Előrehozott öregségi nyugdíj

Zelmira # 2011.08.08. 09:47

1953-ban született nő vagyok. 17 év folyamatos munkaviszony után 1989-től rokkantnyugdíjas vagyok (III. csoport). 2 éve véglegesítettek. A mostani híreket hallva, egyáltalán nem biztos, hogy nem hívnak vissza felülvizsgálatra.1971.augusztusában álltam munkába, 1 gyermekkel voltam 3 évig GYES-en, utánna 1989-től rokkantnyugdíj. Nem tudom jól számolok-e, hogy ezek után meg van a 40 éves jogosultságom a rendes öregségi nyugdíjra, már amennyiben a rokkantsági nyugdíj időszaka beleszámít. Azért ez egy kis megnyugvást adna, mármint nem csinálnám végig a tortúrát ha visszahívnak, hanem kérném az öregségi nyugdíjazásomat. Kérem, aki valamennyire jártas adjon tanácsot. Köszönöm.

Veci # 2011.08.08. 06:02

Seri
Nyugodj meg, mert a nők esetében a 40 éves szolgálati idővel és 40 év jogosultsági idővel is csökkentés nélküli nyugdíj lesz a ma még hatéályos tv. szerint. A férfiak esetében már az 1951-ben születettek esetében max. 8,4 %-al csökkentett, amivel persze nem értettem 2009-ben a nyugdíjkorhatár módosításakor sem, amit anno szóvá is tettem (én pici pontocska). A hamik férfiként érdeklődött.
Tekintettel arra, hogy te rendelkezel az előrehozott nyugdíjhoz az életkori feltétellel és a szolgálati idő feltétellel.
Valóban a nők esetében, ha nem jogosultsági idővel megy nyugdíjba, akkor at 1954-es születésűeknél kezdődik a csökkentés, a jelenleg hatályos tv. szerint, ami 2012-től minden korhatár alatti jövedelempótló juttatás lesz.

Üdvözlettel Veci

szafika # 2011.08.08. 03:01

Seri, a munkáltató el kell h engedje nyd-ba azt , akinek megvan rá a bármilyen címen megszerzett jogosultsága, v szolgálati ideje, akár felmentéssel, lemondással, felmondással, közös megegyezéssel, de el kell , h engedjen ! Ha megvan a 40 éved, nem csökkentik, csak ha kevesebb lenne, az 54-es évjárattól akarnak majd a nőknél csökkentettet adni, de Veci ezt, majd úgyis bővebben és értelmesebben megfogalmazza .

Seri # 2011.08.07. 23:31

Kedves Veci
Köszönöm a választ. Hiánypótlásom lett volna, hiszen még csak aug 8-n lesz meg minden kilépő papírom. Nem is tudtam, hogy ezek is kellenek a nyugd.intézetnek. Gondoltam a háttérben a cégjelentésből látják, hogy kiléptem. A HR-eseknek nem kellene ha nem is naprakész, de általános infókkal tisztában lenni, hogy mi is a teendő nyugdíjazáskor? Én 52.01.02-án voltam 59 éves és aznap lettem jogosult is a nyugdíjazáshoz( a 40 év tényleges szolg.idővel). Akkor bejelentettem, hogy szándékomban van nyugdíba vonulni, mégis május lett mire kitalálták hogyan kezdjük el. Annyira tudatlan vagyok én is a témában, hogy meglepődve olvastam Hamik írásában a 8,4%-ot. Én is előrehozott öregségi-vel mehetek nyugdíba. Lehet, hogy nálam is az induló nyugdíj összege ennyivel kevesebb lesz?
A vitatkozóknak: "félreállni vagy maradni" Aki megteheti, hogy marad(a munkáltató nem menti fel a nyugdíra való jogosultságára hivatkozva) annak gazdasági háttere is lehet. Szakmától is függ. Az új fiatal(és diplomás) munkaerő dupla vagy még több pénzért töltené be ugyanazt a munkakört.
Én saját szakmámban látom így(ez a számítástecnika).
Üdv: Seri

Katka55 # 2011.08.07. 18:08

Kedves Veci!
Köszönöm a választ. Ha beszéltem a nyugdíjbizt.igazgatósággal jelentkezem.

Veci # 2011.08.07. 17:58

vicamamus

• Nem kell előre bejelenteni. Amikorra számítod, hogy nyugdíjba szándékozol menni (2012-ben jövedelempótló juttatásra), max 3-4 héttel elég a kérelmet és az igazolásokat beküldeni. Hamarabb nem is foglalkoznak vele.
  • A nyugdíjalapból számolt átlagkeresetet 1988-tól szerzett jövedelemből számítják a ma még hatályos tv. szerint.
  • Nem a munkáltató akar előrehozott nyugdíjba (jövedelempótló juttatásra) menni, ezért általában mindenki saját maga intézi.
  • A munkáltató csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor "küldi nyugdíjba" a munkavállalót (ekkor is a nyugdíjkérelmet a nyugdíjbavonuló kéri a Nyugdíjbiztosítótól), a korábbi nyugellátást az illető személy kezdeményezi.

Üdvözlettel Veci

vicamamus # 2011.08.07. 17:48

Kedves Veca!
Elnézést, hogy buta kérdéseimel zavarlak, de a nyugdíj kérdésben tudatlan vagyok, ezért kérem a segítségedet.
1953,-ban született nő vagyok. Jövőre szeretnék előrehozott, öregségi nyugdíjba menni. Addigra 42 éves munkaviszonyom lesz.
Kell-e ezt előre még idén jeleznem a nyugdíj intézet felé?
A nyugdíjjárulék kiszámításakor beleszámítják-e az össz. munkaviszony összegeit, vagy csak az utolsó öt év után számolnak?
Kérheti-e a munkáltatóm az előrehozott öregségi nyugdíjazásomat.
Egyenlőre ennyi a sok buta kérdésből.
Köszönöm a rám szánt idődet! Üdvözlettel: Vicamamus

hamik # 2011.08.07. 05:38

Kedves Veci !
Köszönöm a választ! Kellemes hétvégét kívánok!
hamik

KGyörgy # 2011.08.06. 20:06

kedves Fórumozók!

Köszönet a segítségért azoknak, kik segíteni tudtak!
Kellemes hétvégét!

Veci # 2011.08.06. 19:21

hamik
A jelenleg hatályos törvény szerint 2012-ben úgy számolnak nyugdíjat, mint az előző években (12.§).
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

A valorizációs szorzószámokat az Országos Statisztikai Hivatal közlése alapján a kormány határozza meg.
http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…

Jelenleg még nem tudjuk a nyugdíjtörvény változását 2012-től. Ha nem akarod, hogy csökkentett nyugdíjat állapítsanak meg, ami 2012-ben jövedelempótló ellátás nevet viselné, akkor, ha van hol dolgozni és egészséged is, akkor még maradj.
Várhatóan 2013-tól változna a számítás módja, ami bruttóból történne, ez van a ma még hatályos törvényben (20.§)
Ha még 2012-ben nem változna a jelenleg alkalmazott nyugdíjszámítás, akkor esetleg még egy évet én valószínűleg bevállalnék, akkor kevesebb lesz a csökkentés.

Sajnos ennél többet én sem tudok, de ősszel kiderül minden és majd akkor eldöntöd.

Üdvözlettel Veci

hamik # 2011.08.06. 18:48

Kedves Veci!
Ismeretlenül hozzád fordulok, mert sok dologban bizonyítottad, hogy a fórumon Te vagy a legprofibb.
Látom szinte minden olyan fórumozó, aki az idén megszerzi a jogosultságot ( eléri a 60-at) azon hezitál, hogy kérje a nyugdíjazását az év végén, vagy még dolgozzon, hogy ne csökkenjen akár 8,4%-al az induló előrehozott nyugdíja.
Tegyük fel, hogy abban a formában terjeszti a kormány a parlament elé a korhatár előtti nyugdíj megszünteéséről a törvénytervezetet, ahogy a nyilvánosságra került tervezet tartalmazza. Az elfogadás ne kérdéses. Ez esetben akkor maradnának sokan a jövő évben is munkában, ha tudnánk , hogy a valorizációval nem babrál-e az eddigiektől eltérően a kormány ( merthogy az majd 2012 április körül egy kormányrendelettel állítják be visszahatóan jan.1-től)
Nem tudom, hogy a valorizáció lehet-e eszköz arra, hogy " az utolsó 10 év nagyobb súllyal határozza meg a nyugdíjak összegét" Szerinted?
Mert nem az a kockázat, hogy nem nőnek a szorzók, hanem az, hogy akinek nem az utóbbi évek a legmagasabb jövedelműek, hanem mondjuk a 90-es évek, azoknak a valorizáció átsúlyozásával jelentősen csökkenhet az induló nyugdíja. Lehetséges ez? Valóban a valorizációs szorzóktól kell tartani?
Tisztelettel
hamik

Veci # 2011.08.06. 18:10

Katka55
A III. rokkantsági csoport esetén a munkavégzés a 0,5 %-os nyugdíjemelésnél számít, a szolgálati időt nem növeli.

Azért ajánlom, hogy kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítónál az ügyintéződet az biztos segít. Majd tájékoztass légyszíves, hogy mit válaszoltak.

Azt tudom, hogy a rendszeres szociális járadék, vagy sz átmeneti járadék melletti munkavégzés ideje beleszámít a jogosultsági és szolgálati időbe.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.08.06. 17:52

gitta52

Az általad fölvetett probléma érdekében többet értél volna el, ha figyelmünkbe ajánlod a következőt:

https://www.facebook.com/…90399347891/

Igaz, hogy nem ide tartozik, de az önzetlen segíteni akarásodnak kedvezőbb szinezete lett volna.

Üdv:korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Katka55 # 2011.08.06. 17:30

Kedeves Veci!
Rk.nyugdíjas vagyok jelenleg. 41 év szolgálati jogviszonyom van. A nők 40 éves nyugdíjbavonulásához nincs meg az időm, mert a 3 év szakiskolát kiveszik.Így kb.38 év. Kérdésem: a rk.nyugdíj melletti munkavégzés beleszámít-e a jogosultsági időbe, vagy csak a 0,5 %-os nyugdíjemelést lehet kérni?
Válaszod előre is köszönöm Katka55

gabusch # 2011.08.06. 17:22

Emese kedves !
Ha még egyszer megszólalsz és a Vecit vagy bárkit írásra késztetsz..megharaplak!!
Huss vissza a régi állomáshelyedre troll pajti!
Üdv:gabusch53

Veci # 2011.08.06. 17:15

hars52
Szerintem a beharangozott változás az, hogy korhatár alatt nem nyugdíjat kapunk. Úgy gondolom, hogy azzal nem akarnák büntetni azokat, akik több nyugdíjjárulékot fizetnek (ők fizettek magas szja-t is, ami 2010-ben 32 % volt), hogy kisebb nyugdíjat állapítsanak meg százalékosan, mint aki kevesebbet fizetett, mert olyan feltételek, vagy körülmények között tudott dolgozni.
Ezért értelmezem így a témát. Aki alacsonyabb jövedelemmel rendelkezett, annak alacsonyabb volt a járuléka, szja levonása, a minimábér esetében, pedig adómentes.
Mint írtam, majd ősszel meglátjuk.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.08.06. 17:09

Kedves gitta52!
Te miből szűröd le, hogy mi, akik ide, ebbe a topicba írunk, érzéketlenek vagyunk az éhező gyerekekkel szemben, vagy bármely nehéz helyzetben élőkkel kapcsolatban. Félek, hogy valamelyikünknek értelmezési zavara van.
Egyik fórumozó társam sem írt és én sem írtam olyat, amiből bármelyikünk érzéketlen lenne. Hidd el mi is felneveltünk néhány gyereket, többségünk csendben (nem hangoztatva) támogatja a nehéz helyzetbe jutott embereket, de ebben a topicban a nyugdíjról van szó és mindenki eddig a nyugdíjra vonatkozó kérdéseit tette fel és arra válaszoltunk egymásnak a felkészültségünknek megfelelően.
Megint azt érzem, hogy te fogalmazol kritikusan.
Hidd már el ebben és a másik nyugdíjas topicban nem megosztók a fórumozó társak (eddig így volt, azt nem tudni, hogy ezután is így lesz-e?).

Üdvözlettel Veci

gitta52 # 2011.08.06. 16:57

Kedves Veci!
Visszavonulok a régebbi állomáshelyemre-mint írtad.
Senki sem reagált a Magyarországon élő 1 millió éhező gyerekekre. Te sem!
Vannak, és nem csak a szolgálati nyugdíjjal rendelkezők, akik képesek lennének dolgozni.
"átadom a helyem másnak"
Ez pontosan olyan, amikor volt mindenkinek munkahelye, /60-as,70-es évek/,de a munkaviszonyban lévőknek csak a fele dolgozott.A többiek csak bejártak dolgozni.
"Átadom a helyem!": fogjuk meg és vigyétek!
Nem dolgozom, de adjatok!
Öreg vagyok már, de mindig is gyerekpárti.Őket ki védi meg, ha a még az aktív, dolgozni képes emberek is ennyire önzőek?

hars52 # 2011.08.06. 16:53

Kedves Veci! Legyen Neked igazad, tiszta szívvel kivánom, de akkor mi a nagy beharangozott változás? Hiszen iddáig is a befizetett átlagkeresetekből számították a nyugdíjat?
Üdv:Zsuzsa

Veci # 2011.08.06. 16:43

hars52
Az én olvasatomban a tervezetből idézett rész nem azt jelenti, amire te gondolsz. Mert úgy gondolom, aki több járulékot fizetett be a nyugdíjkasszába, az több kivétre is számíthat. Az a jogszerzés lényege, ahogyan én értelmezem. De majd a törvényből megtudjuk, nemsokára itt az őszi ülésszak.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.08.06. 16:23

gitta52
Köszöntelek a Jogi Fórum oldalain! Eddig nem találkoztunk ezen a néven veled, esetleg néhány napja. Javasolom, hogy szánj néhány órát, és olvass vissza a bejegyzéseimet. Talán magadtól is rájössz, hogy a fő vezérfonal nálam nem a politizálás, amire a neked válaszoló fórumozótársaim itt alább reagáltak is a nekem címzett beírásodra.

Amint látom a sértegetés kezd erősödni (mintha a te belépéseddel egyre nyilvánvalóbb lenne), szerintem erre semmi szükség.
Mindenki nyugodjon meg, neked pedig javasolni tudom, hogy ha ennyire másként érzed a véleménykülönbséget (ami elég ritkán fordul elő itt), akkor ha úgy gondolod, nem bántódunk meg, ha visszavonulsz a korábbi állomáshelyedre.

A nyugdíjt elérő és még dolgozó nem "mástól veszi el a munkát", hanem azért alkalmazzák, mert szükség van a munkájára.

Mert te úgy gondolod, hogy az a munka, amit a nyugdíjas elvégez (nyugdíj+munkabér) azt más nem tudná elvégezni? Vagy úgy gondolod, hogy aki nyugdíj mellett nem dolgozik, hanem a családjára fordít több időt, azok haszontalan emberek, rájuk már nincs szükség?

Ki érzi magát pótolhatatlannak? Nyílván vannak, akik annyira alacsony nyugdíjat kapnak, hogy muszály nekik dolgozniuk a nyugdíj mellezt és az nem biztos, hogy szívesen alkalmazzák.

Üdvözlettel Veci

szafika # 2011.08.06. 16:00

Kedves Gitta !
Nem vagyok elégedetlen, amink van , ha nem is sok , örülök neki , itt Pest környékén az élet sokkal könnyebb , még ma is , mint sok helyen vidéken, ha rá lennénk szorulva elmehetnék / mint sokan a környezetemben / jól megfizetett bejárónőnek, sokaknak futja rá , itt a faluban , mert vannak gazdag emberek, ilyen építkezés nem volt 30 éve se , úgy nőnek ki a kacsalábonforgók a földből , mint eső után a gomba . Nagyon sajnálom azokat az embereket , akiknek nem jutott az életbe , még annyi se , mint nekem,/ tettek érte a politikusok éppen eleget,/ nyaralni sose voltunk, kellett a pénz mindíg valami fontosabbra, nem hiányzik, annak aki családi házba lakik , egész évbe nyaralhat , üdülhet, / jó közbe füvet kell nyírni, havat se lapátolja el senki ,meg egyéb,/ de ez se bajom . Ingyen bejárónőnek itt vagyok én , magad uram... /

darika # 2011.08.06. 15:38

sitimaci

Ezt a cikket találtam a Vasárnapi Hírekben, ezért kérdeztem rá a részletekre, nem én akarok "ötleteket" adni.
2011. JANUÁR 30. | VASÁRNAP
FARAGÓ JÓZSEF
Megadóztatható a nyugdíj
Megjelent a 2011. január 30.-i lapszámban
2013-tól adókötelessé válnak az újonnan megállapított nyugdíjak. Erről rendelkezik egy 1997-ben hozott, jelenleg is hatályos törvény. A nyugellátás adóztatása komoly játékteret ad a kormánynak a kifizetések féken tartására.
Miközben folyik a találgatás, hogy a februári megszorítások miként érinti majd a nyugdíjasokat, a nyugdíjak részleges bruttósításáról a pártok igen nagy egyetértéssel, 325 igen és 21 nem szavazattal döntöttek. Igaz, 14 évvel ezelőtt – csak mindenki elfelejtkezett róla.

Hogy miért döntött a parlament már 1997-ben a 2013-tól nyugdíjba vonulókról? 2013-tól kezdenek nyugállományba vonulni a Ratkó-korszak gyermekei, vagyis az abortusztilalom révén a szokásos évjáratoknak nagyjából duplájára duzzasztott nemzedék tagjai. Őket a szabály hátrányosan érinti: ugyannyi évre és azonos fizetésre „nettóban” kevesebbet kapnak majd kézhez, mint az előttük járók. A ma is hatályos törvény alapján ugyanis a bruttó keresetből számolják ki a nyugdíjat, ami így értelemszerűen adóköteles jövedelem lesz. Másfelől megszüntetik azt a számítási módot, hogy bizonyos jövedelemhatár felett a fokozatosan növekvő jövedelmeket fokozatosan csökkenő mértékben veszik figyelembe. Har­mad­sorban változik a nyugdíjmérték szabálya is, hiszen ma egy-egy munkával eltöltött év a nettó kereset 2, később 1 illetve 1,5 százalékát éri a nyugdíjszámításnál, míg 2013-tól minden esztendőt egységesen a bruttó kereset 1,65 százalékával számolnak.

A 2013-tól érvénybe lépő szabályozás elsősorban a hosszú szolgálati idővel, s magasabb keresettel rendelkezőknek kedvez. Mindez komoly társadalmi különbségeket okozhat, mert az ötvenes években születettek körében több százezren lehetnek, akiknek a nyugdíja nem éri majd el az átlagkereset 40 százalékát.

gitta52 # 2011.08.06. 14:37

Kedves Gabusch!
Én vettem az adást! Vagy képzelődök?
Fel vagytok itt mindannyian háborodva.Nem láttok nap mint nap éhező gyerekeket, de ha látjátok is őket csak a saját "nekem jár!" nyugdíjatokkal vagytok elfoglalva.
mari55!
No comment!
Most nem szólítok meg senkit, csak nagyon szépen kérek mindenkit, nézzen az orránál tovább!
Kapjon mindenki egy szép nyugágyat a tengerparton, vagy egy csodás kis házikót a hegy alján,mezőt, rétet legelőt. Bejárónőt ingyen, tiszta lakást, friss ételt, boldog szeretőt...és ki mit akar.
És ha ez nem jön össze, hát akkor bizony reklamáljunk a társadalom többi tagjánál, nektet nekem ezt adnotok kell!

szafika # 2011.08.06. 13:30

Gabusch !
Én csak az idióta tv reklám Emesét ismerem látásból, látni se szeretem, hallani meg pláne nem , lehet is , h allergiás vagyok még a névre is , pedig egy nagyon kedves volt kolleganőm lányát pont így hívják , brrrr. Egyébként meg a fene bánja , ki, mit és hogy csinál , másnak az a rossz , amit én látok jónak , de hát ilyen a világ, ezért még nem esszük meg egymást !