Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


aperten # 2010.12.15. 20:20

Gattaga!

Fogalomzavar elhárításához:
Az öregségi nyugdíjasok halmaza, nem egyenlő a nyugdíjasok halmazával, annak csak részhalmaza.

Ha már nyugdíjügyben fogalomzavarelhárítói ambícióid vannak, javaslom olvasd el a a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXI.törvényt, de legalább annak első paragrafusát.

1. § (1) A kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszer működtetése és fejlesztése az állam feladata. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer öregség, megrokkanás, megrokkanással járó baleset esetén a biztosított részére, elhalálozása esetén a hozzátartozója részére egységes elvek alapján nyugellátást biztosít.


# aperten

jácintka # 2010.12.16. 06:21

http://biokemia.blog.hu/…gyi_allapota

Minden tudatlan politikunak jó lenne ezeket is elolvsni.

Jurisz # 2010.12.16. 09:21

Jönnek a munkaszimulátorok!

150 milliárd forint megtakarítást remél az állam 2011-ben a rokkantsági nyugdíjak rendszerének felülvizsgálatától. Ilyen ellátásban Magyarországon 800 ezren részesülnek, ami kétszerese az OECD-országok átlagának. A kormányzat ebből a rétegből mintegy 200 ezer embert szeretne visszavezetni a munka világába, hogy így megközelítsük a nemzetközi átlagot. A módszerekről, a program részleteiről Pósfai Gábor, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatója nyilatkozott a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában tegnap este.

Az ORSZI főigazgatója szerint a felülvizsgálatot speciális műszerekkel, úgynevezett munkaszimulátorokkal végzik majd, “Ezek segítségével objektíve képesek leszünk megmondani, kinek mire maradt még képessége, amit kamatoztatni lehet, aminek a segítségével a személy visszatérhet a munka világába” - érvelt a főigazgató. Megjegyezte: a csökkent munkaképességűek újbóli munkába állása nem csupán közösségi érdek, nem csupán megtakarítást jelent, hanem az egyénnek is hozadék. “Még mindig jobban fog élni az illető, ha fizetést kap, ha elhelyezkedik, s ráadásul egy értelmes életet is élhet” - nyilatkozta Pósfai Gábor a Közbeszéd stúdiójában.

Zsuzsukácska # 2010.12.16. 10:44

Tisztelt fórumozok!

Ide nem szimulátorok kellenek hanem méreginjekciók kikészítve az asztalon.Aki nagyon beteg kap egy szúrit,és le van tudva a dolog.Így a szimulánsokat vissza tudnák szorítani,és nem kellenék szimulátorok.:)

Üdv:Zsuzsa

ozzy62 # 2010.12.16. 14:10

Kedves Fórumozók.

Egy kérdésem lenne, mit lehet kezdeni,vagy milyen lehetőségek vannak a 43%-kal?
Aki tud kérem válaszoljon.

Előre is köszönöm.

vbartamonika@citromail.hu # 2010.12.16. 16:30

Szia ozzy62 !

Először is van jogod felebezni a határozatod ellen ,amit kaptál a papírodon rajta van mennyi napon belül adhatod be és ,hogy hova kell beadnod.

Ha elfogadod ezt a százalékot rendszeres szociális járadékra vagy jogosult a nyugdíjintézetnél .

Bemész a nyugdíjintézethez ahova tartózol, vagy itt neten is le tudód tölteni a hozzá lévő kérelem papírt.

Nem tudom voltál -e ezelőtt valamiféle ellátásban rokkant nyugdíjban?

gattaga # 2010.12.17. 04:40

ozzy62

A mennyiben nem élsz a fellebezés jogával,következő lehetőségeid vannak az életkor függvényében:

Tájékoztatóaz egészségkárosodott személyek szociális járadékairól

Az átmeneti járadék a fentiek teljesülése esetén annak állapítható meg, aki

  • a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül eléri, és........

A rendszeres szociális járadék annak állapítható meg, aki

  • a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be, és
  • rendelkezik a rokkantsági nyugdíjhoz életkora szerint szükséges szolgálati idő felével.....

Az átmeneti járadék havi összege a jogosultnak az átmeneti járadékra való jogosultság
időpontjáig megszerzett nyugdíjalapot képező jövedelem és szolgálati idő alapján kiszámított
öregségi nyugdíjának – tekintet nélkül a magánnyugdíj-pénztári tagságra – 75 százaléka, de a
rendszeres szociális járadék összegénél kevesebb nem lehet.

Annak a személynek, akit az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (a
továbbiakban: ORSZI) szakértői bizottsága rehabilitálhatónak minősít, rendszeres szociális
járadék csak abban az esetben állapítható meg, ha a lakóhelye, tartózkodási helye szerint
illetékes munkaügyi központ álláskeresőként nyilvántartásba vette.
A jogosultság további feltételei megegyeznek az átmeneti járadéknál felsoroltakkal.....

A rendszeres szociális járadék keresettől független, fix összegű ellátás.

Igazoló link:

http://www.konfoderaciok.hu/…sok/szoc.pdf

Egészségkárosodás igazolása:

177/2005. (IX. 2.) Korm. rendelet

Értelmező rendelkezések

2. §

ea) a munkaképesség-csökkenés - az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (a továbbiakban: ORSZI), 2007. augusztus 15-ét megelőzően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Orvosszakértői Intézete (a továbbiakban: OOSZI) szakvéleménye, illetőleg 2001. január 1-jét megelőzően, vasutas biztosítottak esetében a Magyar Államvasutak Orvosszakértői Intézetének szakvéleménye szerint - 50-66 százalékos mértékű, illetőleg az egészségkárosodás - az ORSZI szakvéleménye szerint - 40-49 százalékos mértékű.......

Hivatkozás:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Hol igényelhető, illetve mely szerv folyósítja az ellátásokat?

Az átmeneti járadék, a rendszeres szociális járadék iránti igényt a lakó vagy tartózkodási hely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz az erre rendszeresített nyomtatványon írásban, valamint elektronikus úton lehet benyújtani annak a keresőtevékenységnek az időtartama alatt vagy a megszűnésétől számított 24 hónapon belül, amelynek során az egészségkárosodás bekövetkezett.
A határidő elmulasztása jogvesztő.

Remélem segítettem és a hozzád intézett régebbi hozzászólásaim miatt sértődés nem történt.


By
gattaga

jácintka # 2010.12.17. 05:45

Scotti!
H jol tudom 420 ezer járadékos van ,ezek között van véglegesitet járadékos is.
A többi pedig rehbos és rokknt ,persze itt is vannk már véglegesitettek a rokkntk között.
Na itt kellene keresgélni amit nem akarnak.
Párszor már le írtam máshol is .semmi egyebet nem kellene tenniük mint " rokkant falvak"-ba be menni és végig vizsgálni akik ezt " titulust kapták az ORSZI szktudás nélküli " orvositól"
Rövid idön belül alposan csökkene a pénzért meg vett rokkantságok szám.
És ami a lényeg látható lenne kik is ütötték rá ezekre a nagy "szakvéleményekre" a pecsétet.
De mint z én probálkozásom mutatja csak duma van ,de hogy megtalálják a méregfogát ennek dolognk az már nem tetszik a Miniszter úraknak.

Túlélő # 2010.12.17. 06:15

jácintka! nagyon jól látja a dolgokat.Elmondta a lényeget!Sajnos mindenki tudja,hogy mennek a dolgok,de senki nem tesz ellene,mert valahol érdekeltek a dolgogban.Oda-vissza alapon.A beteg meg kit érdekel? Senkit.

gattaga # 2010.12.17. 06:37

Qrvára könnyű lenne a megvett rokkantnyugdíjat kiszűrni.
Olyan egyszerű,mint egy pofon.
Nem tudom annak idején, jártak valkinél amikor táppénzen volt, táppénz ellenőrök a cégétől,ahol melózott???Ha igen az tudja miről beszélek.
Esetleg mikor visszament kontrolra a háziorvosához a táppénz ideje alatt,és "meglepő" módon nem az az orvos fogadta,hanem ugynevezett főorvosi felülvizsgálaton esett át???Nos nekem ezekben volt részem,a későbbiekben említett malterosvödör szindróma nélkül.
A táppénz ellenőröket meglehetett kenni (mit tehetett az akit a saját háza építése közben malterosvödörrel a kezében kaptak el,holott a táppénzre vétel alapja sújos gerinc probléma volt???).A főorvosi vizsgálatra viszont nem a háziorvos csókosai kerültek érdekes módon,engem azért vetettek a vizsgáló felcser elé,mert a betegség,papírok kósernél is faxányosabbak voltak!Így nagyon kevés esélye volt a háziorvosnak a lebukásra,jogtalan táppénzre vétel miatt.
A táppénzcsalók itt buktak volna meg!!!
A felcserek egymásközti versenyében (főleg a lóvéról szól és nem szakmai verseny!)az nyer aki feldobja a másikat.Lásd az egri példát.
Ebbe az egész rokkant kavalkádba érdemileg nem fognak beleavatkozni magasabb körökben,mert az UNIÓ "szeme" már így is aggódva figyeli az országbeli eseményeket.Esetleg feltünik neki a rokkant és rehabbiznisz.Megvonja a nagylelkű támogatást az országtól és akkor a haverok,csókosok hoppon maradnak természetesen a köréjük épített visszamaradó ténylegesen rokkant "hadsereggel" a nyakukban.Volt pénz-nincspénz effektus talán helyre rázná egy kissé az eldurvult helyzetet.
Megvett rokkantnyugdíj volt,van és lessz ezt könyveljük el!Csak finomítani kell rajta,hogy azok a szakvélemények passzoljanak az "állapothoz",ami nem létezik.
Esetlegesen felállított ellenőr kommandó egyedei is olyan becsűletesek lennének,hogy pár száz ezerért (alkalmanként per kopp) nem reszkíroznák a közalkalmazotti százezres bruttó fizetésüket?
Amíg a pénz az úr,és a becsűlet tizedrangú kérdés,érdemileg alligha változik a helyzet.Az meg nem mostanában lessz,erre mindeki beveheti a ciánkálit!


By
gattaga

ozzy62 # 2010.12.17. 07:07

Gattaga

Köszönöm a válaszokat.Sértődés nincs én írtam te válaszoltál,ez igy jo.
Viszont ha fellebezek akkor mi történik? Lehet valamit elérni?Mert ők a rahab lejárta után a kérvényemet állapot rosszabbodás címén iktatták.De én a nyugdíjjamat kértem vissza állítani nem kértem állapot rosszabodás megállapítását.2006, 2008, 2010-szakértői vélemény megeggyezik(tartalmában)de míg az előző két esetben az 50%-ot megkaptam most csak 43%-ot.Nem nagyon értem ez hogy jött ki ennek a "dokinak".97-ota vagyok igy 2002-ben egyszer vissza minősítettek de 2005-ben ujra előjött a daganat(szarkoma),és ismét a műtétek után rokkant nyugdíjjat kaptam.És most megint kezdődik előlről.
Nagyon tele vagyok már ezzel.

jácintka # 2010.12.17. 10:24

Mindenki aki olvassa ezt a jogi fórumot az látja mi is a gond .
Tuti , hogy olyanok is olvassák akik tudnának kezdeni valmit ,de nem tesznek mert igy jó nekik hogy Gattaga is le írta.
Ki állitanak egy disz rokkantat mint Erőss Zsolt ki művégtaggal is tud hegyet mászni.
Erre lenne pár kérdésem . ugyan olyan segéseszközt kapott Erőss Zsolt is mint egy "átlag "polgár?
Erőss Zsolt azon kivül , hogy hegyet mászik mi a munkája, értelmesebben milyen munkát végez?
Tőlem dumálhat az ORSZI tudatlan főigazgatója és többi megszólló rokkant ügyben ha hülyeégeket irnak vagy mondanak.Vagyis jobban meg fogalmazva ne tessenek bennünket hülyének nézni ORSZI és Miniszter úrak !

gyorgye # 2010.12.17. 11:03

Nemtudom hogy az csak engem zavar hogy korkedvezményesen már 42 éves korba rendes nyugdijba lehet menni eggyeseknek és nem is kevés nyugdíjjal?Utána pedig meg mennek vissza dolgozni még mellette és megvan a havi 200 ezre.Én meg kinlódok havi 44 ezerből mert ha akarnák se tudnék dolgozni.

gyorgye # 2010.12.17. 17:23

Az ORSZI főigazgatója szerint a felülvizsgálatot speciális műszerekkel, úgynevezett munkaszimuláto­rokkal végzik majd, “Ezek segítségével objektíve képesek leszünk megmondani, kinek mire maradt még képessége, amit kamatoztatni lehet, aminek a segítségével a személy visszatérhet a munka világába” – érvelt a főigazgató.

Én már előre röhögök ezen a vizsgálaton.Ráfekszünk a futószalagra,bevisz a gépbe bennünket,és aki egészséges azt bedobja a gyár kapun,aki meg nem abból konzerv lessz?

ujpesti # 2010.12.17. 18:22

Éppen most mutatták a tényekben,hogy 2012-től harmadával csökkentik a gyógyszer támogatásokat.
Onnantól kezdve lehet majd gondolkodni,hogy gyógyszer,vagy élelem !? Sajnos az igazi betegekre ez vár.Nem lenne humánusabb egy golyó,vagy méreg ?
"ne ily lassú halált Istenem,gyorsabbat adj énnekem"

Túlélő # 2010.12.17. 18:40

Én is néztem a Tényeket,és nem lettem vidám.Már így is nehezen váltottam ki a gyógyszereimet.Egy sima megfázás is katasztrófa.Persze vitamint kell szedni,de miből?meg gyümölcsöt,de miből? Valóban valami humánus megoldás kéne,hogy kivonjanak minket a forgalomból.Mi betegek csak rossz statisztikai adatok vagyunk,amit el kell tüntetni,mindegy milyen áron.

gattaga # 2010.12.18. 07:23

ozzy62

Viszont ha fellebezek akkor mi történik?

A fórum eme topikja pont erről(is) szól.A sorstársak hozzászólásait olvasd el.Van akinek sikerűlt érdemileg elérnie valamit a II. fokon,sőt utánna a bíróságon,de elenyésző a számuk a rendszerből kidobottakéhoz.Mérlegelj mielőtt a további lépésre(lépésekre) elszánod magad!Mint írtam az életkor nagyon fontos tényező,és a rokkantnyugdíj összege sem elhanyagolható momentum,mostanában harc nélkül nem megy semmi simán a rokkantaknak.


By
gattaga

Jurisz # 2010.12.18. 10:43

Matolcsy Úrnak köszönhetően a médiában mostanában azt bömbölik, hogy sok a rokkantnyugdíjas, de eddig senki nem tett közzé számadatot arról, hogy hány embernek állapítottak meg rokkantnyugdíjat "különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása" miatt, erről a "méltányossági rokkantnyugdíjas" kategóriáról mintha megfeledkeztek volna. A valódi rokkantnyugdíjasok most miattuk is "szívnak". Ezek a "különös méltánylást érdemlő körülményekre tekintettel rokkantnyugdíjasok" ugyanis az előírt feltételek egyikével-másikával nem rendelkeznek, mégis rokkantnyugdíjat kapnak, így a rokkantnyugdíjasok számát gyarapítják. Egyébként a tb. nyugdíjtörvény a saját jogú nyugellátások körébe tartozó rehabilitációs járadék kivételes engedélyezését is lehetővé teszi már! Na, kiváncsi lennék, hogy hány kivételes ellátásban részesített rokkant van a tb. nyilvántartásában ....

jácintka # 2010.12.18. 19:37

Ha valaki emlékszik ki is volt annak idején OPI Igzgatója, igaz már nem él.
Ő meg oldotta a " problémát".

Túlélő # 2010.12.19. 08:18

Jó napot!Ki volt az igazgató?és hogy oldotta meg a problémát?Komolyan kérdezem,mert nem ugrik be.Lehet még túl fiatalvagyok/fél évszázad/.Egyébként meg a gépektől sok jóra nem számíthatunk,szerintem.Azért örülök,hogy erre van pénz!!!!

jácintka # 2010.12.20. 08:48

Nem írok nevet nézz utánna itt neten !

gattaga # 2010.12.21. 05:06

Dunsztom sincs mit akartok ebből kihozni,de akinek kell:

http://www.honcology.hu/…tments/MD_28

Mit oldott meg és kicsoda ? Tudom,aki kíváncsi hamar megöregszik,de már lassa cset szobává alakul a topik :-)))


By
gattaga

jácintka # 2010.12.21. 06:52

Gattaga!
Arról írkáltunk , hogy meg oldják a rokkant kérdést.Eltakarítnak bennünket.Erre írtam én , volt egy főigazagató aki OPI -nél ezt a gondot akkor megoldotta.
Akár hogy is nézzük a dolgot egy olyan intézmény mint az ORSZI akinek állitólag nincs felettes szerve.
Gátlástalanul azt csinál amit akar.
Szerintem páram már ütköztünk falakba ha az ORSZI ténykedésével kapcsolatosan nem tetszésünket nyilvánítottuk ki. ORSZI az állam az államba ezt jobb ha tudjuk.

gyorgye # 2010.12.21. 11:09

Magyarországon több mint 800 ezer ember részesül rokkantsági nyugdíjban. A kormány határozott célja, hogy ezt a számot 200 ezerrel csökkenteni fogja, ami 150 milliárd forintos megtakarítást eredményez.

Na már akkor hogyne lenne felettes szerve az Orszinak!

De én úgy tudom hogy 400 ezer ember már elérte a rendes nyugdíjkorhatárt,és így már akkor egyből feleződött a létszám,csak ki kellene venni innen őket,és áttenni a rendes nyugdíjjasokhoz.A másik kétszáz ezer pedig az,akiknek alanyi jogon jár,nemtudom finomabban megfogalmazni de azt hiszem érthető.Ők tőlük hiába veszi el a pénzt mert más címen mint pld segély,úgy is visszakell hogy adja nekik ugyanazt az összeget.Ez ugyanolyan hogy kiveszem a pénzt az eggyik zsebemből,és átteszem a másikba,és így ebből 10 fillér megtakarítás nem lessz.Ha pedig nem ad nekik segélyt,akkor mégtöbb lessz a bűnözés,lopás,rablás stb.Attol független hogy jövőre már nem szabad az ujságokban sok büncseleményt leadni,és igy a lakosság nem olvasni,hanem csak tapasztalni fogja majd a saját bőrén.Ez valami olyan lessz majd,mint amikor Hofi mondta, hogy Magyarországon Analfabéta nincs!"Összeírva."

Túlélő # 2010.12.24. 06:36

Békés Boldog Karácsonyt és jó egészséget kívánok minden fórumozónak.