Munkaviszony megszűntetése


Anoli73 # 2009.11.26. 13:47

Üdv!
Van egy kérdésem, amire sajnos sehol sem találok választ, remélem itt megoldódik ez a kérdés.
Anyósom 43 év munkaviszony után fel akar mondani, egyébként már néhány éve rokkant nyugdíjas, mellette maradt nyugdíjas dolgozóként.
Most fel fog mondani egészségi állapota miatt.
Kérdésem: neki is kell felmondási időt töltenie?
Ha igen, hogyan számoljuk ki, hogy mennyi idő ez?
Köszönöm!
Anoli73

atilko # 2009.11.27. 11:47

Tisztelt Szakértők!

Sgítséget kérek.
A történetem:

2009.09.23-án Főosztályvezető közölte, hogy az Iratkezelési Csoporthoz helyeznek át postázói munkakörbe a személyi alapbérem meghagyásával. Elmondása szerint az áthelyezésemről és új munkakörömet érintő feladatokról egyeztetett a vezérigazgatóval, vezérigazgató helyettessel, HR vezetővel és a csoportvezetővel.

Kértem , hogy az új munkakörömet érintő (postázói munkakör) további elvégzendő napi feladatokról adjon tájékoztatást. Kérésemet a HR vezetőnek jelezte, aki továbbította az Iratkezelési csoportvezetőnek.
A tájékoztatást megkaptam a postázói munkakör napi feladatairól, e-mail nyomtatott formában, amit kézhez kaptam az Informatikai Főosztályvezetőtől. A fent említett e-mailt az iratkezelési csoportvezető küldte Behán Lászlónak.

Áthelyezésemet az Iratkezelési Csoporthoz és az ezzel együtt járó munkaköri feladatokat elfogadtam, ezzel ellentétes tartalmu nyilatkozatot sem akkor, sem később nem tettem, nem mondtam.

Ígéretet kaptam, hogy az új munkaszerződésemet hamarosan elkészítik, de ezt meg kell előzze az Informatikai Főosztály munkatársai előtti bejelentés az áthelyezésem tényéről. Véleményem szerint a szakszerű és gondos eljárás az lett volna, ha először történik a munkaszerződés módosítása és utána az áthelyezésem bejelentése.

2009.10.07-én délután történt meg a bejelentés.
Először szükebb körben, közvetlen felettesem és az osztályhoz tartozó munkatársaim jelenlétében a főosztályvezető irodájában. A bejelentés szerint áthelyezésemet visszamenőleges hatállyal 2009.10.01. dátumban jelőlte meg, elmondva a régi és új munkakörömet érintő feladataimat.
Majd félóra múlva ugyanez a bejelentés megtörtént az Informatikai Főosztály többi dolgozója előtt azonos tartalommal, időpont megjelölésével(2009.10.01) új feladataim ismertetésével.
Ismét ígéretet kaptam, hogy új munkaszerződésemet elkészítik.

2009.10.19-én 240.000 Ft munkabér előleg felvételét kérvényeztem hat havi törlesztési feltétellel írásban a vezérigazgatótól. Azt abban a jogos hiszemben tettem, hogy áthelyezésem megvalósul, munkahelyem nincs veszélyeztetve. A munkabérelőleg 2009.10.20-án átutalásra került. A kérvényt az Informatika Főosztályvezető szignálta mielőtt felvittem volna a titkárságára. Jelzést nem kaptam áthelyezési ügyemről. A titkárságon a titkárság vezetőt helyettesítő Iratkezelési csoportvezető vette át kérvényem. Tőle szóban érdeklődtem áthelyezésemmel kapcsolatban, mint jövőbeni csoportvezetőmtől. Áthelyezési ügyemet érintő esetleges változásról nem kaptam információt.

2009.11.04-én az Informatikai Főosztályvezető behívatott az irodájába. Jelen volt a HR vezető. Szóban ismertették, hogy feljegyzés született arról hogy én visszautasítottam az általam korábban már elfogadott új munkakörömet. Ezt határozottan visszautasítottam. A feljegyzésből én nem kaptam, konkrét tartalmát nem ismerem, így véleményeltérést is csak ezen a megbeszélésen állt módomban kinyilvánítani. Mégis úgy látszik, hogy ez a feljegyzés vezetett ahhoz, hogy az áthelyezésemet felmondásra változtatta a munkáltató. Ennek a jogszerűségét kifogásolom, ilyen alapon akár törvénysértéssel is megvádolhatnak bárkit a háta mögött egy ilyen egyoldalú feljegyzéssel és hoznak döntéseket sorsáról.

2009.11.09-én nyilatkozni szerettem volna az érintettek előtt szóban, hogy az áthelyezésemet az Iratkezelési Csoporthoz és az ezzel együtt járó munkaköri feladatokat elfogadtam, ezzel ellentétes tartalmu nyilatkozatot sem akkor, sem később nem tettem, nem mondtam. Ígretet kaptam, hogy létrehozzák a találkozót.
2009.11.10-én megismételtem a kérést. Nem történt semmi.

2009. 11.12-én a munkáltató munkaviszonyomat felmondta azzal az indokolással, hogy az
"Ön által eddig ellátott rendszeroperátor munkakör megszűnik az alábbi indok alapján: az Ön mukaköréhez tartozó feledatok az informatikai automatizálások következtében oly mértékben lecsökkentek, hogy a fennmaradt feladatokat a jövőben más munkakörökhöz kívánjuk átcsoportosítani".
Ez az indoklás kizárólag az Informatikai Osztályon betöltött munkakörömre alapoz, az áthelyezésemre tett előzetes lépések teljes figyelmen kívül hagyásával. Kifogásolom továbbá, hogy az indoklás a jelen formájában sem állja meg a helyét, mert a feladataim az elmúlt időszakban épphogy növekedtek, holott az indoklás csökkenésről beszél, múlt időben. A munkaköri feladataim listája egyébként rögzítésre került októberben a Price Waterhouse Coopers által végzett átvilágítás előtt, amelynek a témája a változások kezelését is érintette.

Vajon milyen esélyem lehet a Munkaügyi Bíróságon?
Kérem szíves tanácsukat.

Köszönettel: atilko

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.27. 12:12

Eshet eső, lehet sár.

Gyöngyusz # 2009.11.30. 13:14

Üdvözletem,

Szeretném megkérdezni, hogy ha jelenlegi munkahelyemen szeretnék felmondani, határozatlan idejű a munkaszerződésem, nincs ez évre járó szabadságom, de a munkáltatóm nem akar elengedni , és ragaszkodik a felmondási idő letöltéséhez ,akkor mit tehetek? Nem szeretnék egyetlen napot sem eltölteni jelenlegi munkahelyemen a rossz légkör és munkaviszony miatt. Tartósan betegállományban voltam, lelkileg és fizikailag is nagyon megviselt, ezért szeretnék eljönni. Kérem, adjanak tanácsot mit tegyek?
A háziorvosom nem akar kiírni táppénzre....
köszönettel,

végrehajtó1 # 2009.11.30. 14:33

A felmondási idő felére mentesíteni kell a munkavégzés alol téged.Tehát csak a felét kell ledolgoznod.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.30. 22:43

Nem. Az akkor van, ha a munkáltató mond fel.

gévike # 2009.12.01. 08:46

Sziasztok! egy kérdés: A felmondási idő naptári, vagy munkanap? Ha a feléhez ragaszkodik a munkátató, akkor 3 hét, vagy mi van a közbeeső 2 hétvégével?

gévike # 2009.12.01. 08:50

Üdvözlet!
A felmondási idó munkanap, vagy naptári nap? Ha 30 nap,a munkáltató ragaszkodik a feléhez, akkor 3 hét? vagy beleszámít a hétvége is?

gévike # 2009.12.01. 08:51

Bocs ! azt hittem nem ment el

benevar # 2009.12.01. 09:02

Naptári nap (hétvége beleszámít).

végrehajtó1 # 2009.12.01. 10:10

Nem. Az akkor van, ha a munkáltató mond fel.

igen figyelmetlenül olvastam el.Azt hittem a munkáltató mondott fel.Bocsi

gévike # 2009.12.01. 11:29

Köszönöm!

gévike # 2009.12.01. 19:30

Szeretném ha segítene valaki abban, ha a munkavállaló rendkívüli felmondással él, kaphat e munkanélküli járadékot?

nandy # 2009.12.01. 21:56

Igen, kaphat.

De azt a rendkívüli felmondást nem ártana mégegyszer átgondolni.

gévike # 2009.12.01. 22:07

Miért? ha tarthatatlanná válik egy munkaviszony, mi hátrány adódik a munkavállalónak rendkívüli felmondással?
A + 3 havi végkielégítésre valakinek ezt írta egy jogász.Igaz lehet?

"A korkedvezményes nyugdíjra jogosultság természetesen nem cégformától függ, de csak olyan munkahelyen dolgozók körében alkalmazandó, aki pl. az egészségre különösen ártalmas munkát végez. A korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzéke ide klikkelve letölthető, és megtekinthető (egy Word dokumentum): www.hm.gov.hu/…amu_mell.doc"

nandy # 2009.12.02. 09:48

Évike:

Jelenleg táppénzen vagy, ami védelmet jelent. Írtad, hogy időközben a munkáltatód felvett mást a helyedre.

Ez önmagában nem ad okot a rendkívüli felmondásra.
Én megvárnám, hogy mit lép a munkáltató, miután visszamegyek dolgozni.
Munkát a jelek szerint nem tud már adni, két embert pedig valószínűleg nem akar fizetni feleslegesen, tehát ő van lépéskényszerben.

Ha te most rk. felmondasz, és ő bíróságra viszi az ügyet, nem te fogsz nyerni.:(

gévike # 2009.12.02. 13:44

Ez az a paragrafgus ami frászban tart,mit tegyek ha rendkívülivel felmond,ebbe az "egyébkéntbe" meg nagyon sok minden belefér:

"96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet."

Félek hogy a végén nekem kell megvédenem magam az esetleges vádjaikkal szemben, amikor közölte a felmondásomat sem adott lehetőséget a felhozott kifogás elleni védekezésre. Már ettől vagyok idegbeteg, és próbálok minden lehetőséget feltérképezni.

nandy # 2009.12.02. 14:34

Évike:
A munkáltatód csak szóban közölte a felmondást, írásban nem...
Ne hagyd magad megfélemlíteni!
Ha kell, mondd meg neki nyugodtan, hogy munkajogásszal is konzultáltál már (hihi...), és amennyiben nem hajlandó törvényesen eljárni, akkor bírósághoz fordulsz.
Előtte olvasgasd kicsit a Munka Törvénykönyvét (1992. évi XXII. törvény), írd ki a fontosabb szakaszokat.

87. §, 87/A. §, 89. §, 92-94. §, 95. §

nandy # 2009.12.02. 14:38

Aztán ott van még a 100-101. § a munkaviszony jogellenes megszüntetéséről... és a

151. § (4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

gévike # 2009.12.02. 15:01

Köszi a tanácsot, azt teszem, már szép lassan betéve tudom a felmondásokról szóló törvényeket, aztán mindig találok valami kétes hangzású dolgot amitől baáll a para. A legnagyobb problémám az, hogy a munkáltatóm külföldi, töri a magyart, aki pedig fordítana neki, nem nagyon tudja a szakszavakat,márpedig itt azoknak jelentősége van.Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy úgy és azt fordítja amit mondok. Biztosan túlreagálom, igazad lehet, meg kell várnom mit lépnek.

nandy # 2009.12.02. 15:11

Ha lezárul az ügy, akkor menj el a Munkaügyi Központba, 3 hónap álláskeresői státusz után már jár utánad támogatás (a munkáltatói terheket kifizetik, sőt, van, ahol a bér egy részét is), ezért talán könnyebben alkalmaz majd a köv. munkáltató.

gévike # 2009.12.02. 15:15

Tudsz valamit már arról,hogyan fog működni az eddigi kiskönyves dolog a neten keresztül? Tudod, egy kis továbbképzés....

nandy # 2009.12.02. 15:18

Van egy nagyon jó fórum, én oda szoktam járni. Remélem, nem minősül reklámnak, ha ide írom a nevét: adoforum.hu
A másik: aktaforum.hu

Mind a két helyen ingyenes a regisztráció/kérdezés (akárcsak itt a jogi fórumon), és a szakmai témákat nagyon jól kivesézik a lányok/fiúk. :))

ssuggi # 2009.12.03. 21:29

Üdvözlök mindenkit!!

Még új vagyok!
Van egy nagy gondom!!
A férjemet munkahelyi baleset érte tavaly július 24.-én.
Az ágyéki 4-es csigolyája tört el.Az ORSZI november 30.-ig tolta ki neki táppénzt!De sajna még nincs jól mivel dec.1-jén volt CT-én és újra kell műteni!Már nem hosszabitanak neki táppénzt.Mi a baleseti rokkantságira beadtuk a kérelmet részére.A gond az,hogy a munkáltatója el akarja már visszamenőleg dec.1 -el küldeni.Azt mondta azzal az indokkal,hogy állapotához mérve nem tud munkát biztosítani (ez igaz is mivel ajtó ablak beépítőként dolgozott)Ha elküldi nem lehet addig megműteni amig nincs TB fizetve utána!!!!A műtét pedig januárban lenne!!!Kérdezném milyen típusú felmondással élhet a munkáltatója?És ezt csak így megteheti?Van valamilyen megoldás erre a helyzetre?
Olvastam sok mindent a neten de erre nem találtam konkrét dolgot!

A segítséget nagyon megköszönöm mindenkinek!!
Köszönettel.ssuggi

nandy # 2009.12.03. 21:36

Nem tudom, mi lenne a jó megoldás. De ha munkavégzés közben sérült meg, akkor az munkahelyi balesetnek minősül, és a munkáltatónak kártérítési kötelezettsége van (akár életjáradék formájában is...).
Attól, hogy nincs érvényes eü. biztosítása, nem utasíthatják el, ergo kötelesek műteni, gyógyszert felírni stb...

Mindenesetre javaslom, hogy kérdezzetek utána a Nyugdíjbiztosítónál. Hátha van jobb ötletük.