munka törvénykönyve


wers # 2012.09.20. 05:54

egyszerűsített foglalkoztatásnál naponta történik lejentés (vagy esetleg rövidebb időszakra pl. 5 munkanap), és nincs kötelem. Nyugodtan bejelentheted, hogy holnaptól nem mész dolgozni hozzá. Ha már lejentett, ezt megváltoztathatja az nap 8 óráig.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 06:26

Egy külsős cégnél dolgozunk mint átépítők egyszerűsített alkalmi munkavállalóival.
Ez azért szerintem magyarázatra szorul.

molnarzita # 2012.09.20. 12:43

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Korábbi munkajogi kérdésemre adott válaszát köszönöm. Lenne még egy dolog, amiben kérdezném. Tehát akkor esetemben a ktv-t alkalmazzuk. Ott azt mondják, hogy éjszakai munkát nem lehet elrendelni a gyerek 3 éves koráig. Ezt én úgy értelmezném, hogy rendkívüli munkavégzésként valóban nem. De annak, aki ab ovo ebben a munkarendben dolgozott és a munkaköre eredetileg is tartalmazta az éjszakai munkavégzést, annak nem kell elrendelni - hiszen az magától is ,,csinálja", ezt a közszolgálati szabályzatunk is megállapítja. Mit gondol erről? Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 12:46

Azt gondolom, hogy rossz értelemben vett jogászkodás. Nem ügyetlen, de alaptalan.

wers # 2012.09.20. 12:51

molnarzita!
Kérd meg őket, olvassák el úja : „éjszakai munkát nem lehet elrendelni a gyerek 3 éves koráig

Elrendelni nem, de belegyezéseddel foglalkoztathat.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 12:53

Szerintem nem.

wers # 2012.09.20. 12:55

A lányom is visszament GYES alatt dolgozni három műszakban.
Akkor az szabályellenes volt?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 12:56

Az Mt. Ez meg nem az.

molnarzita # 2012.09.20. 13:21

A beleegyezésemmel azért nem hajlandóak foglalkoztatni, mert a törvény szerint perelhetek szerintük ha valami mégis. Mit lehetne még tenni a ktv szerint? ötletek?

molnarzita # 2012.09.20. 13:29

T. Ügyvéd Úr !
Állásfoglalást honnan lenne érdemes kérnem az üggyel kapcsolatban?

ObudaFan # 2012.09.20. 13:36

Én a helyedben pert indítanék. Máshonnan aligha lesz olyan állásfoglalás, amit a munkáltatód el is fog fogadni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 14:17

A munkaügyi felügyeletét talán mégis. Ha adnak.

be.pali.zva # 2012.09.20. 16:46

Sziasztok !
Két témával kapcsolatban szeretnék tájékozódni, mit tehet meg a munkáltató és mit nem?

1. Szünetidő ledolgoztatás:

  • Szünetidő ledolgoztatása mikortól hatályos?
  • 8 hónappal visszamenőleg lehetséges-e szünetidőt ledolgoztatni ? Most találták ki, hogy januárig visszamenőleg összeszámolják egy részét (napi 10 perc) és év végéig le kell dolgoznunk.(10 percet nem számolnak el, 5 perccel előbb kezdünk, később végzünk, így van megoldva az össz. 30 perc)
  • Nyilvántartást kell-e vezetni az elrendelt szünetidő ledolgozásról, a ledolgozott és fennmaradó ledolgozandó szünetidőkről, illetve kell-e a munkavállalónak egy elszámolást adni ezekről ?
  • Biztosítani kell-e a munkavállaló be és hazaszállítását munkaidő ledolgozáskor, ha egyébként a rendes munkaidőben van szerződéses járat, vagy utiköltséget köteles-e téríteni a munkáltató ?

2. Munkaidőkeret:

  • Mik a feltételei a negyedéves, a féléves, és egész éves munkaidőkeret alkalmazásának? Akármelyik cég alkalmazhatja egész évben, vagy csak indokolt esetben alaklmazható az év egészében ?Illetve különös indoklás nélkül mennyi lehet a legnagyobb időszak?
  • Lehet-e személyre szólóan munkaidőkereten belül munkanapot áthelyezni, vagy csak kollektívan lehet elrendelni ?
  • Biztosítani kell-e a munkavállaló be-és hazaszállítását munkanap áthelyezésekor , ha egyébként a rendes munkaidőben van szerződéses járat ?
  • Nyilvántartást kell-e vezetni a munkaidőkereten belül áthelyezett munkanapról, illetve kell-e a munkaválallónak egy elszámolást adni ezekről ?

Több száz fős cégről van szó.Úgy érzem minket nagyon átvernek
A válaszokat előre is köszönöm !

ObudaFan # 2012.09.21. 08:10

A munkaközi szünet nem a munkaidő része, azt nem lehet ledolgoztatni. Az lehet, hogy januártól mostanáig a munkáltató kevesebb ideig foglalkoztatott naponta, mint lehetett volna, de ezt utólag ledolgoztatni anélkül, hogy előzetesen közölte volna a munkaidő-keretet, nem lehet. A munkáltató természetesen nem köteles senkit saját járművén utaztatni, hacsak ilyen megállapodás nincs, vagy nincs ilyen kollektív szerződési rendelkezés, de a jogszabály szerinti költségtérítést köteles nyújtani.

Mt. 93. § (1) A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidő-keretben is meghatározhatja.
(2) A munkaidő-keretben teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni.
(3) A munkaidő (2) bekezdés szerinti meghatározásakor a távollét tartamát figyelmen kívül kell hagyni vagy az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével kell számításba venni. Munkaidő-beosztás hiányában a távollét tartamát a napi munkaidő mértékével kell figyelmen kívül hagyni vagy számításba venni.
(4) A munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját írásban meg kell határozni és közzé kell tenni.
94. § (1) A munkaidőkeret tartama legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét.
(2) A munkaidőkeret tartama legfeljebb hat hónap vagy huszonhat hét

  1. a megszakítás nélküli,
  2. a több műszakos, valamint
  3. az idényjellegű tevékenység keretében,
  4. a készenléti jellegű, továbbá
  5. a 135. § (4) bekezdésében meghatározott munkakörben

foglalkoztatott munkavállaló esetében.
(3) A munkaidőkeret tartama kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb tizenkét hónap vagy ötvenkét hét, ha ezt technikai vagy munkaszervezési okok indokolják.
(4) A kollektív szerződés felmondása vagy megszűnése a már elrendelt munkaidőkeret alapján történő foglalkoztatást nem érinti.

be.pali.zva # 2012.09.21. 15:40

Kedves ObudaFan !
Ha jól értelmezem, munkaközi szünetet egyáltalán nem lehet ledolgoztatni, visszamenőlegesen meg végképp nem?
Nálunk az össz. 30 percből 10-perceket számoltak össze és azt dolgoztatják már jelenleg is.Dec 31-ig mindenkinek le kell dolgoznia a januártól kiszámolt 10 perceit + ami még év végéig gyűlik hozzá.Egyébként egész évben 8 órában dolgozunk 3 műszakba,ahogy a szerződésünkben is szerepel, beiktatva egy 10 és egy 20 perces szünetet.Nem voltak csökkentett számú munkaórák egyszer sem.Az már csak hab a tortán semmit nem kapunk róla soha, ki mit, mennyit dolgozott le :
szünetidőt vagy munkanap áthelyezés okán volt benn, mennyit volt benn, hány pihenőnapot töltött már le a kereten belül áthelyezett munkanap után.....
Melyik törvényre lehet hivatkozni a törvényellenes szünetidő ledolgoztatással kapcsolatban ?
A munkaidőkerettel kapcsolatban az lenne még a kérdésem, hogy mi számít munkaszervezési okoknak, ami indokolja az egész éves munkaidőkeret elrendelését. Azt is kb 2 hete hirdették ki hivatalosan, jan 1. - jun 31. -ig és jul 1. - dec 31.-ig, de már év elejétől alkalmazzák Lehet kétszer fél évet meghatározni, ha technikai okok nem indokolták, a munkaszervezési okoknál meg nem igazán tudom meddig lehet indokoltnak tekinteni ?
Válaszát előre is köszönöm !

be.pali.zva # 2012.09.21. 19:41

Kedves ObudaFan !
Ha jól értelmezem, munkaközi szünetet egyáltalán nem lehet ledolgoztatni, visszamenőlegesen meg végképp nem?
Nálunk az össz 30 percből 10-perceket számoltak össze és azt dolgoztatják már jelenleg is.Dec 31-ig mindenkinek le kell dolgoznia a januártól kiszámolt 10 perceit + ami még év végéig gyűlik hozzá .Egyébként egész évben 8 órában dolgozunk 3 műszakba. Nem voltak csökkentett számú munkaórák egyszer sem.Az már csak hab a tortán semmit nem kapunk róla soha, ki mit, mennyit dolgozott le : szünetidőt vagy munkanap áthelyezés okán volt benn, mennyit volt benn, hány pihenőnapot töltött már le a kereten belül áthelyezett munkanap után.....
Melyik törvényre lehet hivatkozni a törvényellenes szünetidő ledolgoztatással kapcsolatban ?
A munkaidőkerettel kapcsolatban az lenne még a kérdésem, hogy mi számít munkaszervezési okoknak, ami indokolja az egész éves munkaidőkeret elrendelését. Azt is kb 2 hete hirdették ki hivatalosan, jan 1. - jun 31. -ig és jul 1. - dec 31.-ig, de már év elejétől alkalmazzák Lehet kétszer fél évet meghatározni, ha technikai okok nem indokolták, a munkaszervezési okoknál meg nem igazán tudom meddig lehet indokoltnak tekinteni ?
Válaszát előre is köszönöm !

szilagyi # 2012.09.23. 18:17

A kérdések köztulajdonban álló munkáltatónál fennálló munkaviszonyra vonatkoznak.

Az új Mt. 204. § (3) bekezdése szerint a munkavállaló munkabére nem haladhatja meg a törvényben meghatározott összeget.

Kérdésem, hogy ez a rendelkezés a munkavállalóknak fizetendő műszakpótlékok mértékére is vonatkozik-e? Jelenleg a dogozók javára elérünk az Mt-től.

Fizethetünk a pénztárosnak továbbra is 10% pénzkezelési pótlékot?

A választ előre is köszönöm.

evatunde # 2012.10.08. 14:28

Kedves Fórumozók!
Dolgozom egy cégnél,február elseje óta.Körülbelül egy éve bevezették az úgynevezett melegváltást,ami azt jelenti,hogy a munkaidő nem 6-kor,14-kor és 22 órakor kezdődik,hanem óra előtt 20 perccel(negyedórával)meg kell kezdeni a munkát és leváltani az előző műszakot.A munkaidő vége előtt 10 perccel el lehet menni tisztálkodni(galvánüzemről van szó).Első két hónapban,mikor ez bevezetésre került,a dolgozók kaptak kompenzációként 3 ezer forintot.Én február óta dolgozom a cégnél,akkor már egy fillért nem adtak a munkásoknak,viszont ugyanúgy megkövetelték a melegváltást.Májusban a cég vezetősége úgy határozott,hogy a napi munkaközi szünetet ledolgoztatja.Legtöbben 2 műszakban dolgoznak a vállalatnál,ez annyit jelent,hogy januárig visszamenőleg minden délelőttös hét szombatja ledolgozás.9 napról van szó,ez körülbelül október végén le is jár.Kérdésem a következő lenne:-köteles vagyok-e mindenféle bérezés nélkül dolgozni a cégnek a napi 15-20 percet(melegváltás címén),mikor ők a munkaközi szünetet ledolgoztatják előre.Ez nekik nyereség,mert a melegváltással már ledolgozom a napi 8 órámat,ezen felül még a szabad szombatjaimon is köteleznek munkaközi szünet ledolgozására.Ezt nem tartom korrektnek.Mint ahogy azt sem,hogy gyakorlatilag a két műszakos dolgozók minden második szombatja ledolgozás.A cég részéről össze lehet-e vonni a napi 20 perc munkaközi szüneteket és szombaton ledolgoztatni?Ráadásul visszamenőlegesen(így a dolgozók a túlóra lehetőségétől is elesnek,vagy túlóráznak a megmaradt két szabad szombatjukon).Ha jól tudom,galvánüzemeknél a Munka Tv.szabályozza,hogy a dolgozók a munkaidejük lejárta előtt 10 percet tisztálkodásra fordíthatnak,tehát az nem a vállalat kegyétől függ.A hétvégi ledolgozásoknál a munkások (vidéki és városon belül)jeggyel közlekednek,amit ha leadnak a legközelebbi munkanapon,csak a következő havi bérfizetésnél számolnak el.Ez nem kis összeg,tekintve,hogy van aki 40-50 km-ről jár be és még két helyi jegyet is kell vásárolnia.Pár ezer forintja bánja,ami minimálbér mellett megterhelő.Megköszönöm a válaszokat!
Üdvözlettel,Evatunde

BOAN # 2012.11.29. 07:42

Tisztelt Szakértő!

Azért fordulok Önökhöz, mert nagyon tanácstalan vagyok,hogy az alábbi esetben mit is tegyek. A munkáltató múlt héten bejelentette, hogy a válság miatt már a decemberi fizetésünktől kezdődően levon 15%-ot a munkabérünkből, és azt ígérte, hogyha többet teljesítünk mint előző év adott hónapjában visszafizeti a különbözetet. De én tudom, hogy nem fogjuk megkapni, mert ha plusz bevétel is keletkezik, nem a dolgozó kapja, hanem feketén elfolyik valahova. Tanácstalan vagyok, mert azt mondta, hogyha nem fogadjuk el, akkor kénytelen megválni tőlünk, és persze közös megegyezéssel akarja megvalósítani.
Persze ügyvédhez folyamodott, hogy még véletlenül se essen csapdába nehogy bepereljük, mindent hivatalosan szerződés módosítással akarja véghezvinni. Már 16 éve dolgozom a cégnél, mindig valaki elment, plusz munkát kaptam, szó nélkül megcsináltam, semmi plusz bérért és most itt állok 55 évesen és gondolkodom kell azon hogy elfogadjam-e azt amit kínál vagy nem, mert olyan kevés ez a bér, és nekem most már számít a nyugdíj miatt is, hogy mennyit keresek.
Kérem segítségét és tanácsát ebben az ügyben.

Köszönettel:
BOAN

nandy # 2012.11.29. 09:05

Egyértelmű, hogy a munkabérből való levonásnak szigorú szabályai vannak, azt nem a munkáltató döntésétől függ.
A munkabért csökkenteni pedig csak kétoldalú megállapodással lehet, vagyis kell a dolgozó hozzájárulása.

Ezt gondolom te is tudod. Neked kell eldöntened, hogy elfogadod, vagy sem.

BOAN # 2012.11.30. 11:25

Nagyon szépen köszönöm.
Üdv. BOAN

Fnati # 2013.01.30. 14:55

Tisztelt Szakértő!

Azért fordulok Önökhöz,mert kilenc éve dolgozok egy élelmiszer gyárnál és eddig nem kellett le dolgoznunk a munkaközi szünetet mivel nem állt le szalagsor felváltva,néha váltóval mehettünk ki.Most,hogy változott január elsejével a munkatörvény könyv és azon belül a munkaközi szünet.le kell dolgoznunk a szüneteinket.Most néztem ugyan munkatörvénykönyvét de abban annyi a konkrét,hogy a szünetre le kell állni a szalagsornak,biztosítani kell.De a szalag leállítása nélkül fogja velünk ezt ledolgoztatni a munkaközi szünetet.8 órás munkarendben dolgozunk és fél óra szünet jár itt nekünk.Kérném a segítségét,hogy bővebb tákéjoztatást erről

zsadav # 2013.03.05. 20:48

Tisztelt szakértő,

A tanácsát/véleményét szeretnem kérni.
Egy kis cégnél dolgozom, ahol az elmúlt év során elkezdődött rendeződni a helyzet és megkezdték bejeleneti a dolgozókat a valós fizetéseknek megfelelő összegekkel.
A 2013-as szuperbruttó kivezetése miatti nettó bér emelkedését azonban úgy gondolta a cégvezetés, hogy nem hagyja jóvá, mondván ők nem adnak fizetésemelést! Ezzel a döntéssel most hó elején szembesültünk amikor jogosan kérdeztük, hogy februárra miért kevesebb bért utaltak, mint januárra?
Kérdezem én, megteheti egy munkáltató, hogy visszacsökkenti a brutó bért annak megfelelően ami a 2012-es nettó összeghez tartozik? Mindezt így "utólagosan"?
Természetesen semmiféle papírt nem kaptunk erről, de ha kapunk is kénytelenek leszünk aláírni és elfogadni. ?
A tervek szerint az új munkaszerződések már a nettó bért fogják tartalmazni és nem a bruttó összeget. Feltehetően visszadátumozva február 1.-re.
Jogszerű ez? Lehet tenni ez ellen bármit? Megteheti mindezt a munkáltató?

Válaszát előre is köszönöm!

Julis1 # 2013.03.29. 15:25

Tisztelt Szakértő!

Olyan kérdésem lenne,hogy kilenc éve dolgozom egy munkahelyen,kereskedelemmel foglalkozó Kft alkalmazásában mint bolti eladó.A Kft-nek több megyében van kirendeltsége.Idén a cég vállalkozás gazdasági érdekkörében bekövetkezett jelentős változás miatt munkaerő átcsoportosításra hivatkozva,átirányítási jogával él felém.(másik megye.másik város, 200km)Az érdekelne,hogy ezt meg teheti-e úgy,hogy
munkaszerződésemben az szerepel,hogy
"munkavégzés helye:Pécs(a pontos cím nem publikus)
Közigazgatási határon belül,változó telephelyen."

Illetve ha nem fogadom el,ez részemre milyen következményekkel járhat?
Gondolok itt,felmondhat-e ezért a munkáltató,ha igen milyen felmondással?
Ez azért is lenne fontos,mert a cég már a végét járja,és mivel fent említettem a 9évet,így járna már a végkielégítés is.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:Judit

kovacsne12 # 2013.04.12. 13:29

Sziasztok!
Az én problémám a következő. 8 órás minimálbérre vagyok bejelentve, de nem kapom meg ezt az összeget, hanem készpénzben a töredékét, annak függvényében, mennyi órát tartok. Ez ugye teljességgel jogszerűtlen. Mit tudok tenni, egyáltalán hogy tud a munkaadó elszámolni "velem". Bérkifizetési bizonylatot eddig nem láttam, ha adna sem írnám alá. Esélytelen már, hogy az eddigi hiányos fizetésemért küzdjek? (áprilistól táppénzen vagyok veszélyeztetett terhesség miatt) Megtud szívatni, amíg távol vagyok. Vagy a táppénzt kénytelen hivatalosan rendzeni? (fizetett szabadságot sem kaptam egy napot se, ezt sem tudom, hogy tudja elsunnyogni..) Köszi előre is.