Előrehozott öregségi nyugdíj

agica20 # 2011.06.06. 20:12

Sziasztok!
Ebben a káoszban mindenki érintett!Azok is ,akik már nyugdíjasok és azok is akik még készülőben vannak.Egy biztos,senki nincs biztonságban.Félelmetes!

oldpuli # 2011.06.07. 05:04

Korall54
Sajnálom,de ez a bizonytalanság sok ember idegeit kezdi ki.
Mit tegyek,hogy tegyek és mikor?Vajon jól cselekszem?
Állandó stressz !
Üdv: old puli

ferikebácsika # 2011.06.07. 06:44

Szerintem nincs káosz. A választások előtt orbán és a lakáj írásos garanciát vállalt a nyugdíjak megőrzésére. Ha nem tartja be az írásban vállaltakat, akkor választási csalást követ el. Ebben az esetben viszont köztörvényes bűnöző. Hazudott a fidesz és lázár mikor arról beszélt, hogy ez a törvény csak a rendvédelmiekre vonatkozik. A törvényt, kitétel nélkül a nyugdíjasokra vonatkozik. Ha birkák leszünk akkor végre is hajtják. 16.-án minden MAGYARNAK el kell mennie a rendvédelmiek tüntetésére és visszamenőleges hatállyal, meg kell vonni a bizalmat ettől a politikai söpredéktől.

brrrrr # 2011.06.07. 08:01

A mai nappal azért már sok minden látható. Aki nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt az bizony nem kap nyugdíjat. Kap járadékot vagy szociális ellátást. Az Index szerint ez utóbbi vonatkozna azokra a nőkre akik a 40 évessel mentek nyugdíjba.
Csakhogy mi 40-45 éven keresztül nem ezért fizettük a nyugdíjjárulékot! S valljuk be, ez 1989 óta már nem kis mértékű volt. A járadék vagy szoc. ellátás címén kifizetésre kerülő összeg nem fog emelkedni az évek teltével és az egyéb nyugdíjasoknak járó kedvezmények sem járnak. E két kifizetési mód összege nem garantált. Ha kevesebb pénz áll rendelkezésre akkor simán csökkenthető vagy megszüntethető.
Akinek van még választási lehetősége jobban teszi ha nem kockáztat. Bár a mai világban a meglévő állás is bizonytalan. Más kérdést hogy hogy bírjuk még ki tudja hány évig idegileg, fizikálisan. Ha ebbe most belegondolok és elég bátor lennék bizony legszívesebben leugranék az emeletről. Minden olyan kilátástalan és reménytelen a holnap.
Ezért kár volt becsületesen dolgozni, gyerekeket szülni és nevelni, másod-, harmad állásokat vállalni. Most hogy megöregedtünk már terhet jelentünk és legszívesebben élve eltemetnének. Igaz azt is teszik.
De más korosztály sem jár jobban, hiába bíztak a FIDESZben annyira hogy rájuk szavaztak. Nem szülnek gyermekeink mert sokan felelősséggel nem is merik vállalni az új jövevényt. Fogyunk. Nevetséges amikor kormányunk ez miatt sopánkodik. Mert mit látnak a fiatalok? Nincs munka, nincs munkahely, létbizonytalanságban élnek ő maguk is. És most megismerik a jogfosztást is. Minek adózzanak amikor részben már tudják hogy nem lesz nyugdíjuk, részben meg egyre jobban és egyre többen látják mikre folynak el a pénzek kormányszinten.
Azt kell mondanom megértem ha úgy gondolják hogy önmagukról és a jövőjükről nekik kell gondoskodniuk.

kf51 # 2011.06.07. 08:49

T.Fórum!

Éppen most adom be az előrehozott, csökkentett! nyugdíj-kérelmemet..
Az alkotmánymódosítás értelmében mire számíthatok?/közalkalmazott, könyvtáros, 60 éves, 42 év szolgálati viszony/

krife

hars52 # 2011.06.07. 08:59

Mindig a korábbi 2005-ös hozzászólásokhoz tudok csak belépni.

nagyi54 # 2011.06.07. 09:31

Kedves fórumozó társak!itt most tényleg káosz van az
új alkotmány változtatásával,de a fejünkbe is sajnos.
Tisztán látni,és tudni akkor fogunk csak ha benne lesz már a közlönybe a tv-ny.Az őszi ülésszakon fogják
részletesen tárgyalni kire hogyan fog végződni.
Én is érintett vagyok a 40éves nydjal most jan-1-től,
43év szolg.idővel, teljeskörű öregségi nyugdíjba nem
kedvezményes nydjba.
Kedves brrrrr nem kell még ilyeneken rágódni hisz te sem én sem talán még ők sem tudják hogyan tovább.
Elég lesz akkor ha már tv-be lesz.

ferikebácsika # 2011.06.07. 09:46

Nagyi54, az utolsó pillanatban már késő lesz kapkodni. Ezekben nincs annyi becsület, hogy nyíltan kimondják, hogy mit akarnak. (lásd: képviselői juttatás+ villany és gáz szolgáltatás összevonása. A kétsoros képviselői juttatáshoz az utolsó pillanatban becsempészték a 12 oldalas önálló képviselői indítványt) Az utolsó pillanatig hazudnak.

nagyi54 # 2011.06.07. 09:57

ferikebácsika:szerinted azzal valamit ellehet érni.
ki menni az utcára tüntetni, lásd Francia országot?
meddig tüntettek a korhatár emelésért?! Semmit!!!
csak annyit szét rombolták a várost!
Tudom igazad van amit leírtál hazudnak, nagyhatalmat
kaptak(2/3-ad)és élnek is vele.

ferikebácsika # 2011.06.07. 10:21

Jelenleg elég annyit elérni, hogy ezt a birka népet felrázzuk. Elég volt a politikusok hazudozásaiból. orbán lázította az embereket amíg ellenzékben volt. Most, mindenkit hülyére akar venni. Most jött el az ideje, minden politikus el legyen számoltatva. A fidesz megteremtette ennek a lehetőségét. (visszamenőleges hatállyal lehet minden törvényt módosítani)

brrrrr # 2011.06.07. 11:31

Nem birka a nép. Békeszerető. Ezért bizony sok mindent lenyelünk. Én sem bízok a tüntetések sikerében. De nagyi54 van jobb ötlet?
Mert ha nincs, bizony a semminél azért még mindig jobb. Ameddig csak csendben szenvedünk ellenben mindent eltűrünk, még jobban megerősítjük bennünk hogy mindent megtehetnek. Egyre jobban kiszolgáltatóbbak vagyunk.
Óriási nagy a baj ha netalán még ők sem tudják mit akarnak. De mindegy is mert bármilyen törvényeket is hoznak, azokat bármikor visszavonják. Mert Magyarországon már nincs jogbiztonság!
Soha nem gondoltam volna hogy azt mondom, mindenkinek csatlakoznia kellene a tüntetésekhez aki becsapottnak érzi magát, aki aggódik a szeretteiért, akiket felháborítanak a hazugságok, a csúsztatások, a ködösítések, akik már rájöttek hogy emberszámba sem nézik őket.
Várhatóan valóban lesznek rombolások. De nem az elkeseredett, gondolatukat tüntetésekkel kifejezők részéről hanem akik ebben egy jó balhés-buli lehetőséget látnak. Vagy akiket a kormány részéről ezért megfizetnek.

ferikebácsika # 2011.06.07. 11:40

"Szijjártó Péter közlése szerint Orbán Viktor tájékoztatta az érdek-képviseleti delegáltakat, hogy „a nyugdíjrendszert megmentő lépéseknek az az alapvető célja, hogy a nyugdíjba vonuló emberek méltó nyugellátásra számíthassanak”. Példaként azt mondta, hogy hétfőn a parlament a fideszes kezdeményezésű alkotmánymódosítás elfogadásával „elhárított egy nagyon fontos akadályt” a nyugdíjrendszer biztonságba helyezése útjából."

szijjártó mai sajtótájékoztatóján hangzott el. A nyugdíjunkat ez a bagázs egyszer már biztonságba helyezte. Akkor ellopták a mai fiatalok jövőjét. Tegnap ellopták a mi jelenünket. Azt már csak remélni tudom, hogy a "nyugdíjvédelmi államtitkár" szégyenében elbujdokolt

Eszter1955 # 2011.06.07. 13:02

Sikere lesz-e a tüntetéseknek? Kétséges. "Majd megunják és hazamennek...". Ugye ismerősek ezek a szavak. Ebben az országban az elmúlt 20 évben a köz érdeke mögé bújtatva, egyéni és kisebb csoportok érdekeit szolgálta az éppen hatalmon levő elit. Mindig sikeres volt az oszd meg és uralkodj politikája. Sajnos most érte el a csúcspontját ez a cseppet sem rokonszenves de igazán hatékony módszer. Miért nem nyitották ki a szájukat a vegyészek, bányászok, tanárok eü. dolgozók a rendvédelmisek mellett? Miért gondolták azt, hogy rájuk nem fog sor kerülni? Miért gondolták azt, hogy felháborító ha egy rendőr, tűzoltó stb. élve a törvényes jogával, akár 35-40 évesen, nyugállományba vonul? Igen sikeres a megosztás. Ugyanaz a rendőr aki küzd a kollegája nyyugdíjáért, ugyanaz fogja majd szétverni a tüntetést, amelyen esetleg a gyermeke tanára fog tüntetni azért, hogy ne emeljék a kötelező óraszámot és tudjon a másnapi óráira becsülettel készülni. Idevezet a megosztás! Észre kell venni, hogy csak egységesen lehet fellépni egy olyan kormányzati intézkedés ellen, mely nyomorba fog taszítani több millió embert.
Sokan mondják, hogy igenis menjen dolgozni az aki munkaképes. Menjen, de mivel Ő törvény tisztelő volt eddig, az éppen érvényes törvények szerint cselekedett, joggal várhatja el, hogy sem Ő sem családja ne szenvedjen emiatt hátrányt! Ne legyen a fizetése kevesebb mint az a pénz amit nyugdíjasként, a törvények szilárdnak hitt talaján állva, eddig kapott. Ne menjen tönkre az élete, ne kerüljön veszélybe megélhetése, gyermekei tanulása, jövője egy ilyen változás miatt. Esetleg van még 10 -12 éve az öregségi nyugdíjig. Most szépen csökkentjük a jövedelmét, aztán amikor jogosult lesz a nyugdíjra majd meglátjuk mit kap! Esetleg éppen lakáshoz jutottak, már az unokákat gondozzák, hogy gyermekeik dolgozhassanak, vagy csak úgy gondolták, hogy végre révbe jutottak, hiszen Ők megtették az országért azt amit elvártak tőlük. Most majd nem tudják fizetni a részleteket, a rezsit. Ígérnek nekik, fűt - fát. Most! Aztán két - három év múlva nem lesz pénz a közmunkára, kirúgja a vállalkozó, a multi és kikerülnek az utcára. Igen! Így kell padlóra küldeni azt aki hitte, hogy becsületes munkával, törvényeket betartva lehet itt is boldogulni. Itt meg lehet tenni azt, hogy visszamenőleges hatállyal hozzanak törvényeket, itt tönkre lehet tenni 1 millió családot álszent képmutatással, itt meg lehet győzni embereket, hogy a szomszédja bűnöző mert hiányzik az egyik keze és rokkantnak hazudja magát! Véget kell vetni ennek az ellenség képnek! Nem feltétlenül az az ellenség akire azt mondják! És vajon a 61 éves rokkant nyugdíjas, aki abba nyomorodott bele, hogy éjt nappallá téve építette ezt az országot, fizette az éppen esedékes ilyen olyan járulékokat (elvették), mint mára nyilvánvalóvá vált hazug ígéretek ellenében, mit fog kezdeni a hátra levő 2 év alatt? Ki fogja alkalmazni? Miből fogja kifizetni a csillagászati gyógyszerárakat? És mi lesz vele ha esetleg nem pusztul bele abba, hogy az ország ahol élt, -amelynek himnuszát büszkén énekelte, és neki sem volt térkép e táj-, becsapták, megnyomorították, kihasználták, és most koszos rongyként dobják be a fogaskerekek közé, mert még jó lesz arra, hogy a koszt letöröljék vele! Mi lesz vele? Milyen nyugdíja lesz? Mert azért itt is gondosan ügyelnek rá, hogy legyen egy csoport amelyiket így bíráljuk el és vannak a többiek akikhez képest azért az előzőek kicsit többet kapnak. Persze ez nem azok hibája akikkel ezt csinálják, hanem azoké akik eltűrik azt, hogy mindent megtegyenek velük! Félreértés ne legyen nem az a baj, hogy ők többet kapnak mint emezek. Nem! Az a baj, hogy mindent megtehetnek velünk. Velünk akik idáig juttattuk őket. Mikor mondjuk már, hogy elég ebből! Itt már nem csak a jövő a tét, hanem a létünk is. Egy élet kínkeserves munkája fog romba dőlni sok-sok családnál, kerülnek utcára. Nem tűnik fel senkinek a naponta lakást robbantó, utcára kiugró, életüket feláldozó elkeseredett emberek nagy száma? Sokan eltűrnek nagyon sokat, de amikor már a gyermekeik jövője vagy léte, nyomorgása a tét akkor is tűrni fognak? Könnyű a nyugdíjas ellen fordulni! Nincs igazi érdekképviselete, nem tud sztrájkolni, közvetlenül az államtól kapja a pénzét. Azt tesznek velük amit csak akarnak, hiszen ki tiltakozik értük?
És végül visszatérve a rendőrhöz (mint példához), gondolom Ő is fogja látni azt, hogy az utcára vonuló kollégája érte is harcol! Szép lesz amikor rendőr ver rendőrt, miközben akit üt érte is küzd! Vagy majd akkor valamivel őket is megosztják, hogy bűnössé kiálthassák ki az egyik csoportot?
Oszd meg és uralkodj!
Működött az ókorban és működik napjainkban is. Ez sokkal nagyobb igazság mint bármi más.

gabusch # 2011.06.07. 18:43

Eszter !
Többször átolvastam az esszédet:-)
Szuper jóó !
De szerintem az ilyesféle esszék egy másik oldalra valók.
Ez egy jogi fórum.
Ezért találtam ki a facebook közösségi oldalt,-gyere ide is és szentségeljük ki a bánatainkat,ha jól esik,akkor "bazmegezhetünk" is:-)

Előrehozott öregségi nyugdíj -a facebookon
Üdv: gabusch53
(és nem 55-57-60-as vagyok,hanem a leginkább érintett)

Veci # 2011.06.07. 19:41

Kedves Fórumozó társak!
A vihar tönkretette az internet vonalat, most is csak kis lehetősséggel jöttem ide. Nem tudok senkit sem megnyugdítni, mint írtam korábban, május 13 óta nem tudom mi a válasz. Az alkormánymódosítás egyértelműen fogalmaz, szerintem naivitás azt hinni, hogy csak a rendvédelmet érintheti (a kommunikáció számomra nem meggyőző).

kf51
Ugyanarra számíthatsz. mint minden korhatár alatti az én értelmezésemben. Vagyis aki jogot szerez vagy szerzett valamilyen nyugdíjra, azoknak az idén nyugdíj a neve a vele járó juttatásokkal (pl. utazási kedvezmény), 2012-től pedig aki nem töltötte be az rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, azoknak nem nyugdíj lesz, hanem a járadék (én így értelmezem, akár hányszor olvasom el.

agica20
Szerintem jól értelmezed, vagy legalábbis én is úgy értem.

DE!
Várjátok/várjuk meg a végrahajtási utasítást, az alkotmánymódosításhoz kapcsolódó törvénymódosításokat, és majd valamikor a Közlönyben leírtakat.

Nekem az az érzésem, hogy a 40 év jogosultsági idő sem lesz kivétel /ha mégis kivétel lesz, akkor diszkriminálják a nőket (nem elég, hogy különbséget tesznek nők és férfiak között?), mert az 1951-ben született nők a ma még hatályos tv. szerint 57 éves kora óta előrehozott nyugdíjas, amikor még halvány "szellő" kilátás sem volt a jogosultsági idővel történő nyugdíjba vonulásra. Ebben az esetben inkorrekt lenne, ha az 54-55-56-57-58 éves nő előnyt élvezne a 60 éves nővel szemben.

Üdvözlettel Veci

Tubica # 2011.06.07. 20:47

Emberek!

Még most is csak a magyarázatot kreáljuk, hogy jobb lesz, meg várjuk tv. ilyen-olyan értelmezését?
amióta dolgozom (kb. 40) magyarázzuk, majd jobb lesz, most itt vagyunk öregen betegen semmi nélkül végig dolgozva az életünket, és még mindíg mi festjük át az eget rózsaszínre???
Ennyi hülyét egy rakáson , szégyen, már nem is ígérnek csak elvonnak. Eddig legalább hülyítettek bennünket,már csak az a fontos, nekik minél kevesebb legyen az elvonás (16%).
Tényleg barmok országa, de meg is érdemeljük.
Elnézést érte.

szafika # 2011.06.07. 20:47

Kedves Veci ! Tökéletesen igazságos rendszer talán nem is létezik ! De, talán azért volt valaha úgy , h a nő 55 , a pasi 60 évesen mehetett el nyd-ba , mert 1 nőre mindig is több munka jutott, és a mai napig sem fizetik meg úgy a nők munkáját, mint a pasikét, ettől függetlenül , én úgy gondolom ha mindkettő ledolgozza a 40 évét, legyen elég ! A BKV-nál tavaly elengedtek 50-70 sofőrt nyd-ba / ha megvolt a 40 éve / munkahely teremtésre hivatkozva , h vehessenek fel helyettük fiatalt, aki kezdené az életét, ha lenne munka . A 40 évest ők vezették be , miért szüntetnék meg ? A nyd-ban lévő nők kb 10 % -a rendelkezik 40 körüli ledolgozott idővel , mi legalább javítjuk a statisztikát, ha mindenki ledolgozott volna 40 évet , akkor talán nem állna így a nyd kassza, /bár, ebbe se vagyok biztos / Az is inkorrekt szerintem, h valaki 10-20 évvel több nyd-at kap , mint aki ledolgozott 35-40 évet, a nagynéném dolgozott 36 évet , a régi barátnője 10-et, hát nem a nagynéném kap több nyd-at, pedig ugye 36 év alatt többet fizetett bárki ! Ezért is gondolom, nem létezik tökéletesen igazságos rendszer .

oldpuli # 2011.06.08. 04:48

ELŐREHOZOTT CSÖKKENTETT ÖSSZEGŰ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ ügyben.

Kollégám 2011,05,01-én beadta a nyf-hoz a "ELŐREHOZOTT CSÖKKENTETT ÖSSZEGŰ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ " kérelmét ( betöltött 60-év és 45-év munkaviszonyra hívatkozva ).
A nyf-nél a napokban azt mondták neki,hogy Kb 1,5 hét és megkapja a határoztatott és a nyugdíjas igazolványt + valami előleget.
Kérdésem: ha megkapja a papírjait akkor " Ö "már biztos nyugdíjas ebben az évben és a jövőben nem nevezhetik át a nyugdíját másra ???
Ha a kollégám ügye pozitívan rendeződik ( remélem ) hamarosan,akkor ez egy válasz a nekünk 2011-re nézve.
Vagy csak 2012-től él a nyg átreformálása?
Ilyenkor mire vonatkozik a szerzet jog !

Üdv: old puli

szafika # 2011.06.08. 06:12

Oldpuli ! Itt már semmi se biztos , semmi se megváltoztathatatlan, de ha szeretnéd élvezni, néhány évig a nyd-at, akkor ne tétovázz ! Menj idén nyd-ba ha teheted, hadd dolgozzanak a fiatalok !! Nekik mikorra jöhet össze 45 ledolgozott év, 80 éves korukra ?

szafika # 2011.06.08. 06:15

Az 1950-ben született pasiknak még nem csökkentett lesz a nyd , ha megvan a 40-1-2-5 ledolgozott éve . Miért csökkentettre adta be az igényét? bár a nyd int , úgyis kijavítja szerintem.

hars52 # 2011.06.08. 07:56

Kedves Veci!
Kérlek olvasd már át figyelmesen az általam 2011.06.06-án 8,47-kor a Népszabadság Online-ról
idemásolt cikket.Különösen az érdekelne, hogy a "határidők" cim alattiakat Te hogy értelmezed?
Én már kb: ezerszer átolvastam, és még mindig úgy gondolom, hogy az előrehozott nyugdíjasok közül csak azoknak alakítják át a nyugdíját keresetpótló juttatássá, akik 2011-ben váltak a nyugdíjra (életkor, szolgálati idő) jogosultakká, de csak (pl:felmentési idő miatt)2012-ben, vagy később veszik azt igénybe.
Nem tudom eldönteni, hogy jól látom-e.Remélem megjavult a számítógéped.
Mi a véleményed?
Zsuzsa

nagyi54 # 2011.06.08. 08:18

hars52:igaz nem engem kérdeztél,ha Vecit biztos fog
válaszolni rá de az én értelmezéseim szerint is,
úgy van ahogyan te értelmezed. Én nem olvastam ezt a cikket de a te olvasatodban úgy van ,akárhányszor olvasod el,csak biztos izgulsz és azért van.

sztaga54 # 2011.06.08. 10:45

Sziasztok,
én már nem tudom mi lesz itt. Májusban töltöttem be a 41 év jogosultsági időt. Kiléptem a biztos munkahelyemről és igénybe vettem a nők 40 éves nyugdíját, amit május 31-től kértem. Most meg kiderül, hogy jövőre már nem nyugdíjas leszek, hanem szociális juttatást fogok majd kapni, ki tudja ki által elbírálva és mennyit?
Ez az igazi átverés, mert ha ezt tudom, akkor maradok a fenekemen és dolgozok tovább addig amig tudok és annyival is nőt volna a szolgálati időm és a nyugdíjam is.
Ezt a bizonytalanságot, ami vár rám még a nyugdíjig szükséges 6 évben, kitől lehet számon kérni.
És ez a juttatás, ha nem nyugdíj, akkor minek alapján számolják majd a tényleges nyugdíjat? ez a 6 év mi lesz? Járnak-e majd a nyugdíjasok által igénybe vezető kedvezmények?
És még sorolhatnám a kérdéseimet, de gondolom Ti sem tudtok válaszolni.

oldpuli # 2011.06.08. 12:07

szafika
A pasi 1951.05.01-es születésű.
Bocsi,de ezt az apró,de nagyon fontos infót nem jeleztem és ezért elnézést.

Üdv: oldpuli

gabusch # 2011.06.08. 19:34

Én azt nem értem mára, hogy mit nem értetek ??
Annyira világos és egyértelmű :

• nem nyuggerek leszünk-vagytok mindenki-aki a demográfiai öregségi nyugdíjkorhatárát még nem töltötte be,de valamilyen címen már pihizik és aggódik 63 alatt- hanem jövedelempótló társ.biztosítási támogatottak.

Azt sem értem, hogy ez miért ad okot a felháborodásra ?
Nem mindegy, hogy hogy hívnak bennünket ?? az összeg ua.
(én mára már nagyokat röhögni is tudok ezen a megtanulhatatlan új fogalmon:"jövedelempótló támogatott"
gabusch53