Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


keke1 # 2011.07.03. 16:53

Nekem a leszázalékolási papiromon az van,hogy csak csökkentett munkaidőben foglalkoztatható,és az eredeti szakmámban(elektrómüszerész)már nem.
Azért vagyok 51%-on.
Belegondolva a dolgokba,valóban nehezen érthető hogy egyes másodfokú rokkantak képesek 8 órát lehuzni.
A versenyképesség fogalma abszolúte nem érinthet egy rokkant személyt,mert abban a pillanatban már nem rokkant!!!

keke1 # 2011.07.03. 17:09

Ez tényleg durva 4órás munka 70km távolságra.
Az ántivilágban legalább volt munkásszállás,ahol kis pénzért relative jól kilehetett jönni.
Hétvégén pedig haza a családhoz.
És még pénzt is kaptak a 8 órás munka után,volt mit hazavinni,most ellenben úgy nézem maximum saját magát viszi haza a "munkás",de ennyi pénzért nem sokáig.

mokus123 # 2011.07.03. 17:16

keke1!
Ez nagyon igaz. Én nem is értem miért 4 órás közmunkát csinálnak. Mert javítja a munkanélküli statisztikát?
8 órás minimálbérből sem lehet megélni, de fele annyiból meg aztán sehogy.

mokus123 # 2011.07.03. 17:19

És akinek az van a határozatán, hogy komplex rehabilitáció után foglalkoztatható azt kidobják rokkant nyugdíjból?

mokus123 # 2011.07.03. 17:27

Ezzel többek között olyan bajom is van, hogy mire újra behívnak és abból határozat is lesz, addigra betöltöm az 56. évet. Hol is fognak engem felvenni?
1 éve próbálok m helyet keresni, már most sem kellek sehol, de fizikai munkát 8 órában már nem is bírnék elvégezni. 21 évig bérszámfejtő voltam. Ilyen helyre már biztos, hogy nem egy öreg asszonyt fognak felvenni.

keke1 # 2011.07.03. 17:35

Mokus123!
Szerintem nem dobják ki,ugyanugy átvizsgálják mint bárki mást,és ha betegnek találtatik(51%)az ellátását más cimke alatt ugyan,de megkapja,ellenben előbb utóbb,mivel rehabilitálható,visszavezetik a munka világába,lehet közmunka,jövedelem pótlő ellátásért.
Ha nem akkor közmunka 40% felett.
40% alattiakkal nem tudom mi lesz,de valószinű itt is a közmunka.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 17:56

T. forumozók !

Sok véleményt összefoglalva. Sajna a négy órás közmunka, nem más mint statisztikai bűvészkedés. Valójában el lehet vele tüntetni a tartós -egy éven túli- munkanélküliek hadát. Drága mert a kétszer négy óra többe kerül mint az 1*8 óra. Az utaztatással még drágább. Ráadásul nincs végigszámolva, a szállás meg minden egyéb. Van egy nagyon fontos mozzanat amire kevésbé figyel oda bárki. Ez pedig az, hogy ha ezekre a munkákra tényleg szükség van, akkor ezt a normál munkavállalókra kell bízni. Ha meg korábban más cégek munkáját veszik el a közmunkások akkor cseberből vederbe kerülünk. Volt a szégyenletes "Út a munkába nevű program" akkor néhányan ágáltunk ellene szakmai fórumokon, de azért bevezették. Onnan is tudjuk, a közmunkából nincs visszaút a munka világába. A rokkantak munkája ? Nem Icike bántása volt a célom, csak példája jól mutatja mennyire másképp kell gondolkodni. Tényleg egyenként kell megkeresni, hogy ki milyen munkában tud jól teljesíteni. Abban egyetértünk, hogy ahol a munka jellege megköveteli a 100 %-os intenzitást, ott csak keseredettség lesz a végeredmény. Vagy a fogyatékkal élő vagy az "egészségesek" részéről. Amit én szorgalmazók az az újragondolás és a munkák újraszervezése. Mondok egy példát. Hallássérülteknek szereztem egy nagy cégtől árusítási lehetőséget. Egy termék néhány fajtáját lehet rendszeresen árusítani. Megkerestünk néhány nagyobb vállalatot, hogy engedjék meg egyik sarokban az időszakos értékesítést. Pár alkalommal magam is kimentem a kollégákkal a helyekre. Amióta bejáratódott a dolog, max helyettesítek, ha valakinek valami közbejön. Na egy ilyen helyettesítési sornál tapasztaltam, hogy a vásárlók húzták a szájukat. Mi az maga jött nem a megszokott kolléga ? Emberként persze nem esik jól ha "lefitymálnak" de szociális szakemberként meg büszke lehettem, hogy bevált az elképzelésem, és elfogadták megszerették a fogyatékkal élőket. (A munkavitelhez, elszámoláshoz kell a számítógép) Én ilyen munkák sorozatára gondolok és ilyenben dolgozom. Ezek megtaníthatók, de kell hozzá, hogy a fogyatékkal élő is akarja. Itt egyébként csak a 100 % teljesítmény a jó de hosszú idő óta nincs gond a teljesítéssel.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 19:52

Kedves Icike !

Talán nem vesztettem el a fonalat, hanem ön ül fel a propagandának. Itt nem csak azokról van szó akik még életükben nem dolgoztak, hanem úgy általában a munkanélküliekről. Elég sok 4 óráea berángatottal találkozom most is mert a portán, karbantartóként bevetik őket abban a házban ahol az irodánk van. Még a nevüket sem tanuljuk meg, nem érdemes. Ők sem tudják a mienket ( Belegondold, hogy milyen megalázó lesz önnek ha úgy fogják szólítani, na 332-es ne lazsáljon már itt hanem tolja már azt a talicskát, lógott 15 évet volt ideje pihenni ? Ön ítélkezik látatlanba többedszer a munkanélküliek felett pedig lehet, hogy dolgoztak csak soha nem jelentették be őket, lehet, hogy munkát keresni sem volt pénzük, stb.) A másik, hogy én úgy vagyok vele, hogy "pedagógiai" céllal ne herdálják az adóforintjaimat. Ha nincs munka akkor nekem ne munkaterápiázzanak, hanem oldják meg a legolcsóbban az emberek életben tartását. Ettől a játéktól több munkahely nem lesz, de háromszor költségesebb. Hát nekem ez mint adófizetőnek nem tetszik, vagy fizessék meg az árát azok akik örömüket lelik mások megalázásában.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.04. 08:00

Kedves Icike42 !

A költségvetés oldaláról nézve édes mindegy, hogy a fedezet nélküli apanázst munkanélkülinek vagy rokkantnak adják. (Fedezet nélkülinek tekintendő mindazon összeg amelyet a saját munkaviszonyban töltött éveinek negyedrészén túl kap meg a rokkantnyugdíjas. Tehát ha dolgozott 20 évet, akkor a hatodik évtől kezdve már valójában segélyezett.) De a rokkantnyugdíjak átlaga magasabb jóval (73000 Ft) mint a szociális segélyé (28500 Ft.) Tehát erősen kell kapaszkodni a társadalmi szolidaritásba ahhoz, hogy az adófizetők azt mondják megéri több pénzt adni a rokkantnyugdíjasoknak. Ráadásul ha dolgozott az illető akkor tényleg munkaképtelen volt ? Na most aki "egészséges" de nem rokkantosított miért csak 28500 ból tengesse magát ? ( éve még könnyedén rokkantosítottak a mai felfogáshoz képest. Tehát ugyanarra a betegségre/állapotra 8 éve még megadták a ma 73 000 Ft-ot érő rokkantnyugdíjat, idén meg már csak 28500 Ft-ot kaphat az illető. Ez mélyen igazságtalan, nem ?

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.04. 09:10

Tisztelt Mari55 !

A szociális érzékenység nem azt jelenti, hogy az egyik véleményt feltétlenül elfogadom. "A rokkantnyugdíjat kapó feltétlenül szép, a munkanélküli meg nem". A puszta viszonylatok bemutatása, hogy egy szempontból ugyanaz a kategória a nyugdíjmegtakarítását felélt rokkant és a munkanélküli, a fórum tagjainak sokkolása abból a célból, hogy belátható legyen milyen könnyű kirekesztőből, kirekesztetté válni. Nem szép ha egyik esetben minden támogatást elvárunk, a másikban meg tapsolunk emberek munkatáborokba hajszolásához. A modern (?, 1920-as évektől) felfogás szerint egyaránt támogatásra szorul a fogyatékkal élő és a munkanélküli. Az amerikaiak nem azért csinálták meg a nagy közmunkaprogramukat mert kijelentették, hogy sok a dologtalan, hanem mert elismerték, hogy sokan másképp nem tudnak munkához jutni legjobb akaratuk ellenére sem.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.04. 09:15

Kedves Icike 42 !

a dolog roppant egyszerű. A rokkantosítási gyakorlat évről évre szigorodott az elmúlt évtizedben. Tehát kétezerben még simán rokkantnyugdíjba lehetett menni olyan betegséggel, amivel ma már csak maximum járadékos lehet az illető. Valahol ez is igazságtalan.

skorpió13 # 2011.07.04. 16:08
keke1 # 2011.07.04. 17:09

Icike 42!

Ne légy olyan elkeseredett,csak ezt a kormányt kell túlélni,és minden megoldódik,nem fog örökké tartani.
Százezreket nem lehet közmunkára vinni,erre a kormány is rá fog jönni.
Mire esetleg sorra kerülsz,bohockodássá válik az egész program,amit mindenki szabotálni fog.

segal001 # 2011.07.04. 17:22

ÜDV MINDENKINEK! ÉN CSAK ANNYIT SZERETNÉK MONDANI HOGY MIT SZÁMÍT AZ HOGY KI MELYIK CSOPORTBA TARTOZIK . ISMEREK EGY SZÁZ SZÁZALÉKOS ROKKANTAT, AKI JOBBAN TUD MENNI MINT ÉN, HA DOLGOZNI KÉNE BIZTOS HOGY JOBBAN TUDNA DOLGOZNI MINT ÉN, SAJÁT MAGÁT ELTUDJA LÁTNI AGYVÉRZÉSE VOLT DE ELÉGGÉ JÓL HELYRE JÖTT,, DE TUDOK OLYAT IS AKI 80% OS , ÉS AZ IS SOKKAL JOBB ÁLLAPOTBAN VAN MINT ÉN, AKKOR MINEK VAN ITT 1-2-3 CSOPORT, MERT ÉN 67% OS VAGYOK. EZ IS BOSSZANTÓ.

keke1 # 2011.07.04. 17:26

Most képzeljük el amint kerekeszékeseket tolnak a vakok,süketek irányitása alatt,és igyekeznek az árokpartra,hogy ami munka eddig összegyült,most gyorsan elvégezzék.....azt hiszem vezető hir lenne az egész világon, és orbánéknak biztos bukta.

Nem,nem adnak ők ilyen labdákat,alattomosan fogják csinálni,az ellen pedig egyetlen fegyver van,az összetartás.
Hasonló a helyzet mint a gyári normáknál volt annak idején.
Szerintem nálunk abból kell kiindulni mindenkinek,hogy beteg emberek vagyunk,ezért nem várható el tőlünk sok,némelyeknél szinte semmi!

És ha ugy hozza a sors,ezt a hatalomnak is tudomásul kell venni.Nem tehetnek semmit.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.05. 02:43

Keke1!

nem hiszem, hogy széles körben levetítenének egy ilyen felvételt. Annál jobban féltik a tévések is az állásukat. Én is azt gondolom, hogy megoldhatatlan ez a több tíz vagy százezres közmunka. Helyette helyi közmunkákat lehet csinálni, apróbb célokkal. Meg közrendvédelmileg is veszélyes több ezer megalázott embert egy kupacba hordani. Még ital sem kell hozzá, hogy kitörjön a cirkusz. Hiába lesz ott ezervalahány szintén odakényszerített rendőr tűzoltó meg minden. Ezt kéne megoldani emberileg és ésszerűen, nem megpróbálni hátha nem lesz baj. Szerintem Kósa polgármester egyszerűen nem gondolta végig, hogy mit jelent Debrecennek, ha oda visznek 4000 embert , nehéz fizikai munkára, elégtelen étkezéssel, a keresmény még a napi kiadásokra sem elég. Szeretném, vagy inkább remélem, hogy a józan ész kerekedik felül és egy átláthatóbb a változásokat nem túlerőltető rendszer indulna el. Ehhez viszont a hisztéria kevés, formálni kell mindenki gondolkodását. Az önökét, a listát csak olvasgatókét, és a környezetükét. Ha nincs társadalmi támogatottsága az örült ötleteknek, akkor lenyugszik a közhangulat. Egy alapsztorit már ha jól emlékszem citáltam, egy német pap vallotta meg keserűen a második világháború után, hogy nem emelt szót a másokat ért igazságtalanság miatt, és amikor őt érte igazságtalanság döbbenten vette észre, hogy már nincs aki érte szót emeljen. (ps. a hallássérültek sértőnek találják ha valaki süketnek nevezi őket)

keke1 # 2011.07.05. 10:14

spicivas!

Igen,tisztában vagyok a hallássérültek érzelmeivel,és eszem ágában se volt megbántani őket.
A képi hatás miatt irtam vakot,kerekesszékest,süketet,ugyanis a fogyatékos emberek sarkitott ábrázolása,talán észretéritheti a vezetést,és rádöbbenti őket terveik hiányosságaira,irrealitására.A 2/3-os többség egy világgazdasági válság közepén jött,és a Fidesz mint soha vissza nem térő lehetőséget fogja fel a jelenlegi helyzetet, ezért erőlteti az elképzeléseit.....ilyenkor,amikor a népesség nagy része ott van ahol a part szakad nem szokták a szociális hálót szétszakitan,mert könnyen az lehet amire Őn is utalt,elég egy szikra,és elszabadulnak az indulatok.

keke1 # 2011.07.05. 10:32

Szabi44!

Nekem is volt részem hasonlóban,édesanyámat kellett évekig fürdetni,öltöztetni,a végén már etetni is.
Nem kértem segitséget,kötelességemnek tartottam a gondoskodást.
Mint utóbb kiderült,kaphattam volna ápolási támogatást,ami több volt anno,mint egy fél nyugdij.
Most nem tudom hogy van,de az biztos hogy nélküled az öcsédnek sokkal rosszabb lenne,és az államnak jóval többe kerülne egy ilyen beteg ember ápolása,mint a testvéred.

Takarékoskodnak,közben nyilvánvaló hogy aki önmagáról nem tud gondoskodni az 2. fokú.Lehet a bizottság előtt nyogodtnak mutatkozott a tesód.

nagyi54 # 2011.07.05. 10:43

Szabi44 :
Azt hiszem a bizottság nem igazán örülne ha a testvéred
nem venné be a gyógyszert,és úgy kellene szembesülni vele.Nem tudom hány %-ot kapna.

nagyi54 # 2011.07.05. 11:49

Szabi44:persze igazad van a zárt osztályra nem gondoltam,én kívánom neked,hogy ne keljen menned vele
sehová sem,de ez csak az én gondolatom nem is fogják hívni.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.06. 02:46

Szabi44 !

Nem biztos, hogy jól fogalmazott. Ha a testvérének van családja, akkor őket illeti meg a jog, hogy döntsenek a testvéréről. Persze elfogadhatják, azt hogy ön gondoskodik a napi ápolásról, de ezt is ők döntik el. Nem értem mit jelent a szokottnál jobban leszedálva ? A szedálás mértékét az orvos dönti el, ha a hozzátartozó ezen ötlet és alkalomszerűen változtat az egyrészt nagyon káros a beteg szervezetére, másrészt torzítást jelent - itt hátrányosabb mert alacsonyabb kategóriába került, a bizottság meg el kell hogy tudja viselni a pszichiátriai betegek vizsgálatát -. Ettől függetlenül van egy tapasztalat. Az édesanya, leánytestvér ápolja a sérültet, aztán az ők kiesése után a családtagok kérelmezik a pszichiátriai otthoni elhelyezést. (Van ami jobb az egyénnek, van ami rosszabb, intézménye válogatja)Sok családban viszont nagyon hamar megszabadulnak a beteg hozzátartozótól, és az a gyakoribb, hogy felé sem néznek egy idő után. Saját élmény ? Fiatalember készült látogatóba haza, de közbejött a családnak egy nála fontosabb "program" nem vitték haza "gondnak". Simán belefejelt az ablakba, szerencsére "csak" összevarrni kellett a fejbőrét, komolyabb sérülést nem szenvedett.

szafika # 2011.07.06. 03:34

Kedves Sicivas !
Hát elég kegyetlen egy család lehet az, amelyik így próbál szabadulni egy beteg családtagjától, főleg , ha az a valaki még képes is felfogni , beteg létére ezeket a dolgokat ! Volt is , van is a környezetembe olyan emberke , aki mióta él egy bizonyos fokú segítségre szorul a család részéről, de valami kis munkát mindíg adtak neki, nem nyavalygott a családja, elfogadta elviselte a vele járó gondokat, nem csapták be a zaciba, mint ahogy sokan teszik. De olyan is van , amelyikkel egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a szülők, mert agresszív, félnek tőle a családtagok .

Túlélő # 2011.07.06. 15:37

Megjött a papírom,julius 22-én megyek tárgyalásra a 3-ra. Remélem az utolsóra,ha addig kiengednek a kórházból és tudok menni.Megírom az ítéletet mindenképp.2 év után remélem tényleg vége lesz.

boglárka50 # 2011.07.06. 18:48

Tisztelt Sorstársak!
Ajánlom figyelmetekbe az alábbi linket!
Kiáltvány a jogainkért!

http://www.frdesz.org.hu/

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.06. 21:34

Kedves Icike42 !
Nem tudom mit vár tőlem. Csak nem azzal akarja tölteni hátralévő életét, hogy néhány rokkantnyugdíjas elél normál átlag feletti életkort ? Simán belefér a történetbe. A társadalomtudomány nem egyedi történetekkel foglalkozik hanem nagy népességcsoportokkal. A nagymamám 30 évvel élte túl az orvosi diagnózist, igaz nem volt soha rokkant csak tizenöt súlyos betegsége volt. Tőle tanultam, hogy az is sokat számít mennyire hagyja el magát az ember. Általában a rokkantak 10 évvel kevesebbet élnek mint az átlagnépesség intézményi körülmények között. De ebből semmi részletesebb következtetést nem lehet levonni az egyes egyénre, mert ez függ leginkább az örökölt génektől, és az egyén saját esetleges önpusztitásától.