Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.02.09. 15:26

http://rd.hirkereso.hu/rd/15361065?…

Tévhitek a rokkantnyugdíjasokról

Tévhitek a rokkantnyugdíjasokról

2011 elején 2,921 millióan részesültek nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban, felük korhatárt betöltött öregségi nyugdíjas volt, a korhatár alattiak száma 238 ezerre, a rokkantnyugdíjasoké 722 ezerre rúgott. Utóbbiak esetében fontos megjegyezni, hogy több mint felül már betöltötte az öregségi korhatárt. Ezt leszámítva nem kiugróan magas a rokkantsági arány, Magyarország e téren az európai mezőny közepén helyezkedik el.

A potyautas-kérdés kapcsán az összeállítás megjegyzi: bizonyára találhatók köztük ilyenek is, ám a teljes népességhez viszonyított kedvezőtlenebb egészségi állapotukat mutatja például az a tény, hogy az egynegyedük a nyugdíjazást követő 5 éven belül meghal. A 2009. évi európai lakossági egészségfelmérésből kiderül, hogy míg a lakosság 9 százalékát korlátozta súlyosan valamely fennálló egészségi probléma a szokásos mindennapi életvitelében, addig a rokkantsági nyugdíjasok között 43 százalék ez az arány. Emellett további 47 százalékukat akadályozta ennél kisebb mértékben az állapota, és csak 10 százalékuk képes gond nélkül elvégezni a szokásos teendőit.

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.02.09. 14:42

Csalódtak a rokkantak az Alkotmánybíróságban

http://rd.hirkereso.hu/rd/15358339?…

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.02.09. 14:24

"A mór megtette - egy döntés margójára"

http://www.meosz.hu/…irek_one.php?…

Ednut # 2013.02.09. 13:20

Elképzelem az Alkotmánybíróság munkáját!
Bontják a postát. Na ma megint érkezett egy beadvány a rokkantaktól. Először is nézzük át, hogy törvényes e?
Az össze s bíró hónapokig azzal foglalkozik, hogy keressen valami kibúvót, hogy miért ne tárgyalják érdemben. Heuréka, megtaláltam. Nem nyújtották be időbe, vagy nem merítették ki az összes jogorvoslatot, stb. Na írjuk meg nekik, ha lehet minél nyakatekertebben, hogy senki se értse mi a kifogásunk. Így legalább nem kell dönteni érdemben a beadványról!
Ha azt az energiát, amit erre fordítanak hónapokig, esetleg az érdemi vizsgálatra fordítanák, talán megtudhatnánk, hogy mit gondolnak valójában az ügyünkről.
Ezek után, hogy állandóan formai hibákra hivatkoznak engem már nem érdekel az AB!

ugribugri # 2013.02.09. 11:45

Debra01
igazad van
"Strasszbourg az egyetlen reményünk. Vagy, a menekülés."
csak a második variációval az a baj hogy oda nem mi megyünk a saját lábunkon, hanem visznek minket :)

Debra01 # 2013.02.09. 08:30

Kedves sorstársak. Az Alkotmány Bíróság , és az alaptörvény körüli herce-hurca okán arra a következtetésre jutottam, hogy mi itt Magyarországon vesztesek vagyunk! Mert bármikor az alaptörvénybe iktathatják, +hogy márpedig rokkant ember nem létezik"
Strasszbourg az egyetlen reményünk. Vagy, a menekülés.

Lacaca # 2013.02.09. 03:44

Szerintem az alkotmány bíróknak nem csak jogi diploma, hanem az alkotmány iránti tisztelet is kellene. Remélem, hogy találunk, mi tisztességes munkában lerokkant emberek, egy olyan pártfüggetlen képviselőt, aki segítséget tud nyújtani.

megrokkant # 2013.02.08. 20:36

Mit vársz valami balsaitól? Orbán csicskája az A.B.-be. Utoljára dávidnő évekkel ezelőtt kirugta az mdf-öl. Fönöke betette ide az A.B.-ba. Meg kell neki hálálnia. Csak azt nem értem a többi A.B. tag nem meri leteremteni. Csak 1hónap múlva lesznek többségbe ilyen balsai senkik. Igaz most már úgy is mindegy.

kiszolgáltatott # 2013.02.08. 18:38

IDÉZET:
"Az Alkotmánybíróság megállíthatta volna a megváltozott munkaképességű emberek társadalmi leszakadását

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) mélységesen csalódott az Alkotmánybíróságban, amiért az nem vizsgálta meg érdemben a rokkantnyugdíj eltörlésének alaptörvény-ellenességét, hanem formai okokra hivatkozva visszautasította a szervezet és több magánszemély által még tavaly nyáron benyújtott alkotmányjogi panaszt. Szomorú, hogy a jogállamiság őrei még vizsgálatra sem tartják érdemesnek azt, hogy a több évtizedes társadalombiztosítási befizetéseken alapuló rokkantnyugdíj egyik napról a másikra megszűnhetett Magyarországon.

A Alkotmánybíróságtól elvárható lett volna, hogy mérlegelje a probléma társadalmi súlyát, amikor a héten a beadvány befogadhatóságáról döntött, az intézkedés ugyanis több százezer nehéz helyzetben lévő család további, drámai elszegényedését okozza. A beadvány a MEOSZ álláspontja szerint mind formai, mind tartalmi szempontból megfelelt az alkotmánybírósági törvényben lefektetett követelményeknek, a testületnek foglalkoznia kellett volna az abban felvetett, egyébként rendkívül súlyos alkotmányossági problémákkal.

A beadványozók szerint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló, tavaly januárban életbe lépett törvény több ponton sérti a jogállamiságot és számos alapjogba is ütközik. A kötelező társadalombiztosítási rendszerben szerzett nyugdíjjogosultságot nemcsak az öregségi, hanem a rokkantsági nyugdíj esetén is megilleti a tulajdonhoz való jog védelme. A rokkantnyugdíj eltörlése súlyosan diszkriminatív intézkedés, amellyel a törvény alkotói megsértették az érintettek tulajdonhoz való alapvető jogát. Az alkotmányos garanciákkal védett rokkantnyugdíj helyébe 30-50 ezer forint körüli ellátások léptek, amelyek bármikor csökkenthetők vagy megvonhatók, megállapításuknál nem számít, ki mennyi ideig dolgozott és ezalatt mennyit keresett. A rendkívül alacsony összegű ellátások veszélyeztetik a súlyos beteg és fogyatékos emberek életét, egészségét, a törvény ezzel megsérti az emberi méltósághoz és a szociális biztonsághoz való jogukat. Mindezek ellenére az Alkotmánybíróság nem gondolta, hogy érdemben kéne foglalkoznia a törvénnyel, az ombudsman korábbi indítványa esetén is csupán részletkérdéseket vizsgált. A beadványban az is szerepelt, hogy az érintetteknek mindössze egy nap felkészülési idejük volt a jogszabály kihirdetése és hatályba lépése között, ami sérti a jogbiztonság elvét, de a testület szerint a kellő felkészülési idő hiányának problematikája sem volt megfelelően kifejtve a panaszban. Az Alkotmánybíróság szerdai döntését követően a megváltozott munkaképességű emberek már csak nemzetközi fórumon remélhetik a jogsérelmeik orvoslását. A Szövetség támogatásával tizenhét magánszemély a strasbourgi emberi jogi bírósághoz is beadvánnyal fordult az ügyben. A MEOSZ reméli, hogy Strasbourgban ki fogják mondani, hogy a törvény nincs összhangban az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel. "

aperten # 2013.02.08. 18:16

Engem piszkosul zavar, hogy ebben az országban mindent elmaszatolnak.
Az alkotmánybíróság visszahivatkozik az én elutasító végzésemre, és éppen azt a részt idézi belőle, ami valótlan tartalomú, vagyis alkotmánybírósági közokirat hamisítás!!!

A 3306/2012. (XI.12.) AB végzésben az Alkotmánybíróság szintén érdemi vizsgálat nélkül utasította vissza azt az indítványt, mely szerint az Mmtv. 30–33. §-ai sértik az Alaptörvény XIII. cikkében biztosított tulajdonhoz való jogot, valamint az Alaptörvény B) cikkének (1) bekezdésében foglaltakkal ellentétesek. Az Abtv. 26. § (2) bekezdése szerinti alkotmányjogi panasz elkésett, ezen túlmenően az Alkotmánybíróság megállapította, hogy „az alkotmányjogi panasz további
törvényi feltétele sem teljesült, hiszen az indítványozó az első fokú határozat ellen nem fellebbezett”. [ABK 2012. 9. szám 619 – 620.]

Egy mondatban kettő valótlan tényállítás is van. Alkotmányjogi panaszom tárgya ugyanis a véglegesített baleseti rokkantsági nyugdíjamtól való megfosztásom volt. Ettől a saját jogú nyugdíjamtól való megfosztásomról semmiféle közigazgatási határozat nincsen, ami ellen jogorvoslattal lehetett volna élni. Határozatot a "rehabilitációs ellátás" elnevezésű segélyszerű ellátás megszüntetéséről hoztak, arról az ellátásról, amit én nem is igényeltem eddig sem, és ezután sem fogok. Ennek ellenére alternatív módon megfellebeztem ezt határozatot, és baleseti rokkantsági nyugdíjam megszüntetését támadtam benne, éppen azért, hogy ne hivatkozhasssanak arra, hogy a jogorvoslati lehetőséget nem merítettem ki, ami egyébként is teljesen formális.
Fellebezésem el is bírálták másodfokon. Elutasították.
Az alkotmánybíróság ennek ellenére valótlanul azt állítja, hogy „az alkotmányjogi panasz további törvényi feltétele sem teljesült, hiszen az indítványozó az első fokú határozat ellen nem fellebbezett”.
Valamint ezt a hazugságot még citálja is a motani határozatba.
Előadó alkotmánybíró mindkét esetben: Dr. Balsai István
Bizonyítékok:
http://www.mkab.hu/download.php?…
http://href.hu/x/jasq
http://ddrnyi.hu/altfel.pdf
http://ddrnyi.hu/altfel_elut.pdf


# aperten

belerokkant # 2013.02.08. 16:49

peti

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2013.02.08. 15:25

Olindának: én is egy vagyok a régi fórumozók közül, csak nem nézek be minden nap. Van, hogy 2-3 hét is eltelik, aztán nem győzök visszaolvasni.
Gratulálok Neked, örülök, hogy kitartottál, nem adtad fel, és végül nyertél!!! Végre valami jó hír is :)

Anyacukának: az orvos csak MÁV és Volán utazáshoz ad költségmentességre papírt. Most épp nem tudom, melyik módszer a hivatalos, de sajnos BKV járatra nincs ingyenes utazási. Nekem is az a legnagyobb gondom, hogy vidéki kisvárosból a fővárosba kellene járnom, ott volna lehetőség kezelésre, de nem tudom fizetni a BKV jegyet. A Volánra, MÁV-ra megkapnám az ingyenességet, de ha csak 1 BKV járművel kell utaznom, az is alkalmanként 700 forint lenne: 350 oda, 350 vissza. 10 kezelés: 7.000 forint. A másik helyre meg 2 járművel érnék el, villamos+troli. Az alkalmanként máris 1.400 forint, és az 15 kezelésből állna.
Ja, és ha nem tudom megfizetni, nem vagyok együttműködő beteg!!!

klarissa # 2013.02.08. 15:01

Tyúkanyó55! Köszönöm, ez reménykeltő! Le kéne szoktatni a riportereket, hogy belebeszéljenek a szakértő beszédének közepébe! Arra pedig rászoktatni őket, hogy a témákban egy kicsit felkészüljenek! Ld: " a mozgássérültek reménykedhetnek"

klarissa # 2013.02.08. 15:01

Tyúkanyó55! Köszönöm, ez reménykeltő! Le kéne szoktatni a riportereket, hogy belebeszéljenek a szakértő beszédének közepébe! Arra pedig rászoktatni őket, hogy a témákban egy kicsit felkészüljenek! Ld: " a mozgássérültek reménykedhetnek"

tyukanyó55 # 2013.02.08. 14:48

Minden fórumosnak a figyelmébe ajánlom az alábbi cikket, meghallgatásra:

Talán mégis lesz valami esélyünk???

Tudom, hogy már sokszor elhangzott itt, de mégis megismétlem - saját magam részére is !!! - próbáljunk meg még egy kicsit kitartani !!

Ednut # 2013.02.08. 12:58

Anyacuka!
Én vidékről járok Pestre orvoshoz és kezeléshez. A háziorvosomtól minden alkalommal kérek "utiköltséges" papírt, azt Pesten a kezelőorvosom leigazolja, hogy valóban ott voltam, majd idehaza beadom a kormányhivatalba és egy hónapon belül utalják a pénzt. Én kocsival járok, a benzinnek egy részét fizetik csak, ja jól emlékszem kilóméterenként 31 Ft-ot, persze falutáblától, falutábláig. Ez kb. nálam a tényleges benzin fele. Akkor is fizetik, ha mondjuk kórházba fekszem be és a férjem felvisz, akkor viszont neki a visszafele vezető utat nem fizetik.
Másik a drága kezelés költsége.
é szedek egy olyan gyógyszert, aminek a havi ára 147.000.-Ft lenne. A kezelőorvosom a megfelelő nyomtatvány kitöltésével és persze a család kereseti igazolásai alapján, meg hogy miért kell nekem ez a gyógyszer, stb. az OEP-hez írt egyedi méltányossági kérelmet a gyógyszer támogatására. Ezt neki fél évente kell igényelni és alátámasztani leletekkel. Így jelenleg 3000.- Ft-ot fizetek ezért a gyógyszerért. Szóval szerintem van lehetőség a drága kezelések támogatására, ha a kezelőorvosod partner ebben.
Harmadik kérdésem:
Azt mondod, hogy egyenlőre ugyanannyi ellátást kapsz, mint korábban és várod a felülvizsgálatot. Én a helyedben örülnék, hogy nem hívtak még, mert legalább addig marad a lóvéd, a fv után meg lehet, hogy a töredékét kapod, vagy semmit. Az nem jelent semmit, hogy mennyi bajod van, gondolom olvastál már itt a fórumon is olyan eseteket, hogy a félholtaktól elvették az ellátást. Lehet, hogy te úgy érzed, hogy nagyon beteg vagy, de a betegségedre adható %-ok nem érik el azt a szintet, hogy rokkant legyél. Szóval én a helyedben addig örülnék, amíg nem hívnak be.

klarissa # 2013.02.08. 12:50

exrokki! Szerintem is biztos, hogy sokminden így marad, ahogy van. Régi terv volt még az MSZP idején, hogy a nyugdíjkasszát megtiszítják, abba csak járulékfizetés és abból csak öregségi nyugdíjkiadás lehetséges. Ez eddig elfogadható lenne, kivéve a visszamenőleges törvénykezés! Szerintem ha kormányváltás lenne, arra van esély, hogy a visszamenőleges törvénykezés kárvallotjait valamilyen módon kárpótolják.
De már most követelni kellene például azt, hogy 25-35 évnyi járulékainkat adják vissza,természetesen a mai értékére felszorozva! Mert akkor, amikor befizettük, még járulékként fizettük nyugdíjunk, rokkantnyugdíjunk biztosítására. Azaz: az állam és a munkavállaló közötti szerződést az állam egyoldaúan felbontotta!
Továbbá követelni kéne: 2011. dec.31-ig mindenkinek számítsák be szolgálati időként az öregségi nyugdíja megállapításánál a rokkantságban eltöltött éveket.
Reáis célokat kellene megfogalmazni, mert valóban nincs az a párt, amelyik visszaállítaná a régi rendszert.
Céljaink kitűzéhez pedig kérnünk kéne dr. Simonovits András nyugdíjszakértő véleményét.
DEBRA01! NINCS VÉLETLENÜL OLYAN SÚLYÚ ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETRŐL TUDOMÁSOD, AKI SEGÍTENI SIMONOVITS URAT FELKÉRNI?

Olinda # 2013.02.08. 12:20

Anyacuka!
Bocsánat,a költségtérítési utalványt nem Te,hanem az orvos állítja ki,de neked kell leadnod!

Olinda # 2013.02.08. 12:17

Olinda
be akartam adni,nem "vették be"a kérelmet,mondván,hogy úgyis be fognak hívni:(
Anyacuka!
Az NRSZH hivatalában biztos,hogy átveszik,miután törvényi kötelezettségük van a kitöltött igénylőlapok átvételére!Ne haragudj,de honnan tudta,hogy neked soros vizsgálatod lesz amikor még te sem tudod!!!
Nem ott kell elmondani az orvosi panaszaidat!
Kérd az űrlapot,töltsd ki és add le!
Ugyan ez van a költségtérítésnél is ,csak azt az orvosoddal igazoltatnod kell!
Nem értem miért itt bánkódsz ezen,mert a hivatalban ha nem is kap kielégítő választ,amit nem hiszek, az értelmes kérdésekre,akkor is itt van az internet!
Az adott Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének honlapján is megtalálod a válaszaidat!

kitakat # 2013.02.08. 11:38

Az utazási költségtérítés iránti kérelmeket a biztosított lakóhelye szerinti Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervéhez kell benyújtani.

Az ellátások iránti kérelmek benyújtása történhet:

• ügyfélszolgálatokon

• postai úton

• elektronikus úton (kivéve utazási költségtérítés)

A kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató a pénzbeli ellátások iránti kérelmeket kizárólag az OEP honlapján közzétett számítógépes program segítségével töltheti ki és állíthatja elő.

A kérelem kinyomtatva és aláírva személyesen vagy postai úton nyújtható be, vagy regisztrációt követően elektronikus úton – ügyfélkapun keresztül – küldhető meg az egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervhez.

Az elektronikus ügyintézéshez követelmény az Ügyfélkapun, illetve az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervnél történő regisztráció.

Az elektronikus benyújtást lehetővé tévő nyomtatvány és a kitöltő program megtalálható és letölthető a www.oep.hu oldalról.

Az útiköltség megtérítéshez szükséges utalványt a beteg az egészségügyi intézménybe beutaló orvosától, vagy a kezelő intézet orvosától kaphatja. Az utazási költség megtérítéséhez külön formanyomtatvány nem szükséges, elég, ha aláírás után postai úton, vagy személyesen eljuttatja a Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve ügyfélszolgálatára.

A társadalombiztosítás pénzbeli ellátásait visszamenőleg legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani.

A Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv általános leírását itt érheti el.
Anyacuka!!

exrokki? # 2013.02.08. 11:15

Lassan minden reményünk elfogyott a nyugdíjunk vissza állításával kapcsolatban.Lassan szembesülni fog mindenki,aki még nem szembesült eddig,mit fog ez valójában is jelenteni.
Strasbourg maradt de az egyéni kártérítést rendezhet esetlegesen,ha ott is megfognak egyáltalán jogsértést állapítani,az már a törvény megszüntetésére nem vonatkozik,úgy-hogy mindenkinek sok szerencsét a továbbiakban.Ezt a törvényt profin kidolgozták ne lehessen rajta fogást találni.
Hiszen olyan dolgot követelünk vissza,ami ma Magyarországon nem létezik és nem is jár,hiszen a járulék befizetésekért nem jár semmi,mert azok valójában adók lettek!!!!!!!!!!!!!!!!
Profi munka,vesztettünk.


Sziasztok!

kitakat # 2013.02.08. 10:56

Betegszállítót igényelheti a házi orvos,vagy kérjél utazási költségtérítést.(bérlethez nem adnak)

Anyacuka # 2013.02.08. 10:40

Olinda
be akartam adni,nem "vették be"a kérelmet,mondván,hogy úgyis be fognak hívni:(

betegszállító arra,hogy kezelésre vigyenek,nem írnak,csak 46 éves vagyok, bottal tudok járni,ha nehezen is,elmegyek a rendelőbe, csak nagyon sokba kerül,mert nyugdíjas budapesti bérletet se vehetek
nekem most még 50300ft az ellátásom,hogy felülvizsgálat után mi lesz,nem tudom,de ha kezeltetni se tudom magam,hamarosan tényleg mozdulni se tudok

többször voltam felülvizsgálaton,2007 óta vagyok leszázalékolt, a sok nagyeszű szakértő nem tudott rájönni mi bajom van,pedig ők a szakemberek,a legjobbnak kéne lenniük,nekik nincs ebben valami felelősségük?egy komoly betegséget nem ismernek fel éveken keresztül?
sok 11 ezer bérletre:(
a biológiai terápia havi 275 ezer forint,gondolom,egészséges embernek nem adnák
elvileg a komplex táblázat szerint az SPA biológiai terápiával maga 50% lenne, ami mozgássérültséghez is igazolás, (asztma, ami ezzel összefügg,magas vérnyomás,depresszió,ami részben a krónikus fájdalom és mozgáskorlátozottság miatt van,reflux stb,de nekem az lenne a jó,ha meggyógyítanának és mehetnék rendesen dolgozni)de autónk úgy sincs,marad a tömegközlekedés

kitakat # 2013.02.08. 10:10

A szakrendelők adnak összefoglalót,ha kéred

Luciann # 2013.02.08. 10:10

Adózni kell a rehab ellátás után? ez a 3. hsz., ami nem megy el. :-o