Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


skorpió13 # 2011.06.04. 23:46
kiszolgáltatott # 2011.06.05. 11:01

A mai Kisalföld c.lapban olvasható:(sokadszor)
"A kormány szerint ma Mo-n 724 e.rokkant nyugdíjjas él,ami nemzetközi összehasonlításban is nagyon magas. A megoldást a kabinet az ellenőrzésben látja,mivel így szerintük legalább 110e személyt tudnának munkára fogni az érintettek közül."
Nekem ezzel megint az a bajom,hogy ez nem igaz,ill.miért nem teszik soha hozzá,hogy ezek naygobbik fele már meghaladta az öregségi korhatárt.Amikor az érintettek megértését kérik,elvárható lenne a fer kommunikáció is.
ill.semmilyen kormányoldali médiában sincs szó :http://hirszerzo.hu/…kepzes_tamop.sem.

skorpió13 # 2011.06.05. 20:22

A lépések között most első a rokkantnyugdíjazások jogosultságának felülvizsgálata, a korkedvezményes nyugdíjak rendszerének átalakítása a közmunkaprogram beindítása. idézem Orbán egy mai beszéde részletét.

Ricuska # 2011.06.06. 12:11

Mai napra ima!!!

Ó Mária elérkezett a Te órád, csak egy szót szólj Isteni Fiadnál, és megmenekül az egész világ.

Ámen

juhlaci # 2011.06.06. 17:13

Ricuska! A templomba menj imátkozni légyszives!

Jurisz # 2011.06.06. 17:36

A név szerinti szavazáson az összes Fidesz-es országgyűlési képviselő és mindössze egy független szavazott igen-nel az alkotmánymódosításra.

Jurisz # 2011.06.06. 17:48

A Magyar Nemzet online kiadása már vezető hírként hozza, hogy "Eddig tartott a korhatár előtti nyugdíjasok aranyélete; Megszavazták: csökkenthető és szociális ellátássá alakítható"

Remélem, legkésőbb a következő, 2014. évi általános országgyűlési képviselő-választás után már azzal a főcímmel fog megjelenni a Magyar Nemzet, hogy "Eddig tartott a Fidesz aranyélete" ... Fehér ember nem felejt ...

Ricuska # 2011.06.06. 17:49

Pedig imátkoztam értünk, de nem jött össze!!
Rokkantnyugdijas társaim, vissza a munkába még ha fél lábbal is!!!
Kormányunk döntött!! Végünk!!

kiszolgáltatott # 2011.06.06. 18:00

Eddig a rokkantnyugdíjjasok ,egészségkárosodottak már úgy is rettegtek,most már az összes korhatár alatti nyugdíjjas is retteghet.Talán ez fokozza az összefogást is.

kiszolgáltatott # 2011.06.06. 18:44

A rendvédelmi dolgozók "bohócforradalomra "készülnek jun.16-án.(Utalva ezzel OV.kijelentésére)Én arra az összefogásra gondoltam,hogy nekünk is mögéjük kellene állni,és még mindenkinek aki kisemmizve érzi magát.

kiszolgáltatott # 2011.06.06. 19:05
kiszolgáltatott # 2011.06.06. 19:12

Fizikailag nehéz ott lenni,én valami együttérzés kifejező nyilatkozatra gondoltam.

keke1 # 2011.06.06. 20:09

Nekem zavaros,igy első olvasatra,ez az egész...
mintha lenne valamiféle védettség 57 év felett(müvészek,bányászok,rendvédelmisek,polgármesterek???),nekik jár korkedvezmény valami okból kifolyólag.
A bányászoknak azért mivel károsodott az egészségük.

Most akkor mi van a rokkantakkal?
Egyik csoportnak van védett kor,más csoportnak nincs?
Az rendben van hogy megszavazták,várható volt,de szerintem hiába alkotmány,nagyon hézagos,ezért támadható.
Akkor nem lenne támadható,ha egységes lenne,azaz mindenkire vonatkozna a korhatár,és az alatt csak támogatás vagy segély lenne.

És vannak itt még fura dolgok amit nem kapartak meg,pl:özvegyi nyugdijjak különböző fajtái,ami egy humán rendelkezés volt,de semmi alapja nincs....járulékbefizetés nincs mögöttük.

skorpió13 # 2011.06.06. 22:17

Icike42!igen,együtt éreznek minden érintettel.Én ott voltam minden demonstráción civilként.A felszólalásukból kiderült,hogy együtt éreznek és hivtak is minden érintettet és támogatót céljaik eléréséhez!Sajnos eredménytelennek bizonyult minden törekvésük.Hogy ez hogyan hat ránk rokkantakra,az talán a napokban kiderül.Ugyanis mi következünk.

skorpió13 # 2011.06.06. 22:23

Keke1!Kb.800szakma van ami korkedvezményes nyugdij igénybevételére jogosit.Nem mindenkit egyenló arányban.Vannak szakmák amik nyugdij korhatár betöltése előtt 5évvel és vannak amik ledolgozott évek után.Pl.táncosok is mehetnek 40évesen.

kobeka # 2011.06.06. 22:49
tercsi2 # 2011.06.06. 23:45

Olvassátok el.

http://atv.hu/…ndvedelmisek

"Ehhez képest a délutáni sajtótájékoztatón Kónya Péter meghirdette a "bohócforradalmat". Közlése szerint a jövő csütörtöki eseményre minden olyan civil és társadalmi szervezetet, szakszervezetet és állampolgárt várnak, aki bizalomvesztés miatt "visszamenőleges hatállyal" visszavonná a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazatait.

Mint mondta, a megmozdulás során az Alkotmány utcában felállítandó fülkékben lehet majd "voksolni" arról, hogy visszavonják-e a tavalyi szavazataikat az ott megjelentek, s ha úgy döntenek, hogy igen, akkor a Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez vonulnak, hogy "érvényt szerezzenek a nép akaratának".

tercsi2 # 2011.06.07. 00:02
Ricuska # 2011.06.07. 04:44

„A Legfelsőbb Bíróság Kfv.III.27.919/1997. számú ítéletében kimondta, hogy a véglegesnek minősített egészségromlás utóbb nem vizsgálható felül, mert a felülvizsgálat szerzett jogokat sért. Amennyiben az OOSZI orvosi bizottságának szakvéleménye szerint a rokkantsági nyugdíjat igénylő állapotában változás nem várható és „munkaképesség csökkenése végleges” vélemény szerepel, szerzett jogról beszélünk, szerzett jogot pedig elvenni nem lehet.
A jogalkotásról rendelkező 1987. évi XI. törvény rendelkezése értelmében a korábban megszerzett jogosultságot megvonni nem lehet.
A jogállamisághoz hozzátartozik a szerzett jogok tiszteletben tartása. A jogállam szerzett joghoz csak akkor nyúlhat hozzá, ha ezek a jogok jogellenesen, így például az állampolgárok jogegyenlőségét sértő módon keletkeztek.
Természetesen a szociális juttatások, támogatások és egyéb kedvezmények mértéke és módja megváltoztatható, mely alapvetően az ország teherbíró képességének, a költségvetés állapotának és számos egyéb tényezőnek a függvénye.
Ezért, amennyiben az állam lehetőségei nem engedik, az elért szociális támogatások szintjét nem köteles megőrizni, azt kedvezőtlen irányban az állampolgárok hátrányára is megváltoztathatja.
A változás azonban alkotmányos alapjogok sérelméhez, szerzett és alkotmányosan már védett jogok önkényes megvonásához nem vezethet, vagyis csak alkotmányos keretek között történhet meg.
Amennyiben a hivatkozott Legfelsőbb Bírósági ítélet, valamint a fentiekben a szerzett jogokkal kapcsolatosan kifejtetteket értelmezzük, megállapítható, hogy az igénylő egészségi állapotában bekövetkezett változás, ami a dolog természetéből adódóan végleges egészségromlást okozott (például egy végtag elvesztése), egy későbbi időpontban nem változtatható meg az igénylő vonatkozásában kedvezőtlenül, hivatkozással a szakmai irányelvek változására.

Az OOSZI részéről 1989-ben kiadott szakmai irányelvek a munkaképesség változás tartamának értékelése kapcsán kitértek arra, hogy az érvényesség időtartamának meghatározása során ne szerepeljen az „állapota végleges” kifejezés, mert az indokolás szerint a beteg állapota sohasem végleges, változások történhetnek életében és lélektani szempontból sem helyénvaló a végleges minősítés. Helyette a vizsgált személy életkora vagy betegségének természete miatt helyesebb az „újabb felülvizsgálata állapotrosszabbodás esetén” kifejezést alkalmazni.

Az irányelvekben kifejtettek ellenére az OOSZI véleményezési gyakorlatában – a konkrét ügyek ismeretében – előfordul, hogy a rokkantsági nyugdíjat igénylő részére akkor is, ha egy adott rokkantsági csoportban végleges rokkantságot véleményezett a bizottság és az igénylő állapotrosszabbodás címén kéri soron kívüli vizsgálatát, az újabb szakvéleményében állapotrosszabbodást nem állapít meg ugyan, de e szakvélemény tartalmazza, hogy orvosi felülvizsgálatot tart szükségesnek meghatározott időpontban, annak ellenére, hogy III. csoportú rokkantként a korábbi szakvélemény alapján – és a nyugdíjszervek által hozott jogerős határozat alapján – állapota végleges.
Ezzel az eljárással kapcsolatosan fejtette ki a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az álláspontját, mely szerint a rokkantnyugdíjas esetleges állapotrosszabbodására hivatkozással kerülhet sor a munkaképesség csökkenés ismételt felülvizsgálatára, azonban az újabb vizsgálat nem eredményezheti a már megszerzett jog csorbítását, még az ismételt felülvizsgálat időpontjának megjelölésével sem, amennyiben egyszer már a munkaképesség csökkenés meghatározása során az állapota „végleges” kifejezést használtuk
A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság véleményével egyetértve, amennyiben a szakvélemény „végleges” minősítést tartalmaz és ezt követően állapotrosszabbodás címén kéri az ügyfél magasabb rokkantsági csoportba történő sorolását és a szakértői vizsgálat eredményeként a rokkantsági csoportba történő besorolása nem változik (tehát például marad III. csoportú rokkant és nem kerül a II. vagy I. csoportba) úgy ismételt felülvizsgálati időpontot sem lehet kitűzni a szakvéleményen, hiszen a fenti példákkal élve a III. csoportú rokkantsága végleges, míg a II. vagy I. csoportú rokkantságának véleményezésére a hatályos jogszabályok értelmében csak állapotrosszabbodás esetén, az ügyfél kezdeményezésére kerülhet sor.
Felhívom továbbá a figyelmet arra, hogy a „végleges” kifejezés helyett az „újabb felülvizsgálata állapotrosszabbodás esetén” kifejezést használják, vagy e helyett eljárásjogi szempontból is, ha az orvostudomány fejlődésére is tekintettel hosszabb felülvizsgálati időpontot írnak (pld.: 5 év) elő.

Valódi megoldást a teljes körű bírósági határozatok jelentenének, melyhez szükséges az 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet kiegészítése is.”

Ricuska # 2011.06.07. 04:46

A Legfelsőbb Bíróság Kfv.III.27.919/1997. számú ítéletében kimondta, hogy a véglegesnek minősített egészségromlás utóbb nem vizsgálható felül, mert a felülvizsgálat szerzett jogokat sért. Amennyiben az OOSZI orvosi bizottságának szakvéleménye szerint a rokkantsági nyugdíjat igénylő állapotában változás nem várható és „munkaképesség csökkenése végleges” vélemény szerepel, szerzett jogról beszélünk, szerzett jogot pedig elvenni nem lehet.
A jogalkotásról rendelkező 1987. évi XI. törvény rendelkezése értelmében a korábban megszerzett jogosultságot megvonni nem lehet.

Ricuska # 2011.06.07. 04:49

Miért nincs pénze a magyarnak? sorozatunknak. A kérdés most az, hogy milyen fegyverekkel rendelkezünk a nagy gazdasági szabadságharcban.
http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?…

kiszolgáltatott # 2011.06.07. 07:26

A Kisalföld c.lapban:"ősszel kezdődik" címmel,megint a felülvizsgálatokról:
ez Győr-Sopron -Moson megyei helyzrtről ír,ami azt mondja hasonló az országos átlaghoz:
Röviden:a megyében 26 e rokkant van,ezekből 14500 korhatár alatti,akiket érint a felülvizsgálat.Közülük is a 3.csoportúakat.(12 000 főt)Úgy számolnak,hogy ebben a megyében a felülvizsgáltak felét,6000 embert "vissza kell vezetni ,a munka világába".Arról nem szól a cikk,hogy hova?!
Különös tekintettel:http://hirszerzo.hu/…kepzes_tamop-ra

Poruljárt_Attila # 2011.06.07. 08:56

Próbáltam elolvasni a vonatkozó cikkeket, de számomra nem derült ki egyértelműen, hogy akkor most

1, a kitűzött időpont előtt, soron kívül történik-e a felülvizsgálás?

2, Mindegyik csoportot érinti vagy az I-II. csoportot nem akarják felülvizsgálni? csak mert erre is hallottam több verziót, leírva viszont sehol nem látom

Ha valaki otthon van a témában, megköszönném a válaszát!
üdv

Ricuska # 2011.06.07. 10:34

Sziasztok!! Még csak az alkotmány módositsáról szavazott dicső parlametünk!
Ezt követően alá kell irni Államfőnknek, majd ki kell hirdetni a közlönyben!
Ezt követően ha jogok sérülnek, még az idén, mert jövőre már nem, az Alkotmánybirósághoz lehet fordulni!!
Ripacsnak telhjesen igazat adok!! Amugy visszam,enőlegesen nem lehet még alkotmányt sem módositani, mert a kihirdetés napjától lép életbe!!

Bemásoltam egy linket, folyamatosan olvasom én is, hát kérlek olvassátok el és küldjétek tovább minden ismerősötöknek!!
Nálam kiverte a biztositékot.

http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?…

tercsi2 # 2011.06.07. 12:53

„Bohócforradalom! Mi, fegyveres és rendvédelmi dolgozók, az állam, az állampolgárok, a jogállamiság és az állampolgárok jogainak védelmére tettünk esküt, ezért felszólítunk minden Magyar Állampolgárt, civil és társadalmi szervezetet, szakszervezetet, hogy hazánk és alkotmányos jogaink védelme érdekében csatlakozzon a kezdeményezésünkhöz. A „fülkeforradalommal” szemben legyen békés bohócforradalom” – írják a rendvédelmi dolgozók közleményükben, akik jövő csütörtökön tervezik, hogy fáklyás menettel a Sándor-palotához vonulnak.

„Jöjjön mindenki bohócnak maszkírozva! Jöjjön el az is, aki eleve nem támogatta a Fidesz hatalomra jutását, és az is, aki a nemrég elfogadott törvénymódosítás alapján, bizalomvesztés miatt, visszamenőleges hatállyal visszavonná a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatait”, indokolnak a szakszervezetek, akik mindenkit várnak, aki úgy érzi, a jelenlegi kormány bohócot akar csinálni belőle. Felháborodásuk indoka, hogy megítélésük szerint az Orbán-kormány egy éves ténykedése alatt a demokrácia, az emberek alkotmányos és szerzett jogai, valamint a magántulajdon súlyosan sérült. Az érdekvédők úgy látják: a kormány eltökélt szándéka, hogy a legelesettebbeket és a legrászorultabbakat (rokkantak, árvák, özvegyek, nyugdíjasok, munkanélküliek) is a mélyszegénységbe taszítsa, miközben a saját gazdasági és politikai elitjéhez tartozókat adókedvezménnyel, jól fizető állással, célirányos állami támogatásokkal és beruházásokkal teszi még gazdagabbá."

http://atv.hu/…kszervezetek