Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kati.n # 2013.04.08. 06:01

Szia Aperten!
Köszi szépen a részletes leírást, értem.

aperten # 2013.04.07. 21:47

kati.n 2013.04.07. 08:13

A CXCI tv. szerint a rehabilitációs ellátás max. 3. évig adható. Tehát, ha jövő év vége felé felülvizsgálják az 1955. jan. 1. után született volt végleges rokkantnyugdíjasokat - akik ugye jelenleg rehab. ellátást kapnak -, akkor vagy kidobják őket a rendszerből, vagy rokkantsági ellátást fognak kapni, ami mellett lehet dolgozni, bizonyos keresetkorláttal.

Kati.n, ez nem egészen így van. A törvényt végig kell olvasni, és együttesen értelmezni egyes paragrafusait.

Az igaz, hogy:
7. § (1) A rehabilitációs ellátás a jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjától, de legkorábban a kérelem benyújtásának napjától állapítható meg a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, legfeljebb azonban a folyósítás kezdetétől számított 3 évre.

Ám ez a fenti az új belépőkre, és az "önkéntes" kérelem alapján járó rehabilitációs ellátásra vonatkozik. A korábban rokkantsági nyugdíj helyett rehabilitációs ellátásnak megcimkézett ellátáshoz nem alkalmazható.

33.§ (1) A 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesülő - a 30. § (3)-(5) bekezdése, a 31. § és a 32. § (1) bekezdés b) és c) pontja alá nem tartozó - személyek ellátását a Kormány által kijelölt szerv 2012. január 1-jétől rehabilitációs ellátásként folyósítja azzal, hogy az ellátás összege megegyezik a 2011. december hónapra járó - a III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülők esetén a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt - ellátás összegével.

(2) Az (1) bekezdés szerinti rehabilitációs ellátásra a 6. § (2) és (3) bekezdésében, a 7-9. §-ban és a 10. § (2) bekezdés b) és f) pontjában foglalt rendelkezéseket nem kell alkalmazni, az ellátott a (7) bekezdésben meghatározott időpontig keresőtevékenységet a Tny., illetve az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól szóló 387/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 2011. december 31-én hatályos rendelkezései szerint végezhet.
...
(7) A felülvizsgálatot követően a jogosultsági feltételek fennállása esetén az e törvényben meghatározott ellátást az erről szóló döntést követő harmadik hónap első napjával kell megállapítani, rehabilitációs ellátásra való jogosultság esetén az ellátás határozott időtartama ezzel a nappal kezdődik. A jogosultsági feltételek közül nem kell vizsgálni az előzetesen biztosításban töltött időt.

Arról van szó, hogy a kétféle rehabilitációs ellátás (a felülvizsgálat előtti, és a +2 hónappal utáni) nem ugyanaz az ellátás. Az első az a tulajdonképpeni rokkantsági nyugdíj, átcimkézve. Mint amikor átcimkéznek marhahúst lóhúsra a megrendelő hozzájárulása nélkül. Mivel ezt az átcimkézést (csalást) a törvény írta elő, ez a hivatalból indult eljárás alapján járó rehabilitációs járadék.
Don Corleone azonban úgy döntött, hogy mind új megrendelések, mind a korábban megrendelt, kifizetett marhahús szállítmányok helyett a jövőben, csak marhahús-szerű húskészítményt, vagy lóhúst fog szállítani, attól függően, hogy melyikre szorul rá a megrendelő, amit a Don felülvizsgálattal dönt el. A felülvizsgálatra jelentkezéssel a korábbi megrendelő a Don döntésének ismeretében kéri, hogy a korábban kifizetett marhahús helyett az újfajta szállítmányokat.
A jelentkezők számának növelése érdekében a Don tesz mindenkinek egy visszautasíthatatlan ajánlatot.
A felülvizsgálat eredményéről a Don egy ágyba kézbesített lófejjel értesíti a szerinte kevésbé rászorultakat. Ők a lóhúst kapják a jövőben a saját kérésük alapján.

Igy van ez a felülvizsgálat utáni rehabilitácós ellátással. Ez már nem a hivatalból indult eljárás alapján járó rehabilitációs járadék, hanem a saját kérelem alapján járó. Innen kezdődik a 3 év határidő.


# aperten

gondolkodo # 2013.04.07. 17:34

Judit1988-nak: reklamálj, reklamálj! Ha még nem oldódott meg a gondod április 2. óta, akkor nyugodtan érdeklődj újból és újból, ne hagyd magad elhajtani. Neked is és általában mindenkinek ajánlom figyelmébe a 2004. évi CXL. törvényt a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, melynek - nyilván nem véletlenül - egyik szép hosszú része az ügyintézési határidőre vonatkozó paragrafus. Én is érintett vagyok, pár nap híján négy hónapja várjuk férjemmel a rokkantsági járadék iránti igényének elbírálását. Már erősen ügyintézési határidőn túl érdeklődtem az ügyintézőnél, aki türelmet kért, nekünk egy darabig volt, azután elfogyott és bejelentést tettem az NRSZH Jogorvoslati Főosztályán (jogorvoslat@nrszh.hu), megemlítve a fenti törvény néhány rendelkezését. Ettől kissé felgyorsultak az események, majd meglátom, mi lesz. Persze, bosszúból kibánhatnak velünk, de körülbelül eddig és ne tovább, ha harc, legyen harc, én bizony kiástam a csatabárdot! Baromira elegem lett abból, hogy pontosan a kiszolgáltatott, elesett emberekkel tolnak ki, valószínűleg azért, mert ők - ilyen-olyan okok miatt - nem tudják igazán képviselni az érdekeiket. És nem érdekel, hogy ügyintézőék kevesen vannak, tessenek fölvenni például néhány megváltozott munkaképességű embert, biztosan lelkiismeretesebben dolgoznának sok mostaninál, és nem érdekel, hogy x cég és y cég nem küldött meg nekik valami iratot, azoknak is kutyakötelességük tartani a határidőket és így tovább. Én bizony elszántam magam a legkomolyabb botrányra is, mert már nagyon elegem lett. Kedves Judit1988: a fenti törvény minden hatóságra vonatkozik, a Nyufigra is!

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.04.07. 09:52

A kormány elengedte a rokkant emberek kezét

Szél Bernadett nem hagyja annyiban a rokkantak ügyét. Ha óvatosan is, de próbál előrehatolni az érdekükben.

http://lehetmas.hu/…berek-kezet/

huta # 2013.04.07. 09:45

exrokki:
Aki állami bértámogatott munkahelyen akar maradni jövőre is, annak bizony el kell mennie felülvizsgálatra. Úgy is értelmezhető, hogy elkezdték.
kati.n:
Vagy felülvizsgálat után rehabot kapnak max 3 évig. Vagy papír megvan, ellátást nem kap, dolgozik 8 órában állami bértámogatású munkahelyen.

kati.n # 2013.04.07. 06:13

Szia Exrokki!

A CXCI tv. szerint a rehabilitációs ellátás max. 3. évig adható. Tehát, ha jövő év vége felé felülvizsgálják az 1955. jan. 1. után született volt végleges rokkantnyugdíjasokat - akik ugye jelenleg rehab. ellátást kapnak -, akkor vagy kidobják őket a rendszerből, vagy rokkantsági ellátást fognak kapni, ami mellett lehet dolgozni, bizonyos keresetkorláttal.

exrokki? # 2013.04.07. 05:57

Szerintetek,ha elkezdik majd a volt végleges 3.csop. rokkikat felülvizsgálni,akiket még állítólag el sem kezdtek,azok kaphatnak majd rokkant ellátást egyáltalán,ha részmunka időben dolgoznak,vagy autómatikussan rehabra teszik,mert akkor nem fogunk ellátást kapni,de még ha bevállalná valaki sem biztos,hogy kapna teljes munka idős beosztást,mert pl.az én munkaalka almasságimon is az szerepel,hogy gerincet nem terhelő,könnyű fizika munkát részmunka időben foglalkoztatható.Tehát 10 éve nem vagyok foglalkoztatható teljes munkaidőben,akkor az fv.-től rehabilítálható leszek szerintetek?????????


Sziasztok!

Debra01 # 2013.04.06. 21:07

Rehab ellátott. Most rokkant ellátott

Átvágott1 # 2013.04.06. 12:22

george2 !
Hogy várod el,hogy válaszoljanak a kérdésedre,ha Te sem válaszolsz ?

george2 # 2013.04.05. 21:56

Debra,

Eddig milyen státuszos voltál és ?% os?Rehab ellátott vagy rehab járadékos?
A magam részéről örülök,hogy a mai nap megvolt,7 ik alkalommal voltam 11év alatt.....reggel már alig húztam magam,a másfél év stressze kijött rajtam....Akikkel 1ütt voltam,láthatólag és gyak, sem tudták mire jöttek,azt hitték ez egy sima soros party lesz,az új versenyzőknek meg fogalmuk sem volt róla,hogy egy gerincsérv vagy hasonlók itt belépőnek sem lesz elég.Beszélgettünk,el sem hitték amit mondok a kialakult helyzetről ami velünk történik.
Ami pedig a normálisabb hangnemet illeti,máshol olvastam,ez a játék része,a meglepetés a határozatokkal jön.
Leizélem....megnyugodtam,inkvizició,mengele letudva.Egyenlőre....

Debra01 # 2013.04.05. 15:15

Meglepően hamar megkaptam a határozatot. 50% c2.
Ez jelenleg annyit jelent, hogy marad a baromi "magas" ellátásom az egészen 48 000,-Ft. Örüljek ennek, mert sokaknak ennyi sincs.
Egy év múlva..illetve a frászt. 2014 márciusban újra felülvizsgálat. csak tudnám minek?

A felülvizsgálat minősíthetetlen arroganciával járt együtt.

Átvágott1 # 2013.04.05. 09:26

george2 !
Reméljük minden jól fog alakulni az esetedben.Hátha nem csak a hangvétel változott,hanem a megítélésünk is,bár ahhoz előbb a kódokat kellene reálisabbá tenniük.Melyik városban voltál ?

george2 # 2013.04.05. 08:52

Sziasztok,

Pont 2 hete kaptam meg a SAS behivómat-soros 2012.09.havi lett volna-ma kora reggel meg is jelentem.Időpontra lett behivva a nép ,3/4 óra alatt rám is került.Minimális vizsgálat-súly,magasság,v.nyomás,sztetoszkópos hallgatózás,öltözés.Max.15 perc és kinn voltam.Egyéb elbeszélgetésre nem küldtek.
A hangnem az eddigiekhez képest kúltúráltabb,de ellentmondást nem tűrő volt,max. a lényegre szoritkozott./Ami persze önmagában nem gond/
Az eredményt majd meglátom,jóra nem számitok.
Mindednesetre örülök,hogy eddig túl vagyok rajta,már untam a damoklész kardot a fejem felett,igy legalább tudom,hogy pénz passz...

Üdv.

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.04.04. 17:28

FOGLALKOZTATÁS A fogyatékosok féltik az ellátásukat
Kevesebb rokkant dolgozhat

http://rd.hirkereso.hu/rd/15744383?…

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.04.04. 17:24

Rehabilitáció és foglalkoztatás – megváltozott munkaképességűek térhetnek vissza a munkaerőpiacra

A 2015. június 30-ig tartó program a tervek szerint több mint 10 000 megváltozott munkaképességű személynek nyújt majd segítséget a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésben.

http://www.kormany.hu/…tamogatasara

Átvágott1 # 2013.04.04. 16:50

liza56
Soros volt,kerek 6 hónap csúszással.

liza56 # 2013.04.04. 16:34

Átvágott1
Neked ez soros vizsgálat lesz, vagy azért hívnak mert átsorolnak a rokkant járadékosokhoz a korod végett.

dolna57 # 2013.04.04. 16:13

andbal93!
Szeretném Tőled kérdezni, hogy a felebezés után kapott 53%, C2 minősítés ez rehab. ellátás, vagy rokkant ellátás? Köszi!

dolna57 # 2013.04.04. 14:58

andbal93!
én is rehab. járadékos voltam, januárban voltam felülvizsgálaton és rehab. ellátást kaptam 53%, C1.
Kérdésem az lenne,hogy a fellebezés után amit kaptál 53%, C2 minősítés, rokkant ellátás -e vagy rehab ellátás?
Köszi!

Átvágott1 # 2013.04.04. 13:44

ugribugri !
Sosem néznék echo TV-t !Illetve azt a műsort megnéztem,ami ide lett beillesztve és úgy volt ajánlva,hogy nézzük meg ,mert ránk vonatkozó információk vannak benne.Sajnos annyira gyarló vagyok,hogy minden érdekel,ami velünk kapcsolatos hír,bárhol jelenik meg.Több évtizede nem nézek egyébként semmilyen híradót,főleg mióta van internet és a híreket is erősen szelektálom.

ugribugri # 2013.04.04. 12:52

Átvágott1
szerintem egyszer elkellene döntened hogy a szemednek vagy a fülednek hiszel....

a megszavazott törvény vagy a süket dumának hiszel ,így jár az aki az echó félé szeméttel táplálkozik...és még ráadásul el is hiszi ami ott elhangzik

10 napig feküdtem kórházban múltkórjában csak m1 (hallgattam hibás telefonomon nem jött be más adó)....hát mit ne mondjak kész agymosás rákellet jönnöm hogy én kész Kánaánban élek ,mi vagyunk a világ vezető ereje,a világ megváltja ,minket irigyel europa...blablabla

Átvágott1 # 2013.04.04. 12:06

liza56 !
Igen így is tudtuk,de a nevét nem tudom a hölgynek,aki az ECHO TV-ben nyilatkozta ,hogy mindenkire vonatkozik,aki betöltötte addig az 57-t.Csak azt akartam a beírásommal nyomatékosítani,hogy semmit sem szabad elhinni,amit mondanak.Sajnos valószínűleg a vizsgálatok statisztikái is mind hazugak.Sokkal rosszabbak az arányok biztosan.

liza56 # 2013.04.04. 11:38

Átvágott1!

2011.12.31.-ig az aki betöltötte az 57-évet, és 3-as csoportú véglegesekre vonatkozott.

Átvágott1 # 2013.04.04. 11:32

Ma megkaptam jövő péntekre a behívót a fölül
vizsgálatra.Újabb bizonyíték arra,hogy úgy nyilatkoznak még nagy nyilvánosság előtt is,hogy vagy nincsenek tisztában a saját rendelkezéseikkel,vagy szemrebbenés nélkül hazudnak.Ugyanis én is betöltöttem 2011.12.31.-ig az 57-t,azóta már az 59-t is és mégis kell mennem,tehát nem igaz az ,hogy bármelyik kategóriába is tartozzon a beteg.Sorosom volt,tehát menni kell.Pedig az én állapotom is csak romlott és az elhalt idegek sem jönnek már sosem rendbe.Tudom,hogy vannak mindig többen,akik teljesen pozitívan, próbálnak lelket önteni itt is a fórumon a végső elkeseredettekre,de számomra sem marad más kilátás,mert nem fogok senki nyakán sem élősködni.Ezt sem azért írtam le,hogy bárki is sajnáljon,hanem azért,hogy hányan lehetnek még ,akik így gondolkodnak.És ez mind ennek az embertelem törvénynek köszönhető.

tibi38 # 2013.04.03. 16:25