Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.08.05. 07:30

NYUGDÍJKALKULÁTOR
http://www.adozona.hu/…ij_2011.aspx

ITT a kiszivárogtatott tervezet letölthető:
http://htfsz.hu/…zuenteteserl
Seri

• Minimum 30 nappal küldd be a papírokat vagy vidd be. Hamarabb nem foglalkoznak vele.
  • Ha beküldöd mondjuk szeptember elején, akkor 10 napon belül kapsz egy levelet, amiben értesítenek az ügy iktatásáról és hiánypótlást kérnek. Ha nincs hiány, mindent beküldesz (a munkaviszony megszüntetését iagazoló papírt, a rózsaszín TB kiskönyvedet is), akkor nulla hiányt jeleznek. A munkaviszony megszüntetését iagazoló papírt, a rózsaszín TB kiskönyvedet kb. csak akkor tudod beküldeni, amikor megkapod, legkésőbb az utolsó munkanapon, amit munkaviszonyban töltesz.
  • AMIKOR MINDEN PAPÍR BEÉRKEZIK, ONNAN 22 MUNKANAPON BELÜL LESZ VAGY VÉGZÉS (NYUGDÍJELŐLEGRŐL), VAGY MÁR HATÁROZAT A NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL.
  • megkapod a nyugdíjas törzsszámot, utazási utalványt.
  • A határozattól 10 munkanapon belül utalják a nyugdíjat.

Üdvözlettel Veci

sztaga54 # 2011.08.05. 07:18

Sziasztok,
a jövő évre tervezett nyugdíjemelések
http://www.napi.hu/….491681.html

nakata # 2011.08.05. 05:13

Seri !
Szerintem szeptember 1 vagy 2-án add be elöbb nem lehet .Sok sikert

avera # 2011.08.05. 03:44

JJ51
Szeptemberben tárgyalja a kormány a nyugdijtörvényt még a határozatot meg lehet várni és utána intézni a nyugdijazást az még nem késő.
Ha 2012-ben megszüntetik ezt a lehetőséget és a korhatár sem 62 év lesz ebben az esetben akkor már lehet bánni hogy nem vette igénybe.
A mai munkaviszonyokat figyelembe véve nem lehet tudni mi lesz pár év múlva lesz -e az adott munkahely.
Továbbra is az a véleményem még ebben az évben ezekkel az adott paraméterekkel az előrehozott nyugdijat kell választani.
Természetesen mint az előzőekben írtam is mindenkinek a saját döntése.

Üdv:Vera

szafika # 2011.08.05. 03:31

Keves ...
Kaptam egy üzenetet , kérdésekkel, de aki segíteni tud az Veci, v Lyonee lenne, én nem tudom ide betenni a linket, ahol ki lehet számolni a nyd kalkulátorral a nyd-adat,/ nagyon könnyen, és majdnem pontosan / de annyit , ha ez nem változik, akkor az előrehozott nyd, aminek a nevét akarják jövedelempótló juttatássá változtatni csak arra az időre szólna , míg betöltöd a korosztályodra érvényes nyd korhatárt, 62 év , ha 52-es vagy / arra az 1 évre kimaradna az emelés is, de szerencséd van , csak 1 év / utána nyd / öregségi nyd / lesz a neve ,és akkor megkapod a kimaradt emelés %-át is.

szafika # 2011.08.05. 02:37

JJ51 !
Én csak azért gondoltam ,h jobban járna, mert , ha le is vonnak valamennyit, a havi átlagbérénél akkor is többre jönne ki a nyd, nekem legalábbis többre jött ki, és sokaktól ezt hallom, 42 évem volt, a 80 %-ra + 4 %-ot kaptam, a volt netto fizetésemnél 15 v 17e ft-al lett több a nyd-am , persze hallgass meg másokat is, végülis amit elért az ember, azt később is igénybe veheti.

szafika # 2011.08.05. 02:22

Seri!
Nekem 2,5 hónap után utaltak 2,5 havi előleget, volt akinél 3 hét alatt lezajlott az egész procedúra, de arról h már nem vagy alkalmazásban a papírt az utolsó napon kapod meg a munkahelyeden, gondolom , azért írták h 1 hónappal előbb indíthatod, mert a nélkül el se kezdik, sajnos az őket nem érdekli, h meddig nem kapunk valamiféle ellátást.

Seri # 2011.08.04. 21:52

Sziasztok!
Most a felmentési időmet töltöm otthon. Közös megegyezéssel 2011.07.01-el felmondtam. 2011.09.29-én szűnik meg a munkaviszonyom ténylegesen. Júlis 4-én postáztam a nyugellátást igénylő űrlapot. Az igényemet elutasították - a szolgálati időm megvan - azzal, hogy csak 30 nappal előbb adhatom be, mint ahogy a nyugdíjazásomat kérem. Ez szeptember 30. lenne.
Szeretném tudni, ha most személyesen elviszem a Fiumei útra, akkor is elutasítanak még vagy tényleg várjam meg az augusztus 29.et? Én a jövedelemkiesés miatt aggódom, nem tudom, hogy októberben lesz-e már saját nyugdíjam?
A nyugdíkifizetés előre történik?
Kiváncsian várom a választ.

Üdv: Seri

Veci # 2011.08.04. 20:47

Öregségi nyugdíj: számoljon velünk!
http://www.adozona.hu/…amitasa.aspx

Üdvözlettel Veci

JJ51 # 2011.08.04. 18:58

KGyörgynek válaszolók:
szafika, hars52, avera!

Én is hasonló paraméterekkel rendelkezem, mint KGyörgy. Hónapok óta osztok szorzok, nehogy rosszul járjak.
Idén már max. 8.4 %-ot vonnak le a nyugdíjból, aki előre hozottba megy, amit már soha nem lehet visszakapni.
Tehát ennyi hátránnyal indul a nyugdíjba vonuló.
KGyörgy esetében decemberben a kiszámított nyugdíjából 5,2%-ot le fognak vonni az érvényben levő rendelet (törvény) szerint. A valorizáció változásait nem ismerem. Én úgy gondoltam, hogy a bázis évhez képest nem csökken, maximum változatlan, vagy növekszik. Lehet, hogy a valorizáció nem így van, de szerintem egy év múlva decemberben KGyörgynek csak 1,5 %-os a csökkentése. Szolgálati ideje egy évvel több lesz,ami plusz két százalék.
Tehát nics elvonás a nyugdíjából a most kiszámítotthoz képest. Ezen kívül egy évig dolgozott teljes pénzért.
Szerintem anyagilag jobban jár. (Ha bírja fizikálisan.)
Nyilván nem kell megvárni a 2013-at, ami totálisan bizonytalan.
Persze a kiszivárgott törvénytervezet engem is zavar, de nem érzek (még) közvetlen veszélyt erre az esetre.
Kiváncsian várom a véleményeket.

Üdv: JJ51

szafika # 2011.08.04. 05:08

KGyörgy ! Én elmennék , mindenképpen ! El is mentem januártól, hálám érte a fidesznek ! Hadd dolgozzanak a fiatalok is , hadd kezdjék el ők is az életüket ! Annyi mindent lehet még kezdeni magunkkal, rengeteg dolgot lehet csinálni még ! Közbe tudunk segíteni a fiataloknak, meg olyan idős emberkéknek , akiknek szüksége van ránk, mindenkinek voltak, vannak olyan vágyai, ami talán majd most még megvalósítható ! Ha van az ember fiának , lányának valami hobbija, még könnyebb .

hars52 # 2011.08.03. 17:20

KGyörgy!
Teljesen egyetértek averával, az idén egészen jók a szorzók, és ajövő bizonytalan. A helyedben én is biztosan még az idén nyugdíjba mennék.
üdv: Zsuzsa

Lyonee # 2011.08.03. 17:14

Kedves fórumozók!
Ismételten felhívom a figyelmeteket a nyugdíjtörvényben lévő %-os szorzók helyes értelmezésére.
40 év szolgálati időig táblázatszerű elrendezésben található a szolgálati évhez tartozó %-os szorzó, utána pedig szövegesen van megfogalmazva ("és minden további évre 2-2 százalék"), ami ésszerű is, hisz nehéz lenne meghatározni a táblázat utolsó sorát.
És nem is kötelező a nyugdíjkorhatár betöltésekor nyugdíjba menni, elvileg 50 év is lehetne az utolsó sor, vagy még több.
"és minden további évre 2-2 százalék", ez nem bónusz, hanem a kötelezően előírt szorzó.

avera # 2011.08.03. 17:01

Javaslatom az ezévi szorzókat figyelenbe véve mindenképpen nyugdijba kell menni még ebben az évben. Ha én lennék ebben a helyzetben biztos nyugdijba mennék .
Természetesen a döntés az Ön kezében van.

KGyörgy # 2011.08.03. 15:38

Abban kérem a fórumozók véleményét, és kérek szépen tanácsot, hogy mit tenne Ön helyemben, ha: 2011 májusban betöltöttem 60. életévemet. 46 év munkaviszonyom van. Elindítottam előrehozott nyugdíjkérelmemet, de a sétát csak augusztus 28-án kezdem meg. Főnökeim maradásra bíztatnak, én pedig félek az elkövetkezendő nyugdíjszámitásoktól. Ez ügyben teljesen járatlan vagyok. Hozzáteszem, bérem sosem volt sok, mondjuk a minimál bér másfélszerese, de ez a 100 napos csomag óta megállt, mert elértem a közalkalmazotti besorolás végzettségemhez kötött felső határát. Ha nem kezdek el "sétálni", maradhatok. Ha nem, dec 28-az utolsó munkanapom.
Nos várom, mit tenne a helyemben? A döntést természetesen én hozom meg.

szafika # 2011.08.03. 15:14

Margit761, a férjednek akkor idén már megvan a 46 éve, akkor 12 %-ot kap rá, az idén nagyon jók a szorzók, jövőre meg ki tudja ?! Csak a rá érvényes nyd korhatárig kapna jövedelempótlót, utána rendesen nyd lesz a neve . Én elmennék a helyébe még az idén :

margit761 # 2011.08.03. 12:41

A férjem 1951.05.22.-én született, 2010.-ben 45 év munkaviszonya volt. Ha előrehozott nyugdíjba megy a 40 év feletti évekre megkapja-e a plusz 2 százalékot évenként, vagy csak a 80 százalékot és ebből vonják még le a csökkentést? Úgy tudom, hogy jövőre már nem nyugdíjat kapnak az előrehozott nyugdíjba vonulók. A nyugdíjkorhatár betöltésekor rendes nyugdíjat kapnak, vagy a megállapított jövedelempótló juttatás marad életük végéig, amit nem emelnek?

hars52 # 2011.08.03. 12:17

vicato!
Sajnos nem. A 60 betöltött év kötelező. Mire betöltöd a tervezet szerint már talán nem is lesz korhatár előtti nyugdíj.

avera # 2011.08.03. 12:10

vicato

Azt hogy mi lesz a törvény 2012-ben nem tudni.
Ebben az évben is 60 év a korhatár férfiaknál előrehozott nyugdij igénybevételére. Esetleg még az jöhet számitásba ha a munkáltató kifizeti a hiányzó éveket akkor akár ebben az évben is el tud nyugdijba menni.

Üdv:Vera

vicato # 2011.08.03. 11:26

58 éves férfi 41 éves munkaviszonnyal előrehozott csökkentett összegű nyugdíjba 2012-ben elmehet? A hozzászólásokban csak nőkről van szó. Mi a helyzet a férfiakkal?

gabusch # 2011.08.03. 10:52

sztaga54
Tegnap hallottam egy ismerős nyugdíjas rendvédelmistől:
(Balaton parti múzeum)

• Kérek 2 diák és egy nyugdíjas belépőt.
  • Kérem az igazolványokat !

Uram ! Ön még 50 éves sincs,nem jogosult a nyugdíjas belépőre ! (padlófogás:-(

hars52 # 2011.08.03. 10:41

Sztaga54!
Akkor amit jövőre bukni lehet, az igazából az utazási és a strandbelépéshez, uszodabérlethez eddig megadott kedvezmény.Ami bizony gyakorló nagymamákat igen-igen érinthet.
Remélem, hogy kellemesen nyaraltál és egy picurát kipihented magad.

sztaga54 # 2011.08.03. 10:02

Sziasztok,
csak mellékesen tájékoztatlak benneteket, hogy most jöttem haza egy kis nyaralásból, ahol több alkalommal is élni szerettem volna friss nyugdíjasként a múzeumokban a kedvezménnyel és azzal szembesültem, hogy ez már nagyon sok helyen nem nyugdíjhoz, hanem korhoz van kötve. Van ahol 62 év, van ahol 65 év felett lehet csak igénybe venni.

hars52 # 2011.08.03. 09:48

Kedves kedit!

Ha elfogadják a tervezetet, ha nem, a 59. szülinapodig nem igazán tehetsz bármit is. A szülinapod után el tudsz menni csökkentett összegű előrehozott nugdíjba, amit akkor már nagy valószinűséggel jövedelempótló juttatásnak fognak hívni. Összegszerűen annyi lesz mint a nyugdíjad. Hátrányai: Nincs évenkénti emelés, és nincsenek nyugdíjas kedvezmények, pl: utazási, szinház, múzeum látogatási.Tehát csak annyit tehetsz majd az ősszel, hogy figyeled az országházi történéseket és ellátogatsz ebbe a topicba, mert egy páran biztosan az alakuló törvénnyel, a lehetőségekkel fogunk foglalkozni.
üdv:Zsuzsa

kedit # 2011.08.03. 08:54

Hars52

Kedves Zsuzsa!

Elnézést az értetlenkedésemért, de fontos pontosan látnom: jövő év tavaszáig nem lehetséges az előrehozott öregségi nyugdíjba menetel, mert nem töltöttem be az 59-et, viszont akkor már nem lehet, ha elfogadják idén ősszel a tervezetet? Vagy most kell kérnem, hogy tavasszal még megléphessem? Vagy nincs menekülő út, marad a 63 év? Ha mégis lehet, akkor az emelés nélküliség életem végéig vonatkozik, vagy a 63 betöltéséig? Mekkora várhatóan az emelés éves mértéke (amiből nem fogok részesülni)?

Köszönöm türelmes válaszát, Edit