Üdvözletem!
Jelenleg előrehozott nyugdíj kérésem alapján, felmentési időmet töltöm,ami 2012.01.14-ig tart.Van egy mellékfoglalkozású vállalkozói engedélyem.Azt szeretném tudni, a vállalkozásomban dolgozhatok-e a felmentési idő alatt, egész pontosan adhatok e számlát? Nem szeretném elveszteni a jubileumi jutalmat, amit a munkáltatóm az utolsó napon kíván átutalni.A vállalkozói engedélyem alapfokú oktatásra és szabadidős tevékenységekre szól.
Válaszát előre is köszönöm: Anc
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Fórumozok!
Érdeklődöm, segítséget kérek.. nem értek hozzá, nem látom át... édesanyámról van szó:
1952-es születésű nő, munkaviszonya 40 év lesz idén nov.5.-én, akkor mehetne nyugdíjba.
A 2012 változások miben érinthetik? Mikor érdemes nyugdíjba mennie, hogy jól járjon?
köszönöm a válaszokat,
Andrea
Lyonee
Köszönöm a véleményedet. Most már tökéletesen értem, hogy x év szolg. időhöz y %-nyi nyugdíj tartozik, tehát a szolg. idő skáláján kell megnézni az adott %-ot.
Tehát ha vkinek csak 23 éve van, ahhoz 59% tartozik. Ha 43 éve van, ahhoz 86% tartozik, stb.
(Talán az előrehozott nyd feltételei zavartak bele a gondolkodásomba.)
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Bocsánat, megszolgáltunk!!!
Tisztelt fórumozók! Nem is értem, hogy tudtok olyan könnyen belenyugodni abba, hogy 39-40-42 évi munka és járulékfizetés után alamizsnát és nem a nyugdíjba menetelkor érvényes törvények szerinti, igenis megvásárolt nyudíjat kapunk. Nem jövedelempótlás kell, hanem NYUGDÍJ, amit bőségesen megszoltáltunk!!!!
Ha idén jogosulttá válik az előrehozott csökkentett nyugdíjra, de önhibáján kívül, (bírósági határozat híján nem adja ki a munkáltató a kilépő papírjait)csak jövőre tud igénybe venni, akkor ha jól értelmezem már csak a kövedelem pótlót veheti igénybe? Ez ugyanannyi összeget jelent, mint az előrehozott csökkentett nyugdíj? 1951 születésű férfi, 41 éves munkaviszonnyal.
Kedves Veci!
Köszönöm a segítséget, még az idén előrehozott nyugdíjba megy a férjem.
üdv. Margit
Korall54!
A végeredmény jó. Csak! Mivel külön számítod a 80 000 Ft és 12 000 Ft-t, a példa is azt sugallja, hogy a 12000 Ft bónusz, (pedig nem az!) ezért sokan azt hiszik, hogy pl. a jövedelempótlónál ezt már nem fogják megkapni.
46 évhez 92% tartozik, ez a te példádban 92 000 Ft.
A csökkentést is jól számoltad ki a példádban. Ügyes vagy, csak ne vedd ketté a számítást.
Agneta54 viszont nem jól számolt. A 92%-ból nem vonjuk ki a csökkentés mértékét,a 8,4%-t.
Legyen X a valorizációs szorzókkal megállapított átlagfizetés. Egy 8,4%-os csökkentésnél 46 év esetén
a kiszámított nyugdíj:
X92%(100%-8,4%)=X0,84272=X84,272%
Ez több, mint a 83,6%.
Lyonee ,
Persze , h hatalmas érvágás az a 8.4 % , amit levonnak , felháborít az ilyen törvény , h pont azokat akarják szívatni, akik ilyen hosszú időt ledolgoztak , de ma sajnos ez van törvénybe, és ez csak rosszabbodik ! Ha nem tudtam volna elmenni a 40 évessel, és marad az előrehozott, akkor én is csak csökkentettbe mehettem volna 60.5 évesen 46 évi munkával,/ v 60.5 évesen majdnem 50 évi munkával / az utolsó 4-5-6 évben csak csökkent a fizetésem. Nagyon sokan 10-20 évet se dolgoztak.
Lyonee
Te vagy a profi. Hol sántít a példám?
Üdv: Korall
Kedves Veci!
Köszönöm a válaszod, én is úgy gondolom, hogy a mellékfoglalkozás (pl. GMK) nem számítható be plusz időként, csak azt gondoltam, hátha valaki tud valamilyen kiskaput.
Így viszont sajnos nem lesz meg édesapám 42 éve idén. Ekkor az egyetlen járható út, hogy megállapodást köt a munkáltatóval (és sajnos saját zsebből fizet). Ebben az esetben viszont 60 és fél éves koráig, vagyis esetében augusztusig ki kell fizetni. Hiszen ha nem lesz meg a 42 éve, akkor mindegy, hogy mikor lenne meg, az már nem számít, csak a kor.
Természetesen előb megvárjuk az új törvényt, de próbálunk előre gondolkozni. Én a tervezetben azt olvastam, hogy minden előrehozott megszűnik 2012.jan. 1-től (kivéve az 53-mas nők esetében). 52-es férfi csak akkor mehet el, ha közalkalmazott, és 2011.07.01. előtt megkezdte a felmentési idejét (pl. 8 hónap) és az nyúlik át 2012-re. Tehát egy 52-es férfi (aki nem közalk.) csak úgy mehet el, ha idén dec. 31-ig megállapoik a munkáltatóval (és fizet), vagy marad 62 és fél éves koráig 2014-ig vagy 2015-ig.
margit761
Mit késtetek le? Jogosult már az előrehozott nyugdíjra, ugyanannyi a kiszámot nyugdíj, mint a korengedményes esetében. Egyébként nagyon keveseknek adatik meg az, hogy a munkáltató megállapodik a dolgozóval és kifizeti egy összegbe azt a sok pénzt, és a törvény sem kötelezi erre.
Most döntsétek el, hogy igénybe veszi az előrehozott nyugdíjat az idén, vagy jövőre a jövedelempótló ellátást, vagy 62 éves koráig dolgozik. Ha előrehozott nyugdíjba megy, akkor max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíjat számítanak.
Üdvözlettel Veci
Kedves fórumozók!
Ismételten felhívom a figyelmeteket a nyugdíjtörvényben lévő %-os szorzók helyes értelmezésére.
40 év szolgálati időig táblázatszerű elrendezésben található a szolgálati évhez tartozó %-os szorzó, utána pedig szövegesen van megfogalmazva ("és minden további évre 2-2 százalék"), ami ésszerű is, hisz nehéz lenne meghatározni a táblázat utolsó sorát.
És nem is kötelező a nyugdíjkorhatár betöltésekor nyugdíjba menni, elvileg 50 év is lehetne az utolsó sor, vagy még több.
"és minden további évre 2-2 százalék", ez nem bónusz, hanem a kötelezően előírt szorzó.
Szafika, Korall54!
Ne úgy vegyétek, hogy 80% a plafon, ami felette van az ajándék, plusz. Ismétlem, csak szövegesen van megfogalmazva a 40 év feletti évekhez tartozó szorzó.
Igenis, a 46 évet dolgozó férfinak is éppen olyan nagy érvágás a 8,4%-kal való csökkentés, mint aki 38, 40, 42 évet dolgozott.
Nagy igyekezetemben elírtam a hiányzó hónapok számát: nem 29, hanem 17, egy év és 5 hó. (Na, most lebuktam a matekkal, hát így akarok én segíteni :) ).
Csökkentés és plusz évek
Én így értelmezem oldpuli ügyét egy példán keresztül:
Férfi, tegyük fel 1951.márc.31-én született, van 46 éve.
A valorizált nettó átlaga, tegyük fel 100 000 ft. Ebből kiszámolnak 92% nyd-at,(80 000 + 12 000) ami 92 000 ft. Tegyük fel 2011. nov. 1-én megy előrehozottba. A 92 000 ft csökkentése a 62 éves koráig nov. 1-én hiányzó hónapok számától függ, ami 29 hónap. Ebből az első 12 hónap miatt (0,3%/hó) a csökkentés 3,6%. A további 5 hónap miatt (0,4%/hó) 2%. Tehát összesen a csökkentés 5,6%. Ennyivel csökkentik a 92 000 ft-ot. Ha jól számoltam 86 848 ft lesz a nyd. a példában.
Én így okoskodtam, nem tudom, így van-e.
Üdv: korall
szafika
Ok.
Oldpuli!
40 éves szolgálati időre 80%-ot adnak, neked 46 éved van, arra 92% jár, de ebből levonják a 8,4 %-os csökkentést mivel két évvel előbb mész nyugdíjba, mint az öregségi nyugdíjkorhatár. Tehát 92 - 8,4= 83,6 %-át fogod kapni a valorizált átlagfizetésednek.
Oldpuli !
hát a 12 % pluszból / a 6 évre 6 x 2 % /akkor is marad 3,6 % , ha 8,4 %-ot levonnak ! Ne hezitálj , vágjál bele !
hars52
Zsuzsi igazából nem értem,hogy miért is nem kapok kevesebbet,mikor levonják a 8.4°-ot.....
Oldpuli 1951-ben született, tehát a rávonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár 62 év. A nyugdíjba menetele és a 62. születésnapja között eső időszakra havonta 0,3%-kal, max. 8.4%-kal csökkenthetik a nyugdíját. De az ő esetében mivel 46 évet dolgozott és emiatt a 40 év felett évente 2%-ot emelkedik a nyugdíja, valójában nem fog kevesebb nyugdíjat kapni
Üdv: old puli
Kedves Veci!
Köszönöm válaszodat, sajnos mi azt hittük, hogy a korengedményes nyugdíj összegét 62. életév betöltéséig kell fizetni, amit valójában az idén meg lehetett volna tenni, mivel a 60. életévéig kellett volna fizetni egyösszegben.Hát ezt lekéstük!
üdv. Margit
margit761
A férjed nem korengedményes nyugdíjba menne, hanem előrehozott nyugdíjba, ami 2012-ben várhatóan jövedelempótló juttatás lesz. A korengedményes nyugdíj esetében a munkáltató egy öswszegben kifizeti a nyugdíjat a munkavállaló előrehozott nyugdíjkorhatáráig, amennyiben erre megállapodást kötöttek.
A te férjeddel ezt már nem tennék meg, mivel elérte az előrehozott nyugdíjkorhatárt.
Sajnos már az 1951-ben született férfiaknak csökkentett nyugdíjat állapítanak meg.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Férjem 2011. májusában betöltötte a 60. életévét. A kérdésem az, hogy ő elmehet-e korengedményes nyugdíjba (46 év munkaviszonya van), vagy csak csökkentett előrehozott jövedelempótló juttatásra jogosult 2011. decemberi munkaviszony megszüntetéssel? Crazy-nál azt olvastam, hogy 52-es születésű és 42 év munkaviszony után elmehet korengedményes nyugdíjba. Ez az 51-esekre nem vonatkozik?
Köszönettel: Margit
Köszi Veci.
varga edit
A korengedményes nyugdíjhoz nem tudom milyen lépéseket kell levezényelni. Annyit tudok csak, hogy megállapodást kell kötni vele a korengedményes nyugdíjra. A többit a Nyugdíjbiztosítótól tudakold meg, de hátha ebben járatos fórumozó is válaszol.
Üdvözlettel Veci
horer
A rövid szolgálati időddel csak 65 évesen tudsz nyugdíjba menni, amint azt Lyonee megírta. Te a 40 éves jogosultsági időt nem tudod megszerezni.
Ilona53/Sepipapa
Ha a feleségednek ezekkel a jogviszonyokkal megvan a 40 év jogosultsági ideje, akkor elmehet kedvezményes nyugdíjba. Mindenképpen kérjen jogosultsági idő megállapítást.De, ha a 32 évben benne van a 3 gyerekkel otthon töltött idő is, akkor az 59. szülinapig nem lesz meg a minimum 37 év szolgálati idő, ami a ma még hatályos tv. szerint szükséges a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjhoz kell, ami 2012-ben várhatóan jövedelempótló ellátás lesz.
A szolgálati/jogosultsági időt pontosítsad.
crazy
Ha emlékem nem csal a GMK a munkaviszonyban lévők lehetősége volt, ami a jövedelmet növelte, de a szolgálati időt nem (szerintem). Gyorsan kérjetek szolgálati idő megállapítást.
Azonkívül: még évvégéig kiderül, hogy mi lesz a nyugdíjtörvénnyel. A kiszivárogtatott tervezet szerint az 1952-es születésű férfiak elmehetnének jövedelempótló juttatásra, ami kb. annyi lenne, mint a nyugdíja. Egyenlőre még várjátok meg mi lesz a törvényben. Ha mégis a korengedményes nyugdíjat választaná, akkor a 42 év szolgálati idő eléréséig kellene szerintem a ma még hatályos tv. szerint kifizetni a nyugdíjat. Ha ő fizetné a nyugdíját májusig szerintem még meggondolandó.
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02