Előrehozott öregségi nyugdíj

Laci052 # 2011.08.16. 08:52

Tanácsot kérnék, a szolgálati időbe nem fogadtak el két időszakot, és felebbezést nyújtanék be, de nem tudom, hogy milyen formában, papírokkal, igazolásokkal stb. tudom igazolni ezeket: az egyik a családi asztalos iparos műhelyben végzett munka, még a 1970-es években, ezt tanuk, ismerősök tudják igazolni, de ezt elfogadják? Vagy mivel lehet igazolni?
A másik időszakban egy cégnél dolgoztam, tudomásom szerint be voltam jelentve, de eltűntek a papírok, nem találom már a céget sem,ilyen esetben mit tehetek?
A céges időt is tudnám igazolni, mert vannak akkori munkatársak bőven. Ki tudja megmondani, hogy milyen módon tudom ezt a két időszakot elismertetni, mert biztosan vannak fix, kijárt, bevált formák, utak. Biztosan van erre már tapasztalat, hogy mit fogadnak el és mit nem.

Veci # 2011.08.15. 21:29

mutterka
Ha megvan a 40 év jogosultsági időd, akkor az alapján kérjed, talán az változatlanul megmarad. Egyébként a ma még hatályos tv. szerint az 1951-ben született nők esetében a csökkentés nélküli nyugdíjhoz 38 év szolgálati idő is elég, vagyis neked nem lesz csökkentett.
2012-től a korhatár alatti nyugdíjak mint pl. az előrehozott nyugdíj jövedelempótló juttatássá válik, ezért a 40 év jogosultsági idő alapján kérjed, mert az valószínűleg nem változik.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.08.15. 21:25

Ilona53
Tekintettel arra, hogy már megszűnik a munkaviszonyod és munkanélküli ellátásod lesz, te nem tudsz így korengedményes nyugdíjba menni. Ahhoz munkaviszonyban kellene lenni, hogy a munkáltató megállapodást kössön veled (amire a munkáltatót a törvény nem kötelezi) és neki kellene kifizetni egy összegben a nyugdíjat az 59. szülinapodig.
Nem tudom, hogy te miért akarsz fizetni? A munkanélküli ellátással te már eljutsz az előrehozott nyugdíjkorhatárig, ami 2012-ben jövedelempótló ellátássá változik. Mikor töltöd be az 59. évet? Nem pontosan írtad le. Ha 2012.01.05-én, akkor te attól a naptól kérheted az ellátást, addig meg álláskeresési járadékon lehetsz, az ellátás összegét nem befolyásolja a ma még hatályos tv. szerint.

Üdvözlettel Veci

mutterka # 2011.08.15. 20:47

Kedves tagok, aki ért hozzá, kedves Veca!

41 év munkaviszony után, 2011. 09. 01. -től, hogyan kérjem a nyugdíjazásomat, hogy nehogy csökkentett legyen? 1951-ben születtem, nő vagyok.

• előrehozott nyugdíj vagy
  • a nőknél lehetséges 40 év alkalmazásával? Megvan a hozzávaló munkaviszonyban töltött évek száma.

Hamarosan ki kell töltenem a beadványt, nehogy rosszul kérjem, mert úgy hallottam, hogy az előrehozott, az csökkentett, a 40 év után járó viszont nem csökkentett.
Másik kérdés, hogy az előre hozott választása esetén jövőre nem vonhatják-e meg a nyugdíjjogosultságot, mivel még nem vagyok 62 éves?
Köszönöm szépen!

ibiza27 # 2011.08.15. 20:01

Ilona53

Igaz nem Veci vagyok, de hátha jó az én segítségem is :)
Igen jól tudod, hogy magad után nem fizetheted meg a nyugdíj összegét.
Csak úgy kivitelezhető, ha találsz egy munkáltatót aki megköti veled a korengedményes nyugdíjról a megállapodást. Aztán, hogy vele hogyan rendezed az anyagiakat az már más kérdés ;)

üdv: ibiza27

Ilona53 # 2011.08.15. 19:25

Kedves Veci!
17 vel megszünt a munkaviszony, Munkanélkülire bejelentve 18.val, novembertöl ki lehetne fizetni a 2012.05 ig az ONYI által kiszámitott összeget, Már elörehozott-ba mehetnék, 43-év után.
Hogy lehetne kifizetni ugy tudom én nem fizethetem be!

KGyörgy # 2011.08.15. 18:11

Köszönöm Veci!

Veci # 2011.08.15. 17:59

KGyörgy
A kalkulátorba a bruttó bért írd be, majd abból kiszámolja. Mást nem tudok javasolni.

Üdvözlettel Veci

KGyörgy # 2011.08.15. 17:44

Jav: a 2009-es béremmel számoltam.

KGyörgy # 2011.08.15. 17:40

Veci, helló!
Kedves Fórumozók!

Sokat segítettetek, melyet megszívlelendőnek tartok. Kérdeznék még egyet:
Kiszámoltam a leendő nyugdíjam. Tudom, ez nem egészen pontos. Mivel az utolsó két évben semminemű emelést nem kaptam, ezért azt a 2010-es béremmel számoltam a 2010-2011-es bérem(?) Itt ugrott be a szuperbruttósítás. Amikor ezt bevezették, csökkent a bérem pár ezer forinttal. Ezt a szuperbruttót, hogy kell számolni?
Aug 30. kezdődik a felmentési időm. Dec 30-án fejeződik be. December 31-én 46 év és 46 nap lesz a munkában eltöltött évei száma!
Köszönöm előre is.

agica20 # 2011.08.14. 19:09

Sziasztok!
Olvasgatom a beírásokat.... nagyon nehéz magunkban -tartani a feltörő rossz hangulatot és megszűrni a mondanivalót.

Mindezek figyelembevételével is Vecivel,Lyonne-nal értek egyet,maradjon meg ez a topic segítségnyújtó topicnak.Ne politizáljunk!

Nagyon nehéz lenne enélkül és csak köszönettel tartozunk azoknak,akik időt,energiát nem kímélve folyamatosan támogatnak bennünket ötleteikkel és szakértelmükkel.Gondolok itt elsősorban,Vecire és Lyonne-ra.

Mindenkinek sok szerencsét kívánok a problémája megoldásában és a topic használatában !

Korall54 # 2011.08.14. 17:21

Kedves Fórumozók!

A facebookon az egyik társunk nyitott egy közösségi oldalt Előrehozott öregségi nyugdíj címmel. Ott bármiről lehet véleményt cserélni, gondokat meghányni-vetni. Ki milyen hírt talál, meg lehet osztani.
Javaslom, hogy a szakmai problémákon túli gondolataitokat ott fejtsétek ki, itt pedig a jogszabályokról, nyd-intézésről beszéljünk.
Eddig csak néhányan vagyunk ott, gyertek oda, írjatok bátran!

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.08.14. 16:18

Kedves Fórumozók!
Ha ez a topic politikai vitatérré alakul át, akkor rám ne számítsatok, akkor inkább visszavonulok, legalább addig, amíg a témában nem lesz változás!
Már annyira belehergeljük magunkat, hogy egymást bántjuk. Szerintem addig nyugi, amíg nem lesz a törvénytervezet napirenden. Addig csak találgatások, ötletelések mennek.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2011.08.14. 14:35

A szerzett jogról van szó, amellyel 25-30 év szolgálati idővel a rendőrök nyugdíjba mentek!

Miért kell ezt a topicot is politizálással tönkretenni?

Lyonee # 2011.08.14. 14:01

Olvassátok el még egyszer, hogy Répássy kikről beszélt! A párttitkárokról és a III/... ügynökökről.

hars52 # 2011.08.14. 13:32

Kedves Mari55!
Én talán a pénzvilág.hu-n olvastam és azért gondoltam esetlegesen ujságírói túlzásnak, de most átfutottam ezen a ogy-i vitán és valóban ezt mondta az államtitkár.
Hát ez nem semmi!
üdv: Zsuzsa

hars52 # 2011.08.14. 12:25

Veci!
Szerintem ebben a topicban - egy-két kivételtől eltekintve - senki sem politizálási szándékkal lép be!
A politika kúszik be a mindennapjainkba. Mert tudsz-e olyan embert mondani, aki nem utálja a bizonytalanságot, hogy szinte semmit nem lehet előre tervezni, az utolsó pillanatban becsepegtetett törvényeket? A megosztottságot: a rokkantak és a munkanélküliek mind munkakerülők? Az öregedés az bűn, mert a fiataloknak kell eltartani őket, és még sorolhatnám.
Engem is nagyon megütött dr. Répási véleménye, hogy egy államtitkár szájából ilyen ki tud jönni? Azt már feltételezni sem merem, hogy a média annyit torzítana, hogy történetesen ez nem is így hangzott el.
Az ő szülei milyen korban dolgoztak vajon? Vagy az más? Egy ilyen kijelentés azért nagyon messzire visz.

level07 # 2011.08.14. 11:18

Sziasztok!
Ha a Kádár korszak alatt dolgozóknak bünti az, hogy dolgoztunk, akkor lehetne tovább fokozni, pl. Répássy R. 1986-ban érettségizett, 1992-ben diplomázott, de az azt megelőző években járt egyetemre, ezek az időszakok is a Kádár-korszakra esnek!!!!!!! Ezt hogyan ítéli meg?
Gondolom, azt nem fogja indítványozni, hogy az ezen időszak alatt szerzett iskolai végzettséget, diplomákat ne ismerjék el!!!???
Arról nem is beszélve, hogy akik akkor dolgoztak, az nyújtott fedezetet arra is, hogy akiknek megadatott abban az időszakban, tanuljon!!!!
Kígyókat melengettünk???????

Veci # 2011.08.14. 09:33

Már megint túlzásokba estek!

Üdvözlettel Veci

hars52 # 2011.08.14. 07:59

Kedves Mari55, Digiteye!
Emlékezzetek a 40 évessel kapcsolatban is micsoda kavarás folyt, szolgálati idő - munkaviszony. Van aki így beszélt, valaki úgy. Biztos voltak egy páran akik ráfáztak, arra hogy a törvény megjelenése előtt léptek és utána derült ki, hogy nem jogosultak a 40 évesre. Ez most ugyanúgy történik,és senki nem tud semmi biztosat.
Egyébként mi mindnyájan korunknál fogva, a Kádár-rendszer ideje alatt is dolgoztunk, akkor ez most bünti?

aancika # 2011.08.13. 10:32

Köszönöm a válaszokat) Hátha a törvénymódosítás megengedi.....mert hogy a nyd-ból nem lehet megélni.A baj az ,hogy a napi 16 óra már sok, szerettem volna kicsit kevesebbet dolgozni.Hát ez van..........várunk)Anc

Veci # 2011.08.12. 21:18

aancika
Mi a probléma? ,Mégcsak a felmentési kérelmed adtad be. A nyugdíjbiztosító állapítja meg a nyugdíjat, ha megvan a jogosultsági időd, akkor a kérelmet azon a címen add be.
Jelenleg még egyébként előrehozott nyugdíjba vonulási lehetőség van, nincs még törvénymódosítás. A jubileumi jutalom ezalapján megillet.
Feltételezem egyébként, hogy előbb-utóbb a korhatár alattiak mindegyikére vonatkozhat, vagy vonatkozni fogy, hogy vagy nyugdíj vagy munka. Egyenlőre még várjátok meg mi lesz a végkifejlet.

Üdvözlettel Veci

hars52 # 2011.08.12. 20:12

Aancika!
Megmondom őszintén, hogy nincs ötletem, ha már a felmentési idődet töltöd, és ezt a főnököd hivatalosan elfogadta, nem látom, hogy ezt hogy lehetne visszacsinálni.Talán, ha ősszel meglesz az elfogadott törvény, okosabbak leszünk. Nem lehet ezt a vállalkozást valaki más neve (aki betöltötte a rávonatkozó nyugdíjkorhatárt, vagy még aktívan dolgozik) alatt folytatni? Ez csak egy gondolat, de talán egy lehetőség. Jó lenne tudni, hogy mit is ír majd erről a készülő törvény és a végrehajtásról szóló kormányrendelet. Addig csak találgatunk, tippelünk.

aancika # 2011.08.12. 13:03

Kedves Zsuzsa!
Köszi a gyors választ. Igen sajnos tudom ezt, és nagyon el is vagyok keseredve. Amikor beadtam az előrehozott nyugdíj kérelmemet, májusban akkor még erről nem volt szó.(Vagy nem tudtam róla). A főnököm elfogadta, most már nem tudom visszacsinálni. Vagy igen? Üdv Anc

hars52 # 2011.08.12. 11:51

Moz7!
A kiszivárogtatott nyugdíj tervezet szerint, érdemesebbnek tűnik a 40 évest választani, mert azon ha igaz, nem változtatnak jövőre. De vigyázzatok, mert a szolgálati idő, nem feltétlen esik egybe a 40 éveshez szükséges jogosultsági idővel.(munkaviszony + max 8 év GYES)Ha még nem tettétek kérjetek jogosultsági idő számítást.
üdv:Zsuzsa

Aancika!
Szerintem a probléma nem ottvan, hogy te a felmentési időd alatt is folytatod a vállalkozásodat,ez nem fenyegetheti a jubileumi jutalmadat sem. Viszont ha elfogadják a nyugdíjtervezetet, akkor 2012.01.01-től vagy nyugdíj (jövedelempótló juttatás) vagy munka. És a vállalkozókra is ez fog vonatkozni.
De biztosat csak a törvény elfogadása után tudhatunk.
üdv:Zsuzsa