Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Fülcimpa # 2013.03.08. 11:11

Rehab mellett is végezhető állások (nem fogom ide a jogi fórumra pakolászni, itt hamar lecsurog a többi komment között és nem biztos, hogy elér ahhoz, akit érdekelhet):
http://sgforum.hu/listazas.php3?…
Ide viszont be lehet segíteni, akinek van infója (regelés után), vagy kommentelni (szorosan a témához kapcsolóan). :)

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.03.08. 09:12

Békésen zajlott le az a demonstráció, amelyet a rokkant bányászoktól megvont nyugdíjak miatt tartottak a Széchenyi téren.

http://rd.hirkereso.hu/rd/15550863?…

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.03.08. 09:10

megrokkant # 2013.03.08. 07:16

Pécsett a legközelebbi bányász tüntetésre, a nem bányász volt rokkantnyugdijasokat is mozgositani kellene. És ott élő szóba elkiabálni nekik is, hogy mit müvelt és mit müvel az o.v. és bandája a nyomorultakkal. Jó lenne ha soltészka az épitész végzetségű államtitkár is oda tolná a pofáját. Ne csak termekbe járjon vidékre és oda csöditett 20-30embernek nyomja a nyomorult demagog dumáját. Itt az alkalom megint az ország járására. Ráadásul valami páva testvérpártag főnőke is elmehet oda melléje pofázni. Az utóbbi még rendszer váltás útán az szdsz szineibe volt önkormányzati képviselő Pécsett. Csak ezt sokan elfelejtették már. Igaz akkor nem ennyi pénzt kapott mint most Pécs városvezetőjeként. Nem mer egyik se oda menni a Szécsényi térre. Még rendőrrel a háta mögött sem.

Yulo # 2013.03.07. 20:55

Üdv Mindenkinek!

Találtam egy viszonylag jó hírt: "az érintettek csak! a pénzbeli ellátások igénybevételétől eshetnek el..." - bár szerintem ez is aggasztó az érintettek részéről.

http://www.penzcentrum.hu/…1035725.html?…

csabesz666 # 2013.03.07. 19:25

Ha számítógéppel rendelkezel, és a Neten lógsz, akkor egy remek ajánlatom van a számodra!
Lehet Ön diák, nyugdíjas, esetleg helyhez kötött, nincs munkahelye, vagy egyszerűen sok szabadidővel rendelkezik, amit szeretne hasznosan eltölteni. Ezért célom az, hogy olyan munkaajánlatot nyújtsak, amely szakirányú végzettséget nem igényel, otthonában végezhető kereseti lehetőséget biztosít az Ön számára.
Ajánlatom nem házalásos ügynöki munkát takar, hanem kizárólag otthon végezhető tevékenységet.
Bővebb információért, keress E-mailen!
molnar.cs77@citromail.hu

megrokkant # 2013.03.07. 19:21

Olvassátok el a leszázalékoltak fórumán az indexen. Hogy csináltak egy 70százalékét kapott ember 85000ft-ol 60450ft-ot. Még hivatalossan meg is indokolták, hogy miért. De ha dolgozott volna a rokkantnyugdijas akkor persze a felülvizsgálaton kicsinálták volna a véntrotyi bizotsági orvosok. Rőhej az egész hivatali garnitura.

klarissa # 2013.03.07. 19:11

"A bányászok soha nem engedték el egymás kezét"! Nos, ez az összetartás és az összetartozás érzése - ez hiányzik igazán a többi magyarból!
"Veri az Isten a magyart, de verje is, míg mind össze nem tart!"

aperten # 2013.03.07. 18:53

Lestefan

"Kollár úr most már nem csak a "törvényre" haragudhat hanem saját magára is.Én pl. nem kockáztathattam az ellátásom.”"

Jelentem, Kollár úr nem haragszik magára. A parlamenti gombnyomogatós rablóbanditákra annál inkább. Ha ön úgy gondolja, hogy nem kockáztatja az ellátását, először el kellene döntenie, milyen ellátásról beszélünk. A korábbi nyugdíjról (rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj), vagy az új szociális segély szintre züllesztett újfajta ellátásokról. Mert a kettő nagyon nem ugyanaz, bármennyire igyekszenek is összemosni. Lehetséges, hogy nem tud róla, de a rokkantsági nyugdíjáról lényegében a "komplex felülvizsgálat" kérésével mondott le. Ezzel kérte az új, szociális segéllyé züllesztett ellátását. Aminek összege igencsak bizonytalan. Ugyanis, felülvizsgálat nem a korábbi leszázalékolási szabályok szerint történik. Attól sokkal szigorúbb, embertelen feltételek szerint. Így tehát éppen arra nem alkalmas, hogy kiszűrje, hogy a korábbi minősítési szabályok szerint rokkanttá nyilvánítottak közül kik kapták indokolatlanul a rokkantsági nyugdíjat, mivel nem egyforma a korábbi és a jelenlegi mérce. Ugyanazon betegségekre lényegesen kevesebb százalékokat adnak. És ez a csalás, az állam részéről. A már bekövetkezett biztosítási esemény után a feltételeket megváltoztatni.
Mint egy árvíz után a már bekövetkezet káreseményre vonatkoztatva változtatni a biztosítási feltételeken, hogy ne kelljen a biztosítónak fizetni, vagy nem annyit, mint az eredeti feltételek szerint.

A másik Széll-hámosság a rehabilitálhatónak nyilvánítás. Attól még a biztosítási káresemény, a kereset elvesztése nem szűnik meg. Azonban a továbbra is fennálló káresemény ellenére a puszta fikcióra hivatkozva ("rehabilitálható") kifosztják a rokkantat.

Aki pedig azt hiszi, hogy ő nem kockáztatja az "ellátását", nagyon téved. A brutális minősítési rendszer, és az azt végrehajtó jellemtelen hóhérok bárkit kiszórnak, amint azt már rengeteg példa mutatja.
Ezt lehetett előre látni, és én inkább nem kértem ebből, bocs.

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/…yugdijasokat


# aperten

klarissa # 2013.03.07. 17:37

Lestefan! Nehogy elkezdjed Kollár Urat piszkálni! ("megtehette") Örülj neki, hogy Valaki kiáll az igazság mellett - főleg akkor, ha megtehetné, hogy nem szól érte. Mert ezek szerint azokért is tette, akik nem tudnak ugrálni!
Egyébként pedig ha Ő lottón nyert volna milliókat, akkor is igaza van: egy szerződés az szerződés, visszamenőlegesen nem lehet törvénykezni! A bányászoknak és a többi rokkantnak is jár, ami jár. Nem a kegydíj!
Nemrég hallottam: valamelyik iskola napközijében visszamenőleg emelték meg az étkezés árát.
Mi lesz, ha az élet valamennyi területén divatba jön a visszamenőleges törvénykezés?

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.03.07. 17:31

http://www.bama.hu/…csett-487097
Volt bányászok tüntettek Pécsett
2013. március 7. 07:27 , Legutóbb frissítve: 2013. március 7. 17:52 K. E. I. (Dunántúli Napló)
KOMLÓ–PÉCS | Két-háromszáz volt bányász gyűlt össze csütörtök délután Pécsett, a Széchenyi téren.

A rokkant bányászok által szervezett rövid tüntetésre Pécs és Komló mellett többek között Magyarszékről, Kalocsáról és Hódmezővásárhelyről is érkeztek.

Az eseményen többen felszólaltak, és mindannyian hangsúlyozták, nincs több alku, a korábbi, kedvező rendelet visszaállítását követelik.

Hozzátették, a bányászok soha nem engedték el egymást kezét, és most sem fogják: március 21-én ismét együtt állnak ki a térre, legyen szó aknamélyítőkről, szén- és uránbányászokról, vagy külszíniekről.

ugribugri # 2013.03.07. 15:37

lestefan

szerintem inkább ott van az igazság ,ha valaki megvan győződve az igazáról akkor az foggal kőrömmel harcol érte,és ha nem lennének ilyen emberek akik a mi igazságunkért is harcolnánk akkor sokkal szegényebb lenne ez a világ.....

normális jogállamban nincs visszamenőleges törvénykezés,az sehol sem működik hogy amikor kell akkor én adok amikor a másik félnek kellene fizetni akkor kijelenti hogy nagy lófax nektek,márpedig rokkant nyugdíj ügyben ez történt...

mert nyugodtan bevallatjuk mi akik aláírtuk és kértük újbóli felülvizsgálatunkat megalkuvóak vagyunk, mert jogos járandóságunk helyet megemlékszünk a nekünk odalökött alamizsnával is..ami ezután megvonható,csökkenthető megszüntethető egy tollvonással..

lestefan # 2013.03.07. 15:02

Kollár úr most már nem csak a "törvényre" haragudhat hanem saját magára is.Én pl. nem kockáztathattam az ellátásom.Nekem szükségem van rá. Ő megtette,(megtehette?) amivel szerintem tisztában is van. Most majd évekig lesz elfoglaltsága.

Winny53 # 2013.03.07. 14:18

kázmér58
"Ne erre mit feleltek?"

Csak annyit, hogy a polgármester, képviselő "úr" azt se tudja (tudta) mit szavazott meg.
Az 57-ik életévüket, 2011. XII.31-ig betöltött rokkant-nyugdíjasok helyett folyamatosan öregségi nyugdíj-korhatárról beszél. El tudom képzelni, hogy mennyi igazságtartalma van „személyesen is intézkedtem”, mondatrésznek is.

azok a rokkantsági nyugdíjasok, akik még nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt, ezentúl rehabilitációs ellátás néven kapják a járandóságukat.

Szégyen!! Hazugság minden szó, mint általában a fideSS vezetőinek.
Végtelenül sajnálnám, ha megbüntetnék a bányászt, bármi módon is.

ugribugri # 2013.03.07. 12:55

kázmér58

"Ne erre mit feleltek?"

nem sokat...megszokott kommunikáció csak éppen nem arról beszélnek amiről kellene....

miért nem kapott hivatalos választ a feltett kérdéseire ? milyen törvény alapján nem hajtják végre baleseti határozat végrehajtását,,stb

klarissa # 2013.03.07. 12:52

Sajnos nem emlékszem, hol, de a neten megtalálható az MSZP által kezdeményezett átalakítás. Ők fokozatosan vezették volna be az új rendszert, és nem visszamenőleges hatállyal! Ez elég nagy különbség!

ugribugri # 2013.03.07. 12:43

gizi39
az hogy menyire vagy tisztánlátó amit vastagon kiemeltél sorra cáfolóm attól hogy vastag betűkkel írod ,meg sokszor hangoztatod nem lesz igazad..

1//
A bajnai kormány idején változtatták meg a kategóriákat. Amikor a felülvizsgálat után megkaptam a határozatot, az addigi 67%-os helyett 50%-os kategóriába soroltak, holott súlyosan romlott az állapotom.
a vátozás 2008 jan 1 től volt hatályos ..hol volt akkor még bajnai?
igen változtak a kategóriák ,de a kifizetett pénzek nem a 67 ről 50re ugyanaz a kategória és pénz maradt...

2//
"Érdeklődésünkre azt válaszolák, hogy úgymond "széthúzták" a kategóriákat, komoly változások lesznek, és ez az első lépcső."
nem széthúztak hanem a megmaradt egességi állapotot vizsgálták a munkakepésség csökkenés helyett

3//
MÁR BAJNAIÉK ELŐKÉSZÍTETTÉK A ROKKANTSÁGI NYUGDÍJASOK TÖMEGEINEK KIEJTÉSÉT!!! Azt, hogy az 50%-osok többségétől megvonják a nyugdíjat.
persze Pityu,,csak ugye ők nem csinálták meg ...a szegény fideszi kétharmaddal meg volt olyan bátor és törvénybe iktatta....és mindannyian megszavazták a t5000torvényt 2011 decemberben (persze bajnai hajtotta őket)

4//
EZT ÍGÉRTÉK UGYANIS AZ IMF-NEK, AZ EU-NAK a szerződésben.
Orbán sose hazudott ugye? ez hol van leírva ,vagy csak elhitted valakinek...

na hozhatod a feketeárus cáfolatokat

ugribugri # 2013.03.07. 11:59

gizi39

te valószínűleg egy kicsit ütődött vagy,ne haragudj hogy ezt feltételezem rólad,de ha józanul gondolkodnál és a rohadt narancs bűze nem kábítana el akkor látnod kellene hogy ...

ez az átkozott Orbán kormánynak a saját bevizelésén kívül semmit sem kötelező végrehajtani...

"AZ ORBÁN KORMÁNY KÖTELES VOLT VÉGREHAJTANI,"
akik ez gondolják azok tolják ezen gonosztevők és nép irtok szekerét.....
*
amit viszont nem gondoltam volna az ATV műsorában sajnálták a lepofozott polgármestert hogy szegénynek mi köze hozzá,hát a meglátásom az hogy jó lenne a felelősséget nem mindig másra hárítani, ki kötelezte az a szerencsétlen polgár mestert hogy megszavazza azt a törvényt ? ,márpedig ha megszavazta akkor igenis felelős érte és remélem hogy egyszer minden népirtó elnyeri méltó büntetését...

kázmér58 # 2013.03.07. 11:54

Ne erre mit feleltek?

2013. március 07. csütörtök
Keres
Névnap: Tamás
Egyetem, Sport, Belföld, Világ+Bulvár, Programok, Ügyeletek
Helyi híreink

Címlap
Helyi híreink
Egyetem
Sport
Belföld
Világ+Bulvár
Ügyeletek
Vélemény

Kommentek

Ingyenes apró

Minden helyi hír

Webkamera

Beküldöm

Hírlevél

Képgalériák

Videók

Médiaajánlat

RSS

Polics: ez van a komlói, városházi pofon hátterében
2013. március 07. csütörtök 08:46

Közleményt juttatott el a sajtóhoz Polics József, Komló polgármestere, melyben a február végi nyilvános fórumon történtek hátteréről kívánja tájékoztatni a nyilvánosságot. A kommünikét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

"Polgármesterként és országgyűlési képviselőként számos volt bányász keresett meg a problémájával. Köztük Kollár Tibor is, akinek az ügyében személyesen is intézkedtem.

Amint az köztudott, 2012. január 1-től megváltozott a rokkantnyugdíjak törvényi szabá-lyozása. Egész pontosan a 2011. évi CXCI. törvény rendelkezett arról, hogy az év első napjától kezdve azok a rokkantsági nyugdíjasok, akik még nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt, ezentúl rehabilitációs ellátás néven kapják a járandóságukat. Ennek az összege változatlan maradt.

Emellett a törvény tartalmazta azt is, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött rokkantaknak 2012. március 31-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy továbbra is kapni sze-retnék-e az eddigi ellátásukat, vagy képesek és akarnak részt venni egy rehabilitációs programban, amelynek célja a munkaképesség helyreállítása. Előbbi esetben egy úgynevezett komplex felülvizsgálaton kell megjelenniük rokkantsági foktól függetlenül, amelynek célja a tényleges egészségkárosodás megállapítása.

A rendelkezés célja természetesen nem a munkaképtelenek munkára kényszerítése, hanem a rendszerben levő potyautasok kiszűrése.

Kollár Tibortól azonban nem ez a testület vonta meg a nyugdíját. Ő ugyanis nem adott le határidőre a jogszabályi feltételeknek megfelelő - vagyis egyértelműen kitöltött és aláírt - nyilatkozatot, ezért 2012. május 1-ével lényegében automatikusan megszűnt a rehabilitációs ellátása anélkül, hogy a felülvizsgálatra sor kerülhetett volna.

Egyszer még március végén átvette azt a levelet, amelyben a nyugdíjfolyósító tájé-koztatja a szükséges teendőkről és a lehetséges következményekről.
Nyilatkozat hiányába a hatóság megszüntette Kollár úr ellátását. A döntés ellen ő később fellebbezett, de az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság helyben hagyta az elsőfokú döntést. A jogvita ezután a bíróságon folytatódott.

Fontos leszögezni, hogy Kollár Tibor a járadékát nem az egészségi állapotával vagy a munkaképességével összefüggésben veszítette el, hanem kizárólag azért, mert nem tett eleget törvényben előírt kötelezettségének, amelynek várható következményével maga is tisztában volt.

Amennyiben kérte volna az egészségügyi felülvizsgálatát, akkor összesen egy alkalom-mal kellett volna megjelennie a kijelölt bizottság előtt. Kollár úr ugyanis jogerős bírósági ítélettel rendelkezik arról, hogy egészségkárosodása végleges és visszafordíthatatlan. A felülvizsgálat során ezért az ítéletben foglaltak kerültek volna az orvosi szakvéleménybe és ezek alapján élete végéig folyósították volna részére a járadékát.

Utóbbira egyébként még mindig van lehetősége, csupán annyit kell tennie, hogy kérvényezi az egészségi állapota komplex felülvizsgálatát. Így megjelenhet a bizottság előtt, amely szinte bizonyosan a fentieket fogja megállapítani.
Tény viszont, hogy az ellátása több mint fél évre megszakadt. Ezért nem a korábbi ösz-szeget kaphatná továbbra is, hanem a nyugdíjfolyósító a jelenlegi szabályok szerint újra-számolja a járadékát. Pont úgy, mintha most állapítanák meg az egészségkárosodását."

Debra01 # 2013.03.07. 11:08

2007-ben Szűcs Erika nevével fámjelezve láttam egy tervezetet, amely szerint az ellátó rendszer túl nagyvonalú.

A rendszerváltás körüli disznóságok nem csak a rokkantságot érintették. Szinte minden területen voltak visszaélések.
A mostani kormány tagjai is részt vettek benne. Ők haszonélvezők, mi pedig szívunk.
Bajnai nem kötelezte magát semmire, amit muszáj lett volna végrehajtani Orbánnak. Bajnai csak a racionalizálást ígérte be. (nem védem) csak tisztázom.
Nemzetközi emberjogi törvények ellen nem is v álalhatott volna kötelezettséget.
Orbánnak nem számítanak az alapvető emberi jogok.
Bajnaiék megnyírbálták, de nem vették el a szolgálati időbe számítás lehetőséget.

Valóban nem érzem magamat csalónak, de második éve folyik az agymosás. Végül, már mindenki elhiszi, és szánalom helyett vádakat kapunk.

orgona61 # 2013.03.07. 10:44

Debra01 DE MI ROKKANTAK VAGYUNK NEM CSALÓK!!!!

gizi39 # 2013.03.07. 10:41

Kedves orgona61!

Neked is köszönöm szépen a választ.

Gyakorlatilag a 10 ledolgozott évvel legfeljebb csak a minimumot kapod? :(

orgona61 # 2013.03.07. 10:37

Gizi39 Rokkantságinyugdij nem számit Szolgálati időnek csak a ledolgozott évek száma,azért tom le írni mert nekem is van 28-év rokkantságinyugdija amit elvettek meg 10-év bedolgozott év csak a bedolgozott év számít!!!!!!

gizi39 # 2013.03.07. 10:35

Kedves george2!

Köszönöm szépen a választ. :)

gizi39 # 2013.03.07. 10:34

Kedves Debra01 és orgona61!

Én is az egyik áldozata vagyok ennek az új törvénynek, de ha nem is a törvénynek, a végrehajtásnak biztos.

EZ a kormány?

Talán nem kellett volna szétlopni az ország vagyonát, lenyúlni a felvett hiteleket stb.

Amúgy pedig, hogy tudjátok, miről is beszéltek:

Hiszen azért azt se feledjük, hogy a rendszerváltoztatás előtt már gyakorlat volt, hogy elvtársak, újgazdag vállakozók lefizették az orvosokat, a bizottságot, és vidáman felvették a rokkantsági nyugdíjat, majd mellette dolgoztak.

90 után pedig a nagy lenyúlások idejétől (a gyárak, vállalatok, téeszek stb. potom pénzen kiárusítva, a dolgozók szélnek eresztve), sokan szintén a rokkantsági nyugdíjban látták a megváltást. Persze akkor sem intézték el nekik ingyen.

Az is igaz, hogy sokan közülük valóban megrokkantak, belebetegedtek a talajvesztésbe.

De hogy térjünk vissza a lényeghez:

A bajnai kormány idején változtatták meg a kategóriákat. Amikor a felülvizsgálat után megkaptam a határozatot, az addigi 67%-os helyett 50%-os kategóriába soroltak, holott súlyosan romlott az állapotom.

Érdeklődésünkre azt válaszolák, hogy úgymond "széthúzták" a kategóriákat, komoly változások lesznek, és ez az első lépcső.

MÁR BAJNAIÉK ELŐKÉSZÍTETTÉK A ROKKANTSÁGI NYUGDÍJASOK TÖMEGEINEK KIEJTÉSÉT!!! Azt, hogy az 50%-osok többségétől megvonják a nyugdíjat.

EZT ÍGÉRTÉK UGYANIS AZ IMF-NEK, AZ EU-NAK a szerződésben.

Bajnaiék félbehagyták a végrehajtást, mert jött a választási időszak.

AZ ORBÁN KORMÁNY KÖTELES VOLT VÉGREHAJTANI, mert Bajnaiék olyan csapdákat állítottak a következő kormánynak a szerződésekben!

Ha Bajnaiék maradtak volna, Horváth Ágnes és csapatának embertelen, lélektelen, gyalázatos regnálását tekintve még embertelenebb, cinikusabb elbánásban lett volna része minden rokkantnak. Lehet, hogy valóban megkaptuk volna, amit az egyik beíró hiányol: csupán az orvosi leletek alapján, vagy azokat lesöpörve, látatlanban küldték volna el a beteg embereket a falanszterbe.

Én még emlékszem, hogy amikor számon kérték tőle, hogy megszüntetik az OPNI- mellett a szabadsághegyi tüdőszanatóriumot, gondozót is, azt válaszolta ez a szörnyszülött, hogy "tudomásom szerint nem a a hegyi levegő gyógyítja az astmát, hanem a gyógyszerek".

Csak a tárgyilagosság kedvéért.