munka törvénykönyve


leuven # 2007.11.30. 07:18

Köszönöm a válaszod.Ha 2008 februárjára van időpontunk beültetésre akkor már most is élhetek a felmondási védelemmel, vagy csak akkor ha már megtörtént a beültetés? Most akarnak kirugni 40 embert nálunk. A különféle kezeléseket és műtéteket már elkezdtük nyáron.

GasparicsA # 2007.11.30. 07:35

Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. Sűrűn fogok erre az oldalra járni, mert itt nagyon sokat tanulhat az ember, jó azért sokmindennel tisztába lenni. Mégegyszer nagyon köszönöm nektek.A munkátokhoz pedig nagyon sok sikert kívánok továbbra is. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.30. 08:17

Leuven: a program az első vizsgálatokkal kezdődött - onnan kezdve védve vagy.

Kála # 2007.11.30. 09:28

Leuven: szerintem is védve vagy már, de ne felejtsétek el az igazolást!!!

Kála # 2007.11.30. 09:31

2for1: mondjuk a minimum, hogy kezdeményezel egy megbeszélést a munkáltatóval, ahol rákérdezel, hogy most mi is a helyzet (ha nem akarod szóban, írj neki levelet - ez legalább megmarad biznyítékként).

Egyoldalúan a munkálttaó természetesen nem módosíthatja a szerződésedet, ha beigazolódik ez a gyanúd, bírósághoz fordulhatsz.

2for1 # 2007.11.30. 15:19

Kedves Kála!
Kimaradt a helyzet felvázolásából, hogy a személyes megbeszélés megtörtént. A közp-I HR nem képviseltette magát.A helyi vezető a tárgyalás első félidejében még becsomagolva adta elő elépzelését (eddigi munkád alapján, és egyébként is: te vagy a legalkalmasabb az új feladatra, stb…),amire én nyilván azt válaszoltam, hogy köszönöm, de nem szeretném. Majd a második félidőben: fenyegetősdi volt minőségi cserére utalva. Ezt finoman visszautasítottam emlékeztetve pl. az első félidőben elhangzottakra és az eddigi értékeléseimre. A végső válasza: akkor áthelyezlek. Ezzel váltunk el. Azóta hírzárlat, csak az e-mail volt, amit említettem: a teljes egységgel közölte a helyi vezető, hogy novembertől az új kolléga tölti be a tisztemet.
Most postai úton megkaptam a módosítást a cég részéről aláíratlanul !, kísérőlevél helyett egy post it-on az állt: “írd alá és küld vissza nekünk”, maga a módosítás tele pontatlanságokkal , FEOR kód hiánnyal, munkaköri leírást nem csatoltak. Visszaküldtem egy levelet, hogy javítsák ki és csatoljanak hozzá munkaköri leírást.
De:
Ha megérkezik a “helyesen” kitöltött szerződés a csatolmányokkal, mennyi időm van a válaszra? Nyilatkoznom kell-e írásban a döntésemről, vagy csak egyszerűen nem irom alá? Kötelezi-e a törvény a munkáltatót a szerződés módosítás kezdeményezésének írásos indoklására?
Ha nem, akkor hogy kezdjem el a pert? Az alá nem írt munkaszerződésmódosítás és az ominózus e-mail elegendő-e a per megindításához? Rendkívüli felmondással kell-e élnem?
A cég a per elkerülése miatt lehet, hogy a közös megegyezésre fog törekedni.
Milyen mértékű lehet a végkielégítés , amit ilyen esetben a bíróság is megitélhet?

Kála # 2007.12.03. 07:00
  1. "ésszerű időn belül" (mondjuk ha a munkáltató megjelöl valamit, akkor az az irányadó)
  2. Az is elég lehet ha nem írod alá, de ha indoklással ellátott levélben közlöd, annak kicsit nagyobb súlya van (meg mondjuk egy esetleges perben becsatolható bizonyíték)
  3. nem
  4. csak akkor tudod elkezdeni, ha az alá nem írt módosítás ellenére mégis új munkakörben foglalkoztatnak (vagyis ténylegesen megtörtént az egyoldalú munkáltatói módosítás)
  5. ld.4.
  6. nem
  7. ha közös megegyezés, akkor annyi a végkielégítés, amennyiben meg tudtok állapodni (ha meg akarod szüntetni a munkaviszonyodat, ezt helyetted a bíróság nem fogja megtenni)
2for1 # 2007.12.03. 18:40

Köszönöm kedves Kála a segítséget!
Egy kérdésem maradt függőben,mert biztos, hogy félreérthetően fogalmaztam:
persze, hogy a nem a bíróság fog helyettem felmondani!:)
A kérdésem:
Mi a bírósági gyakorlat: mitől függ a végkielégítés mértéke? Úgy tudom: 2-12 hónapig terjedhet.Mi alapján határoznak a mértékéről?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.03. 18:58

Nem. A végkielégítés annyi, amennyi a Munka törvénykönyve, kollektív szerződés vagy a munkaszerződés megállapít. A 2-12 havi bér egyfajta kötbér a jogellenes felmondás miatt. A konkrét mértéke függ az eset összes körülményétől, különösen a jogsértés súlyosságától, a munkavállalót ért hátrámy nagyságától.

Kála # 2007.12.04. 06:40

2for1: nálad a 2-12 havi egyelőre nem jön szóba (nem amiatt akarsz perelni, hogy a munkáltatód jogellenesen megszüntette a munkaviszonyodat)!

csom # 2007.12.04. 15:32

Sziasztok!

A helyzet az, hogy közös megegyezéssel akarjuk a munkaviszonyt megszüntetni, és végkielégítéssel. A munkaviszony viszont 3 évnél rövidebb volt, és az eredeti munkaszerződésben, nem kötöttünk ki végkielégítést. A kérdés ezekután:

Lehet -e ilyenformán végkielégítést adni?

Átfutottam a munka törvénykönyön, és néhány vonatkozó cikken, de nem látok 100%-ig tisztán. Plz. help:)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.04. 16:14

Lehet. A közös megegyezés azért megegyezés, mert a felek formálják a feltételeit. Mindamellett azt a bizonyos pénzösszeget szerencsésebb lenne jutalomnak, prémiumnak vagy valami hasonlónak nevezni.

csom # 2007.12.04. 19:07

Kösz a választ, és a tippet is... A kérdésnek persze van könyvelési/adózási vonatkozása is, de az már más lapra (fórumra) tartozik:)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.04. 19:11

Adó szempontból mindegy. Amiért nem mindegy, az az, hogy aháűny havi végkielégítést kapsz, annyi hónapig nem vagy jogosult az álláskeresési támogatásra.

csom # 2007.12.05. 07:52

Ok, világos:) Kösz még egyszer a segítséget.

József81 # 2007.12.06. 09:58

Sziasztok!

Nem tudom, jó fórumba írom-e, de úgy láttam, itt rendesen válaszolnak, tehát ide írom :)

Egy gyárban dolgozom a párommal, betanított munkakörben. A hét elején különböző címszavakkal kijelentette nálunk a "vezetőség", hogy nem kap mindenki 13. havi fizetést.
Ilyen pl. a sárgakártyások, a nem teljes évet munkaviszonban lévők, és azok, akik 20 napon túli táppénzen voltak.
Ez a döntés annyira sokakat érint, hogy egy részlegünk már nem is volt hajlandó felvenni a munkát, sztrájkot jelentett be.

Annyiról szeretnék csupán tájékozódni, hogy jogellenes-e a 13.havi fizetés ilyettén megvonása (ha igen, munkaügyi bírosághoz fordulunk), és alapvetően, kinek milyen körülmények mellett jár 13. havi fizetés.

A választ előre is köszönöm.

sepult # 2007.12.06. 10:08

Sziasztok!

Nem tudom jó fórumon írom e de segítséget szeretnk kérni.

Egy iskolában tanítok, főállásbna, sajnos betegség miatt már szeptember óta táppénzen vagyok. Nem járok be a munkahelyemre, betegállomány alatt, így nem is tartom a kapcsolatot a kollégákkal, tanítványokkal. október közepén az utcán találkoztam pár tanítványommal akik olyan dolgokat meséltek nekem, melyeket csak az iskolában dolgozó tanárok tudhatnak, nevezetesen hogy az intézményvezető elbocsáltott engem, mert nincs meg a nyelvvizsga bizonyítványom. Engem az iskola felől senki nem informált erről, sem személyesen sem telefonon, mégis a tanítványaim és most már a városban számtalan ismerősöm evvel fogad.

Azt szeretném megtudni hogy ez személyes adatvédelem megszegésének minősül-e az intézményben folgozó tanárok, vezetőség részéről.

Segítséget előre is köszönöm.
tisztelettel: sepult

Kála # 2007.12.06. 10:25

József: a 13. havi fizetés nem jár automatikusan az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalóknak. Mivel nem kötelező, hanem adható juttatás, így a juttatás feltételeit is a munkáltató jogosult eldönteni. Amennyiben mondjuk munkaszerződés, vagy kollektív szerződés rögztíi, hogy jár a 13.havi, akkor lehet perelni az elmaradás miatt.

Kála # 2007.12.06. 10:28

sepult: mármint mire gondolsz, hogy mi minősül személyes adat sértésnek? és egyébként miért nem inkább a jogviszonyod megszüntetése érdekel? adott esetben én kíváncsibb lennék arra, hogy valóban megszüntették-e a jogviszonyomat (akár jogellenesen is), vagy sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.06. 10:32

A munkavégzés megtagadása (vadsztrájk) viszont jogellenes.

Sepult! Ahhoz, hogy egyáltalán fel lehessen vetni a kérdést, hogy megszegték-e az adatvédelem szabályait, több kellene, mint a diákjaid pletykálkodása. Nem hiszem, hogy nálatok bevett eljárás lenne, hogy a munkáltató a tanítványaid útján, szóban közli az intézkedéseit.

Kála # 2007.12.06. 10:38

No igen, - ez meg (mármint a vadsztrájk) ugye azért jó, mert simán megalapoz munkáltatói rk-i felmondást.

csosza # 2007.12.06. 10:38

Hello!
Gyesről jövőre visszatérő kismamát milyen jogok illetik meg?
Gondolok itt a bérre, az eredeti munkakörre, a műszakbeosztásra és szabadságra.
A válaszokért előre köszi!!

csosza # 2007.12.06. 10:49

Sziasztok!
Mit szóltok ahhoz, hogy egy multi cég az ebédidőt minden 3. szombaton délelőttös műszak után ledolgoztatja!! 3 műszakos munkarendben dolgozunk, így az az indok, hogy aznap nem lehet ledolgozni a plusz félórát. Így a 3 hét alatt 8 óra minusz jön össze, amit szabad szombaton kell ledolgozni. Erre bért a cég nem fizet, adózatlan jövedelemre tesz szert az ingyen munkával!!!
A szalag mellett dolgozó emberek sem kapják meg az óránként járó 5 percüket, mivel azt is a kajaidővel magyarázzák.
(Szólni senki sem mer, mert félti a munkahelyét!!)
Természetesen Kollektív Szerződés nincs, a Munka Törvénykönyvét meg ugy magyarázzák, ahogy nekik jó!!
Erre varrjatok gombot:)

József81 # 2007.12.06. 11:05

Kösz a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.06. 11:14

Gondolok itt a bérre, az eredeti munkakörre, a műszakbeosztásra és szabadságra.

A bérét rendezni (emelni) kell, a felgyűlt szabadsága kiadását 30 napon belül meg kell kezdeni. Utóbbit praktikusan a tényleges munkába állás előtt szokták.
Van valami tilalom az éjszakai műszakkal kapcsolatban - de ez csak rémlik.