munkaviszony felmondás


help! # 2011.02.05. 22:59

Tisztelt jogi Szakértők!

Munkahelyváltás előtt állok,az új munkaszerződésemben minden teljesen egyértelmű és érthető számomra,csupán egyetlen kérdésem lenne:
a 3 hónapos próbaidő után leendő munkáltatóm 60 nap felmondási időt határozott meg.Eltérhet-e ez esetben a Munka Törvénykönyvében meghatározott felmondási időtől?
A Mt. 92. § kimondja:(1)"A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

  1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,
  3. nyolc év után húsz nappal,
  4. tíz év után huszonöt nappal,
  5. tizenöt év után harminc nappal,
  6. tizennyolc év után negyven nappal,
  7. húsz év után hatvan nappal

meghosszabbodik."
Akkor most hogy is van ez?
Megtisztelő válaszukat előre is tisztelettel köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 23:31

A minimumtól és a maximumtól nem lehet érvényesen eltérni. 18 évig semmi baj nincs a 60 napos felmondási időddel. Ha az letelt, lehet kérdezni, hogy mi legyen.

help! # 2011.02.06. 00:50

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Tisztelettel köszönöm gyors válaszát!
Az én értelmezésem szerint:
"a felmondási idő 30 nap,ez a munkáltatónál munkaviszonyban töltött
a. három év után öt nappal,
b. öt év után tizenöt nappal,
c. nyolc év után húsz nappal,
d. tíz év után huszonöt nappal,
e. tizenöt év után harminc nappal,
f. tizennyolc év után negyven nappal,
g. húsz év után hatvan nappal
meghosszabbodik."
Tegyük fel,hogy én,mint munkavállaló,1 év munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő után,rendes felmondással felmondok.(Mondjuk találok egy számomra kedvezőbb állást...)Ekkor köteles vagyok ledolgozni a teljes felmondási időmet,ez érthető.Azt viszont még mindig nem értem,hogy ilyenkor miért nem a 30 napos felmondási idő vonatkozik rám,amikor ez a 30 napos felmondási idő először 3 év munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő után emelkedik +5 nappal?!
Vagy akkor a felmondási idő mégsem a"munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő alapján"változik?!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.06. 12:28

Mert aláírtad, hogy a rád irányadó felmondási idő 60 nap. Ez nem rövidebb a törvényben előírt minimumnál, és nem hosszabb a törvény szerinti maximális egy évnél. Tehát érvényes.

help! # 2011.02.06. 15:17

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Ismételten köszönöm válaszát!
Ezek szerint akkor a munkáltatónak csak a Mt. 92. § (1)-ét:"A fel­mondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet."kell kötelezően betartania?!
Mert a Mt. 92. § (2)jelen esetben a gyakorlatban egyáltalán nem érvényesül!
A szerződést egyébként még nem írtam alá,mert pontosan ez a 60 napos felmondási idő az,ami"bántja a szememet"...
Bevallom őszintén,hogy számomra ez a munkahely csak átmeneti megoldás lenne,és ha egy kedvezőbb állásajánlat miatt felmondásra kerül a sor részemről(külföldi álláskeresésem folyamatban),akkor ez a 60 nap azért elég hosszú idő!(Mondjuk egy fél,vagy 1 éves munkaviszony után...)
Mit tanácsol Ön?Mivel a szerződést még nem írtam alá,leendő munkáltatómnál hivatkozhatok-e a Mt. 92. §-ának (2)-ére,vagy így már teljes egészében jogszerűen jártak el?
Ha esetleg a 3 hónapos próbaidőm után szeretnék eljönni a munkáltatómtól egy kedvezőbb állásajánlat miatt,egyetlen esélyem,hogy megpróbálom kezdeményezni a közös megegyezést,amibe vagy belemennek,vagy nem...Ha nem,hát marad a 60 napos felmondási idő,amit ugye teljes egészében köteles vagyok ledolgozni,-mivel én mondtam fel rendes felmondással-,közben pedig"elesek"egy számomra kedvezőbb állásajánlattól...
Ön mit tanácsol,mit tegyek/tehetek?
Tisztelettel köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.06. 15:25

Ez megállapodás kérdése. Ha nem akarod elfogadni a 60 napos felmondási időt, akkor ne fogadd el. Más kérdés, hogy a munkáltató hajlandó-e 30 napos felmondási idővel alkalmazni.

help! # 2011.02.06. 15:38

Értem,és köszönöm a türelmet!
De ezek szerint akkor a munkáltatónak csak a Mt. 92. § (1)-ét:„A fel­mondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.“kell kötelezően betartania?!Mert a Mt. 92. § (2)jelen esetben a gyakorlatban egyáltalán nem érvényesül!

nandy # 2011.02.06. 20:19

A (2) bek. akkor érvényesülne, ha legalább 3 évig ott dolgoznál a munkáltatónál.
Pl. a szerződés szerint 60 nap a felmondási idő, akkor az 3 év munkaviszony után 5 nappal meghosszabbodik, azaz 65 nap lesz, 5 év után már 60+15 nap stb..

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.06. 23:05

Ez tévedés. De a kérdés szempontjából nem fontos.

help! # 2011.02.07. 01:21

Nandy!Köszönöm szépen a válaszodat!Tudod,én teljesen laikusként úgy értelmezem ezt a 92. § (1),(2)-t,ahogy azt már az előbbi hozzászólásaimban is kifejtettem.Aztán-mivel a legutóbbi kérdésemre nem kaptam választ-én is teljesen hasonló gondolatmeneten indultam el,mint Te,de mivel kbs nem ért egyet a válaszoddal,ezért szeretném,ha ezt az utolsó kérdésemet Ő válaszolná meg nekünk!
Tisztelt kbs!Akkor elmagyarázná nekünk,-laikusoknak-,hogy hogyan is kell értelmezni teljes egészében ezt a 92. §-t,azon belül is azt a bizonyos (2)-t?!
Tisztelettel és köszönettel!

help! # 2011.02.07. 06:29

kbs!

Azt hiszem,közben"leesett végre a tantusz":)!
Vagyis:A Mt. 92. § (1)-e kimondja:„A fel­mondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.“-így a felmondási idő hosszát a munkáltató szabadon megválaszthatja,mindezen bekezdés jogszerű alkalmazásával.A Mt. 92. § (2)-e csak abban az esetben érvényesül,ha a munkáltató a munkaszerződésben a minimumot,vagyis a 30 napos felmondási időt jelölte meg.
De javítson ki,ha tévedek és abszolút nem jól értelmezem!Azért mégis csak az"Önök nyelvén"íródott:)!
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 08:24

y a felmondási idő hosszát a munkáltató szabadon megválaszthat­ja,mindezen bekezdés jogszerű alkalmazásával­.
Nem. A munkáltató nem választhatja meg a felmondási idő hosszát, de viszonylag szabadon megállapodhat a munkavállalóval.
A törvény a minimumot és a maximumot rögzíti. A tilalom, hogy "ettől érvényesen eltérni nem lehet", csak ezen határokra vonatkozik. Tehát a megállapodás szerinti felmondási idő nem lehet rövidebb 30 napnál, és nem lehet hosszabb egy évnél.
A munkaviszonyt hosszától függően a minimális felmondási idő nő, a megállapodás szerinti csak akkor, ha egyébként alatta maradna a törvény szerinti határnak. Ez 60 napos kikötött felmondási idő esetén a 18. évben következne csak be.

help! # 2011.02.07. 13:51

Köszönöm kbs,és ne haragudjon,de még mindig nem értem teljes egészében!A Mt. 92. § (1) teljesen egyértelmű,világos és érthető számomra.Tehát ez a bizonyos (1) bekezdés lehetőséget ad a munkáltatónak arra,hogy viszonylag szabadon meghatározza a felmondási idő hosszát,a törvény által előírt min.és max.idő közti intervallumban."A tilalom, hogy „ettől érvényesen eltérni nem lehet“, csak ezen határokra vonatkozik"-ahogy azt Ön is leírta.
A (2) mikor,hogyan és miként érvényesül a gyakorlatban?
(Maradjunk az én példámnál,a teljes egyszerűség kedvéért!)Tehát,ha esetemben a munkáltató 60 napos felmondási időt határozott meg,akkor hogyan változik a rám vonatkozó felmondási idő,mondjuk 3 év munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő után?
Még mindig köszönöm a türelmet!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 14:00

Sehogyan. Marad 60 nap, egészen addig, amíg a törvényben előírt minimum azt meg nem haladja. Ez pedig, ahogyan írtam, a munkaviszony 18. évében következne be, mert ennyi idő után a felmondási idő legalább 70 nap lenne. (Feltéve, persze, hogy a szabályozás 18 év múlva még mindig ugyanez lesz.)

akkormilegyen # 2011.02.07. 18:05

Sziasztok!
Egy országos cég egyik városi kirendeltségén dolgoztam, felmondásom indoka létszámleépítés. Másik városban (igaz tőlem 200 km-re) viszont jelenleg is keresnek ugyanarra a munkakörre embert. Jogos így a felmondás?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 18:35

Ha a munkáltatói jogokat a telephelyen önállóan gyakorolja valaki, akkor vitán felül. Ha a központban gyakorolja valaki, akkor vitatható, de a vita kimenetele akkor is kétséges.

maci3 # 2011.02.07. 20:28

Arra keresem a választ, hogy elmehetek-e munkanélkülire, mivel közös megegyezéssel megszűnt a határozatlan idejű, 8 órás közalkalmazotti munkaviszonyom, de a KFT-nknél megbízási jogviszonyban, határozott időre ügyvezető vagyok. Ügyvezetőként soha, semmilyen pénzt nem vettem fel a KFT-től.Nem munkaviszonyban látom el a feladatot.
Köszönöm a választ!

akkormilegyen # 2011.02.08. 14:13

Kedves kbs!

Nem jó hír, de köszönöm szépen!:-)

amúrka # 2011.02.08. 14:22

Sziasztok.

2011.01.31-ig egy Kft alkalmazásában álltam, és megszünt a munkaviszonyom közös megegyezéssel.
A kft könyvelője nem helyben van, így a papírokat nem kaptam meg azonnal.
Minden nap érdeklődtem, de még mindíg semmi. Most szóltak, hogy készen van, de ma már 02.08-a van. Köteles vagyok e így átvenni a papírokat, hogy 8 nappal később készítették el, és így megszűnik a munkaviszonyom folyamatossága. Mit lehet ilyenkor tenni?
Elméletileg aznap meg kellett volna kapnom, vagy ki kellett volna postázniuk, ha jól tudom.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.08. 16:31

Mit értesz azon, hogy "a munkaviszony folyamatossága megszűnik"?

(Nem mellesleg: azzal kinek ártasz, ha megtagadod a késve kiállított iratok átvételét?)

turbinás # 2011.02.08. 19:55

Kedves KBS

Már kértem tanácsot, mert a cégem megszűnik, a telephelyet teljesen más célra adják el, a dolgozókat elküldik. Most azt hallottam, hogy a munkaügyi központba való jelentkezéskor valamilyen hátrányt jelent, ha közös megegyezéssel számolok le, és jobban járok, ha a cég küld el rendes felmondással.
Kérlek írd meg igaz-e ez?
Ha rendes felmondással jövök el, és a felmondási időm 135 nap, és az erre az időre járó bért előre kifizeti, akkor a leszámolástól számítva csak 135 nap elteltével lehetek munkanélküli? Ha ugyanezt jutalomként fizeti ki akkor már másnap? A felmondási idő mikor számít szolgálati időnek?
Ha rendes felmondással jövök el, és a végkielégítést ami 12 hónap, végkielégítésként fizeti ki csak ennek a 12 hónapnak a lejárta után leszek jogosult mknélküli segélyre? Ilyen esetben ez a 12 hónap sehol sem szolgálati viszony?
Köszönöm a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.08. 21:54

Nem. Az álláskeresési támogatás szempontjából ezeknek nincs jelentősége.

akkormilegyen # 2011.02.11. 11:58

Sziasztok!

Munkáltatóm rendes felmondással megszüntette munkaviszonyomat.
Az indoklásan ez szerepel:
A gazdasági válság hatására áttekintették a tevékenységet, megállapították, hogy egyes termékek forgalma az utóbbi időben jelentősen visszaesett és olyan döntést hoztak a foglalkoztatás szintjére is hatással van. Az érintett munkavállalók kiválasztása a munkáltatói jogkört gyakorló vezető és Humánpolitikai igazgatóság közösen hozta meg. A döntés értelmében az Önt foglalkoztató szervezeti egység létszámát is csökkenteni kell. A szervezeti egység vezetője áttekintette az Önt foglalkoztató szerv egység feladatait, a gazdálkodás eredményességét és a területi létszámszükségletet. Az egyeztetés alapján a létszámcsökkentés az Ön munkaviszonyát érinti és az Ön munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetéséről döntöttem. Az Ön munkaviszonyának megszüntetésével az Önt foglalkoztató szervezeti egység létszáma csökken, mellyel költségcsökkentés érhető el. Az Ön által elvégzett feladatokat a munka átszervezésével, munkakörök összevonásával látja el a ... a jövőben. Végzett tevékenysége az átszervezett munkafolyamaton belül összevonásra kerül más munkavállaló munkaköréve."
Hozzáfűznivalóim: "gazdálkodáseredményességét": teljesítményem éveken át a legjobbak közé volt sorolható.
Munkaköröm szerint 2 tevékenységhez értettem, ebből egy semmiképpen nem az a terület aminek a forgalma visszaesett. Más kollégák 1 vagy 1 területhez sem értenek.
Kérdésem: Megvalósul-e az indoklásban az okszerűség?
Másik kérdés: megszűnhet a munkaviszonyom 03.14-én? Tudtommal az idén nem munkanap.

Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.11. 16:12

Ha azért küldenek el, hogy kevesebb dolgozó maradjon, akkor az indoklás okszerű. Amit te feszegetsz, az a célszerűség kérdése, azt azonban a bíróság nem vizsgálja.

akkormilegyen # 2011.02.11. 16:58

Tehát nincs igazság a Földön.

Köszönöm szépen a segítséget!