GYED, GYES, munkaviszony?


Anyanya # 2009.09.26. 12:07

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Igen, több ajánlott levélben is bejelentettem, hogy: "... fizetés nélküli szabadságomat - az eredetileg kért időpont előtt – a lehető leghamarabb megszüntetni, munkába állásomat legkésőbb július 6-ával engedélyezni, illetve biztosítani szíveskedjen..." Az első levél kelte június 4., azért gondoltam legkésőbb a július 6-át, mivel a fizetésnélküli szabadság megszüntetésre vonatkozóan jogszabályi határidőt nem találtam, s mivel a szabadság kivételekor ott van a kitétel, hogy a tervezett nap előtt legalább egy hónnappal köteles vagyok szólni, így nem akartam, hogy ez támadható legyen - másrészt bíztam benne, hogy ajánlanak valami mást, legyen idejük átgondolni.
Munkáltatóm válasza június 30-ra visszadatálva (kb 3 héttel később érkezett): "A fizetés nélküli szabadság megszüntetésére vonatkozó kérelmével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom." .... munkáltatóm fenntartásában működő munkahelyem megszűnt, 2 kistérségi társulás vette át, "így az Ön munkaköre nálunk 2009. 01. 01-vel megszűnt. Ezúton tájékoztatom arról, hogy jelenleg más munkakört Önnek felajánlani nem áll módomban!" Konkrétan nem azt írta, hogy felment, de végeredményben mégiscsak. Nem?

Ön szerint van esélyem az állásidő kifizettetésére?
Azt szeretném kérdezni, hogy annak ellenére, hogy június 6-án érkezett a foglalkoztatásra vonatkozó nemleges válasz, akkor most indítva, tehát utólag is kérhetném az állásidő kifizetését?
Érdekelne, hogyha munkáltatóm kiküldetést akarna, én a kisfiamra, 1,5 órát meghaladó utazási időre… hivatkozva elutasítanám, akkor nem mondhatna e fel véletlenül rendkívüli felmondással? Mert ha felmondhatna, akkor inkább el sem indítom a pert, mert így legalább végkielégítést kaphatok.
Azt is szeretném tudni, hogy mekkora költségre számítsak perindításkor, illetve kérhetném e jogi segítő segítségét az esetleges peren kívüli megegyezéshez???

Segítségét, válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.26. 19:04

Ez, sajnos, nem minősül a munkavégzés alóli felmentésnek. (Konkrétan egy jó nagy marhaságnak minősül, de joghatása nincs.)
A bírósághoz fordulás előtt le kellene ezt játszani szabályosan, nem adva nekik olyan magas labdát, hogy "kérelem", meg hogy "engedélyezze".
Az állásidő a törvény szerint jár, hogy a munkáltatón mit lehet behajtani, azt én nem tudhatom. A rendkívüli felmondás valószínűleg jogellenes lenne.

(Megjegyzem, ha nem csak a munkakör szűnt meg, hanem a munkáltató is, az más helyzet.)

Anyanya # 2009.09.26. 19:15

Köszönöm válaszát. Hajrá, nekem!

krika # 2009.09.26. 19:59

Kedves Szakértők!

Az alábbi dologban kérném a segítségeteket:

GYED-en lévő kismama vagyok, 2008. február 4-én született a kisfiam, 2007. június 21-től táppénzen voltam a szülés időpontjáig (veszélyeztetett terheség miatt), azután szülési szabadság (24 hét), majd jelenleg GYED. 2010. február 5-től GYES mellett 8 órában szeretnék visszamenni a munkahelyemre.
A visszavétellel nincs is gond, de a szabadságom elszámolásával már annál inkább! Egyik nap ezt mondják, a másik nap azt... Közalkalmazott vagyok, (3-as szorzó), Tehát az alap szabim elvileg 20+3 nap. Kérhetem-e már a gyermek után járó szabadság elszámolását is? Összesen kb. hány napra számíthatok? Ez azért lenne fontos, mert akkor pontosabban tudnám a tényleges munkába állás napját, ami a kifiam elhelyezése szempontjából lényeges.

Másik kérdésem az lenne, hogy tudomásom szerint, a közalkalmazottaknál 3 évente nő a szorzó, és ezt a magasabb szorzót már az adott év első napjától alkalmazni kellene. Engem sajnos mindig szeptember 27-én "raktak át" magasabb szorzóba. Kérhetem visszamenőleg az ez által elmaradt béremet???
Ráadásul nem kaptam soha megújított munkaszerződést.

Mi az, amire figyelnem kell a munkába /vissza/ álláskor, mint GYES mellett dolgozó kismama? Nem szeretném, ha valamiben átvágnának. Sajnos hajlamosak rá!

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Krika

Nilah # 2009.09.28. 10:58

Köszönöm a válaszát Nandy!

kerika1 # 2009.09.28. 12:22

Tisztelt szakértő!

Szeretném a start plusz kártyát kiváltani, de nem egyértelmű a számomra, hogy én igényelhetem-e? Az utolsó munkaviszonyom kezdete 2007. április 01, 2007 októberében szültem és most szeretnék visszamenni dolgozni

  • ha a régi helyemre megyek vissza akkor a lentiek alapján kiválthatom?

APEH oldalról másolva:A START PLUSZ kártya igénylésének időpontjában foglalkoztatási jogviszonyban álló személy két esetben jogosult a kártya kiváltására.

1. START PLUSZ kártya igénylése esetén olyan foglalkoztatási jogviszonyban áll, amely
2007. július 1-jét megelőző időpontban keletkezett, és ez a jogviszony gyermekgondozási
segély (a továbbiakban: gyes), gyermekgondozási díj (a továbbiakban: gyed),
gyermeknevelési támogatás (a továbbiakban: gyet), valamint az ápolási díj folyósításának

megszűnését követő foglalkoztatásnak minősül.
2. Jogosult a kártya kiváltására az igénylő abban az esetben is, ha ugyanezen foglalkoztatási
(ösztöndíjas foglalkoztatási) jogviszonya 2007. július 1-jén vagy azt követő időpontban szűnt
meg, és azóta nem létesített újabb jogviszonyt”

  • amennyiben új munkahelyet keresek és megszakad a munkaviszonyom akkor jogosult leszek a kártyára, de figyelve, hogy a gyes igénylése előtt megszüntetem a munkaviszonyomat, a gyes alatt már nem lehetséges?

SZMM oldalról másolva:„ a gyermek 1 éves korának betöltése után, a gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy a GYES, GYED, GYET, családtag ápolásának időszakára igénybevett fizetés nélküli szabadság, illetve távollét alatt megszűnt a munkaviszonya, nincs (vagy a gyes folyósítása előtt sem volt) munkáltatója.”

4 órában szeretnék visszamenni dolgozni jár-e táppénz ill. a szabadságnak logikusan a fele jár vagy más jogszabály vonatkozik a gyes mellett dolgozókra?

Köszönettel:
Kerika

nandy # 2009.09.28. 13:26

Jár a START-Plusz kártya.

Részmunkaidős foglalkoztatás esetén is teljes napra jár a szabi, táppénz.

Ha gyes mellett dolgozol, csak annyi napra jár táppénz, amennyi napot le is dolgoztál.

péntek # 2009.09.29. 10:32

Kedves Dödölle 1!
Szeretném kérni a segítéségét. Szeretném tudni,hogy a GYED.GYES ill a vállalkozó-i időszak a tanulmányi idő munkaviszonynak számít-e ? Ha közalkalmazottként fogok dolgozni kivehetik-e ezeket az időszakokat a besorolásnál?
Köszönöm előre is válaszát.
Üdv
péntek

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.29. 11:18

Az attól függ, mikor voltak ezek az időszakok. Ha 2003 után, akkor nem számítanak bele a közalkalmazotti jogviszonyba. (Kivéve azt a gyermegnevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot, amely alatt közalkalmazotti jogviszonyban álltál.)

De mi köze ennek a gyed, gyes témájához?

Annmarie # 2009.09.29. 11:35

Köszönöm a segítséget Nandy!

péntek # 2009.09.29. 11:42

Köszönöm kedves Kovács Béla Sándor!
Észrevettem,hogy rossz helyen tettem fel a kérdést.
Még is köszönöm a választ!
Üdv
Péntek

péntek # 2009.09.29. 11:46

Még egy kérdés.
Ha a gyermek hosszan tartó betegsége miatt kellett GYES-t igénybe venni? Akkor mi a helyzet? Akkor ezek szerint a 2003 év előtti részt be kell hogy számolják munkaviszonyba?
Köszönöm a választ lőre is!!!
Péntek

Bulma # 2009.09.29. 12:00

Júniusban végeztem el a szakközepet, Júliustól már meghatározott időre közalkalmazottként elhelyezkedtem./ez így folyamatos jogviszonynak számít-e/
Gyermeket szeretnénk, de nem tudom, hogy most 1év vagy 180 munkanap kell-e,( mi változik 2010 után ) Ha bejelentem a terhességemet, akkor megszüntethetik a közalkalmazotti jogviszonyomat? És ha nem hosszabbítják meg a szerződésem, akkor mennyi lesz később a GYES-em?
Volt egy vetélésem is, ha a munkaviszony alatt elmegyek táppénzre veszélyeztetett terhesként, változik e a támogatás összege?

Köszönöm a választát.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.29. 12:33

Minden 2003 előtti munkaviszony, szolgálati jogviszony beleszámít a közalkalmazotti jogviszony idejének a számításába, ide értve a gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadság idejét is. De az ilyen fizetés nélküli szabadság akkor is beleszámít, ha 2003 után volt - ha a dolgozó közalkalmazotti jogviszony alatt vette igénybe.

péntek # 2009.09.29. 12:58

Köszönöm ,sokat segített!
Üdv
Péntek

Divina # 2009.09.29. 16:33

Tisztelt szakértő!

Az alábbi ügyben kérnék segítséget:
Májusban született babánk után jelenleg TGYÁS-t kapok, októbertől leszek GYED-en.
Férjem barátjával közös Bt., vagy Kft. alapításán gondolkozunk.
Az lenne a kérdésem, hogy ez befolyásolja-e a GYED összegét, illetve az alapítást követően jogosult vagyok-e továbbra is a GYED-re?
Amennyiben igen, akkor számít-e, hogy Bt.-t, vagy Kft.-t alapítunk, illetve a Bt.-ben beltag, vagy kültag leszek?

Válaszokat előre is köszönöm.

nandy # 2009.09.29. 17:27

GYED mellett nem lehet keresőtevékenységet folytatni.
De az nincs tiltva, hogy tulajdonos legyél egy cégben, és onnan akár osztalékot vegyél fel.

Személyes közreműködés /tényleges munkavégzés/ esetén viszont már ugrik a GYED. Ezért arra kell figyelni, hogy a cégben legyen másvalaki, aki tevékenykedik, és ha a tevékenység folytatásához engedély, végzettség is szükséges, akkor azzal rendelkezzék.

Bt. helyett én inkább Kft.-t javasolnék, de teljesen más okból.

kerika1 # 2009.09.30. 13:03

Kedves nandy köszönöm a válaszát!

Kerika

escargot # 2009.09.30. 14:20

Bt. helyett én inkább Kft.-t javasolnék, de teljesen más okból.

Miért jobb a Kft, mint a Bt?

kisgang # 2009.10.10. 07:59

Tisztelt Szakértő!

A nejemnek 2009.12.28.-án jár le a GYES-e (TGYÁS 1.5év GYED 1év GYES). Eredetileg egy munka közvetítő cégnél áll alkalmazásban a mai napig. Telefonon érdeklődtünk , hogy van-e lehetőség arra, hogy visszamenjen dolgozni idő előtt, de erre elutasító választ kaptunk, mondván "nincs munka,világválság,stb...". Lenne egy másik cég aki lehet ,hogy alkalmazná, de a jelenlegi munkaadónál nem szeretne felmondani, mert akkor elesne a végkielégítéstől. Egy-két kérdésem lenne amikre nem igazán találtam választ a fórumon.

1.Így, hogy munkaviszonyban van egy céggel és GYES alatt lehet dolgozni , el mehet -e egy másik céghez dolgozni 4 esetleg 8 órában? Ha igen hogyan?

2.A jelenlegi munkaadójánál felgyülemlett szabadságot kiadhatja-e akkor is, ha mi ragaszkodnánk az azonnali, mármint 2009.12.29.-i munkakezdéshez és a szabadság kifizetéséhez?

3.Ha fel akarnak neki mondani pl: közös megegyezéssel mi a legkevesebb amit mi ebből nyernénk ill. nyerhetnénk?

4. Időközben volt bérfejlesztés és ha visszamegy dolgozni a jelenlegihez akkor csökkentheti -e a munkabérét pl. minimálbérre vagy a munkaidejét csökkentheti -e pl. 4 órára mondván nincs munka?

Köszönöm válaszát!

nandy # 2009.10.10. 08:21
  1. Igen, vállalhat munkát más cégnél, főleg hogy a jelenlegi munkáltatója nem akarja foglalkoztatni (ami egyébként kötelessége lenne!).
  2. A szabadságot ki kell adni, pénzben megváltani csak a munkaviszony megszűnése esetén lehet. Kérni kell, hogy 12.29-től kezdjék el kiadni a szabikat, ami természetesen bérfizetési kötelezettséggel is jár.
  3. Itt van némi fogalomzavar. Vagy a munkáltató felmond, vagy közös megegyezéssel bontják fel a szerződést, utóbbihoz mindkét fél akarata kell. Azt megjegyezném, hogy a felmondási védelem letelte után rendes felmondással is megszüntethető a munkaviszony, valós indok lehet az, hogy nincs munka.

Közös megegyezésnél az jár, amiben a felek megegyeznek, sem több, sem kevesebb.

4. Ha volt bérfejlesztés, akkor annak megfelelően rendezni kell a nejed bérét is, és már az emelt bérrel kell fizetni a szabadságot, végkielégítést stb.

A munkaidőt módosítani csak kétoldalúan lehet, nem kötelező beleegyezni.

nandy # 2009.10.10. 08:26

Arra viszont ügyelni kell, hogy a munkavállalónak is van kötelezettsége, mégpedig a munkavégzés.
Tehát ha letelik az előzetesen írásban (!) engedélyezett szabadsága, köv. naptól munkavégzési kötelezettsége van a régi munkáltatójánál, hacsak előtte írásban fel nem mentik a munkavégzés alól, vagy fel nem mondanak neki.
Ez akkor okozhat gondot, ha közben ő másik helyen már dolgozik, hiszen egyidőben nem lehet két helyen... Az igazolatlan távollét pedig rendkívüli felmondást is megalapozhat, mely esetben nem jár semmi.

Tehát alaposan át kell gondolni, talán tényleg a közös megegyezés lenne a legjobb. De a végkielégítést, szab. megváltást, felmondási időre járó bért kérni kell.

marley # 2009.10.10. 18:02

Tisztelt Szakértő !

Azt szeretném megkérdezni, hogyha a gyes után felmondanak, akkor a felmondási idő alatt lehet e másik munkaviszonyom, vagy csak annak letelte után. A végkielégítés ideje alatt, ha nem találok munkát be lehet e jelentkezni a Munkaügyi Központba, vagy sem. És ha annak letelte után sem találnék, akkor mennyi munkanélküli segély jár majd.

Előre is tisztelettel és köszönettel.

nandy # 2009.10.10. 18:08

Lehet dolgozni a felmondási idő alatt, ha a munkáltató felmentett a munkavégzés alól. Munkanélkülire viszont csak utána mehetsz. A végkielégítés nem érdekes.

Az álláskeresési támogatás folyósítása két szakaszra tagolódik. Az első szakaszban – amely a folyósítási idő feléig, de legfeljebb 91 napig tart – a folyósítás maximális összege az álláskereső korábbi átlagkeresetének 60 százaléka. A folyósítás második szakaszában ez az összeg egységesen a minimálbér 60 százaléka.

További infó itt:
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

marley # 2009.10.10. 21:56

Köszönöm szépen a választ.