Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


lacimoki # 2011.05.31. 07:19

Szia sziszykraf !

Az önkormányzatok sem szórják a pénzt,ha 29500 forintnál
nagyobb az egy főre jutó jövedelmed akkor valószínű semmit sem kapsz.Az ELMÜ nem kapcsolja ki a villanyt 10
hónapig az igaz,ha kevesebb a jövedelmed a fentinél
akkor kaphatsz közgyógyot 5-8 ezret lakásfenntartásit és
3 havonta 4-6 ezer ft rendkívüli segélyt.Ezt hívják úgy,hogy "nesze semmi fogd meg jól"

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.05.31. 09:15

Nem kell mindig a dráma, a lakbér és adósságkezelésnél a főváros és a nagyobb városok elég komoly támogatást nyújtanak. Miután az ELMŰ lett említve Budapesten a kerületi honlapokon rajt vannak a kérelemminták és értékhatárok. Elég gond van anélkül is nem kell a pánik. A rokkantosítás hálójába gabalyodottak egyéb problémáik megoldásához használják a családsegítő szolgálatokat, ingyenesek és elég sokrétűek. A kerületi honlapokon az ő elérhetőségük is rajt van.

jácintka # 2011.06.01. 06:15
kiszolgáltatott # 2011.06.01. 07:30

Idézet a cikkből,szerintem nagyon fontosak a számok:

"Érdemes a legfiatalabb és a legidősebb rokkantnyugdíjasok létszám- és egy főre jutó nyugdíjadatait összevetni. Az 1970 és 1974 között születettek létszáma csak kilencezer fő, átlagnyugdíjuk csak 47 ezer forint. Ezzel szemben az 1950 és 1954 között született rokkantnyugdíjasok létszáma 156 ezer fő, s átlagnyugdíjuk 78 ezer forint. Tehát az idősebbek jóval többen vannak, és jóval nagyobb a társadalombiztosításban szerzett járadékuk, mint a fiatalok(é).
Azt is tudjuk, hogy a rokkantnyugdíjasok várható életkora (60 év körül) átlagosan négy évvel kevesebb, mint az öregségi nyugdíjasoké, azaz többségüknek rosszabb az egészségi állapota."
Tehát a rokkantnyugdíjjasok átlagos ,várható életkora:60 év....(akkor mennyi köztük a csaló,és az EÜ.mennyit tud betegségeiken segíteni?)

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.02. 07:36

Hát elég slendrián az életkorokkal bánás. Ma Magyarországon a férfiak átlagosan 68 éves korukig élnek a nők 74 évig (áltudományos de férfiak körében elterjedt nézet szerint, mert nincs feleségük.) Ha tehát ebből levonjuk a rokkantak négy évvel kevesebb élettartamát az bizony nem felel meg a hatvan év körülinek. Nincs egyébként megbízható vizsgálat arra nézve, hogy az azonos betegségekben szenvedő rokkant és nem rokkant státuszú emberek halálozásában milyen lényeges eltérések vannak. Valami biztosan, de precíz megállapítás még nem született. Mondjuk egy mozgásakadályozott elhízás miatt meghall, az a rokkantság vagy pedig a elhízás statisztikáját növeli ? (Egyébként ezért kötelező szakmai közleményekben megjelölni az adatok forrását, én pld a KSH adatait használtam.)

kiszolgáltatott # 2011.06.02. 08:28

Ezt is érdemes elolvasni:
http://www.vg.hu/…llunk-350260

szafika # 2011.06.02. 10:56

Spicivas ! A házas férfiak tovább élnek , mint az egyedül élők, akkor hogy is van ez ? A nők életrevalóbbak, már születésüktől, mint a teremtés koronái , ellenállóbbak, ha jól megnézed, egy nő egyedül képes ellátni a dolgait, a legtöbb pasi erre nem képes, sőt kifejezetten képtelen.

kiszolgáltatott # 2011.06.02. 13:39

http://hirszerzo.hu/…elnottkepzes
Tehát,hogy befagyasztották a munkaügyi központok lehetőségeit,az átképzésekre,tanfolyamokra.
Ez vajon miért van?

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.02. 16:46

Kedves Szafika ?

Ezt írtad :
" Spicivas ! A házas férfiak tovább élnek , mint az egyedül élők, akkor hogy is van ez ? A nők életrevalóbbak, már születésüktől, mint a teremtés koronái , ellenállóbbak, ha jól megnézed, egy nő egyedül képes ellátni a dolgait, a legtöbb pasi erre nem képes, sőt kifejezetten képtelen."

Hát egy lehetséges magyarázat, hogy a házas férfiak azért élnek tovább, mert még meghalni sem hagyják őket ? :)
A viccet félretéve a nők mindenhol tovább élnek ez tehát biológiai program. Az hogy a magára maradt férfi miért esetlenebb már a neveltetés - társadalmi szinten is értve - kérdése. A lényeg persze az átlagéletkor drasztikus növekedése és a nyugdíj megtakarítás elégtelensége. Ezt úgy szoktam tanítani, hogy te raksz félre kötelezően 10 százalékot, a munkáltatódnak kell mellé tenni 24-et. Tehát három évente jön össze egy évnyi nyugdíj. Erre még rámegy a mások eltartása, rokkant segélyek, nyugdíjak. Így négy év alatt hozol össze egy évnyi nyugdíjat. 40 év az tíz évnyi nyugdíj. amikor a nők 55 évesen elmehettek nyugdíjba a és eléltek 73 -ig az tiszta deficit volt. Ezért kell valamit kezdeni a nyugdíjrendszerrel egész Európában. El lehet magyarázni ám ilyen egyszerűen is azt hogy miért kell emelni a korhatárt. Amit persze az utál legjobban aki pont nyugdíjba menne.

szafika # 2011.06.02. 17:55

Kedves Spicivas ! Én ugyan messze vagyok a politikától, a politikusoktól meg még távolabb, de ez kb olyan , mint otthon a családból 1 dolgozzon , míg belegebed a többi 3-4 , meg éljen jól , várja a sültgalambot ,én úgy gondolom járuljon hozzá mindenki aki fel tud kelni, meg tud mozdulni, ahhoz h jobb legyen ,h kevesebb teher jusson egy emberre, mert már egy óvodás is befogható ilyen -olyan apró dolgokra, és legalább munkára van szoktatva. Ha valaki ledolgozott 40-1-2 évet legyen elég állambácsinak, és igenis élvezhesse a nyugdíját 10-15- 20 évig, mert nagyon sokan élvezik úgy a nyugdíjat, h nem 40 , de 15-20 évet se dolgoztak ! Én nem dolgoztatnék az emberekkel csak 6 órát , jusson munka mindenkinek , fizessen is mindenki!!! ne csak vegyenek ki a közös kalapból egyesek. És az h fogy a magyar , mitől ne fogyna ? Hiszen nincs munka !! a politikus urak, akiknek valahol szerintem a munkahelyteremtés is dolga lenne , nem csak a saját zsebük tömése, mert vállalkozásra se minden ember alkalmas. Emelni a nyd korhatárt ? mikor a fiatalnak nem jut munka ? Mire szülessenek így gyerekek ?4 Hátha lesz majd munkájuk ?4 Mitől lenne ?

Ricuska # 2011.06.03. 05:04

Viktorunk nyilatkozta!!!!!

Arra a felvetésre, hogy a korkedvezményes nyugdíjak reformjában érintettek úgy érzik,
a szerzett jog elvétele igazságtalan, a miniszterelnök úgy reagált:

"a kiindulópont nem változott. Először is Magyarország az összeomlás szélén volt egy évvel ezelőtt, és még mindig gazdasági vészhelyzetben van. Ilyen időszakban én a szerzett jog kifejezést nem használnám, ugyanis ma senki sincs olyan helyzetben Magyarországon, hogy ne változtasson azon az életen, ahogyan eddig élt". Hangsúlyozta, álláspontja nem változott, a rendvédelmisektől munkát kér.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.03. 05:05

Kedves Szafika !
Ez nem politika, hanem egyszerű matematika. Ha az egyén 40 év alatt csak 10 évnyi nyugdíjat tesz félre magának akkor bizony az kevés. Ha mindenki ezt csinálja, akkor előbb utóbb bukta van belőle. Lehet mindenfajta szépet és jót akarni, mert ki nem akarna jobbat magának és szeretteinek, de valahol ez a dolog aztán becsődöl.sok módon lehet próbálkozni a helyzet javításával - korhatáremeléstől kezdve, a rövidebb heti munkaidőn át a járulékemelésig, stb. - de valamit kezdeni kell a helyzettel. Pontosabban folyamatosan karba kell tartani a jóléti rendszert. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a teljes nyugdíjrendszerünk - a régi- az 1880-as években kezdett kiépülni, 1975 re lett teljes körű, hogy aztán kétezer körül már gondok legyenek vele. Azóta próbálkozunk a preparálgatással. Én hajlok arra, hogy a szerzett jogok ne vesszenek el, és inkább kedvezményekkel érjük el a reaktíválást. Biztos, hogy ez egy lassú folyamat lenne, de társadalmilag hasznosabb mint a gyors huszárvágásnak tűnő megoldások. Abban pláne nincs vita köztünk, hogy minél szélesebb körnek kellene tudni dolgozni. Nem alibi, hanem valódi munkát.

szafika # 2011.06.03. 06:15

Kedves Spicivas ! Ha 40 év alatt míg dolgozik valaki , nem fizet be annyit, h 10-20 évig lehessen már nyugdíjas , akkor aki sose, v csak nagyon rövid ideig fizetett bele a rendszerbe, hogy a manóba élvezheti 20-30 évig a bármilyen nyugdíjat ? Ennyire jó nálunk az orvosi ellátás ? Van a környezetemben nem 1, nem 2 emberke, aki már elég hosszú idelye van nyugdíjban, és mivel az elmúlt 5-6 évben a bérek inkább csökkentek ,mint nőttek , 20-22 évi munkával ma több rokkantnyugdíjat kap, mint aki dolgozik 40-1-2 éve. Januártól nyd-as vagyok a 40 éves lehetőséggel, hálás vagyok érte a fidesznek, sose szavaztam, szavaznék rájuk, sok döntésük felháborít, de amíg ennyire nincs értéke itt a munkának , addig megértem , h sokan úgy gondolják 40 év épp elég, többnyire akik nem így látják sose dolgoztak le 40 évet, hát én se akarok azok helyett , miatt 45-50 évet dolgozni !

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.03. 07:57

Kedves Szafika !

A politikai felvetésére nem válaszolnék. Nem tisztem. A másikra igen. Miért kell dolgozni a sérült embertársainkra ? Mert emberek vagyunk. Vannak olyan állapotok amikor az ember tényleg nem képes dolgozni, ebben az esetben nekem nem okoz problémát, hogy fizetésem egy részét odaadjam nekik. És még az a számítás sincs bennem, hogy esetleg majd én is hasonló helyzetbe kerülök. Ebből sejtheti, hogy nem gondolom jó döntésnek ezt 40 év munkaviszonnyal a nők munkába mehetnek ötletet. Egyrészt sérti a férfiakat. Másrészt mintha elfelejtkeznénk arról, hogy amíg a nő mos főz takarít, addig a férfi a családjáért gürizik.
Másrészt eloszlatnák egy tévedését, a különböző foglalkoztatókban, bentlakásos intézményekben bizony dolgoztatják a fogyatékkal élőket. Megalázóan kevés pénzért és megalázóan értelmetlenül.

szafika # 2011.06.03. 09:45

Kedves Spicivas !
Ön csak azt az egyet felejti el, h a nő aki 40 év munkával nyd-ba mehet, az a 40 év munka " mellett mos-főz-takarít- gyereket nevel- gondoskodik a férjéről-családjáról , vagyis épp úgy gürizik, mint a férje, ezért is gondolom úgy , h 40 év munkában eltöltve , akár nő , akár pasi , legyen elég az államnak, dolgozzon le mindenki 40 évet / épp azért mert a fiatal nem jut munkához, és valahol röhej h az öreg dolgozzon, míg a fiatalt megöli az unalom ./ Azt hiszem , h egy 60-65 e ft-ot kereső 40 évet ledolgozott nő, éppen eléggé megalázóan kevés pénzért dolgozik , mert nem dugdos a zsebükbe pluszt senki,és nem kap semmilyen plusz támogatást, ami könnyítene a fizetnivalóin.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.03. 09:58

Kedves Szafika !
Ha jól értem most kritizálja a kormányt mert diszkriminatív a férfiakkal szemben a nők javára ? Hát akkor még van remény a férfiak egyenjogúsításért folytatott küzdelemben. Szóval az átlagnyugdíj magasabb mint amit ön megjelölt. Mondtam már nincs értelme az adatokat torzítani. Az átlagnyugdíjról az onyf.hu oldalon tud tájékozódni.Nem olyan sok nőt érint ám ez lehetőség olyan 30 ezer lett volna sokallták, gyorsan kikaptak a beszámítható negyven évből egy két tétel. Így már "csak" 15 ezer embert érint. A helyükre meg odazavarunk bénákat, siketeket, vakokat. Hát ????

szafika # 2011.06.03. 10:45

Spicivas ! Nem kritizálok senkit , egyszerűen csak úgy érzem, h ha valaki ledolgozik 40 évet , az éppen elég , akár pasi , akár nő. Egyébként még mindíg a nő az, aki odébb van az egyenjogúságtól és még ma is többnyire kevesebbért dolgozik, mint egy pasi ,és többet várnak ma is családi téren egy nőtől, mint egy férfitól. Nem a valóban beteg emberekre gondolok , h dolgozzanak , gondoskodjon róluk állambácsi , meg a kedves családjuk, csak ha az ember lánya azt látja , h vannak olyan ügyes emberkék, akik ilyen-olyan térítéssel, hozzájárulással, támogatással többet csipegetnek össze, mint aki dolgozott egy életen át,akkor nem csodálkozom rajta, h egyes csoportok bizony szálka mások szemében .

kobeka # 2011.06.03. 16:39

DOKTOR

Nem csodálkoznék, ha a moderátor innen is letörölné mivel a topik nem politikai acsarkodásra jött létre, de ha másért nem hát a stílus miatt mindenképpen.

Magam részéről -mivel érintett vagyok- szívesebben olvasnék több hasznos naprakész jogeseteket, jogi megoldásokat a témához kapcsolódóan.

aperten # 2011.06.03. 23:48

Kobeka!

Lehet persze kritizálni A DOKTOR stílusát, ad rá okot.
De azt is látni kell, hogy amennyiben hétfőn elfogadják azt az alkotmánymódosító javaslatot (meg a tervezett törvényeket), akkor jogi lehetőségek nem lesznek elégségesek. A beletörődés pedig nem mindenkinek alternatíva...


# aperten

skorpió13 # 2011.06.04. 16:12
kiszolgáltatott # 2011.06.04. 16:31

Ebből az következik,hogy nincs pénz a megváltozott munkaképességűek átképzésére sem?

skorpió13 # 2011.06.04. 16:40

Véleményem szerint nem lesz szükség átképzésre.A kormány tervei szerint olyan munkák lesznek,amik nem igényelnek szaktudást.

kiszolgáltatott # 2011.06.04. 16:58

Eddig arról szólt a kommunikáció,hogy a rehabilitációs idő alatt(pl.akinek ez a lehetősége a rokkant státusz megszűnése után max,3 évig)felajánlanának piacképes szakmára való átképzést.
Sok esetben arra hivatkozva szűntették meg a rokkant státuszt,hogy más szakmára az illető átképezhető.(Bár ez is kérdéses lett volna,mert a betegségek kezeléséről nem sok szó esett)De,ha nincs már átképzés sem, akkor ugyancsak fals a kommunikáció,meg a" foglalkoztatásügyi szakemberek "indoklásai is.

kobeka # 2011.06.04. 21:52

Aperten...és más sorstársaknak,

Amit a "Doktor" írt annak csak a színvonalát bíráltam. A tartalmával egyetértek. Magam részéről nem vagyok híve az erőszaknak, bár az indulat engem is sokszor elkap. Az ország vezetői felrúgták a jogállamiságot, -de lehet, hogy "Ripacsnak" lesz igaza-, ezért a rendvédelmiseknek nem lesz más eszközük a szerzett jogaik megvédésére. Az az (állami)rendszer vezetője, amelyik nem becsüli a rendfenntartó erőit pórul jár. Nem lesz aki megvédje, amikor a felháborodott tömeg elzavarja.

2008-ban egy másik párt vezette kormány elfogadta ezt az őrült rokkantosítási rendszert, amely szerint mindenki munkaképes.Hiába bíztunk egy kormányváltásban, de csak „szarból fosba léptünk”, (hogy egy kicsit alkalmazzam az általam kritizált stílust).

De azt mondja meg nekem valaki, hogy mi mit csináljunk? Mi akik a munkaképtelenek lettünk. Mi akik vagy semmit, vagy töredékét kapjuk a minimálbérnek ellátásképpen a akár több évtizedes munkaviszony után? Mi akik állandó megaláztatást szenvedünk el a felülvizsgálatokon? Az ország eltartottként kezel minket. Sorozatos méltánytalanság egyik a másik után.(egyéb sérelmeket most nem részletezve)

Egészségi állapotunk miatt korlátozva vagyunk abban, hogy komoly tömegben tüntessünk. Több tucat érdek-képviseleti szervezet van. Nem látom, hogy csinálnának valamit is. Sopánkodnak a tv-ben, hogy a kormány nem "egyeztet" velük. Néha van 1-1 fogyatékosok által rendezett demonstráció, de ott alig vannak. Nem vagyunk mozdonyvezetők, hogy letudnánk bénítani az országot és felfigyeljenek ránk. Erőtlenek, tehetetlenek vagyunk.

A héten Pécs városa "dicsekedett" vele, hogy félmilliárddal csökkentette a szociális kiadásait. Ez a biztosítékot senkinél nem verte ki. A kilencvenes évek esetén az ózdi kohászokat virágkötőknek "képezték át". A város fele ott állt egy OKJ-s semmire sem használható képzettséggel. Ez ismétlődik jelenleg.

"Bezzeg Szlovákiában..." Miért nem "bezzeg Svédországban?!" Ott 20% felett van a rokkant, megváltozott munkaképességű ember. Nem furcsa, hogy akad elegendő tisztességes rokkant nyugdíj, egészségügyi ellátás, átképzés, és rész munkaidős munkahely Svédországban?

Mindenki ismer valakit aki egészséges és véglegesre rokkantosított, de "vidáman" dolgozik. Nos én az ellenkező variációból többet tudok sorolni. Ismertem tüdő-rákost, aki felállni nem tudott a fájdalomtól és az oxigén hiánytól, a morfiumtól félre beszélt és az ORSZI szakvélemény szerint 80% -ot kapott. Azaz 20% a "megmaradt munkaképessége". Tudja valaki, hogy mire volt képes a szerencsétlen? Azt se vette észre, hogy mikor pelenkázták. Nem folytatom, rá 3 hétre meghalt.

Amikor megkaptam az ORSZI "szakvéleményét" azt hittem rögtön elmegyek a felülvizsgálatot végző "szakértőhöz" és lenyeletem vele a mankómat. A börtönben majd kénytelen lesz eltartani az állam. Ma már higgadt vagyok, de akkor nem sok hiányzott hozzá. Próbálkozom a jogi úttal. Innen kaptam jogi segítséget azoktól akik leírták a saját eseteiket, mint Aperten és sokan mások is. Ezért bátorkodom javasolni, hogy segítsük egymást továbbra „jogilag” amennyire lehet.

skorpió13 # 2011.06.04. 23:38