlyemen szeretnék mihamarabb szólni, hogy meddig számíthatnak rám...

Előre is köszi

pazs # 2011.03.28. 08:47

El kell menni a háziorvoshoz és ő intézi. Azért megjegyezném, hogy az nem indok a táppénzcsalásra, hogy a volt munkáltató szemét és jól jön a pénz, de ha édesanyád keresőképtelen, az már kérdés. Jobbulást neki.

Devus85 # 2011.03.28. 07:20

sziasztok!
Gyors segítségre van szükségem!
Pénteken felmondtak édesasnyámnak a munkahelyén, aláírta a közös megegyezést, mivel nem akart még olyan közegben lenni 1 hónapot( annyit kellett volna ledolgoznia)
a munkavizsony közös megegyezéssel a mai napon szűnik meg...
Illetve mult héten voltunk tudoszuron...és vasárnap egyik ott dolgozó nővér ismerősünktől jött a telefon, hogy vissza kell mennie vizsgálatra..mert nincs rendben minden.
Úgy tudom, hogy a biztosítási jogviszony megszűnését követő első második és harmadik nap elmehet táppénzre.
Reméljük csak tüdőgyulladása van orvosilag, és nem nagyobb probléma. Viszont atz beszéltük ha "csak" ez a baj..akkor is lehet kiíratja magát táppénzre..egyik részről jól jön az a kis pénz is, másik részről nagyon szemetek voltak vele a munkahelyén, harmad részről azt inkább le sem írom, ha nagyobb baj lenne...
hogyműködikez.?SOS kérnék segítésget!!!!!!!!!!
Köszönöm előr is!!!!

Janka32 # 2011.03.27. 19:22

Kedves nandy,

köszönöm a segítséget!
Az első kérdésre adott válasz miatt a második érvényét is vesztette, mert ha 8 órában köteles csak visszavenni, akkor amellett nem is tudom igényelni a GYES-t.

Még egyszer köszönöm!
Janka

nandy # 2011.03.26. 09:47

Stüci:

Ha 2010-ben volt legalább 180 bérezett napod, és sem 2010-ben, sem idén nem volt 30 napnál hosszabb megszakítás a biztosítási jogviszonyodban, akkor sajnos a tavalyi év jövedelme (minimálbér) lesz az alap TGYÁS esetében.
GYED-nél viszont az idei évi jövedelmet fogják figyelembe venni (ha lesz idén 180 bérezett nap), ez talán kedvezőbb hír.

nandy # 2011.03.26. 09:39

1. Rossz a kérdésed. A munkáltató nem arra kötelez, hogy lemondd a gyes-t!
Ha a munkaszerződésed 8 órás munkavégzésre szól, akkor azt csak közös akarattal lehet módosítani. A munkáltató mondhatja azt jogszerűen, hogy nem megy bele a módosításba. Innentől te eldöntheted, hogy otthon maradsz gyes-en, vagy visszamondod a gyes-t és dolgozol 8 órában. Vagy megegyeztek abban, hogy enged más helyen dolgozni, ahol tudsz 6 órában.

A második kérdésedet nem igazán értem. A gyes-t a MÁK-tól kell igényelni, ott is lehet lemondani. Az OEP-től GYED-et kapsz, amellett egyáltalán nem lehet keresőtevékenységet folytatni, szabit sem lehet kivenni.

Janka32 # 2011.03.24. 15:26

Kedves Szakértők!

Áprilisban tölti be lányom a második életévét és szeretnék GYES mellett 6 órában visszamenni dolgozni. Korábban teljes munkaidőben dolgoztam, de most csak 6 órában szeretnék. Jeleztem is a munkáltatóm felé a szándékomat, de nem hajlandóak csak teljes munkaidőben visszavenni.
Mivel az új törvény szerint a GYES mellett csak max. 6 órában dolgozhatok, így az lenne az első kérdésem, hogy kötelezhet-e a munkáltató arra, hogy lemondjak a GYES-ről és teljes munkaidőben térjek vissza.
A másik kérdésem: papíron a 2. születésnap után mennék vissza dolgozni, és ekkor kezdeném kivenni a felhalmozódott szabadságomat, és mivel korábban teljes munkaidőben dolgoztam, erre az időszakra nem igényelhetem a GYES-t. Lehet ez a buktató, hogy a munkába állás időpontjában még hivatalosan nem vagyok GYES-re jogosult, vagy elég ha már a kérelmemet beadom az OEP felé attól az időponttól, amikor elfogy a felhalmozott szabadnap és effektív munkába állok.

Előre is köszönöm a segítséget!

Dödölle1 # 2011.03.24. 12:07

Glória13

Okmányok hiányában, kizárólag az Ön által előadottakat figyelembe véve az alábbi válaszokat tudom adni.

1. Az eljárással szemben panasszal élhet a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének vezetőjénél.

1949. évi XX. törvény A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA:
64. §. A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy egyedül vagy másokkal együttesen írásban kérelmet vagy panaszt terjesszen az illetékes állami szerv elé.

2004. évi XXIX. törvény az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról

141. § (4) Panasszal és a közérdekű bejelentéssel bárki - szóban, írásban vagy elektronikus úton - fordulhat a tárgykörben eljárásra jogosult szervhez. A szóbeli bejelentést az eljárásra jogosult szerv köteles írásba foglalni.

2.A részemre küldött e-mailban a következőket kérdezi:

Azt szeretném megkérdezni, hogy elő lehet-e keresni egy olyan levelet, amit az OEP a munkáltatómnak kiküldött 2010 novemberben........

Igen. Erre vonatkozóan különben már válaszoltam amikor felhívtam a figyelmét az iratbetekintési jog gyakorlásának lehetőségére.

Megpróbálom megszerezni az első határozatot, feltéve, hogy telefonon nem egyeztek meg abban, hogy semmissé teszik, mintha nem is létezett volna.

A felvetett aggályaival kapcsolatban:Amennyiben a kormányhivatal dolgozója egy iktatott, kimenő levelet utólag megsemmisít az megalapozza a fegyelmi felelősségrevonást...

3. Szeretnék valamiféle kárpótlási igényt érvényesíteni, amennyiben ez jogilag megalapozott.

Semmi akadálya, azonban álláspontom szerint -a rendelkezésre álló adatok alapján- arra nem jogosult, mivel a hatályos jog alapján -ha jól értettem az Ön által előadottakat- sem GYED-re, sem méltányossági GYED-re nem jogosult, mivel egyrészt nincs 365 biztosításban töltött napja, másrészt a GYED-re való jogosultság megnyílásakor nem volt biztosított.

4. Pontos elérhetőségeket sem találtam, hogy kihez fordulhatnék, aki érdemben is segítségemre lehetne az ügyben.

Elsődlegesen célszerű az aggályait a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályvezetőjével tisztázni, megbeszélni.

A kárpótlási igény érvényesítése tárgyában kérje ügyvéd segítségét.

5. Szeretném felhívni a figyelmét az EBH2008. 1832-re (Legf. Bír. Kfv. II. 39.301/2007), amely döntés értelmében a közigazgatási hatóság tényekkel ellentétes téves tájékoztatása a mulasztás jogkövetkezményei alól nem mentesít, ugyanis sem a szóbeli, sem az írásbeli tájékoztatás nem minősül hatósági döntésnek.

6. Én úgy érzem, mindenképpen komoly mulasztás áldozata lettem.

Természetesen jogsértést követ el a Ket. hatálya alá tartozó kifizetőhely, ha az ügyfél által beadott igényt nem utasítja el határozattal, hanem helyette szóban beszéli le az ügyfelet az igény előterjesztéséről.

Ezzel sérül a tisztességes ügyintézéshez és a jogorvoslathoz való jog, illetve a jogállamiságból levezethető jogbiztonság, illetve megállapítható az alkotmányos visszásság.

Fentiek miatt panasszal élhet -az előbb már ismertetett lehetőségeken kívül- a közigazgatást is felügyelő ügyészségen, amely szerv élhet az óvás, vagy felszólalás lehetőségével, illetve panasszal fordulhat még az állampolgári jogok országgyűlési biztosához.

7. Kitartó leszek, és végig csinálom, ha van remény, és elmondjátok nekem, mit kell csinálnom, kit, hol és hogyan kell felkeresnem, akár privát e-mailben is várok szeretettel minden lehetőséget és tanácsot.

A jogi fórum célja és keretei nem teszik lehetővé, az ettől részletesebb segítségnyújtást.

Javasolom forduljon ügyvédhez. Amennyiben anyagilag nem engedheti meg magának interneten tájékozódhat az ingyenes jogi segítségnyújtás különböző lehetőségeiről.

Üdv. :)

livi80 # 2011.03.24. 10:16

Tisztelt Szakértő!

Szeretném megkérdezni, ha jelenleg gyeden vagyok 08.31-ig utána kiveszem a szabadságomat, majd tp-re megyek a következő gyerek születéséig(2012) akkor mi alapján számolják ki a tp-t? Vagy jobban járok ha gyesen maradok a második baba születéséig? Ha 2012-ben születik a második gyerekem akkor a 2011-es jövedelmeet veszéik alapul?

Livi

Stüci # 2011.03.23. 11:11

Tisztel Szakértő!

2011.09.19-re vagyok kiírva gyermekemmel szülésre. Tavalyi évben minimálbér körüli összeget kaptam, idén januártól viszont felemelték a fizetésem. Érdeklődni szeretnék, hogy a tavalyi vagy az idei évet veszik e figyelembe a GYED kiszámításánál? Olyat hallottam, hogy ha idén 180 napnyi jövedelmem lesz, akkor ezt az időszakot veszik alapul? Ez valóban így van?

Válaszát előre is köszönöm!

Ancsa77 # 2011.03.23. 09:54

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném kérdezni, biztosítási időbe beleszámít-e a munkanélküli vagy a passzív táppénz időszaka, vagy a próbaidő?
És jól tudom-e hogy a GYED és a TGYÁS megállapításához elég ha van 365 napnyi munkaviszony a szülést megelőző két évben? Viszont ha szeretném tudni, hogy mennyi GYED-re leszek kb. jogosult akkor a munkaviszonyban töltött jövedelem alapján fogják számolni, vagy a munkanélküli támogatást is beleveszik?

Köszönöm a segítséget előre is!!!

Ancsa77 # 2011.03.23. 09:54

Tisztelt Szakértő!

Hogy a biztosítási időbe beleszámít-e a munkanélküli vagy a passzív táppénz időszaka, vagy a próbaidő?
És jól tudom-e hogy a GYED és a TGYÁS megállapításához elég ha van 365 napnyi munkaviszony a szülést megelőző két évben? Viszont ha szeretném tudni, hogy mennyi GYED-re leszek kb. jogosult akkor a munkaviszonyban töltött jövedelem alapján fogják számolni, vagy a munkanélküli támogatást is beleveszik?

Köszönöm a segítséget előre is!!!

Glória13 # 2011.03.22. 23:26

Kedves Nandy, és Dödölle1!

Kérdésemhez pontosan szeretném a munkahelyi TB ügyintéző nő ügyemben való közreműködését elmondani.
Az ügyintéző néni a munkaszerződésem lejárta (2010.szept.20.) előtt kb 3 héttel (augusztus vége, szeptember eleje) azt mondta nekem telefonon, hogy nem kell bemennem, és nincs semmi dolgom, fogom kapni a TGYÁS után a GYED -et, majd ehhez levélben kiküldi nekem az igénylő lapot, amit kitöltve vissza kell hozzá juttatnom, ennyi lesz az egész.
Telt-múlt az idő, már októberből is eltelt egy hét, amikor először érdeklődtem, hogy miért nem érkezik az a levél. Akkor sajnos nem volt éppen bent az Illetékes néni :), ígéretet kaptam, hogy visszahívnak másnap. 3-4 nap után ismét én telefonáltam, hogy akkor most mi a helyzetem és a tennivalóm, amikor is azt mondták, hogy rendben van, menjek be.
Itt jött a hideg zuhany. Elém tették október közepén a kiléptető papírjaimat, amiket szeptember 30-ra dátumoztak, amikor a TGYÁS lejárt.
Aztán az Illetékes néni közölte velem (a 4 hónapos kisbabám az ölében), hogy áttanulmányozta jobban a jogszabályokat, és sajnos mégsem vagyok jogosult a GYED -re, mert nincs meg a 365 napom a szülést megelőző két éven belül.
Arra biztatott, hogy adjam be már másnap a GYES igénylésemet, mert feleslegesen vesztegetem a GYED igényléssel az időmet.
Aznap felhívtam azt a Hölgyet, aki segített a baba összes papírját és egyéb járandóságokat beszerezni, tudni akartam, hogy ő mit mond. Azt mondta, beadjuk az igénylést, mert legalább a méltányosságit meg kell kapnom az én szociális körülményeimet, a 306 napomat és minden egyebet figyelembe véve.
Adott nekem egy igénylő lapot, amit a munkáltatónak kellett kitöltenie.
Beküldtem Illetékes néninek, aki felhívott engem telefonon, mondván, hogy felesleges az egész, nincs értelme kitölteni. De nem azt mondta, hogy azért reménytelen, mert már nem vagyok biztosított, hanem mert a 306 nap, az annyi, nem több, és kész.
Kértem, hogy a részletekkel ne törődjön, ha ő nem adta be nekem kell valamit megpróbálni.
Azt mondta, úgysem fog sikerülni, és tessék-lássék kitöltötte. Így aztán, részemről minden azonnal lett intézve, mégis október 21-én adtuk be az igénylést, de október 1-től kértük.
A vicc az, hogy első körben pozitív elbírálásról értesítették ki a Munkáltatót. Ebből én nem kaptam.
A lényeg az volt, hogy felhívta Illetékes néni figyelmét arra, hogy szabály szerint az ő dolga lett volna beadni az igénylésemet, és felszólította, hogy kezdjen el fizetni havi 68.000,- forintot részemre GYED jogcímen.
Akkor Illetékes néni felvette a telefont, és több jelenlévő szerint az egész hete főleg azzal telt el, hogy az én ügyemmel foglalkozott. Egy család egzisztenciáját a saját presztízséért, imázsáért odadobta.
Végül is rátelefonált az (akkor még) OEP ügyintézőre, kikérte magának a kioktatást, és addig magyarázta a paragrafusokat neki, amíg azt nem mondták: rendben van, kolléganő, önnek van igaza, már el is küldtem az elutasító határozatot. Én már csak ebből kaptam.
Megpróbálom megszerezni az első határozatot, feltéve, hogy telefonon nem egyeztek meg abban, hogy semmissé teszik, mintha nem is létezett volna.
Nehezítő körülmény, hogy a kormányváltás révén a cég profilja leszűkült, elköltöztek, de teljesen nem szűntek meg, viszont hallomásból úgy tudom, hogy már Illetékes néni sincs ott. (!!!)
Persze, ezt OEP-en belül is fel lehetne kutatni azt a levelet, de nem tudom a módját, miként kellene... végül is ez egy hiba bizonyítéka, miért tartották volna meg? Viszont kimenő papírlevél volt, aminek kell, hogy nyoma legyen.
Azzal a levéllel tudnám bizonyítani, hogy a munkáltató nem volt hajlandó beadni az igénylésemet, ha meglenne az a levél? Végül is ez a témája.
Engem a pozitív határozat láttán felhívott a Munkáltatótól egy másik kolléganő, mondván, hogy örömhíre van, mégis csak lesz GYED-em, menjek be öt nap múlva.
Amikor bementem, Illetékes néni azzal fogadott, hogy a másik kolléganő elfelejtett engem tájékoztatni, hogy mégsem kell bemennem, mert mégis csak elutasító határozat lesz a vége.
Nem jutottam szóhoz, végül jámboran annyit mondtam, hogy ezt nem lehet épp ésszel elviselni, ami itt velem történik.
Az volt a válasz, hogy ő megmondta, hogy igényeljek GYES-t, ami havi 40.000,- forinttal kevesebb, mint a GYED lett volna. (De ez a mi családunknak nagyon sok!)
Szó nem esett a biztosított státuszom lejártáról, fogalmam sem volt, hogy az ember szül egy gyereket, és így ellehetetlenül. Még az egészségügybe sem mehetek, amíg legalább GYES-en nem leszek.

Tanút biztosan tudok hozni, ez elég lehet-e egy esetleges jogi útra tereléshez, kárpótlási igény érvényesítéséhez?
Kitartó leszek, és végig csinálom, ha van remény, és elmondjátok nekem, mit kell csinálnom, kit, hol és hogyan kell felkeresnem, akár privát e-mailben is várok szeretettel minden lehetőséget és tanácsot.

Még egyszer elnézést kérek a hosszú levélért, nem lesz több ilyen, igérem.
:)
Üdvözlettel: Glória

Glória13 # 2011.03.22. 23:09

Kedves Nandy,

hálásan köszönöm a választ, ismét felcsillant egy apró reménysugár, hogy még nincs minden veszve. :)
(Sajnálom, hogy nem találtam e-mail címet, amire írhatok, így itt leszek kénytelen egy hosszabb leírást adni, elnézést kérek érte.)

Üdvözlettel: Glória

nandy # 2011.03.22. 21:48

Glória13:

a TB-ügyintéző megigényelhette volna a méltányossági GYED-emet akkor, amikor még biztosított voltam? Talán a TGYÁS lejárta előtt, amikor még a munkáltatóval kötött határozott idejű szerződésem nem járt le?

Nem, a méltányossági kérelemet már neked kellett volna beadnod. A TB-ügyintézőtök ott hibázott nagyot, hogy nem TÁJÉKOZTATOTT megfelelően. Az első igénylésedet viszont mindenképpen a (volt) munkáltatód felé kellett volna beadnod. Ennek befogadását, és a jogszerű elbírálását a (volt) munkáltató nem tagadhatja meg!

Sajnos nem hiszem, hogy sok mindent tehetnél az ügyben, mert azt nagyon nehéz bizonyítani, hogy az a bizonyos ügyintéző mit mondott neked és mit nem.
Talán még azzal érdemes lenne valamit kezdeni, ha tudnád bizonyítani, hogy a munkáltatód megtagadta az igényed átvételét. Esetleg mehet egy levél az illetékes OEP Ellenőrzési Főosztálya felé (vagy ahogy most hívják őket...).

Továbbra is fenntartom a véleményem: ha valaki nem ért hozzá, ne csinálja, mert másnak a tudatlanságával kárt okozhat. Akár még szándékosan is, hiszen tudnia kellene, hogy a hiányos tudásának mi lehet a következménye... (nagyon haragszom rájuk!)

nandy # 2011.03.22. 21:41

CsHAndi:

igen, a táppénz szja-köteles jövedelem.

De jár utána az adójóváírás, és a családi adóalap-kedvezmény is - kérésre, ha a foglalkoztató beleírja az igénylésbe...

nandy # 2011.03.22. 21:39

nem láttam még a törvényt, szerintem nem jelent meg a Magyar Közlönyben. Addig nem lehet biztosat mondani.

dublinka # 2011.03.22. 12:01

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdésemre szeretnék választ kapni:

Április elején sajnos kórházba kell vonulnom és a munkáltató által biztosított 15 napon túl, táppénzen leszek.

Az új rendelkezés szerint, ha április 30 előtt kezdem meg a betegállományt (túl a 15 napon) akkor még a régi szabály él, de ha folyamatos a táppénz és még belecsúszik május első ill. második hete akkor megbontják és kétféleképpen lesz számítva? vagy a folyamatos táppénz, ha a kezdete ápr. 30 előtt van akkor nem esik bele az új szabályba?

segítségüket előre is köszönöm.

Dödölle1 # 2011.03.22. 10:31

kedves Szakértők!

1995-óta folyamtos közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem. 2008-ban született kislányommal 2010 dec 7-ig GYED-en voltam utánna gyesen és szabadságon. Július 1-ig egyéb nem kívánok visszamenni dolgozni, mert utolsó évem van a fősulin, így március 2-től fietésnélküli szabin és GYES-en vagyok. Kérdésem ilyenkor mi van a TB-vel? Április 1-jén epeműtétem lesz. nem lesz gond? Ilyenkor egyébként nem jár táppénz?
Ha visszamegyek dolgozni, és a kislány miaat vagy miattam áppénzre kellene mennem akkor járni fog?

köszi szépen

A kérdése időnként zilált, nehezen értelmezhető.
Pl. Hol azt írja, hogy nem kíván visszamenni dolgozni, hol pedig azt kérdezi, hogy jár-e táppénz, ha visszamegy dolgozni.

Amennyiben fennáll a közalkalmazotti jogviszonya a GYES miatti fizetésnélküli szabadság alatt is biztosított, azaz egészségügyi szolgáltatásra jogosult ilyen értelemben "nem lesz gond".

Amennyiben az Önnek kedvezőbb az epeműtét miatti keresőképtelenség idejére a GYES helyett kérhet táppénz ellátást.

39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.(2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe,.....

A GYES lejárta után -ha visszamegy dolgozni- táppénzre az általános, gyermekápolási táppénzre pedig az erre vonatkozó különös szabályok figyelembevételével jogosult.

Lásd: 1997. évi LXXXIII. törvény 39. § - 48. § előírásait és a 217/1997 (XII.1) Korm. Rendelet 26.§ -30. §. rendelkezéseit.

Tájékozódhat továbbá az OEP honlapján, valamint hasznos információkhoz juthat, ha az alábbi linkre kattintva elolvassa az OEP Kifizetőhelyi tájékoztató táppénzzel kapcsolatos fejezeteit.

http://www.oep.hu/…_TBKIFIZ.PDF

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének) és/vagy a TB Kifizetőhelyeknek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy éljen a jogszabály adta lehetőséggel és további információért keresse fel a lakóhelye szerinti Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

CsHAndi # 2011.03.22. 09:26

Sziasztok,

a táppénzből vonnak személyi jövedelemadót?
köszi

dodo0417 # 2011.03.21. 20:21

kedves Szakértők!

1995-óta folyamtos közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem. 2008-ban született kislányommal 2010 dec 7-ig GYED-en voltam utánna gyesen és szabadságon. Július 1-ig egyéb nem kívánok visszamenni dolgozni, mert utolsó évem van a fősulin, így március 2-től fietésnélküli szabin és GYES-en vagyok. Kérdésem ilyenkor mi van a TB-vel? Április 1-jén epeműtétem lesz. nem lesz gond? Ilyenkor egyébként nem jár táppénz?

Ha visszamegyek dolgozni, és a kislány miaat vagy miattam áppénzre kellene mennem akkor járni fog?

köszi szépen