Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.07.31. 09:22

Mari56
Több tényezőtől függ a nyugdíj összege. A szolgálati időtől, jövedelemtől, attól is, hogy 1988-tól mennyi volt a kereseted, volt-e sok kieső idő, és a számítás módjától, ez utóbbi minden évben más lehet a valorizációs szorzótól függ.
Nem írtad meg hány év szolgálati idővel és melyik nyugdíj lehetőséggel élnél. Ha a 40 év jogosultsági idővel, akkor azt kb. nem érintené a nyugdíjtörvény változása. Aki előrehozott nyugdíjba menne, az 2012-től várhatóan jövedelempótló juttatást fog kapni.
ITT van egy kalkulátor, ami 2011-ben érvényes, ezen végezhetsz próbaszámítást (ebben az évben jó a valorizációs szorzó):
http://adozona.hu/…ij_2011.aspx

Üdvözlettel Veci

Mari56 # 2011.07.31. 08:54

Tisztelt Fórumozók!Most vagyok felmentési időn és januárba megyek nyugdijba!A nettó bérem 83.000 ft volt és tőbb helyről azt hallottam,hogy 30 ezer ft-ra számithatok!Ez igaz lehet?Kőszőnőm a választ!

Jucu52 # 2011.07.31. 08:19

A politika mindenhol ott van", de az acsarkodás, az egymás sértegetése és bántása nem kell, hogy ott legyen. Ez egy szakmai fórum (volt eddig), és nem az indulatok, "egymás bántásának" a helye! Aki kardot akar rántani, ne itt tegye. A véleményeket persze el lehet mondani, kinek-kinek a saját vérmérséklete szerint, ez eddig is megtörtént itt is, és senki nem kifogásolta. A személyeskedés és a "csak" politizálás viszont nem ennek a fórumnak a témája szerintem, és számomra az erről szóló eszmecsere ezzel be is fejeződött.

Mindenkinek további kellemes napot!
Üdv.

Judit

sitimaci # 2011.07.31. 06:14
---
  • A politika mindenhol ott van és mindenben,benne van! Valóban,majd ha már biztos fog lenni millió százalékban az új nyugdijtörvény,akkor biztos hogy csak ez lesz a téma! De akkor,nagyon,igaza van,korall54-nek! Addig meg,politika,mérgelődés,idegeskedés,néha egymás bántása nem feltétlenül szándékosan,a kormány/ok/ szidása,kritizálása,stb.,ez a " holtidei " téma !Úgy hogy,készüljünk fel a majdani nagy-nagy nyugdijtémáju szavazás uátnni végleges bejelentésre,törvényre!-----
Korall54 # 2011.07.30. 13:50

Kedves Fórumozók!

Való igaz, hogy ez a fórum a nyd-törvényben való eligazodást kell hogy segítse. Ha mégis idekerültek ilyen-olyan politikai témájú vélekedések, némi indulattal kísérve, vagy ki-ki a maga baját említette, vagy magát a nálánál előnyösebb helyzetben lévővel összehasonlította, mindez az emberi psziché természetéből adódik, és abból a bizonytalanságból, hogy még nem tudjuk az új törvényt, nincs igazodási pont, csak kiszivárgó valós vagy nem valós híresztelések.
Amint az eddigi törvény is meghatározta pontosan, hogy X év szolg-i idővel Y éves korban ki milyen nevű és összegű ellátásra szerzett jogosultságot, úgy az új törvényben is meglesz, csak más paraméterekkel. Ezért nem is lehet szó követelésről és hogy jár vagy nem jár. Amit a §-ok kimondanak, azt kell elfogadni.
Nem tudom, mikor jön ki az új törvény, talán dec. közepén már a Közlönyben olvashatjuk. Onnantól majd égni fognak az internet-vonalak, mert bizonyára
sok-sok kérdésünk lesz, és csak szakmai problémák kerülnek majd ide.

Üdv: korall

Üdv: Korall (53-as nö)

gitta52 # 2011.07.30. 11:32

Kedves Fórumozók!
Kár, hogy ilyen szinten politikai síkra terelődött ez a fórum. Én is jártam már itt évekkel ezelőtt és nagyon sok segítséget kaptam.Nem szeretnék senkit megbántani, de tudom, hogy bántó lesz mégis amit írok.
Nem tudom ki találta ki először ezt a "Ratkó-korszak gyermeke" nevű hülyeséget.Kérlek Benneteket, fejezzétek már be az önsajnálatot és nézzetek szét magatok körül! Ez a rinyálás borzalmas.Nem Ratkó Anna gyermekei vagytok, hanem a a szüleiteké.Átvészeltétek a torokgyík, a gyermekparalízis járványt és a többit is.Éltek!Feladatotok volt és van!
Fizetés kell? Nyugdíj?Megbecsülés? Miért is?
Nap mint nap dolgozni, ez valami dicsőség?
Sorban állni:"nekem ez jár"! Nem gondolni senki másra!
Nehéz és kemény az élet. Az hogy melyik hímivarsejt és petesejt találkozik-ott kezdődik a harc. Kidobott, kukában talált csecsemők. Éhezők és hajléktalanok. Az ajtót verni mások háza előtt: nekem adnotok kell!
Igen, valóban van szolidaritás és van jóérzés. Adok, ha van. De ne követelj! Nincs ilyen, hogy ez nekem jár!
Azért születtél, hogy tedd a dolgod! Csecsemőként és tehetetlen öregként segítségre szorulsz és kell is hogy megkapd! De közben...
Írta: egy 1952-ben , nemkívánt gyerekként született, Sztálinvárosban nevelkedett, jelenleg otthontalan védőnő.
Működjön ez a fórum továbra is a jogban és ügyintézésben járatlan emberek segítésére.

Jucu52 # 2011.07.29. 20:36

Kár, hogy ez a fórum elment ebbe az irányba, mert ide épp azért volt nagyon jó jönni,mert szakmai, segítőkész jogi fórum, és nagyon kulturáltan kikerülte a politikai acsarkodásokat.

Remélem, azok, akik eddig a gerincét, szakmai tartalmát adták ennek a fórumnak (Veci, Lyonee, Dtida és a többiek), vissza tudják vezetni az eredeti céljához és szelleméhez.

Egy másik, a 40 éves nyugdíjjal foglalkozó fórumot (még január táján) azért hagytam ott, mert az is ebbe az irányba ment el, illetve már a végén szinte mindenről szó volt, csak a nyugdíjról nem.

Mindenkinek vannak és keletkeznek problémái, és mindenkit érintenek a nap mint nap -sőt óráról órára- történő események, de éppen ezek miatt van szükség olyan kapaszkodóra, mint egy ilyen fórum, ahol a támasz mellett olyan ismeretekhez juthatunk, amik nélkül sokkal nehezebb lenne kivédenünk dolgokat, amik nélkül elveszíthetnénk dolgokat az ismerethiány miatt.

Úgyhogy próbáljuk meg megőrizni és fenntartani ezt, amíg szükségünk lehet rá.

Köszönöm!
Judit

Veci # 2011.07.29. 15:28

dtida
Köszi a jelentkezésed és valóban mindent így érzek én is.
Az utolsó előtti mondatod én is megerősítem, hogy a FIDESZ-re nem szavazók meg büntetésül kapják.

Üdvözlettel Veci

dtida # 2011.07.29. 15:16

Kedves Hölgyek és Urak!

Nem szeretnék mélyen belemenni sem nyugdíjszakmai, sem politikai kérdésekbe, mert úgy érzem, nincs értelme.
Csak két dolog.

(1) A nyugdíj jövedelempótló ellátás. Mindig is az volt: az öregség okozta munkavégző-képesség elvesztése miatt fellépő jövedelemkiesést pótolja. Ha valakinek megvan a munkavégző-képessége, akkor értelemszerűen nem jár neki pótló ellátás.
A korhatár alatti nyugdíjak létjogosultságát részben a rendszerváltás okozta munkaerőpiaci átrendeződés, részben a 96-os korhatáremelés indokolta. Ezek az indokok már nem állnak fenn, tehát ezek a kedvezmények megvonhatóak.
Ami ebben a történetben probléma, az a korosztályok és a nemek közötti különbségtétel, a visszamenőleges jogalkotás és a szerzett jogok sérelme, ezek viszont sajnos nem idegenek a jelenlegi kormányzat hatalomgyakorlási felfogásának.

(2) Aki azt elhiszi, hogy most ebben az országban tűzoltás folyik, az finoman szólva - mert nem szeretnék senkit megbántani - tévedésben van. Sajnálom azokat, akik önnön kudarcuk önmaguk előtti felvállalása helyett bűnbakokat keresnek, vagy elfogadják a számukra felkínált bűnbakokat.
A Fideszre szavazók azt kapják most jutalmul, amit a többiek büntetésül.

Szép hétvégét mindenkinek!

gabusch # 2011.07.29. 14:50

Vecusch és Harsusch:-)
Ne dramatizáljátok már ennyire a "nyugger"t :-)
Szuper jó fejek vagytok :-)
Dtida írta a tutit megint: van minek örülni..és én örülök is előre a 200000012-es valorizációs szorzóknak és mindemellett tuti hogy a biztosítási jogviszonyunk is megmarad arra a milla 400 ezerre -mert kellünk:-)
Bármit nézel a neten..tolulnak feléd a gondok és problémák Korall szerint:-(

gabusch53...van aki azt hiszi h 53 éves vagyok ?
Noo..az ötvenkilencedik

hars52 # 2011.07.29. 12:04

Veci!
És milyenek lehetnek azok a felmenők akik erre nevelik a gyerekeiket? Engem még arra neveltek, hogy tisztelni kell az idős, munkában megfáradt nagyszüleimet, és mindenki mást is.Az én két gyerekemnek álmában sem jutna ilyen gondolat az eszébe!Ők pontosan tudják, hogy hány éjszakát tanultam végig, úgy hogy nappal dolgoztam és mindig volt meleg étel és tiszta ruha.És ennek ma már semmi becsülete nincs: Mintha csak nyűg és ingyenélők lennénk.
Bocs hogy így kiőntöttem a szivem, de ezek a dolgok sokszor még éjszaka is ébren tartanak,
Szia: Zsuzsa

sitimaci # 2011.07.29. 10:42
---
  • Igy igaz,helyes!!!!!!!!!!!!!-----
Veci # 2011.07.29. 10:20

Szerintem bennünk Ratkó-gyerekekben soha fel sem merült a járulékok levonásakor, hogy mi tartjuk el a nyugdíjasokat.
Ez egy nagyon hibás, sértő vélemény, és kommunikálás, némely politikus Ku..v nevezett bennünket nyuggernek, hiszen akik nem a rendészerben dolgoztunk le 38-45 évet, mi járulékot fizettünk azért, hogy nyugdíjas korunkra mi is kaphassunk ellátást.
Azok, akik az időseket nyuggerezik, ők nevelték, taníttatták azt a korosztályt. Tartok tőle, hogy ebben van a felmenőknek is szerepe, hogy így elfajulnak a dolgok.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.07.29. 09:32
----
  • Szia Zsuza! Igen igazad van,ez a lényeg,VÉRIG SÉRTENEK MINKET ! És sajnos,igen,azok hozzák ezeket a döntéseket,akik fiatalok és ezek magyarázzák be a fiataloknak is,hogy bizony azért /is! fizetik a járulékot,hogy minket eltartsanak! A politikát meg ebből kivenni nemigen tudjuk,mert lassan az egész élet,egy politika! Hogy ki a nagyobb hibás,ki mennyit hazudott ? Egyformák,főleg a valsztás megnyeréséig,igaz! A másik!... Én elhiszem,hogy sokan nemtudnak megélni a nyugdijukból,de Vecinek igaza van,mert: Elsősorban nem az a lényeg,hogy nyugdijba tudjunk menni,mert akarunk???????De igen! Azt meg tudnunk kéne,hogy a várható nyugdijunkból nemtudunk megélni,mert kevés fog lenni,igy aki teheti az maradjon munkában,dolgozzon tovább ha lehet! Ha meg nemlehet,akkor,hát nyugdijba azért mégiscsak elkel menni ha elmehet! Ja és nemlehet nyugdij mellett dolgozni? Ha lehetséges akkor valamit ki kel találni,mert kiskapuk,"festettmunkák " mindig vannak,de csak óvatosan! Ha meg nem,akkor is "muszály" egyszer nyugdijasnak!Azért az is gusztustalan,hogy valaki elmegy egy korkedvezményre jogositó munkahelyről,korkedvezményes nyugdijba és ott /!!!/ úgyan úgy visszadolgozik! Akkor ? Na nem baj,aki tud az menjen el még az idén nyugdijba! HA AKAR !!!------
hars52 # 2011.07.29. 08:18

Hacka!
Ha a korengedményes nyugdíjra gondoltok, azt valóban csak a cég intézheti, és nem a járulékot, hanem az előrehozott nyugdíjig tartó időszakra a nyugdíjat kell kifizetni, ami nem kevés ennyi időre. De ez a lehetőség csak 2011.12.31-ig áll fenn.
Veci!
A tegnapi hozzászólásokat végigolvasva, hát erőteljesen érvényesült az "oszd meg és uralkodj" elv. Azt hiszem ez a hatalmi szándék. Alapvetően egyikünk sem politizál, de a csalódott ember próbálja a "hibást" keresni. Csak az a szomorú, hogy miért egymás között, hiszen így-úgy mindnyájan szívunk. Engem vérig sért, amikor akármelyikünket, aki egy életet végig dolgozott csak egyszerüen úgy hívnak, hogy nyugger, és a mostani fiatalokba azt ültetik el, hogy azért nincs pénz, mert ők tartanak el minket. Lassan jön a kénes barlang.
Gabusch!
Tudom hogy a tegnapi hozzászólásoddal csak oldani akartad a hangulatot, hát ez nem a te hibádból, de nem jött össze.De ha vigasztal én minddig élvezem a kissé fanyar humorodat.Tudom, hogy van egy szint, amikor az ember a saját nyomorán is csak röhög.
Üdv: Zsuzsa

hacka # 2011.07.29. 07:38

T.Szakértő! Az előbb olvastam Crazy felvetését a nyugdíjba menés egyik lehetőségéről.A párom 53-as születésű és érdekelne,hogy mi befizethetnénk-e a férjem cégén keresztül a TB-járulékot.Persze ha belemennek.Így talán elmehetne az idén nyugdíjba.Van ilyenre jogilag lehetőség? Vagy ezt csak a cég intézheti?

szafika # 2011.07.29. 05:49

Mamamacóka ! Ezt a rossz irányba változást az elmúlt 21 év generálta , rosszabbul élünk mint 4 éve ?! Na ez még a volt ellenzékre sem igaz , mert volt ollan volt ellenzéki feleség, aki az elmúlt 9 évben 38 ingatlannal gyarapodott, szegények ( a vagyonhoz meg kell a hatalom is , mit se ér a vagyon hatalom nélkül ! /

crazy # 2011.07.28. 20:16

Nyilván senkinek sem tetszik, ha szigorítanak, de ami ma történik, az a jelenlegi kormány "érdeme", vagy sara, ki hogy értékeli. A mi családunknak ez annyit jelent, hogy anyám 1 évvel előbb mehet nyugdíjba, apám - a mai állás szerint - bukik 2 és fél évet, én és az öcsém legalább 20-25 évet veszítünk (mindketten hivatásosak vagyunk több mint 20 éve). Én pl. az egész családom életét a szolgálati nyugdíjra alapoztam, ezért költöztem - előzetes terveim szerint ideiglenesen - az ország másik felébe, de most teljesen kilátástalan a helyzetünk. Ez még nem is zavarna, de apámmal ne szórakozzanak, aki lassan 42 éve esztergályosként keresi a kenyerét. Ez az "elmúlt 8 év" jó politikai marketing duma (sokan be is veszik), de az ország szempontjából az előrehozott öregségi nyugdíjak normális, átmeneti rendszerben történő kivezetése kb. annyit jelentene, mint egy családnak 1-2 kg kenyér havonta, vagyis elhanyagolható költség. Maximálisan egyetértek hackaval, hogy akik a törvények mögött állnak, azok huszon-harminc éves emberek, akik az egyetemről beültek a parlamentbe.
Mi jelenleg azon "dolgozunk", hogy édesapám még idén el tudjon menni nyugdíjba, és sajnos ez csak úgy valósulhat meg (ha összejön), hogy zsebből befizet kb. fél év TB-t saját maga és a cége nevében (kb. 300 ezer Ft az ő esetében, de havonta csak 90 ezret visz haza). Elég szomorú, hogy ezt kell tennie 60 évesen 42 év munkaviszonnyal, amit becsülettel ledolgozott. Engedtessék meg, hogy OV nevét ne foglaljuk imába.
Elnézést, ha én is politizáltam egy alapvetően nyugdíjjal foglalkozó oldalon.

Veci # 2011.07.28. 20:01

Naaa! Célba ért a politikusok "törekvése", ha ezt akarták, hogy egymásnak feszüljenek az emberek!
Mostmár abba lehetne hagyni az egymás bántását! Addig érdemben nem tudunk semmit, amíg nem kerül ez a sarkalatos törvény a Parlament elé. Bár az a megérzésem, hogy eléggé ki van ez találva.
Békességben legyünk egymással! Ha ez a stílus folytatódik, azt hiszem ismételten lelépek a nyugdíjas topicból.

Üdvözlettel Veci

hacka # 2011.07.28. 18:10

Kedves fiatalabb fórumozók akiket még nem érint a nyugdíj ilyen közelről. Engedjétek megjegyeznem,hogy a mostani törvényt olyanok javasolják akik a rendszerváltás előtt még egyetemisták ill. friss diplomások voltak.Ezeknek a javasolt módosításoknak az emberi oldalát nem is tudják megérteni,mert soha nem voltak filléres gondjaik,mivel egy percig sem dolgoztak alkalmazottként munkahelyen.

kata2475 # 2011.07.28. 17:26

Kedves Gabusch!
Légyszí kérlek én is,hogy magyarázd ezt meg!Miért írtad és hány éves vagy? Ez csak "blahi"? Akkor inkább olvass,de nem érzem úgy, hogy pikértek lennénk!Tudom,hogy azok,akik fiatalabbak nálunk ezt nem értik,meg,..de...Ők is lesznek ebben a helyzetben, sőt Nekik még rosszabb lesz!! és felháborítónak tartom,hogy beleszólsz abba amihez úgy igazán nem is értesz!Sok ember életét határozza meg ez a törvény!Az ember ahogy öregszik, úgy fásul! Ez csak jó tanács és tévedés ne essék most még bírjuk és állítom ez a korosztály bírja a "gyűrődést"!
De mi lesz a fiatalabbakkal?
Üdv
Kata

crazy # 2011.07.28. 17:07

Kedves Mamamacóka! Nekem a szüleim érintettek az előrehozott öregségi nyugdíj kérdésében. Édesapám 2012. februárban lesz 60 éves, májusban lesz 42 év szolgálati ideje, nagyon szeretne nyugdíjba menni, régóta készül rá. De most úgy néz ki, hogy minimum további 2 és fél évet rá kell húznia (hacsak a munkáltatója ki nem fizeti előre még idén, pontosabban ő a saját zsebéből). A jelenlegi kormánnyal nem az a baj, hogy változtatni akar, hanem az, hogy semmi kompromisszumot nem ad, nincs semmi átmeneti időszak, semmi fokozatosság, pökhendi, nagyképű, diktátor módjára hozzák a döntéseket. Nem tárgyalnak senkivel (lásd egyéni képviselői indítvány). MOst készülnek módosítani a munka törvénykönyvét, tovább nyomorítva a munkavállalókat. És akkor még nem is beszéltünk a visszamenőleges törvénykezésről, amilyenre még a legsötétebb diktatúrákban is ritkán van példa.
A kormány olyan jogbizonytalanságot teremt, hogy pl. édesanyám - aki úgy néz ki 40 évvel elmehet - nem meri igénybe venni a 8 hónap felmentési idejét, saját maga kérvényezi, hogy csak dec. közepéig legyen felmentésen, és utána nyugdíjba mehessen, mert nem meri átvinni a jövő évre a nyugdíjazását. Szóval a baj az, hogy a 2/3-dal nem élnek, hanem visszaélnek, egy év alatt több kárt okoztak, mint bárki az elmúlt 20 évben.

hacka # 2011.07.28. 16:21

Mamamacoka! Előrebocsájtom nem érdekel a politika,de azért el kéne gondolkozni egy kicsit. Az előzőeknél szóba került"hazudtunk éjjel hazudtunk nappal"(nem pontos tudom).Ugyanakkor ha csak az év eleji és a mostani kijelentéseket állítjuk egymással szembe akkor ugyanezt el lehet mondani "hazudtunk ......"
Akkor most mi a helyzet?De azt hiszem jó lenne ha ezt a fórumot nem használnánk politizálásra mert az csak viszályt szűl.

Veci # 2011.07.28. 15:58

level07
A dtida-nak írt válaszodban érintett vagyok. A már-már lenézően megjegyzésed úgy érzem meggondolatlanul írtad, mert ha minimum 2 évre visszamenőleg visszaolvasnád a válaszaimat nem elmarasztalást kaptam a fórumozó társaktól. Megértem az elkeseredettségedet, de nem kellene személyeskedésbe átmenni. Hidd el sokan érintettek vagyunk a változásokban, és nem repes az örömtől senki. Legalább itt a fórumon ne gyűlölködjünk, te is nyugodj meg, még a kiszivárogtatott tervezet nem került a kormány elé, a Parlament dönthet úgy, hogy kedvező is lehet.
Te már nagyon régen írtál ide, már nem emlékszem, hogy te előrehozott nyugdíjas, vagy 40 év jogosultsággal mentél nyugdíjba, és arra sem, hogy te melyik évben születtél. Hidd el mindenkinek nehéz, de ne személyeskedjünk, mert az mérgezi a lelket.

Üdvözlettel Veci

hacka # 2011.07.28. 15:31

Veci!

Rettegve olvasom a hozzászólásokat,hátha valaki megint újabb rossz hírrel áll elő.Azon a bizonyos tűzoltósági honlapon amit itt jeleztetetek (ill.a tervezett anyagban) azért megemlítik azt a bizonyos átfedési időt ami 3-5 év a nyugdíjazásnál.Hát ha másban nem akkor legalább még ebben reménykedjünk.Sajnos a párom (2013-ban jogosult lenne)is egy kis cégnél végez fizikai munkát és hát ott szóba sem kerülhet,hogy a cég befizeti a TB-t.Ezekről a megoldásokról ennyit De ezt a T.Háznak is tudnia kéne mert az ország 80 %-a ca.ilyen helyen dolgozik.Nekik persze mindegy Ők úgyis elmehetnek korábban nyugdíjba védi a törvény őket Ezt persze nem módosítják.