Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


tanárúr # 2011.09.28. 12:44

Üdvözlöm kedves Doctor.

A hozzá szólásomban arra utaltam hogy semmilyen végleges határozat nem született ezidáig. Lehet, hogy meghátráltak volna? Lehet hogy észre tértek, hogy nem a végletekig megalázott Sortársaink a megoldás kulcsa.
Üdvözletem.

doctor (törölt felhasználó) # 2011.09.28. 12:55

kedves Mari!

Nagyon szimpatikus a hozzászólása, még gegnek is elmenne. Barátaimnak is elmesélem, szerintem nevetni fognak rajta. Jó a humorérzéke!

Ricuska # 2011.09.28. 13:00

Kedves Mari55!! Ne légy ilyen cinikus!!
Nem hiszem hogy van köztünk sumák. Sumák az orvos, aki ok nélkül felvett bárkit rokkatnyugdijasnak. Persze eltette érte a pénzét!! Ha ők nem rokkantositanak ok nélkül, nincs ez a balhé! szerintem azokat kellene büntetni, mert az aláirása ott van a rokkanthatározaton! Irták hogy többen belebuktak, de a beteget emlitik, nem az orvost aki rokkantositott.
Itt kellene kezdeni szerintem, nem annál hogy ki a sumák.
Doktor!!!
Olvasom a neten, hogy akinek nincs 100 ezer Ft a nyugdija, annak lesz 20 ezer alap, meg....
Ha valaki olvasott ilyet magyarázza el, mert ezt nem értem!!!!

Ricuska # 2011.09.28. 13:22

szerintem ahogy a NYUFIG sem tudja, a Nyugdijfolyósitó területi igazgatóság sem tudja, ugy drága kormányunk sem tudja mit akar!
Vannak itt komoly jogi lépések amiket meg kell tenniük, ahhoz hogy a rokk. nyugdijat megszüntessék, de ezt nem fogják felvállalni!!
Ennyi embert nem dönthet nyomorba!!
Lehet naiv vagyok, bár legyen igazam!!Akkor itt is mielőbb hoztak volna törvényt, de nagyon alszanak rajta. Minden esetre mocskos dolog em,bereket kétségek között tartani, én ilyenkor csak azt kivánom, történjen meg vele is!! Ő is ember és halandó!! Majd rájönne az összes politikus hogy ma van, holnap nincs!!! Addig könnyen dumálnak amig több millióból élnek, mi meg minimális bérből, nyugdijból!!

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.09.28. 13:23

Kedves Fórumozók!
Lám-lám, mégsem vagyok egy vészmadár. Korábban leírtam a magam kis elméletét az emberek (dolgozók, nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok stb.) egymással szembeállításáról. Volt, aki lehurrogott érte, jano55 válaszolta: oszd meg és uralkodj, ez megy most, ő akkor egyetértett velem. Ahogy olvasom a leveleket, egyre többeknek ez a véleménye. Ugye, hogy nem is annyira légből kapott volt az én elméletem? Államunk, vezetői össze-vissza kapkodnak, döntenek, visszavonják, beterjesztik, változtatnak, átalakítanak. Kár, hogy a saját fizetésükkel kapcsolatos döntésük 2014-től lép érvénybe, és azt nem módosítgatják folyamatosan. Mi meg kapkodjuk a fejünket, hogyha tegnap ezt mondták, ma már miért másképp adják elő.
Lesz valaha rend? Vagy csak lógunk itt a levegőben, nem tudva, mi lesz jövőre? Ha a rokkantakat átteszik a szociális ellátásba, akkor az nem nyugdíj lesz, nem kötelező az emelés, sőt lehet csökkenteni, megvonni. Minden kedvezmény megszűnik, amit eddig a nyugdíjas igazolvánnyal igénybe lehetett venni. Pl. az utazási igazolvány a MÁV és Volán járataira, de még a városi tömegközlekedéshez sem lehet megvenni a nyugdíjas bérletet. Nem mindenki mozgásképtelen, aki rokkantnyugdíjas, és mondjuk a fővárosban nem mindenkinek van a szomszédban a rendelő, esetleg egy kezelésre járáshoz is utazni kell. A MÁV és Volán utazáshoz lehetett kérni az orvostól ingyenes utazásra jogosító papírt, de azt eddig is úgy kellett kirimánkodni, és úgy adták, mintha a fogukat húznák közben. Annyira természetesnek veszik, hogy minden családban van saját autó, és mindenhová el tudnak vinni mindenkit, hogy maguktól nem is említik.
Sajnálom, hogy nem tudtam egy vidámabb topicot írni.

szafika # 2011.09.28. 13:44

Ani2085, a saját fizetésük emelgetésével mindíg is egyet értettek , ez sose okozott gondot nekik , bár minden más is ennyire össze tudná hozni őket , az orvosoknak adnék ennyi fizetést, de politikusnak , egynek se !!!

szafika # 2011.09.28. 13:52

Mari55, az egy dolog , h elvennének 20 %-t, de adnának 20ezret, alapot, de akinek nagyon kevés éve van , annak ez cumi, mert utána , úgy tervezték 20 év meló, ennyi, + 10 év = több, + 20 év annak duplája, annak aki nem szerzett 30-40 évet annak mitől nőne a nyd ? Még 100ezer alatt is ?!

szafika # 2011.09.28. 14:31

Mari55, persze, h nem gondoskodnak róla, h összezavarják, kavarják az embert az ötletelgetéseikkel, ember legyen a talpán , aki eligazodik a hülyeségeik között ! Pedig , ha nem saját zsebre dolgoznának , hanem azon lennének , h a népnek is jó legyen , akkor talán még lenne nekik tovább is 2014-nél !

mokus123 # 2011.09.28. 15:17

Sziasztok!
Valaki kérdezte! Én 21 évig MÁV dolgozó voltam, 1,5 éve vagyok rokkant. Eddig még jár az utazási kedvezmény nekem és a férjemnek is. Ha megszűnik a rokkant nyugdíj mint olyan, az utazási kedvezményünk is elúszik sajnos.

aperten # 2011.09.28. 15:24

Doctor írta:

Elolvastam a tervezetet,...

Hars52 írta:

100%, hogy ebből a tervezetből egy sor sem vonatkozik a rokkantnyugdíjasokra,

Áruljátok el hol olvastátok?
Én sehol nem találom.
Csak utalásokat találok rá.

...- derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került legfrissebb törvénytervezetből, amely már az illetékes szaktárcák közigazgatási államtitkári értekezletének döntéseit is tükrözi.

Akárcsak annak véleményezéséhez, hogy egy újságíró hogyan értelmez egy törvénytervezetet, abból mit olvas ki, legalább magát a tervezetet ismerni kellene.
Megnéztem a kormány oldalát, sehol nem találom magát a tervezetet. Úgy tűnik a kormány által sűrűn hangoztatott együtműködési rendszerébe nem fér bele, hogy nyilvánossága hozzák kellő időben a tervezetet. Jellemző, hogy nem az érintett rokkantnyugdíjasoknak, és egyéb érintett csoportoknak bocsájtják rendelkezésére a tervezetet, hanem a Pénzcentrum.hu-nak. Azért ez tény eléggé jellegzetes, és közérthető a szimbolikája.

Ettől függetlenül Doctor erősen túlértékeli a képességeimet, én nem vagyok jogász, sőt még csak diplomám sincs.
Egy bányabalesetben megsérült balesti rokkantsági nyugdíjas vájár vagyok, aki úgy döntött, hogy nem hagyja magát becsapni, átverni, megkárosítani.
Kényszerhelyzetben kellett a jogot tanulmányoznom, önképzés keretében.
Igyekszem a szegények, kisemmizettek mellé állni, segítek nekik a hivatalos ügyeik intézésében, legjobb tudásom szerint.
De a tudásom azért eléggé hiányos, és nem mindig vagyok erre alkalmas állapotban.
Tehát a véleményeimet kéretik ennek tudatában értelmezni.

De mégegyszer mondom, véleményt csak magának a tervezetnek az ismeretében tudok mondani.
Ráadásul a tervezet kidolgozásához felhasznált előkészítő anyagokat is ismerni kelle egy megalapozott véleményhez.
Ilyen sumákolós kiszivárogtatások csak az idegállapotom rongálására alkalmasak.


# aperten

Korall54 # 2011.09.28. 15:40

aperten
http://www.tmrsz.hu/…t-a-fiokbol/

Esetleg ez lenne az? Azt hiszem, ez már volt itt a fórumon.
Üdv: Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

doctor (törölt felhasználó) # 2011.09.28. 15:59

Kedves Aperten!

Nem hittem volna, hogy nem jogász, mindenesetre le a kalappal, hogy hobbi szinten így vágja a jogi ismereteket. Nagyot nőtt a szememben! Gratulálok!

Origón talált cikkben egy mukk sincs a rokkantakról, de azért elgondolkodtató.

Túlélő # 2011.09.28. 17:46

Jó estét mindenkinek.Ma megkaptam az újabb behívót.13án kell mennem II fokra oda,ahol visszavett a drnő 56/ról 34 %ra.Azóta az eltelt 27 hónap pereskedés alatt bebizonyosodott hogy nekem van igazam,visszamenőlegesen folyamatosan 56%a bírósági ítélet szerint,csak nem írták rá,hogy rehab vagyok vagy nem,ezért kell mennem.Előre rosszul vagyok a gondolattól,hogy ismét ugyan ahhoz kerülök,ugyanis többször közöltem a bíróságon,hogy nem hozzáértően és kellő alaposságal vizsgált meg.Mit tudok tenni,ha mégis hozzá írnak be??Valakinek valami ötlet?Vagy hívatkozhatok elfogultságra?,ha igen akkor hol? Azt csak akkor ott reggel tudom meg kihez kerülök.2 hétig idegbeteg leszek,pedig már így is ki vagyok borulva.
Remélem bírja a szívem.amióta megkaptam a levelet folyamatosan remegek.Inkább befejezem az írást,mert nagyon csúnya szavak jutnak az eszembe. Köszönöm,ha tud valaki segíteni.

doctor (törölt felhasználó) # 2011.09.28. 18:33

Kedves Túlélő!

Én örülnék ha megint a régi ismerős dokihoz kerülnék, mert egyszer már megbukott a tudása Önnel szemben! Másodjára már nem hinném, hogy újra idióta módon vizsgálná meg Önt, mivel az ember kétszer ugyanabba a kútba nem esik bele! Szerintem most sokkal kimértebb lesz Önnel és normálisabban fogja megvizsgálni. Ők is tudják, hogy maga mögött ott van a tisztelt bíróság, aki szintén valamelyest biztonságérzetet ad Önnek. Ha megint buta lesz a doki, akkor nyugodtan szóljon, hogy van már bírósági határozat amiben Önnek adtak igazat!
Szomorú, hogy a bíróság elfelejtette határozatban közölni, hogy rehabilitálható vagy sem.
Rehabról annyit, hogy ez is inkább korfüggő.40-45 éveseket küldik rehabra, de 50 felettieket már szelektálják, érzésem az, hogy javasolni fogják a rehabot, de feltétlen hangoztatja az alkalmatlanságát a betegségeire hivatkozva! Tudtommal ezt is meg lehet támadni, ha nem ért vele egyet, mert úgy érzi, hogy alkalmatlan a feladatok ellátására. Hallomásból tudom, hogy a kettős hatás a legjobb módszer a vizsgálathoz. Valaki koszosan, álmosan, büdösen megy (az egyik hatás) párhuzamosan tök értelmes nyugodt az illető (másik hatás) kontraszt miatt az orvos zavart lesz, mert nem tudja hova tenni az illetőt! Másik eset a fordítottja, öltöny, teljes ápoltság (egyik hatás), teljes mértékben buta, zárkózott, csöndes, szégyenlős (a másik hatás), szintén zavartság és kecsegtető eredmény. Általában az orvosokat ilyenkor sajnálatérzést fogja el, így kedvezőbben döntenek. Ez a módszer nem a kijátszásra szolgál, hanem a betegségeket kell jobban felszínre hozni, plusz segítve magunkon!

Ne idegeskedjen, mert Önnek ténylegesek a betegségei, hiszen a bíróság is így látta, ez nagy fegyver!

skorpió13 # 2011.09.28. 20:50

Túlélő # 2011.09.29. 00:38

Köszönöm szépen a segítségeteket.Jó érzés,hogy van kinek elmondani a bajokat,és tudom van akik mindíg segítenek.
doctor -gajnos "csak" 49 éves vagyok,tehát fiatal?!
ezért szórakoznak velem.a fürdésről és a tiszta ruháról nem mondok le.az alvásról igen /nem önszántamból/eddig sem voltam jó alvó,de most.
A mai napon minden embertársunknak kívánok kitartást akik helyettünk is tüntetnek.Köszönjük.

aperten # 2011.09.29. 03:05

Kedves Túlélő!

Én nagyon szeretnék neked segíteni, de nekem eléggé zavaros ez a történet, vagy csak félreértek dolgokat.

2011.08.27.-én ezt írtad:
Valaki,akit átrakott az I fokú bíróság IIfokú bíróságra tájékoztathatna egy kicsit.Augusztus elején volt a 3. tárgyalásom,nem született ítélet,tettek IIfokra.
Olyan nincs, hogy egy elsőfokú bíróság, ítélet, és (ebből következően) fellebbezés nélkül áttesz másodfokra. Olyasmi néha előfordul, hogy a bíróság, - noha a perkereset elfogadhatóságakor az idézés kibocsátása előtt vizsgálnia kell az illetékességét, és a hatáskörét, ebben téved. Ilyenkor áttételnek lehet helye a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságra. De az a másik bíróság ettől még nem lesz II.fokú bíróság, még akkor sem, ha bizonyos pertípusokban egyébként másodfokú bíróságként jár el. Például a személyiségi jogi perek elsőfokon a megyei bíróságok vagy a Fővárosi Bíróság hatáskörébe tartozik, de a legtöbb perben egyébként másodfokú bíróságként jár el. De attól, hogy egy alsóbb szintű bíróságról a hatáskör, vagy az illetékesség helytelen meghatározása, vagy esetleg jogszabályváltozás miatt áttesznek ide bizonyos folyamatban lévő ügyet, nem lesz ebben az ügyben másodfokú bíróság. Társadalombiztosítási határozat felülvizsgálata tárgyában indítt perekben ez kizárt egyébként is, lévén, hogy itt nincs másodfokú döntés. Az ítélet elsőfokon jogerős.

2011.09.01.-én:

26 hónap után,idén juliusban hoztak ítélet,melyben nekem adtak igazat.
Azért ez, így nagyon kevés információ, a konkrét segítségnyújtáshoz.
Pontosan mit kértél a perkeresetben, és mit mondott ki a bíróság az ítéletben?
Legalább a rendelkező részt kellene tudni.
Ha azt kérted a bíróságtól, hogy a tb határozatot változtassa meg, a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság további fennállását állapítsa meg, és az ítélet ezt tartalmazza, akkor nincs miért aggódnod.

2011.09.13.-án:
Jövő héten megyek NRSZH I fok mert a Bírói végzésben nem írták le,hogy nem vagyok rehabilitálható.
Itt végképp elvesztettem a fonalat.
VÉGZÉS??? Nem ÍTÉLET van arra az iratra írva? Nagyon nem mindegy ám.
Ugyanarról a iratról beszélünk, amit 2011.09.01.-én még ítéletnek definiáltál?
Ha pedig ítélet, és az arról szól, hogy jogosult vagy a rokkantsági nyugdíjra az 56%-os egészségkárosodással, akkor a nyugdíjbiztosítónak a jogerős ítélet végrehajtására kellene szorítkoznia. A bíróság vizsgálja felül a közigazgatás határozatát, nem fordítva. A Tb maximum csak kérheti a bíróságtól az ítélet kiegészítését a rehabilitálhatóság kérdésében, de nem indíthat új közigazgatási eljárást egy jogerős ítélet megváltoztatására.

Kérlek, nehogy kukacoskodásnak vedd ezeket, de jogi dolgokban nagyon sok múlhat laikusnak apróságnak tűnő kifejezéseken.


# aperten

Ricuska # 2011.09.29. 03:33

Doktor!!
Visszatérve régebbi kérésemre, ma megyek az okmányirodába az ügyfélkapu miatt! Délután 3.-tól itt leszek, kérlek ird meg hogy hogyan és hol tudom megnézni a magyarország.hu oldalon a betegutat!! Ideiglenesen regisztráltam, nézegettem az oldalt de nem találtam. Vagy vaksi vagyok!!
Megköszönöm hogy segit ill. segitetek mert az enyém ha megnyilik érdekes lesz, főleg 10 évre visszamenőleg. Bár gondjaim 1984.-óta állnak fenn!!
Előre is köszi!!!

Ricuska # 2011.09.29. 03:37

KÖSZÖNET!!
Előre is köszönet nektek, akik ma értünk, mellettünk is kiállva tüntettek, demonstráltok! Sokunknak nincs lehetősége veletek lenni!!
Lélekben viszont ott vagyunk, veletek, együtt küzdünk igazunkért, jogainkért és megélhetésünkért!
Bizva, mert a remény hal meg utoljára, és bizakodva abban hol meghallgatásra találunk, reménykedve abban, hogy ezeknek a politikusoknak tényleg ér az ember velemit. Ha mi nem vagyunk, ők minek lennének???
Kitartsát!!! Harcoljunk együtt a szebb és élhető jövőért!!!!

Veronika21 # 2011.09.29. 04:53

Szép napot mindenkinek!

Szeretnék tanácsot kérni. Engem a másodfokon sem találtak betegnek,csak 34%-ot kaptam eddig mindig meg volt az 50%. igaz az egészségem rosszabb lett.Most már még a 27 ezer ft szociális járadékot is meg vonták tölem.A munkaügyi bírósághoz fordúltam nem tudom jól tettem-e.Közben a beteg édesanyámat ápolom most kaptam meg rá a betegápolási határozatot amit jogosnak találtak. Igaz el van törve neki két csigolyálya.Havi 29500ft-fogok kapni rá októbertöl.Az áll benne hogy napi 4-órában válalhatok munkát, de nem haladhatja meg a jövedelmem az ápolási díjat. ha véletlen nyernék a bíróságon akkor kaphatom mind a kettöt? Ezt szeretném tudni, ha valaki tud segítsen.
És még az érdekelne milyen papírokat kell vinni, ott mit csinálnak?

Veronika21 # 2011.09.29. 04:53

Szép napot mindenkinek!

Szeretnék tanácsot kérni. Engem a másodfokon sem találtak betegnek,csak 34%-ot kaptam eddig mindig meg volt az 50%. igaz az egészségem rosszabb lett.Most már még a 27 ezer ft szociális járadékot is meg vonták tölem.A munkaügyi bírósághoz fordúltam nem tudom jól tettem-e.Közben a beteg édesanyámat ápolom most kaptam meg rá a betegápolási határozatot amit jogosnak találtak. Igaz el van törve neki két csigolyálya.Havi 29500ft-fogok kapni rá októbertöl.Az áll benne hogy napi 4-órában válalhatok munkát, de nem haladhatja meg a jövedelmem az ápolási díjat. ha véletlen nyernék a bíróságon akkor kaphatom mind a kettöt? Ezt szeretném tudni, ha valaki tud segítsen.
És még az érdekelne milyen papírokat kell vinni, ott mit csinálnak?

lina49 # 2011.09.29. 04:58

Jó reggelt..

Elmenni én sem tudok mert nem vagyok olyan állapotba, nem bírom a tömeget... Az én 2010-papiromra azt írták nem vagyok rehabilitálható egy olyan betegségem van, ami nem gyógyítható csak lassítani lehet a folyamatot. Nem tudom most mire számíthatok, tudom választ nem tudtok adni, de van alaki akit egy nem rehabilitálható végzés után rehabilitálhatóvá nyilvánítottak? A betegségem RA depi és generalizált szorongás az állapotom stagnál...

jácintka # 2011.09.29. 06:36

Az alábbiakat az index fórumról másoltam

"Egy jónevű pszichiátriáról jöttem haza 1 hete, kérlek szépen, mást sem láttam ott, csak a kisebbséget, csak kapkodtam a fejemet, hova keveredtem, hiszen voltam én ott még talán 2 éve, és egy szálat sem láttam belőlük.

A legtöbbjük pszichés betegséggel van leszázalékolva, és kell nekik a kórházi zárójelentés, nehogy kihulljanak az új felülvizsgálati rendszeren. Egy komplett emeleten folyt nekik csoportos terápia rehabilitációs céllal, amelyik emeleten meg én voltam, pusztán ágynyugalommal rehabilitálódtam, ezért hazakönyörögtem magamat azzal, Í G Y rehabilitálódni itthon is tudok.

No comment."

vbartamonika@citromail.hu # 2011.09.29. 08:48

Szia Túlélő !

Nekem is még a rehabilitálhatóságot nézik majd meg ,de eddig semmi papírt nem kaptam még .

vbartamonika@citromail.hu # 2011.09.29. 08:51

Szia doktor !

Ez nekem is a fejemben felmerült .hogy nem említettem meg a bírónak mikor mondta a jogásznő a rehabilitál- hatóságot.De mivel mi a rokkant nyugdíj miatt adtunk be keresetet és nem bővítettük ki a beadványban szerintem ezért nem tértek rá.Vicc mire az ember majd harmadjára neki esik ilyen dolognak csak jut mindenre válasz és megoldás.