Most kezdődik Balsai hozzászólásával a vita.
Az M2 közvetíti.
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Fórumozók, Érintettek!
Figyelemmel kísérem a TV közvetítést, most másodszor erősítik meg, hogy a változás csak és kizárólag az 57 év alatti, munkaképes emberek - elsősorban rendvédelemben dolgozók - nyugdíjára vonatkozhat!
Ez egy sokunknak jó hír! Remélem .......
Valóban megerősítésre került. Szóban! Leírva ellenben kissé máshogy hangzik. S nyilván nem véletlen a sok feltételes mód, a konkrétumok mellőzése. A folytatás: hétfőn.
Ma 3 és fél hónap után megkaptam az időelismeréseimről a határozatot. Szeretném felvenni a kapcsolatot olyan sorstársammal aki már értelmezni is tudja. Segítségét szeretném kérni, hogy ne kérdezzek majd balgaságokat :-)
Kedves acgirl!
DE nem az van leírva! A szó elszáll, az írás megmarad! Vagy én nem tudom értelmezni a leírt előterjesztést? Segítsetek tisztán látni!
http://www.parlament.hu/…99/03199.pdf
„Az Alkotmány 70/E. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki :
„(3) Az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a
nyugellátás törvényi feltételeinek megfelel ő személyre terjed ki. Törvény az e korhatárt be nem töltöt t
személynek is nyugellátást állapíthat meg. Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésé t
megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális
ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethet ő.”
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A 2. §-hoz
A Javaslat az Alkotmány 70/E . § új (3) bekezdését megállapító része a jövend ő generációk érdekeire és
várható terheire tekintettel rögzíti, hogy a szociális biztonság keretei között nyugdíj jogcímen járó
ellátásra főszabályként azok jogosultak, akik – a törvényhozó által a mindenkori demográfiai
viszonyokra és a várható életkorra tekintettel kialakított – öregségi nyugdíjkorhatárt elérték . A Javaslat
lehetővé teszi ugyanakkor, hogy törvény a nyugdíjjogosultságot (átmeneti vagy tartós jelleggel )
kiterjessze pl . a nők fokozottabb védelme érdekében . A Javaslat módot ad arra is, hogy a törvényhozó a
jelenleg már fennálló nyugellátásokat is ezen alkotmányi elveknek megfelel ően rendezze át, oly
módon, hogy a jelenleg nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött személyek a társadalombiztosítási vagy a szociális rendszer keretében, illetve a munkaer őpiacra való
visszatérés lehetőségének megnyitásával a megélhetésükhöz hozzájáruló juttatásban részesüljenek .”
Nem tudom fórumozó társak titeket ez az eltérés a leírt és szóbeli megnyilatkozás megnyugtat?
Emlékezzetek vissza a nők kedvezményes nyugdíjtervezete esetén miről volt szó?
- 40 év szolgálati időről! Mi lett belőle?
- Jogosultsági idő, amibe sok minden nem tartozik bele.
Kedves acgirl!
Győzzél meg, támaszd alá írásosos bizonyítékkal, hogy hol olvasható ki, hogy nem minden 62 év alattit érintene!!!! Megbocsáss a kétségeim, szerintem sokad magammal továbbra is fennáll, mindaddig, amíg írásban nem jelenik meg az előterjesztők által.
Nézzétek az egyenes adást az interneten, de néhány nap múlva a videotárban is meglátjátok és a jegyzőkönyvet is elolvashatjátok a parlament honlapján:
http://elovideo.parlament.hu/…dant/live.rm
Üdvözlettel Veci
Veci
Ez a beterjesztés egy rafináltan, furmányosan megfogalmazott katyvasz, ami az én olvasatomban így jön le: nyugdíjügyben bármikor, bárkivel kapcsolatban, bármit dönthetünk egyik pillanatról a másikra előremenőlegesen és visszamenőlegesen, és azt mindig meg is tudjuk majd indokolni ezzel az írással.
Elkeserítő!
Üdv: Korall (53-as nö)
Kedves Veci!
Hidd el, én is százszor elolvastam a tv javaslatot. Bennem éppen ugyanolyan kétségek merültek fel, mint benned az arra vonatkozó példák -melyekre utalsz- és előzmények miatt. Tudom, tudom, Álmodj királylány...., de annyira jó lenne már hinni embereknek, még akkor is ha ők politikusok. :(
Én is maximálisan érintett vagyok, január óta várok egy q...a határozatot és pénzt, de mire megkapom (vagy meg sem kapom?) már el is veszítem???!!!!
De lassan nem marad más, csak az, hogy próbáljak keresni valamit, amiben hinni lehet.
Korall54, éleslátásodhoz gratulálok!!!
A te megfogalmazásod precíz, lényegretörő, korrekt, mindenki által érthető, világos.
Egyetlen kiigazítást ha megengedsz:
„nyugdíjügyben bármikor, bárkivel kapcsolatban, bármit dönthetünk egyik pillanatról a másikra előremenőlegesen és visszamenőlegesen, és azt mindig meg is tudjuk majd indokolni ezzel az írással” „az alkotmányi elveknek megfelelően” vagyis az alkotmányt is a saját érdekeink szerunt igazítva!
Ezt találtam az Alkotmány módosítással kapcsolatban. Ma délutáni anyag. Az előrehozott öregségi nyugdíjról szó sem esik benne.
lenolaj1
Köszi a dicséretet, bárcsak tudnék neki örülni!
A kigazításod tökéletes.
Üdv: Korall (53-as nö)
Eznemvicc, „A változások következtében a jövőben becslések alapján mintegy 150 ezerrel bővülhet a munkaerőpiac különböző területein tevékenykedő munkavállalói létszám - írja Matolcsy György. ”
Ez viszont vicc! Nem a munkavállalói létszámot, hanem a munkahelyek számát kellene bővíteni! Ja, hogy az nehezebb?
Ja, és Eznemvicc, ez csak egy cikk, amit viszont Veci idézett az a törvény tervezet!
Lenolaj1
A törvénytervezettel kapcsolatos alkotmánybírósági vélemények miatt tettem fel a linket. Akárcsak ezt a linket korábban: http://helsinki.hu/…ok/htmls/869
mamamacoka, teljesen igazad van, előbb-utóbb mindenkire sor kerül!
Sajnos, a nép olyan buta, hogy hagyja magát megosztani, mindenki csak a saját érdekét nézi! Márpedig, ha sikerül gátat verni közénk, akkor bármit megtehetnek velünk! A politikusokat a NÉP sorsa a legkevésbé sem érdekli: szükséges rossznak tekintik, akinek munkahelyet kell biztosítani, segélyt, nyugdíjat, táppénzt kell adni, a gyerekeit oktatni kell. Legszívesebben elpusztítanának minket, amiért mégsem teszik: mert nélkülünk életképtelenek. Honnan nyúlnák le azt a sok-sok milliárdot (pl. az OTP vezérigazgatója EGY ÉV ALATT 35 milliárdot), ha mi nem dolgoznánk nekik?
Ezért találták ki a nép megosztását, és így az egyes rétegeket egymás ellentudják fordítani, tehát nem ők lesznek a rosszak, hanem csak az "általános véleményt" alakítják törvénnyé. Erre nagyon jó példa a cigányok helyzete, akiket kikiáltottak ingyenélőnek, tolvajnak, lusta, munkakerülőnek, holott mindnyájan tudjuk, hogy régen, amíg volt munka, addig becsületesen elvégezték, a fizetésükből megéltek, még ha mások voltak is az igényeik. Természetesen köztük is van munkakerülő, de munka ma már a magyaroknak sincs, főleg a kis falvakban. Miután sikerült a népharagot ellenük fordítani, most arra hivatkozva csökkentik a segélyeket, hogy nem érdemlik meg. Csak akkor döbben mindenki rá, hogy kijátszották, amikor ő sem tud megélni, akkor viszont fel van háborodva!
De ugyanez a helyzet a korkedvezményes nyugdíjakkal: mindenki a rendőrökre fúj, hogy nem érdemlik meg, holott bárki elmehetne rendőrnek, annyi pénzért, a és olyan szemét munkafeltételek mellett, amennyit ők kapnak! Miért nem teszik meg?!
Nem izgatom tovább magam, úgy sincs pénzem vérnyomáscsökkentőre!
Kedves Fórumozók!
Pár naponként, vissza-vissza olvaslak benneteket, ezáltal ismereteimet bővítem, igyekszem naprakész lenni. /2012.aug.6-án lesz meg a 40 év jogosultsági időm/
Lassan minden reményem elszáll! Ebben az országban mindent meg lehet csinálni, ha kiragadnak egy-egy kirívó példát, mint pld. a 43 éves nyugdíjas tűzoltót, akit a TV-ben a Házon kívűl című műsorban bemutattak! /ezeket tényleg vissza kell küldeni dolgozni!/
"fától nem látjuk az erdőt" Az "erdő" az a sok-sok általában igazán megérdemelt korkedvezményes nyugdíjas, aki az életét, a család gazdasági helyzetét, életkörülményeiket, nyugdíjba-vonulásakor m e g t e r v e z t e.
Hiába tervezett jól, biztonságosan, meg kell tanulnia, hogy ebben az országban csak a mának lehet élni, mert a holnap az 2/3-ad részben bizonytalan.
Tisztelt Fórumozók!
Már ezzel a témában kértem segítséget,most ismét ezt teszem.Anyósomnak kiszámolták az eddig ledolgozott évei számát, mely 39 év 130 nap! 1971-1986-ig textiliparba dolgozott, melynek bizonyos munkaköre veszélyes munkakörnek számít, és mi a törvény alapján úgy gondoltuk hogy 3 év jár neki a ledolgozott évek után! A nyugdíjfolyósító az alábbi indokkal utasította el! Idézem!
"A foglalkoztató igazolása szerint, munkaköre kártológép-kezelő volt, mely munkakör korkedvezményre nem jogosít! "
Pedig a lenti törvényben leírt munkakört látta el!
Szerintetek ebbe még lehet kapaszkodni, vagy a nyugdíjfolyósító jogosan járt el, hogy tényleg nem számít bele? És ha nem, akkor vajon miért?
Vagy attól is függhet,hogy az ügyintéző miképpen értelmezi ezt a törvényt?
Köszönöm a választ!
1. számú melléklet a 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelethez
Korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzéke
7. Textiliparban végzett munka:
Előfonó, előfonatot gyártó vigonykártolt gyapjúipari kártoló [minden textilipari (fésűs, kártolt, nyújtott) előfonó tevékenység]
Munkakör leírása:
A gép folyamatos üzemelésének biztosítása, kézi erővel az előtét csévék előkészítése és utánrakása, a kész előfonal leszedése, szakadás kijavítása, gép tisztítása.
7.1. Textiliparban végzett munka:
Fonó, szelfaktor-kötő, szelfaktor kötöző, fonógépkezelő, fonókötöző (minden fonótevékenység: fésűs, kártolt, nyújtott eljárás, harangfonás, gyűrűs és szelfaktor fonás)
A gép kezelése, a berendezés anyaggal való ellátása, előfonal cseréje, kész fonal leszedése, elrakása, szakadás kijavítása, hulladék összegyűjtése, géptisztítás.
Tekilla.12
Az sajnos egy dolog hogy mit ir a jegyzék, ebben igazad van, én is megnéztem.
Kártológép-kezelőként volt a munkáltatónál bejelentve az nem azonos a gyapjuipari kártolónő megjelöléssel.
Előfonónő, előfonatot gyártó vigonykártolt,gyapjuipari kártolónő (minden textilpapri (fésüs, kártolt, nyujtott) előfonó tevékenység.
Ahoz hogy 3 év korkedvezményt kapjon 16 évig kellett kártolónőként dolgoznia, és igy ezen munkakörben bejelentve lennie!!
Mégegyszer mondom az a fontos hogy milyen FEOR alapján lett alkalmazva!!
Kérek szépen mindenki, aki ugy érzi hogy jogai sérülnek, ellátását elveszik, vegye komolyan az alábbi linket, mert ott segitséget kaphat ha ez a módositó inditvány megszavazásra kerül!!!
http://helsinki.hu/…ok/htmls/869
Internetes oldalt érdemes olvasgatni illve az ott megadott elérhetőségen fel lehet őket hivni!!!!
Tisztelt Ricuska!
Köszönöm a választ!
Azért gondoltuk,hogy hátha beleszámítana mert ahogy a munkaköri leírásba van:" A gép folyamatos üzemelésének biztosítása, kézi erővel az előtét csévék előkészítése és utánrakása, a kész előfonal leszedése, szakadás kijavítása, gép tisztítása." , " előfonatot gyártó"végül is ezt csinálta a kártológépen. Ha ebből csak 130 napot számítanának be meglenne a 40 éve.De a nyugdíj kiszámításnál nem vették figyelembe ezt.
Tisztelt Ricuska!
Most nézettem meg,hogy mi van a munkakögyvbe beírva
ott az szerepel,hogy: "fonó és kártológép-kezelő"!Munkát végzett.Így sem jár a korkedvezményes idő?
tekilla12
ITT található a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzéke (2.számú melléklet):
http://www.apeh.hu/…elleklet.pdf
Az 1. számú melléklet, ITT mentsétek le:
http://www.google.hu/#…nyre+jogosító+munkakör+1.+számú+melléklet&aq=f&aqi=&aql=&oq=korkedvezményre+jogosító+munkakör+1.+számú+melléklet&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=8345b076fad9038d
EZT:
[DOC] 1. számú melléklet a 168/1997. - www.zrinyimedia.hu
„ 7. Textiliparban végzett munka
- Munkakör: Előfonó, előfonatot gyártó vigonykártolt gyapjúipari kártoló [minden textilipari (fésűs, kártolt, nyújtott) előfonó tevékenység]
- Munkakör leírása: A gép folyamatos üzemelésének biztosítása, kézi erővel az előtét csévék előkészítése és utánrakása, a kész előfonal leszedése, szakadás kijavítása, gép tisztítása.
- Munkakör: Fonó, szelfaktor-kötő, szelfaktor kötöző, fonógépkezelő, fonókötöző (minden fonótevékenység: fésűs, kártolt, nyújtott eljárás, harangfonás, gyűrűs és szelfaktor fonás)
- Munkakör leírása: A gép kezelése, a berendezés anyaggal való ellátása, előfonal cseréje, kész fonal leszedése, elrakása, szakadás kijavítása, hulladék összegyűjtése, géptisztítás.
- Munkakör: Szövő [malheur-fűző (fűző-fejtő) szalagszövő, hevedergyári szövő, azbesztszövő]
- Munkakör leírása: Vetülékcséve cseréje, vetélőváltás, lánc- és vetülékfonal szakadás kijavítása, egyéb géphibák kiküszöbölése. A láncfonal, a fonalőr tisztítása. Kész darab levágása, leszedése, elszállítása, hulladékgyűjtés, géptisztítás.”
Szerintem fellebbezzétek meg az 1.számú mellékletben leírtak alapján, hiszen az előfonalkészítésnek a kártolási folyamat a része. A FEOR számot is derítsétek ki, mert annak alapján tudjátok beazonosítani, hogy az adott munkakör korkedvezményre jogosító volt-e.
ITT a hivatkozott törvény elérhetősége:
168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet
Szerintem jogosult a 3 év korkedvezményre, hiszen a 15 évre 3 év korkedvezmény járna (4 évenként 1 év a nők esetében). A fenti idézetem megerősíti a te beírásodat. Nem kell hagyni!
KIEGÉSZÍTÉS: a 40 év jogosultsági időbe nem a 3 év korkedvezmény visszaszámolásával kell kalkulálni. A 40 év jogosultsági időben a ténylegesen letöltött időt vedd számításba, vagyis a munkaviszony+gyerekekkel ötthon töltött időnek együtt kell 40 évnek lenni.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!!
Korkedvezményre jogosult az a nő aki aki legalább 8 évig, és az a ffi aki legalább 10 évig korkedvezmnényre jogositó munkakörben, továbbé további egy -egy év minden ujabb 5 év ffi és minden ujabb 4 év nőnél. Tehát 8év 1 év, 4 év 1 év 4 év 1 év igy összesen 16 év. nőnél.
FFi 10 év 1 év, 5év 1 év 5.év 1 év össz 20 év után 3 év.
Nem az a fontos hogy a munkakönyvben mi szerepel, hisz tapasztalatból mondom hogy sokszor a munkáltató mást irt a munkakönyve ás mást a millapra, munkáltatói jegyzékbe. FEOR a lényeg.Ez sok bonyodalmat okotzott régen is.
Az előrehozott öregségi nyugijnál is számit a korkedvezmény, de ez bonyolultabb.
Szóval Veci 15 évre csak 2 év korkedvezmény jár.Nem mindegy hogy valaki kártológép kezelő volt, vagy kártolónő. Ezt viszont textiles érettségim alapján tudom. És persze ugye kártológépek jó rész csak gyapjufeldolgozókban van!!!
És ami fontos hogy a TB közlönyben is ugy szerepel hogy előfonónő, kártolónő, fonónő tehát a nő amin a hangsúly van!! Én a TB törvénykönyvből és munkakörömből kifolyólag mondom!! Sajnos egy szón is ilyenkor nagy a hangsúly
Mindenképpen be kell menni a TB-hez kedves fórumozó társunknak ha korrekt és pontos infót akar, meg természetesen hoyg megnyugodjon!!
Sajnos sok jóval nem tudom biztatni
"8. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végez, korkedvezményben részesül.
(2) Az igénylőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest kétévi korkedvezményben részesül
- az a férfi, aki legalább tíz és az a nő, aki legalább nyolc éven át korkedvezményre jogosító munkakörben, továbbá
- az, aki legalább hat éven át 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben
dolgozott.
(3) A korkedvezmény további egy-egy év
- a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett minden újabb öt-, nőnél négyévi, illetőleg
- a 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben végzett minden újabb háromévi
munka után.
(4) A korkedvezményre jogosító különböző munkakörökben (munkahelyeken) eltöltött időket egybe kell számítani. A 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben végzett munka alapján figyelembe vehető idő minden harminc napját ötven nappal kell a korkedvezményre jogosító egyéb munkakörben (munkahelyen) eltöltött időhöz hozzászámítani.
(5) A táppénzes állományban (betegszabadságon) eltöltött időt abban az esetben lehet korkedvezményre jogosító időként figyelembe venni, ha az igénylő keresőképtelenségének bekövetkezésekor korkedvezményre jogosító munkakörben (munkahelyen) dolgozott."
Lyonne!! Bocs , bocs. Igazad van, először 2 év 8 és 10 év után utána egy-egy
ahogy irtad.!!
Látod az ember már normálisan nem is emlékszik a dolgokra.
De a többi aktuális amit irtam!! Szóval FEOR!!!!
- Nincs más lehetőség,mint figyelni és várni! Aki nem jól " csinálja ",még elszúrhatja a nyugdijbamenetelét!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02