munkaviszony felmondás


béla808 # 2010.07.21. 12:34

Az előző hozzászólásomat még kiegészíteném azzal, hogy rendes felmondással mondtam föl, és nem volt tanulmányi szerződésem.
Mielőtt aláírtam volna a munkaszerződésemet valaki azt mondta, hogy az a része érvénytelen, mert megfoszt a rendes felmondás jogától. Igaz ez?

pazs # 2010.07.21. 12:15

Amennyiben a férjed keresőképtelen, akkor elmehet betegszabadságra/táppénzre, ez beleszámít a felmondási időbe.

Közös megegyezést akkor célszerű aláírni, ha több van benne, mint ami rendes felmondás esetén járna, úgyhogy, gondolom, jól teszi, hogy nem írja alá (az előzményeket olvasva).

csigabacsi # 2010.07.21. 11:51

Hogy kérhette volna, mikor még azt sem tudta ki fogják rúgni?:)

Táppénzzel kihúzható ez az idő?
Egyébként mint kiderült elkészítették mára a papírjait közös megegyezéssel. De most már azt nem hajlandó aláírni a férjem.

pazs # 2010.07.21. 11:34

Köteles. Kérheti, de ha nem 15 nappal megelőzően kérte a szabadságai kiadásást, akkor a munkáltató nem köteles teljesíteni a kérését.

csigabacsi # 2010.07.21. 11:27

SOS

Ha a munkáltató mond fel rendes felmondással, köteles a férjem a 15 nap felmondási időt ledolgozni? Vagy kérheti pl. a szabadságainak kiadását erre az időre?
Üdv, várom a válaszokat!

béla808 # 2010.07.21. 08:16

Tisztelt Fórumozók!

SOS segíítség kellene!

Ma felmondtam munkáltatómnál. Határozatlan idelyű munkaszerződésemnek volt egy ilyen pontja:"Mivel xxx munkakörre be kell tanítani, melynek anyagi vonzata x millió forint, a betanítási díjat abban az esetben nem számolja fel a munkáltató, ha a munkaba lépés számított 5 évig betölti a munkakört. Amennyiben azonban saját hibájából előbb hagyná el a társaságot, a kilépés napján egy összegben köteles azt megfizetni."

A cégnél több mint 3 évet dolgoztam, ma mikor benyújtottam felmondásom a főnok egy papírt tolt elém, amelyben az állt, hogy felmondásomat elfogadja ennek a pontnak a figyelembe vételével. A papírra idegességemben ráírtam, hogy átvettem és aláírtam.

Követelheti tőlem bíróságon ezt az összeget, ill. kell -e bíróság hozzá, hogy nem fizetés esetén igényét ráterheltesse az ingatlanomra.

Válaszotokat előre is köszönöm.

guen # 2010.07.21. 08:16

Kedves nandi, köszönöm a választ!

De még mindig a segítségedre lenne szükségem.
A teljes helyzetet leírnám, hogy tisztán láss. Június 30-án felmondtam. Ez itt a munkahelyemen annyit jelent, hogy tudomásul vették, írtam egy felmondó levelet, amit még alá sem írtak és a könyvelőhöz sem jutott el. Így nincs is semmi, amiben megegyeztünk volna a felmondási időt illetően. Úgy tudom, hogy az egy hónap felmondási időből két héttel én, két héttel a munkaadó rendelkezik. Én most dolgozom a harmadik hetet, és mint már írtam, azt szerették volna, ha július 12-31-ig papíron szabadságon lennék, miközben dolgozom. Ebbe nem egyeztem bele, de most ott tartunk, hogy azt mondták, hogy 9 napot ki KELL vennem még. Ami azért is furcsa, mert összesen még 8 munkanapom van hátra a hónapból, és a 24 kivehető szabadságomból eddig már elhasználtam 8-at eddig. Most még 9-et ki kell vennem? Az az igazság, hogy nem tudom, ilyenkor mi a hivatalos - normális eljárás.
Ki kell fizetnie, ha nem veszem ki, vagy tényleg ki kell vennem, és akkor nem dolgozok, vagy esetleg nem kötelező kivenni és nem kell kifizetnie.

Köszönöm a segítséget!

pöszörke # 2010.07.20. 20:01

Nandy, köszönöm a véleményedet.

Ha fordítva nézzük, hogy felmondás előtt jelentem be a fizetetlen szabi iránti igényemet a GYES idejére, akkor:

"Ha a fizetetlen szabi ideje alatt máshol sikerül elhelyezkednem, köteles vagyok bejelenteni ezt az eredeti munkáltatómnál, szükséges az engedélye (munkaszerződésemben ha jól emlékszem ez rögzítve van)? Mi történik akkor ha nem közlöm vele -e tényt? " Ez megalapozná részéről a rendkívüli felmondást, ha tudomására jut? Az eredeti munkahelyem ilyen esetben lekérhet vmilyen ellenőrzést, utánanézhet (jogában áll?, hogyan szerezhet tudomást róla), hogy valójában otthon vagyok vagy vhol máshol munkát vállalok? Ha bejelentem és nem engedélyezi, akkor egyáltalán nem is vállalhatnék máshol munkát csak miután felmondtam/vagy felmond?

Köszönöm a segítségedet.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.20. 19:35

Ajvé, ez egyre rosszabb.

nandy # 2010.07.20. 16:56

(Azt még nem árultad el, hogy rendes felmondás helyett - amivel semmi zűr nem lenne - miért rendkívülivel mondtál fel?)

nandy # 2010.07.20. 16:54

Ha van szabályos jelenléti ív, akkor azonnal tegyél írásos panaszt a bérszámfejtés miatt!

A más munkakörben történő foglalkoztatás nem szabályos, illetve 42 napig lehetséges egy évben, tovább nem.
De ez még nem biztos, hogy indokolja a rendkívüli felmondásod! Ahhoz ugyanis az kell, hogy valamelyik fél

  • a munkaviszonyból származó
  • lényeges kötelezettségét
  • súlyos gondatlansággal vagy szándékosan
  • jelentős mértékben

megszegje. A 4 feltételnek együttesen kell teljesülnie!

Nálad szerintem a munkáltató általi súlyos gondatlanság, ill. szándékosság nem áll meg, mert ezek jellemzője az, hogy a következmény kárt okoz a másik félnek (és ezzel a következménnyel az okozó nem törődik, vagy kifejezetten akarja).
Károkozásról pedig nem esett szó (pl. kevesebb munkabér, megalázó körülmények stb...)

Ráadásul ha már hosszabb ideje dolgozol abban a másik munkakörben, és egyszer sem tiltakoztál, kvázi elfogadtad azt a munkakört. (Bár tv. szerint csak írásban lehetne)

csigabacsi # 2010.07.20. 15:49

Köszönöm a gyors választ!
Lesz írásbeli felmondás, csak a könyvelő holnaptól szabin lesz, délig pedig nem sikerült elkészítenie, a férjem pedig ilyen körülmények között nem ült bent tovább. Holnap újra bemegy ért.
Valószínűleg a béréből is le fogja vonni elszámoláskor a fennálló túlfogyasztást (amit szerinte ellopot), ez ellen mint lehet tenni? És mik azok a papírok, amit alá kell írnia feltétlenül, vagy inkább ne is írjon alá semmit, az a biztos?
Amit nem követett el, azt nem lehet bizonyítani, (hacsak nem szerez hamis tanúkat, túlfogyasztásra hivatkozik, vagy nem tudom), tehát mi az a "sok", amibe kerülhet a munkáltatónak, mire büntethetik?
Azt sem tudjuk, "mi múlik az ügyön", csak az biztos, hogy a férjem becsületén esett csorba, és elesett egyetlen jövedelmétől. Mire számíthatunk egy perrel?

nandy # 2010.07.20. 14:04
  1. nincs már olyan, hogy fegyelmi... írásbeli figyelmeztetés van, de az ellen (szintén írásban) lehet védekezni!
  2. A munkaviszony felmondása (akár rendes, akár rendkívüli) csak ÍRÁSBAN lehetséges, szóban nem! Ha nem kapta meg a felmondását, akkor próbáljon meg haladéktalanul bemenni a munkahelyére, és ha a portán nem engedik be, vegyenek fel jegyzőkönyvet arról, hogy nem mehet be!

Ha ezt nem lépitek meg, akkor igazolatlan távollét miatt valóban elküldhetik rendkívülivel...

3. Ha nincs meg a felmondás, akkor nincs mivel munkaügyi bírósághoz fordulni. Én a helyetekben még ma elküldenék egy tértis levelet a munkáltatónak, melyben megkérdezném tőle, hogy mi a szándéka, hiszen a munkaviszony még nem szűnt meg, tehát foglalkoztatási kötelezettsége van (ha nem akar munkát adni, bért kell fizetnie akkor is!). Azt is megírnám, hogy a kapun nem engednek be...

4. A munkavállaló által elkövetett lopás miatt fel lehet mondani rendkívülivel is, de akkor vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania a lopás tényét, és azt, hogy a munkavállaló követte el! Ha nem tudja bizonyítani, akkor jogtalan volt a rendkívüli felmondás, és az sokba fog kerülni a munkáltatónak. Tehát ha a férjedet végül rendkívülivel küldik el, lopás miatt, akkor én azonnal ügyvédhez fordulnék, és mehetünk a bíróságra...

+1. Ha sok múlik az ügyön, talán érdemes lenne már holnap ügyvédhez fordulni, aki tisztázza a helyzetet. De a férjed akkor is menjen be haladéktalanul a munkahelyére!

csigabacsi # 2010.07.20. 13:23

Tisztelt Szakértők!

A férjem kamionsofőrként dolgozik, és a tegnap esti tankolásnál a benzinkúton a főnöke egy férfival látta beszélgetni, amiből ő arra következtetett, hogy biztosan gázolajat adott el a tankjából neki. Természetesen semmi ilyen nem történt. Ma hajnalban a férjem már a munkát sem tudta felvenni, mert a főnöke utasítására a biztonsági őr a telephelyre sem engedte bemenni. Reggel közölték vele, hogy fegyelmivel a mai nappal el van bocsátva. A saját dolgait kivehette a kamionból, majd papírok nélkül, mivel még nem készültek el,( miután jól lehordták mindenféle lelkiismeretlen trógernak), hazajött. Lehetőséget sem adtak, hogy megvédje magát, de természetesen már mindenki tudta, hogy gázolajat lopott. Hozzátartozik, hogy 2 hónappal ezelőtt más dologból kifolyólag már kapott egy fegyelmit. Most itt állunk papírok és munka nélkül. Bemenjen a papírjaiért, vagy várjuk meg míg kipostázzák? Forduljunk Munkaügyi Bírósághoz, hiszen olyan miatt lett állástalan, amit el sem követett? Mit érünk el vele? Ráadásul az egyetlen jövedelemforrásunk volt, hiszen én is munkanélküli vagyok.
Várom a segítségeteket!
Üdv: csigabacsi

nandy # 2010.07.20. 12:01

lacika:


Olyan kérdésem lenne, hogy megfelelő indok lehet -e rendkívüli felmondáshoz, ha a főnököm állandóan üvölt, kötözködik stb(a másik fél olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tesz)?

Elég necces... Ha már hosszabb ideje fennáll a helyzet, és minden mást megtettél, ami tőled elvárható, akkor esetleg mehet a rendkívüli. De munkaügyi per esetén neked kell majd bizonyítanod azt, hogy tényleg megtörtént.

Hacsak nem vársz nagyobb összegű végkielégítésre, szerintem jobban járnál a rendes felmondással, azt még indokolnod sem kell.

nandy # 2010.07.20. 11:57

tsaasa:

Bérszámfejtést csak szabályosan kitöltött és aláírt munkaidő-nyilvántartás alapján lehet elvégezni, gondolom, ez nálatok hiányzik.

De ennek ellenére szerintem jobban jársz, ha hagyod az egészet, mert a legnagyobb hibát éppen te követted el!

nandy # 2010.07.20. 11:54

Csak érdekességképpen:
Egyik ügyfelünk az összes alkalmazott határozatlan idejű szerződését határozott idejűre akarja változtatni, amit persze a dolgozók nem támogatnak.
Az ügyvédjének az a zseniális ötlete támadt, hogy mondjon fel mindenkinek, aztán vegye vissza őket határozott időre...

kaméleon # 2010.07.20. 09:47

szerinte attól a naptól mikortól keresőképtelen lettem a felmondási időm megállt, és a táppénzem után folytatódik

Csak érdekességképp: velem a munkáltatóm ügyvédje akarta komolyan elhitetni (az én ügyvédem jelenlétében), hogy a rendkívüli felmondásra szabott 15 napos szubjektív határidőt úgy kell számolni, hogy csak azokat a napokat vesszük, amelyeken a munkáltatónál voltam, vagyis, mivel 3 hétig tanfolyamon vettem részt, az a 3 hét a 15 napot felfüggeszti. Na, és februárban még meleg sem volt. :))

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.20. 08:59

Tssasaa, ezt elszúrtad. A rendkívüli felmondásod alapból jogellenes. Az a szerencséd, hogy a munkáltatós em sokkal okosabb, és nem a jogellenes felmondásod jogkövetkezményeit akarja érvényesíteni, hanem ő is keménykedik a rendkívülivel. A kegjobb, ha behúzod fülde, farkad, és örülsz, hogy anélkül úsztad meg a dolgot, hogy fizetned kellene.

De az is lehet, hogy valamit félreértesz, vagy félremagyarázol. Ha ugyanis a munkáltató vaóban rendkívüli felmondással élt volna, azzal a munkaviszonyt megszűntnek tekinti. Tehát ki kellene adni a papírokat.
Azt meg nem is értem, hogy "igazolatlan távollétnek veszi a ledolgozott napokat". Még mindig nagy a meleg, ugye?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.20. 08:54

Bitike, a munkáltató vagy hülye, vagy téged néz annak. A felmondási idő a táppénzes állomány ideje alatt is telik.

lacika12 (törölt felhasználó) # 2010.07.19. 19:58

Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy megfelelő indok lehet -e rendkívüli felmondáshoz, ha a főnököm állandóan üvölt, kötözködik stb(a másik fél olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tesz)?

Persze még tudnék mellé más egyéb "apróbb" indokokat is írni.

válaszotokat előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2010.07.19. 17:22

Mivel indokoltad a felmondásod?

bitike # 2010.07.19. 16:41

helyesbítenék:a felmondási időm a táppénzem alatt lejárt,szerinte attól a naptól mikortól keresőképtelen lettem a felmondási időm megállt,és a táppénzem után folytatódik.Köszönöm.

bitike # 2010.07.19. 16:38

Üdvözlöm!
Én a felmondási időm alatt betegállományba kerültem,és a munkáltatóm kéri,hogy keresőképessé válásom után a felmondási időm hátralévő részét dolgozzam le,jogosan?

TSCH # 2010.07.19. 15:17

Kedves nandy! Köszönöm válaszod! Nem dolgoztam tovább (és nem is szeretnék!). Mármint ott:)!Egészen pontosan július 24-ig tart a szerződés, de ilyenkor szokták egy hónappal hosszabbítani. Na ez az, amit én nem akarok. Tehát ha ledolgozom a hetet, akkor szombattól elvileg mindenféle kötelezettség nélkül elbúcsúzhatunk egymástól?