Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


gattaga # 2010.12.05. 00:42

A TB-al kapcsolatos topik címe,itt majd jól "megszakértik" a dolgot,mindent én sem tudhatok,félrevezető választ meg jobb nem közölni,annak én is ellene vagyok,hogy megvezessek valakit.

http://www.jogiforum.hu/forum/23/15955#…


By
gattaga

gattaga # 2010.12.05. 01:17

Mindenkinek,aki érintett vagy nem,vagy csak érdekli a dolog:
A médiaindító "körutam" a megbukott "orvosszakértők" kontra ellehetetlenített beteg enberek,rokkantnyugdíjra való jogosultság megvonása című összegzés eredménye:
A média jövőbeni cenzorális retorziótól tartva, egyszerűen nem vállalják fel az ügyet.(Egyszerűen nem nyulnak xarba mert a kezük is olyan lehet,meg egyébbként is lerágott csont a "téma",mindenki tisztában van a Magyarországon jelenlevő korrupcióval,paraszolvenciával, nincs olyan bombasztikus hír értéke a dolognak,hogy megérje oknyomozni a dologban.Csak a főbb vonalakat vázoltam az elutasítások mikéntjére.).Mint magánemberként,lehetőség van a médiában,főleg az írott sajtóban,az olvasóink írták rovatban "közkincsé"tenni a problémát.Névvel,címmel kell eljuttatni, nem teszik nyilvánossá a nevet,sem címet,abban az esetben ha nem járul hozzá a "szerző",esetleg lektorálást használnak a durva szavak,kifejezések miatt.


By
gattaga

vbartamonika@citromail.hu # 2010.12.05. 10:56

Szia gattaga!

Köszi a segítséget meg is nyugodtam mert el is intéztem a múlthéten csak ez felmerült hátha van egy kis kibúvó de már megint minket húznak csak le ))))

gattaga # 2010.12.07. 06:39

A második táblázat, második, (rehab alapja a rokk.nyugdíj elne feledjük !!) harmadik sora lehet egy kissé érdekes:

http://penzcentrum.hu/…mar_kivagtak


By
gattaga

tyukanyó55 # 2010.12.07. 08:28

Tisztelt Fórumozók!
Itt egy újabb értékelés a nyugdíjakkal kapcsolatosan:
csak részletet másolok be belőle, de az is elég érdekes:

"Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatósághoz az év első kilenc hónapjában csaknem 420 ezer igénybejelentés érkezett. Szeptember végéig mintegy 95 ezer elutasító határozatot hoztak. Ez a szám mára minden bizonnyal százezer felé emelkedett - adta hírül a Pénzcentrum.hu.

A rokkantsági és baleseti rokkantsági ügyek kapcsán közel kétszer annyi elutasítás született, mint jóváhagyás. Egészségkárosodáson alapuló ellátásra 443 elutasítás mellett mindössze 27-en jogosultak az év első kilenc hónapjában."

Úgy tűnik, még mindig csak a pénzmegvonásos alapon megy a kiválasztás.

jácintka # 2010.12.07. 12:58

NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM
SZOCIÁLIS LAKOSSÁGI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI OSZTÁLY

Iktatószám: 59275-1/2010-NEFMI(SZ)
Ügyintéző: dr. Nyári János

Tisztelt Asszonyom!

Dr. Réthelyi Miklós miniszter úrnak írott levelére válaszolva, a miniszter úr megbízásából a következő tájékoztatást adom.

A minisztérium egyedi ügyek intézésébe nem szólhat bele, az eljáró szerveket nem utasíthatja, hatáskörüket nem vonhatja el. A nyugdíjmegállapító határozatban foglaltakkal szemben a határozatban megjelölt jogorvoslati utat veheti igénybe. Egészségkárosodása mértékének megállapítása orvosi szakkérdés. A regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság a szakértői bizottság állásfoglalása alapján hozza meg a döntését. A bizottság állásfoglalása önállóan nem támadható, de a nyugdíjbiztosítási igazgatóság határozata ellen benyújtott fellebbezésben az orvosi megállapítások ellen is előterjeszthet kifogásokat. Az orvosi megállapítások felülvizsgálatára kizárólag az Ön fellebbezése nyomán a II. fokú bizottságnak van hatásköre. Amennyiben Ön a II. fokú döntéssel sem értene egyet, lehetősége van munkaügyi bírósághoz fordulni keresettel. A bíróság független igazságügyi orvosszakértő bevonásával hozza meg az ítéletét. Ebbe a folyamatba minisztériumunk illetve a miniszter úr nem avatkozhat bele.

Ha az orvosszakértői bizottság eljárásával kapcsolatban van észrevétele vagy panasza, azt elküldheti dr. Pósfai Gábor úrnak, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatójának:
1071 Budapest, Damjanich u. 48.
Postacím: 1406 Budapest Pf.4.
orszi@orszi.hu

Sajnálom, hogy hatáskör hiányában kedvezőbb választ nem adhatok, de remélem, hogy tájékoztatásommal a segítségére lehettem.

Budapest, 2010. december 6.
Üdvözlettel:
dr. Veres Gábor sk.
osztályvezető

Erre kössünk csomót ,de nagyot.

dtida # 2010.12.07. 13:06

jácintka,
szerintem ezt ne csomózgassuk. Korrekt levél. Ennyi legalább még megmaradt a jogállamiság látszatából.

vbartamonika@citromail.hu # 2010.12.07. 13:09

Hm akkor már megint a rajtvonalhoz vagyunk állítva ez őrület ,hogy ennyire nincs lehetősége egy beteg embernek .....

bibo61 # 2010.12.07. 15:15

SZAKÉRTŐI „MŰHIBAPER”

Az ORSZI mint önálló jogi személy ellen folyó néhány perrel nem a számaránya, hanem elvi jelentősége miatt foglalkozom. Szokványosan e perekben a testi vizsgálat kellemetlen részleteit szokták kifogásolni (kalapáccsal ütik a térdét, csavargatják a végtagjait stb.), azonban indult egy olyan kártérítési per, mely precedens értékű. Ebben az ügyben közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítése miatt indított pert felperes az ORSZI ellen.

Felperes 10 éven keresztül rokkantnyugdíjas volt, majd a soros felülvizsgálat során az OOSZI I. fokú orvosi bizottsága 50%, II. fokú bizottsága 40% munkaképesség-csökkenést állapított meg. Felperes munkaügyi pert kezdeményezett, melynek során az igazságügyi orvosszakértő visszamenőleg és folyamatosan 67%-os munkaképesség-csökkenést véleményezett, mely alapján a bíróság ítéletében az I. és II. fokú közigazgatási határozatokat hatályon kívül helyezte, a megyei NYUFI a felperesnek visszamenőleg a rokkantsági nyugellátást megtérítette.

A társadalombiztosítási határozatot hatályon kívül helyező ítéletet követően perelte be felperes az ORSZI-t, arra hivatkozva, hogy amíg részére a rokkantnyugdíját nem folyósították, mivel ellátás nélkül maradt, a szorongása, depressziója erősödött, a fizikai állapota, a családi kapcsolata megromlott, életunt lett, vegetált. A kártérítési per jelenleg folyamatban van. Ennek során igazságügyi pszichiátriai szakértő mellett általános orvosszakértőt is kirendelt a bíróság azon kérdésben, hogy a rokkantságot nem véleményező orvosi bizottságok az általában elvárható gondossággal jártak-e el, megszegték-e az orvosi szakmai szabályokat. E kérdések az ún. „műhibaperek” során a szakértőnek feltett szokásos kérdéseknek felelnek meg, tehát igazságügyi szakértői szempontból jelen ügyben az ORSZI szakértői elleni műhibaper zajlik.

Ez is lehet egy megoldás, de nem tudom, hogy lezárult-e jogerősen a per.

bibo61

gattaga # 2010.12.07. 15:46

NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM
SZOCIÁLIS LAKOSSÁGI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI OSZTÁLY
” c. levélhez:

"Jellemzően" nem foglalhat állást,ez világosabb a napnál: „Sajnálom, hogy hatáskör hiányában .....

A problémás esetekkel esetleg itt lehetne(kiemelve az esetleg jelzőt !!!)keresni az igazát (na nem a szerencsétlen "kárvallot"-nak aki nem liberóba csomagolva jelent meg a felülvizsgálaton, (elnézést az érintettektől,de Magyar ember szóból ért alapon fogalmaztam )a szakorvosnak,akinek szakértelmét,vizsgálati eredményeket meghamisítva,annak tényét semmibevéve "hozza meg" az emberi méltóságot igencsak érintő "szakvéleményét" a "tisztelt" ORSZI:

dr. Pósfai Gábor úr, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatója:
1071 Budapest, Damjanich u. 48.
Postacím: 1406 Budapest Pf.4.
orszi@orszi.hu

Már azon a minősítési alapelveken is lehet személyi jogot sértő megállapítást találni,miszerint egy aszthmás emberről nem lehet tudni,hogy beveszi,vagy nem a gyógyszereit,a vizsgálatok előtt.Ekkora pofátlanságért kevesebbért is kaptak már sokan "sokat".Eleve úgy kerülsz a bizottság elé: szimuláns!!!!És akkor kezdődik a visszaszámlálás a 100%-os "makk egészséges" állapotról.A "disszertációdat" megvédheted,pár sóhaj és guggolás kiséretében.
Kérdésként az vetűl fel bennem,hogy a szakorvos megállapít róllam valamit,kinek áll egyáltalán úgy szakmailag,mint jogilag annak tényét kétségbe vonni?
Talán a kamarának,szakmai kollégiumnak,de semmi esetre sem egy álltalános orvosnak,aki mindenhez ért de valójában semmihez!(Mert aki mindenhez ért az valójában semmihez!!!)

A szakorvosoknál ÉN minden bizonnyal,egy jól megfogalmazott "levélkével" együtt fogok jelentkezni a vizsgálatokra (legalább lessz a borítékban valami :-D ),és közlöm velük a tényállást,miszerint ha a "főhatóság" nemes egyszerűséggel figyelmen kívűl hagyja a kiadott leleteiket,állapotleírásukat,abban esetben ŐK milyen eljárást kezdeményeznek.Amennyiben elutasító,vagy kirekesztő válasz érkezik a megkeresésre? (amilyen gyorsan lehet a betegjogi képviselőhöz "rohanok" alapon.)
Nem a beteg,állapotban levő embereket kellene egymásnak ugrasztani,esetleg egy mindenható szervnek,hanem az egymást "tanult" kollegának tituláló orvostársadalmat.
Habár van egy mondás: Holló a hollónak....


By
gattaga

Túlélő # 2010.12.07. 17:08

Jó estét mindenkinek!
vbartamonika és gattaga
______________________

Az előzményeimet már tudjátok,ma erőt vettem magamon,és telefonáltam a Bíróságra.Nem lettem boldog a választól.Egy kis emlékeztető a második tárgyalás szeptember 14-én volt.Ma közölték,hogy majd írásban megkapom a következő tárgyalás időpontját,kb januárba. Ezt megtehetik?Eltelt már 3 hónap,nincs időkorlát?Az állapotom egyre romlik,már tényleg nem tudom kiváltani,/sőt már nem is akarom/a gyógyszereimet.Idén volt egy szívleállásom sikeres újraélesztéssel.Szerintem az ORSZI örült volna ha nem sikerül."Eggyel" kevesebb lenne a feleslegből.
Na ennyi,szóval megint várhatok egy hónapot,és így már tényleg 2 éve pereskedem.
Szép estét mindenkinek.

vbartamonika@citromail.hu # 2010.12.07. 17:52

Szia túlélő!

Hát igen sajnos megtehetik mivelhogy túlterheltek nekem augusztusban volt a tárgyalás 26 án és írat pótlást rendelt el a szakértőnek és így is január 13 án lesz a másik tárgyalás.Elméletileg jogrendelet van arra ,hogy 6-8 hónap alatt le kéne zárulnia ahogy halottam de sajna ez van nekem is lassan két éve húzódik a dolog.

Akinek mér van ereje az ez ügyben továbbmegy talán ombucman ha jól írom vagy nemzetközileg .

jácintka # 2010.12.07. 18:26

14 óra 06 kor aki irta , hogy ne csomozzunk !
Nem szó szerint értettem!

Ki az ORSZI felettes szerve ? Ha van ki az ? Ha nincs akkor mi ért nincs?
Ha mégis van akkor hol van , lehet megtalálni?
Mert eddig nagyon nem észre vehető a jelenléte.
Töbszörösen pedig egy jog államba szerintem nem elfogadható , hogy kihalásos módszerhez folyamodjon egy nevébe "orvosi " szót használó Intézmény !
A Miniszter úr gondolom el sem olvasta szerény kis levélkémet.
Ha csak vette volna a fáradságot és a levélben leirt két esetet kivizsgáltatja akkor meg emeltem volna a nem létező kalapomat!
Igy továbbra is azt tudom mondani és írni !
Nem egy egy erőmüvész rokkant!Egy agydagantos beteg igen !
Az erőművész úr súlyokat emelget az állítólagos szívbetegségével Akkor tessék dolgozni küldeni Miniszter úr!
Az agydagantos , rákos beteg pedig rokkant az kapjon meg mindent , hogy legalább élni tudja a napi életét, esetleg ha a magyar egészség ügy olyan elikxirt kapp , hogy ezek az emberek meg gyógyulnának tőle akkor uzsgyi ők is biztosan örömmel állnak munkába!

wiwienn # 2010.12.07. 22:33

Igen Jácintka ki az ORSZI felettese???

Rólunk nem beszélnek akik áldozatai vagyunk 2007.dec. Juhász és társai /miniszterek/stb.kitalált hülyeségeik miatt/rehab./ gyógyultnak nyilvánitanak rokkantakat!! ahogyan irtam "élve eltemetnének,,

Több embernek kell irni, ujságokba pld. Megyei, Nők lapja,Kiskegyed..stb.van bőven ott a Szerkesztőség cime.....hátha...
TV. Aktiv, Fókusz,Tv1. egyszer csak sikerül kiboritani a bilit:-))

gattaga # 2010.12.08. 01:53

öjácintka

Ártó szándék nincs bennem,csak megragadott a példa,és csak a saját véleményemet,megállapításomat közlöm!

14 óra 06 kor aki irta , hogy ne csomozzunk !
Nem szó szerint értettem!

Értheted szó szerint is!!!
Mást NEM írhatott,mégha a lelkiismerete megszólalna,akkor sem.
Talán ezért:

40 év munkaviszony után nyugdíj topikból a teljesség igénye nélkül:

dtida

lenolaj1: forrás a munkakörm.
V. Judit: az 53-as nők korhatára 63 év!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…5795.5.0.1.0#…

dtida

Kedves Hölgyek,

Köszönöm az érdekvédelmet. :)
A központi közigazgatásban dolgozom közvetlenül a kormány alatt döntéselőkészítői csapatban; ennél többet tényleg nem szeretnék erről. Voltam már itt korábban a fórumon (örülök, hogy Veci például ilyen szépen kitart itt), de a személyeskedő és túlontúl önző hozzászólások miatt távozásra kényszerültem. Nagy átalakulás alatt van a közigazgatás, a nyugdíjrendszer is, ezért fontosnak tartom, hogy – lehetőségekhez mérten – pontos információkkal operáljatok. :)

A nyugdíjtörvény végrehajtási rendeletének módosítása fogja rendezni a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők esetében a szolgálati idő-számítástól való eltérés szabályait. Ehhez – mivel a szolgálati időt a törvény szabályozza (IV. fejezet) – fel kell hatalmazni a kormányt a részletszabályok megalkotására: ezért a törvényben a 101. §. o) pontjának beiktatása.

Ezért jogtechnikailag előbb fog szavazni róla az Országgyűlés, ezt követően rendelkezik majd a kormány; mint mondtam, a tervek szerint december 22-ei ülésén.
Január 1-től tehát hatályos lesz a 40 éves szabály.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…5795.5.0.1.0#…

Aki forrásként magát jelöli meg,nem hivatkozik törvényre,rendeletre,attól mit lehet várni.Esetlegesen "teljes tudatában" van,az érintettekkel történő változásokkal,nemes egyszerűséggel hárítja el a valós segítségnyujtás látszatát is.Sajnos.Azért "benyögi":kormány alatt döntéselőkészítői csapatban című varázslatosnak ható szavakat.Aztán besöpörte a nem akarom mondani milyen mélységű köszöneteket,de becsűletére mondva dezinformációt,egymás ellen hangoló,uszító gondolatokat nem közölt.
Az érintett ne vegye személyeskedésnek!Inkognitója sértetlen maradt."40 év munkaviszony után nyugdíj" című agyrémmé vált topikban legalább tárgyilagosan,és hűvösen csillapította a felkorbácsolt kedélyeket.
A túlontúl önző hozzászólásokat rendszerint elengedem a "fülem mellet",de aki már a vég határát feszegeti,a saját létét is kétségbevonja, ha mást nem, részvétet, segítőszándékot közlök vele.

Mégegyszer:Csak a saját nevemben fogalmaztam!


By
gattaga

gattaga # 2010.12.08. 02:43

Mikor a nagy kutakodás közben (saját "hozzánemértésemet" akartam megfordítani az adott témában)rátaláltam erre az oldalra,és főleg erre a topikban benne,voltak,és szerencsére a rengeteg sértést "lenyelve" vannak még szép számmal olyanok akik önzetlenűl és alaposan leírva adnak tanácsot mindenfajta jogi,orvosi képzettség nélkül.
A Nők lapját említve jutott eszembe:
Egy kedvesnek ható "segítségnyújtó" avanzsált át a "cafe" rovatba,ott a rehab témát elindítva.Szinte esküt tett arra,hogy a Jogi fórumon segítséget nyujtó válaszadókat záros határidőn belül lepipálja "képzettség" tekintetében.Valahogy így festett a dolog:
Addig nem tér vissza ide,amíg azt a pár nőt magasan maga alatt nem tudja majd,mert semmi perc alatt felszívja a tudást,ami természetesen ingyen osztogatnak.
Nos,ezt a "tudást" én is csak "összeollóztam"!Csupán annyi az előnyöm,hogy tudom mit keresek,és lassan tudom hol keressem.Akinek affinitása van hozzá, ( szabad idő sem árt :-) )foglalkoztatja a sorstársak segélykérésének mibenléte,az marad,a többi jön-megy a kérdésére választ (vagy nem egészen a szája íze szerintit)kapva.
Talán a most kinevezett Úr,hatalmánál fogva,nyomást gyakorolhat a Bíróságokra,az időbeni és főleg érdembeli döntéshozatalok betartására.
Mint nagyon sok mindenben,itt is az idő játszik döntő szerepet,de akinek (és itt sokan vannak) abból van a legkevesebb,mert a perifériára szorult a "nyomorával",az ördöggel is szövetséget kötne a helyzetének javúlása érdekében.
Soha akaratosan fals tanácsot nem adok( amennyiben elírom és a visszaigazolást megnézem rögtön javítom),és nem is fogok,és főleg tippeket sem a rokkantnyugdíj "jogtalan" "lezsírozott" megszerzéséhez.Annak "menetét" mindenki ismeri.
Az igazság néha(rendszerint) "odaát" van,és sajnos már csak akkor derül ki amikor már késő van.A műtét mindig sikerül,de a beteg.....


By
gattaga

gattaga # 2010.12.08. 04:30

Igaz a "tinta" már "régen" megszáradt rajta,de akit érint vagy csak tájékozódik:

Rokkantnyugdíj melletti munka - íme a szabályok

http://penzcentrum.hu/…_a_szabalyok

Kiemelném és nagyon fontos!!!!:

A rehabilitációs járadékosok ellátásra való jogosultságára az új szabályozás nem vonatkozik.


By
gattaga

jácintka # 2010.12.08. 06:55

scotti!
Volt már ujságíró i csk ugy belenyukált ,de minek mikor csak felszint piszkált csk meg4
Amkor pedig kapta tömény vlóságot . akor hát igen vannak ilyen esetek is.Meg van az újságírás nagy hósének levele aki csak azért írt , hogy sorba áljon a többi után , nehogy lemradjon rokkantak és járadékosok piszkálásába.
Kaptam ügyvéd telefonszámot és cimet Győrit. írtam neki mi napig nem kaptam rá választ!.Darázsfészek.
Szerintem nincs az az ügyvéd és újságíró aki kézbe venne 20 -30 ügyet és le írná ,ügyvéd pedig emberjogi biróságra vinni az ügyet!

wiwienn # 2010.12.08. 15:17

Munkaszimulátorral szűrnék a leszázalékolásra várókat
Megjelent: 2010.12. 8. 08:17
Frissítve: 2010.12. 8. 08:22

Speciális géppel vizsgálnák, hogy ki az, aki valóban jogosult az állami támogatásra.
Egy munkaszimulátor nevű orvosi műszerrel küszöbölné ki az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) azokat a visszaéléseket, amikor egészséges emberek próbálják leszázalékoltatni magukat - értesült a Magyar Nemzet.

Az ORSZI uniós pályázat segítségével öt munkaszimulátort vásárolt, melyeket Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Győrben és Budapesten helyeznek majd el.

A szimulátorok vizsgálják a többi között az izomerőt, a reflexképességet és az érzékszervek működését, amely alapján fel lehet mérni, hogy milyen feladatokat tud ellátni valaki, és kiszűrhetők azok is, akik hamis orvosi leletekkel akarnak visszaélni az állami támogatással.

Az új gépeket várhatóan csak 2012-től lehet alkalmazni, mert az ORSZI kirendeltségein nincs elég hely a berendezések telepítésére - írja a lap.

Dánesz # 2010.12.09. 05:11

Üdv!

67%-os rokkant vagyok 10-éve,2011 áprilisban megyek felülvizsgálatra.A rehabjáradékot megkaphatom ha dolgozom? 7 órában vagyok bejelentve egy védett cégnél, Kizáró ok ha dolgozom?Igy jogosult vagyok a rehab járadékra?Munka mellett?köszi

gattaga # 2010.12.09. 05:58

Dánesz

Első körben ezt kellene "átnyálazni":

2007. évi LXXXIV. törvény
a rehabilitációs járadékról.

http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…


By
gattaga

jácintka # 2010.12.09. 17:49

wiwiewnn!
Én arra a csoda masinára kiváncsi lenék.
Habár már van kis országunkba olyan kűtyű igaz piszok drága ha nem TB finanszirozza z, ha jól emlékszem kimuttja testben lévő össszes eltérést !
Már nincs is Szükség z orszi-re -
Számitógép által vezérelt kütyük is emberségesebbek és főleg nem lefizethetők

regina35 # 2010.12.09. 18:59

Danesz!

Csak úgy leszel jogosult rehabilitációs járadékra, ha az igénylés hónapjában a kereseted nem haladja meg az előző 4 hónap átlagfizetésed 30%-át. Tehát ha áprilisban megítélik neked a rehab.járadékot,abban a hónapban nem dolgozhatsz teljes hónapot, csak pár napot. Táppénzzel lehet megoldani vagy fizetetlen szabadsággal. De táppénzen már azon a napon nem lehetsz, amikortól a rehab.járadékot igényled.
A másik rizikós dolog pedig az, hogyha éppen dolgozol, amikor a vizsgálatra mész, mondhatják, hogy maga tud dolgozni nem jár se a rokkantnyugdíj se a rehab.járadék.
Szerintem a vizsgálat előtt pár héttel érdemes tápénzre menni /mégha nem is kapsz érte pénzt/ és beszerezni egy pár új orvosi papirt, hogy beteg vagy.

regina35 # 2010.12.09. 19:01

Dánesz!
A munka amúgy nem kizáró ok. Én is mellette kaptam meg. Csak előtte 10 hónapja táppénzem voltam, majd 6 órában mentem vissza dolgozni, miután megkaptam a rehab.járadékot.

juhlaci # 2010.12.09. 20:12

És majd ezek az " okos" gépek két példányban ki is nyomtatják az eredményt? A beteg kap egy példányt az eredményből? Ha betegnek bizonyul akkor helycsere és az asszisztens fog a vizsgálaton részt venni? Ezt is csak egy ORSZIS - orvos fogja kezelni akit embernek nem lehet nevezni!