Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


szafika # 2011.07.03. 07:04

Icike, hát ugyanazt mondtam én is, h azért vehettem fel adó- és járulékmentesen , mert nyd-as lettem, az egyik kolleganőm felvette 10 év után, megszüntette, és adózott utána , elég sokat, mivel ő még dolgozik, és odébb van a nyd-tól, tudom , h a hozam után sem kellett adózni, mert beírtam az adópapíromra a 10 év után felvett összeget, de az adóhivatalba mondták, h nem kellett volna beírni se ! Tudom a különbséget a kettő között, minket, a nálam 10-12 évvel fiatalabbakat is az önkéntesbe fizették be, nekem csak az nem tetszett benne , h 15 éen belül lehet egy összegbe felvenni, utána meg járadékként, én éppen belefértem a 15 évbe, de a nálam 1/2 évvel idősebb kolleganőm aki nem tudott elmenni a 40 éves lehetőséggel, csak 2 év múlva mehet.

szafika # 2011.07.03. 07:17

Kedves Spicivas !
Hát nem tudom , ezt a buszsofőr + gázolajat honnan szedte, de ezek a 20-25 éves tragacsok java része nem azért hideg, mert a sofőr spórol, hanem , mert az Akácfa nevezetű " vízfejet " eszük ágába sincs megszüntetni, ezért , és sok másért, nemhogy fűtés nincs elég sok buszba, még a sofőr fülkéjébe se !! volt amelyik nagykabátba , kesztyűbe vezetett egész nap, meg egy visszapillantótükör, egy egyszerű filléres dolog se nagyon van a szerelőknek. Nem egy irodai munka a buszsoföré !! Ki kell próbálni !!

52mama (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 08:12

Kedves Szafika, Icike42!

Olvasom az Önkéntes Nyp szolgáltatással kapcsolatos levelezéseteket, és úgy látom, nem ismeritek a törvényt.
El kell olvasni az 1995.évi CXVII.Szja tv. 28§ 8.pontját, melyből kiderül, Az Önkéntes nyugdíjpénztárban gyüjtött megtakakarítás 10 év tagsági jogviszonyt követően bizonyos feltételekkel a nyugdíjazás előtt is hozzáférhetővé válik.
Bemásolom:

  1. Ha az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja részére a nyugdíjpénztár a kötelező várakozási idő leteltét követően nyugdíjszolgáltatásnak (kiegészítő nyugdíjnak) nem minősülő kifizetést teljesít (vagyoni értéket juttat), az adóköteles jövedelmet a következők szerint kell megállapítani: a kötelező várakozási időszak letelte évében és az azt követő első évben kifizetett (juttatott) bevételt, kivéve a fedezeti alapból történő befektetések hozama vagy értékelési különbözet címén az egyéni számlán jóváírt összegből teljesített kifizetést, juttatást (e rendelkezés alkalmazásában a továbbiakban: bevétel) teljes egészében, míg a kötelező várakozási időszak letelte évét követő
  • második évben kifizetett (juttatott) bevétel 90 százalékát,
  • harmadik évben kifizetett (juttatott) bevétel 80 százalékát,
  • negyedik évben kifizetett (juttatott) bevétel 70 százalékát,
  • ötödik évben kifizetett (juttatott) bevétel 60 százalékát,
  • hatodik évben kifizetett (juttatott) bevétel 50 százalékát,
  • hetedik évben kifizetett (juttatott) bevétel 40 százalékát,
  • nyolcadik évben kifizetett (juttatott) bevétel 30 százalékát,
  • kilencedik évben kifizetett (juttatott) bevétel 20 százalékát,
  • tizedik évben kifizetett (juttatott) bevétel 10 százalékát

kell jövedelemnek tekinteni. A kötelező várakozási időszak leteltét követő tizedik évet követően kifizetett (juttatott) bevételt a jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni.

Véleményem:

Ha valaki 10 év tagság után sem éri el a nyugdíjas korhatárt, akkor adómentesen felveheti az összegyűjtött pénz hozamát. A tőke összevonandó egyéb jövedelemként adózna, ha felvennénk, így ezt nem éri meg a nyugdíjpénztárból kivenni.
10 év után a befizetett pénzek jövedelemtartalma évente 10%-kal csökken, így érdemes 20 évig várni, mert ekkor lehet azt adómentesen felhasználni

52mama

Veci # 2011.07.03. 08:49

agica20
Egyetértek a beírásoddal. Ha lesz időm (most még nincs és kb. nem is lesz, jelenle a szociális ellátásom kérdése jöbban leköti az érdeklődésemet) majd sajnálni fogom a számomra is nagyon kedves művészeket az alacsony nyugdíjukért.
Mindenki a befizetett járulékai alapján számíthat nyugdíjra. Amíg ez a művész korosztály nem ment nyugdíjba, addig én úgy hittem (naívan), hogy ők a tényleges jövedelmük alapján fizetik a járulékaikat, ugyan úgy, ahogyan nekünk a munkáltató levonta.
Háááát! Így jártak!


Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.07.03. 08:53

Gázszámlára sem elég a nyugdíj: ennyit kap egy Kossuth-díjas
http://penzcentrum.hu/…1028858.html

Talán ha reálisan fizették volna a járulékaikat (pl. Vágó István megközelítően járulékozott /szerintem ennél ő is többet keresett, ha egy fizikai munkás csökkentett összegű induló nyugdíja is lehet ennyi/), akkor most nem kellene keseregniük.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.07.03. 08:54

Bocsi: Verebes Istvánt akartam írni. Neki már talán elfogadhatóbb a nyugdíja.


Üdvözlettel Veci

skorpió13 # 2011.07.03. 08:59
Korall54 # 2011.07.03. 10:28

Kedves átlagos, de tisztességes Fórumozók!

A művésznyugdíj csak egy számadat, annyi, amennyit a Nyufig kiszámolt a rendelkezésre álló adatokból. Szerintem nem voltak ők olyan ostobák, h ne gondoltak volna idős korukra. A nyugdíjadatok mellé ha odatennénk, h kinek milyen befektetése, életjáradékra váltható biztosítása, részvénye, stb. van, akkor látnánk, h miből élnek. Valóban nem szép dolog, ha ezekből a begyűjtött pénzekből nem adóztak és járulékoztak. Ezzel persze most nem kérkednek. Úgy tesznek, mint az egyik kolléganőm, aki olyankor mutogatja a bérjegyzékét, sajnáltatva magát, amikor az alapon túl nics rajta semmi plusz.Viszont lehet következtetni, h éves szinten mennyi jön össze neki, ám az éves jövedelmét nem fecsegi ki.

Üdv: Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

ibi60 # 2011.07.03. 10:37

Kedves Skorpió13!

Ennek örülök, de tartok tőle hogy pusztába kiáltott szó marad.

Vannak, akik jogi úton is elindultak, vagy elindulnak:

http://www.tmrsz.hu/…tsagnak.html

http://szolgalatinyugdij.com/ab-beadvany/

szafika # 2011.07.03. 11:14

52mama,15-ik évem lett volna ez az év, jan 6-val nyd-as vagyok, 14 év 3 hónapig volt fizetve, megszüntettem, felvettem , elköltöttem, és reménykedem, h nem kell jövőre fizetnem , ha kéne, akkor leülöm, mert elköltöttem .

Ricuska # 2011.07.03. 12:16

Az előadóművészek fellépési dija kb 300 ezer Ft-tól kezdődik. Jópár éve volt részem benne, hogy egy ilyen estet, alapitványi bált szervezzek. Eszméletlen fellépti dijak voltak már akkor is. Ez náluk mindig is igy volt. Éltek nagyon jól, főleg ha egy hétre több fellépés jutott, vagy egy nap több helyre is tudtak menni. Ki lehet számolni havonta mennyit kereshettek. Nem véletlen van a palota, nyaraló, stb stb. Lehet hungarikum, lehet hires neves szórakoztató művész, de ne sirjon!! Be kellett volna vallani a több milliót és lenne szép nyugdija, amiből most meg tudna élni!!

52mama (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 12:47

Szafika!
Nyugodj meg, Te nyugdíjszolgáltatást vettél igénybe, ezért nem kell bevallani, teljesen adómentes. Ha nem mentél volna nyugdíjba, és 15 évig voltál nyugdíjpénztári tag, és kivetted volna a tőkét és a hozamot is, a tőkének csak az 60%-a számított volna jövedelemnek, és ezután adóztál volna. SZJA+EHO.
A kolleganőd igen elkapkodta, minél tovább bennhagyja a tőkét, még a nyugdíjbamenetel előtt annál kisebb adókötelezettsége keletkezett volna. Tényleg tájékozódni kell.

Ha a törvényt nem módosítják, egy jelenleg 20 éves személy ha belép a pénztárba, 40 évesen adómentesen juthat hozzá a teljes összeghez. Természetesen 10 év után, majd 3 évenként a hozamot közben is adómentesen fel tudja venni.
52mama

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 13:00

Kedves Szafika !

Sajna a buszsofőr is konkrét példa volt nap mint nap átéltem, ha éppen az sofőr volt a járatunkon. A haveri társaságomban is vannak hivatásos sofőrök, de olvashat ezekről az üzletelésekről Moldovától meg sok jó helyen. Nem a sofőr vagy boltos - kb. "mi haszna sincs hiába nem söpri le a mérleget" - önmagában nagy durranás hanem az így összejött százmilliárdok. És nagyjából így van a művésznyugdíjakkal is. A többség nem tett félre semmit az így úgy megkapott jövedelméből, így hát valóban felelősek a jelenlegi helyzetért. De hát emberek és nem fogják azt mondani, én voltam az éjszaka császára, de most nincs adjatok... De hogy visszakanyarodjunk a nyugdíj témához. A kötelező nyugdíjat épp azért találták ki mert az emberek jó része nem tud félrerakni magának, arra az időre mikor már nem képes dolgozni. Chilében Pinochet diktátor eltörölte a kötelező nyugdíjat, most az emberek felének nincs nyugdíja és komoly gondok vannak. Ez tehát nagyon rossz út lenne. Engem jobban izgat az a kérdés, hogy növelhető e a termelékenység, illetve, hogy hogyan lehet szabályozni a rokkantsági támogatást, munkát. A jelenleginél jobban (igazságosabban). Azt tudjuk, hogy a '90 évek közepén leszázalékolt munkanélküliek ma már kiestek a munkába állíthatók közül, el kell mindig mondani mert ez nem az aktív korú nyugdíjasok története, ez a rendszerváltásé.

skorpió13 # 2011.07.03. 13:21

Korall54!Igazad van! Számomra felháboritó Bangó művész nőtől,hogy a Kossuth díjjal kapott 6milliót vigaszdijként értékeli.Vélelmezett (más által átlagolt)kereset alapján.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 14:12

mari55 !

Érdekes kérdés, sokan most nem mernek se jobbra se balra mozdulni a rokkantnyugdíjasok közül. Félnek, hogy épp a munkavállalásuk miatt veszítik el a rokkant jövedelmüket. A fogyatékosok főállású foglalkoztatását megcélzó programunkkal kivárunk, épp amiatt, hogy ha bármelyik rokkant menet közben meggondolja magát és kiszáll a foglalkoztatásból emiatt, akár bedöntheti az egész csapatot, mert a helyére ugyanolyan kondícióval kell találni, ami nagyon nem könnyű. Akik most nálunk vannak azok kiegészítő munkákat végeznek - vagy nem végeznek, mert elég válogatósak úgy az emberek- esetükben ez nem gond. Nagyjából most az van, hogy ezt egy kipróbálási időszaknak tekintem, aki akar dolgozni azt fejlesztem aki meg nem attól szépen békében megválunk. Az én szisztémám ugyanis a rendes munkaerőpiac, ott másképp szervezve a munkát de helyt kell állni. A bér is ennek megfelelő átlagos.
Ha tömegméretben visszakényszerülnek az emberek a munkaerőpiacra, akkor persze lenne jelentkező bőven , de nyilvánvaló, hogy mint potenciális munkáltató azokkal akarok majd dolgozni, akik az aprómunkákra is hajlandók voltak. Próbálgatom mindenfelé megértetni, hogy ez kétoldalú folyamat, és a munkáltatót nem érdeklik a betegségtörténetek stb, stb. de a helyzet még nem olyan éles, hogy ezt meghallják emberek. A szakemberek sem vesződnek ezzel még mert ki tudja mi lesz. Tanulságos: irodai munkát akar végezni az aki egy Excel szummázást sem tud és néz mint az évszázad felfedezésére. Meg megmértük a gépelési tudását -egy óra egy oldal, ez édeskevés. De körbenézett és azzal jött hogy más ismerősei sem tudnak jobban. Csakhogy ez engem nem érdekelhet munkáltatóként. Olyan hat oldal, 7200 karakter az átlagos egyébként. - Szegény elkenődött amikor szembesült a nemtudásával, de legalább ő már azért előre mozog.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 14:55

Ez az átlag. Ha nem tudja megcsinálni közvetlen irodai munkára nem foglalkoztathatom, mert a vevő nem hajlandó megvárni, amíg megkeresi a betűket. Otthoni munkára, vagy háttérmunkára viszont igen, de akkor sem tudok neki többet fizetni érte mint az átlagos bér. Tehát a példánál maradván ha hat oldal egy óra és ő ezt hat óra alatt tudja megcsinálni, akkor neki se nekem se éri meg. Mindenkinél az a lényeg hogy feltárjuk mit tud csinálni, és az neki megéri-e. De ha nem tudja megcsinálni akkor csődbe megy mindenki. Ezért kellenének a reális képességfelmérések, és az ez alapján folytatott átképzések. Enélkül gagyi csak az egész.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 14:59

Icike 42 !

Tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű. A rehab mentesség egy milliója mellé esetleges a foglalkoztatási támogatás. A másik pedig, hogy tapasztalat, hogy az egészséges kollégák háborodnak fel joggal azon, ha ugyanannyi munkáért ők feleannyi bért kapnak. De hangsúlyozom épp a piac a vásárlók nem hajlandók megfizetni a lassabb munkavégzést.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 15:07

mari55!
Mutasson nekem egy 200000 Ft-os csak gépelő alkalmazottat. Ne szálljunk azért el, az átlagjövedelem alatt van azért a gépelési munka ára. Nálunk a gépelés egyébként sem fő meló, de gépelni, gépet használni is kell tudni átlagos szinten. Milyen munkákhoz : pl bizonylatrögzítés, saját eladásaik jelentéséhez, stb stb. Egyébként én is három újjal gépelek de megvan a hat oldalas szintem.Tehát inkább gyakorlat meg gépelési technika kérdése az egész (Amikor a pest megyei módszertan vezettem hivatalból járt titkárnő az osztályra, nem tudtuk használni, mert minden munkatárs maga írta az anyagait, iktatókönyves fél órára meg luxus egy külön ember)

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 15:09

Huha !

Icike42 ezt nem kérdezi komolyan ? Egy nonprofit szervezet éppúgy felelős a gazdálkodásáért mint bárki más. Vagy örülne, hogy mondjuk épp az ön fizetését nem adnánk ki mert na és akkor ?

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 15:18

Icike 42 !

Ne dugja ilyen könnyen a hurokba a fejét. Mert nagyon sok olyan fogyatékkal élőt is ismerek aki komoly és jó munkát végez. De nem olyan helyen kell megpróbálni dolgoztatni a fogyatékkal élőket, ahol nem tud átlagos szinten teljesíteni. Ez részben a fogyatékosság de részben a személyre szóló képzetlenség kérdése.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 15:33

Icike 42 !

Nem dolgozhatna nálunk. Miért mert ilyen tévedésekkel operál. Ugyanis a járulékokat az Apehnek kell átutalni és nem az ön bankszámlájára.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 15:47

Icike42!
Elég tájékozatlan a foglalkoztatási kérdésekben. A nonprofit szervezeteknek éppúgy kell gazdálkodni mint bármilyen más szereplőnek. A pályázatosdi ide kevés. Én nem alibi munkákkal foglalkozom, nekem ne gyártson senki semmit azért, hogy majd valamire jó lesz. Tisztelem annyira a kollégáimat, hogy nem válogattatok velük gombot ! Régen rossz, ha egy cég arra van berendezkedve, hogy hátha megnyeri az állami támogatást a fogyatékkal élők foglalkoztatására. Vannak ilyenek, de hivatalból sem támogattam a veszteséges működésük. Akkor most miért tenném? A nonprofit szervezet az azt jelenti, hogy gazdálkodásának eredményét nem viszi ki a cégből. de nem azt jelenti, hogy nem kell neki eredményt elérni. Épp az a lényeg, hogy a "szocifoglalkoztatók" helyett elsődleges foglalkoztatók lépjenek be a fogyatékkal élők foglalkoztatására. De ez nem jelenthet másod vagy harmadosztályú munkaerőt. Ezért nem tudok egyetérteni az ilyen javaslatokkal mint az öné.

szafika # 2011.07.03. 16:13

Kedves Spicivas ! Egy bizonyos fokig igazat adok abban ,h ebben az országban nagyon sokan elég felelőtlenül, amikor jól ment, nem igazán gondoltak a holnapra,/ mikor jól ment!/ De itt az emberek hatalmas százaléka ma is 60-65-70-75 e ft nettót visz haza, ami azért lássa be , h nem egy olyan fizetés amiből hű de sokat meg lehet takarítani ! A politikus urak a saját jövedelmük alapján várnák ezt el a jónéptől.

mokus123 # 2011.07.03. 16:46

Icikének teljesen igaza van. Egy rokkant sohasem fog tudni olyan teljesítményt nyújtani, mint egy egészséges ember. És gondolom a munka arányában fog bért kapni az illető, ami sok esetben a minimálbér fele is lehet. Vagyis esetleg majd 30 ezerből kell megélnie.

mokus123 # 2011.07.03. 16:48

mari55!
70 km???? Az nagyon durva. Gondolom 4 órás minimálbéres munka. Ezért érdemes 70 km-re utazni!!!