Előrehozott öregségi nyugdíj

tibi52 # 2011.03.06. 10:29

Putyi2!
Köszönöm válaszodat!Én is úgy gondolom,mint Te.1-2 hónapot be tudnék vállalni,az max 200000 ft,még ha munkáltatóm áthárítja is a felmerült költségeket.Kérdésem csupán az,hogy így-1-2 hónappal a 60.születésnapot megelőzően lehet-e korengedménnyel nyugdíjba menni?Várom válaszotokat Tibi 52

Putyi2 # 2011.03.06. 12:39

tibi52!

Veci (03.05. 18:53)elküldte neked az ONYF URL-t, én abban azt látom, hogy igen, még elmehetsz ebben az évben korengedményes nyugdíjba. Időben fel kell keresned a területileg illetékes Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságot, és ott részletesen tájákoztatnak a lehetőségről illetve a folyamat forgatókönyvéről.

Üdv.: Putyi2

fagyongy55 # 2011.03.06. 12:44

Veci!
Köszi a gyors választ azt tudom hogy nem lehet lemondani de az a hír járja hogy mindenkit behívnak, és mi van ha visszaminősítik. igaz, hogy súlyos obstruktiv légzési problémával százalékolták le cpap géppel alszik, mert különben már megfulladt volna. és a szolgálati ideje 35 év 259 nap + 2011 05.09.ig 8 év rokkant nyug. éve van,és a fentiek miatt foglalkoztat ez a kérdés.

znyiri # 2011.03.07. 12:57

Tisztelt Jogászok!

1953. január 29.-én születtem (félve, hogy január elsejétől megszűnik a mi ránk vonatkozó előrehozzott nyugdíj kedvezmény, miszerint 59 évesen nyugdíjba mehetek. 40 év szolgálati időm és egyben munkaviszonoym is meg van ebben az évben júniusban.
Közalkalmazott vagyok, intézményvezetői beosztásban.

Az alábbi kérdésem lenne:
Ha január elsejétől megszűnik a fenti tv. és én még az idei évben elkezdem a 8 hónapos felmentési időmet, (ami átcsúszik a következő évre január 28-ig), akkor 2012. január 29-el (59 évesen) elmehetek-e megszűnt tv. szerint nyugdíjba? Azaz van-e átfutási idő?

Másik kérdésem:
Ha valaki elmegy a 40 éves női kedvezményes nyugdíjjal nyugdíjba, akkor dolgozhat-e mellette főállásban? Ha igen milyen jövedelem értékhatárig (szintén közalkalmazott, de nem vezető beosztású)?

Köszönöm a válaszát!

Veci # 2011.03.07. 13:48

tibi52
Neked még van lehetőség korengedményes nyugdíjra, ha belemegy a munkáltatód.

znyiri
A helyedben nem kisérteném a sorsot. Most JÓS legyen a talpán, aki neked március 7-én (nőnap előtt) meg tudja mondani, hogy mi lesz 2012-ben.

A nyugdíj melletti munkával kapcsolatban, most hadd ne fejtsem ki az álláspontom (sokszor megtettem, mint nyugdíjas). Add át a helyed egy aktív korú embernek, akinek még dolgoznia kell azért, hogy eltartsa a családját, és valamikor ő is nyugdíjas lehessen.
Hidd el pótolhatatlan ember nincs.
Egyébként van lehetőség nyugdíj mellett dolgozni az éves keretösszegig. Tájékoztatót találsz az ONYF honlapon.

Üdvözlettel Veci

cselady # 2011.03.07. 18:29

Egyik férfi pedagógusunk 1952. november 7-én született, 1972.szeptember 1-től folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik. Átszervezések miatt jó megoldást jelentene, ha el tudna menni nyugdíjba valamilyen formában a jövő tanévtől. Van erre lehetősége, és milyen formában?
Köszönöm a segítséget.

tibi52 # 2011.03.07. 19:39

Kedves Veci!
Köszönöm gyors válaszodat!Az alábbi kérdésemre kérnék még információit:2012.jan.1-én töltöm be a 60.születésnapot.Mi az a minimális idő,amikor még le tudom zongorázni a nyugdíjazásomat,Nov.1,vagy okt.1?
Van e valami kritérium,előírás.A héten szeretnék tárgyalni munkaadómmal Előre is köszönön,üdvözlettel Tibor

kertito # 2011.03.07. 19:50

Kedves Veci!
1953-ban született férfi vagyok.32 év 298 nap szolgálati időm van,1999-ig.2000-től III.fokú rokkantnyugdijas voltam ,2011 március 31-ig.Van 2 év korkedvezményem.Az érdekelne,hogy ebben az évben elmehetek e előrehozott öregségi nyugdijba,ha nem akkor a jelenlegi jogszabályok szerint mikor tehetem meg?Nem világos előttem az sem,hogy szolgálati időnek számit e a rokkantnyugdijas idő!
Előre is köszönöm válaszát,tisztelettel:kertito

Veci # 2011.03.07. 20:38

cselady
Ebben az évben a ma még hatályos törvény szerint a korengedményes nyugdíjazás lehetne, ha a munkáltató megállapodást köt rá, és vállalja, hogy egy összegben kifizeti a nyugdíját az előrehozott nyugdíjkorhatárig. Ha van 42 év szolgálati ideje, akkor 60. szülinapig, ha nincs, akkor 60,5 éves koráig. A megállapodás megkötésére a törvény a munkáltatót nem kötelezi.

tibi52

Az R. alapján 2010. december 31-ét követően megkötött megállapodás alapján korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha

1. a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort (az 1952-ben születetteknél az 57. életév betöltését követő 183. nap, az 1953-ban születetteknél az 58. életév, a korkedvezményt szerzett személyeknél a korkedvezménnyel csökkentett - 2010. január 1-jétől hatályos jogszabály szerinti - öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel alacsonyabb életkor és szolgálati időt (legalább 37 év) 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi,
  2. a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának bejelentette,
  3. a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2011. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, és
  4. a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.

A rendelkezés szerint 2011. december 31-ét követően korengedményes nyugdíjra megállapodás nem köthető.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.07. 20:47

kertito
A ma még hatályos törvény szerint az előrehozott nyugdíjhoz a rokkantnyugdíj időtartamát is beleszámítják. Ha jól számolom így megvan a 42 év szolgálati időd. A 2 év korkedvezménnyel az 58. szülinaptól korkedvezményes előrehozott nyugdíjas lehetsz.
A férjem is 1953-ban születet, és van 2 év korkedvezménye, 42 év szolgálati ideje (ebben nincs neki rokkantnyugdíj ez tiszta szolgálati idő) és február 13-tól, 58 évesen korkedvezményes előrehozott nyugdíjas lett. Erről a végzést és nyugdíjelőleget megkapta.

Menj be a Nyugdíjbiztosítóhoz, mert téged is érint ez a lehetőség, ha 2000-től III. rokkantságit kapod.
A nyugdíjigényt a K02-es nyomtatványon kell majd beadni.
Ez 3,6 %-al csökkentett nyugdíj lesz.

Üdvözlettel Veci

aniko07 # 2011.03.07. 21:01

Kedves Lyonne!

Köszönöm szépen válaszodat,lenne még egy kérdésem :

• ha elmegyek előrehozott öregségi nyugdíjba szeptemberben és maradok tovább dolgozni mint nyugdijas december végéig akkor mennyi lehet a három havi jövedelmem.(mint nyugdíjas)

Köszönettel
Anikó

kertito # 2011.03.07. 21:05

Kedves Veci!

Nagyon köszönöm a gyors választ,minek kapcsán lenne még egy kérdésem!

Azt szeretném megkérdezni,hogy milyen jogszabályon alapszik az,amit irtál,mert a helyi Nyugdijbiztositó egy alkalmazotjától,azt a felvilágositást kaptam,hogy 37 év szolgálati idő kell hozzá,és nem minősülnek szolgálati időnek a a rokkantnyugdijban eltöltött évek,csak jogviszonynak,és igy jövöre a betöltött születésnapomon kezdeményezhetem az előrehozott öregségi nyugdijazásomat.Sejtve a jövőt, szerintem nem mindegy!

Előre is köszönöm a választ:kertito

csera # 2011.03.07. 21:35

Anikó07!
A mindenkori minimálbér 18 szorosa (78000*18=1.404.000,- Ft.)lehet a kereseted. Nem kell aráronyítani, ez az éves összeg.

gabusch # 2011.03.07. 21:43

Hónapok óta nézve ezt az
"előrehozott öregségi nyugdíj" oldalt..
Néha elgondolkodom azon, hogy vaj' hányan is vannak a korosztályomban, akik valóban erre a kategóriára aspirálnak ??
(betöltött 59 év és 40 év szolgálati idő=ezt hívják ma úgy, hogy előrehozott öregségi nyugdíj)

Néha úgy tűnik, mintha a korosztályom többsége már rég rokkant és korkedvezményes és csökkentett előrehozott és szolgálati és passzív táppénzes és csökkentett korkedvezményes és özvegyi nyugdíjas és mit találjak még ki ???

Tragikomédia az egész..amikor az 58-as születésű hölgy kéri az előrehozott ny. tanácsot..

Kedves Veci !
Kívánok sok türelmet és további/napi elhivatottságot a jogi fórumnak/hoz:)

Korall54 # 2011.03.07. 22:02

gabusch

Mindenki esze-veszetten menekül nyugdíjba menni, megkeresve minden lehetséges kibúvót, bevállalva a csökkentett nyugdíjat is. Aki pedig a jelenlegi tv szerint a születési évére kiszabott feltételekhez igazodva szeretne elmenni éppen 2012-ben, lehet, hogy nem teheti meg, mert elvágólak új tv-t találnak ki.
Így hát az ügyeskedők már biztos nyugdíjasok, a maflák pedig 6-8 évvel tovább dolgoznak, noha azonos évben születtek.
" O di immortales! Ubinam gentium sumus? In qua urbe vivimus? Quam rem publicam habemus?" (Cicero)

Most akkor jogállamban élünk vagy lottózunk?

Üdv: korall

Üdv: Korall (53-as nö)

gabusch # 2011.03.07. 22:28

@Korall54
a németek..stb.a környékünkön.. totál jog/norma követők..
Vannak normák amiket nekünk is tartanunk kellene..ha a jelenlegi tv.úgy szól hogy betöltött 59 év és 40 év jogviszony=előrehozott öregségi feltétel... akkor mi ez az egész ???
Patkoljak el sokkal inkább maflán (megérdemlem)
mint ügyeskedően:)

csera # 2011.03.08. 08:18

@Gabusch és Korall54!
Egyszerűen nem értem miről beszéltek! Ha valaki a törvényi feltételeknek nem felel meg, ha megfeszül, sem tud elmenni nyugdíjba. Hogy ki hány éves korában érdeklődik a feltételekről, miért is kellene elítélni miatta. Vannak emberek, akik elülnek a babérjaikon és várják, hogy történjen valami, és vannak olyanok, akik előrelátóak és tudatosan készülnek a törvény adta lehetőségek igénybevételére. Az utóbbiakat miért is kell ügyeskedőknek (törvény kikerülőknek) tartani? Éppen csak a kezükbe veszik a sorsukat és nem arra várnak, hogy megoldja helyettük valaki a megoldandókat. Ha valaki tovább dolgozik, mint ténylegesen elmehetne nyugdíjba – hát legyen már az ő döntése a választás lehetősége.

sitimaci # 2011.03.08. 08:22
Kedves Fórumozók!--
  • Itt a példa,hogy mi miért halunk meg hamarább és ,hogy az egészségünk is galyramegy hamar! Most is csak idegeskedünk,őrlödünk,nyugtató,vagy egy snaps,a kormányunk most is gondoskodik arról,hogy ne éljünk nyugodt életet!A nyugdijtörvény is, mostanában minden kormányváltásnál változik,már az ügyintézők sem tudják követni a dolgokat,hát még mi! Hogy ügyeskednek az emberek,ez volt a rokkantnyugdijazásnál is ezért is van annyi rokkantnyugdijas! Na minegy, a lényeg az,hogy aki tud,az idén menje el,de nézze meg,hogy mi vonatkozik rá és úgy intézkedjen,fölöslegesen ne adja be a kérelmet,ne terhelje a nyugdijintézet dolgozóit!!!!!!!!!!!!!!!
sitimaci # 2011.03.08. 08:43
A Nemzetközi Nőnap alkalmából,sok szeretettel köszöntöm a lányokat asszonyokat!!!---
  • / Nem tudom,hogy a naptárakban miért nem jelölik már,régebben még talán piros betüvel is volt irva ,szabadnap nélkül! Ennyit érnek nekünk a Nők???-----/
nyugi # 2011.03.08. 09:17

Köszönjük szépen sitimaci,a férfiaknak is minden jót kívánunk.

Piffancs # 2011.03.08. 09:24

Kedves Veci!

Könyvelő kollégáim egy múlt heti TB konferencián hallották a következőt: 2011 január 1-től ha valaki vállakozóként befizeti a TB járulékokat (mondjuk a min. bér kétszerese után, de nem fizet SZJA-s bérjövedelmet (pl. EVA-s cégéből), akkor csak szolgálati időt szerez, de a nyugdíj kiszámításhoz nem veszik figyelembe jövedelemként. Állítólag akiknek már az idén számították a nyugdíjukat, a fentiek szerint járt el a nyugdíjbiztosító. Ha ez igaz akkor nem szabad többet fizetni, mint ami szolgálati idő megváltásához kell?

Válaszod köszönöm: Üdv, Piffancs

nyugi # 2011.03.08. 09:37

Érdekelne,hogy a jövedelemmel nem rendelkező évet,ahol csak munkanélküli ellátás volt,azt is valorizálják? Ott mit vesznek alapul?

landi02 # 2011.03.08. 09:38

Jó napot !

Azt szeretném megkérdezni ,hogy apósomat most százalékolták le és kapott 64% de már korban elmehet az előre hozott nyugdíjban is melyikkel járna jobban ?
A betegségeiről annyit tudni kell a tavaly júniustól több műtéten eset át és rossz indulatú daganata meg agyvérzése volt.
Sajnos most már 3-éve folyamatosan munkanélküli volt ezért fordulok önökhöz hogy pénzben mivel járna jobban.
Köszönöm a válaszokat: L.Andrea

öreglegény # 2011.03.08. 10:21

Jó napot!

A napi hírek sajnos nem kedvezőek a korosztályomnak. 1952. július 3-án születtem. Egy hónapja munkanélküli vagyok október végéig, a segély 36.000 Ft. Kényszervállalkozó voltam négy évig. Az elmúlt négy évben többször voltam betegállományban. Tovább a vállalkozást nem bírtam húzni, minden tartalékomat feléltem. Állandóan próbálkozom elhelyezkedni, de sikertelenül. Még válaszra sem méltatnak. 39 év 299 nap szolgálati időm van elismerve a mai napig. A nyugdíjbiztosító szerint 2013. január 3-ig semmi esélyem. Tervezik a táppénz, a munkanélküli segély, a korengedményes nyugdíj szigorítását, eltörlését. Munkalehetőség nincs. A közszférában nagyarányú elbocsátások várhatóak, rengetek fiatal is munkára vár. Miben reménykedhetek?

fabatka # 2011.03.08. 10:45

Kedves
öreglegnyény. Hasonló korúak vagyunk(52 ben születtem) bár nekem 43 év munkaviszonyom van.1 hónap mulva telik le a munkanélkülim. Hiába adom be az önélertrajzom ....van hogy nem is válaszolnak.Mi vagyunk a"Ratkó,, gyerekek és sokan vagyunk.Egyszerre sokan mennek nyugdijba.Ez nem jól jött a mostani kormánynak.Utánpótlás nincs...Séll Kálmán terv.Szerintem szándékosan nem Orbán csomag,mert megszorításokkal teli..és így nem hozzá kötik....Hiába próbálják félremagyarázni...csak rosszabb lessz.Lehet hogy így kel csinálni mert Sza...ban vagyunk ,de ne nézzenek madárnak.Szóval megértem a problémád,csak nehogy ez rosszul süljön el.Hát lenne még mit írni, de attól még semmi nem változik.Üdv: fabatka.