GYED, GYES, munkaviszony?


pazs # 2009.10.11. 09:51

escargot: mert a bt-ben fogalmilag mindig van egy személy, aki a társaság kötelezettségeiért személyesen a teljes vagyonával felel. Kft. esetében a teljes személyi felelősség a tagsági viszonyra tekintettel rendkívül szűk körű és még nem hallottam, hogy bárkinél megállapították volna. És aki nem tudja a kft. alapításához minimálisan szükséges 500.000,- Ft-nyi törzstőkét összeszedni, az inkább ne alapítson teljes személyes felelősséggel járó betéti társaságot (aminél egyébként nincs minimális kezdeti tőke, akár 20.000,- Ft-tal is alapítható).

kisgang # 2009.10.12. 09:48

Köszönöm a válaszát!

Anyanya # 2009.10.14. 13:40

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy ha GYES miatt felmondási védelem alatt állok, munkára jelentkeztem, munkaköröm megszünt, munkáltatóm (fogát szívva) sokadszorra állásidő Munkaügyi Bíróság általi megállapításától félve ajánl egy másik munkakört (ami tv.ileg megfelelő)amit én nem fogadnék el, akkor felmondhatna-e nekem, vagy tarthatja e tovább a fizetésnélküli szabadságot, kérhető e ettől függetlenül állásidő a fennmaradó elvi védettség idejére? Munkaszerződéssel rendelkezem, szabadságom, bérem Kjt. szerint, felmentés Mtk. szerint, de ez ügyben nem szabályozott, hogy Mtk vagy Kjt. érvényes. Megítélésem szerint Kjt. tekintetében csak a végkielégítést befolyásolná... De a Mtk szerint???

A másik elvi kérdésem, hogy Gyes folyósítása és 8 órás munkaviszony mellett lehetne e táppénzt (nem a gyermek ápolásának céljából, hanem saját megbetegedés miatt) igényelni!? Mármint a táppénzt nem zárja e ki a gyes folyósításának ténye... Illetve ha lehet, akkor annak a munkabér vagy a Gyes összege az alapja???

Utolsó kérdésem az lenne, hogy nincs e törvényi akadálya, hogy összegyűlt szabadságom kivételével kezdődjön a munkába állás.

Előre is köszönöm a válaszokat.

nandy # 2009.10.14. 14:21

Ha a törvény szerint megfelelő munkakört tud felajánlani, akkor szerintem azt el kell fogadnod...

Nem igazán értelek, nekem úgy tűnik, hogy te mindenáron munkavégzés nélkül szeretnél pénzhez jutni...

A másik kérdésedre a válasz: igen, lehet gyes mellett is táppénzre menni, de csak annyi napra, ahányat a gyes időszaka alatt munkában (vagy szabin, betegszabin) töltöttél. És az alapja a minimálbér lesz.

A szabadságot nem hogy lehet, hanem kötelező a munkábaállástól számított 30 napon belül kiadni. Mivel az összegyűlt szabi letöltése általában több mint egy havi távollétet jelent, ezért praktikusan a munkábaállás napjával ki is adják.

Anyanya # 2009.10.14. 20:49

Nandy!
Köszönöm válaszod.
Igazad van, jelen esetben tényleg a pénz része érdekel a dolognak. A helyzetem ismeretében szerintem más is így lenne vele, csak nem írtam előzményeket, mert a jogi fórum összes topikját megtölthetném vele. Röviden: 6 évig dolgoztam aktívan szívvel, lélekkel, szabadidőmet, pénztárcámat áldozva, személyemet lejáratva két kistérség vezetősége előtt munkahelyemhez való lojalitásom miatt (ennyit a munkalehetőségek kilátásairól), miközben minimális munkafeltételek sem voltak biztosítva (lásd pl. utazási költség hiányos térítése, munkahelyi ügyekben saját számítógép, nyomtató, írószer, telefon használat költségével együtt, szabadidőben saját költségből m.helyi tevékenyég…), 0 szakmai támogatás, ellenőrzés, más helyett munkavégzés, folyamatosan késő, kiszámíthatalan, vagy éppen hónapokig nem fizetett munkabér (holott állami normatívából működtünk… volna, ha nem másfelé is folyt volna), tv.telenség tv.telenséget követett, szakmai képesítések érdekes felhasználása, évekig késő átsorolások, jogos juttatások megtagadása… és ezek csak úgy hirtelen jutottak eszembe szösszenetként. Akkor telt be a pohár, amikor munkaköröm átvette egy másik intézmény, s vele együtt munkáltatóm – név szerinti -kikötésére a „helyettesítő” (határozatlan idejű) kolléganőt is… Munkára jelentkezésem után kb „százszori” megkeresésemre közölték, hogy mondjam le a gyest, akkor kirúgnak, lesz pénzem, munka nincs. Tehát 5 hónap után, azt követően, hogy írásban közöltem, ha nem hajlandók kommunikálni, kénytelen leszek a Munkaügyi bírósághoz fordulni, hirtelen lett egy állás. Nyilvánvaló, hogy nem szeretnék náluk dolgozni (hasonló körülmények közé ráadásul vezetői beosztásban…, másrészt a bejárás miatt nem tudnám fiam bölcsibe vinni, hozni), de az is, hogy ők sem szeretnének foglalkoztatni (lesni fogják minden lépésem, hogy kitehessenek…) Azt hiszem, így kicsit érthetőbb a keserűség…

nandy # 2009.10.15. 05:58

Anyanya: a törvény védi a kismamát, de amit te tervezel, az joggal való visszaélés lenne, ráadásul szerintem jogtalan is.

Azért van a kötelező foglalkoztatás, állásidőre fizetendő bér, hogy ha a kismama dolgozni szeretne, mert pénzre van szüksége, akkor azt meg is kapja.

Ha a munkáltatód végül felajánlott egy megfelelő munkakört, és azt te nem fogadod el, akkor kénytelen leszel továbbra is fizetés nélküli szabin maradni. Vagy igazolatlan távollét miatt kirúgnak. Szóval légy észnél!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.15. 07:34

Azt hiszem, félreérted a kérdező - valóban félrevezetően fogalmazott - mondandóját. Szerintem, amikor a "törvénynek megfelelő" munkakörről ír, azt úgy érti, hogy megfelel a végzettségének, egészségügyi állapotának. Ez azonban kevés. Az új munkakör szerződésmódosítást igényel, abba pedig a munkavállaló nem köteles belemenni. Ha viszont nincs módosítás, akkor a munkáltató az eredeti munkakörben köteles foglalkoztatni a munkavállalót - vagy fizeti az állásidőt.

Amúgy igazad van.

Anyanya # 2009.10.15. 20:07

Igen, képzettségnek, egészségi állapotnak megfelelő, de pl. utazási idő tekintetében már tv.ileg is necces, gyakorlatilag meg nem igazán tudom, hogy oldom meg fiam bölcsizését... arról ne is beszéljünk, hogy amíg munkahelyem "gondolkodott", betelt a bölcsi, ma kérdeztem, létszámstop van.
Nandy! Azt félreérted, hogy nem szertnék dolgozni, illetve, hogy nincsen szükségem pénzre. Ha minden ugyanúgy lenne, akkor - bár nem olyan szívesen - szintén visszamennék dolgozni, mivel gyermekkel az utazás is megoldható lett volna és nem lenne más választásom. Azt az apróságot megemlíteném, hogy munkahelyem tv.telen eljárása miatt nem dolgozhatok most az álommunkahelyen, ahol minden tv.esen, normálisan zajlik, ideális munkakörülmények között - ráadásul helyben is van. Jogtalan, hogy átgondolom a törvényi lehetőségeim és ehhez segítséget kérek???!!!
Az új munkakörről még nem döntöttem - borsózom tőle - de ha munkahelyem miatt lehetne hosszútávon gondolkodni, akkor mégis ez lenne az egyetlen lehetőségem... Teljesen más feladatok, ugyanolyan körülményekkel, egy süllyedő hajón küzdeni...
Köszönöm a válaszokat!

marley # 2009.10.15. 20:41

Tisztelt Szakértő !

December közepén a kisfiam betölti a 3. évét, és ezért a munkáltatóm felhívott , hogy mire számithatok.Azt mondta, hogy mivel nincs hely, ezért nem tud tovább alkalmazni.Azt mondta, hogy benne lesz a felmondásomba az, hogy a munkáltató mond fel, és az is , hogy mi jár még.Azaz egy gondom van, hogy az is benne lesz, hogy mindenről megegyeztünk vagyis az , hogy közös megegyezés. Azt szeretném megtudni, hogyha benne lesz, hogy Ő mond fel és hogy mi jár nekem , akkor van e jelentősége a közös megegyezés kifejezésnek.

Tisztelettel és köszönettel.

nandy # 2009.10.16. 06:57

marley:

Beszélhetünk munkáltató általi rendes felmondásról, ill. beszélhetünk közös megegyezésről. De ez két teljesen különböző dolog!
Rendes felmondás esetén a munkáltató köteles kifizetni a törvényben szabályzott juttatásokat (végkielégítés, felmondási idő, szab. megváltás). Közös megegyezés esetén csak azt fizeti, ami a megállapodásban benne van.
Míg rendes felmondás esetén lehet utólag vitatkozni, ha bármi gond adódik, közös megegyezés esetén gyakorlatilag nincs helye a vitának. Ezért is preferálják jobban a munkaadók ezt a megoldást.

Aláírhatsz közös megegyezést is, de csak akkor, ha legalább mindaz benne van, ami rendes felmondás esetén járna. 30 nap felmondási védelemre, harmincvalahány nap felmondási időre járó bér, végkielégítés, szab.megváltás... Ez minimum 4 havi bér, de inkább több. Kérdés, hogy hány év munkaviszonyod van az adott cégnél.

marley # 2009.10.16. 08:54

Tisztelt Nandy!

Köszönöm szépen a választ. 1997. óta vagyok ott. megegyeztünk, hogy kb. 7,5 havi bért kapok meg összesen.Azt mondta, hogy az lesz benne, hogy ő mond fel, és benne lesz, hogy mi jár nekem benne. A közös megegyezés csak azért lesz benne, mert hogy mindenben megállapodtunk.Tehát, ha jól értem, akkor ha minden benne van akkor ez is szerepelhet benne.Ha véletlenül valamit mégsem kapnék meg ami benne van a felmondásban , akkor így viszont reklamálhatok?

Tisztelettel és köszönettel.

nandy # 2009.10.16. 10:43

Nem lesz ez így jó.
Rendes felmondás esetén nem kell semmilyen megállapodást beleírni.
Közös megegyezésbe (megállapodásba) pedig nem kell felmondást beleírni...

12 év munkaviszony után jár:

  • 55 nap felmondási idő (legalább) - ez kb. 2 hónap
  • 3 havi végkielégítés
  • a TGYÁS és GYED időszakára járó szabadság

Plusz jár még:

  • 30 nap védelemre eső bér
  • és ha nagyon szigorúan vesszük, akkor decemberig a munkabéred, ami még 3 hónap (na, ezen lehet talán alkudozni...)

Tehát az alsó határ a 7,5 hónap, erre jönne még rá a decemberig fizetendő bér, ha munkábaállnál.

vira # 2009.10.16. 11:42

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem sajnos sürgető. 2009 10.26-án lejár a gyesem. Útban van a kistsó, áprilisra várjuk. Nem tudom hogy mehetek e egyből táppénre, és jogosult leszek e utána gyedre, vagy a szabadságaimat kellene kivennem előbb, amit a munkáltatóm kifejezetten nem dijaz. A másik problémám, hogyha szabira megyek arra az összegre kell visszavennie amivel eljöttem,(közben nem nőtt, mivel minimálbéres voltam és a az én kérésemre jelentettek be br.100.000 ft-ra, ami után én fizettem a járulékokat)és újra fizethetek magam után, pedig ez a kb. 30 nap amiről szó van, nem jelenkezik tudtommal a táppénz és gyed számitásában, tehát nincs értelme.
Plussz:a gyed ill. a gyes egészségbiztositási járulék köteles, tehát képezheti táppénz és gyed alapját?
Sajnálom ha zavaros, de ebbe már belerokkanok. Nem akarok rosszat a munkáltatónak sem, jó volt a kapcsolat is, csak a rövidebbet se szeretném húzni. Még felmerült az a kérdés is, hogy mikor válhatunk meg legelőbb egymástól úgy, hogy én a gyedre azért jogosult legyek.
Válaszát előre is köszönöm!!

nandy # 2009.10.16. 12:00

A táppénzben valóban nem, de a GYED-ben már jelentkezhet akkor, ha egy kicsit megemelnétek, mondjuk 130-140 ezerre...

1976 # 2009.10.16. 13:40

Sziasztok fórumozó társaim.Segitségeteket szeretném kérni.Gyermekemmel jelenleg gyesen vagyok jeleztem munkaadómnak, hogy vissza szeretnék menni dolgozni, a gyes ideje alatt, de ő közölte velem , hogy nincs a cégemnél elég munka és igy nem tud engem foglalkoztatni, várjam meg a 3. év végét és ha ez lejárt akkor jelentkezzek a munka miatt. A kérdésem az lenne: ha dolgozni akarok gyes mellett, és munkahelyem létezik viszont munkát nem tud biztositani, köteles -e állásidőt fizetni nekem ? v. kénytelen vagyok itthon csücsülni, mig a gyesem le nem jár és ujra munkába állhatok.Kérlek csak az válaszoljon aki biztos abban amit leir, mert tudok akkor az itt leirtakra hivatkozni.Nagyon szépen köszönöm a segitségeteket.1976

vira # 2009.10.16. 14:30

Köszi nandy, de ezt kifizetni most sajnos nem...
Ha ez az eshetőség ugrik, még mi a jobb a táppénz, vagy a szabi?

marley # 2009.10.16. 17:17

Köszönöm a választ.

Anyanya # 2009.10.17. 19:19

Bocsánat, megint én vagyok, ez már tényleg az utolsó - igen speciális - kérdésem. Azt hiszem mégis kénytelen leszek elfogadni az állást (sajnos a pénz beszél...), fiam valahogy megoldom családi összegofással. Arról szeretném a véleményeteket kérni, hogy munkáltatóm ez esetben határozatlan szerződésemet megváltoztathatja e határozott idejűvé - addig amíg a gyes miatt amúgy sem mondhatna fel -, illetve vajon köthet e ki próbaidőt... , vagyis ha véletlen nem írnám alá - sajnos fogom -, felmondhatna e rendívül...
(munkaköröm megszünt, gyest kapok, dolgozni jelentkeztem, most ajánlott állást)

Előre is köszönöm a segítséget! (Tudom, hogy ez már igen speciális, de szeretnék átgondolni minden lehetőséget, mielőtt kedden nyilatkoznom kell, sajnos egyáltalán nem mindegy...)

J.Anna # 2009.10.18. 20:06

Tisztelt Szakértő(k), Fórumozók!

A következőkben szeretnék segítséget kérni:
Én jelenleg Gyeden vagyok itthon, a gyermekem most szeptemberben volt 1 éves. A munkáltatóm helyemre határozott idővel, az én visszajövetelemig (dátum nincs meghatározva) alkalmazott valakit. Nemrég közölték a helyettes kolléganőmmel(és természetesen a többi kollégával) , hogy januárban megszűnik a cég teljes azon része, amelyhez a mi munkakörünk is tartozik (egy teljes igazgatóság, majd 100 alkalmazottal).
Kérdésem:
1.A határozott idejű szerződés felmondása, hogyan lehetséges? Azt tudom, hogy max. 1 évi bért köteles kifizetni, de mi van ha nem lehet meghatározni, pontosan az időt. Mert én a gyermek 1 éves kora után bármikor jelentkezhetek munkára.
2. Ha én jelentkezem, hogy szeretnék Gyes mellett dolgozni, de nincs már meg a munkaköröm, akkor milyen lehetőségem van? A cégnél olyan részleg marad csak, melyhez a főiskolai végzettségem nem megfelelő, így ha a mostaninál csak jóval rosszabb lehetőséget tudnak felajánlani, akkor köteles vagyok e elfogadni?
3. Ha elfogadok egy 4 vagy 6 órás munkát, határozottan a Gyes idejére és a Gyes lejárta után felmondják a határozatlan idejű szerződésemet, akkor mi lesz a felmondás pénzügyi alapja(végkielégítés, felmondásidő, felgyűlt szabadság)? A határozatlan idejű szerződés szerinti bér vagy a határozott idejű 4 vagy 6 órás bér?

Előre is köszönöm a választ!

nandy # 2009.10.19. 06:48

1976:

Annyiszor leírtuk már, hogy köteles foglalkoztatni. Kicsit vissza kéne olvasni...

nandy # 2009.10.19. 06:49

Anyanya: nem vagy köteles belemenni a határozott idejű szerződésbe. Ennek okán nem rúghat ki.

nandy # 2009.10.19. 06:51

J.Anna:

  1. Látni kellene azt a munkaszerződést.
  2. Kötelesek foglalkoztatni, ha dolgozni szeretnél. Oldják meg...
  3. Ha a cégnél dolgozol részmunkaidőben, akkor az a bér lesz a felmondási idő stb... alapja.
Anyanya # 2009.10.19. 12:52

Nandy, köszönöm szépen a gyors választ. Akkor tényleg irány a munka!

1976 # 2009.10.19. 17:03

Köszönöm a választ visszanézem a többit , rég voltam már forumon valószinűleg elkerülte a figyelmem. 1976

dominika82 # 2009.10.19. 20:48

Sziasztok!
Remélem tudtok nekem segíteni. A jelenlegi cégemnél 3 és fél éve vagyok (tehát már járna a végkielégítés), a GYED decemberben jár le, aktívan másfél évet dolgoztam. A helyemre határozatlan időre vettek fel valakit, ő már 2 éve van ott. Érdeklődtem, a cég nem tud a munkakörömben alkalmazni, létszámstop van, más munkakört nem tudnak felajánlani és gyes alatt sem akarnak visszavenni. Mit tegyek? Szeretnék visszamenni gyes alatt dolgozni, ők erre mit léphetnek? Kötelesek alkalmazni vagy megvárhatják a gyes végét? Addig jár nekem valami? Az utódomat kötelesek elküldeni, hogy engem vegyenek vissza helyette? Ki tudom valahogy harcolni, hogy ők mondjanak fel, ha nem akarnak alkalmazni? Hogyan biztosíthatom be magam, hogy ne küldjenek el? Másodállást vállalhatok a gyes alatt? Ha igen, hány órában?

Válaszotokat előre is köszönöm.