munka törvénykönyve


Dödölle1 # 2010.05.25. 17:48
Tiszteletem! Jelenleg táppénzen vagyok és arról szeretnék érdeklődni,hogy a tartózkodási helyet szombat,vasárnap mikor hagyhatom el?A papíron 8–12-ig hagyhatom el a tartózkodási helyemet. A választ előre is köszönöm. -------------
A fentiekre a keresőképtelenség elbírálásáról szóló Kormányrendeletben van utalás.

A lényeg:

1. A keresőképtelenség célja, hogy ez idő alatt a beteg pihenjen, ápolják, gondozzák, azaz mielőbb keresőképessé váljon, ami elsődlegesen úgy valósul meg, ha otthonában tartózkodik.

Természetesen egy egyedülállónak is el kell menni bevásárolni, halaszthatatlan ügyeit intézni. Ennek időtartamát a háziorvos a beteggel egyeztetve határozza meg és vezeti fel a keresőképtelenséget indító nagyalakú orvosi igazolásra. Amennyiben ezen az Ön által jelzett időtartam szerepel, úgy az a hétvégére is vonatkozik.

2. A beteget a háziorvos és az ellenőrző főorvos akár otthonában is ellenőrizheti a fenti időtartamon kívüli időben. Amennyiben minden kétséget kizáró módon megállapítható, hogy a beteg nem tartózkodik otthon és ezzel a gyógyulását késlelteti tőle a táppénz megvonható.

3. Mindebből következik, hogyha hétvégére halaszthatatlan okból otthonából eltávozik azt érdemes előre bejelenteni a háziorvosnak, ezzel megelőzheti, hogy olyan időpontban keressék, amikor nem tartózkodik otthon. (Az ellenörző főorvos, mint köztisztviselő főszabály szerint hétvégén nem dolgozik, döntően a háziorvos rendelőjében és nem a lakásukon ellenőrzi a betegeket...)

4. Van azonban kivétel. Ilyen ha a szomszédok és egyéb jóakarók írásban jelzik a munkáltatónak, háziorvosnak, illetve a REP-nek, hogy a beteg a keresőképtelenség ideje alatt nem tartózkodik otthon, illetve ha ez idő alatt feketén bármilyen (elsősorban mezőgazdasági idény) munkát végez.
Ebben az esetben a beteg bizton számíthat akár helyszíni ellenőrzéses felülvizsgálatra is.

maze # 2010.08.05. 18:36
Melegh János # 2010.08.08. 18:33

Tiszteletem!

Tanácsot szeretnék kérni. A korábbi munkáltatója nem adja ki a kilépő papírokat a rokonomnak (nem feltétlenül mert nem akarja- sem a dolgozoknak sem a könyvelőnek már jó ideje nem fizet és a könyvelő visszatart minden papírt).
Mivel a kilépő papírokat töbszöri felszólításra sem kaptam meg, a regionális (Bátonyterenyei) Munkaügyi hivatalhoz fordult hogy ők hivatalból kérjék ki.
A hivatal ezt megtette és tájékoztatásuk szerint ők sem kapták meg a kilépő papírokat.
Viszont egyidőben a Bátonyterenyei hivatal visszautasítja munkanélküli ellátási igényt mivel nincsenek meg a kilépő papírok. Úgy tünik hogy a Bátonyterenyei munkaügyi hivatal semmilyen szakmai felkészültséggel nem rendelkezik hogy ebben a kérdésben jogi tanácsot adjanak. Egyszerűen széttárják a karjukat hogy ők akkor vehetik munkanélküli nyilvántartásba ha vannak kilépő papírok. Amit ugye ők maguk sem tudtak behajtani.
Mit lehet tenni hogy a kilépő papírokat a korábbi munkáltató nélkül pótolni lehessen és aminek birtokában végre a munkanélküli ellátást kérvényezethet?

Köszönettel: Melegh János

nandy # 2010.08.08. 20:10

Csak a munkáltató jogosult kiadni az igazolásokat, más nem!
Próbáljatok meg beszélni a könyvelővel, mondjátok el neki, hogy mi a probléma, mert most nem a megbízójával szúr ki, hanem egy olyan emberrel, aki semmiről nem tehet...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.08. 23:26

Hogyan szűnt meg az a munkaviszony?

erdekelne (törölt felhasználó) # 2010.08.10. 09:53

Kérném szépen annak a törvény részletnek a bemásolását, ami arra vonatkozik, hogy a GYES-ről viszament dolgozót ugyanabban a munkakörben kell továbbfoglalkoztatni, mint ahonnan elment szülni.
Köszönöm!

nandy # 2010.08.10. 10:39

A törvény nem azt írja szó szerint, hogy a GYES-ről visszatérőt hogyan kell foglalkoztatni.

Hanem azt írja, hogy a munkavállalót a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően kell foglalkoztatni. Akár GYES-ről jött vissza, akár nem!

puszedlia # 2010.08.10. 18:13

Kedves Mindenki!

Nem sokára munkába állok, már szóban meg is egyeztem a munkáltatómmal, de kérte, hogy pontosan adjam meg hol és mennyi időt dolgoztam ezelőtt. Ezt miért kérheti? A bérezés miatt? Kérhet tőlem a korábbi munkaviszonyról szóló dokumentumokat is?

Előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2010.08.10. 19:13

Kedves "puszedlia"!
Igen a jövőbeli munkáltató kérhet ilyen információt. Erre a Munka Törvénykönyve bevezető rendelkezései feljogosítják. Egy munkaviszony létesítésénél jelentőséggel bír a munkavállaló előélete.

puszedlia # 2010.08.10. 19:34

Kedves Dr.Attika!

először is köszönöm, azt még nem tudom, és nem is találom máshol, hogy a korábbi munkaviszonyaimról írásos dokumentumokat kell-e beszolgáltatni a jövőbeli munkaadómnak, biztosítva erről őt, hogy valós információkat tartalmaz az önéletrajzom? Pl. régi munkaszerződések? Ez változik abban az esetben, ha közalkalmazott/köztisztviselő pozícióra jelentkezik az ember?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.11. 07:21

Köteles nem vagy rá. Csakhogy ő sem köteles megkezdeni a foglalkoztatásodat. Ezt tartsd szem előtt!

(A közszolgálatban ehhez még hozzájön, hogy ott nem ismerhetnek el közszolgálatban töltött időként olyan jogviszonyt, amit nem igazoltál.)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.11. 12:15

Hogy jön össze a munkaköri leírás módosítása a képesítési előírásokkal? (Utóbbit egyébként nem a Munka törvénykönyve szabályozza.)

Fityfene # 2010.08.12. 19:36

Üdv. Mindenki!

Véleményt szeretnék kérni, egy élelmiszerüzlet boltvezetőjének jegyzőkönyvét másoltam be a leírt helyesírási hibákkal együtt a neveket megváltoztattam.
Tárgy: kötelező orvosi vizsgálat.
Én úgy tudom a Munka Törvénykönyve szerint a munkáltatónak biztosítania kell munkaidőben a kötelező orvosi vizsgálatot és a tüdőszűrés költsége is a munkáltatóé. Nálunk ez nem így van, de ilyen esetben ha kapunk egy ellenőrzést kié a bírság?

Köszönöm a válaszokat.

Jegyzőkönyv

Egészségügyi könyv ellenőrzés

Tüdő rtg vizsgálat

Nagy Éva 2010. júli 08. lejárt
Kiss Péter 2010. júli 17. lejárt

A boltvezető Tóth Mária többször szólt, hogy mennyenek el a kötelező szűrésre.
Ezt a mai napig nem tették meg.

Én Tóth Mária ezel kapcsolatos bírságot, hatósági ellenőrzés esetén nem vagyok hajlandó befizetni, vagy jegyzőkönyvet megjegyzés nélkül aláírni.

Ha egészségügyi szűrés miatt kapott bírság történik a fent említett dolgozókat terheli.

Tudomásul veszi és elismeri, hogy nem tett eleget az egészségügyi szűrésnek.

2010.08.11.

Nagy Éva aláírása /dolgozó/

Kiss Péter aláírása /dolgozó/

Tóth Mária aláírása /boltvezető, bolt pecsétje/

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.12. 21:38

Marhaság. Viszont megszüntethetné a munkaviszonyt erre hivatkozva. Még a rendkívüli is lehet, hogy megállna.

Fityfene # 2010.08.13. 06:55

Ez a válasz a jegyzőkönyvre vonatkozik?

single # 2010.08.13. 07:17

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni abban az esetben, hogy 1 hónappal korábban kértem a munkáltatót szabadságom kiadására bizonyos egymást követő napokon, viszont időközben kiderült, nem lesz rá szükségem. A munkáltató most arra kötelez, hogy mindenféleképpen vegyem ki. Mit tehetek ebben az esetben?

Köszönöm a választ.

nandy # 2010.08.13. 08:54

Semmit. Te jelentetted be a szabadságigényed, nem kötelezheted arra, hogy mégse adja ki.

Banett73 # 2010.09.02. 12:32

Valaki segitsen!!

Csak egy rövid kérdésem lenne... Valaki mondja meg nekem, hogyha elküldenek létszám leépités miatt (erröl papirom is van), akkor megteheti-e a munkáltató, hogy 2 hét mulva a helyemre felvesz valakit. Igaz, hogy a más cimszó alatt alkalmazza, de egy az egyben azt csinálja amit én anno...
Nincs erre valami törvény, hogy mennyi ideig nem vehet fel senkit a helyemre?
Nagyon-nagyon megköszönném, ha valaki tudná a választ!
Üdv.: Balázs Anett

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 12:36

Megteheti - hiszen meg is tette -, de ez a tény felhasználható annak bizonyítására, hogy a felmondás indoklása nem volt valós. Akkor pedig a felmondás jogellenes.
A kézhez vételtől számítva 30 napod van a perindításra. Jogvesztő.

Banett73 # 2010.09.03. 06:48

Megtette... Ez februárban történt de csak most jutott a tudomásomra, hogy akkor felvett mást a helyemre! Bőven tul vagyok a 30 napon. Viszont mindenről van bizonyitékom! Nem hiszem el, hogy igy utólag ne tudnék semmit sem tenni! Tudom, hogy azért küldtek el, mert nem nem voltam szimpatikus és nem azért, mert nem volt szükség a munkámra. Csak nem akarták ezt leirni. Igy egyszerübb és gyorsabb volt. Valamit tennem kell! Szükségem lenne egy olyan tanácsra, hogy meg tudjam őket szorongatni! A csőd szélére taszitottak és mindezt jogellenesen tették (szerintem)
Adjon valaki egy jó ötletet!
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.03. 06:51

Megpróbálhatod. De nagyon ne reménykedj.

lewho # 2010.09.03. 07:10

Esetleg ha önkormányzati körbe tartozik a munkáltató, és az önkormányzat kapott támogatást a létszámleépítés finanszírozására, felnyomhatod őket. De neked attól nem lesz munkád, se pénzed, viszont fájni fog nekik.

Banett73 # 2010.09.03. 08:08

Nem önkormányzati. Nem csoportos leépités volt, hanem csak egyedi. Na ezt sem igazán értem... Azóta legalább 3 embert felvettek!
Az még elfelejtettem mondani, hogy ennél a cégnél mint kölcsönzött munkaerő dolgoztam több mint 2 évig. (A kölcsönző cég azóta APEH zár alatt van)
A kölcsönbevevő cég vezetője leirta a leépités tényét. Erről nekem is van papirom. Beszéltem a jogpont hálózat egyik emberével és Ő azt mondta, hogy lehetne tenni valamit, de találnom kell hozzá egy lelkes és elszánt ügyvédet, aki bevállalná a pert. Precedens értékü lenne! (ezt is ott mondták) Szoval ennek tudatában keresem azt az embert, aki segiteni tud! :-)

Egyjogász # 2010.09.03. 08:22

Pedig elég lényeges körülmény...

Ha kölcsönzött munkavállaló voltál, a kölcsönbeadóval van/volt munkaszerződésed, nem a kölcsönvevővel, és így felmondani is csak a kölcsönbeadó mondhatja fel.

A kölcsönvevő a kölcsönbeadóval kötött szerződését bármikor felmondhatja, és mondhatja azt, hogy a kölcsönzött dolgozókra nem tart igényt, ez nem jelenti azt, hogy a te munkaszerződésedet mondta fel.

Mivel a te munkáltatód a kölcsönbeadó, a kérdést vele kell tisztáznod.

Egyjogász # 2010.09.03. 08:35

Ez a munkaerőkölcsönzés egyébként érdekes, és sokak számára nem egyértelmű dolog, ezt gyakorlati tapasztalatból mondhatom.

Sok kölcsönzött dolgozó, különösen ha több hónapig dolgozik egy kölcsönvevőnél (kollegiális viszonya alakul ki a kölcsönvevő dolgozóival, több vonatkozásban is így kezeli a kölcsönvevő is, a helyi "főnöke" is, mint a saját munkavállalókat), egy idő után azt hiszi, hogy ő ettől a kölcsönvevő dolgozója.

Ezek után szerencsétlen valóban nem érti, hogy miért mondja/mondhatja azt neki a kölcsönvevő péntek délután, hogy hétfőtől már nem kell ide jönnöd, hétfőn jelentkezz a munkáltatódnál.

Konkrét esetem volt, amikor egy kölcsönző céggel megszűnt a szerződésünk, hogy a kölcsönzött dolgozóval (amikor elkezdett hisztizni, hogy miért "rúgjuk ki") a HR-essel közösen 2 óra alatt nem tudtuk megértetni, hogy velünk nincs semmi fajta munkaszerződése, nem a mi munkavállalónk, így nem is "rúgjuk ki", csak a továbbiakban nem kölcsönözzük, legyen szíves a munkáltatójánál jelentkezzen munkavégzésre.