Előrehozott öregségi nyugdíj

Jucu52 # 2011.07.22. 07:20

Az öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltételei a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény és az azt módosító 2009. évi XL. törvény 2010. január 1-től hatályos rendelkezései alapján, az 1952-ben születetteknek 62 év és 183 nap.

A 18/A. § (1) bekezdés szerint 2012. december 31-éig a 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a férfi, aki 60. életévét betöltötte, illetve az a nő, aki 59. életévét betöltötte, és legalább 40 év szolgálati időt szerzett, valamint a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) 2012. december 31-éig csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult, aki legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és megfelel az (1) bekezdésben meghatározott egyéb feltételeknek.

Vagyis 59 éves férfi még nem mehet előrehozott öregségi nyugdíjba még 44 év szolgálati idővel sem, 60. év a korhatár a jelenleg még hatályos jogszabály szerint.

golaxo # 2011.07.22. 07:12

egyetértek szafikával
http://nyugdij.biz/…ij-2011-2012

sitimaci # 2011.07.22. 07:01
--
  • Szerintem a Nők 40-évesét a Fidesz., ebben a kormányzati ciklusban meghagyja!2014.-ig! Ez,amúgy sem olyan bődületesen sok Nőt érint és nem rengeti meg a gazdaságot sem!Hogy utánna mi lesz,ki lesz a kormányon és mit csinál,azt kitudja előre!----
szafika # 2011.07.22. 06:38

manyoka, én úgy tudom, csak akkor tudnál elmenni idén , ha a munkahelyeddel meg tudnál állapodni, h a jövó évre eső hónapokat kifizetik utánad a nyufi felé, de az akkor " jövedelempótló juttatásra" jogosít, nem ad évenkénti emelést, viszont a 40 évesről , egyenlőre azt írják, h az nem változna, legalább is most még erről van szó, h aztán mi fog megvalósulni az a jövő titka ! Ha decembertől el is tudnál menni nyd-ba , az a baj, h a jövő évi nyd számítást még nem tudni, eredetileg 2013-tól volt róla szó, h megváltozik. De Veci jobban el tud magyarázni mindent.

manyoka # 2011.07.22. 05:33
Szeretném megkérdezni, hogy 1953.05.30.-án születtem, szolgálati időm 41 év, elmehetek-e még 201
  • ben korengedményes nyugdijba és ha igen milyen feltételekkel,/csökkentett vagy nem csökkentett/
ill. itt beleszámit-e a munkanélküli is. A nők 40 éves nyugdijazásához szükséges időm csak februárban lesz meg, mert ott nem számit bele a munkanélküli.A NYUFI oldalán találtam egy olyat, hogy a korengedményes nyugdijnál a szolgálati időnek 40 évnek kell lenni amibe beleszámolják a munkanélkülit is. Segitsen valaki, hogy ez igy van-e, mert akkor még ebben az évben eltudnék menni nyugdijba.
sitimaci # 2011.07.21. 10:24
---
  • Kedves bucimama!!!Kitudja hogy mi lett volna jó,mi a jó megoldás,a Te korod miatt,nem is lett volna annak idején kötelező,csak a pályakezdő fiataloknak!!! Ez lett volna a jó megoldás,inkább önkéntest kötöttél volna ! Vagy köteleztek arra,hogy megkösd,a Kötelező Magánnyugdijpénztárt,ha igen akkor ki-miért-milyen jogon ???!!! Mert az önkéntest azt kivehetted volna,/de tovább is rakhattad volna,ha akarod/ mind,adómentesen,.ha nyugdij mész!!!Nem értem az egészet!? Én nem kötöttem,nekem csak az önkéntes van és ki is veszem mind,ha nyugdijba megyegyek! Jól fog jönni az a másfélmilla !!! Üdv.-----
sajat # 2011.07.21. 10:24

T. Fórum!
Az a kérdésem, hogy az 1952. februárjában született férfi ebben az évben elmehet-e előrehozott nyugdíjba, szolgálati ideje 44 év.
Szükséges-e a betöltött 60 év, vagy 59 évesen is elmehet-e? Állítólag van rá lehetőség!

bucimama # 2011.07.20. 10:01

T. Fórumozók!
Ki tud nekem választ adni? 2009-ben kellett elmennem nyugdijba (munkahely megszünés miatt). Nekem is volt magán-nyugdíjpénztári számlám, de visszaléptem az állami nyugdijrendszerbe.Kérdésem, hogy nekem is volt ezen a számlán hozamom, amit simán visszaadtam az államnak. Nem kellett volna ezt nekem visszaadni? vagy már későn ébredtem?
Üdv. Bucimama

szusza04 # 2011.07.20. 07:41

Kedves Lyonee!
Köszönöm a felvilágosítást! Akkor csak a 2. félévtől vállalhatok munkát a volt iskolámnál, amikor már nyugdíjas leszek?!
Üdvözlettel: Ibolya

ibi60 # 2011.07.19. 20:11

Ha van köztetek olyan, aki már nyugdíjban van és hátrányosan érinti a nyugdíjak átalakításáról szóló törvény tervezet, annak ajánlom: http://www.knoe.hu/…la/index.php

Veci # 2011.07.19. 19:56

info53
Ha a nubkáltatód megállapodást kötne veled arra a pár napra, akkor a ma még hatályos tv. szerint dec. 31-ig van lehetőség korengedményes nyugdíjra.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.07.19. 18:19

@mammamacoki..

Megalájk a heliokopter-szemléletedért:-)
Nem szopjuk be a cumit hidd el:-)

=145 ezren születtünk 53-ban
=15 ezren végeztünk nappalin 1971-2-76-77-ig .
=minden harmadikunk él még és mozog
=az ötezerből nyílván a fele lány
= hányan is készülünk előrehozottba ?
Ezren-kétezren-háromezren ???

gabusch # 2011.07.19. 15:45

@info 53
Javaslatom nincs,csak a sajátos kombinációm:-)

1)-én is Kjts vagyok..
2)-mivelhogy 2012.júni.4-én jövedelempótlós lehetnék..(59+több mint 40 év szolgálati)
3)-DE ! Júni 23-24-én lesz 35 érettségizőm,akiket nyílván már ingyír érettségiztethetnék ha elmennék a szociális ÖTYEre a szülinapomon
(ezek a kis aranyos 19 évesek meg épp az én 59éves öreglány mosolyomat akarják látni a szóbelijükön..)
4)-épp ezért nem megyek el,csak szeptembertől..vagy októbertől..vagy novembertől..

Lényeg egyelőre... hogy 2013.jan.elseje előtt menjünk az ÖTYEbe a nettó 80%al
üdv:gabusch

info53 # 2011.07.19. 11:55

A hozzászólásokat, tanácsokat figyelembe véve megnéztem, hogy mivel 53-as, közalkalmazott nő vagyok, 40 év szolgálati idővel, 2012.január 9-én töltöm be az 59. évemet, így akkor mehetek el előrehozott öregségi nyugdíjba.( a jelenlegi szerint)Nem tudom, akkor milyen lesz a nyugdíj kiszámítása( vagy jöv. pótló),s ezért nem tudom nekem esetleg nem lehet korengedményes nyugdíj decembertől? Ezt lehet-e, s hogy járnék jobban? Erre lenne valakinek javaslata?

sitimaci # 2011.07.19. 10:25
--
  • Kedves fagyöngy55 !!! Köszi hogy feltetted a cikket,ez valóban megdöbbentő,hol találtad,idáig hol volt ???? Hasonlit az öszödi beszédhez,csak itt nem el@urtuk,hanem elfogjuk @urni,venni,stb.a jelszó !!!Ez a stilus,megdöbbentő valóban,ilyennel még nem találkoztam !!!----
Veci # 2011.07.19. 06:09

zoli52
Ő már nem mehet, mert a csökkentetthez is 37 év kell a ma még hatályos tv. szerint. Mire meglenne a 37 éve, majdnem eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, de 2012-től már nem lesz előrehozott nyugdíj sem valószínűleg.

Üdvözlettel Veci

golaxo # 2011.07.18. 22:08

fagyongy: szép...

zoli52 # 2011.07.18. 17:18

1952.09.24-én született nő 35 év 272 nap szolgálati idővel mikor mehet előrehozott öregségi nyugdíjba? Válaszát előre is köszönöm.

fagyongy55 # 2011.07.18. 15:14

Egy kis olvasni való!
http://hirszerzo.hu/…kolt_interju

golaxo # 2011.07.16. 17:52

sitimaci

Legjobb tudomásom szerint ez tényleg így van (bár a fene se érti az időzítést)...

http://nyugdij.biz/…cs-jo-valasz

A kérdés csak az, hogy vajon ez így marad-e 5 év múlva is. Réthelyi tegnap nyilatkozta, hogy idézem "senki se tudja, mi lesz öt év múlva". Apám 51 éves. Ha kormányváltás lenne, lehet, hogy nem kell majd ebbe beletörődnünk...

Lyonee # 2011.07.16. 11:13

Kedves szusza04!
42. § A munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet.

A kjt. ezen bekezdése szerint a mostani munkahelyeden nem lehet.
Másik munkáltatónál lehetséges megbízási jogviszonyban, (de csak 40% alatt), vagyis a 8 órában, mert különben a felmentési időre kapott átlagkereseted ugrik. Próbáld meg a korábbi óradíjadat megkapni.

Szerintem közoktatásnál az egyszerűsített foglakoztatás nem alkalmazható. Nem alkalmi munka!

sitimaci # 2011.07.15. 12:33
Kedves info53!!!---
  • Nagyon jó a táblázat,hidd el,megtudod nézni a rád vonatkozó nyugdijbameneteli szabályt! Csak tudnod kel,hogy mi vonatkozik rád,milyen kedvezmények illetnek meg és ezzel az együttes "képlettel",nézd meg,hogy mikor mehetsz nyugdijba!Én is igy néztem meg a rám vonatkozó szabályt.Jobban tudtam mint sokan mások,mert nekem minden hamarább ki volt nyomtatva mint sok másnak és a többi jószándéku,szakmailag hozzáértő is,a táblázatból és a rendeletekből adja a tanácsot!!!-----
info53 # 2011.07.15. 09:20

T.'hacka'!
Bocsi, lehet, hogy legutóbb nem írtam le: 53-as,januári nő vagyok, s így az 59 év vonatkozik rám.

Üdv: Margit

sitimaci # 2011.07.15. 07:54
-----
  • Amúgy.elolvastátok?????? Pénzcentrum.hu.Alul van,rá kéne kattintani! MEGSZÜLETETT / !!! / a Rendvédelmisekre vonatkozó nyugdijrendelet ez 2012.január,01.-től érvényes! Korra és keresetre vonatkozóan! EZ valóban megváltozott,a Tv.,Rádió is bemondta!!!!!!!!-------
sitimaci # 2011.07.15. 07:49
T.hacka!-----
  • Semmi nem változott.Ez nem csak a Nyugdijfolyósitó honlapján van,hanem a Réthelyi Miniszter által jegyzett,régebben ha jól tudom Veci tette fel/?/márciusban aláirt nyugdijra és a nyugdijbavonulás menetrendjére vonatkozó rendeletet tartalmazza,felsorolja azt is,hogy fél évente nővekedve,korkedvezmény igénybevételével,ki mikor mehet nyugdijba!!!!Ez a korhatárokat is felsorolja,mindenki ki tudja nézni belőle a rá vonatkozó szabályt! Ha nem találja,akkor valószinü hogy ő nem mehet el! Amúgy, meg nem lehet/valóban/ mindent, olyan hamar megváltoztatni!--------