Előrehozott öregségi nyugdíj

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.09. 10:41

Tisztelt Veci!

Az előző kérdésembe nem fért bele, illetve időben később vetődött fel, de a többi szerves része.

Egyik kolléganőmmel beszélgetve, kiderült ő is tervezi a nyugdíjba vonulást, de ő már előrébb tart egy lépéssel, és itt merült fel egy érdekes probléma.
Nála a munkáltatónk nem fogadja el addig a kérelmet, míg nem hoz az ONYF-től egy igazolást arról, pontosan mikor mehet nyugdíjba, igaz neki pont akkor (nov 9-én) lesz meg a 40 éve (tehát előre nem tudni a pontos dátumot). Most viszont bajban van, mert még nincs ONYF papír, és ezzel kicsúszik a felmondási időből.

A kérdés ahhoz kapcsolódik, van e olyan jogszabály amely előírja a sorrendet, hogy előbb az ONYF utána a munkáltató, illetve improvizálhat, megteheti-e a munkáltató, hogy ilyen feltételt szabjon, vagy ez csak a speciális helyzetnek tudható be (logikusan ennek kellene lenni az oknak).

Nekem van egy 2008-as ONYF papírom, amiben akkor közölték az addig elismert szolgálati időmet, ebből megállapítható némi számolással, mikor érem el a 40 évet (kb. augusztus közepe), viszont csak októberben leszek 60 éves. Ez lehet elég indok, hogy tőlem is csak így fogadják el, ezért jobb elébe menni?
Lényeg: van-e olyan jogszabály, amivel erre hivatkozhatnak és nem fogadják el a kérelmemet?

Köszönöm

sitimaci # 2011.03.09. 11:54
Kedves tinka46 !!! Erről már lehetett régebben olvasni,hogy a kormány még ebben az évben le akarja állitani a szolgálati nyugdijakat,igy a beadott kérelmeket is!--
  • Rendőr,tűzoltó,börtönőr,katona,vámos,hogy nyegyven év körül ne mehessenek nyugdijba! Ennél az esetnél is nem véletlen,hogy a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete /BRDSZ/ tiltakozik! Remélhetőleg a többit nem,hiszen ott, idősebb koru emberekről van szó,több évtizedes szolgálati viszonnyal,más a helyzet! Ez a tisztánlátás kedvéért,igy talán annyira nem ijesztő még.Nemtudom,hogy ki olvasta,de lehet,hogy többen is!
sitimaci # 2011.03.09. 12:39

Szijjártó: A korai nyugdíj helyett mással kell motiválni a rendőröket és katonákat! Olvasható a Figyelő.hu internetes honlapon!

sitimaci # 2011.03.09. 12:40

Bocsi,az Inforádió.hu honlapon olvasható!!!

suref # 2011.03.09. 13:49

Kedves Veci!

Kérdésem a következő volna. Korengedményes nyugdíjazás esetén van e valamilyen törvényi előírás, hogy az adott munkáltatóval hány hónap vagy ledolgozott év után köthető megállapodás.Lehet pl.valakit felvenni egy cégbe munkavállalóként konkrétan ilyen szándékkal?

Segítséged előre is köszönöm

Gigi52 # 2011.03.09. 15:13

Tisztelt Jogi Fórum! Egy kérdésem lenne nyugdíjjal kapcsolatban.Mit válasszak? 59 évesen,közel 42 év munkaviszony után,hogy járnék jobban?Menjek el nyugdíjba,vagy dolgozzak még pár évet a jelenlegi munkahelyemen?(Szeretem amit csinálok.) Köszönöm a választ.Gigi52.

Papi59 # 2011.03.09. 15:55

Üdvözletem Veca!

Még egy kérdésem lenne. A táppénz beleszámít a szolgálati időbe?

A választ előre is köszönöm!

Irenkee # 2011.03.09. 16:31

Kedves Veca!

1952.07.18.-án született nő vagyok és rendelkezem 40 év szolgálati idővel - szakm.képz.iskola beleszámít. Jogosult vagyok előrehozott öregségi nyugdíjra a betöltött 59. évemben?

Iceman69 # 2011.03.09. 16:54

Kedves Veca!
Feleségem 53-as, idén megvan a 40-év szolgálati ideje, de csak 2012 januárban lesz 59 éves.
Elmehet-e előrehozottba, ha idén kezdeményezi a januári születésnaphoz igazított nyugdíjbamenetelt, de közben pártunk és kormányunk beváltja a "mindenki csak rendes időnben mehet nyugdíjba" c. fenyegetéseit 2012 januárjától.?

• Elbukhat-e 4-5 évet néhány nap miatt, ami a jövő évből még hiányzik az 59 évhez?

(Ezt a generációt évek óta sokkolják egy-egy újra kitolt határidővel...)

• Van -e bármilyen lehetősége még az idén lezárni a kérdést?
  • Ha marad és később lép, nem lesz-e lényegesen rosszabb a nyugdíjszámítás akkor, mint most?...

Köszi
Ice

Veci # 2011.03.09. 17:11

Maarti53
Már kaptál választ a kérdésedre. Neked csak az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor lesz lehetőséged nyugdíjba menni, mivel az előrehozotthoz nincs meg a minimum 37 éved.Tudtommal sem előre, sem visszamenőleg nem lehet megállapodást kötni szolgálati idő szerzésre.

hamiki
A felmondás "visszamondás" a munkáltató kompetenciája. Nekem anno naptári hónapokban számolták ki a felmentési időt.
A kolléganőd kérjen jogosultsági idő megállapítást, ő a januártól hatályos tv. szerint menne nyugdíjba, úgy gondolom, hogy ő később született, mint akik az idén a szolgálati idő alapján elmehetnem előrehozott nyugdíjba. Tőled nem kérnek ONYF igazolást, mert meglesz az életkori feltételed is az előrehozott nyugdíjhoz.

suref
Szerintem a munkáltató dönti el, hogy bevállaja-e a megállapodás megkötését és a sok pénz egy összegű befizetését. Tanulmányozd az alábbi tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/?…

Gigi52
Neked kell döntened, mi nem dönthetünk helyetted. Sokan alig várják, hogy nyugdíjba mehessenek, és a családjukra több időt fordítsanak. Valószínűleg többségük szereti a munkáját (annó én 1000-el pörögtem, szerettem amit csináltam, de nem bántam meg, hogy nyugdíjas lettem). Ahhoz, hogy tudj dönteni, a kereseted is meghatározó. Majd lesz 2011-es nyugdíjkalkulátor, azzal tájlkozódhatsz, segít a döntésben.

Papi59
A táppénz beleszámít a szolgálati időbe.

Irenkee
Te az 59. szülinapodtól elmehetsz előrehozott nyugdíjba, ami csökkentés nélküli lesz a 40 év szolgálati idő esetén.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.09. 17:15

Iceman69
Nem tudjuk miként változik a nyugdíjtörvény. Sajnos a feleséged nem rendelkezik ebben az évben az előrehozott nyugdíj életkori feltételével.
Te szolgálati időt írtál, akkor a kedvezménnyel nem tud elmenni hamarabb.
Ebben az évben esetleg a korengedményes nyugdíj lehetne, ha a munkáltatója bevállalja a megállapodást és a sok pénz befizetését.
Szerintem az 1953-as nőlet még elengedik nyugdíjba, de nem mernék rá megesküdni.

Üdvözlettel Veci

zisz # 2011.03.10. 09:49

Tisztelt Forumozók!
Tud-e valaki arról, hogy az előrehozott nyugdíbavonulást meg akarják-e változtatni (megszüntetni)?
A választ előre is köszönöm!

Veci # 2011.03.10. 11:17

Ha kérdésedre konkrét választ vársz, akkor azt itt nem tudjuk megmondani. Évvégéig lesz úl nyugdíjtörvény.

Üdvözlettel Veci

Iceman69 # 2011.03.10. 11:35

Kedves Veci!

Köszönöm a választ.Kiegészíteném még egy kérdéssel:

Ha az 53-as nő előrehozott nyugdíjának előírt 59 évéhez a 2012 januári néhány nap hiányzik, megoldás lehet-e a következő:

• felmond még idén (év végéig), és idén korengedményes nyugdíjba kéri magát-még idén, bevállava az 1 év miatti százalákos csökkentést.
  • a BT, aminek ő jelenleg a kültagja, mint megmaradó "munkáltató", a felmondástól a 2012 januári betöltött 59 évig fizeti a korengedményes nyugdíjhoz szükséges összeget.

Kérdés: ezt csak az előrehozott ny. hosz szükséges 59. év eléréséig kellene-e fizetni(néhány hónap), vagy a "rendes" -most 63- év eléréséig?

Köszi
Ice

Tubica # 2011.03.10. 11:54

Vecinek!

A viszonyok nem jók, jól gondolod 53-as vagyok.
Pár hónapot be kell húzzam a nyakam az 58-hoz és a 40 évhez is :)
Nagyon szépen köszönöm mindkét válaszod!
Üdv.! T.

Veci # 2011.03.10. 15:17

Iceman69

A vállalkozási témához nem értek, de ha a munkáltató megállapodást köt a munkavállalóval, akkor a ma még hatályos tv. szerint nincs akadálya. A fizetni való az előrehozott nyugdíjkorhatár betöltéséig, nő esetében 59. szülinapig kell.
A részleteket a Nyugdíjbiztosítótól lehet megtudni.
Itt olvasssátok el a tájékoztatót: http://www.onyf.hu/?…

Ezt a mai napon olvastam:
Mi várhat a korengedményes és rokkant nyugdíjasokra?
http://adozona.hu/…kkantak.aspx

Üdvözlettel Veci

Papi59 # 2011.03.10. 16:08

T. Veci!

A bérünket átszervezték. Olyan ügyesen sikerült, hogy kevesebb a fizetés.
A kérdésem!
Várjam meg kevesebb bérrel az augusztus 1-et, akkor lesz 44 évem. Vagy rögtön menjek el 43 évvel.

Válaszod előre is köszönöm.

Veci # 2011.03.10. 16:19

Papi59
Szerintem annyival nem csökkent a béred, hogy a nyugdíjalapot nagyon lerontaná. De már áprilisban lesz idei nyugdíjkalkulátor, és abból tájékozódhatsz és utána dönthetsz. Szerintem a +2 % kompenzálna.

Üdvözlettel Veci

lucmuc # 2011.03.10. 17:56

T.Veci!

1952.11.02-én születtem, nő vagyok, egy gyermeket szültem és kb. 2.5 évig otthon voltam vele.
Gimnáziumban érettségiztem, 2010 szeptember 30-án az
ONYF elismert nekem kereken 39 évet szolgálati időnek.
Lehet, hogy valahol eltévedtem ebben a nyugdij körüli
jogszabályi útvesztőben, úgy tudtam ha meglesz 2011 szeptember 30-án a 40év szolgálati időm + 2011 november 2-án betöltöm az 59 éves életkoromat, ha akarok elmehetek előrehozott öregségi nyugdíjba.Most óriási a kavar a fejekben (az enyémben is), mikor korombeliekkel a nyugdíjtéma előkerül mindenki másképp értelmez dolgokat.Már semmit sem értek.
Remélem az adatok, melyeket leírtam elegendőek.
Segítséget kérek, a közölt adatok alapján elmehetek
nyugdíjba a az érvényben lévő törvény szerint???
Várom válaszát, melyet előre is köszönök: Klára

glajos # 2011.03.10. 19:30

Kedves Veci!

51-ben született férfi vagyok. 5.éve prémiuméves köztisztviselő. Júniusban leszek 60 éves 41 év munkaviszonnyal. Kértem a munkáltatómtól, hogy tájékoztasson az előrehozott öregségi nyugdíj feltételéről. Azt a választ kaptam, hogy ez nekem nem jár. Indoklás csak annyi, 2010 decemberi jogszabály módosítás a prémiuméveseknek megszüntette ezt a lehetőséget. Csak 62 évesen lesz rá mód. Felkerestem a Nyugdíjbiztosítót, de ott erről a módosításról nem tudnak. Mit tegyek?

A választ előre is köszönöm.

Veci # 2011.03.10. 19:45

lucmuc
Nyugodj meg, te az 59. szülinapodtól elmehetsz előrehozott nyugdíjba a ma még hatályos tv. szerint. Meglesz a 40 év szolgálati időd, így csökkentés nélküli nyugdíad lesz.

glajos
Ez nem így van. Veled a PÉP-et úgy kötötték meg, hogy az előrehozott nyugdíjkorhatárig, ez volt a szabály. NOS, ha te betöltöd a 60 évet, akkor ezon napon megszűnik a PÉP és te másnaptól kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását.

3. § (1) A prémiumévek programban való részvétel feltétele, hogy

1. a programban részt vevő legfeljebb 5 éven belül előrehozott öregségi nyugdíjra vagy az öregségi nyugdíjra való jogosultság életkori és szolgálati idővel kapcsolatos feltételeit megszerzi, feltéve, hogy előrehozott öregségi nyugdíjra nem jogosult, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban nem részesül,
  2. a programban részt vevő rendelkezik legalább huszonöt év közszférában jogviszonyban töltött idővel,
  3. a programban részt vevő további foglalkoztatására

Lyonee többet tud a PÉP-ről, biztos válaszol neked.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.10. 19:55

Kedves Lyonee!
Írtam neked a törvénnyel kapcsolatban. Légyszíves megnézni te is. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.03.12. 13:33

A Nők 40-éves nyugdijba menetele,az Alkotmányba rögzitve fog lenni!!! Jó hír,igaz???????? De még jobb lenne,ha az előrehozottakat is meghagyná majd,ezt többen igénybe tudnák venni,nagyon sokszór jogosan,megérdemelten!!!

igi52 # 2011.03.12. 17:47

Sziasztok,

Maximálisan egyetértek sitimacival. Remélem nagyon sokan tudnak még elmenni a megérdemelt nyugdijba.
Jó közetek lenni, én már befutottam, de szivesen és gyakran olvasgatlak Benneteket. pedig nem unatkozok, 5 azaz ÖT unokám van. Boldog nagymama vagyok. Sok sikert és sszerencsét mindenkinek.
Üdv: Igi52

ancsika11 # 2011.03.12. 18:51

Sitimaci!
Ezt hol hallottad és mennyire biztos? Jaj de jó lenne, sok ismerősöm van akinek igazán jól jönne ez a rendelet.
Ez még csak javaslat, beszéltek róla valahol?