„Kokeesz 2019.06.03. 15:30
9hónapja dolgozom egy cègnèl,ez alatt nem kaptam szerződèst ès semmit nem írtam alá, nem kaptam bèrpapírt se ès kèzbe kapom a fizetèsem. A főnököm szerint be vagyok jelentve 4 órásba (8-10 órát dolgozom) A mi nap bejelentettem hogy munkahelyet váltok. De a főnököm kötelez a felmondási időre. Állítólag benne van a szerződèsbe, amit èn viszont sose láttam. Köteles vagyok a felmondási időt letölteni?
”
T. Kérdező!
Azt, hogy be van-e jelentve az ügyfélkapu segítségével ellenőrizheti.
Azt, hogy jogosult-e eü-i szolgáltatásra (ügyfélkapu hiányában) az egészségbiztosító ügyfélszolgálatán tudja tisztázni.
A munkáltató fentiek szerinti jogsértésének a kivizsgálását (pl. bérpapír hiánya) a munkaügyi felügyelőségen kezdeményezheti.
Főszabály szerint a munkavállaló felmondása esetén a felmondási időt le kell dolgozni. Ez akkor is így van, ha azt a felek nem foglalták munkaszerződésbe.
Mt. 23. § (1) A munkáltató köteles a megállapodás írásba foglalásáról gondoskodni és ennek egy példányát a munkavállalónak átadni.
Mt. 42. § (1) A munkaviszony munkaszerződéssel jön létre.
44. § A munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló – a munkába lépést követő harminc napon belül – hivatkozhat.
A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény
A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény
3. § (1) A munkaügyi ellenőrzés kiterjed:
- a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat alakszerűségére, a munkavállalói jogalanyisággal kapcsolatos életkori feltételekre (ideértve a gyermekmunka tilalmát is), továbbá a munkaszerződés lényeges tartalmi elemeire és a foglalkoztató írásbeli tájékoztatási kötelezettségére (ideértve a jogosultnak az Mt. 297. §-a szerinti tájékoztatási kötelezettségét is) vonatkozó rendelkezések,
- a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével, megszűnésével, megszüntetésével összefüggő bejelentési kötelezettség,
- a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő – a munkavállalót megillető – igazolások kiállítására és kiadására, valamint a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó elszámolás megtörténtére vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek megtartására.
Ellenőrzés
Tbj. 54. § (1) Az igazgatási szervek – jogszabályban meghatározott hatáskörükben eljárva – ellenőrzik a 46. § (1) bekezdésében előírt nyilvántartást, a biztosítási kötelezettség elbírálását és a 46. § (2) bekezdése szerinti nyilvántartás vezetését.
(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során a biztosítás vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság utólagos megállapítása (magyarul a jogviszony létrejöttének) tárgyában a határozat meghozatalára
- az állami adóhatóság (NAV) jogosult,
Mt. 285. § (1) A munkavállaló a munkaviszonyból vagy az e törvényből származó igényét bíróság előtt érvényesítheti.