Előrehozott öregségi nyugdíj

bozsa # 2011.06.27. 05:47

Kedves Venci és Fórumozók.
Kéréssel szeretnék fordulni Önhöz.
Férjem, közalkalmazott. Betöltötte a 60-dik életévét. Előrehozott nyugdíjba szeretne menni. Megszerezte a hozzátartozó éveket. A munkahelyén jelenleg a felmentési idejét tölti. Jár neki végkielégítés ilyen esetben, vagy nem. Válaszát előre is köszönöm Bozsa

agica20 # 2011.06.27. 08:49

Szia Veci és többi Fórumozó!

Segítsetek ,ha tudtok.Áttanulmányoztam a nyugdíjrendeletet,de mégsem tudok a barátunknak tanácsot és pontos választ adni.
Tények: Férfi,55.éves , született 1956.X.hó, jelenleg már 41 éves munkaviszonya van.A reá előirányzott nyd.korhatár 64 év és 183 nap.A táblázat szerint 62 év 183 naposan elmehetne nyugdíjba ,ha van 37 év munkaviszonya,ez 2019.I.félév./Számoljatok utánam !/

Van 5 év korkedvezménye,igazoltan!

Írjátok meg lécci,hogy tudna elmenni nyugdíjba az idén,annak érdekében,hogy érvényesíteni tudja az 5 év korkedvezményét is, mégha csökkentéssel is.Attól tart,hogy,ha az idén nem megy el,elveszíti a korkedvezményt és dolgozhat az idők végezetéig.
Nagyon megköszönöm,ha bárki válaszol,de küldön kérlek Veci,okos fejeddel gondold át ezt a támát és írjál.

Üdv.

reny # 2011.06.27. 08:51

Kedves Fórumozók és Válaszadók!
Édesanyám ügyében kerestem fel ismét ezt az oldalt.Sajnos nem ismerünk senkit akihez fordulhatnánk a kérdésünkkel.
Anyukám 1957.01.10-én született és 37 ledolgozott munkaéve van az egészségügyben.Sajnos rengeteg izületi problémája van ami viszont a leszázalékolásra nem lenne elegendő...így azon gondolkodunk hogy eltudna e Ő menni ilyen előrehozott nyugdíjba és ha igen ennek milyen hátrányai vannak,mit kell intézni és hogyan.
Nagyon várom válaszukat és előre is köszönöm.
Reni

sitimaci # 2011.06.27. 11:02

Kedves agica20 !A jelenlegi táblázat jó,igy van ahogy számoltad!!!!Megnéztem,nekem is meg van!De ez olyan messze van,hogy még nézni is rossz,arról nem is beszélve,hogy addig még az eddiginél is nagyobb változások lehetnek!!! Üdv,szia

sitimaci # 2011.06.27. 11:17

Kedves agica320!!!!!Sajnos a korkedvezményre utaló érvényesitést nem találtam,a baj az hogy 1956-os,tehát most 55-éves,igy akárhány éves munkaviszonya van,a kora miatt még szóba sem jöhet a korkedvezmény igénybevétele.2019-ben elmehetne,meg van már most a 41-éves munkaviszonya,na most ha már most levonnák az öt év korkedvezményt,akkor,2014-ben mehetne el,44-éves munkaviszonnyal! De erre utalás nincs,nekem is van olyan kollégám,aki már most elmenne mert 43-éves a munkaviszonya,de 1955-ben született,igy a táblázat szerint," lekésett " erről!!!!De hátha Veci tud valami okosat mondani,mert valóban érdekes az eset!!!!!! / Köztudott,hogy a nyugdijba menetelhez,a kor + munkaviszony együtt számit!!!!Külön-külön,nem ér semmit!!! /

katalyn76 # 2011.06.27. 11:35

Kedves válaszadó!

Édesanyám nevében kérdeznék. A helyzete a következő 1955 ös születésű 30 éve van bedolgozva betegsége miatt. 2002 től rokkantnyugdijas. Milyen lehetősége van ha esetleg év végén visszavonják a rokkantnyugdiját? Elmehet előnyugdijba vagy milyen lehetőség van.
Köszönöm a válaszát. katalyn76

aniko07 # 2011.06.27. 12:45

Kedves válaszadó!

1952.szept.12 leszek 59 éves(Nő)
2011.01.30. volt 38 éves munkaviszonyom.
kérdésem hogy még az idén elmehetek-e nyugdíjba?
és ha igen ,milyen feltételekkel?

Köszönettel

sitimaci # 2011.06.27. 13:02
Kedves FórumozóK---
  • Várjuk meg Vecit,hátha benéz ide,Ő igazán érti a témát,csak az a baj,hogy nem tudja senki, hogy a kormány mit akar! De ha tud valaki válaszolni az itt kérdezőknek hitelesen,az tegye!-----
nagyi54 # 2011.06.27. 13:56

Én a renitől kérdezném,hogy 1954-es, vagy 1957-es
születésű az anyukád mert nem mindegy!
Ha 1954-be született akkor 60,5éves korában mehet csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba,
a ma még hatályba lévő törvény szerint.

reny # 2011.06.27. 14:20

Kedves Nagyi 54!
Édesanyám 57-es születésű.Sajnos nagyon nem értünk ehhez a témához és igazából a ledolgozott évei miatt gondoltuk hogy ha már csak 3 év van neki hátra,akkor hátha elmehetne valamiféle nyugdíjba ha még kevesebb pénzért is.
Bármilyen megoldás érdekelne minket a rossz egészségügyi helyzete miatt.

agica20 # 2011.06.27. 14:57

Szia Sitimaci!
Köszönöm a válaszod,legalább visszaigazoltad,amit én is kiolvastam a táblázatból.

Olyan valaki kellene,aki megmondaná,hogy hogyan mehetne el mégis ebben az évben,mégha csökkentéssel is.

Segítsen valaki hozzáértő,szakértő ebben a témában.
VEci esetleg mi az ötleted ? Tisztelt Fórumozók,kellene egy kis jótanács !

Üdv.!

juhlaci # 2011.06.27. 15:37

bozsa nak! Nem nagy az igényetek? Megkapta a felmentést, elégedjetek meg vele, mert van aki csak lemondással tud ilyenkor elmenni előrehozottba. végkielégítés nem jár!

sitimaci # 2011.06.27. 16:01
Igy igaz!!!-----
  • Bizony-bizony,van akinek beintenek,nagy túrót kap,annak kel örülni,ha egyáltalán elmehet!!! /Mármint nyugdijba! / --------
Korall54 # 2011.06.27. 16:10

reny

Legelőször is a lakóhelyhez legközelebbi Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnál kell kérni jogosultsági idő és szolgálsti idő kiszámítást, ha még nem kértetek.Ezt mindentől függetlenül ingyenesen lehet kérni. A jogosultsági idő a női kedvezményes nyd-hoz kell és annak 40 évnek kell lennie, ami tisztán munkaviszony + gyes lehet (ez utóbbi max 8 év). A kiszámítás alapján majd látni lehet, hogy még mennyi munkaviszony kell a 40 év jogosultsági időhöz.(Ez nem feltétlenül azonos a szolgálati idővel).Szerintem anyukádnak ez valahogy még betegen is összejönne és hamarabb lenne, mint az előrehozott öregségi nyd, amiről most nem is lehet tudni, hogy az új törvény hogyan rendelkezik majd róla. A női "40 éves" nyd talán még meg fog maradni egy ideig, és az teljes összeggel lenne kiszámolva.
Sajnos, most semmilyen törvény nem biztos, ami ma még hatályos, ezért nem tolonganak a válaszolók.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2011.06.27. 16:31

anikó07

Igen, csökkentett előrehozott nyd-ba mehetsz, 38 év szolg-i idővel 7,2 %-kal csökkentve. De! Most még nem tudni, hogy mi lesz azokkal 2012-ben, akik előrehozottba mentek, mert még nincs meg az új törvény.
Az én magánvéleményem szerint meg kell várni az őszt, amikor majd a Magyar Közlönyben minden le lesz írva, és akkor lehet megfontolni a döntést. Addig is figyeld ezt a fórumot, esetleg a facebookon a KNOÉ oldalt, hogy mik a hírek nyd-ügyben.
Olvasd el azt is, amit renynek írtam.
Üdv: Korall

aniko07 # 2011.06.27. 16:41

Kedves Korall54!

köszönöm szépen a váalaszodat.
A 40 éves munkavisszonyba belszámítodik a gyes és a gyed is?

köszönettel

Korall54 # 2011.06.27. 17:05

anikó07
Igen, max 8év, tehát 32 évnek munkának kell lenni és azont túl akár 10 év gyes is lehet, de csak 8 számít be. Ez a 40 év jogosultsági idő a nyd-ba menéshez kell, de az összeg kiszámításánál már az összes szolg. időt nézik.
Javaslom, olvasgasd visszamenőleg a "40 év munkaviszony után nyugdíj" c. topikot, mert az ott írottak részletezik ezt a kérdést. Menj vissza akár januárig.(Mielőbb kiszámítást kérni a Hivataltól!!!)

gabusch # 2011.06.27. 18:17
sitimaci # 2011.06.28. 08:43

Köszi gabusch! Nem nyilvános,de azért olvashatjuk,ez jó! Akkor ezek szerint,ebben az évben,még a régi szabályok szerint mehetünk nyugdijba,de a nyugdijunkat januártól már Jövedelempótlónak fogják hivni,nem fog évenként emelkedni és nem illet meg olyan juttatás,mint az "igazi" nyugdijasokat.Ez irgalmatlanul sok embert fog érinteni,mert a már most,a korhatár előtti nyugdijban lévőket is,átfogják keresztelni. Igaz hogy ebben az évben még a rendes nyugdijszámitási szabályokkal számolják ki a "juttatást",még szerencse,de nem fog több lenni évenként! Na jól van! Komment?

gabusch # 2011.06.28. 09:00

A tervezetre rászántam néhány órácskát:-)
Egészen jól érthető számomra a koncepció.
Ajánlott olvasmányként javaslom a nyárra az egészet:-)
Csak egy apró részletet linkelek:

A korai nyugdíj lehetőségek – a korai nyugdíj egyes elemei
I.rész
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján szabályozott:
Előrehozott és csökkentett előrehozott öregségi nyugdíj
Eredeti célja, hogy a hosszú szolgálati időt szerzett személyek, ha a nyugdíjkorhatár betöltése előtt néhány évvel munkaerő-piaci, családi, vagy más személyes ok miatt vissza kívánnak vonulni, azt méltósággal megtehessék. 1997-ben, különösen a nők nyugdíjkorhatárának 7 évvel való megemelése miatt volt jelentősége. 1998 előtt nem volt hasonló konstrukciójú, a korai nyugdíjba vonulást lehetővé tevő szabály a nyugdíjrendszerben. Ez azonban azzal is járt, hogy bár a korhatár folyamatosan emelkedett és újabb korhatáremelés is bevezetésre került, a tényleges nyugdíjba vonulás korcentruma (átlagos ideje) alig változott. Egy évtized alatt (2000-től 2009-re alig két évet emelkedett, miközben már a 7 év korhatáremelés hatásainak kellett volna érvényesülnie. Az 1997-ben pilléreiben megváltoztatott nyugdíjrendszer bevezetése óta eltelt évek gyakorlata azt mutatta, hogy a korhatár előtt nyugdíjba vonulók sok esetben nem léptek ki a munkaerő-piacról, hanem a nyugdíj mellett folytatták akár a korábbi munkájukat is, a nyugdíj ezáltal nem az időskori megélhetés alapjául szolgált ezen esetekben, hanem „zsebpénzként” funkcionált.
Jogosultsági feltétel lényege: hosszú szolgálati idővel, a nyugdíjkorhatár betöltése előtt meghatározott idővel csökkentés nélküli nyugdíjba vonulást tesz lehetővé. A hatályos szabályozás szerint idén az 1952-es, jövőre az 1953-as születésű nők vehetik igénybe.
Szabályozza: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18/A. §-a.

sztaga54 # 2011.06.28. 11:11

Sziasztok,
én is elmélyedtem egy kicsit a tervezet olvasásában.
Jól értem, hogy a 40 évessel nyugdíjba menteknek marad a nyugdíj?

Jakab bácsi # 2011.06.28. 12:58

Tisztelt Fórumozók és Válaszadók!

Úgy tűnik hamarosan befejezhetem pályafutásomat (21 év egy munkahelyen) mert megszűnik a beosztásom.
58 évet töltöttem (férfi) és jelenleg a nyugdíjkorhatárom 63 év. Addig még jócskán 5 év van.
Olyant hallottam, hogy ha kifizetem a társadalombiztosításomat előre ( 5 évre) elmehetnék nyugdíjba. Igaz ez? És ha igen milyen feltételekkel?

Mindenki válaszát tisztelettel megköszönöm.

Jakab bácsi

Jakab bácsi

oldpuli # 2011.06.28. 14:35

sitimaci
Ami kimaradt nálad .

A jövedelempótló juttatás az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor automatikusan öregségi nyugdíjjá alakul. Javaslatunk szerint az időközi nyugdíjemeléseket is megkapja az érintett

Vagyis az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor automatikusan megkapja az addig elmaradt ÉVES X-%-ot.
Remélem jól értelmeztem.

ancsika11 # 2011.06.28. 15:35

sztaga54! Valóban marad a 40 éves nyugdíj? Nem tudom megnézni a linket, nem tudom mi a gond nálam? Tegnap volt valami gubanc a gépemmel és azóta se tuti. Pedig én is kiváncsi lennék hogy mi újság a 40 évessel?
Látom Gabusch írt be egy kis részletet.

világos # 2011.06.28. 15:46

Kedves oldpuli és sitimaci,
én is ezeket olvasom ki, de ne feledjük hogy ez még csak egy tervezet .... bármikor bármi más jöhet elő belőle, ha nem illik a SZ.K. Tervbe. Az akotmánybírósággal kapcsolatos aggályokra vonatkozó részeket gondolom a mai nappal már nem is kell figyelembevenni, mivel mindannyiunk örömére kiegészült az Alkotmánybíróság 5 új kiváló és pártatlan szakemberrel :)

ancsika11-nek:
a link csak firefox-al vagy a legújabb Internet Explorerrel nyitható meg.

Ami meg a 40-évest illeti, szerintem ez az egyetlen biztos, mivel ez a mostaniak módosítása volt.

Mindenkinek: "Légy résen!"