Előrehozott öregségi nyugdíj

szafika # 2011.08.10. 14:31

Sepipapa
A lényeg, hogy a 32 év + 8 év összesen 40 év meglegyen !

crazy # 2011.08.10. 13:55

Kedves Sepipapa!

Ha van 32 év (tényleges!) munkaviszonya, és a 3 gyerekkel megvan a 8 év GYES, mindez persze a TB által leigazoltan, akkor nem előrehozott öregségi nyugdíjba kell mennie, hanem a nőknek 40 év munkaviszony után járó nyugdíjba, így anyagilag jobban jár.

crazy # 2011.08.10. 13:48

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám 1952-es születésű, és szeretne nyugdíjba menni. 2012. februárban lesz 60 éves, és májusban lesz meg a 42 év munkaviszonya, ekkor elmehetne előrehozott öregségi nyugdíjba. Azonban nagyon valószínű, hogy ezt a lehetőséget 2012. január 1-től megszüntetik (legalábbis minden tervezetben ez van).
Egyetlen esélye, hogy a munkáltatója még idén dec. 31-ig megállapodást köt vele. Ebben az esetben 60 és fél éves koráig (tehát esetében 2012. augusztusig) ki kell fizetni a nyugdíj költségét előre. Ha meglenne a 42 éve, akkor csak februárig kellene. Mivel a kifizetés előreláthatóan saját zsebből menne nagyon nem mindegy meddig kell kifizetni. Kérdésem is ehhez kapcsolódna (már ha jó az eddigi eszmefuttatásom).

Tehát a kérdésem: Beszámítható-e a szolgálati időbe pluszba, ha a rendes munkaviszony mellett 1982-ben 5 és fél hónapot dolgozott egy GMK-ban. Ez napi 6 órás munka volt, és a munkakönyvében is szerepel.
Az is érdekelne, hogy ezt milyen jogszabály szabályozza? (egy ismerősünk a munkahelyén egy ideig meg volt bízva egy plusz feladattal napi 4 órában, és azt pluszba beszámították neki).

Ilona53 # 2011.08.10. 12:38

Kedves mindnyájan!
Feleségem 1953 -as születésü, 32-év. 3gyerek nevelése.
Elmehet e-elörehozott nyugdijba?

Köszi:Sepipapa

Lyonee # 2011.08.10. 10:23

horer
A nyugdíjkorhatárod betöltésekor, 65 éves korodban leszel jogosult öregségi nyugdíjra. 20 év szolgálati idő kell a teljes nyugdíjhoz, ebbe az ápolási díjon töltött idő, a szakmai tanulmányok ideje is beleszámít.
Az előrehozott nyugdíj addigra valószínűleg megszűnik, de írtad nagyon kevés a munkaviszonyban töltött időd, ezért a másik lehetőséget, a 40 éves jogosultságot nem is említem.

Ágneta54 # 2011.08.10. 10:00

horer!
Ha 3-nál több gyermeket neveltél, akkor az alábbi táblázatban találod, hogy gyermekenként hány évet számítanak be, és ugyanott találod, hogy mennyivel kevesebb ledolgozott idő elég mint 32 év, de majd Veci tud bővebben válaszolni.
http://adozona.hu/…_oregse.aspx

szafika # 2011.08.10. 09:51

horer
8 évet számítínak be a gyerekekre , 32 ledolgozott évnek kell lenni a 40 éves akcióshoz.
facanos
... meg a politikus "uraknak minimálbér " bőven elég lenne !

horer # 2011.08.10. 07:12

Sziasztok,tanácsot szeretnék kérni,58születésü vagyok és nagyon kevés a bedolgozott munkviszonyom,mert fiatalon végig gyesen voltam a gyerekekkel,főállásu anyaságin,ezek beleszámitanak nekem szolg.időbe a nyugdijhoz?sajnos a férjem rokk.nyugdijas volt a szivével betegeskedett és 44éves korában elvesztettük,előtte 1 évig vele voltam ápolásin,addig végig otthon voltam munk.nélkül,mert nekem kellett ellátnom a gyerekeket,és azóta is munk.nélküli vagyok,még 1 kiskorú van velem árvasságit,özv.nyugdijt kapok,amig tanul,ebből élünk,félek, nem fogok nyugdijra jogosult lenni?várom mindenkinek a tanácsát,amit előre is köszönök!

facanos # 2011.08.10. 05:18

Sziasztok! Aki 1951-ben született, az az idén betölti vagy betöltötte a 60. életévét, a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár 62 év. Erre a 2 évre sajnálják tőlünk a 3,5 %-os emeléseket? Mit akarnak egy 60 éves embertől? Menjen vissza dolgozni??? Talán az vegye fel őket, aki ezt kitalálta. Üdv fácános

varga edit # 2011.08.09. 18:31

Sziasztok fórumozók.
Vecitől szeretném kérdezni,hogy hogy is kell intézni a férjem papírjait a nyugdíjhoz.A kft küldené nyugdíjba,azért léptem be én is a kft-be,mert 1 személyes volt.Tehát én küldöm el.53.jan.21-én született,van 43 éve,és mostanáig 300 napja.Milyen papír kell hozzá,honnan szerzem be,és hova kell benyujtani.
Előre is köszi.

vini1952 # 2011.08.09. 17:45

férjem december 29. tölti az 59. évét, hogy tud elmenni előnyugdíjba,mi kell hozzá? 44-év szolgálati ideje van.

gabusch # 2011.08.09. 15:56

Kedves Zsuzsa !

Remélem itt lesztek velünk,-az "ötvenhármasokkal" Te/Veci/Leyoone/Dtida 2012-ben is

• amikoris forrani fognak a netvonalak..(von der Korall)

Ugyan én is profi vagyok már..de ahhoz,hogy terjesszem a tutit mint a náthát 3-400 embernek(hogy meglegyen a jövő évi 24 ezres statisztika)-még profibbnak kell lennem:-)
Ez olyan mint a nyelvtanulás: 12 éves korom óta tanulom a németet és az oroszt,de tegnap Julia Timosenkót nem tudtam fordítani mert ukránul nem tudok:-)
Üdv
gabusch53

level07 # 2011.08.09. 14:53

hars52
Igen, teljesen érthető volt a magyarázat és köszönöm!

oldpuli # 2011.08.09. 13:49

level07
hars52 leírta az 51-sekre kiszabott variációt.
Sajnos nagy bánatomra - bánatunkra !
A közlekedési hozzájárulás,még nagy ?-jel ...
Ennyi évvel a hátunk mögött,vajon mi jöhet még ?
Mindenkinek köszönöm a jókívánságokat.
Üdv: old puli

Roni52 # 2011.08.09. 13:12

Mindenkinek szép napot kívánok!
Most először vagyok itt, de valószínűleg nem utoljára, mert tele vagyok kérdésekkel a nyugdíjjal kapcsolatban.Minden olyan gyorsan történt, hogy nem tudtam erre felkészülni.
2011.szept.3-án betöltöm az 59. évemet. Ezen a napon közalkalmazottként hivatalosan is nyugdíjba mehetek. Ott vagyok tanácstalan, hogy milyen címszó alatt és mikor szüntessem meg a munkaviszonyomat? Van-e ennek jelentősége?
Pedagógusként, óraadóként tovább szeretnék dolgozni. Úgy tudom a nyugdíjba vonulásom alkalmából nekem felmentési idő (jár?) adható. Ha tovább dolgozom akkor ez hogyan működik?
Hány órát dolgozhatok hetente tovább? Ez a régi óradíjam alapján történik, vagy új szerződést kötnek velem?
Ha valaki tud segítsen!!!
Üdv: Roni

hars52 # 2011.08.09. 10:52

Gabusch!
Rég olvastam Tőled! Csak nem elvesztél Révfülöpnél a Balatonban? Vagy csak nem Emese fárasztott le? Egyébként én is évek óta készülök, egy ilyen Balaton átúszásra. A Tisza már megvolt, közel van. Imádom a tavakat, folyókat, no és a tengert.
üdv: Zsuzsa
De ha egyszer összejön a Balaton átúszás, akkor azért valahogy jelezd, hogy itt jön Gabusch, az Emesék réme, és rögtön odaúszom hozzád. Vagy legalább annyit tegyél a fürdőruhádra, hogy "ÖTYE", ha nem csak pirinyó bikinit hordasz.
A többieknek bocs, de szeretem Gabusch beszólásait.
Üdv: Zsuzsa

hars52 # 2011.08.09. 10:43

Level07!
Utóljára az 1950-ben született férfiak mehettek el csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba. Oldpuli 1951-ben született, tehát a rávonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár 62 év. A nyugdíjba menetele és a 62. születésnapja között eső időszakra havonta 0,3%-kal, max. 8.4%-kal csökkenthetik a nyugdíját. De az ő esetében mivel 46 évet dolgozott és emiatt a 40 év felett évente 2%-ot emelkedik a nyugdíja, valójában nem fog kevesebb nyugdíjat kapni.
Remélem sikerült érthetően megfogalmazni.
üdv: Zsuzsa

level07 # 2011.08.09. 10:17

Sziasztok!
oldpuli!
Azt írod, hogy 46 év munkaviszonnyal vonulsz nyugdíjba, de miért írtad azt is, hogy csökkentett összegű lesz a nyugdíjad?
Hány év kell a 60 éves férfinak ahhoz, hogy ne csökkentett összegű nyugdíjat kapjon? A férfiaknak is nem 40 év a csökkentés nélküli nyugdíj lehetősége, és évenként +2 %-kal növelt nyugdíjat kap ha a 40 évet meghaladja?
Kérlek válaszolj(atok)!

hars52 # 2011.08.09. 08:07

Kedves mindnyájan!
Igazán örülök, hogy egyre többünknek (az ellenkező vélemény ellenére is)sikerül végre nyugdíjba keverednünk. Ahogy végig gondolok az elmúlt évtizedeken, bizony ugymond sok mindent túléltünk. Véleményem szerint 40 körüli ledolgozott év után mindenki megérdemli (nő, férfi egyaránt)hogy végre pihenhessen, és csak a családjával és egy kicsit saját magával törődjön. Tehát gratulálok mindenkinek akinek összejött, akiknek meg a közeljövőben aktuális azt kívánom ne mossa el a terveiket az őszi törvénykezés.
Üdv. Zsuzsa

szafika # 2011.08.09. 07:03

Oldpuli , ügyi vagy ! Hadd dolgozzon az ifjúság, hadd legyen nekik is lehetőségük ! Találunk magunknak elfoglaltságot, ahogy Veci is hasznosítja a tudását, és igyekszik segíteni azoknak , akik igénylik.

sztaga54 # 2011.08.09. 06:47

Kedves "oldpuli"!
Sok sikert az ügyintézéshez és jó egészséget a nyugdíjas éveidhez.
Elvileg már én is nyugdíjas vagyok, csak a végleges határozatot nem kaptam még meg.
Ettől függetlenül minden nap azzal kezdem a napot hogy elolvasom a Fórumon ez előző napi bejegyzéseket.
Nagyon sok hasznos infóhoz jutottam már, köszönet érte a kedves fórumozóknak, elsősorban Vecinek.
Üdv mindenkinek

szjudit # 2011.08.09. 06:03

Sziasztok! Úgy néz ki, hogy a nyugdíj előtti éveimet ápolásin fogom tölteni édesanyámmal. 56 éves vagyok, nem gondolom, hogy vissza tudnék menni a "piacra", ha úgy hozná az élet.
Szóval. 36 év munkaviszonyom van. Az ápolási díj szolgálati időnek számít. Arra lennék kíváncsi, hogy mennyiben fogja "rontani" a nyugdíj számításakor a jövedelem-átlagomat? Kiveszik ezt az időszakot, de az éveim számítanak. Akkor olyan mintha most is azt a pénzt keresném mint előtte?

oldpuli # 2011.08.09. 04:52

Kedves Veci Kedves fórumozók!
Ma dolgozom utoljára, holnaptól kezdem intézni a
csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjamat személyesen (szolgálati időm elszámolása,már megvan).
Munkahelyi pályafutásom (1951-s férfi vagyok) 60-évesen 46-év munkaviszonnyal lezárult !!!
Átadom helyemet a fiataloknak,hogy tudjanak dolgozni.
Továbbra is fogom figyelni a fórumot.
Remélem a tv-hozok szeptemberben elfogadhatóan döntenek számunkra ...
Sok siker mindenkinek és nagyon köszönöm a hasznos infókat.
Üdvözlettel: old puli

Veci # 2011.08.08. 16:37

Zelmira
Szerintem mielőtt beleélnéd magad abba, hogy megvan a jogosultsági időd, én úgy gondolom, hogy a rokkantási ideje nem számít bele. Tekintettel arra, hogy nem történt járulékfizetés azidő alatt. Sajnos nekünk, akik anno ipari tanulók voltunk és járulékot fizettek utánunk (pl. sokan a mesternél 9-10 órát is dolgoztunk) nem számít bele. Olvasd el az alábbi kormányrendelet 12.§-t, abban fel van sorolva, hogy a 40 év jogosultságba mi tartozik:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…
Megbocsáss, sajnálom, hogy az egészségi állapotod indokolttá tette a leszázalékolásodat, de te 1989 óta nyugdíjat kaptál, ami a nyugdíjkasszából ment és azt hiszem, aki nyugdíj mellett dolgozik anno (kb. 2007 előtt) nem fizetett nyugdíjjárulékot.
Szerintem kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítót ebben a kérdésben, ők a szakértők.

A születési éved alapján csak annyit tudok írni, hogy az előrehozott nyugdíj esetén a ma még hatályos tv. szerint: http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

18.§ (4) Az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

Ebben az esetben te még életkori feltétellel nem rendelkezel az idén az előrehozott nyugdíjhoz. Azonkívül a rokkantsági nyugdíj (főleg, hogy véglegesített) nem változik meg. Egy újraszámolással meg szerintem kifejezetten rosszul járnál, mivel a nyugdíjszámításnál 1988-tól vett kereseteteket veszik figyelembe, azóta pedig a nyugdíj csak-csak emelkedett (így logikázok).

Üdvözlettel Veci

margit761 # 2011.08.08. 13:34

Köszönöm a segítő válaszokat mindenkinek.
Azt hiszem jól átgondoljuk a dolgot és még az idén nyugdíjba vonul a férjem.
üdv: Margit