Nemil, Anyukád lekérte már a jogosultsági idejét ? mert ha ugy is megvan a 40 éve, akkor az akcióssal pillanatnyilag jobban járna .
Előrehozott öregségi nyugdíj
Tisztelt fórumozó tagok!
Lenne egy kis gondom amibe segítséget kérek.Anyukám ez év januárban betöltötte az 59 évét és el szeretne jönni előre hozott öregségi nyugdíjra .Az éve is megvan mert 44 éve van ledolgozva október közepén.A gond az,hogy attól fél,hogy a munkáltató még rásóz egy pár hónap felmondási időt és akkor át fog csúszni a nyugdíj kérése a következő évre és akkor már állítólag ez az előre hozott nyugdíj megszünik.
Tanácsokat kérnék,hogy lehetne ezt az egészet megoldani,hogy még ebben az évben nyugdíjba jöhessen.
Tisztelt Fórumozók!
Szorít a határidő és egyre jobban nem tudom, hogy mit tegyek. Még tavasszal megbeszéltük a cégemmnel, hogy max.09.30-ig tudnak foglalkoztatni, mert nincs pénzük(kis családi cég). 1953.01.08-án születtem. A TB 2009.12.31-vel 38 év 177 napot igazolt szolgálati időnek és munkaviszonynak is. Melyikből kell levonni a kieső napokat? A nyugdíjnál melyik számít? 2010-ben kb. 3,5 hónapot voltam táppénzen. A munkaviszonyomat milyen címen kell/lehet megszüntetniük? Sajnos a cégem sem tud semmit, még nem csináltak ilyent. Elmehetek előrehozottba, vagy kössek addig a TB-vel szerződést?
Előre is nagyon köszönöm a választ, üdvözlettel: marka
Korall54!
Majd kb. dec.28-án. Addig hagy tipródjon a nép.
üdv: Zsuzsa
Én nem médiahíreket, hanem Közlönyben megjelent Nyugdíjtörvényt, Munka Törvénykönyvet, Közalkalmazotti törvényt akarok látni minél előbb, mert már csak 94 nap van hátra a hatályba lépésig!
Üdv: Korall (53-as nö)
Tibi52!
Ha 52-es férfi vagy, és januárban van a 60. születésnapod, a jelenleg kiszivárogtatott tervezet szerint, az idei nyugdíjba menésre egyetlen esélyed, ha a céged beleegyezik, hogy dec.31-ig elmész korengedményes nyugdíjba, majd a januári születésnapod után csökkentett összegű előrehozottba (vsgy amivé azt akkorra átnevezik).
A korengedményest azért lenne érdemes megfontolni, mert gyakorlatilag csak jó 1 hónap nyugdíjadat kellene a munkáltatódnak (vagy neked) előre kifizetnetek.
üdv:Zsuzsa
Mara19521031
Egyszer bejelentési kötelezettsége vana NAV felé amikor felveszi a nyugdíjast, majd minden hónap 12-ig be kell vallania a nyugdíjasnak az előző hónapban kifizetett bérét és az abból levont járulékokat.
A nyugdíjas után a munkáltató fizet nyugdíjbiztosítási járulék 21%, ternészetbeni eü hozzájárulás 1 %. A nyugdíjas béréből le kell vonnia és befizetni: szja: szuperbruttó-16%, természetbeni eü. hozzájárulás: 4%. PÉnzbeni eü hozzájárulást és munkaerőpiaci járulékot nem kell. De ez csak 2011-re vonatkozik. Ha az idén nyugdíjba mész, és ha elfogadják a tervezetet, egyáltalán nem biztos, hogy jövőre lehet majd nyugdíj (átalakítva valamiféle juttatássá) mellett dolgozni. Az valószínű hogy költségvetési szférában egyáltalán nem, piaci gazdaságban pedig jövedelem korlát mellett. De ezt ki kell várni!!Jelenleg semmi sem biztos!!
Üdv: Zsuzsa
Mara19521031
Nem tudom, hogy milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak, ha nyugdíjast foglalkoztat.
Üdvözlettel Veci
fusi
A korhatár emelés 2010-től hatályos, ezért van a csökkentés.
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
18/B § (3) b) alapján:
„(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult
- az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki
- ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,
- bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.
Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.”
Üdvözlettel Veci
Józsi 19510!
Legjobban talán én örülnék ha idén elmaradna a döntéshozatal,mivel januárban 60.születésnapomon,42,5 év munkaviszonnyal elmehetnék előrehotottba.De ha mégis módosúl a törvény,akkor várnom kell egy darabig,mivel én nem köztisztviselőként!-dolgozom.
Tibi
Szia Veci.
Milyen lehetősége van annak aki előrehozott, csökkentett nyugdijban részesül hogy 4 órás munkalehetősége legyen. Mit kell a munkáltatónak fizetni és mivel jár. Légyszives ird le nekem amit tudni kell róla. Köszönettel Mara19521031
További szépestét mindenkinek
"Ez nem politika, ha annak tűnik is, hanem szakma, mert szakmai kérdésekben döntenek."
Tökéletesen igaz!
Egyébként,h kicsúsznak az időből, tudat alatt én is reméltem v. remélem! Majd meglátjuk!
fusi
Gondolom férfiként kérdezel. A tisztánlátáshoz írd meg, pontosan mikor születtél, mikortól nem dolgozol már, és pontosan mikor történt a megállapodás a korengedményesre.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Szia sitimaci!
Azokkal a nevekkel itt is találkoztam, de itt köszönték szépen a segítséget!
Korall54, és gabusch írta meg a választ rendesen a gorombáskodóknak, amiből gondolom értettek!
Üdv tibi52!
Így igaz, ahogy írod!
A zsebük nekik mindennél fontosabb!
Pedig már nekünk is jobb lenne itt segítve értelmezni a ránk vonatkozó szabályokat, és megpróbálni időben eldönteni, mit is kellene lépni, de nekik ez nem fontos!
Sitimaci írja jól! Ráérnének! 2013. január 01.-e után úgy is változnának részben a szabályok, addig volna idejük a megkezdett rendvédelmis nyugdíjakat szinkronba hozni a civilekével!
Üdvözlettel jozsi19510
Józsi19510!
Érdekes,nyugdíj ügyben még nincs döntés hogy marad-e az előrehozott,korkedvzmény...stb.Az persze téma,hogy a képviselőknek 2012-ben 750000Ft legyen a fizetésük.42 éves munkaviszonyom után kb féléves nyugdíjnak felel meg,ha valamikor bejelentik,hogy hogyan tovább 52-es,53-as,54-es születésüeknek?!
Szia szafika és józsi ! A lényeget már elérték,összeugrasztották az öregeket,nézd meg a 40 év munkaviszony utáni nyugdíj cimű fórumot,Szafika,Te ott is irsz,hogy mik mennek ott,pedig nem nyalizásként mondom,de Neked, Vecinek és Gabuschnak,igaza van,sokan azt sem tudják,hogy mit akarnak,igaz? Én gyorsan le is léptem onnan,elég volt a nézelődésből! Amúgy meg teljesen különkéne a kormánynak kezelni a szolgálati és a civil nyugdijat,mert ez olyan mint a mák,meg a tészta,külömbözőek,csak ha összekeverik,akkor mákostészta. Most már igen érdekes lesz az,hogy mit agyal ki a kormány,ha már ennyire sürgős nekik,pedig még ráérnek,messze még a 2014,akkor is ráérnének a nyugdij átalakitásáról gondolkodni,igaz?
Sitimaci !
Lehet, h az adózásra gondolt a rendvédelmis nő , pedig , nekik meghagyták az évenkénti emelést , míg a civileknek 40valahány év után se akarnak adni , míg el nem éri a rá érvényes nyd korhatárt !
Kedves sitimaci!
Igazad van , nem lenne szabad elhamarkodott döntéseket hozni ilyen horderejű kérdésekben, mégis attól tartok az év végén jelentik be mit is akarnak! Valószínű, kedvezőtlenül fog érinteni sokunkat, mert nagy a csend!
Sok törvény sok más törvényt is érint, mégis nagy a csend! Ügyesen titkolják! De egyszer teríteni kell!
A Rendvédelmis Szakszervezetis hölgy meg jobban tenné ha csendben maradna, és nem mutogatna a civilekre! A civilek többsége már több évet dolgozott, mint az Ő nyugdíjas rendőreinek nagy része élt! Tudomásul kellene venniük, hogy a civileknek nem azzal van bajuk, hogy korkedvezményük van a rendvédelmiseknek, hanem azzal, ahogy van! Lehet, hogy ennek isszuk a levét! Az sem baj, ha követelnek, de tudják hol a határ!
Azt gondolom így lenne igazságos!
Üdvözlettel jozsi19510
- Kedves jozsi19510 ! Köszönjük a tájékoztatást! Még mindig egy nagy semmi van,nem is csodálom,mert nyugdijügyben a sok átgondolatlan-meggondolatlan ötleteket bevezetni,de akárcsak szavazni róla,nem lehet ilyen rövid,pár hét-hónap/ok/ alatt véghezvinni!Lehet látni a nagypolitikában is,hogy egy-egy tervezetett,ezerszer meggondolnak,megvitatnak, mielött bevezetnék,lásd most a Palesztin kérdést,ami az ENSZ.előtt van most!Na,megint politizáltam,de hát mit lehet tenni? A politikusok is politizálnak velünk,igaz?!De azért az sem volt semmi amit a Rendvédelmis Szakszervezetis hölgy nyilatkozott a Klubrádióban,/ netezés közben hallottam /kérdőre vonva azt; Hogy a civilekre miért nem vonatkozik,miért csak őrájuk,stb.,stb.!Most vagy rosszul tud valamit,vagy tud valami újat! Amúgy meg ne hasonlitgassa össze azokat a civileket,akik közel a hatvanhoz,38-40-42-45-éves szolgálati idővel mennek el,előrehozottba! És mi,nem szolgálatisok vagyunk!Igaz? ÜDV.
Üdv Kedves fórumozok!
Itt találjátok Pál Béla képviselő tájékoztatását, milyen választ kapott az interpellációjára!
http://os.mti.hu/…an_a_turelem
Üdvözlettel jozsi19510
Tisztelt fórumozók !
2011 szept. 19-én mentem korengedményes nyugdíjba,59 és fél évesen,45 év szolgálati idővel, 2010-ben a munkáltatóval kötött megállapodás alapján. A megállapított nyugdíjamból mégis levontak 8,4 százalékot. Tudomásom szerin a 2010-ben kötött megállapodással nyugdíjba menőkre nem vonatkozik a csökkentés. Fellebezzek?
fusi
Kedves Veci!
Köszönöm megtisztelő válaszodat!
Üdvözlettel jozsi19510
Veci!
Köszönöm a válaszodat!
Üdvözletel: Piroska
jozsi19510
Köszönöm Lyonee nevében az érdeklődést, a munkahelyi elfoglaltsága miatt van kevesebbet a fórumon, de olvassa a beírásokat.
Gyogyi
Sajnos nem tud mit tenni.
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02