Előrehozott öregségi nyugdíj

level07 # 2011.07.28. 15:02

dtida!
Igenis el vagyok(unk) keseredve, és elsősorban nem az átkeresztelés miatt (nem nyugdíj), hanem elsősorban azért, hogy lehetséges, hogy nem lehet dolgozni az átkeresztelt "nyugdíj" mellett! Mert személy szerint én 44 év tiszta munkaviszony után (59 évesen) legfeljebb éhen halhatok a kapott nyugdíjból, mert mellette igenis dolgozni kell!!!!!!! Nagyon megütött pl. Veci többszöri hozzászólása, hogy minek akarnánk dolgozni nyugdíjasok, legyünk otthon, élvezzük hogy azok vagyunk, már-már lenézően, akinek szükséges dolgoznia a nyugdíj mellett mint nekem is, nagyon szeretnék már pihenni, unokákkal foglalkozni, de nem tehetem meg!!!! Mi a cél ezzel a tervezettel (elhullunk és nem kell ezt sem fizetni a kts.vetésből?)fogalmam sincs, de arról sem, hogyan lesz, ha elfogadják? Ha lemondok a "nyugdíjról" ebben a korban már a kutyának sem kellek (már jóval korábban sem), ha a nyugdíjat választom, a kör bezárult. Vidéken éltem világéletemben, nagyon rossz régióban, mezőgazdaságban, ahol az ún. "irodistákat" nagyon-nagyon alulfizették. 53 éves voltam, amikor felszámolták a gazdaságot, ahol dolgoztam, nem vagyok képzetlen, de ekkor már bárhová jelentkeztem, nem is válaszoltak sok helyről, így váltam kényszer-vállalkozóvá (könyvelő) jelenleg is (ez év januártól nyugdíjas vagyok).
Sajnos a többség ránk erőltetett választása miatt ez a kisebbség is szenvedő alanya annak, ami történik velünk, veletek, de jó képet nem tudok hozzá vágni!!

Veci # 2011.07.28. 14:21

crazy
Ezt pontosan nem tudom, szerintem a 42 év (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb) eléréséig. Pontos válaszért érdeklődjetek a Nyugdíjbiztosítónál. De szerintem legkésőbb 60,5 éves koráig, mert a ma még hatályos nyugdíjtörvény szerint így vín.
Olvasd el a kiszivárogtatott tervezetet is, itt töltheted le, ezt még a kormány sem térgyalta: http://htfsz.hu/…zuenteteserl

Üdvözlettel Veci

crazy # 2011.07.28. 13:21

Kedves Veci!
Ezt nem teljesen értem. Elolvastam a hivatkozott oldalt is, de így sem világos.
Édesapám 2012. februárban lesz 60 éves, a 42 év szolgálati ideje 2012. május körül lesz meg. Gond-e az, hogy előbb lesz 60 éves, mint ahogy meglesz a 42 év?
Úgy értelmeztem, hogy megállapodást csak 2011. dec.31-ig köthet. Ha köt egy ilyen megállapodást a munkáltatóval, akkor a munkáltatónak meddig kell kifizetnie a járulékot addig amíg nem lesz meg a 42 év (tehár májusig), vagy 62,5 éves koráig (ez 2014-ben lesz)? Mivel egy kis Kft.-ről van szó a fizetés saját zsebből menne, így 5-6 hónap még vállalható lenne, de a két és fél év biztos, hogy nem.

Veci # 2011.07.28. 12:18

dtida
Kb. 2 hete, amikor a munkaanyagot én is elolvastam, akkor én is azt írtam, hogy ha így lesz nem kell annyira kétségbe esni. Köszi a megerősítést és bármi újabb fejlemény lesz, légyszíves írd meg, hogy megnyugodjanak a "fiúk-lányok".

Üdvözlettel Veci

dtida # 2011.07.28. 12:13

Kedveseim,

Ne tessenek az indokoltnál jobban elkeseredni.
Lehetséges, hogy átnevezik a korhatár alatti nyugdíjakat, eltolódik az emelés, a korhatárig szünetel a félárú mozijegy és az utazási kedvezmény.
DE: mégiscsak összegszerűen megmarad mindenki ellátása, ugye? Tessék ennek örülni.

Máskülönben meg - ahogy azt nap mint nap cinikusan az arcunkba vágják - ez ami történik ebben az országban az emberek, a Ti/Önök akarata.
Úgyhogy tessék elviselni, és jó képet vágni hozzá.
:)

Veci # 2011.07.28. 12:09

crazy
A korengedményes nyugdíjra az előrehozott nyugdíjkorhatárig történhet a megállapodás. Ha már megvan a 42 éve, akkor 60. szülinapig, ha nincs, akkor 62,5 éves koráig. A megállapodás megkötésére a munkáltatót a törvény nem kötelezi.
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

crazy # 2011.07.28. 11:29

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám 52-es születésű, 2012. februárban lesz 60 éves, a jelenlegi törvény szerint 60 és fél évesen mehetne előrehozott öregségi nyugdíjba. Úgy tervezte, hogy 2012. májusig dolgozik, aztán szabi, felmentés és augusztusban előrehozott öregségi nyugdíjba megy. Most azonban úhy néz ki, hogy "pártunk és kormányunk" beleköp a levesbe. Ha elveszik az előrehozott lehetőségét, akkor minimum 2 évet kellene még dolgoznia, vagy lehet, hogy mégtöbbet.

Kérdésem az lenne, hogy járható-e az az út, hogy a munkáltatója még idén (mondjuk dec. 15-én) felmond neki, és kifizeti a nyugdíjig hátralévő tb.-t? Ez, ha jól tudom esetében azt jelentené, hogy 42 év szolgálati időig kell kifizetni, ami neki 2012. májusában lesz meg. És ebben az esetben még idén nyugdíjba mehetne?

sitimaci # 2011.07.28. 10:04
Szia gabusch ! Ezt hogy érted,mi lóg a levegőben? Büdös,vagy jóillatu? Kedvező,vagy lehangoló? Mi várható szerinted ??
  • Amúgy kata2475-nek tökéletetesen igaza van,úgy csinálnak,mintha nemtudtak volna rólunk,Ratkó gyerekekről és a várható nyugdiba menetelünkről!A választásoknál,nem voltunk problémásak??? És valóban a korai,38-45-évesen nyugdijbamenők,problémája /???/ az más tészta,ne mossák össze velünk,akik ledolgoztunk negyven,vagy több évet és már közel vagyunk a hatvanhoz!!!---Brrrr!!!!!!!
gabusch # 2011.07.27. 21:35

Valami lóg a levegőben Ratkóbébik:-)
Nagyon pikírtek és szangvinikusak voltatok ma:-)

kata2475 # 2011.07.27. 18:53

Sziasztok! Tisztelt Országgyűlési Képviselők!
A véleményem az új nyudíj tervezettel kapcsolatban lehet,hogy túl emocionális (vagyis csak az érzelmekre hat), de...Kíváncsi lennék rá,hogy hatvanegynéhány évesen amikor már arra sem emlékszik az ember,hogy mi történt 10 perccel ezelőtt vagy hogy,hogy száll fel a közlekedési járművekre, mert fáj a lába, dereka..stb. Úgy kíváncsi lennék ki fogja alkalmazni!Ez a korosztály amennyiben végig dolgozta a 40 évet,már túl fáradt és nem vágyik másra,mint nyugalomra. A tapasztalataim szerint nagyon kevesen érik meg,hogy nyugdíjasok legyenek.Tudjuk jól,hogy sok a "Ratkó" gyerek,de erre "odafennt" mindenkinek számítani kellett!!Van szomszédom, aki már "korkedvezménnyel" 40 éves korától nyugdíjban van sosem tudjuk meg miért...,ezt én is megszünteteném,kivéve a tűzoltók és a mentősök munkáját,mert az idegkimerítő!!Nekem 35 éves munkaviszonyom van, de ebből mivel két gyermekem született csak 62 évesen mehetek nyugdíjba.Már most érzem,hogy fáradok, túl nagy a nyomás és a feszültség.Nagyon kiváncsi vagyok,hogy mi lesz ebből,talán egyikünk sem éri meg a nyugdíjat és hiába volt minden!!? Mi lesz a gyerekeinkkel?Nem vagyo pesszimista csak aggódom!
Kata

Korall54 # 2011.07.27. 14:40

hars52, Esopus, előrehozott jelölt

Mélységesen egyetértek veletek, egyezik a véleményem. Magam is 2012-ben, 59 éves nőként, 40 év szolg. idővel terveztem az előrehozottat 5 év óta. 2006 őszén már kiszámoltattam az időmet és a határozatban már benne volt a rám vonatkozó tv, amely csak 2010-tól lépett hatályba, de mindenesetre már előre megvolt.

Rettentően elkeserít az egész ügy, ahogyan titeket is. Nem elég, hogy rajtunk mindenoldalú megszorítás csapódik, hanem még emberi méltóságunkban is súlyosan megaláznak, ahogy Esopus is írta, holmi segélyszámba menő juttatással. Megfejelve ezt azzal, hogy egyik napról a másikra elvágólagosan teszik mindezt az esedékes nyd előtt. Ilyen súlyos horderejű, emberi sorsokra kiható jogszabályi változtatást legalább 1-2 évvel előbb kellene már tudni az érintetteknek.Igaz, nem lenne jobb akkor sem, de legalább megmaradna az a kis illúzó morzsa, hogy emberszámba vesznek. Ja, és harmadikként pedig az, hogy a már előrehozottban lévőkre is alkalmazni tervezik. No comment!

Különben meg nem is értem, mért mondják az előrehozottra, hogy korai nyd, amikor megvan a hozzárendelt életkor, minimum szolg.idő, és az előrehozást kifejezendő a csökkentett kiszámolás, kivéve egy-két évjáratot. Ez is leképezi azt az elvet, hogy nyd vagy munka. Ha elég a kiszámolt nyd, akkor élvezd, ha nem, akkor gyűjtsél még + éveket hozzá.

Üdv, korall

Üdv: Korall (53-as nö)

sitimaci # 2011.07.27. 13:48
---
  • Igy igaz,kedves Zsuzsa,mennénk együtt,mert én sem maradnák! Itt,ahol igy kicsesznek az ilyen emberekkel mint amilyenek mi vagyunk és azt magyarázzák be,hogy értünk van ?! Na ne má,kész röhej!!!-----
hars52 # 2011.07.27. 13:36

Szerintem a véleménynyilvánitás legközelebb 2014-ben lehet eredményes. Sokan vannak olyanok akiknek mondjuk még sz.gépük sincs, és talán nem is lesz, de csak azért mert annyira jól élünk. Hát az ők figyelmét hogy is lehetne felhívni? Gondolatban most sokadszor megint ott tartok, ha 15 évvel fiatalabb lennék, csak az út porozna utánam.
Bocs a pesszimizmusomért, szia: Zsuzsa
Ez már egy ilyen nap

Esopus # 2011.07.27. 12:52

Kedves "előrehozott jelölt",
Azért nem vagyok olyan békés pacák,ha és amennyiben tőlem függene az új nyugdíjtervezet megkomponálói(kiagyalói) üveget válogatnának egy szelektív gyűjtőnél minimál bér alatt,de 24 órában plusz ebédidő.Egyébként optimista típus vagyok,de amit ezzel a korosztállyal művelnek az már egyszerűen felháborító.

Üdvözöl : Esopus

hars52 # 2011.07.27. 12:42

kedves előrehozott jelült!
Teljes mértékig megértem a felháborodásodat, de azért legyünk reálisak: 2/3-os parlamenti többség mellett, ha tudnak az ellenzéki pártok a tv.tervezetről, ha nem, akár cigánykereket is hányhatnak, sőt éjjel-nappal tiltakozhatnak, akkor sem érnek el semmit. És miből gondolod, hogy a törvényhozók közül bárkit is érdekel,hogy ilyen és más fórumokon miket irkálunk.Ami pedig a rendvédelmiseket illeti a szakszervezeteik sem tudtak semmit elérni, csak azt hogy a készülő Munka Törvénykönyv változtatásában keményen megcsonkítják a szakszervezeti vezetők jogait és a tagság lehetőségeit.
Sajnos ebben a helyzetben csak annyit tudunk tenni, hogy aki ide ír, annak ha tudunk segítünk. Hidd el az is sokszor sokat jelent. Legalábbis többedmagammal együtt én bízom ebben.
Üdv: Zsuzsa

hars52 # 2011.07.27. 12:10

Kedves Esopus!
Ha a céged esetleg nem hajlandó, nekem egyik barátnőm meglépte azt, hogy a nyugdíját amit a cégének kellett elutalni a nyufignak, ő kifizette a cégnek (3 hónap volt). Esetedben mivel csak 1 hónapról van szó érdemes lenne megfontolni. Szerintem egy kis jóindulattal megoldható. Ha jól emlékszem akkor férfi vagy ugye? Egyébként ha elfogadják a tervezetet, mindenki aki nem érte még el a rávonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt jöv. pótló juttatást kap, tehát ez mindenkinek szívás, nem csak neked. Ha ezzel a felvázolt lehetőséggel nem élsz, pontosan 62,5 éves korodig robotolhatsz, ha addig még nem emelnek rajta.
Sok szerencsét, majd jelentkezz, hogy mire jutottál.
Üdv: Zsuzsa

Esopus # 2011.07.27. 10:20

Kedves Zsuzsa!
Én is ugyan azon a véleményen vagyok mint Te.Mivel 2012 01 27-én töltöm a 60-at már csak abban bízom,hogy a cégem hajlandó lesz kifizetni azt az egy hónapot ami még hátra lenne mivel meg van a 42 évem.Belenyugodtam már a szivatásba, tudniillik kétszer is megteszik.Egyszer a -8,4% másodszor a nem emelek semmit,nem adok nyugdíjas kedvezményt,utazást,és még csak kedvezményes fürdőjegyet sem,nem beszélve arról a titulusról ami erkölcsileg sért,hogy nem nyugdíjas leszek hanem egy s.-be rúgható jövedelem pótolt!!

Üdv Esopus

Veci # 2011.07.27. 09:35

Zsuzsa! Osztom a véleményedet!

Üdvözlettel Veci

hars52 # 2011.07.27. 09:04

Kedves Veci!
Emlékezzél rá, hogy a 40 évest illetően is mennyire minimálisat változtattak a tervezethez képest.
Szerintem most is úgy lesz, és abban is biztos vagyok, hogy azért csak ősszel kezdik el tárgyalni, hogy gyorsan le tudják zavarni, és már bevezetésre is kerül. Így az érintettek szinte még magukhoz se térnek és már törvény lesz.
Szerintem az 52-es, 53-as férfiaknak egyetlen esélye a korengedményes dec. 31-ig, ha jólelkű a munkáltatójuk. A fiatalabb korosztálynak pedig semmi, csak a robot.
Üdv. Zsuzsa

Veci # 2011.07.27. 08:48

hacka
2012-től már nem lesz korhatár alatti nyugdíj, jövedelempótló támogatás lesz a neve azoknak is, akik jelenleg még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt. A tervezet az 1952-ig született férfiakat említi, az 1953-ban született nők jövedelempótlót kapnának.
De várjuk meg a törvénykezés időszakát, ott még lehet más, mint a kiszivárogtatott tervezetben, amit még a kormány sem tárgyalt. DE abba éld bele magad, hogy nem lesz előrehozott nyugdíj.

Üdvözlettel Veci

hacka # 2011.07.27. 08:24

Kedves Veci!
Ugyan nem nekem válaszoltál,de belenéztem az ajánlott honlapba.Elkeserítő,de az 53-as férfiakról egy szót sem ír. Remélem nem szüntetik meg az előrehozott öregségi nyugdíj lehetőségeiket.

Veci # 2011.07.27. 07:50

anyjuk
A ma még hatályos tv. szerint az életkori feltétellel nem rendelkezik az előrehozott nyugdíjhoz (60. év betöltése, neki megvan a 42 év szolgálati ideje). DE 2012-ben, ha eléri ezt az életkort, a kiszivárogtatott tervezet szerint jövedelempótló juttatássá alakul, de a tervezet az 1952-ig születetteket említi a férfak esetében.
Az lenne a jó, ha a munkáltatóval sikerülne ez év dec. 31-ig megállapodást kötni a munkáltatóval (erre a törvény a munkáltatót nem kötelezi).
Olvasd el az alábbiakat:

Üdvözlettel Veci

anyjuk # 2011.07.27. 06:59

Üdv Veci!
Először is el kell mondanom, kérdésemmel kapcsolatos témáról olvastam már az oldalon. DE most konkretizálni
szeretném, a férjem számára, az Őt érdeklő előnyugdij lehetőségeit. Férjem 1953.08.22-én született. 2009.03.04-én kelt, szolgálati idő megállapitásáról szóló tájékoztatásban közölte a NYUFIG, hogy 2008.08.31-ig 40 év 2 napja van. Munkaviszonya azóta is folyamatos. Fizikai munkás, már nagyon elfáradt, ezért
érdelné az előnyugdijba menetel lehetőségei, feltételei.
választ, előre is köszönöm, köszönjük!

Veci # 2011.07.27. 05:27

agica20
A kiszivárogtatott tervezet szerint nem előrehozott nyugdíjba mehetne, hanem jövedelempótló juttatásra, ami talán a nyugdíj összege lenne. ITT töltsd le:
http://htfsz.hu/…zuenteteserl

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.07.26. 20:21

Kedves Hozzáértők!

Adjatok tanácsot, a sógorom közalkalmazott, aígy a cégétől semmi jóra nem számíthat,nem fizetnek semmit.Jelenleg 45 év munkaviszonya van.Férfi és 1952.III.16-án született.

Hogyan tudna a legkorábban nyugdíjba elmenni?

Ha eltörlik az előrehozott nyugdjat,akkor végelgyengülésig dolgozhat.

Köszönöm a választ.