Előrehozott öregségi nyugdíj

hars52 # 2011.07.24. 08:45

Jucus7!
Ha az új tv-ben úgy fog szerepelni, hogy a jöv.pótló juttatás mellett nem lehet senkinek biztosítási jogviszonyban állni, akkor a bt. bel és kültagja sem biztosított, ha nem vesz fel jövedelmet, vagy megbízási szerződést köt a bt-vel, és a megbízási díja havonta nem haladja meg a mindenkori minimálbér 30 %-át. Az osztalék felvétele egy nyereséges év után szerintem elképzelhető.
Amit leírtam az csak akkor érvényes ha mindezeken nem változtatnak.
Üdv: Zsuzsa

sitimaci # 2011.07.24. 08:23
---
  • Csak egyet nemértek. A korkedvezmény intézménye az 2012.december.31-ig megmarad,de 2012.január.01-től megszünik a korkedvezményes és minden más előnyugdij! Akkor minek a korkedvezmény intézménye addig is,ha valaki nemtudja úgysem igénybe venni,mert ugyebár,csak a tényleges öregségi nyugdijba lehet elmenni? Vagy rosszul értelmezem? Hmmm,furcsa és észbontó!!!-----
oldpuli # 2011.07.24. 04:40

jucus7
Elnézéseteket kérem úgy tudom,hogy a "Bt.beltag - kültag" viszonya attól függ,hogy a ( szerződésben leírtak alapján a személyes vagy nem személyes közreműködő van-e beírva? ).
Javaslom nézd meg a szerződést és a könyvelőd is tud (kel),hogy válaszoljon rá.
Üdv: old puli

jucus7 # 2011.07.23. 20:37

Kedves Veci,
Köszönöm a gyors választ.
Annyit tennék hozzá, hogy nem az én vállalkozásom, pontosabban Bt-m, hanem a férjemé, ott nem vagyok és leszek biztosítási jogviszonyban. Pontosan azért kérdeztem,- mert azt tudom, hogy jövőre minden előrehozott nyugdíj megszünik, s nem lehet mellette dolgozni saját vállalkozásban, vagy más vállalkozásában, ha ezáltal biztosítási jogviszony jön létre - de ebben az esetben nem jönne létre, hiszen csak segítenék, fizetés nélkül.
Lehet, hogy ebben az esetben munkajogászt kéne keresnem? Mit tanácsolsz?

Veci # 2011.07.23. 19:44

jucus7
Vállalkozási kérdésben nem vagyok járatos, de a kiszivárogtatott tervezet szerint, te jövőre jövedelempótló támogatást kaphatnál, és mellette, ha dolgozol, vagy vállalkozást működtetsz, akkor a jövedelempótlót megvonják. Azt ma még senki sem tudhatja biztosan, hogyan alakul 2012-től a nyugdíjrendszer, majd az őszi ülésszakon tárgyalják.
Ennyit hámoztam ki, majd figyeljed a fejleményeket.

Üdvözlettel Veci

jucus7 # 2011.07.23. 19:22

Kedves Veci,
Régóta olvasom a fórumozók kérdéseit és a válaszokat, de most nekem is lenne egy kérdésem, ezért regisztráltam. Ha tudsz segíteni, köszönöm.
1953. októberében születtem 38 év szolgálati időm van. Kérdésem az, ha jövőre elmennék előrehozott nyugdíjba,akkor az jövedelempótló lenne, azaz nem dolgozhatnék biztosítási jogviszonyban.A férjem(ő "rendes" nyugdíjas) Bt-nek beltagja, én kültag vagyok ugyanebben a Bt-ben. Fizetés nélkül segíthetek-e neki (értékesítés a Bt-ben végzett munka) vagy ezt sem tehetem, ha jövedelempótlót kapok. Úgy értem, ha valaki "jóakaró" ezt jelezné a hatóságnak, akkor lenne-e negatív következménye?Férjem nyugdíjasként - melléktevékenységként beltag, én jelenleg aktív dolgozóként vagyok kültag, de csak mellékállásban.Jövőre viszont nem lenne főállásom, ha "nyugdíjba" mennék. Így dolgozhatok a Bt-ben?
Válaszodat köszönöm.

Veci # 2011.07.23. 17:16

Mától elérhető a Munka Törvénykönyve átfogó módosításának tervezete
http://www.kormany.hu/…ak-tervezete

Üdvözlettel Veci

ancsika11 # 2011.07.23. 09:22

Egy újabb "bombasztikus" javaslat.Mit vesznek még el tőlünk? Nem semmi
http://www.origo.hu/…rvezete.html
Egy kis hétvégi olvasnivaló :(:(

Veci # 2011.07.22. 17:28

hacka
Kb. nemrég vagy itt ebben a topic-ban, ez a beidézett már 2010 januártól hatályos tv-ből van. A nyugdíjszámítás változása ebben a formában 2013-tól már évek óta ismeretes a törvényben (a nők nyugdíjával kiegészítve utóbb). Most azt nem tudjuk, hogy a nyugdíjtörvény változtatással hogyan fog változni.

Üdvözlettel Veci

szafika # 2011.07.22. 16:01

Korall54 , tökéletesen igazad van , a tanulással, meg a többivel kapcsolatban , és mivel egyik politikai párt sem tökéletes , ez azért mégiscsak emberibb volt az mszp-től , h fokozatosan vezette volna be a korhatárokra vonatkozó nyd korhatárt, /amit eredetileg az évszázad közepéig folyamatosan terveztek bevezetni/
Én is 54-es vagyok, éveken át nem is foglalkoztatott a nyd , csak mikor 55 közelébe értem , akkor esett le a fatantusz, h nem hogy 55, de 57, 59 évesen se mehettem volna nyd-ba a fidesz választási igérete nélkül, nekem még mázlim volt, de ezzel együtt is szemétségnek tartom, h megszüntetnék a lehetőséget, h továbbra is elmehessenek előrehozottba az 54-től születettek, nem beszélve arról, h a mi korosztályunknak , akárhány ledolgozott éve is lesz, már csak csökkentettet adnának. Itt az utolsó 6-7-8 évben nemigen volt egy tisztességes béremelés. A 60.5 év is odébb van , hát még a 63.5 , amit remélem már nem akarnak emelni !

Korall54 # 2011.07.22. 14:55

gabusch
Most látom, h te is írtál.Szerintem te is valami hasonló problémát feszegetsz, mint én.
Engem rettentően zavar az elvágólagos új tv-tervezet.
Jó (azaz dehogy jó), üres a kassza, megszorítás kell, csak korhatár szerint lehet nyd-ba menni, előrehozottan nem. Úgy állítják be a dolgot, hogy 2012-ben a jelenlegi tv-i feltételeknek betű szerint megfelelve mégse mehetek előrehozottba, dolgoznom kell 63-ig, de tudják, hogy ez egyik napról a másikra kimondva totálisan jogtalan, ám, mert kegyesek hozzám és elnézik a munkakerülő, lusta, élősdi szándékomat, ezért "szociális érzékenységből" mégis csak adnak nekem jövedelempótló juttatást, aminek semmilyen további garanciája nincsen.Hogy a visszamenőlegességről már ne is beszéljünk.(Pl.: 51-es nő már most is előrehozottban van törvényesen, és hoppá, fülön csípjük a dologtalant.)
Szét kellene jobban teríteni a megszorítást, mindenki egy kis hátrányt viseljen el.Én például lehet, hogy kiegyeznék, ha megmaradna az előrehozott nyd státuszom, az éves emelésekkel együtt, épp elég lenne lemondani a nyd-as kedvezményekről és ne dolgozhassak mellette az öregségi korhatárig. Vagy, ha nem vagyok lusta, akkor dolgozok tovább, csak legyen megfelelő munkám (nem 4 órás közmunka), és addig nincs nyd.

korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2011.07.22. 14:19

csera, szafika

Olyasmire reagáltok, amit én nem írtam.Igyekeztem úgy fogalmazni, hogy még a sorok közül se lehessen kiolvasni.
"Félreértés ne essék, nagyon tudom tisztelni a 40 év jogosultságot, mert az sem piskóta. Tudom, hogy sokan alacsonyabb képzettséggel nehéz munkát végeztek..."
Nekem nagyon is szimpatikus a 40 éves női nyd feltételrendszere, még ha rám nem is érvényes jó ideig, mert a társadalom számára az az üzenete, hogy a legfőbb érték a munka és a gyerek. (valamint a nők megbecsülése, és ez nem feminizmus, hanem a természet törvényeiből adódik.)
Úgy gondolom, és ezt nálam sokkal okosabb társadalomtudósok is hangoztatják, hogy harmadikként ezen értékek közé szorosan tartozik a tanulás, képzettség is. Egy társadalom fennmaradását, fejlődését e három tényező csakis együtt biztosítja.
munka=teremtés, gyarapodás, gazdagodás,/gyerek=a társadalom kontinuitása,/képzettség,tudás=technikai, műszaki, egészségügyi,civilizációs,jóléti,kulturális,mentális fejlődés.
Bármelyik háttérbe szorul az értékek között, akkor annak a társadalomnak annyi. Kb ez lenne a mondanivalóm, hogy ez az elv nem jön át a törvénytervezetből.
Senkit nem helyezek senki alá vagy fölé az iskoláinak mennyisége alapján, más miatt viszont igen.

(A munkahalyemen az egyik legkedvesebb munkatársam egy roma származású, iskolázatlan takarítónő. Intelligens, bölcs, kedves, precíz, lelkiismeretes, szorgalmas, vidám, alkalmazkodó.)

Továbbra is üdv: korall

szafika # 2011.07.22. 14:00

Gabusch, aki nem próbálta a megterhelő fizikai munkát, az nem is lesz soha más véleménnyel arról, ami látszik , és fáj ,/ a visszeres, az izületes lábakra gondoltam / szükség van arra a fizikai munkára is , amit egy szakácsnő, egy takarító, egy mosónő elvégez, mindenkiből nem lesz diplomás, és ha 40 évi munka szükséges ahhoz , h elmehessen valaki nyd-ba, hát hadd menjen el, többnyire nem azok az emberek maradnak vissza dolgozni a nyd mellett, akiket lestrapált a fizikai munka. De , olyat is láttam , nem eggyet, aki az iskoláival soha többé egy golyóstollnál nehezebbet már nem akarnak felemelni," nem azért tanult !" / tisztelet a kivételnek ! /

gabusch # 2011.07.22. 13:26

csera
Korallt idézve és teljesen egyetértve:
"Szóval van és lesz itt ellentmondás, feszültség bőven!"

Ha körülnézel Te is láthatod,
hogy azok a szerencsések,akiket 1971-ben az érettségi után nappalira felvettek(és 23-24 éves korukig valóban élvezték a csodás egyetemista létet)az egyetem elvégzése után megszerezték(orvosi,jogászi stb.)szakvizsgáikat,
a mérnök közgazdász diplomát szerzett,
a háziorvosom(belgyógyász)pszichiátria szakvizsgát,
a barátnőm 38-43-éves korában(5 éven át) nappalin végezte az egyetemen az újabb nyelvszakot(mivel az orosz tanítást 1989-ben egyetlen tollvonással eltörölték) stb..stb..

Mindezt-mindenki gyerekek és család mellett.

Egy ma 56 éves titkárnő,akinek az öregségi nyugdíjkorhatára 64 év,-kap 8-azaz nyolc év nyugdíjat.
Egy nappali diplomás 59 éves nő pedig kap 4-azaz négy év megalázó jövedelempótló támogatást -mire eléri a 63 év öregségit.
Na ezek azok a sebek,amelyek vérezni fognak előbb-utóbb.
A testünk-lelkünk mindnyájunknak öregszik(az 55 éves szakácsnő nekem,az 59.évesnek mutatja a fájós ízületeit..igen..ez látszik..)

És nagyon együttérzek a pasikkal.
gabusch

hacka # 2011.07.22. 12:31

Valamint ajánlom az érintettek figyelméb az új nyugdíjszámítási formát.

Beszámítási időszak:

• 1988. 01. 01.-től a nyugdíj megállapítás napjáig elért kereset, jövedelem
  • ha az igénylőnek nincs a fenti időszak legalább fele részében keresete, jövedelme, akkor a hiányzó napokra az 1988 előtti keresetek
  • ha ez sincs, akkor a hiányzó időre érvényes minimálbér a számítás alapja.

A tényleges összeg meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy naptári évenként az elért kereseteket csökkentik a kifizetés időpontjában hatályos jogszabályokban meghatározott járulékokkal, és a fennmaradó összegre kivetített adókkal.

Osztószám:

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek nyilvántartása alapján, a beszámítási időszaknak a biztosításban töltött napjainak száma. Ebbe nem számít bele a GYES, a TGYÁS, és a táppénz időtartama.

Valorizáció:

A valorizáció a jövedelmek felszorzását jelenti. A számításához a szorzószámot az Országos Statisztikai Hivatal közlése alapján a kormány határozza meg. A folyamatot a havi átlagkereset megállapítása előtt végzik el. A nyugdíjazást megelőző harmadik év előtti naptári években elért keresetet, jövedelmet a bruttó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve a nyugdíjazást megelőző második naptári év kereseti szintjéhez igazítják.

Havi átlagkereset megállapítása:

A nyugdíjalap meghatározása az egyik leglényegesebb része a folyamatnak. A jövedelmek összeségét elosztják az osztószámmal, majd felszorozzák 365-tel, és végül elosztják 12-vel.

Degresszálás:

A határszámokat figyelembe véve, ha az átlag meghaladja a meghatározott értéket, akkor a havi átlagot sávosan csökkentik.

A nyugdíj összegének megállapítása:

A figyelembe vehető átlagkeresetnek, a szolgálati időtől függő százaléka lesz a nyugdíj összege. Jelenleg 40 év szolgálati idő után jár 80%. Ez azonban 2012. december 31-ét követően megállapításra kerülő nyugdíjak esetében változik az alábbiak szerint:

Szolgálati idő, és a hozzá tartozó százalék mértéke:

20 …………. 33,00

21 …………. 34,65

22 …………. 36,30

23 …………. 37,95

24 …………. 39,60

25 …………. 41,25

26 …………. 42,90

27 …………. 44,55

28 …………. 46,20

29 …………. 47,85

30 …………. 49,50

31 …………. 51,15

32 …………. 52,80

33 …………. 54,45

34 …………. 56,10

35 …………. 57,75

36 …………. 59,40

37 …………. 61,05

38 …………. 62,70

39 …………. 64,35

40 …………. 66,00

és minden további évre 1,65-1,65 százalék.

A nyugdíj összegét 2013. január hó 01-től az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig kifizetett, és a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló -, a személyi jövedelemadót is tartalmazó, csökkentés nélküli bruttó kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni.

hacka # 2011.07.22. 12:23

Jucu52 tájékoztatásához még hozzáfűzném az alábbiakat
"
A fentieken túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a legalább 37 év szolgálati idővel rendelkező, biztosítással járó jogviszonyban nem álló nő is, aki

1954-ben született és 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,
1955-ben született és 61 éves életévét betöltötte,
1956-ban született és 61 éves és 183 napos életkort betöltötte,
1957-ben született és 62 éves életévét betöltötte,
1958-ban született és 62 éves és 183 napos életkort betöltötte.

Előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a biztosítással járó jogviszonyban nem álló és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,
1954-ben született és a 60. éves és 183 napos életkort betöltötte.
Az érintett korosztályok esetében az ismertetett csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát. "

Valamint ezt az oldalt ami a mai napig érvényben van.

http://www.onyf.hu/index.php?…

Veci # 2011.07.22. 11:52

sajat
Az 1952-ben született férfinek az idén max. korengedményes nyugdíjazásra lehet lehetősége, ha a munkáltató egy összegben kifizeti a nyugdíj és egyéb költségeket az előrehozott nyugdíjkorhatárig. Erre a munkáltatót nem lehet kötelezni. Bár a te esetedben max. 2 hónapot érintene.

manyoka
Lyonee válaszát tamogatom, várd meg, hogy meglegyen a 40 év jogosultsági időd (5 nappal inkább több, mint 1 nappal kevesebb).

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.07.22. 10:41
----
  • Gyönyörü,Drága Hölgyeim !!!! Sajnos mindenkinek igaza van,forrnak az indulatok,ez nagyon jó a kormánynak,nyugalom,aki eltud menni a 40-évesbe,rohanjon,aki meg az előrehozottba,az száguldozzon!!!!!!!! Amúgy meg,valóban minden téren,nagyon nagy az igazságtalanság,az biztos !!! Még a Nő-Nő között is és valóban a férfiakat bennehagyták a @arba ! Sorban halnak meg a melóhelyemen, az 55-60-65 éves kollégák!!!------Üdv.,Pusszantás-sitimacika
csera # 2011.07.22. 09:38

Korall54
Ne gondolt, hogy a 40 évesbe csak a "nyolc butával" mennek el nyugdíjba. Ha körül néznél látnád, hogy mennyien tanultak munka és család mellett (2-3 gyerekkel)- na ez az ami nem "piskóta", 8-12 évet így tanulni. Aki még nem csinálta fogalma sincs róla milyen megterhelő az ilyesmi.

szafika # 2011.07.22. 09:12

Korall, az én közvetlen környezetembe , 1/3-a tudott csak elmenni a velem egykorúakból, iskolán kívül még lement belőle nekik ápolásin, fizetetlenen, meg egyéb olyanon töltött idő , ami nem számít bele, volt aki a rendszerváltást követően csak az orvosi ellátás miatt fizeti ma az 5e ft körüli összeget, de azért kíváncsi leszek , hány nőnek sikerül elmenni a 40 évvel.

szafika # 2011.07.22. 09:00

Korall, én a pasikat is elengedném , 40 év munka után, itt még az emberkék nagy %-a nincs olyan egészségi állapotban , h ennyire emeljék a korhatárt ! Dolgozzanak azok is, akik eddig csak kivettek a kalapból ! Akkor kevesebb strapa jutna egyre !

szafika # 2011.07.22. 08:56

Korall, részben igazad van , de 40 év munkaviszonyról volt szó , valaki azt írta a csíkra h " most a buták mehetnek el nyd-ba " / köztük én is /elég szomorú, h kivették belőle az iskolákat, én azokat sajnálom , akik szakmunkásba jártak , ugyanúgy dolgoztak , mint a felnőttek ,/ az iskola mellett,/ nem úgy mint a szakközepesek, v a gimisek, akik tovább lehettek gyerekek. Ezzel együtt is az a véleményem , h az 55 az egy tisztességes korhatár volt, a politikusaink persze nem így látják, ők aztán nem voltak soha fizikailag lestrapálva , ha mindenki ledolgozná 55-ig a rá vonatkozó éveket, nem kellene 60-1-2 éves korig dolgozni, azért , h jusson egyeseknek a semmiért több , mint azoknak akik dolgoztak , kevesebb.

Korall54 # 2011.07.22. 08:38

.... és akkor a férfiak sorsáról 42-44 év szolg-i idővel még nem is beszéltünk ....

Korall54 # 2011.07.22. 08:36

sitimaci

Szerintem csak kb minden ötödik nő nem tud elmenni a 40 éves női nyd-ba, nevezetesen azok, akik nappalin sokáig tanultak. Nekik a jogosultsági idő 22-23 éves kortól indulhat csak. Én úgy látom, hogy 2010-2011-2012-ben az 55-58 éves nők nagyon sokan elmentek, el fognak menni az akcós nyd-jal, ami a tervezet szerint minden velejáró kedvezménnyel meg is fog maradni (talán). Ezzel szemben a nappali diplomás 52-es, 53-as nők 59 évesen büntit kapnak és nem kis megaláztatást a mai törvény szerinti előrehozott öregségi nyd helyett, ami mögött ott van 40-41 év szolgálati idő, ha a tanulmányokat kivesszük (ami nem volt piskóta, mint az sokan gondolják), akkor is megvan 35-37 év járulékfizető jogviszony. Öregségi nyd majd csak 62,5 - 63 éves kortól járhat nekik, tehát 6-7 év bünti a kedvezményesekkel szemben és jogilag egy mélységesen megalázó státusz.
Félreértés ne essék, nagyon tudom tisztelni a 40 év jogosultságot, mert az sem piskóta. Tudom, hogy sokan alacsonyabb képzettséggel nehéz munkát végeztek, amiben nekem is volt részem 13 éves koromtól minden iskolai szünetben (kapálás, vagonrakás, éjjeli terményőrzés, stb).

Szóval van és lesz itt ellentmondás, feszültség bőven!

Üdv: Korall

Lyonee # 2011.07.22. 07:50

manyoka
Várd meg a 40 éves jogosultságod betöltését. A tervezet szerint az nem fog átalakulni jövedelempótlóvá, a korengegményessel és az előrehozottal szemben.