munkaviszony felmondás


nandy # 2010.07.19. 14:12

(Feltéve, hogy a határidő lejárata után nem dolgoztál tovább.)

nandy # 2010.07.19. 14:12

TSCH:
Igen.

nandy # 2010.07.19. 14:06

Gregg:

Ha a keresőképtelenség időszaka (betegszabadsággal együtt!!!) a 15 napot meghaladta, akkor 15 napig még nem mondhatnak fel, ha a 30 napot is meghaladta, akkor 30 napig. Tehát nincs olyan, hogy táppénz után rögtön megszüntetik a munkaviszonyod.

A kilépő dolgozóval legkésőbb a munkaviszony megszűnésének napján el kell számolni, a bért pedig ki kell fizetni.

Ha a felszámolás alatt álló cégben nincs rá fedezet, akkor viszont sajnos várnod kell.

nandy # 2010.07.19. 14:03

A munkaviszony megszűnésének napján, de legfeljebb három munkanapon belül, ha a munkaviszony azonnali hatállyal (előre nem tervezhető időpontban) szűnik meg.

justwork # 2010.07.19. 13:19

Tisztelt Szakártő(k)!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e arra vonatkozó (jog)szabály, hogy a munkáltatóm azokat az adatlapokat, igazolásokat, OEP kis könyvet, stb.-t meddig kell kiadja számomra,amennyiben megszűnik a munkaviszonyom.
Ha van mennyi az az idő? 30 nap?

Előre is köszönöm!
Justwork

Gregg # 2010.07.19. 06:24

Tisztelt Szakértő.

Korábban volt munkaügyi kérdésem, ehhez kapcsolódóan szeretnék tovább kérdezni.
Mint írtam, felszámolás alatt álló cégnél dolgozom.Illetve a mai naptól vagyok újra kereső képes.

Kérdéseim a következők.
Az elmaradt munkabéremre késedelmi kamat érvényesíthető-e?

Valamint, ha a táppénz lejárta után, a mai nappal felmondanak…, a felmondási időre járó bér, és szabadság megváltás kifizetése is együtt kezelendő az elmaradt bérekkel, vagy a felmondási idő utolsó napján kell kifizetésre kerülnie?

Üdvözlettel: Gregg

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…8910.9.0.1.1#…

TSCH # 2010.07.18. 19:24

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket, vagy tanácsotokat kérni. Van nekem egy élő határozott időre szóló munkaszerződésem, mely 2010. májusában íródott és egy hónapra szólt. Ezt a határozott időre szóló munkaszerződést meghosszabbították újabb egy hónappal(melynek hamarosan vége lesz). A cégnél ugyan van Kollektív Szerződés, de ezt még nem láttam. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben van-e felmondási idő(a szerződésben nincs szó róla), vagy a szerződés lejárati dátumakor egyszerűen csak megszűnik a munkaviszony(ha nem írom alá az ismételt hosszabbítást)? Szerintem csak egyszerűen "elválunk" egymástól - egyik félnek sincs semmiféle kötelezettsége a másik iránt. Ugye jól értem? Köszönöm a hozzászólásokat! TSCH

nandy # 2010.07.18. 11:50

A munkáltatónak igaza van, ha te mondasz fel, köteles vagy ledolgozni a felmondási időt. A munkáltató nem kötelezhető arra, hogy felmentsen a munkavégzés alól, vagy hogy kiadja a szabadságaidat.

ballti # 2010.07.17. 14:36

Kedves szakértők,

a következő a problémám:

9 hónapja dolgozok egy munka helyen ahol elég sok a probléma így felmondtam.

a munkáltató ragaszkodik a 30 napos felmondási időhöz.
úgy hogy van még 13 nap szabadságom, és azt mondja hogy nem köteles a 30 nap alatt kiadni ő ezt kifizetheti a 30. napom után. lehetséges ez? én szerettem volna 15 nappal és a maradék nap szabira kiírásával felmondani, de ebbe sem ment bele. Mi ilyenkor a teendő. a másik helyen 3 hét múlva kezdenem kellene.

köszönöm a mielőbbi segítséget előre is.

nandy # 2010.07.17. 12:50

pöszörke:

Ha dolgozol, akkor a gyes csak a gyermek hároméves koráig véd a felmondástól, utána már nem. Ha nem dolgozol, akkor tovább is.

Kérhetsz fizetés nélküli szabit, köteles megadni a munkáltató, de...
... ha a felmondás közlése után kéred, akkor már nincs különösebb jelentősége. Szerintem egyébként sem sok, mert max. az időt húzod vele.

Az még külön kérdés, hogy a csop. létszámleépítésről szóló tájékoztatást megkaptad-e, mert ha igen, már most sem véd a fiz. nélküli a felmondás ellen.

nandy # 2010.07.17. 12:46

guen:

  1. Meg kell nézni, hogy a közös megegyezésben hogyan rendelkeznek a felmentési időről (le kell-e dolgozni...).
  2. Ha le kell dolgozni, akkor mondhatja azt, hogy munkavégzés HELYETT kiadja a szabadságaidat.
  3. Ha nem kell ledolgozni, akkor nem jogszerű a szabadság kiadása sem, hiszen szabadságot csak olyan napra lehet kiadni/elrendelni, amikor egyébként munkavégzési kötelezettséged van. Ha felmentettek a munkavégzés alól, nem rendelhet el szabit!
  4. Viszont továbbra is be kellene járnom dolgozni.

Ez különösen "érdekes", hiszen szabi alatt hogyan járnál be dolgozni?

Úgy látszik, hogy a munkáltató nem akarja külön kifizetni a szabadságaidat, ezért próbálja meg papíron kiíratni veled. Ne legyél ebben partner!
Neked jár a felmondási időre járó bér, és MELLETTE a szabadságmegváltás IS.

nandy # 2010.07.17. 12:41

Ha a felmentés közlése már megtörtént a terhességed előtt, akkor a terhesség nem ad védelmet.

Dennis # 2010.07.17. 07:52

Kedves Szakértők!

Olyan problémám lenne, hogy határozatlan idejű kinevezéssel rendelkező köztisztviselőként megszűnt a feladatköröm, és ennek megfelelően fel kívánnak menteni. Azonban közben terhes lettem, és az volna a kérdésem, hogy felmenthetnek-e ilyen körülmények között?

Amennyiben még egy pár hónapig határozott idejű kinevezéssel foglalkoztatnak, és a szülés időpontjáig ez a szerződés megszűnik, milyen ellátásra leszek jogosult (táppénz, TGYS, GYED stb)?

Nagyon köszönöm segítő válszukat!

guen # 2010.07.17. 03:34

Üdvözlöm Önöket!

A kérdésem a következő lenne. Június 30-án közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom. Jelenleg még az egy hónapos felmondási időt töltöm, ami július 31-én jár le.
Egy olyan dologgal fordultak hozzám, hogy szeretné a vezetőség, ha már papíron július 12-től szabadságon lettem volna, holott ezt a hetet is végig dolgoztam. Tehát júli 12-31-ig lennék papíron szabadságon. Ez nekem 15 szabadnapot jelent. Viszont továbbra is be kellene járnom dolgozni. A rendelkezésemre álló 24 szabadnapból 7-et használtam fel ebben az évben.
A kérdésem, hogy ez engem mennyire érint hátrányosan?
Illetve, hogy ez ilyenkor a normális eljárás? Sajnos nem találtam megfelelő információt erről.

A segítségüket előre is köszönöm!

pöszörke # 2010.07.16. 17:49

Kedves Szakértők!

Következő kérdésben szeretném a véleményeteket kérni: tartósan beteg 6 éves gyermekem után GYES-t kapok, mellette teljes munkaidőben dolgozom. Létszámleépítést tervez a cég, valószínűleg érintett leszek. Ha bejelenti a munkáltatóm a felmondás tényét, a 30 napos felmondási védelem alatt élhetek (bejelenthetem a GYES idejére) a fizetetlen szabadság iránti igényemmel vagy nem? Ha a fizetetlen szabi ideje alatt máshol sikerül elhelyezkednem, köteles vagyok bejelenteni ezt az eredeti munkáltatómnál, szükséges az engedélye? Mi történik akkor ha nem közlöm vele -e tényt? GYES mellett vállalhatok máshol is munkát.

Segítségeteket nagyon köszönöm.
pöszörke

Gregg # 2010.07.14. 09:07

Még kérdésem lenne..

A késedelmi kamattal mi a helyzet? Érvényesíthető az elmaradt munkabérekre?

Valamint, ha a táppénz lejárta után, felmondanak..., a felmondási időre járó bér, és szabadság megváltás kifizetése mikor esedékes? Ezt is együtt kezelik az Elmaradt bérekkel, vagy a felmondási idő utolsó napján kell kifizetésre kerülnie?
üdv Gregg

nandy # 2010.07.14. 08:16

A felszámolás során a munkabér második helyen van (első a felszámolás költsége).

Ha a cég vagyona nem nyújt fedezetet minden tartozásra, és nem elég a teljes munkabérre sem, akkor valóban a dolgozók között arányosan szétosztva kell kifizetniük. A maradék bért a Bérgarancia Alaptól kell kérni, a felszámoló igazolása alapján.

Gregg # 2010.07.14. 07:25

Tisztel Fórum.

Munkaügyi kérdései lennének.

A cég amelynél dolgozom, 2009 szeptember óta felszámolás alatt van. 2009 december 1 óta nem kaptam meg munkabéremet, mindig csak hitegetés volt...
Közben gerincsérvvel táppénzre kerültem. Most, hogy lejár a táppénzem... , elvileg kiléptetnek a cégtől. A munkabérem kifizetésével kapcsolatban a felszámoló azt mondta, hogy csak akkor kapom meg a munkabéremet, ha a többi munkavállaló is beadja bérigényét, mert részarányosan kell kifizetni, a többi dolgozót figyelembe véve.

Kérdéseim:
Mi közöm nekem a többi munkavállaló eljárásához?
Erre hivatkozva vissza tarthatja-e a felszámoló biztos a bérem kifizetését?
Kérhetek-e késedelmi kamatot?
Van e szabályozás arra, hogy mikorra kell legkésőbb megkapnom az elmaradt munkabéremet?

Válaszát köszönettel várom: Gregg

nandy # 2010.05.31. 15:20

A keresőképtelenség elbírálása az orvos feladata, nem a "betegé".
A felmondási idő alatt valóban felesleges táppénzre menni, mert egyébként is jár a teljes bér. A "passzív" táppénz ideje 30 nap, mely egy alkalommal méltányosságból (külön kérelem alapján) meghosszabbítható - ha az OEP jóváhagyja.

pazs # 2010.05.31. 09:12

nandy: ú, köszi, ezt alaposan félrenéztem... de szerintem az öt hét is durva!

csiga2010: lehetni lehet, de minek? a felmondási időd alatt munkabért kapsz, miért szeretnél inkább táppénzt? amúgy keresőképtelen vagy? ha igen, akkor a jogviszonyod megszűnésétől számított 3 napon belül jogosult lehetsz passzív táppénzre, de az közel sem jár fél évig (30 vagy 45 nap, nem emlékszem).
EGyébként ha amúgy nem vagy keresőképtelen állományban, akkor nem mehetsz betegállományba.

csiga2010 # 2010.05.31. 09:00

Szerbusztok!

A multi cég ahol dolgozom/tam máj. 28-án felmondott nekem. A közös megegyezésről szóló papirt aláirtam, pontosabban aláirattatták velem. Közölték, hogy a 30 napos felmondási idő alatt nem kell bejárnom dolgozni. Erre megkapom még havi béremet. A cégnél 4 órában dolgoztam, mert 4 gyermekem miatt főállásu anya-i státuszban vagyok.
A kérdésem:

  1. Lehetséges, hogy a felmondási időtt alatt elmenjek táppénzre?
  2. Meddig lehet hivatalosan táppénzen ilyenkor a munkavállaló? (fél évről hallottam...)
  3. Lehetőségem van a felmondási idő alatt cégen belül állást keresni. Bár nem sok rá az esély... Ilyenkor akár a felmondási idő utolsó napjaiban is elmehetek betegállományba?

Bevallom inkább állást találnék, csakhát 4 gyermek mellett minden pénz számit...

Köszönöm előre is segitő válaszukat!

nandy # 2010.05.29. 12:00

A kérdező 5. hetet írt, nem 5. évet :)

Ahhoz, hogy a munkabér igényét érvényesítse, nem kötelező felmondani. Írásban kell felszólítani a munkáltatót, hogy a törvény szerint járó bért fizessen, és ha erre nem hajlandó, akkor Munkaügyi Bírósághoz lehet fordulni.

Ingyenes jogi segítséget itt találtok (nemperes ügyekben): www.jogpont.hu

pazs # 2010.05.28. 13:13

A párod öt éve 12 órában dolgozik annak ellenére, hogy csak napi 4-re szerződött? és még túlórapénzt sem kap? Hogy-hogy csak most vettétek észre? Nem jogi kérdés részemről: miért pont most lett elege?

Egyébként rendes felmondáskor a felmondási idő a munkaszerződés szerint, legaláb 30 nap, de ennél a munkáltatónál eltöltött évek számától függően hosszabbodik, a szabadáság 1/4-ét a munkavállaló által kért időpontban kell kiadni, amennyiben azt időben bejelenti.
Milyen állományra gondolsz?

Rendkívüli felmondás esetén a munkaviszony azonnali hatállyal megszűnik, de rendkívül szigorú feltételei vannak és ha jogtalan, akkor nagyon sok pénzbe kerül.

Albertini # 2010.05.28. 11:37

Tisztelt Szakértők!

Abban kérem a segítségüket, hogy párom felmondását le tudjuk rövídíteni mihamarabb és törvényesen.

4 órás munkaviszonyban határozatlan idejű szerződéssel dolgozik.Már 5. hete 12 óráznak és mint a héten kiderült a "túlórákat " nem fizetik ki, csak amit norma szerint teljesitettek vagyis 1-es szorzóval - teljesítmény alapú a fizetésük.Párom állítása és mint tapasztalom az én véleményem szerint is innen a legrövidebb úton kell felmondania ill. távoznia.
Ebben kérem a segítségüket!
Mik a lehetőségeink az írásos felmondástól kezdve az állomány és szabadság kihasználásával együtt?
Előre is köszönöm válaszaikat.

Albertini

Dödölle1 # 2010.03.01. 08:18

1994. évi LIII. törvény
a bírósági végrehajtásról

Levonás egészségbiztosítási pénzbeli ellátásból

68. § A baleseti járadékból, a baleseti táppénzből, a táppénzből, a gyermekgondozási díjból, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyből legfeljebb 33%-ot lehet levonni az alábbi követelések fejében:

  1. gyermektartásdíj,
  2. jogalap nélkül felvett egészségbiztosítási ellátás.

Ebből következik, hogy a biztosított hozzájárulása nélkül a táppénzből ezen jogcímeken kívül levonást eszközölni nem lehet, azaz a táppénzből nem vonhatják le a munkaruhád árát.

Üdv. :)