GYED,GYES, táppénz


Dödölle1 # 2010.07.19. 06:13

Egy elkeseredett anya

Tisztelt Fórumozók!

2008. dec.31-én megszünt a munkaviszonyom, a kislányom 2008. dec. 11-én született, tehát kapom a GYED-et.
A kérdésem az lenne, hogy mivel a mai napig nem kaptam semmilyen kilépő papírt a volt munkahelyről (azóta elköltöztünk a városból, de a címet tudják), kihez fordulhatnék ez ügyben, mert a közeljövőben szeretnék munkát keresni, de ugye ehhez kellenek az előző munkahelyi kilépő papírok.
Köszönettel.

A volt munkáltatóhoz!

Dödölle1 # 2010.07.19. 06:24

ihaszszabo 2010.07.18. 15:32

Tisztelt Szakértő!

A következőkben szeretném a segítségét kérni:

Jelenleg Angliában dolgozom alkalmazotti munkaviszonyban. Utolsó munkaviszonyom 2009. május végén volt Magyarországon. Azt tervezzük, hogy év végével haza megyünk és gyermeket vállalunk a barátommal.

Kérem javasoljanak néhány lehetőséget, hogy ezt hogyan célszerű megtenni.

Az EU vonalon kértem segítséget, ott azt mondták, hogy a kinti munkaviszonyom után kell, hogy fizessenek nekem juttatásokat otthon is.

Kértem információt az OEP-től, de ők azt mondták, ha a teherbe esést megelőző két éven belül nem voltam 365 napon belül biztosított Magyarországon akkor nem fizetik azokat a juttatásokat, melyek nem alanyi jogon járnak.

Önök mit javasolnak?

Segítségüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel
ISZ

1. Küldtem egy részletes összefoglalót tartalmazó e-mailt.

2."de ők azt mondták, ha a teherbe esést megelőző két éven belül nem voltam 365 napon belül biztosított Magyarországon akkor nem fizetik azokat a juttatásokat, melyek nem alanyi jogon járnak"

Ezen állítás így, ebben a formában nem igaz. Nandy válasza helyes azaz "Az EU-s tagállamban meglévő munkaviszony Mo-n is jogszerző időnek számít!", ami azt jelenti, hogyha Mo-on nincs meg a 365 nap, akkor az EU-s tagállamban szerzett biztosítási jogviszony figyelembe vehető.

Esetedben inkább az a kérdés, hogy a szülés napján lesz-e bárhol (EU/Mo.) fennálló munkaviszonyod?

3. Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), javasolom megfogadni:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)
Jó tudni, hogy a 2005.11.01-től hatályba lépett 2004. évi CXL. törvény, amely közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szól immár a nevében is deklaráltan előtérbe helyezi a közigazgatási tevékenység szolgáltató jellegét, azaz a hatósági tevékenységről a hangsúly átkerült a szolgáltató tevékenységre, amibe beletartozik az ügyfelek részletes, teljeskörű tájékoztatása is. További fontos rendelkezése, hogy az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez és a határidőben hozott döntéshez (ez főszabály szerint 22 munkanapot jelent) való jog. (Lásd: Ket. 4.§, 33.§, 33/A §)
Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett.

Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését, amely pontosan így szól:

„(3) A pénzbeli ellátás iránti kérelmet elbíráló kifizetőhely vagy REP a pénzbeli ellátás jogosultját - kérelmére - tájékoztatja a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.”

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen részletes, írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2010.07.19. 06:34

dnevgy 2010.07.18. 22:31

A közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetésnél csak a munkaviszony megszűnésének tényéről és idejéről állapodtunk meg. Más nem volt benne. Akkor elvileg ki kell fizessék a szabadságomat?

Amennyiben a munkaviszony utolsó napjáig az időarányosan járó szabadságot nem vetted ki, úgy azt szabadságmegváltás címén ki kell fizetni a részedre.

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

97. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani.

(2) A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

136. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, illetőleg sorkatonai vagy polgári szolgálatra történő behívásakor, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltani nem lehet; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) Ha a munkavállaló a munkaviszonya megszűnéséig több szabadságot vett igénybe annál, mint ami a munkáltatónál töltött időre megilletné, a különbözetre kifizetett munkabért köteles visszafizetni. Nem követelhető vissza a túlfizetés, ha a munkaviszony a munkavállaló nyugdíjazása vagy halála, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnt meg, vagy a munkavállalót sorkatonai, illetve polgári szolgálatra hívták be.

Petryske # 2010.07.19. 12:40

Kedves Szakértők!

2009 április 20- november 15-ig dolgoztam. Előtte álláskeresési segélyen voltam. November 15- december 14-ig passzív táppénzen voltam, utána február 24-ig megint álláskeresési segélyen. február 25-én megszületett a kislányom, azóta TGYÁS-t kapok. A kérdésem az lenne, hogy jár-e GYED, és mennyi ideig.

Köszönöm!

Petra

bakker # 2010.07.19. 13:10

határozott idejű munkaszerződésem van, még 2 hónapig. ha terhes vagyok, mi alapján lesz majd gyes-em?

nandy # 2010.07.19. 14:32

Petryske:

Ha a szülés napja előtti nappal lemondtad az álláskeresésit, akkor sajna nem jár GYED.

nandy # 2010.07.19. 14:33

bakker:

A gyes alanyi jogon jár, ha egyébként nem vagy jogosult TGYÁS-ra, GYED-re. A gyes összege fix, nem függ a jövedelem nagyságától.

Petryske # 2010.07.20. 14:31

nandy!

Ha a TGYÁS letelik vissza lehet menni álláskeresésire?
Akkor járna GYED? Tudok valamit tenni?
Nem mondtam le előtte az álláskeresésit, szülés után kb 1 héttel voltam a munkaügyiben.

nandy # 2010.07.20. 16:43

Nem, mert ahogy írtam, a szülés napján már nem volt aktív biztosításod (ugyanis előző nappal megszűnt, amikor lemondtad az álláskeresésit).

A GYED-nek pedig alapvető feltétele, hogy a szülés napján legyen biztosításod (azaz munkaviszony, álláskeresési stb.).

kristyn17 # 2010.07.20. 19:52

Tisztelt Fórumozok.

Kicsit körbenéztem a topikban de nem teljesen értem ezt a felmondásos mizériát ezért kérném a segítségüket.

2009.09.01 tol dolgozok egy magán bölcsődében dadusként.
Semmi gond nem is volt eddig illetve 2010.03.01 ig ugyanis ekkor tudtam meg ,hogy nem vagyok bejelentve semmilyen formában a kkt-hez. Reggeltől szinte zárásig dolgoztam 500 forintos órabérben bejelentés nélkül. Mikor szóvá tettem ,hogy nem vagyok bejelentve és így dolgoztatott több hónapon keresztül megtörtént a bejelentés napi 4 órás munkaviszonyban ám a fizetésem lecsökkentette hivatkozva a járulékokra amit fizettet utánam a kkt. Most jön a kérdésem ,ugyanis 19.-e "tegnap" óta betegállományba kényszerültem ki is írt az orvos táppénzre ma meg telefonon közölte velem ,hogy küldi majd a felmondásomról a papírokat amiben közösen megegyezünk az ő javára a felmondásomról . Hogyan tudnék védekezni ,illetve mit tegyek mert ha jól olvasom akkor nem teheti meg ezt. Ezek után nem szeretnék már ott dolgozni de ki szeretnék állni az igazamért illetve szeretném megkapni a nekem járó pénzt a betegszabadságom időszakára.
19.e előtt voltam szabadságon is ,azt az időt vettem ki ami járt a munkáltató szerint is.

Kérem segítségüket szép estét Krisztina.

Dödölle1 # 2010.07.21. 06:44

kristyn17

Most jön a kérdésem ,ugyanis 19.-e „tegnap“ óta betegállományba kényszerültem ki is írt az orvos táppénzre ma meg telefonon közölte velem ,hogy küldi majd a felmondásomról a papírokat amiben közösen megegyezünk az ő javára a felmondásomról . Hogyan tudnék védekezni ,illetve mit tegyek mert ha jól olvasom akkor nem teheti meg ezt

90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

  1. a betegség miatti keresőképtelenség időtartama alatt....

Amennyiben a munkáltató a keresőképtelenség időtartama alatt közli a felmondást úgy az -főszabály szerint- jogellenes. Ezzel kapcsolatban a lefelsőbb Bíróság így foglalt állást:

BH2009. 217. A rendes felmondás közlésekor fennálló keresőképtelen állapot - a táppénzben részesülésre tekintet nélkül - az intézkedés jogellenességét alapozza meg (1992. évi XXII. törvény 90. §).

A közös megegyezéssel történő jogviszony megszüntetést a jogszabály nem tiltja, viszont azt a munkáltató nem erőszakolhatja rád, a hangsúly ebben az esetben a közös akaraton van, azaz ha Te nem akarad, úgy ne írd alá.

A "védekezéshez" kérd jogász segítségét.

A hivatkozott BH-t és egy, a rendes felmondással kapcsolatos összefoglalót - hivatkozva a következő megnyilvánulásodra, miszerint "nem teljesen értem ezt a felmondásos mizériát"- e-mailban elküldtem.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2010.07.21. 06:48

További BH:

BH2008. 101. A munkáltató rendes felmondása jogellenes, ha a munkavállaló keresőképtelenségéről való tudomásszerzést követően adja postára a jognyilatkozatát [1992. évi XXII. törvény 90. § (1) bekezdés].

Petryske # 2010.07.21. 08:33

nandy!
Köszönöm!

Petra

picikoala # 2010.07.21. 12:56

Sziasztok!
Elég speciális a problémám, nem találok sehol erre vonatkozóan infót, úgyhogy kérném segítségeteket.
Egy ruházati üzletben dolgozunk vidéki telephelyen, még van pár boltja a cégnek Budapesten és még egy vidéken. Ha bezárják csak ezt az egy boltot pl december végén, és eközben valaki terhes lesz, és elmegy táppénzre, megszűnik a jogviszonya??? TEhát nem a cég szűnik meg, csak ez a telephely (szerződésünkben megnevezték a telephelyet is), akkor akár táppénz alatt, szülés előtt elveszti a kismama az állását, és mivel nem lesz munkaviszonya a szülés időpontjában, ezért nem járna a gyed? Vagy mivel a cég ettől függetlenül létezik, a táppénzen lévő kismamának a munkaviszonyát nem bonthatják fel, amíg gyed-gyes tart?
Segítsetek!
Köszönöm!

LegalLy # 2010.07.21. 13:52

Petryske,

szerintem jogosult vagy GYEDre!

  1. mivel a gyerkőcöd 2009. februárban született, rá még a régi szabályok vonatkoznak, vagyis elég, ha a szülést megelőző 2 évben 180 napi biztosítási jogviszonyod volt
  2. nandy véleményével ellentétben a biztosítási jogviszonyod nem szűnt meg a szülés előtt egy nappal, mert még ha le is mondtad volna az álláskeresésit (ahogy nem tetted), a biztosítási jogviszonyod még 45 napig létezik és csak ezt követően szűnik meg (ilyenkor be kell jelentkezni az APEH-hoz, és sárga csekken fizetni havi (momentán) 4950 Ft-ot). Viszont, ha a TGYÁS ideje alatt szűnik meg a biztosítási jogviszonyod (jár le a 45 nap), de a TGYÁS-ra való jogosultságod még a biztosítási jogviszony ideje alatt keletkezett (vagyis a szülés napján még volt élő TB-d), akkor is jogosult vagy a GYED-re.
  3. a GYED-et a gyerek két éves koráig fogod kapni (kivéve persze, ha előbb visszamész dolgozni).

Üdv,
Ly

nandy # 2010.07.21. 16:36

LegalLy:

Szerintem most maradj nagyon csendben, mert akkora hülyeségeket írsz, hogy azzal szinte kár is vitatkozni!

De azért csak kijavítalak, nehogy más is a te szabályaid után menjen...

mivel a gyerkőcöd 2009. februárban született, rá még a régi szabályok vonatkoznak, vagyis elég, ha a szülést megelőző 2 évben 180 napi biztosítási jogviszonyod volt

Ez eddig rendben is van, de nem a 180 nap megléte dönti el a kérdést, hanem a biztosítási jogviszony hiánya! Ugyanis együttesen kell a 180 nap (május 1-től 365 nap) ÉS az aktív biztosítási jogviszony.

nandy véleményével ellentétben a biztosítási jogviszonyod nem szűnt meg a szülés előtt egy nappal,

Pont azért szűnt meg, mert előző nappal lemondta!
Petryske ezt írta:

február 24-ig megint álláskeresési segélyen. február 25-én megszületett a kislányom, azóta TGYÁS-t kapok.

Tehát a szülés előtti nappal... maradjunk ennyiben.

a biztosítási jogviszonyod még 45 napig létezik és csak ezt követően szűnik meg

Valamit nagyon keversz. A biztosítási jogviszony megszűnése után 45 napos átmeneti időszak van, ez idő alatt járulékfizetés nélkül is jogosult a természetbeni ellátások igénybevételére. Pénzbelire nem!!

És végül: nem az én véleményemet írom le, hanem azt, amit A JOGSZABÁLYOK ELŐÍRNAK!!!

Íme:
Eb. tv. 42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult...

  1. a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli.

Te pedig jobban teszed, ha többé nem adsz itt "tanácsot", mert botrányosan nem értesz hozzá. És még kötözködsz is... Fúúú, most nagyon mérges vagyok.

nandy # 2010.07.21. 16:48

picikoala:

A telephely megszűnése nem eredményezi a munkáltató megszűnését. Még ha az összes boltját bezárja, és minden tevékenységet befejez, akkor is marad a cég! A munkáltató ugyanis akkor szűnik meg, amikor (jogutódlás nélkül) törlik a cégjegyzékből. Az pedig jó sokára lesz.

LegalLy # 2010.07.22. 12:09

Kedves nandy,

akkor essünk neki még egyszer a problémának.
Először is hadd idézzek neked Petrától:

"nandy!
.....
Nem mondtam le előtte az álláskeresésit, szülés után kb 1 héttel voltam a munkaügyiben."

Tehát: Petra bement a munkaügyi hivatalba a szülés után egy héttel, hogy bejelentse, megszületett a gyerkőce és TGYÁS-t kap. A munkaügy ekkor automatikusan "szüneteltetés"-re tette az álláskeresésijét. Az már az ügymenet "szépsége", hogy mivel Petra a gyerek születése napjától kezdődően jogosult TGYÁS-ra, az álláskeresésit a szülés előtti nappal "jegelték" - vagyis gyakorlatilag "kihúzták" alóla a GYED-et (hogy képletesen fogalmazzak).

A 45 napot illetően mea culpa, teljesen igazad van, valóban csak természetbeli ellátásokra jogosult ez alatt az időszak alatt.

Viszont ettől függetlenül van megoldás: amikor lejár a TGYÁS, bemenni a munkaügyibe, újból bejelentkezni álláskeresésire. Pár nap különbséggel beadni a GYED-igénylést (amihez mellékelni kell az álláskeresési újramegállapításáról szóló határozatot), majd vissza a munkaügyibe, és a GYED igénylésének másnapjától (!!) újból szüneteltetni az álláskeresésit, és az erről szóló határozatot szintén benyújtani az OEP-nek. (GYEDre ugyanis akkor is jogosult, ha az igénylés időpontjában biztosított)

Látod, van megoldás Petra problémájára - ha hőbörgés helyett inkább segíteni próbálnál, többre mennénk...

Ly

Marcsika81 # 2010.07.22. 16:48

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném kérdezni, hogy aki gyes-en van elküldhetik-e alkalmazotti jogviszonyban, vagy védettsége van?

Köszönettel: Marcsi

nandy # 2010.07.22. 16:50

A gyermek hároméves koráig védett, de tovább is, ha a gyes mellett nem dolgozik.

Marcsika81 # 2010.07.22. 16:53

Akkor is van a védettség, ha ez nem az a munkahely ahonnan elmentem szülni, hanem új?

de tovább is, ha a gyes mellett nem dolgozik
  • akkor mi alól védett?

Marcsi

nandy # 2010.07.22. 16:54

Nem mondtam le előtte az álláskeresésit, szülés után kb 1 héttel voltam a munkaügyiben.“"

”február 25-én megszületett a kislányom, azóta TGYÁS-t kapok.„

Ez nekem továbbra is azt jelenti, hogy bár egy héttel később ment el a munkanélkülibe, de a szülés napja előtti naptól mondta le, és a TGYÁS-t a szülés napjától igényelte! És ez a lényeg.

Ha valóban a szülés napjától igényelte a TGYÁS-t, akkor most hiába megy vissza munkanélkülire... Illetve kénytelen lesz, mert GYEd nem fog járni.

”Látod, van megoldás Petra problémájára – ha hőbörgés helyett inkább segíteni próbálnál, többre mennénk…

Nem hőbörgök, hanem próbálok jó tanácsot adni, és nem félrevezetni a kérdezőt.Ha mégis rosszul mondta volna a dátumokat, az más....

nandy # 2010.07.22. 16:56

Marcsika:

Ha még május 1-je előtt szült a munkavállaló, akkor a régi szabályok szerint bárhova megy dolgozni, védett lesz.

Mi alól védett? Hát a felmondástól. Nem arra voltál kíváncsi?

Marcsika81 # 2010.07.22. 16:59

Persze, arra voltam kíváncsi, elnézést, ha nem jól fejeztem ki magam, csak azt írta, hogy a gyermek 3 éves kora után is védett valaki, ha nem dolgozik. De ha nem dolgozik, akkor hogy lehet a gyermek 3 éves kora után is védett...
Ezt nem értem.

Mokkás # 2010.07.25. 18:18

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Alábbiakban kérném a segítséget.

2010. október 18-ra vagyok kiírva.
2004. december 1-től 2009. március 15-ig dolgoztam egy helyen folyamasan, majd passzív táppénzen voltam, utána regisztrált munkanélküli voltam 2009. május elejétől, majd 2009. szept. 7.-től határozatlan idejű munkaviszonyban állok. 2009-ben végkielégítésben, és év végén új cégemnél bónuszban részesültem.
Kérdéseim:

  • Miből számolják a THGY-t és a GYED-et?
  • Jogosult vagyok-e a 2 év GYED-re?
  • Én úgy tervezném, hogy szept. 13-ig dolgoznék (ill. kivenném a szabadságomat), utána pedig előre hoznám 28 nappal hamarabbra a THGY-t. Érdemes? (Sajnos a 15 napos betegszabadságomat - táppénzt kihasználtam 2010-ben).
  • Továbbá arra lennék kíváncsi, hogy a max. GYED-hez mennyi bruttó fizetésre van szükség?

(Nekem eléggé összetett, mert 2009. márc. 15-ig 175.000 bruttóm volt, utána passzív tp, utána max. munkanélküli járadék májustól, szept. 7-től bruttó 140.000 Ft, 2010.január 1-től bruttó 162.000 Ft, majd május 1-től 180.000 Ft.).

  • Ezek alapján miből fogják nekem kiszámolni a THGY-t és a GYED-et?

Nagyon megköszönném a segítséget, mert a cégünk ugyan TB kifizetőhely LESZ augusztustól, de a könyvelő még csak most tanulja a dolgokat és nem igazán tud nekem még semmit mondani. Voltam bent az illetékes hivatalnál is, de nem tudtak, ill. inkább nem nagyon akartak segíteni...

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!