Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kiszolgáltatott # 2011.09.30. 10:27

Hát igen ettől a csoporttól inkább teljesen meg akarnak szabadulni.

doctor (törölt felhasználó) # 2011.09.30. 11:15

Kedves Szafika! Önnek teljesen igaza van, akik ilyen keveset keresnek, politikai rendszer szerint örüljenek, hogy lyuk van a fenekükön. Jelen helyzetben igazságos elosztórendszer sohasem lesz igazságos, az ideológia nem erről szól! Szerény véleményem az, hogy akinek van munkája, most az mindegy, hogy milyen, de ha van, akkor meg kell becsülni, mert sajnos az államtól a jövőben semmi jóra nem számíthatunk, számíthatnak!
Viszont a rokkantak is olyan bajban vannak, mint amilyent, ön is említ a szegényes fizetésből élő munkások! Képzelje el nagyon sokan, de hangsúlyozom nagyon sokan kapnak 28000 forintot, mint valamilyen betegségi járadékként, pl. rokkantnyugdíj. Ebből abszolut nem lehet még a víz felszínén sem maradni, magyarul kénytelen betegsége mellett dolgoznia. Itt jön a kis bökkenő! Mivel leszázalékolt, jószerivel sehova sem kell, mert még az egészségeseknek sincs munkájuk, nem, hogy a leszázalékoltaknak. Ha viszont, valamilyen csoda folytán talál a betegsége mellé munkát, akkor jóesetben ha minimálbér felét kapja meg, mert sajnos kihasználják a kényszerhelyzetét. Életemben, nagyon sokat beszélgettem komoly beosztásban levő emberekkel, akiknek szintén az a véleményük, hogy nem létezik igaszságosan jól működő elosztó rendszer, mert mindig valamely érdeket sérteni fog! Politikai nézet és lelkiismerettől függ, hogy kinek, vagy kiknek merről fúj a szél, vagy éppenséggel süt a nap. Tudja, ahol süt a nap, ott mindig van árnyék is, ahol élnek emberek. Remélem nem kell elmagyaráznom, hogy ezzel mire céloztam?
Sajnos azt látom, hogy a mostani polikai erő, felrúg minden szabályt, még azokat is amik jól beválltak, mert kénye-kedve szerint cselekszik. Sajnos a 2/3 miatt megszédültek, átestek a ló túlsó felére!

Tegnapi tüntetés békés volt, nagyon kevesen voltunk. Ma is készülünk, ezért be is fejezem az írást. Médiában alíg hallani az eseményről, hogy ezen én miért nem csodálkozom?

gjanosz # 2011.09.30. 11:49

Tisztelt Fórumozók !

Ezt érdemes megnézni.Kb. a 7.perctől.A többi is érdekes.

http://www.dunatv.hu/musor/videotar?…

Nap-lemente # 2011.09.30. 12:31

gjanosz !

Sajnos nekem sem sikerült megnyitnom !

Üdv. mindenkinek !

gjanosz # 2011.09.30. 12:44

Csináljátok úgy hogy:

http://www.dunatv.hu/musor/videotar?…

linkre mutat a egérmutató,jobb gomb parancsikon másolása. Az EXPLORER-be ahova be szoktátok írni
pl. www.akármi.xx ,oda jobb gomb beilleszt és enter.
Egy kicsit kassú,de be kell jönnie.
Ha nem akkor a DunaTv honlapján szerdai Közbeszédben volt.

gjanosz # 2011.09.30. 12:55

EXPLORER= Internet Explorer

buboka # 2011.09.30. 14:03

Azt még mindig nem közölték, hogy anyagilag milyen összeget takar a járadék. Mindettől függetlenül azért kérdezném, hogy ezzel az üggyel - mivel elég széles réteget érint - nem lehetne a Strasburgi Emberi jogi Bizottsághoz fordulni állásfoglalás végett? Mert szerintem itthon nincs olyan döntéshozó szerv, aki részrehajlás nélkül tudna ebben állást foglalni. Megszerzett jogokat egyszerűen eltörölni, ezáltal egy egész réteget gyakorlatilag a nyomorba dönteni már-már felér az emberiség elleni bűntettel, de lehet, hogy tévedek?

ugribugri # 2011.09.30. 14:43

2/3 nál biztosan tévedssz ez pont olyan mint az egykulcsos ado.... /kertesznek valoszinu igaza volt

Jurisz # 2011.09.30. 14:55

Matolcsy "Úr" által ma az Országgyűlésnek benyűjtott 2012. évi költségvetési törvényjavaslat 18.§ (2) bekezdésében a következő szerepel:

"Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság havonta átutalást teljesít a Nyugdíjbiztosítási Alap fejezet, 2. cím, 5. pontja szerinti "Rokkantsági, rehabilitációs ellátások" fedezetére az Egészségbiztosítási Alap részére"

Ez magyarra fordítva a következőt jelenti: rokkantsági, rehabilitációs ellátásokat a jövőben is a járulékbevételekből akarják finanszírozni, hiszen a rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra szolgáló pénzt továbbra is az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tervezi a Nyugdíjbiztosítási Alapban, de a jövőben ezeket az ellátásokat mégsem az ONYF fogja kifizetni, hanem azok összegét havonta átutalja az Egészségbiztosítási Alapnak és az OEP fogja kifizetni. Erre pedig azért kerül sor, hogy pl. a rokkantsági nyugdíj a jövőben ne legyen nyugdíj, kivehessék a nyugdíjtörvényből ezt az ellátást. Csak a nyugdíjat kötelező ugyanis évente emelni.

Jurisz # 2011.09.30. 15:31

A rokkantsági nyugdíjjogosultság utólagos megvonása, vagy utólagos jelentős korlátozása valóban az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértését jelentené.
Az egyezménynek a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezésébe ütközne a már megszerzett nyugellátás összegének csökkentése, annak megvonása vagy az érintettek számára jelentős hátrányt okozó egyéb átalakítása.
az Emberi Jogok Európai Egyezménye első kiegészítő jegyzőkönyvének első cikkére, amely azt rögzíti: "Minden természetes vagy jogi személynek joga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonától megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek (…) szerint történik."

Az egyezmény alapján működő strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjoga egyértelmű abban a tekintetben, hogy a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez.

A strasbourgi bíróság számos döntésében kimondta azt is: a törvényesség követelménye nem merül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását vagy jelentős korlátozását formálisan szabályszerű törvényben vagy más jogi normában mondja ki az adott ország megfelelő jogalkotó szerve. Ezen túlmenően az is szükséges, hogy a tulajdonjogot elvonó vagy korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzális elveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság, s ebből értelemszerűen következik a jóhiszeműen szerzett jogok tiszteletben tartásának kötelezettsége is.

gjanosz # 2011.09.30. 15:41

A általam belinkelt Dunatv-s videó is erről szólt.
Ott Szíjártó P. azt nyilatkozta,hogy a nyugdíj csak a nyugdíjkasszából mehet.
Minden más pl.r.nyugdíj,járadék,nyugdíjszerű ellátások az egészségügyi alapból
kell finanszírozni.Az E.Alap viszont romokban hever(átláthatatlan,zavaros stb.)
ennek rendbetétele több időt vesz igénybe(akár néhány év is lehet)...
Szóval bele a zavarosba.
Azért az furcsa,hogy valaki több évtizeden keresztül fizette a nyugdíjjárulékot és azt egyszerüen elveszik ez nonszensz.Akkor minek,kinek fizettük ?
Jurisz jól írta.

éhes # 2011.09.30. 15:56

Helló! Olvassátok el a penzcentrum.hu-n,én úgy olvastam,hogy ez az "elvonás"kb.2013-tól várható.Ha valaki többet tud,kérem irjon.Az előzőekkel egyetértek,s piszok megalázó sokunk számára.De ez az "átok" 2/3.....Se Isten se ember...tudjátok..

éhes # 2011.09.30. 15:58

Jut eszembe!ha tp-ként fizetik,akkor 1 éven belül újabb felülvizsgálatra kell menni.Vagy megint a h.orvosokra terhelik az új "munkaszolgálatosokat? Nem birják (már rég bevallották) a felülvizsgálatot.megint a csórókat..

buboka # 2011.09.30. 16:02

Jurisz! Én is ezt olvastam, ezért is érdeklődtem a megfelelő fórumon, hogy mit lehet tenni? Ha sokan összefognánk és egy ügyvéd vállalná, képviselné az ügyet, megkockáztatom ingyen, lehet-e valamit elérni, tudom, hogy nem azonnal. Engem is felháborít, hogy a közel 39 év alatt befizetett nyugdíjjárulékot simán "elveszik" és majd annyit adnak, amennyi szerintük nekünk elég, arról nem is szólva, ha elérjük a tényleges, öregségi nyugdíjkorhatárt miért nem lehet minket tényleges nyugdíjasnak tekinteni. Szerintem - bár tudom kivételek mindig vannak, de jelen esetben elenyésző, nem azért lettünk rokkantak, mert csak ültünk otthon, hanem tisztességesen dolgoztunk és arról senki nem tehet, hogy beteg lett, senki sem kereste magának a betegséget. Ezért hátrányosan megkülönböztetni az embereket, vérlázító, nekem legalábbis.

Ricuska # 2011.09.30. 16:08

kÉREK VALAKIT EZT MAGYARÁZZA MEG!!!

Matolcsy mondta!!!
Jövőre a munkanélküliségi ráta a legrosszabb esetben is 10-11 százalék között lesz - ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken kormányszóvivői tájékoztatón. Magyarország folyó fizetési mérlege pozitív lesz, a fogyasztás nő, a reálkereset 4 százalékkal emelkedik - tette hozzá. Azt mondta: 2012 lesz az első év az elmúlt 20 évben amikor tökéletes biztonságban lesznek a nyugdíjasok, mert a nyugdíjkassza kiadásait fedezik a bevételek. Az egészségügyi kasszánál is jelentősen csökken a hiány.

BIztos leépitések várhatóak, ezáltal nő a munkanélküliség,fizetések a béka segge alatt, hogyan nőne a fogyasztás és miből!!!2012.-től rokkantak veszélyben, de de biztonságban?? Hogy van ez??
Miről beszél ez az ember????

buboka # 2011.09.30. 16:09

Éhes! Ha jó cikket olvastam, akkor a 2013-as dátum csak a korkedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos, a rokkant nyugdíjasokról nem ír.

Ricuska # 2011.09.30. 16:10

Az ATV Híradó által megkérdezett adószakértő szerint a változtatások miatt a minimálbér 9510 Ft-tal kevesebb lesz, ami nagyon nagy összeg. Ez az adójóváírás és a szuperbruttósítás kivezetésének hatása. Angyal József szerint bruttó 213 ezer forintos jövedelem alatt minden gyermektelen ember rosszabbul járna. Aki viszont ennél többet keres, vagy több gyermeket nevel, jóval többet rakhatna félre, mint korábban. Angyal szerint, ha azt akarják, hogy senki ne járjon rosszul, ahhoz csaknem 20%-os minimálbéremelés kellene, vagyis legalább 93 ezer forintnak kell lennie a minimálbérnek. Ekkora emelésre azonban a szakértők szerint nincs esély.

Ricuska # 2011.09.30. 16:11

Der Standard - "Orbán Viktor érzékenyen akadályozza a sajtó- és a véleménynyilvánítási szabadságot - véli Wolfgang Katzian szakszervezeti vezető. Az Osztrák Újságíró -szakszervezet e hét szerdáján petíciót nyújtott be az osztrák parlamentnek, melyben követelik, hogy az lépjen fel Magyarország ellen, illetve alkosson véleményt annak politikájáról. A szakszervezet szerint aggasztóak és veszélyesek a magyarországi folyamatok. "Sem a felelősségtudattal rendelkező embereknek, sem pedig a politikusoknak nem szabad tétlenül szemlélnie Orbán ügyködését" - nyilatkozta Franz Bauer az újságíró-szakszervezettől. "A szakszervezet mindent meg fog tenni, hogy kinyilvánítsa szolidaritását a magyar kollégák iránt." A petíciót eddig (online) 300-an írták alá, így a Der Standard, a Kurier és az ORF munkatársai."

buboka # 2011.09.30. 16:11

gjanosz! Sajnos én is érintett vagyok az ügyben, 39 ledolgozott év ellenére is. Szerintem pont az a céljuk ezzel az ide-oda "tologatással, utalással", hogy a végén nem lehet tudni kitől várhat az ember valamilyen alamizsnát, egymásra mutogatnak mi pedig szépen, lassan és kínlódva közben kimúlunk.

buboka # 2011.09.30. 16:15

Ricuska! Ez jellemző rájuk, hogy ne is értsük meg mit mondanak, mert nem egyértelműen jelentenek ki valamit, hanem összevissza ködösítenek, így tulajdonképpen kivonják magukat minden felelősség alól.

buboka # 2011.09.30. 16:16

Ricuska! Bocs az előbbiből kimaradt, de eddig hoztak olyan intézkedést, ami rájuk nézve hátrányos?

kiszolgáltatott # 2011.09.30. 16:34

Ezek alapján a rokk.ellátások,vagy rehab járadékok,vagy az egészségkárosodással össszefüggő juttatások sem fognak emelkedni bizonyára.

Jurisz # 2011.09.30. 17:07

Nos, röviden arról, hogyan is zajlik az Emberi Jogok Európai Bírósága előtti eljárás.
A legfontosabb: hat hónap áll rendelkezésünkre kérelmünk benyújtására; olyan esetben, amikor a hatósági intézkedéssel szemben nincs jogorvoslat - mint majd a jelen esetben -, az intézkedést - vagyis az OEP jövő éveleji értesítését - követően azonnal megkezdődik a Bírósághoz fordulásra előírt 6 hónapos határidő!
Az eljárás illetékmentes.
"Pusztán" egy kérelmezői formanyomtatványt kell kitölteni, amely letölthető interneten a Bíróság honlapjáról. Fontos: lehet kérni, hogy az eljárás során végig az anyanyelvet lehessen használni!, erről a kérelemről a Bíróság dönt.
A formanyomtatványnak tartalmaznia kell:

  • a tények és a panasz rövid összefoglalását;
  • azoknak az Egyezményben foglalt jogoknak a megjelölését, amelyeket a kérelmező szerint megsértettek;
  • a már igénybe vett jogorvoslatokat;
  • az ügyben érintett valamennyi hatóság határozatainak másolatát, jelen esetben a rokkantsági nyugdíjat megállapító határozat /munkaügyi bírósági ítélet/ másolatát (ezeket az iratokat nem küldik vissza, ezért csak másolatokat szabad beküldeni!), és
  • a kérelmező aláírását.

Fontos tudni továbbá, hogy a Bíróság eljárása és döntései nyilvánosak! Ha a kérelmező azt kívánja, hogy kilétét ne fedjék fel, erről az eljárás kezdetekor tájékoztatnia kell a Bíróságot, és kérését meg kell indokolnia. A Bíróság Elnöke dönt arról, hogy a kérésnek helyt ad-e. Kérheti továbbá egyes adatainak, körülményeinek bizalmas kezelését. Ilyen kérés hiányában ugyanis az ügy irataiba harmadik személyek is betekinthetnek.

A kérelmezőnek csak saját költségeit kell viselnie, tehát a bepanaszolandó Magyar Állam költségeit nem!

Miután kérelmét benyújtotta, a kérelmező ingyenes jogi segítségnyújtás iránti kérelmet terjeszthet elő, amelynek keretében ügyvédi képviseletet kaphat. Ez azonban nem jár alanyi jogon, és nem döntenek róla azonnal, hanem csak az eljárás későbbi szakaszában. Ez a kérelem simán megindokolható azzal, hogy a kérelmező rokkant, melyből következően kereső tevékenységet folytatni nem tud, továbbá a rokkantsági nyugdíja alacsony, ami megélhetését nem, vagy csak alig fedezi.

Összegezve: az egész eljárást - valamennyi kedvezményt kihasználva - le lehet bonyolítani magyarul és pusztán a fénymásolási és levelezési költségek viselésével.

Ha a Magyar Kormány a tervezett megvonást vagy korlátozást meglépi, én nagyon nagy valószínűséggel be fogom adni a kérelmemet; és miután minden rokkantnyugdíjas panaszosnak a kérelme "egy kaptafára" kell hogy készüljön - hiszen mindenkinek ugyanarra az emberi jogsértésre (tulajdonsérelem) kell hivatkoznia -, majd itt ezen a fórumon közösen "összehozzuk a tutit" a "több szem, többet lát" alapon. Pluszpénz azonban először csak úgy 3-4 év múlva lesz belőle.

buboka # 2011.09.30. 19:16

Jurisz!

Nagyon szépen köszönöm, hogy leírtad részletesen a lehetőséget, valószínűleg én is beadom,illetve ahogy írtad "a fórumon közösen "összehozzuk a tutit" a "több szem, többet lát" alapon." Azt én is gondoltam, hogy ebből pénz nem lesz rövid időn belül, de ha másért nem, azért megéri, hogy tudja az ítélet utáni időkben mire számíthat. Azt még megkérdezném, hogy honnan tudod, hogy minderről az OEP csak jövő év elején értesít, bár tudom a parlamenti szavazás csak decemberben lesz és ez az oka a jövő év elejei tájékoztatásnak?

lina49 # 2011.10.01. 05:47

Igen sajnos lehet ez vár ránk igaz én csak 30 évet dolgoztam de azt sok sok túl munkának nevezett akármivel amiből bőven le vontak mindent... Ja és még a magán nyugdíjamat is hozzá adattam mikor leszázalékoltak.... Nem tudom mi lesz.... Gondolom ezzel sokan vagyunk így.. Vannak ismerősök igaz a régi nyugdíj rendszerbe de egy napot nem dolgoztak és alanyi jogon nyugdíjas, és végig állta az élete nagy részét a hídon karba tett kézzel.... Hozzá teszem nem ö a hibás az akkori vezetőség és ezt mind velünk és a gyerekeinkkel akarják most meg fizettetni.... Ezt nem panaszkép 14 évesen elmentem dolgozni ez az én döntésem volt a 30 év alatt két alkalommal voltam beteg, a második alkalommal már ennek az új rendszernek volt köszönhető akkor kezdődött depresszióm mikor első alkalommal munka nélküli lettem... és azóta volt minden és jött a betegségem ami újra depihez vezettet amit azóta sem tudok végleg leküzdeni....