Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.03.08. 11:15

kertito
Te rád a ma még hatályos tv. 18/B. § (3) b pont vonatkozik, ha van 42 éved, ha nincs, akkor a (1)-(2):
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

18/B. §

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,

bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.

Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

(4) Az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

Azt tudom, hogy egy volt munkatársam, akinek nem véglegesített rokkantnyugdíja volt, ő kérte az előrehozott nyugdíjat és megkapta.
A te esetedben a Nyugdíjbiztosító ad konkrét választ.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.08. 11:24

sitimaci
Köszönjük a nőnapi kívánságot. Manapság már nemsok pirosbetűs nap van a naptárban. Lehet, hogy ez is azért maradt ki, mert 364 nap a férfiak napja, és azt nem jelölik piros betűvel :-)

Piffancs
Nemtudom a vállalkozáshoz kapcsolódó dolgokat.

nyugi
A munkanélküli ellátást nem veszik figyelembe a nyugdíjszámításnál, ha az kedvezőtlen. NYUGI nem rontja le a nyugdíjad összegét, azt az átlag számításnál úgy tudom kiesőként veszik figyelembe.
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
22.§
(2) Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál a munkanélküli-járadék, vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás, a gyermekgondozási segély, nyugdíjjárulék-köteles szociális ellátások (gyermeknevelési támogatás, ápolási díj), a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Péptv.) 3-4. §-ai és 5. §-a szerinti prémiumévek program, illetőleg különleges foglalkoztatási állomány keretében járó juttatás, a rehabilitációs járadékról szóló 2007. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Rjtv.) szerinti rehabilitációs járadék összegét, valamint a felsorolt ellátások folyósításának időtartama alatti biztosítással járó jogviszonyból származó jövedelmet (keresetet) - a kifizetésük (folyósításuk) időpontjától függetlenül - figyelmen kívül kell hagyni. Ha az igénylőre kedvezőbb,

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.08. 11:28

landi02
A ma még hatályos tv. szerint a nyugdíjszámításnál a szolgálati idő és a kereset számít. Vagyis mindkét esetben ugyanúgy számolnak, tehát a nyugdíj összege ugyanaz. Nem kell a hercehurca emiatt, gyógyuljon meg apósod.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.08. 11:46

kertito
Ez majdnem hasonló kérdés, neked van 2 év korkedvezményed. Ez a tanács nekem megerősítés, erre még hivatkozni is lehet, mert nyugdíjszakértő válaszolta:
Rokkantnyugdíjasként lehet-e előrehozott nyugdíjba vonulni 2011-ben?

http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözlettel Veci

kertito # 2011.03.08. 12:01

Veci!

Nagyon szépen köszönöm a segitséget!
Majd meglátom mit sikeerül intéznem...!
Még egyszer köszi!
kertitó

nyugi # 2011.03.08. 12:19

Mégiscsak megírom,hogy itt, Szolnok Megyében elég viccesen kezelik a nyugdíjkérők ügyeit. Én talán majd még később nevetek. Elvileg egy hónapja nyugdíjas lennék szerintem. Egy évvel ezelőttig minden határozatba van foglalva,minden rendben van,az utóbbi egy év munkanélküli időt kell hozzátenni a benti adatokhoz. A K02-esen kitöltöttem a jogviszony megszűnésének időpontját,a munkaerőszolgálat határozatán szintén rajta van, és ezt harmadszorra megkérdezték egy levélben. Arra gondolhattak a nyugdíjigény beadása után elhelyezkedtem. Na jó három a magyar igazság. Majd felhívtam az ügyintézőt,mert ugye sehonnan semmilyen ellátás jó ideje. Azt mondta várjak nyugodtan, március végén meglesz a program,utána számolnak. Kérdeztem,előleg? Erre Ő,higgyem el utána nagyon gyorsan számolnak. Mit tehetnék? Gondoltam csinálok fejenállást,de saját érdekemben elvetettem. Azt gondoltam kakukktojás vagyok,de nem. Egyik ismerősöm február 1-től lenne nyugdíjas,két-három hetente egyesével kérdeznek tőle valamit. Pl. 58 éves nő,41 év minden munkanapján megszakítás nélkűl dolgozott,és milyen nyugdíjba akar menni? Ezeket csak azért írtam le,hogy mások is derűljenek egy kicsit. Egyébként nagyon örülök akiknek már sinen van minden,és sok-sok minden jót kívánok nekik.
Veci köszi a választ,én is így gondoltam.

Veci # 2011.03.08. 13:00

nyugi
Hááát ez érdekes! Nem tudják egyszerre bekérni a papírokat. Az nem igaz, ha valakinek megállapítják a nyugdíjjogosultságát, hogy ellátatlanul maradjon, nyugdíjelőleget kell utalni. De ha csak apránként kérnek be valamit, az mindig tolja a határidőt.
Te kaptál már valamilyen végzést?

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.03.08. 13:09

A K02-es után még egyáltalán semmit,de nem fognak előleget utalni,ahogy az ügyintéző válaszaiból következtetni lehetett. A külön bekérések,csak szimpla időhúzás. Azt gondolom,hogy valamikor áprilisban lesz ebből valami. Addig meg.?

oszlopos # 2011.03.08. 13:46

Szeretném kérdezni, hogy szolgálati időt válthatok e meg, mint magán személy,a nöknek szólo 40éves nyugdijhoz, 36,5 évem van ledolgozva

tinka46 # 2011.03.08. 15:09

Világgazdaság onlineA jövő héten megszűnhet a korkedvezményes nyugdíj MOST leltem rá...........(( no comm.

tinka46 # 2011.03.08. 15:09

Világgazdaság onlineA jövő héten megszűnhet a korkedvezményes nyugdíj MOST leltem rá...........(( no comm.

tinka46 # 2011.03.08. 15:10

tinka46 # 2011.03.08. 15:10

csera # 2011.03.08. 15:26
ancsika11 # 2011.03.08. 15:33

Kedves Korall54!
Szerintem a maflákra és az ügyeskedőkre is ugyanazok a rendeletek vonatkoznak. Csak van aki rugalmasabban kezeli a helyzetet és van aki nem a gyorsaságáról híres. Azért annyira senki sem lehet mafla hogy 6-8 évvel tovább dolgozzon.

Veci # 2011.03.08. 15:35

oszlopos
A nők 40 év jogosultsági idejébe nem számít bele a "megvásárolt idő".
Az előrehozott nyugdíjhoz lehet, de nem munkaviszony mellett és úgy tudom sem visszamenőleg, sem előre nem lehet.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.08. 16:13

ferife
Köszi a linket. Ez azokra vonatkozik, akik elérték a 62 évet (az öregségi nyugdíjkorhatárt, ami később emelkedik) és nincs nekik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idejük.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.03.08. 18:06

Csera

Lehet, hogy nem olvastad a 2011.03.03. 16:16 és a 2011.03.05. 13:04 írásaimat, amikor is két 53-as születésű nő esetét hasonlítottam össze. A "mafla" tv-tisztelő járhat rosszul, ha 2012-ben eltörlik az ő nyugdíjba menetelének lehetőségét, viszont a példabeli korengedményesnek már meg fog maradni a státusza, holott ő is csak 2012-ben lehetne nyugdíjas.

Talán most már máshogyan vélekedsz a megjegyzésemről.

Üdv: korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2011.03.08. 18:14

Csera

Ja, és azt elfelejtettem, hogy én már 4-5 éve kézbe vettem a sorsomat, betűről betűre, napról napra követem azóta is a tv-t, és terveztem, készültem a tv-nek megfelelően 2012-ben nyugdíjba menni, amikor minden feltétellel szabályosan rendelkezni fogok. Na most ezt, lehet, hogy nem tehetem meg. Most gyorsan én is korengedményest sírhatnék ki magamnak a meglévő feltételeimmel, csak a munkáltatóm totál eladósodott és egy fillért sem tud nekem adni ilyen célra.

korall

Üdv: Korall (53-as nö)

gabusch # 2011.03.08. 19:47

@Korall54 !
Én 53 évesen-5 éve- még álmomban sem gondoltam a nyugdíjra(mint ahogy a mai aktív 53 éves kollégáim sem)
Idén augusztus elején jött meg az étvágyam a témára:)
(nők-40 év szolgálati maszlag)
Korall..ne rinyáljunk:)
Megyünk jövőre..(Te meg 60,5 évesen)nyugi..pártunkéskormányunk nem ránk sújt:)
(habár a Demszkyék is "ratkók")

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.08. 20:34

Tisztelt Veci!

2011. október 19-én leszek 60 éves, addig 40 év 81 nap szolgálati viszonnyal (december 31-én
pedig 40 év 154 nappal) és közalkalmazotti munkaviszonnyal, tehát (jelenleg még) jogszerüen mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba.
Úgy tűnik sok jó nem várható 2012-re és a %-os veszteségekkel is tisztában vagyok.
A kérdésem inkább a praktikus részletekre vonatkozna

1. érdemes-e várni arra mi lesz 2012-ben és meddig érdemes várni?
  2. nekem kell-e kezdeményezni a nyugdíjba vonulást?
  3. írásban? és pontosan mire hivatkozva?
  4. és ez milyen következményekkel jár (felmondási idő, stb.)
  5. Erről jut eszembe, ezt kötelező kitölteni? a munkáltató eltekinthet ettől, és kinek milyen kárral, következményekkel?
  6. dátum szerüen mikor kell ezt kezdeni legkésőbb, figyelembe véve 2011. dec 31-ét (30-át ??) (feltételezve a munkaviszonyom alapján a 8 hónapos felmondási időt)
  7. hol kell kezdeni munkáltatónál vagy onyf-nél, melyiknél mikor és pontosan mit?
  8. Az ONYF-nél a kezdeményezés dátuma mennyiben meghatározó? pontosabban ha a felmondási idő tulnyúlna dec 31-én, akkor a kezdeményezés dátuma (ami 2011) jelentheti-e azt, hogy még a régi jogszabály szerint történik az "elszámolás"?

Amennyiben türelme engedi ne jogszabályra hivatkozzon, mert ha értelmezni kell, az esetleg gubanc lehet
és ha lehet a pontok szerint válaszoljon a kérdéseimre.
Szerintem ez másoknak is jól jön

Köszönöm a választ

Veci # 2011.03.08. 21:14

hamiki!
Ha visszaolvastál volna, akkor a kérdéseidre minden választ megtalálsz. De megpróbálok pontokba szedve válaszolni:

1. Szerintem évvégéig sok minden kiderül, de én elmennék a helyedben nyugdíjba.
  2. Neked kell kezdeményezni a nyugdíjba vonulást, ha a felmentésre gondolsz
  3. írásban kell kérni a Kjt 30. § (1) e) pontra hivatkozva: http://net.jogtar.hu/Szervusz Erzsikejr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
  4. Ha a közalkalmazott kéri a felmentést a törvény nem kötelezi a munkáltatót a hosszú felmentési idő (felére a munka alól) megadására úgy, mintha a munkáltató mondana fel. Ezért érdeklődd meg, hogy számíthatsz-e rá
  5. Ha megadják a felmentési időt akkor fele időtartamra munka elól felmenetek, ha nem adják meg, akkor lemondással kérhető a jogviszony megszüntetése (ezt le kell dolgozni, de akár el is tekinthetnek tőle, ez 2 hónap). Esetleg kőzös megegyezés is lehetőség, de a munkáltató nem kötelezhető rá
  6. A felmentési idő, vagy lemondási időtől függően úgy számold vissza a napokat, hogy legkésőbb dec. 30 legyen az utolsó jogviszonyban töltött napod
  7. Előbb a felmentést kell kérni, a jogviszonyt megszüntetni és utána dec. 31-től kérjed a nyugdíj megállapítását a Nyugdíjbiztosítótól a K02-es nyomtatványon
  8. A nyugdíj megállapítását a jogviszony megszűnése után lehet kérni. Hááát! én nem kisérteném a sorsot, hogy átmenjen a felmentési idő 2012-re. Ha dec. 31-től kérnéd a megállapítást, akkor a januári nyugdíjemelés téged is érint.

Remélem mindent megválaszoltam.

Üdvözlettel Veci

Maarti53 # 2011.03.08. 21:31

Kedves Jogászok,
Veci, nagyon köszönöm válaszod. Tehát arra volna lehetőségem, hogy megvásároljam a jogosultságig a hátralevő időt?
Tudna valaki abban segíteni, ha havi bruttó 500000Ft-ra vagyok bejelentve, mennyibe kerülne ez?
Tehát 1953-as születésű nő,27 év szolgálati idővel mikor tud leghamarabb valamit is kezdeni nyugdíj ügyben?
Köszönöm szépen: Maarti53

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.09. 08:23

Kedves Veci!

Köszönöm a választ, kielégítő. Én azért kértem a konkrét válaszokat, mert biztos, hogy ilyen halmazban benne van az is amit én kérdezek, de lehet, hogy más esetre és akkor át kell értelmezni.
Lenne még három kérdésem:

1. a visszafelé számolásban (mikortól kerülök felmondásba) 30 napos hónapokkal kell számolni, vagy naptári hónapokkal?
  2. egyébként 51-es férfi, pedagógus közalkalmazott vagyok, így külön foglakoztat az is, hogy még el kell szenvedni a tartós 8,4 %-os veszteséget, amit a 154 nap valamennyire kompenzál, kb. 1,5 %-al 6,9-re: ezt jól értelmeztem?
  3. van-e (tud-e) arra precedenst (egyáltalán jogilag lehetséges-e), hogy a felmondási állapot visszafordítható, ha mégsem alakul rosszul a 2012-es év?

Hiszen ezek szerint az ONYF-nek elegendő beadni úgy szeptember-október környékén (jól értelmeztem a válaszából?), de addigra kiderül az is milyen módon vágják melbe az embert (a tartós %-os veszteség zavar egy kicsit, e miatt foglakozom ezzel a variációval)

Köszönöm

dtida # 2011.03.09. 09:11

Maarti53,

53-as nő, 27 év szolgálati idővel leghamarabb 2016-ban a születésnapján mehet nyugdíjba, jelenleg érvényes szabályok szerint. Előbb sehogyan sem!