GYED,GYES, táppénz


Mné Anita # 2010.08.31. 15:11

Tisztelt szakértő!
Érdeklődnék, hogy jelenlegi munkaviszonyomat ha nem szüntetem meg akkor más munkahelyen 6 órában dolgozhatok GYES mellett?
Köszönettel: Mné Anita

nandy # 2010.08.31. 16:17

Ha a jelenlegi munkáltatód engedélyezi (de ha nem engedélyezi, akkor pedig neki kell foglalkoztatnia téged...)

Help me! # 2010.08.31. 16:49

Kedves Dödölle1!

Nagyon szépen köszönöm kielégítő válaszod! :) Az én esetem egy kicsit más, de hasonló. Viszont azt nem tudtam, hogy 22 munkanap, azt már bőven túllépték július 21-e óta. Már csak abban segítsetek légyszi, hogy én leállíthatom ezt a folyamatot, bármire hivatkozhatom-e ennek érdekében? Köszönöm mégegyszer! :)
üdv

Dödölle1 # 2010.09.01. 06:05

Nagyon szépen köszönöm kielégítő válaszod! :) Az én esetem egy kicsit más, de hasonló. Viszont azt nem tudtam, hogy 22 munkanap, azt már bőven túllépték július 21-e óta. Már csak abban segítsetek légyszi, hogy én leállíthatom ezt a folyamatot, bármire hivatkozhatom-e ennek érdekében? Köszönöm mégegyszer! :)

Késő bánat. Bár a Ket. szerint az ügyfél a kérelmét a határozat jogerőre emelkedéséig bármikor visszavonhatja -ebből következően a GYED igényt Te is visszavonhatod-, azonban a "szivességi bejelentés" tárgyában indított hatósági eljárás tovább folytadódik hivatalból.

2004. évi CXL. törvény
a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól

34.§(4) Az ügyfél az eljárás megindítására irányuló kérelmét a határozat vagy az eljárást megszüntető végzés jogerőre emelkedéséig visszavonhatja.

31. § (1) A hatóság az eljárást megszünteti, ha

  1. az eljárás kérelemre indult és az ügyfél kérelmét visszavonta, kivéve ha az eljárás hivatalból is megindítható, és a hatóság az eljárást hivatalból folytatja,

Ügyintézési határidő

33. § (1) A határozatot, az eljárást megszüntető végzést, valamint a másodfokú döntést hozó hatóságnak az első fokú döntést megsemmisítő és új eljárásra utasító végzését az (5) bekezdésben meghatározott időponttól számított huszonkét munkanapon belül kell meghozni és gondoskodni a döntés közléséről.

Ennél rövidebb határidőt bármely jogszabály, hosszabbat pedig törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg. Ha e törvény valamely eljárási cselekmény teljesítésének határidejéről nem rendelkezik, a hatóság haladéktalanul, de legkésőbb öt munkanapon belül gondoskodik arról, hogy az eljárási cselekményt teljesítse.

(3) Az ügyintézési határidőbe nem számít be:

  1. a hatásköri vagy illetékességi vita egyeztetésének, valamint az eljáró hatóság kijelölésének időtartama,
  2. a jogsegélyeljárás időtartama, továbbá a 36. § (2) bekezdése alapján adatnak a nyilvántartásból történő beszerzéséhez szükséges idő,
  3. a hiánypótlásra, illetve a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére irányuló felhívástól az annak teljesítéséig terjedő idő,
  4. a szakhatóság eljárásának időtartama,
  5. az eljárás felfüggesztésének időtartama,
  1. a 70. § (1) bekezdésében szabályozott eljárás időtartama,
  2. a hatóság működését legalább egy teljes napra ellehetetlenítő üzemzavar vagy más elháríthatatlan esemény időtartama,
  3. a kérelem, a döntés és egyéb irat fordításához szükséges idő,
  4. az ügygondnok kirendelésére irányuló eljárás időtartama,
  5. a szakértői vélemény elkészítésének időtartama,
  6. a hatósági megkeresés vagy a döntés postára adásának napjától annak kézbesítéséig terjedő időtartam, valamint a hirdetményi, továbbá a kézbesítési meghatalmazott és a kézbesítési ügygondnok útján történő közlés időtartama.

(4) Ha a hatóság testületi szerv, a hatáskörébe tartozó ügyben az (1) bekezdésben meghatározott határidőn belül, vagy ha ez nem lehetséges, a határidő letelte utáni első testületi ülésen, legkésőbb azonban negyvenöt munkanapon belül határoz.

(5) Az ügyintézési határidő a kérelemnek az eljárásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz történő megérkezése napján, illetve az eljárás hivatalból történő megindításának napján kezdődik.

Ezt a szabályt kell alkalmazni azokban az esetekben is, amikor a magyar hatóság eljárásának megindításához szükséges kérelmet nem magyar hatóságnál lehet benyújtani.

(6) A fellebbezés elbírálására jogosult hatóság és a felügyeleti szerv eljárása esetén az ügyintézési határidő az ügy összes iratának a fellebbezés elbírálására jogosult hatósághoz, illetve a felügyeleti szervhez érkezésekor kezdődik. A hatóság a felügyeleti szerv erre irányuló felhívására köteles az iratokat felterjeszteni.

(7) Az eljáró hatóság vezetője - ha azt törvény vagy kormányrendelet nem zárja ki - az ügyintézési határidőt annak letelte előtt indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb huszonkét, a (2) bekezdésben meghatározott esetekben legfeljebb tíz munkanappal meghosszabbíthatja.

(8) A szakhatóság eljárására irányadó ügyintézési határidő - ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik - tíz munkanap. Indokolt esetben a szakhatóság vezetője a szakhatósági eljárásra irányadó határidőt egy alkalommal tíz munkanappal meghosszabbíthatja, és erről az ügyfelet és a megkereső hatóságot értesíti.

(9) A (7) és (8) bekezdésben meghatározott határidőnél rövidebb határidőt bármely jogszabály, hosszabbat pedig törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg.

Oppá # 2010.09.02. 08:02

Kedves Dödölle!

Te mit gondolsz az esetemről?

Előre is köszönöm:

Tima

Dödölle1 # 2010.09.02. 11:12

Oppá

Te mit gondolsz az esetemről?

Ilyen esetben mi számít korábbi ellátásnak alapja az EB törvény 48§ 5. bekezdése alapján??
(a korábbi GYED alapja, vagy a gyes melleti minimálbéres táppénz )

Én azt gondolom, hogy -figyelemmel a GYES melletti keresőtevékenységre és az annak sorám megállapított táppénz ellátásra, illetve tekintettel a GYES megszüntetésére, továbbá az Ebtv. 49.§-ban foglaltakra, egyben szigorúan véve az Ebtv. 48. § (5) bekezdésében foglaltakat- "a gyes melleti minimálbéres táppénz."

Oppá # 2010.09.02. 12:10

Dödölle nagyon köszönöm a választ.

Ez nekem tényleg egy nagy oppá :-(

Becéző szép szavakkal illetném, azokat akik ilyen törvényeket hoztak.
Kb 15 éves folyamatos biztosítási jogviszonyom van, és sosem voltam minimálbéres. Azért mert GYES meleltt dolgoztam, és közben járulékot fizettem!!!!plusz vállaltunk még egy gyermeket - jól meg kaptam a magamét. Kifizettek nekem kb. bruttó 15e Ft gyes melleti táppénzt és most buktam a hat hónap alatt kb 780 e Ft.
Néha úgy érzem élhetelen ez az Ország.....

Tima

nandy # 2010.09.02. 12:25

Becéző szép szavakkal illetném, azokat akik ilyen törvényeket hoztak.

A törvényi szabályozással semmi probléma nincs! Lehetőséged lett volna a táppénzes időszak alatt lemondani a gyes-t, vagy átadni apukának, nagyszülőnek, és akkor rögtön nem a minimálbér után kapod a táppénzt.

Oppá # 2010.09.02. 14:22

Kedves Nandy!

Sajnos ezzel kapcsolatban sosem fogunk egyetérteni.
Nem hiszem, hogy ezek a dologok így rendben vannak.

Egyébként átadtam a GYES-t a táppénzes időszak alatt.
A történtekből viszont az derül ki, hogy ezt már a betegszabadság alatt meg kellett volna tennem.
( bár lehet, hogy már a GYÁP-nál)
Az már csak színezi a storyt, hogy amint kierült a terhesség, előzetesen érdeklődtem a REP ügyintézőknél, a kifizetőhelyen illetve REP -es ellenőröknél is, mit kellene tennem és erre senki nem hívta fel a figyelmem, sőt amikor megadtam az adatokat ahány tb ügyintéző annyi féle válasz a táppénz alapot illetőleg.

Fenntartom a véleményem és sok minimálbéres napot kívánok jogalkotóinknak.

Nektek viszont nagyon köszönöm a segítséget.

Tima

nandy # 2010.09.02. 20:21


előzetesen érdeklődtem a REP ügyintézőknél, a kifizetőhelyen illetve REP -es ellenőröknél is, mit kellene tennem és erre senki nem hívta fel a figyelmem, sőt amikor megadtam az adatokat ahány tb ügyintéző annyi féle válasz a táppénz alapot illetőleg.

Ezt nagyon sajnálom, mert TB-ügyintézőnél ez ALAP. Én nem vagyok az, mégis tudom...

nandy # 2010.09.02. 20:27

Eb. tv. 49. § (1) A gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy441

  1. a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,442
  2. a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni a 48. §-ban foglaltak szerint.

48. § (4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

nandy # 2010.09.02. 20:34

A történtekből viszont az derül ki, hogy ezt már a betegszabadság alatt meg kellett volna tennem.

Ilyen szabályról én nem tudok, de lehet, hogy Dödölle fórumtársunk meg tud még lepni hasonló információval.
Szerintem inkább az okozta a bajt, hogy a táppénz igényléskor még nem volt lemondva/átadva a gyes.

Vhr. 25/B. § Az Ebtv. 39. §-ában említett választás esetén, a választott ellátás iránti kérelmet az Ebtv. 62. §-a, családtámogatási ellátás választása esetén a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 35. §-a szerint illetékes szervhez kell benyújtani a folyósítás alatt álló ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt. A választott újabb ellátás a kérelem benyújtása napjától folyósítható. Ha a beszüntetni kért ellátás, illetőleg a választott ellátás folyósítására más szerv illetékes, az ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelmet a választott ellátásra irányuló igény elbírálásával egyidejűleg 3 munkanapon belül az illetékes szervhez kell továbbítani.

( bár lehet, hogy már a GYÁP-nál)
Jó tudni, hogy az a személy mehet GYÁP-ra, aki a gyes-t kapja. Ha átadtad volna apukának a gyes-t, akkor ő. Ha senki nem kapja a gyes-t, akkor természetesen bármelyik szülő jogosult a GYÁP-ra.

renoci # 2010.09.03. 05:04

Tisztelt Szakértő

Szeretném megkérdezni, hogy ha napokon belül megszűnik a munkaviszonyom, és elmennék utána passzív táppénzre akkor a táppénz majd beleszámolódna a majd munkanélküli segélyem kiszámításába? Táppénz után rögtön szeretnék menni segélyre.
köszönöm

tupi # 2010.09.03. 07:29

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni a következőkben:

  • 2010.01.21-től 2010.09.20-ig vagyok GYED-en. 2010.09.21-től GYES-en és aktív állományba kerülök. Kérdésem az lenne, hogy erre az időszakra mennyi szabadság jár nekem? (41. életévemet decemberben töltöm be, egy kiskorú gyermekem van). 2009-ben kivettem az egész évi szabadságomat még a szülés előtt, de úgy tudom, hogy már a születéstől számítva (2009.08.22.) jár a gyermekre járó pótszabadság is. Igaz ez? Ha aktív állományba kerülök, akkor mennyi még az év végéig kivehető szabadságom? A munkáltató hogyan rendelkezhet ebben az esetben a szabadság kiadásával?
  • Ha a GYES igénylése már le van jelentve, akkor ez a munkáltatónál is megjelenik, ugye? Tehát nem teheti meg, hogy nem adja ki a szabadságom. Főnököm azt mondta, hogy csak akkortól szeretne fizetni, amikortól ténylegesen munkába állok. Ez 2010.10.04-e lenne mivel gyermekem 2010.09.20-án kezdi a bölcsit és be kell szoktatnom ami két hét. Hogy tehetné ezt meg, ha a GYES már jár nekem? Hogy úszhatja meg az utánam való fizetnivalókat? Mert ez a problémája, hogy utánam már akkor kellene fizetnie járulékokat.
  • Kötelezhet-e arra, hogy a fenti két hetes időintervallumot vegyem ki fizetés nélküli szabadságba? Ha igen, akkor ennek mi a menete?
  • Egy kis létszámú cégnél dolgozom és nem tudhatom meg, hogy volt-e béremelés, mivel nálunk minden "titokban" zajlik. Ha rákérdeznék, akkor biztosan az lenne a válasz, hogy nem volt. Más forrásból sajnos nem tudhatom meg, mivel elég rossz néven vennék, ha elkezdenék kutakodni. Hogyan tudhatnám meg, hogy volt-e béremelés?

Egyébként jövő héten hétfőn megyek be a visszatérésem részleteinek megbeszélése céljából és szeretnék tisztában lenni a jogaimmal.

Ui: Bocsánat, hogy itt tettem fel kérdéseimet, de nem tudom miért, nem működött másképp.

Válaszát előre is köszönöm.

Vikoka # 2010.09.03. 10:04

Üdvözlöm!
Az alábbi esetben kérném segítségét.

Szept. 13-tól tgyásra leszek jogosult, mivel okt.11-re vagyok kiírva szülni. Úgy tudom, hogy a tgyás számításába az előző év keresetét veszik alapul.
Én a tavalyi évben 8 órás munkaviszony mellett kaptam a gyest az első gyermekem után fél évig, mert tartósan beteg volt.
Kérdésem lenne, hogy a gyes összege is beleszámít az átlagkereset számításánál, vagy nem?
A másik kérdésem annyi lenne, hogy ha szept.13-án vagy 14-én leadom a tgyásos papírokat az oep-nél, akkor mikor lesz az első folyósítás? Körülbelül szeretném tudni, hogy mikor számíthatok rá.
Válaszát előre is köszönöm

Dödölle1 # 2010.09.03. 11:20

Üdvözlöm!
Az alábbi esetben kérném segítségét.

Szept. 13-tól tgyásra leszek jogosult, mivel okt.11-re vagyok kiírva szülni. Úgy tudom, hogy a tgyás számításába az előző év keresetét veszik alapul.
Én a tavalyi évben 8 órás munkaviszony mellett kaptam a gyest az első gyermekem után fél évig, mert tartósan beteg volt.
Kérdésem lenne, hogy a gyes összege is beleszámít az átlagkereset számításánál, vagy nem?A másik kérdésem annyi lenne, hogy ha szept.13-án vagy 14-én leadom a tgyásos papírokat az oep-nél, akkor mikor lesz az első folyósítás? Körülbelül szeretném tudni, hogy mikor számíthatok rá.
Válaszát előre is köszönöm

Kérdéseire a válasz röviden:

  1. A GYES összege nem képezi a THGY alapját.
  2. Kb. a leadástól számított 30 nap múlva.

A 2. kérdésre a válasz egy kicsit bővebben:

Amennyiben a munkáltatójánál kifizetőhely nem működik és az ellátást a REP fogja folyósítani, úgy főszabály szerint az ügyintézési idő az igény REP-hez történő leadásának napján kezdődik és legfeljebb 22 munkanapig tarthat, amit azonban indokolt esetben a REP igazgatója -az ügyfél egyidejű értesítése mellett- egyszer, további 22 munkanappal meghosszabbíthat.

A 22 munkanapba nem számít bele az az idő, amíg az esetleges hiányokat akár Ön, akár a mtató pótolja.

Célszerű tehát az igényt a REP ügyfélszolgálaton leadni, egyben kérni az ügyintézőt, hogy azt fokozottan nézzen át, így elkerülhető, hogy hiánypótló végzés kerüljön kibocsátásra.....

Amennyiben a REP saját hibájából az előírt határidőn belül az ellátás kiutalásáról nem intézkedik, úgy az Ebtv. vonatkozó szakaszának figyelembevételével köteles az ügyfélnek kamatot, az államnak pedig a Ket előírásai szerint az általános eljárási illeték összegét megfizetni.

Javasolom elolvasni a következőket is:

Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező az elbíráláshoz minimálisan szükséges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez…………..
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)
Jó tudni, hogy a 2005.11.01-től hatályba lépett a 2004. évi CXL. törvény, amely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szól és immár a nevében is deklaráltan előtérbe helyezi a közigazgatási tevékenység szolgáltató jellegét, azaz a hatósági tevékenységről a hangsúly átkerült a szolgáltatásra, amibe beletartozik az ügyfelek részletes, teljeskörű tájékoztatása is. További fontos rendelkezése, hogy az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez és a határidőben hozott döntéshez (ez főszabály szerint 22 munkanapot jelent) való jog. (Lásd: Ket. 4.§, 33.§, 33/A §)
Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett.

Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését, amely pontosan így szól:

„(3) A pénzbeli ellátás iránti kérelmet elbíráló kifizetőhely vagy REP a pénzbeli ellátás jogosultját - kérelmére - tájékoztatja a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.”

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen részletes, írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

nandy # 2010.09.03. 12:00

renoci:

A passzív táppénz nem szabadon választható lehetőség... Ha nem vagy keresőképtelen, akkor munkanélküli ellátásra vagy jogosult, táppénzre nem.

mary76 # 2010.09.03. 14:20

Kedves Dödölle1!

Helyzetem és kérdéseim leírása 08.29.,30,31-én olvasható. Kiváncsi lennék az Ön véleményére is és lenne még két kérdésem.
Mennyi ideig fogom kapni a gyedet? Lehet, hogy nem kaphatom a második gyerekem 2 éves koráig a gyedet, mert jóval 2010. május 1 után születik? Mit befolyásol ez az időpont?
A tgys ideje mindig 168 nap vagy az is változhat?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv Mariann

Timsz # 2010.09.04. 06:59

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

Én 18 hetes terhes vagyok.
A jelenlegi munkaviszonyom szeptember 31-én lejár.
Valószínűleg nem fogok már akkor munkát találni, úgyhogy azt tervezem, hogy 1 hónap passzív táppénzre, majd munkanélkülire megyek a szülésig (febr.1.).

Ezzel kapcsolatban a legfontosabb kérdésem, hogy ezek, (passzív táppénz, munkanélküli) beleszámítanak-e a GYEDhez szükséges 365 nap munkaviszonyba?

Továbbá, olvastam valakitől korábban, hogy menjek be az OEP-be és kérjek tanácsot ott, mert ezt is lehet, de nincs valakinek egy normális elérhetősége oda? Én egyszer felhívtam őket és "leráztak" annyival, hogy hívjam a "magnós" számukat, az majd elmond mindent. Talán túl gyorsan hagytam lerázni magam?

Köszönettel:

Timsz

nandy # 2010.09.04. 08:08

Mindkét ellátás beleszámít a 365 napba.
De ha munkanélküliről mész szülni, akkor egy picit trükközni kell. A TGYÁS-t ne a szülés napjától igényeld, hanem 1-2 nappal későbbi időponttól. A munkanélkülit pedig ne a szülés napja előtti nappal mondd le, hanem a szülés napjával, hogy a szüléskor legyen biztosítási jogviszonyod.
TGYÁS lejárta után szintén vissza kell menni pár nap munkanélkülire, és onnan GYED-re.
Érdemes lenne megkérdezni a Munkaügyi Központban, hogy hány nap álláskeresésire vagy jogosult, és ha az nem elég a szülésig, plusz nem marad néhány nap a TGYÁS és GYEd közötti időszakra, akkor csak későbbi időpontban igényeld a munkanélkülit, hogy biztosan kitartson.

(De látom, csak nem sikerült határozatlan idejű munkaviszonyt kiharcolni...)

Mné Anita # 2010.09.04. 14:29

Kedves nandy!
Köszönet a segítségért!
További sok sikert!
Mné Anita

lumbricus (törölt felhasználó) # 2010.09.04. 21:46

Tisztelt Szakértők!

2008.novemberében szültem első gyermekemet. Kaptam a tgyás-t és most gyed-en (max összeg)vagyok 2010. novemberéig. Előtte folyamatos munkaviszonyom volt, nem emlékszem, hogy betegállományban lettem volna.
Terveink szerint a gyes alatt megszületik a második gyermekünk.
Jól értem a lejjebb olvasottakból, hogy a testvér születésétől ismét tgyás-ra vagyok jogosult, a hajdani bérem alapján, de ez is maximalizálva van a minimálbér kétszeresében? ezután fél évvel pedig jogosult leszek gyed-re, de csak a minimálbér után?
Közalkalmazotti státuszban dolgoztam, felsőfokú szaktudást igénylő pozícióban. Ez esetben a minimálbér 89.500 Ft?

Nincs esetleg valami kiskapu,legalább a tgyás időszakára?

Köszönettel
Lumbricus

nandy # 2010.09.05. 09:24

Tényleges jövedelem hiányában valóban a szerződés szerinti béred lesz a TGYÁS alapja. De ha pl. előtte kiveszed a bentmaradt szabikat, akkor az lesz az alap. Ha nincs 180 bérezett napod, valóban max. a minimálbér kétszerese lehet a TGYÁS alapja.
A minimálbér az minimálbér, ne keverd a garantált bérminimummal.

A GYED időtartama nem biztos, hogy fél év lesz. Ha a GYED lejárta utáni két évben válsz jogosulttá a következő GYED-re, akkor a GYED időtartama nem lehet kevesebb a régi GYED időtartamánál.

Mivel a szülés még csak tervben van, ezért csak általánosságban lehet válaszolni. Ráadásul egy-két év alatt még sok minden változhat is!

kangababa # 2010.09.05. 12:19

Szeretnék segítséget kérni!
Röviden: 2008.04.07-től bejelentett 8 órás munka br 138.000 ft fizetéssel.
2008.08. született a gyermekem. A -28 naptól TGYÁS, majd GYED, jelenleg GYES.
A munkáltatómnál lehet megszűnik a munkaviszonyom, viszont attól a naptól kezdve lehetőségem van elmenni br.90.000. ft os bérért dolgozni.Lehet hogy csak egy hónapot fogok ott dolgozni a terhesség miatt.
Arra lennék kíváncsi, hogy ha a gyes alatt születik meg a 2. babám, akkor a br.90.000. ft után fogják számolni a gyedet? Úgy tudom hogyha van akár egyetlen bérezett napom a gyes alatt akkor a 2. babánál már ebből számolják az átlagot! Igaz ez?
A második kérdésem:
Ha a jelenlegi munkáltatómmal sikerül megbeszélni, hogy ne szakadjon még meg a munkaviszonyom legalább 4 hónapig, aztán elmegyek munkanélkülire(6 hó), akkor az a lényeg hogy a szülés napján biztosított legyek, tehát hogy kapjak munkanélküli járadékot? Ilyenkor a gyedet miből fogják számolni, a járadékból vagy az előtte lévő munkaviszony is számít? köszönöm válaszukat.

Dödölle1 # 2010.09.06. 06:07

Lumbricus

Közalkalmazotti státuszban dolgoztam, felsőfokú szaktudást igénylő pozícióban. Ez esetben a minimálbér 89.500 Ft?
Köszönettel
Lumbricus

Nem, a minimálbér 73.500 Ft/hó 2010-ben. Amikor az Ebtv. a minimálbér fogalmat használja, úgy az alatt ezen összeget kell érteni!Üdv. :)