Előrehozott öregségi nyugdíj

hacka # 2011.07.15. 05:51

T. "info53"! Tudomásom szerint a nyugdíjfolyósító honlapján még a betöltött 60 év és 42 év munkaviszony a feltétele az előrehozott öregségi nyugdíjnak az 1953-ban férfiak esetében (persze csökkentett).Lehet,hogy most már ez is változottt,de erről még nem olvastam sehol.Örülnék ha neked lenne igazad.

melinda55 # 2011.07.15. 05:07

Kedves Ágneta54!!
Köszönöm szépen a segitségedet,sikerült kiszámolni a nyugdijamat!!!!
Sajnos nem lesz sok,de legalább tudom,hogy mire számithatok!!!
Üdv:melinda55

oldpuli # 2011.07.15. 03:47

szafika.
Nagyon kíváncsi vagyok,hogy lesz-e valami pozitív változás a javunkra a törvény tárgyalásakor,itt gondolok pl: a közlekedési támogatásra,stb......
Lehet,hogy túl szép lenne.

szafika # 2011.07.15. 02:59

Megnézhetnék a politikus urak, melyik az a réteg , amelyik eddig se tett bele a kalapba , csak kivett onnan !! / De hát ők meg még a "kalapot "is tönkre tették !

oldpuli # 2011.07.14. 19:24

szafika.

Ennyi idő után ,már nem szeretném ,ha állandóan "lenyúlnának" minket .............
Nem azért dolgoztam-tunk,hogy mások miatt tőlünk pótolják a " nagy mínuszokat" .
Nagyon elkeserítő ez az egész.

szafika # 2011.07.14. 14:44

oldpuli ! juszt is túléljük , fizettünk eleget ! 20-30 évig élvezzük hatalmas nyd-unkat, berendezkedünk a túlélésre !

oldpuli # 2011.07.14. 13:47

szafika

Akkor ez egy "köztes állapot",amiből már megint mi húzzuk a rövidebbet ......
Üdv: old puli

szafika # 2011.07.14. 13:21

oldpuli, nem, nem jár semmi, / csak a politikusnak a 2 milla ! / ha eléred a nyd korhatárodat, a közbeni %-okat megkapod, a pénzt visszamenőleg nem. Csak hát addig élnünk is kellene, akkor is ha csak 1-2-3 év múlva érjük el a korhatárt, az árak kúsznak feljebb, a nyd meg nem ! És akinek nem volt olyan szerencséje, h viszonylag szép nyd-at kapjon, az akár éhen is halhat dicső politikusainknak köszönhetően ! Nem beszélve arról , ha kettőnk közül egyikünk eldobná a kanalat, a hátramaradó milyen "özvegyi nyd-at " kap majd a jövedelempótló juttatás után ?! / Mert ez is benne van a pakliban ! /

sitimaci # 2011.07.14. 11:27
http://www.penzcentrum.hu/…1028981.html----
  • Ez meg az életpályamodel és a fizetések!!!------
sitimaci # 2011.07.14. 11:24
http://www.penzcentrum.hu/-----
  • Itt van leirva a Rendőrökre vonatkozó nyugdijrendelet,2012.január.01.-től!!! Köszönöm a válaszokat!------
oldpuli # 2011.07.14. 11:21

Kedves Orchidea, Veci.
Szeretném megkérdezni,hogy a tervezett jövedelempótló juttatás ideje alatt ,vajon jár -e az éves 2%, az öregségi nyugdíj idejéig ?
Üdv: old puli

dtida # 2011.07.14. 10:54

Nyugdíj ügyekben fordulj szakértőhöz:
szepkor-nyugdij.hu

szusza04 # 2011.07.14. 10:05

Bocs: előnyösebb

szusza04 # 2011.07.14. 10:02

Kedves Lyonee!
Kérdésemmel Veci Hozzád irányított!Ha válaszolnál, nagyon megköszönném.
Felmentési időmet töltöm dec. 27-ig. Szeptembertől heti 8 órában a jogszabályok lehetővé teszik számomra, hogy taníthassak? Ha igen, melyik foglalkoztatási forma az előnyöseb: megbízási szerződés vagy egyszerűsített foglalkoztatás?
Válaszodat köszönöm.
Üdvözlettel: Ibolya

szusza04 # 2011.07.14. 09:53

Köszönöm!

Veci # 2011.07.14. 09:43

szusza04
Ebben a kérdésben Lyonee járatosabb.

Üdvözlettel Veci

szusza04 # 2011.07.14. 09:29

Kedves Veci!
Ismét a segítségedet kérem. Jelenleg a felmentésemet töltöm dec.27-ig. Szerencsém volt, sikerült felmondással nyugdíjba vennem.Úgy néz ki, hogy heti 8 órában taníthatnék 1500.-Ft-os óradíjjal.A jogszabályok ezt számomra lehetővé teszik? Ha igen, akkor melyik lenne a jobb? Megbízási szerződés vagy egyszerűsített foglalkoztatás? Mi a kettő között a különbség? Várom válaszo és köszönöm a segítségedet. Üdv. Ibolya

dtida # 2011.07.13. 20:12

Kedves Orchidea_, Veci,

Az ügy azért nem ilyen egyszerű: TnyR. 8.§ (3) szerint csökkentett összegű nyugdíjat kaphat Orchidea_.
Javaslom, hogy keressen fel minket: szepkor-nyugdij.hu.

info53 # 2011.07.13. 17:30

Kedves Veci és Hars52!
Köszönöm a válaszokat. Azt sajnálom, hogy nem tudhatjuk legalább egy évvel előre, hogy mire számítsunk nyugdíjunkkal kapcsolatban.Ezért elég sokat dolgoztunk, s fizettünk, s most már csak a nyugodt nyugdíjas évek hiányoznak.
Üdv: Margit

Orchidea_ # 2011.07.13. 14:10

Kedves Veci nagyon köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszoltál remélem hogy minden sikerülni fog sajnos,hogy Erdélyben ledolgozott évek után sajnos visszamenőleg nem kapom meg a nyugdijamat mert ott a nők nyugdijkorhatára ami az 1951-ben születettekre vonatkozik az 58 év és 8 hónap. Hamarabb nem kérhettem ott a nyugdij megállapitását mert ugye itt munkaviszonyban állok jelenleg is és a magyar törvények szerint megyek nyugdijba. Sokszor ugy éreztem hogy ez a 22-es csapdája ott mehetnék de nem lehetett itt meg nem számitották be a gyerekkedvezményt. De se baj majd csak eljön az-a dec.28-ika. Szép napot kivánok minden fórumozóknak.Tisztelettel orchidea

Veci # 2011.07.13. 12:37

Orchidea_
Elég lesz december közepén elküldeni, mivel közalkalmazott vagy, így neked a jogviszony megszűnési papírt is korábban kiadják (nekem így volt). NOS az 1951-ig született nők esetében a ma még hatályos tv. szerint a 38 év szolgálati idő esetén nem csökkentett összegű a nyugdíj. A külfödi munkavégzésed az egyezmények alapján úgy tudom szintén beleszámít a teljes időbe, csak neked a minimum 20 évet kellett összeszedned itt Magyarországon.
A többi forgatókönyv kb. ugyanaz, mint sitimaci-nak leírtam.

Üdvözlettel Veci

Orchidea_ # 2011.07.13. 11:56

Kedves Veci Ne haragudj, hogy újból zavarlak a kérdésemmel. Én is a te korosztályod vagyok 1951-es nő.December végén lesz meg a 38.év szolgálati időm igy ha a jó Isten is segit akkor az év végén el tudok menni akár csökkentett összegű előrehozott nyugdijba. Sajnos nekem mivel a 2 gyerekemet mint kedvezményt nem számolják be csak fehéren-feketén 38 évem van le dolgozva. Hozzá tartozik az én esetemhez hogy 1991-ig Erdélyben dolgoztam le 17-és fél évet. Már mindent tudok a nemzetközi nyugdij számitásról és hogy mindkét állam majd a saját nyugdijrészét fizeti meg. Nagyon igyekeztem hogy itt meglegyen a 20 év mert annyi kell a teljes öregségihez. Magyar résznyugdijat kaphattam volna már ezelőtt 3 évvel is. Nagyon rendes volt a munkáltatóm mert megadta a 8 hónap felmentési időt mint közalkalmazottnak.Augusztus 28-tól már a sétáló időmet töltöl dec.28-ig. Kérdésem a következő mikor töltsem ki és küldjem be a nyugdijigénylésemet a nyufighoz elég lesz dec.közepén mert a munkaviszonyom dec.28-án szünik meg és nem szeretném ha átcsusznák a következő évre.Bocsi kicsit hosszura sikeredett.Tisztelettel orchidea

Veci # 2011.07.13. 11:06

Bocsi! max. 1 hónappal kozábban beküldheted a papírjaidat a Nyugdíjbiztosítónak

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.07.13. 11:05

sitimaci
Határidők:

• max. 1 hónappal kozábban beküldheted a papírjaidat a Nyugdíjfolyósítónak (K02-es : https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp), ha már meglesz addigra a munkaviszony megszüntetését igazoló papír. - Gondolom volt már szolgálati idő megállapításod, akkor csak az azóta keletkezett munkaviszonyt kell beírnod a K02-re. Feltételezem, hogy a korkedvezményedet is elismerték már. Ha nincs még, akkor küldd be a korkedvezményt igazoló papírt is.
  • kb. 10 napon belül kapsz egy hiánypótlást kérő levelet. Ha mindent beküldtél, akkor nulla hiány lesz, ha valami hiányzik, akkor azt megírják (pl. munkaviszony megszüntetését igazoló papír)
  • Ha minde-minden papír bent van, beérkezett, lepapírozták, akkor 22 munkanapon belül kapsz végzést vagy határozatot a nyugdíjelőlegről ill. nyugdíj összegéről.
  • Amikor a határozat beérkezik a Nyugdíjfolyósítóhoz, 10 munkanapon belül utalják a nyugdíjelőleget vagy nyugdíjat.
  • a határozattal vagy külön megkapod a nyugdíj törzslapod, és a kedvezményes utazási papírt.
  • Ha mindent rendben beküldtél, akkor a Jézuska már nyugdíjat visz neked.

Üdvözlettel Veci

sztaga54 # 2011.07.13. 09:33

sitimaci
Én május 31-el kértem a nyugdíjazásomat. Aztán június 20-án küldtek még két nyilatkozatot, amit postafordultával visszaküldtem. Június végén kaptam egy határozatot, hogy jogosult vagyok a nyugdíjra és nyugdíjelőleget fognak utalni. Ezt tegnap kaptam meg a rendes nyugdíjutalással egyidőben, egyszerre két hónapot.
Végleges határozatot, nyugdíjigazolványt, stb. még nem kaptam. Nem tudom erre mennyi a határidő, de gondolom a két nyilatkozat beérkezésétől újra kezdték számolni. Ez a budapesti helyzet.