Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.03.03. 16:38

Tubica és Anulina
Nincs lehetőség az idén nyugdíjba menned, mert nincs meg a 40 év jogosultsági időd.

Korall54
Szerintem, ha mégis változás lenne arra a korosztályra, szerintem a megkezdett korengedményes nyugdíj időszak után nem dobják vissza. Úgy gondolom lesznem átmeneti rendelkezések.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2011.03.03. 16:56

aniko07
Igen, az 59. születésnapodon előrehozott nyugdíjba mehetsz, a csökkentés 7,2 %-os lesz a 38 év miatt, ha nincs több szolgálati időd.

Korall54 # 2011.03.03. 18:44

Veci

Természetesen én sem gondolom, hogy a megkezdett korengedményes nyugdíjakat visszavonnák, erre Navracsics is utalt. Csupán provokative akartam rámutatni két 53-as nő különböző helyzetéből következő törvényi ellentmondására.

http://hetivalasz.hu/…allok-35865/

Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

gabusch # 2011.03.03. 19:43

Kedves 53-asok:)
a NEM jogi és eljárási gondjaitokkal gyertek a facebookra:)
Vasárnap óta - felrakjuk a legfrissebb információkat és egészen jól eldumcsizunk a nyűgjeinkről:)

Facebook: előrehozott öregségi nyugdíj

Kávézó,ahová be-be lehet térni:)
Üdv:gabusch

aniko07 # 2011.03.04. 13:04

Kedves Lyonee!

Köszönöm a válaszodat,arra gondoltam hogy csak december 31-én mennék nyugdíjba a csökkentés akkor is 7,2 %
lenne?

Kösz
Anikó

sitimaci # 2011.03.05. 05:58

Tisztelt Fórumozók,nyugdiba menetelre várók!!!Tudom,hogy sokan szeretnének kedvező anyagi feltételekkel nyugdijba menni,de a mostani kiélezett körülmények miatt,mindenki azonnal menjen ,ha tud,adja be a papirokat és ne azon meditáljon,hogy ha még ennyit,vagy annyit,mert lehet,hogy ez fog lenni a veszte és utánna nem mehet!Ez csk egy jó tanács!Ha ma lehetne én gondolkodás nélkül,azonnal mennék.Igy talán,talán,októberben!

fabatka # 2011.03.05. 08:19

Tisztelt fórumozók.Egyetértek sitimacival...de nem is csoda hogy menekül ki merre lát....

Nem tudom a kormánynak miért jó hogy az információkat "csöpögteti,,Így nem lehet tervezni,bár szerintem ök is csak ötletelnek.Egyre több a munkanélküli.Munkahelyek "teremtéséről nem tudok,,De már maga a teremtés szó is csípi a szemem ebben a témában.Egy teremtés volt...hála érte, hogy azt nem a politikusok és az"üzletemberek,, intézték.Bocs de csak a gondolataimat írtam le.Üdv :fabatka.

Veci # 2011.03.05. 08:48

ITT egy újabb "csöpögtetés":
Találgatás és tiltakozás - Jövőre életbe lép az új nyugdíjrendszer
http://zalaihirlap.hu/…s_tiltakozas#…

IDÉZET dr. Iván László fideszes országgyűlési képviselőtől:

Az előrehozott és a korengedményes nyugdíj lehetősége idén még megmarad, de - mint Iván László fogalmaz - főszabályként az a cél, hogy a korhatár elérése előtt senki ne mehessen nyugdíjba, ezért a korkedvezményes nyugdíj szabályait is átalakítják.

• A korai nyugdíjazás dupla teher az országnak, hisz finanszírozni kell ezen állampolgárok ellátását, ráadásul adó- és járulékbefizetéseik hiányoznak a büdzséből. S ha ezek az emberek a nyugdíjazás után a szürke- és feketegazdaságban dolgoznak, az szintén bevételkiesést jelent az államnak.

A kormány tehát felméri, melyek azok a munkahelyi ártalmak, amelyek esetében indokolt fenntartani a korkedvezményt, s ennek függvényében alakítják át a szabályozást, szögezi le a politikus, hozzátéve: a nők 40 éves nyugdíjazási lehetősége viszont 2-3 évig biztosan megmarad.

MÁSIK idézet:
A korkedvezményes nyugdíjat, segít eligazodni a jelenlegi szabályokban dr. Fürediné Kerkai Valéria, a megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának megbízott vezetője, azok vehetik igénybe, akik a szervezet fokozott igénybevételével járó vagy az egészségre különösen ártalmas munkát végeznek. A férfiaknál öt-, a nőknél pedig négyévenként jár egy-egy év kedvezmény. A jogosultsághoz az uraknak legalább 10, a hölgyeknek pedig 8 év szolgálati idővel kell rendelkezniük.

A reformcsomag megszüntetné a hivatásos állományú dolgozók kedvezményét is, azaz előfordulhat, hogy nyugdíkorhatár eléréséig szolgálatban kell majd maradniuk.
OLVASSÁTOK el a többi részt is!

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.03.05. 09:26

Köszi Veca a hirt! Szerintem a Nők 40-évese sem fog két-három évet megélni! Ez könnyebb mint a milliárdokat visszaszerezni. / Én már bespejzoltam:-Valeriana relax,Sedacur forte,Elenium,mert ez is hiánycikk fog lenni! /

sitimaci # 2011.03.05. 09:49

Megint előkerült az öreg "szakértő"? Most ki a góré.ő vagy a női szaki.És miért kell csöpögtetni és miért mi legyünk mindig az áldozatok,mi akik a Ratkó Anna idejében születtünk?/ 1950-1956 / és miért csak két-három évig fontosak a Nők,utánna már miért nem??? Kérdések sorozata,a válasz meg az,hogy :dilettáns,kapkodó,felelőtlen igérgetésekkel dúsitott ámokfutás szerü ez az egész,komolyan,nincs egy olyan ember sem a kormányban aki józanul tudna dönteni ebben az emberek életére kiható döntésbe??? És még kérdőívezzünk az új Alkotmányunk kérdésébn,ki fogja figyelembe venni ezek után???!!! Igaz?

Korall54 # 2011.03.05. 12:04

sitimaci

Egyetértek veled. Agyrém, amit művelnek a kiszivárogtatásokkal.
Bárhogy lesz, hatalmas igazságtalanságokat fog okozni az azonos évben születettek körében.
Néhány hsz-sal előbb írtam egy példát. 53-as nőismerősöm 2010 őszétől korengedményes nyugdíjban van, pedig csak 2012-ben lehetett volna az 59. szülinapjától előrehozott nyugdíjas, 2016-ban a 63. szülinapjától pedig öregségi nyugdíjas.(Lehet, hogy ez kitolódik majd 65 éves korra, 2018-ra) Ha senki nem mehet el előbb a korhatáránál, akkor ővele mi lesz 2012-ben? A cége által megfizetett nyugdíj végetér 2012-ben a jelenlegi tv szerint, az új szerint pedig állami nyugdíj nem fog járni neki, mert senki nem mehet el előbb a korhatáránál, ami vagy 63 év agy 65 év vagy 67 év, ki tudhatja. Nyilván ő már maradhat nyugdíjas, de egy másik 53-as nő hozzáképest 6 vagy 8 évvel később lehet majd nyugdíjas.Tehát az említett példabeli hölgy kétszeres ajándékot is kapott: egyszer a cégétől másfél évnyi nyugdíjat, másodszor az államtól 4 vagy 6 évnyi nyugdíjat velem szemben. No, akkor most jogállamban élünk vagy lottózunk?

korall

Üdv: Korall (53-as nö)

ancsika11 # 2011.03.05. 12:09

Veci drága! Köszönjük a hírt. Elolvastam hát nem lettem tőle boldogabb. Az öregember ezt egyszer már eljátszotta velünk amikor aug. 2.-i nyilatkozatában nagy mellénnyel bejelentette a szolg.időt. Aztán egyszercsak jogosultsági idő lett belőle, ugyanúgy Navracsics és Szijjártó is később már munkaviszonyról beszéltek. Iván László nyilatkozatában most sem bízok és amit mond az szinte nem biztos, az előbbiek ismeretében. A kérdőívet én is megkaptam és gyorsan bele is vágtam a szemétbe. Tök fölösleges ilyenekre szórni a pénzt úgyis az lesz amit ők akarnak. Náluk a 2/3.Pusztán pénzkidobás és mi fizetjük meg ezt is, mint annyi minden mást.Én biztos hogy kihasználnám a lehetőséget ha csak egy csöppnyi szikrája is lenne hogy elmehetnék. De ahogy én számolom megint lecsúszok a maradék kedvezményről és dolgozhatok még marha sokáig. Bocsi ha kiborultam de nem szeretem az igazságtalanságot és a hazugságot és az átveréseket. És szerintem ez az volt. Na jó, azért volt aki jól járt, velük viszont együtt örülök hogy nekik legalább sikerült és minden jót kívánok nekik.

sitimaci # 2011.03.05. 13:11
A cél a következő!-
  • Ratkó Anna 1950-1956 között az utólsó években eü.miniszter volt és bevezette a totális abortusz tilalmat és a gyermektelenségi adót!Elképesztően sokan születtünk meg,becsületes szülők gyermekeként,azóta sem tudta ezt felüberelni senki sem,és nem is fogja. Most ennek a korosztálynak közeledne a nyugdijbamenetele,ha mi elmennénk,akkor utánunk soká menne el a többi korosztály a felemelt korhatár miatt is.Ez nem tetszik a kormánynak és elejét próbálja venni a dolgoknak,de nem úgy van az.Mi befizettük a nyugdijunkat senki nem tart el minket,de ezt adják be a fiataloknak.Még ide tartozik durván az 1956-1960-ban született korosztály is! A szolgálati nyugdijasok,rendőr,börtönőr,stb.,a fiaral korban nyugdijbamenők az más tészta ezt már régen elcseszték azzal,hogy igy alkalmazták őket,ahelyett hogy a fizetésükbe lett volna beépitve a veszélyes fárasztó szolgálat! /Ratkó Annáról lehet olvasni,be kell ütni keresőbe a nevét,érdekes olvasni!!! /
Papi59 # 2011.03.05. 13:53

T. Veci!

2011.08.01 mennék előrehozott nyugdíjba. Addig dolgozom, a szolgálati idő ki lett számolva, arra az időre meg lesz a 44 év. A papírokat már most beadhatom, vagy csak ha megszünt a munkaviszonyom? Amúgy életkor szerint március 14-én mehetnék csak nem lenne meg a kerek 44 év.

Előre is köszönöm.

Anni53 # 2011.03.05. 13:58

Kedves Segítők!

Információt szeretnék kérni, hogy mikor mehetek nyugdíjba / előrehozott nyugdíjba.
1953. júliusában születtem. 2010. december 31-ig 39 év 118 nap munkaviszonyom van (ebben benne van 3 év (pontosan 1034 nap) főiskola is, amit nappali tagozaton végeztem).

Előre is köszönöm válaszotokat.
Anni53

Veci # 2011.03.05. 14:48

Papi59
Ráérsz júlis közepén beküldeni (előbb semmiképp, mert nincs előrébb az ügymenet)Amikor minden papírt be tudsz küldeni (munkaviszony megszüntetését igazoló papírt, TB igazolást is) onnan 22 munkanapon belül várhatsz határozatot.

Anni53
Sajnos nem tudjuk biztosra mondani, nem tudni hogyan változik a nyugdíjtörvény. A ma még hatályos tv. szerint az 59. szülinapodon, ha közalkamazott vagy, akkor a szülinap legyen az utolsó jogviszonyban töltött idő. Esetleg nem tudnál egyezkedni a munkáltatóval, hogy kötne veled megállapodást korengedményes nyugíjra (dec. 31-ig van lehetőség a mai állás szerint).

Üdvözlettel Veci

fagyongy55 # 2011.03.05. 16:43

Kedves Veci
Korábban segítettél nekem is a döntésben de most a férjem miatt irok .1953 01.20 án szül. 35 év 259 nap munkaviszonnyal 2003 05 08 á-tól rokkant nyugdíjas, ami manapság nem tudni hogy hova fajul, igaz hogy véglegesítve van de kérdés,hogy mit akarnak velük. a kérdésem ha ebben az évben Pl a fiam Kft je megállapodást kötne vele korengedményes nyugdíjra akkor meddig kellene kifizetnie előre a nyugdíjat 2012.01.20ig vagy 60 éves koráig. Légyszíves kivezetni a jogi útvesztőből, előre is köszönöm.

fagyongy55 # 2011.03.05. 16:43

Kedves Veci
Korábban segítettél nekem is a döntésben de most a férjem miatt irok .1953 01.20 án szül. 35 év 259 nap munkaviszonnyal 2003 05 08 á-tól rokkant nyugdíjas, ami manapság nem tudni hogy hova fajul, igaz hogy véglegesítve van de kérdés,hogy mit akarnak velük. a kérdésem ha ebben az évben Pl a fiam Kft je megállapodást kötne vele korengedményes nyugdíjra akkor meddig kellene kifizetnie előre a nyugdíjat 2012.01.20ig vagy 60 éves koráig. Légyszíves kivezetni a jogi útvesztőből, előre is köszönöm.

tibi52 # 2011.03.05. 17:11

Kedves Veci!
Tanácsodat szererném kérni!1952.januárban születtem,május 31-én lesz meg a 42éves szolgálati időm.Kérhetem-e munkáltatómat korengedményes nyugdíj szerződés megkötéséhez 2011.nov.1-i dátummal?Még az idén szeretnék élni a lehetőséggel.Mivel születésnapomig csak 1-2 hónapot kellene fizetnie,elképzelhető hogy hozzájárul,mivel hét éve vagyok az alkalmazottja.Várom szíves válaszodat,egy Ratkó gyermek.

Veci # 2011.03.05. 17:53

fagyongy55
Most megfogtál! Ugyanis előrehozott nyugdíj esetében a III. rokkantsági csoport ideje beleszámít a szolgálati időbe.
A korengedményes nyugdíj pedig, ha rendelkezik 42 évvel, akkor 60 éves korig kell fizetni, ha nincs annyi, akkor 61 éves korig.
Annyira nem vagyok képben az állandósított rokkantnyugdíj témában, de szerintem az öregségi nyugdíjkorhatárhoz közelállókat (főleg, hogy véglegesítet) nem gondolnám, hogy érinteni fogja a változás.
Még várjatok bármilyen lépéssel, amíg nem lesz több információ. Egyébként a rokkantnyugdíjról nem lehet lemondani, úgy tudom, hogy az akkor változik meg, ha ORSZI vizsgálat úgy látja az egészségi állapotot illetően.

tibi52
Úgy rémlik, mintha már válaszoltam volna. DE próbáld meg, de tudnod kell, hogy nem kötelezi a törvény a munkáltatót a megállapodás megkötésére. Az időpontban ti egyeztek meg, nyilván most a te érdeked is az, hogy minél kevesebbet kelljen fizetni a munkáltatónak.
ITT a korengedményes nyugdíjról a tájékoztató, pontosabb felvilágosítást a Nyugdíjbiztosítótól kérj az időpontokat illetően:
http://www.onyf.hu/?…

Azt tudnod kell, hogy csökkentés várható, max. 8,4 %.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2011.03.05. 18:16

aniko07!
Ha a 39 év szolgálati időd nem lesz meg, akkor is 7,2%. Ha meglenne dec. 30-ig, akkor csak 3,6 % lenne a csökkentés.
Nem érdemes januárig várni a 39 év betöltéséig, mert igaz, hogy 3,6 %-os lenne csak a csökkentés, de a januári nyugdíjemelésből kimaradnál. 1-2 %-kal lenne csak magasabb a nyugdíjad, de, ha netán eltörlik az előrehozottat, akkor meg várhatnál a 40 év jogosultságodig.

Maarti53 # 2011.03.05. 19:53

Kedves Veca!
Segítséged szeretném kérni: Milyen feltétellel van lehetősége 1953-ban született nőnek nyugdíjba vonulni 27 év szolgálati idővel? Jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra?
Vagy mi a megoldás? Leghamarabb mikor tud nyugdíjas lenni? Saját cégben van bejelentve alkalmazottként.. nem mindegy, hogy ő fizet, vagy neki fizetnek.
Előre is köszönöm szépen válaszod:)

Veci # 2011.03.05. 20:57

Maarti53
A 27 év szolgálati idővel akár férfi akár nő esetében csak az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekar, vagyis 63 évesen van lehetőség öregségi nyugdíjba menni. A várható nyugdíj a kereset függvényében várható.
Más megoldás szerintem nincs, bár a korengedményes nyugdíjra van lehetőség az 1953-ban születettk esetében, de nem tudom milyen módon valósítható meg a megállapodás, mivel a saját cégedben dolgozol. A vállalkozási vonatkozásban nem vagyok járatos, valaki majd kisegít a válasszal.

Üdvözlettel Veci

skoby # 2011.03.06. 08:28

Kedves Veca!

Szeretnék tanácsot kérni tőled melyik nyugdíjjal járnák jobban .Megkaptam a papírt a nyugdíjintézettől
42 év 358 napom van a jogosultságra és 44 év 210 nap szolgálati időm.Április 1-én töltöm az 59 évemet.
Azt nem tudom hogy a nők negyven év és az előrehozott nyugdíjjat hogy számolják anyagilag melyikkel járnák jobban a szorzók mind a kettőnél mások vagy egyformák.Jelenleg állás segélyen vagyok.
Visszamenőleg is lehet kérni vagyis attól a naptól mikor beadtam a kérelmemet .köszönöm a válaszod.

Putyi2 # 2011.03.06. 09:49

tibi52!

Ha csak néhány hónapot kellene fizetni, és nem megy másként akkor lehet hogy érdemes lenne bevállanod, hogy vonják le a fizudból. A szuperbruttóból lehet levonni, így nem nagy teher.
Üdv.: Putyi2