GYED, GYES, munkaviszony?


kora # 2009.09.21. 18:05

Köszönöm!

kora

Anyanya # 2009.09.22. 12:40

Sziasztok!

Nagyon jó lenne, ha elmondanátok a véleményeteket az alábbi eset kapcsán:
Határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezem. Amikor eljöttem szülni, a helyemre felvett kolléganő szintén határozatlan idővel 4, majd 6 órában dolgozott. Munkaköröm időközben átkerült egy másik intézményhez. Munkáltatóm abban a helyzetben volt, hogy a munkakört ellátót/ellátókat átvetethette volna... ekkor kolléganőm már 8 órásként volt feltüntetve!, s át is került az új intézményhez. (-Ez az egyik problémám.) Mikor kisfiam betöltötte a két évet, munkára jelentkeztem - szóban, telefonon, írásban, ajánlott levelekben... végül azt a választ kaptam, hogy nem áll módjukban foglalkoztatni. Sem bocsi, sem felajánlott munkakör, sem állásidő!!!... Hozzátették, hogy mondjam vissza a GYES-t, akkor kirúgnak és talán kaphatok végkielégítést, akkor lesz pénzem. (2001. óta dolgozom náluk, folyamatosan akadtak munkajogi problémák...) Tényleg, az ötlet óriási!
Nem vagyok egy veszekedős típus, sőt... de ez már nekem is sok. Szerintetek forduljak Munkaügyi Bírósághoz? Lenne esélyem legalább az állásidő kifizettetésére??? Bár attól még nem lesz munkahelyem ...
Előre is köszönöm!

Tündérbogár # 2009.09.22. 16:47

Tisztelt Szakértők!

2010 májusára várom a babámat. 2009-ben a béreim így alakulnak/alakultak: jan-máj.11. - 170.000 brutto. Jún.25.-ig passzív táppénz, Jún. 30.-Aug.3.-ig munkanélküli. Aug.3.-Szept.4.-ig 150.000 brutto, Szept 5.-dec.31.-ig munkanélküli.
Pontosan, ezen adatok alapján mennyi GYED-et fogok majd kapni?

Egyáltalán jogosult vagyok GYED-re? 2007-ben folyamatos munkaviszonyom volt.

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

nandy # 2009.09.22. 20:16

Írtam már neked korábban, hogy a GYED alapját az az összeg fogja képezni, amit a munkanélküli megállapításánál figyelembe vettek.

anya-manya # 2009.09.23. 08:17

Szeretnék segítséget kérni
Gyes mellett szerettem volna visszamenni dolgozni, de a munkáltató nem vesz vissza.
Ezt ajánlotta: közös megegyezéssel felmondás, szabadság kifizetése, 1 havi végkielégítés
Mit tehetek, elfogadjam? Van más lehetőség?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.23. 08:39

Van. A munkáltatónak nincs módja dönteni, hogy "visszavesz-e". Ezerszer elmondtuk, hogy meg se kell kérdezni, nem kell tőle kérni. Bejelented, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, és pont. Ha nem tud ellátni feladattal, adja írásba, hogy felment a munkavégzés alól, és fizetheti az állásidőt a semmiért.
Ha közös megegyezést ajánl, akkor abban nem egyhavi végkielégítésnek kellene lennie, hanem egy évi bérnek. És akkor még mindig nem kaptál többet, mint amit egyezség nélkül kaphatsz.

A jelenlegi ajánlata nagyjából semmi, csak azt fizetnl ki, amire rendes felmondás esetén is köteles lenne. Csakhogy rendes felmondásra nincs módja még egy évig.

ramona # 2009.09.23. 19:05

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!!Szeretnék érdeklődni,hogy mit csináljak.4 éves munkaviszonyom alatt született gyermekem,a gyást-gyedet gyest,szabadságot letöltöttem.Munkaviszonyomat megszüntettük közös megegyezéssel,egy hónap után megjöttek a munkáltatói papírok,jövedelem igazolások.A jövedelem igazolásban az utolsó 3 havi munkabérem (szabadságpénz) szerepelt.Igaz ebből az első nem lett elutalva,de megreklamálom bankszámla kivonattal bizonyítva.Szeretném megkérdezni hogy a gyed-nek szerepelnie kell e az igazoláson,mármint az összegeknek,mert csak beírták hogy gyeden voltam,és az egész ki van húzva,mintha nem kaptam volna egy fillért sem.Most emiatt nem tudok álláskeresésire sem és tanfolyamra sem menni.És mi a teendő,ha ezeket az adatokat nem javítják ki? Köszönettel:Koncsef Ramóna

Manka1 # 2009.09.23. 20:48

Segítséget szeretnék kérni. 2009. szeptembere óta Gyed-en vagyok. Sajnos most kaptam a hírt, hogy a munkáltatóm dec.31-én megszűnik. (Nem ment csődbe, egyszerűen kivonul Mo-ról, disztributoron keresztül kíván a jövőben forgalmazni) Megszűnik a munkaviszonyom dec. 31-én? Mire vagyok jogosult? A kollégáimnak kollektív ajánlottak egy csomagot, plusz x hónapi munkabér + bónusz. Ez nekem is járna, ha mindenki megkapja? Köszönöm.

Dödölle1 # 2009.09.24. 06:14

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!!Szeretnék érdeklődni,hogy mit csináljak.4 éves munkaviszonyom alatt született gyermekem,a gyást-gyedet gyest,szabadságot letöltöttem.Mun­kaviszonyomat megszüntettük közös megegyezéssel,egy hónap után megjöttek a munkáltatói papírok,jövedelem igazolások.A jöve­delem igazolásban az utolsó 3 havi munkabérem (szabadságpénz) szerepelt.Igaz ebből az első nem lett elutalva,de megreklamálom bankszámla kivonattal bizonyítva.Sze­retném megkérdezni hogy a gyed-nek szerepelnie kell e az igazoláson,mármint az összegeknek,mert csak beírták hogy gyeden voltam,és az egész ki van húzva,mintha nem kaptam volna egy fillért sem.Most emiatt nem tudok álláskeresésire sem és tanfolyamra sem menni.És mi a teendő,ha ezeket az adatokat nem javítják ki? Köszönettel:Kon­csef Ramóna

----------------------------------
Válasz:
  1. A munkáltató helyesen járt el akkor, amikor a szigorú számadású jövedelemigazoláson nem szerepeltette a GYED összegét, ugyanis ha figyelmesen megnézi a szöveget a "jövedelem" rovatba csak a pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet kell feltüntetni, márpedig a GYED ellátásból a hatályos jogszabályok alapján ilyen jogcímen járulékot nem kell vonni.
  2. Ezen nyomtatvány az esetleges álláskeresési járadékra való jogosultságát semmilyen módon nem érinti, annak adattartalma kizárólag egy későbbi munkahelyen igényelt táppénz, thgy, gyed elbírálásához szükséges.
  3. Tekintettel arra, hogy az Ön által leírtak szerint a foglalkoztató helyesen járt el a kiállítás során nincs mit kijavítani, azonban ha továbbra is kétségei vannak keresse fel a REP PEEO Osztályvezetőjét. (Ezen nyomtatványv esetleges felül ellenőrzése a REP hatáskörébe tartozik.)

4.Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel és mely jövedelmek figyelembevételével) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.24. 07:09

Sajnos most kaptam a hírt, hogy a munkáltatóm dec.31-én megszűnik.
Nem úgy megy. Fogalmazzunk úgy, hogy úgy tervezi. Hogy aztán mikor fog valójában megszűnni, azt csak az Isten (meg a kisvárdai csodarabbi) tudja. Ha csak most fognak hozzá a végelszámoláshoz, akkor három hónap szinte biztos, hogy nem lesz elég.

A te munkaviszonyod a cég megszűnésével egyidejűleg fog megszűnni. Az jár, ami rendes felmondás esetén járna: végkielégítés - ha egyébként jogosult vagy rá -, a felmondási idő felének megfelelő átlagkereset, a ki nem adott szabadságok pénzbeli értéke.
A közös megegyezés feltételei egyénenként eltérhetnek, és senkinek nem köteles a munkáltató ajánlatot tenni.

Anyanya # 2009.09.25. 14:12

Tisztelt Szakértők! Nagyon fontos lenne, hogy elmondják a véleményüket az alábbi eset kapcsán:
Határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezem. Amikor eljöttem szülni, a helyemre felvett kolléganő szintén határozatlan idővel 4, majd 6 órában dolgozott. Munkaköröm időközben átkerült egy másik intézményhez. Munkáltatóm abban a helyzetben volt, hogy a munkakört ellátót/ellátókat átvetethette volna… ekkor kolléganőm már 8 órásként volt feltüntetve!, s át is került az új intézményhez. (-Ez az egyik problémám.) Mikor kisfiam betöltötte a két évet, munkára jelentkeztem – szóban, telefonon, írásban, ajánlott levelekben… végül azt a választ kaptam, hogy nem áll módjukban foglalkoztatni. Sem bocsi, sem felajánlott munkakör, sem állásidő!!!… Hozzátették, hogy mondjam vissza a GYES-t, akkor kirúgnak és talán kaphatok végkielégítést, akkor lesz pénzem. (2001. óta dolgozom náluk, folyamatosan akadtak munkajogi problémák…) Tényleg, az ötlet óriási!

Nagy nehezen elhatároztam, hogy Munkaügyi Bírósághoz fordulok. Önök szerint van esélyem az állásidő kifizettetésére?
Azt szeretném kérdezni, hogy annak ellenére, hogy június 6-án érkezett a foglalkoztatásra vonatkozó nemleges válasz, akkor most indítva, tehát utólag is kérhetném az állásidő kifizetését?
Érdekelne, hogyha munkáltatóm kiküldetést akarna, én a kisfiamra, 1,5 órát meghaladó utazási időre... hivatkozva elutasítanám, akkor nem mondhatna e fel véletlenül rendkívüli felmondással? Mert ha felmondhatna, akkor inkább el sem indítom a pert, mert így legalább végkielégítést kaphatok.
Azt is szeretném tudni, hogy mekkora költségre számítsak perindításkor, illetve kérhetném e jogi segítő segítségét az esetleges peren kívüli megegyezéshez???

Segítségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.25. 16:25

Miért fordulnál a munkaügyi bírósághoz?

Anyanya # 2009.09.25. 19:13

Szerettem volna dolgozni menni, miután fiam betöltötte a 2 évet, de sajnos nem tudok. Egyrészt munkáltatóm nem vesz vissza, másrészt mivel mással töltették be a munkaköröm ő került át az új intézményhez. Munkáltatóm a Magyar Vöröskereszt egyik Megyei Szervezete, az intézmény ahol családgondozóként dolgoztam családsegítő és gyermekjóléti szolgálat volt. Ezt azért írtam csak le, mert talán így érthetőbb, a szolgálat megszűnt, de a munkáltatómnak több intézménye is van a közelben ahol képesítésemmel hasonló munkakört betölthetnék... A másik problémám, hogy az "új" intézmény vezetője édesanyám, hozzá tartozik a környéken az összes szociális területű munkalehetőség. Ezért érint még rosszabbul, hiszen ennél "tisztábban" nem kerülhettem volna át, máshogyan nicsen lehetőségem, de munkáltatóm kitolt velem. Azért "szeretnék" Munkaügyi Bíróságra menni, mert sem "állásom, sem álláslehetőségem" nincsen munkahelyem miatt, munkáltatóm elzárkózott mindenféle tárgyalási lehetőség elől arra várnak, hogy visszamondjam a GYES-t. Ha már így alakult, legalább állásidőt szeretném ha fizetnének - amennyiben lehetséges. (Értelmezésemben kellene.) A kiküldetést azért kérdeztem, mert fenyegetőleg elhangzott, hogy akadhat munka több megyével arrébb...

Válaszát előre is köszönöm!

Nilah # 2009.09.25. 20:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Közalkalmazottként(tanárként)dolgoztam határozott idejű szerződéssel,mikor terhes lettem a most 1.5 éves kisfiammal.A szerződésem lejárt,de még most kapom a gyedet januárig.Hitegettek a munkahelyen,hogy ne aggódjak,végezzek el a főiskolán egy másik szakot és bármikor visszavesznek,azonban nem így történt.Szeretnénk minél hamarabb kistestvért,azonban nem tudom,hogy kaphatok-e utána gyedet,vagy csak gyes-t,ha nem találok sürgősen munkahelyet.

Kérem segítsen!

Annmarie # 2009.09.25. 21:08

Tisztelt Szakértők!
Gyermekem 2.5 éves.Kapom utána a Gyes-t.Munkahelyemen kötelezhetnek-e az éjszakai műszakra?Kérhetem-e a munkaadómat,hogy a gyerek korára való tekintettel éjszakai műszakra ne osszon be?
Segítségüket előre is köszönöm!

Angers # 2009.09.26. 08:11

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Szeretném megtudni, hogy a kollektív szerződés szerinti legfeljebb évi 66 munkanapra szóló átirányítási időt a szabadság, táppénz csökkenti-e vagy a 66 munkanap tényleges munkában töltött napot jelent.

Előre is köszönöm válaszod!
Üdvözlettel: Angers

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.26. 08:22

A jogérzékem azt súgja, hogy a nem munkában töltött nap az nem "munkanap". A törváyn pedig 66 munkanapról ír.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.26. 08:23

Kedves Anyanya!

Bejelentetted írásban, konkrét dátummal, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot? Felmentettek írásban a munkavégzés alól?

Szunnyancs # 2009.09.26. 08:26

Kedves Szakértők!

Gyes alatt most félállásban tértem vissza a munkahelyemre, tanárként. A félállás miatt óráimat -emberségből- tömbösítették, így a 11 kötelező óra így oszlik meg: hétfőn 4, kedden 4, pénteken 3.

Három gyereket nevelünk. Kérhetem-e ebben az esetben a legkisebb betöltött 3 éve után a GYET-et?

Szunnyancs # 2009.09.26. 08:29

Még egy kérdés: ha félévkor az órarendváltozás miatt egyik napra mondjuk 5 óra esne, akkor mi lesz a helyzet? (tehát pl. hétfőn 3, kedden 5, pénteken 3.)

nandy # 2009.09.26. 08:37

Nilah:
A TGYÁS, GYED igénylésének egyik feltétele, hogy a szülés napján aktív biztosítással rendelkezz.
Szóval a második gyermek tervezése előtt jó lenne munkahelyet találni (ami egy kisgyermekkel sem könnyű, tudom). A munkáltatódnak nem kötelessége visszavenni, mert határozott idejű szerződésed volt.

nandy # 2009.09.26. 08:43

Annmarie:

Mt. 121. § (1) A 127. § (6) bekezdése a)-b) pontjában meghatározott munkavállaló éjszakai munkára [117. § (1) bekezdés d) pont] nem vehető igénybe. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.

127. § (6) Rendkívüli munkára nem vehető igénybe

  1. a nő terhessége megállapításától a gyermeke egyéves koráig,
  2. a gyermekét egyedül nevelő férfi a gyermeke egyéves koráig, valamint

Ettől érvényesen eltérni nem lehet.

Ennek alapján kötelezhet a munkáltató az éjszakai munkavégzésre, feltéve, hogy többműszakos munkarendben dolgozol. De kérni lehet, hogy tekintsen el ettől.

nandy # 2009.09.26. 08:47

Ha van Kollektív Szerződés, az rendelkezhet ettől eltérően is - számodra pozitív irányban -, nézz utána.

nandy # 2009.09.26. 08:51

Szunnyancs:

Cstv. 24. § (1) A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.
(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytatott keresőtevékenységnek kell tekinteni, ha a gyermeknevelési támogatásban részesülő személyt a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezései szerint a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatják oly módon, hogy a rendes és rendkívüli munkaidejének együttes mértéke egy naptári héten a 20 órát nem haladja meg.123

Szunnyancs # 2009.09.26. 09:46

Köszönöm, értem, ezt megtaláltam én is.
De engem különösen a második bekezdés érdekel. A heti összesített 20 óra akkor most vonatkozHAT rám vagy sem? Merthogy nem szombat és vasárnap, de mégis tömbösített munkaidő.