GYED, GYES, munkaviszony?


nandy # 2010.01.11. 12:20

Hetedhét:

Az ellátások alapját naptári napra számolják ki. Egyszerű példával:
Ha 182 napra kaptál összesen 1.000.000,-Ft-ot, akkor az egy napi kereset 1 MFt/182= 5.495,-Ft, ennek a 70%-a 3.846,-Ft/nap. 30 napos hónap esetén bruttó 115.380,-Ft lesz az ellátás (3.846,- x 30 nap).
A táppénz, GYED stb. nem számít bele a jövedelembe, tehát nem rontja le.

Ildikokusz # 2010.01.11. 10:39

Kedves Fórumozók!

Végzős főiskolai hallgató vagyok és nyugdíjpénztári témakörben írom a szakdolgozatom, amelyhez kitöltött kérdőívekre van szükségem.
Kérem, ha Ön vagy ismeretségi körében bárki változtatott már nyugdíjpénztárt (kötelező, önkéntes), akkor a következő linken elérhető kérdőívemet (18 egyszerű kérdés) legyen szíves kitölteni.

http://www.kerdoivem.hu/…v/269263064/

Kutatásomhoz nyújtott segítségét előre köszönöm!

Ildikókusz

hetedhet # 2010.01.11. 10:32

Kedves Nandy!

Köszönöm a gyors választ. Valószínű nem pontosan tettem fel a kérdést: azt szeretném tudni, hogy igaz-e az, hogy (a jelenlegi szabályokat figyelembe véve)ha idén születik az új baba, a tavalyi évi béremet veszik alapul a tgyás kiszámításánál, és ekkor csak tört évre (2009. június 2-től, amikor munkába álltam)számolják a 70%-ot? Vagy a gyed-et is hozzáadják a számításhoz? Vagy nem tört évre számolnak, hanem kiegészítik egész évre, mintha az lett volna a keresetem?

nandy # 2010.01.10. 22:10

Sajnos nincs kristálygömböm, így megjósolni sem tudom, milyen jogszabályok lesznek idén/jövőre.
Nem véletlen az irónia, manapság már havonta változnak oda-vissza a jogszabályok.

A jelenlegi helyzet szerint jogosult lennél a TGYÁS-ra éa a GYED-re is, két évig. Az ellátások alapja pedig főszabály szerint az előző évi kereset, feltéve, hogy az van legalább 180 napig, illetve hogy nem volt a biztosítási jogviszonyban 30 napnál hosszabb megszakítás.

hetedhet # 2010.01.10. 21:17

Kedves Nandy,

A TGYÁS számításáról szeretnélek kérdezni. 2009. június 1-ig Gyed-en voltam, június 2-től dolgozom. Még december közepén meg lett a 180 bérezett napom, munkaviszonyom 2001 óta folyamatos (biztosítási jogviszony). Kérdésem az, hogy vajon más (jelentősen több, több, kevesebb) tgyást kapnék-e, ha jövőre (2011) születne a következő baba, vagy mindegy? A gyedet is számolják a tgyásnál ilyenkor (ha idén születne) vagy csak a bérből indulnak ki?
Köszi, hetedhet

nandy # 2010.01.08. 10:34

Ha közeli rokonnak tett szívességről van szó, akkor talán még el is hiszik, de abban az esetben sem lehet rendszeresen "beugrani" helyette.

Egyébként teljesen életszerűtlen az, ha valaki ingyen dolgozik.

eszter.r # 2010.01.07. 12:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő lenne az én kérdésem:
Jelenleg Gyed-en vagyok június közepéig. Arról tudomásom van, hogy ez alatt nem vállalhatok munkát. De adódott egy olyan lehetőség, hogy néhány alkalomra helyettesítést vállalhatnék egy nyelvtanfolyamon. A probléma az, hogy ez egy pályázaton elnyert tanfolyam, amit időnként ellenőriznek és szerződés kell hogy legyen a tanárnak. Mivel én csak alkalmanként lennék helyettesítő és ezért pénzt nem kérek milyen szerződést tudnék írni a helyettesítendő tanárral.Létezik olyan hogy díjmentes helyettesítés? Ez csak egy megállapodás lenne, nem szerződés és nem megbízás? Remélem érthetően fogalmaztam. :) Nem szeretnénk, ha valamelyikünk is rosszul járna. ÉN a gyed-emet féltem a másik fél meg az állását, de lenne egy-két alkalom,amikor nem tudna jönni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.07. 11:06

Nem gond.

tike1980 # 2010.01.07. 10:41

Kedves nandy!
Azt szeretném kérdezni,hogy gyes mellett csak akkor mehetek vissza dolgozni ha a gyermekem vigyázása hivatalos helyen történik,tehát bölcsödében?Vagy akkor is vissza mehetek dolgozni ha a gyermek felügyelete mindíg meg oldott,tehát a gyermek édes apja vagy a mama vigyáz rá?
Mert sajnos nálunk nincs bölcsöde,viszont óriási szükségünk lenne arra,hogy én vissza tudjak menni dolgozni!
Válaszod előre is köszönöm!
tike1980

nandy # 2010.01.06. 16:09

igen, a gyermekek hatéves koráig jár a gyes.

ha gyes mellett dolgozol, az továbbra is csak a gyermek hároméves koráig véd meg. Ha nem dolgozol, akkor hat évig.

Szerintem mindenképpen foglalkoztatási kötelezettsége van, de hogy milyen munkakörben...

Felmondási védelem alatt is közölhető a felmondás, de a felmondási idő csak a védelem lejárta után kezdődhet el.

liany # 2010.01.06. 13:14

Kedves Hozzáértő!

Segítséget, információt kérek! Ikerbabákkal GYED-en voltam, 8 hónaposak (financiális szempontok miatt újra munkába kell állnom), jelenleg már a szabadságomat töltöm. Azt tervezem, hogy majd az ikrek 1 éves korától igénybe veszem a GYES-t a munka mellett.

  • Ez a GYES ikrek esetében iskolaköteles korukig tart?
  • A GYES-hez kapcsolódó védelem is eddig tart, ha tart, vagy "csak" a gyerekek 3 éves koráig?

Másik kérdés: a munkáltatóm -köztisztviselő vagyok- azt mondogatja, hogy nem köteles visszavenni GYES-GYED-ről visszatérve, és hogy ha vissza is vesz, az általam betöltött pozícióra sem köteles visszavenni. Jelenleg egy helyettes látja el az én munkámat.

  • ez valóban így van? Én nem így ismertem a vonatkozó jogszabályt, de azt állítják, változás volt benne.
  • Ha kiszervezték a státuszt alólam, fel kell-e ajánlaniuk valamit egyebet, ami a végzettségemnek is megfelel, vagy automatikusan felmondanak?
  • A felmondást szabadság alatt közölhetik-e, vagy a védettség kiterjed a szabadság idejére is?
  • Ha felmondanak, vagy nem vesznek vissza a helyemre, és más látja el más státuszon az én munkakörömet, perre vihetem-e jó eséllyel az ügyet?

Köszönettel: liany

dhtnk # 2010.01.06. 13:01

Dudo, köszi az infót! Eddig én is eljutottam, elvileg olyan 2 hónapra elég a szabi, ha jól emlékszem az elsőnél ennyit vettem ki. De mikor érdemes kivenni, a tanévkezdéstől visszaszámolva? Vagy ahogy lejárt a gyed? mert kb 5 hónapot (kicsit kevesebb) kell áthidalnom, még mindig marad 3, amire keresnék megoldást. Apa gyesen + nekem táppénz? Ez működik, hogy gyedről táppénzre munka nélkül? Valaki ezt mondta, de ez szerintem így nem megy. Vagy gyed után kivenni a szabit, utána táppénz? Vagy egyszerűen 3 hónapot bírjak ki, örüljek, hogy van hová visszamennem?
Köszi: dhtnk

benibaba78 # 2010.01.05. 16:32

Igértem, hogy beszámolok mi volt a cégnél. Január 10. a gyed lejárata, 11-től szabin vagyok, a pontos napok számát még nem tudták megmondani a bérszámfejtők. kb. 35-40 nap állitólag. Utána 15 nap betegszabi és a főnököm azt mondta, hogy kiharcol nekem pár havi bért, kompenzáció cimén. Addig még egyszer beszélünk, hogy mire jutott az egyezségem terén a tulajokkal.
Köszi a segitséget Nandy mégegyszer.

erkaberka # 2010.01.05. 16:06

Tisztelt Szakértő!

Február végére várom első gyermekemet.
2009.október 2-a óta táppénzen vagyok,elvileg.Azért csak elvileg,mert én becsületesen leadtam a munkáltatómnak kéthetente az orvostól kapott táppénzes papírjaimat,de ma jutott tudomásomra,hogy a munkáltató az első ilyen papírt "elhagyta",a többit pedig le sem adta.Másfél évig volt munkaviszonyom a cégnél.Mit tehetek most?A munkáltatóm azt kérte,hogy kérjek egy másolatot az általa elhagyott papírból az orvostól.Én attól tartok,hogyha adna én már akkor sem számíthatok juttatásra.Jogos a félelmem?Vagy attól még,hogy később lesz leadva számíthatok a pénzre?
Nagyon köszönöm válaszát,tisztelettel:
Vajda Erika

nandy # 2010.01.05. 15:35

dudo:

  1. Valóban, a táppénz nem lesz alapja a GYED-nek stb... de jogszerző időnek számít. Tehát 12 havi biztosításod van, 10 havi jövedelem lesz az alap. De ezt az összeget nem 12 hónapra veszik, hanem 10 hónapra, ami kedvező.
  2. Ha elég a tp. összege, akkor érdemes szülésig kitartani.
  3. Ennek a kérdésnek a megválaszolásához minimum kristálygömb kellene... Még azt sem tudni, mi lesz május után...
nandy # 2010.01.05. 15:32

Gangi:

Főszabály szerint az igénylés évét megelőző évi jövedelem az alap. Ha az nincs 180 nap, akkor az igénylést megelőző időszakból keresnek 180 napot.

Ha így sincs meg, és ennek oka az, hogy az igénylő az irányadó időszakban táppénzen, gyes-en stb. volt, akkor annyi napot vesznek figyelembe, amennyi ténylegesen van (ha 5-10 nap, akkor annyi). De mivel nincs 180 nap, így a TGYÁS összege is limitálva van.

dudo8 # 2010.01.05. 15:24

Kedves dhtnk!
Bocs, hogy én írok, de kiveheted a szabadságodat, amit a 2 év GYED alatt nem vettél ki és az nem kevés nap! Én is tanár vagyok és a kislányommal annak idején májustól voltam emiatt szabadságon! Tehát kérdezd meg a munkáltatódat, hogy mennyi napod van és az meddig elég! Mondjuk agusztustól már amúgyis dolgoztok!
dudo8

dudo8 # 2010.01.05. 14:28

Kedves Szakértő!
Jelenleg táppénzen vagyok november 9-től, mert március 13-ra vagyok kiírva a kisbabámmal. Tanár vagyok és röhejes (ly?), de ugyanannyi a táppénzem, mint amennyit kerestem (pedig már 60 %). Ezért döntöttem úgy, hogy inkább itthon leszek.
Azt szeretném megtudni, hogy mire számíthatok a következő hónapokban, mert ha jól tudom, akkor nekem még marad a régi felállás, azaz 2 év GYED + egy év GYES. De:

  • 1. A táppénz miatt az utolsó két hónap nem számít bele az éves jövedelmembe, azaz 10 hónapi keresetemet osztják 12 felé és csak ennek a 80 %-a lesz idén már a Szülési szabadság, illetve 70%-a a GYED?
  • 2. Hogy javasolja, a szülési szabadság kivételét? -Szülés előtt vagy inkább szülés után?- Hogy járok jobban?
  • 3. Szeretnénk majd 3. babát is (ez lesz a 2.) és nem akarok visszamenni dolgozni (100 ezer Ft-ot kerestem 3 szakos -mat-fiz-kémia- egyetemi végzettségű középiskolai tanárként és osztályfőnökként-nevetséges). Mikorra tervezzük a születését, hogy anyagilag se legyen nagy visszaesés! A GYES mellet simán éhenhalnánk a hitelek és egyebek miatt!!!

Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel: dudo8

dhtnk # 2010.01.05. 14:19

Kedves nandy!

Áprilisban lesz 2 éves a lánykám, akkor ugye lejár a gyedem, szeptemberben megyek vissza dolgozni (iskola). A köztes időben kötelező jelleggel éhen kell halni, vagy van valami lehetőség (halkan mondom, kiskapu), hogy törvényes keretek között valami pénz járjon nekünk?
Köszönettel: dhtnk

Gangi # 2010.01.05. 13:29

Kedves Nandy!

Kérdésem a következő:

2008. júl. 4-én született a lányom. 2 éves korában, azaz 2010. júl-ban visszamegyek dolgozni.
Kiveszem a felgyűlt szabim, majd dec. végig (ahogy kijön a 180 nap) dologoznék. (a munkáltató nem tud munkát biztosítani, és így ebben egyeztünk meg) Ez alatt terveink szerint teherbe esek,és akkor 2011. első hónapjaiban táppénzen lennék a szülésig. Ebben az esetben a szülés után a tgyás és majd a gyed a 180 nap alatti bérem alapján számol vagy kevesebb lesz a táppénz miatt? a tgyás szülés előtt 2 vagy 3 hónappal vehető már igénybe?

Várom mielőbbi válaszát!

Köszönettel

Andáné Angéla

Gangi # 2010.01.05. 13:27

Kedves Nandy!

Kérdésem a következő:

2008. júl. 4-én született a lányom. 2 éves korában, azaz 2010. júl-ban visszamegyek dolgozni.
Kiveszem a felgyűlt szabim, majd dec. végig (ahogy kijön a 180 nap) dologoznék. (a munkáltató nem tud munkát biztosítani, és így ebben egyeztünk meg) Ez alatt terveink szerint teherbe esek,és akkor 2011. első hónapjaiban táppénzen lennék a szülésig. Ebben az esetben a szülés után a tgyás és majd a gyed a 180 nap alatti bérem alapján számol vagy kevesebb lesz a táppénz miatt? a tgyás szülés előtt 2 vagy 3 hónappal vehető már igénybe?

Várom mielőbbi válaszát!

Köszönettel

Andáné Angéla

nandy # 2010.01.05. 12:36

Bogi:
Kiadhatja a munkáltató a 2010. évi szabidat is, de ha nem akarja, nem kötelezhető rá. A cafeteria is csak adható, meg kell nézni a belső szabályozást, vagy a Kollektív Szerződést (ha van).

Az első babádat várod, tehát értelmetlen a tervezett másodikról beszélgetni, hisz annyi minden változhat még. A TGYÁS és a GYED alapja is a tavalyi jövedelmed lesz, tehát ebből a szempontból lényegtelen, hogy idén veszel-e kis szabit vagy sem.
Illetve akkor lehet érdekes, ha tavaly nincs legalább fél év bérezett napod.

nandy # 2010.01.05. 12:33

tücsök80:

Anyagilag biztosan jobban járnál azzal, ha munkabért kapnál, mert a táppénz csak a szerződés szerinti bér 60%-a lenne.
De ha táppénzre mész, akkor is járni fog a TGYÁS és a GYED.
A TGYÁS alapja a 2009. évre fizetett szabadság és betegszabadság lenne, a GYED-é szintén az, plusz a 2010-ben fizetett betegszabadság. Mindkét esetben max. a minimálbér kétszerese lehet az alap.

Bogi61 # 2010.01.05. 11:52

Kedves Nandy!

Köszönöm válaszodat, de sajnos még mindig nem kerültem képbe a jelenlegi lehetőségeimmel kapcsolatban. Az világos, hogy nem kötelező a 2010-es szabadságot a munkáltatónak kiadni, de kérelem, egyedi elbírálás alapján lehetséges e (ezzel együtt gondolom jogosult lennék a Caffeteria juttatásra is)? Visszamenőleg a táppénz megszüntetése és a szabadság januárban januárra még intézhető?

Jelenlegi szabályozás alapján, ha a 2. gyermeket vállalnám az első gyerek GYED-ének 2. évében, ugyanúgy a maximum GYED-et kapnám, mint az elsővel, vagy vissza kellene mennem dolgozni, ill. a felgyülemlett szabimat kivenni és csak ekkor kapnám a maximum GYED-et (még ha nincs is meg a 180 bérezett nap), vagy ez az összeg szempontjából nem lényeges?

Nagyon köszönöm!

tücsök80 # 2010.01.04. 18:01

Tisztelt Szakértő!

Sürgős (SOS) segítséget szeretnék kérni!
2002 jan. 22.-e óta vagyok állományban egy cégnél.
2004 dec.13.-án született első gyermekem, aki után tgyás majd gyed járt.
2006 jún.29.-én megszületett a második gyermekem, ő utána is járt tgyás,gyed, majd gyes egészen 2009 06.29.-ig.
Ezután a cég kiadta a szabadságomat 2009.09.23.-ig,
én megszakítottam betegállománnyal 2009,09,24-től 2009,12,13-ig, majd a többi szabimat is kivettem.
2009.12.23.-án kiderült, hogy terhes 8 hetes terhes vagyok.
A munkahelyemen nem tudtam szólni senkinek,mert az illetékesek már szabadságon voltak.
2010.01.04.-vel kezdtem volna meg a munkámat, elmondtam a terhességemet,de erre sem tudtak biztatót mondani.
Annyit mondtak,jelenleg nem tudnak hova tenni,így próbáljak elmenni betegállományba.
Pedig én dolgozni mennék nem táppénzre.
Én úgy tudom ha nem tudnak munkát biztosítani akkor állásidőt kell fizetniük.nem szeretnék táppánzre menni.
Szeretném a segítségét kérni hogyan lehet ezt megoldani, mert a cég egyenlőre semmire sem akar hajlandó lenni.
Milyen megoldás lehetséges még ha van ilyen?
Hogy járok jobban?
Jogosult leszek-e tgyás,gyed-re?

válaszát előre is köszönöm!