Előrehozott öregségi nyugdíj

hars52 # 2011.08.03. 08:45

Korall54!
"A korhatár előtti nyugdíjra jogot szerzett személyek e jogukat később is érvényesíthetik, a következő módon
• előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra lesznek jogosultak az 1953-ban született nők is, ha 2012-ben megszerzik a szükséges szolgálati időt, mivel őket egyébként két korhatáremelés együttes hatása sújtaná"

Ezek szerint úgy tűnik, hogy később is igénybe lehet venni, csak 2012-ben a jogosultságot kell megszerezni.
Erre én sem gondoltam, amikor keditnek válaszoltam, de úgy tünt, hogy minél hamarabb nyugdíjba szeretne menni.Egyébként a magánvéleményem szerint, már csak azért sem érdemes nagyon halogatni, mert valószinű, hogy 2013-ba a nyugdíjszámítás módján is változtatnak, és nem gondolnám, hogy kedvezőbb irányba.

Eszterann!
Semmi sem biztos mert ezt a tervezetet csak ősszel tárgyalja az ogy. Bármi változhat ami a tervezetben szerepel, de jelenleg benne van, hogy akik jöv.pótló juttatást kapnak azok bukják az évenkénti nyugdíjemelést és a nyugdíjas kedvezményeket, és azért is gyanus a dolog, mert az 50 felettiek kedvezményét már megvonták.
üdv: Zsuzsa

Korall54 # 2011.08.03. 08:18

hars52

Ama bizonyos tervezet szerint az 53-as nő, 59 évesen csakis 2012-ben mehet el előrehozottba, amit át akarnak nevezni jöv.pótló juttatásra? Később, modjuk 60,5 éves korában már nem vehetné igénybe? Ekkor már csak a 63 éves korhatárral élhet?

Üdv:Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

eszterann # 2011.08.03. 08:08

hars52
Kedves Zsuzsa!Az már biztos, hogy az előrehozott nyugdíjasoknak a 12 alkalomra szóló utazási kedvezménye is megszűnik? Ez újabb bünti az idősebb korosztálynak??(Nem beszélve arról, hogy akkor aztán végképp csődbe megy a MÁV, mert ki akarna annyi pénzért vonattal utazni? Inkább befizet valakinek aki autóval közlekedik...)

hars52 # 2011.08.03. 07:24

kedit!
Az 59. szülinapod után csökkentett összegü előrehozott nyugdíjba tudsz menni, amit a kiszivárogtatott nyugdíjtervezet szerint jövőre már jövedelempótló juttatásnak fognak hívni. Ez ugyanolyan összegű mint a nyugdíjad, csak előreláthatólag évente nem emelik és nem lesznek nyugdíjas kedvezmények (pl:utazási)
Ha ezt nem léped meg, és ha elfogadják a parlamentben ősszel a tervezetet, akkor már csak 63 évesen tudsz elmenni nyugdíjba.
Üdv: Zsuzsa

kedit # 2011.08.03. 06:07

Kérnék szépen segítséget annak megitélésében, hogy lehetséges-e számomra, ha igen mikortól, "előrehozott öregségi nyugdíj" kérése, a hivatalos honlapon erre vonatkozó mondatokat érzésem szerint többféleképpen is lehetséges értelmezni. Paramétereim: 1953. április 4-én születtem, tehát jövőre lesz az 59. születésnapom, n ő vagyok és több mint 37 évi szolgálati viszonyom van ( hivatalosan megállapítva) .

gabusch # 2011.08.01. 19:56

Vecusch
"Az is meglehet, hogy most egy füst alatt arra is megtörténik a kidolgozás." necsináld:-)
Az optimista gabusch:-)

hamik # 2011.08.01. 19:54

Kedves fórumozók!

Most regisztráltam, de régóta böngészem a fórumot.
Ez évben tölöm be a hatvanat, de még dolgozom.
VECI sokunknak segített az elmúlt hónapokban azzal, hogy átlátja a dolgokat. Köszönet neki. Örülök azoknak akik rajta kívül segítenek nekünk érintetteknek.
A július 1.-én közzétett, de előtte kiszivárgott tervezet a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről sok nyugdíjast döbbent rá, hogy mégsem a "célegyenes"-ben van. Itt már egy fórumozó felvetette a legsúlyosabbat: Van aki sem az alacsony nyugdíjból, sem az alternatívát jelentő sekély és bizonytalan munkajövedelemből nem fog tudni megélni.Mindkettőre szüksége lenne. Sokan a nyugdíjba vonuláskor az egész további életüket érintő lépéseket tettek, döntéseket hoztak pl. lakást, nyaralót adtak el, ajándékoztak, odaköltöztek a gyerekükhöz, gyest vállaltak át, eltartási és egyéb szerződéseket kötöttek, kocsit, egyebet cseréktek stb. Ezek olyan dolgok, amit egy politikus ötletelésekor nem lehet visszacsinálni.
Van egy - a politikát illetően elfogulatlan és semleges - véleményem: Ez az egész durva lépéssorozat lehet ugyan kényszerű, de lenne más megoldás. Hogy mégis ezt választották az áltaunk választottak, annak oka lehet egy generációs szindróma: Mi, ha akármennyit dolgoztunk, akármennyire megértők vagyunk, akkor is tokostól, vonóstól egy levitézlett ( urambocsá komcsi) generáció vagyunk a szemükben, akik már 20 éve útban vagyunk! A legkisebb megértésre, belátásra sem kalkulálnék. Ezen vélemény ellenére is arra bíztatom magunkat, hogy elsősorban a jogszabály értelmezésre használjuk a fórumot és hagyjuk azokra a politikát, akiknek nem attól mentek tönkre az izületeik mint nekem.

Lyonee # 2011.08.01. 19:30

A hatályos nyugdíjtörvényben a 2013-tól a szolgálati időkhöz jóval kisebb %-ok tartoznak. Bruttó, -a jelenleginél magasabb- kereset, de ehhez kisebb %.

Veci # 2011.08.01. 19:11

darika
Valószínűleg 2012-ben is az a számítás várható, mint most, de a valorizációs szorzó évente lehet más.

Üdvözlettel Veci

darika # 2011.08.01. 17:36

Azt lehet tudni, hogy 2012-ben hogyan számolnak? Úgy mint idén?

Ágneta54 # 2011.08.01. 08:16

Korall54!
Ebből az anyagból ollóztam:
http://htfsz.hu/…zuenteteserl

Ágneta54 # 2011.08.01. 08:11

Korall54!

• A hatályos társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben a 2013-tól előírt nyugdíjszámítási szabályokhoz mindenképpen hozzá kell nyúlni: a szabályok szerint 2013-tól a nyugdíj megállapítására a bruttó jövedelem alapján kerülne sor. Ha ennek nincs meg az adózási oldala, ez jelentős nyugdíjszínvonal növekedést von maga után, ami éppen ellentétes a célul tűzött folyamatokkal.

Az alábbi anyag 12. oldal aljáról ollóztam ki:
ELŐTERJESZTÉS
a Kormány részére
a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről és a jövedelempótló juttatásról, valamint a Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról
Üdv: Ágneta54

Veci # 2011.08.01. 08:07

Korall54
Nincs erre vonatkozó információ. Tudtommal annak a részleteinek kidolgozását (a jelenleg hatályos tv-nek is ez az alapja 2013-tól) 2012. dec. 31-ig kell kidolgozni. Az is meglehet, hogy most egy füst alatt arra is megtörténik a kidolgozás.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.08.01. 07:38

Kedves Fórumozók!

Tud-e már valaki olyan "kiszivárogtatásról", ami a 2013-as nyd.számításról több információt sejtet, mint ami a jelenleg hatályos törvényben van, vagyis a bruttó átlagkereset 66%-a 40 évre, és a + évekért 1,65%/év.
Vajon ősszel még ez is változhat, kiegészülhet?

Üdv:Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.07.31. 15:11

Amúgy meg,azt is irták,hogy a következő években,egyre több Nő fog élni ezzel a lehetőséggel!Mennyien pontosan?

FELTÉVE, hogy maradna ez a lehetőség hosszabb távon (mondjuk örökre).

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.07.31. 10:53
----
  • Ilyen sok felmentési időd van,nekem csak egy hónap!Ez akkor jó,igaz ?------
sitimaci # 2011.07.31. 10:51
---
  • Ilyen sok felmentési időd van? Nekem "csak" egy hónap!!!Ez akkor jó,igaz???-----
Mari56 # 2011.07.31. 10:44

40 ÉVEM MEG VAN ÉS EZZEL A 40 ÉVES KORKEDVEZMÉNYES NYUGDIJJAL MEGYEK NYUGDIJBA!

hars52 # 2011.07.31. 10:35

gabusch!
Már csak azért is igazad van mert az utolsónak nyilatkozó hölgy azt mondta, hogy 2010. decemberébe ment nyugdíjba. Hát biztos nem a 40 évessel, mivel az akkor még nem is volt hatályos
üdv: Zsuzsa

sitimaci # 2011.07.31. 10:32
-----
  • Igen gabusch,ez a korrekt tájékoztatás,összemosni mindent,mindenkivel,félretájékoztatni,"bedobni" valamit az "etetőbe",hogy a Nép csámcsoghasson rajta,még akkor is ha az egy nagy baromság! / pl.mi az hogy akár,98% .kal is megadóztathatják az idő elötti nyugdijbavonulókat?!akár éhenhalásra is itélhetik őket?! akár,akármilyen akár???? ezt a nagy baromságot,ami itt a tájékoztatás cimén kapunk,hát nem semmi .igaz ???!!!/
gabusch # 2011.07.31. 09:56

Nekem is azonnal az jutott eszembe,hogy egy kalapba került statisztikailag az összes -idén eddig nyugdíjba menő :
előrehozott,
csökkentett előrehozott,
korkedvezményes,korengedményes,
és 40 éves :-(

sitimaci # 2011.07.31. 09:51
---
  • Ezt a cikket én is olvastam,hozzáférni? Hitelesen? Szerintem sehol,mert mi ma már a hiteles ? Egy biztos,hogy amelyik Nő elmehet,elakar és eltud menni,az elmegy,mert bolond lenne nem elmenni! Amúgy meg,azt is irták,hogy a következő években,egyre több Nő fog élni ezzel a lehetőséggel!Mennyien pontosan? Hitelesen? kitudja,annyian,amennyit irnak,lehet hogy nem hitelesen,de ez van,éljen a korrekt tájékoztatás!-----
Veci # 2011.07.31. 09:44

Gyanítom, hogy ebben a 22 ezer főben benne vannak az 1952-ben született nők is, akik betöltötték az 59. évet.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.07.31. 09:43

"Dolgoznék még, de inkább átadom a helyem" - 22 ezer nő vonult nyugdíjba 40 év után

http://www.origo.hu/…ka-utan.html

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.07.31. 09:31

Veci
http://www.origo.hu/…ka-utan.html

Júniusig az érintettek több mint 92 százaléka élt a kedvezményes nyugdíjazás lehetőségével. "Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai alapján 2011. januártól júniusig 22 129 nyugellátást állapítottak meg nők részére 40 éves jogosultsági idő alapján" - tájékoztatta az [origo]-t a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Ennek hol lehet pontosan utánanézni ?
Vagy ez egy szóbeli tájékoztatás az origo részére ?
Üdv.gabusch