Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


agica20 # 2011.07.02. 07:31

Kedves mari55!
A másik rovatban válaszoltam neked,természetesen nem a munkában megrokkant emberekre gondoltam.Sajnálom,de félreértettél.Részletesebben, nézz át a másik- előrehozott nyugdíj c. rovathoz.
Eszem ágában sincs alaptalanul vádaskodni.

Igyekszem még pontosabban fogalmazni!

keke1 # 2011.07.02. 10:28

Mari55,egyetértek,valóban oszd meg,és uralkodj a fő fegyver.
Meg lehetne ezt tisztességesen is oldani,csak akkor kevesebb jutna nekik,igy hogy összeugrasszák az embereket több marad,és a lényegről marakodás közben elfeledkeznek az emberek.

A lényeg pedig az hogy a felső 10% semmilyen áldozatot nem hoz az államadósság csökkentése érdekében,jobban élnek mint valaha,egy évben már többször is nyaralnak,és megnőtt a kereslet a nagy értékű luxusautók iránt.
A 16% szja,és a gyerekkedvezmény teszi ezt lehetővé,nem fizetnek adót!!!

skorpió13 # 2011.07.02. 11:23

http://penzcentrum.hu/…1028847.html Félre értés ne essék,én senkitől sem sajnálom amilye van.Nem is irigylem a 400négyzetméteres villát sem,én az 50négyzetméterest cseréltem kisebbre,hogy ne okozzon gondot a rezsi fizetése.mellesleg még kedvelem is Kordát,egyik legszebb hangu énekesnek tartottam mindig.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.02. 12:47

T. Fórumozók !
A művészvilágban régen és most is sok volt a zsebből zsebbe fizetés. Meglepően kevés került a nyugdíjkasszába. Ezért a törvényesen alacsony nyugdíj. A többi pénz meg elszállt. Többször az éjszakába...Nem ítélek el és meg senkit, csupán tényeket közlök. A másik a nyugdíjpénztárak. Hát mindenki egyformán fizetett akár magán akár állami nyugdíjpénztárba. Ezért nem is értem, hogy a magánnyugdíjpénztári hasznot most miért fizeti ki az állam ? Miközben visszakényszerültek az államiba a személyek a nyereséget megkapják, a vesztességet meg lenyeli az állam. És aki végig megmaradt az államiban ? Az miért nem kapja meg ezen időszak hasznát ? Nagyon nem konzekvens így a szabályozás. Egyébként az az elképzelés, hogy a nyugdíjpénztár csak annyit fizet ki amennyit éppen befizettek - erről szólt volna valamennyire a magánnyugdíjpénztár- nem tud működni, mert sokkal több a nyugdíjra költendő pénz mint a folyó befizetés. Jó ideig így is marad, tehát valamilyen adóval pótolni kell. De már nagyon látszik, hogy húznak el az országból a munkaképes emberek, mert ilyen szabályozás mellett az mondják mindenhol jó, de legrosszabb itthon.

skorpió13 # 2011.07.02. 15:01
szafika # 2011.07.02. 15:41

icike42 , én úgy tudom a járulékait egy vállakozónak akkor is fizetnie kell, ha beteg, az egy dolog, h táppénzt kap, de ha nem szünteti meg a vállalkozást, fizet, mint a köles ! Ha meg megszünteti, akkor nem kap táppénzt ! Annak aki államinál dolgozik , fizeti a járulékokat az állam !

szafika # 2011.07.02. 15:53

icike42, ezek a művészlelkek a rendszerváltásnál v már nyd-asként szerepeltek,és már csak nyd-ból járnak vissza haknizni / ha jól tudom ez még Kodály Zoltán-nak köszönhető , h bevezették a művésznyd-t , valahol olvastam , meg nem mondom , hol? ám lehet, nem mindenki élt vele !/ Koós is Korda is 70 fölött van !

szafika # 2011.07.02. 16:11

icike42 , értem , de ha nem kéne fizetni, akkor a vállalkozók ezt nagyon alaposan ki is használnák !

szafika # 2011.07.02. 16:17

icike42 ! remélem Apukádnak is ilyen kevésbé költséges hobbija van, mint a Koósnak ? a hajózás, vitorlázás ! / vicc volt ,/ nem hinném , h 90-ből telne erre ! V mint Kordáék Budán, a házukkal szemben építettek egy ugyanolyat, mintha tükörbe nézné magát a két ház ! / valahol ezt is csak olvastam , lehet , kacsa az egész, és olyan szegények , m a templom egere ! /

skorpió13 # 2011.07.02. 16:29

Icike42!A régi bérek elszámolása bérkartonról került a vékony csikokra,amin a keresett bér és minden nemű levonás szerepelt.A végén pedig a kifizetett munkabér,amit átvett a dolgozó.A bérkartonok egyénre szóltak FER szám név,születési adatok és minden bérrel kapcsolatos dolog rajta volt.Ezt évenként újra irták és az előző évit irattározták.Ugyanis egy kartonra egy évi,azaz 12havi bér fért rá.Ezek a kartonok rendszerezve voltak és minden évben a helyükre kerültek.Ezeket utólag bármikor adatközlés céljából elő lehetett keresni.Pl.nyugdijba vonuláskor ezek a bérkartonok voltak a mérvadók.

skorpió13 # 2011.07.02. 16:33

Icike42!A rendszerváltás után nagyobb lehetőség lett a zsebből zsebbe való fizetésre.Van akinek jó buli volt kijátszani az adórendszert meg a járulékfizetést.Nos,sok müvész is ezek közé tartozik.És persze még sokan mások is.

szafika # 2011.07.02. 16:35

icike42, mivel már öregnek számítottam 96-ban ,/ akkor voltam 42 / minket az önkéntesbe léptettek be akkor, volt egy 2.500 ft-os kötelező fizetnivaló, de az államiba tőlünk annyi %-ot vontak , mintha nem is lettünk volna manyup-tagok /önkéntes manyup / de ezen a kötelezőn kívűl, ha valakinek volt miből , lehetett pluszt is fizetni, gondolom ,ez a másik pénztárban is egy plusz lehetőség volt, amikor nem kaphattunk jutalmat, mert lett volna miből ,de valamiért nem lehetett, akkor kaptunk egy 20-30-50 e ft-os manyup befizetést a számlánkra. / azt hiszem, h így nem kellett plusz járulékokat fizetnie erre a munkáltatónak / na ezt csak azért írom, mert sokkal nagyobb lehet az az összeg , mint amire gondoltál.Azért voltak olyan pénztárak , akik igenis jól gazdálkodtak , és van mit átutalni, hozamot !

szafika # 2011.07.02. 16:46

icike42, nem is sértésnek szántam a hobbit, nekünk is hasonló, de traktor nélkül, meg kukorica nélkül. Nem irigyelek senkitől semmit, nem kéne kacsalábonforgó se, pedig , itt a faluba van sok, még fél milliárdot érő is. Valamikor 34 éve , mikor építkeztünk, a nagynéném férje kicsinyelte a házunkat, azt mondta, ha nyerünk a lottón ,majd építünk mellé még egy ugyanilyet, hát örülök ma, h csak ekkora! Fenn is kell tartani !

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.02. 16:58

Icike 42 !

Nem olyan ritka a feketemunka mint leveledből olvasható. Régen sem volt. Egy bulira bement ezerötszáz ember lekönyveltek 1000 főt. A többiből gazdálkodott a művelődési ház. Meg mindenki rövid távon számolt. 100 ezer forintból adózva maradt a zsebében 30 ezer, adózatlanul kapott ötvenet. Persze, hogy nem sokat teketóriázott. Ugyanez igaz másokra is, a kőművestől az orvosig. Tudtad, hogy ebben az országban alig néhány orvos kap csak hálapénzt. Mármint az adóbevallása szerint. A vállalkozások nagy része minimálbérre van bejelentve - ahogy az ismerősödé is - aztán mégis szaporodnak, ezek a városi terepjárók. A visszaszorítás nagyon nehézkes, egy komolyabb siker volt amikor az egészségügyi ellátást csak bejelentésre kaphatták meg akkor hirtelen sokakat (olyan 100 e főt) bejelentettek minimálbérre. A nyugat magyarországi fiatalok példálózást nem nagyon értem, félig ott lakom, középkorúak vannak döntően kint. Ott bejelentve adóznak, majd onnan is kapnak nyugdíjat. Az ő munkájuk befizetésük majd hiányozni fog. De ahhoz nőni kellene itthon a termelésnek, mert munkanélkülinek minek maradnának itthon ?
Szóval keszekusza ez a történet, ezért kellene kampányok helyett lassan és egyértelmű szabályok szerint rendet tenni, de inkább mindig nagy nekigyürkőzések után leülnek a folyamatok. Amióta élek olyan tíz évente jut a csőd szélére az ország, akkor fékezünk, majd amikor egy kicsit rendbe rázódunk, kezdődik előröl minden...Azt hiszem az én életemben ez már így is lesz. Ismered: "Kalandvágyból itthon maradt"

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.02. 17:03

Szafika !
Kever két dolgot. A kötelező magánnyugdíjpénztár volt amit lehetett választani, de valamelyikben lenni kellett a fiatalabbaknak. 45 év felett már nem ajánlották.
Az önkéntes magánnyugdíjpénztár egy takarékossági forma, oda legfeljebb rábeszélték. Most örülhet, hogy van félretett pénze ott.

szafika # 2011.07.02. 17:20

Kedves Spicivas !
Nem beszéltek rá, nem is kérdeztek meg minket, beléptettek, végül is úgy, h a munkáltatónak volt annyi plusz, h 10 évig fizetett havi 2.500 ft-ot , mi ha volt miből fizethettünk mellé pluszba, ez 10 év alatt 300e ft volt, ami után nem kellett pluszba fizetni, se a munkáltatónak , se nekünk,járulékokat. 10 év után azt mondták, ők befejezték, ha akarjuk fizessük tovább. Még plusz 5 évig fizettük,végül is akkor ez úgy indult, h ha 15 éven belül nyugdíjba megyünk , egy összegbe felvehető a megtakarítás. Akkor még nem volt szó korhatár emelésről, v csak én voltam még messze tőle , és nem foglalkoztatott. De az én gyerekeim se voltak magánynyd. tagok , legalább is a fiam csak nagyon rövid ideig, mert a kedves vállalkozó, nem foglalkozott azzal, h rendben legyenek a befizetések, és mivel a fiam sose volt betegállományba , erre csak utólag jöttünk rá.

szafika # 2011.07.02. 17:37

Spicivas !
...aztán mégis szaporodnak ezek a városi terepjárók..
Hát, én úgy látom már megint, h nem ezeket az emberkéket piszkálják , h miből ? Hanem a kisembert szivatják állandóan.

szafika # 2011.07.02. 17:43

icike, a tőkét nem is lehet kivenni , csak akkor , ha nyd-ba megy a dolgozó, különben felét vissza fizetheti, pontosan nem tudom , mennyit fizettek , akik kivették 10 év után egy összegben , adózhattak utána rendesen. Azt hittem a másikba is fizettek pluszt, akinek az volt, nem csak a 8 %-ot.

agica20 # 2011.07.02. 19:46

Kedves Fórumozók!
Én a Koós Jánost,Bangó Margitot,és még nagyon sok művészt szeretem,tisztelem,elismerem.A munkában megfáradt embereknek derűt,vidámságot,szórakozást jelentettek és jelentenek ma is.Az életünk szürke és savanyú lenne nélkülük.
Személy szerint engem az sem zavar,hogy évtizedeken keresztül sokat kerestek.Évtizedeken keresztül szórakoztattak bennünket, és hajtották a pénzt és egyetlen fellépést sem mondtak le,ha csak lehetett.Egyébként a Bangó Margit unikum,hungarikum és a világörökség része!

Ez nem baj !

Az a probléma,hogy a jövedelmüket nem adózták le teljesen, nem fizettek be annyit a nyd.pénztárba,amennyit most ki szeretnének belőle venni.Sopánkodnak,sajnáltatják magukat/tisztelet a kivételnek/ és elvárnák,hogy mindenkinél magasabb nyugdíjban részesüljenek.Hát ez nem megy!

Mellesleg olyan életük volt,olyan helyeken jártak,olyan országokban nyaralnak,turnéznak,ami nekünk átlag embereknek ,ha mégegyszer születnénk,akkor sem jönne össze.A nyugdíjukra nekik kellett volna gondolni,nehogy már az én általam befizetett járulékból adjanak nekik kiemelkedő nyugdíjat,ők sem adtak a gázsijukból nekem fillért sem.

nagyi54 # 2011.07.02. 21:07

Hát én is mari55,már ez sem ferr dolog,de
őszig vagy év végéig mennyi lesz, még el nem fogadják az előterjesztést.

mama1955 # 2011.07.02. 21:40

Kedves fórumozó társak, igaz ritkán írok, de sajnos ez az oldal már átment politikába... Az 50-es években ha volt 1 családtag tb. az orvos segített, még 20 év múlva is, a körzeti orvos volt, a fül-orrgégész,gyermek orvos fogász,szülész stb.Ma sorszám mellett is gond van
Nehéz elhinni, hogy az előző űziben a szakmunkásról így írtak. 1 villanyszerelő, 1 lakatos, 1 takarító ha nincs mi lenne.Nem kívánom vissza az 1000, és 300 Ft. díjat
mert aki beteg annak bizony a táppénz és gyógyszer kiadás is nagyon nehéz,és örüljön ha nem küldik el.
/Fodrász, kozmetika,stb.nem futi, nem még borravalóra/
KEDVES EMBER TÁRSAIM NE BÁNTSUK EGYMÁST.

brrrrr # 2011.07.03. 03:12

Nem tudom politizálás e a véleménycsere, gondolataink megosztása. De az alapot nem mi adtuk hozzá. Nem kéne az embereket ilyen bizonytalanságban tartani majd fél éven keresztül. Hidd el sokkal szívesebben kérdeznénk vagy válaszolnánk a topiccal kapcsolatos kérdésekre.

szafika # 2011.07.03. 04:38

Icike! kiírtam , mert idelinkelni nem tudom , ennyire még nem megy : Milyen kedvezményeket nyújt az Önkéntes Manyup , amikor eléri a nyd korhatárt, v nyd-ba vonul ?
Az egyéni számlán felhalmozott összeg, adó- és járulékmentesen felvehető egyösszegben, ha a tagsági jogviszony a teljesítést megelőző 3-ik adóévben, v azt megelőzően keletkezett. Amennyiben a 10 éves várakozási idő lejárta után- de még aktív éveiben-veszi fel az egyéni számlán levő összeget, SzJA-t és EHo-t kellfizetni utána . / hát nem volt rajta több millió / de ,kis fizetés, kis megtakarítás !A vállalkozónak, ha beteg és táppénzt kap , akkor is fizetnie kell, igaz, h kevesebbet ! / de nem tudom , mennyit és, mit ? megkérdezem a könyvelőt .

szafika # 2011.07.03. 05:52

Icike ,!! vissza az egész,!! most világosodok, a vállalkozónak , nem kell fizetni, jár neki a táppénz, a lányom 1 éve vállalkozó, hát beteg az ne legyen , mert akkor éhen hal, ha mi már nem leszünk, mert sajnos jövedelem és jövedelem között hatalmas különbségek vannak !

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.03. 06:28

Kedves Icike 42 !

alapvetően jól megnevetett naiv rácsodálkozása a fekete gazdaság kiterjedtségére. A hivatalos gazdaság 17-40 % -a körüli összegre becsülik a mértékét. Megszüntetni sehol sem lehet, csak csökkenteni. De mi ügyes nép vagyunk. Nálunk a közbeszerzések - amit eredetileg azért hoztak létre, hogy visszaszorítsák a korrupcíót - átlagosan 25 %-al többe kerülnek mint ha simán megrendelnénk. Ebből szivárog vissza a megrendelőnek. A jegyeladás egy példa csak: Gondoljon bele, hogy a beengedő ember egy ekkora tömegnél csak 10 embert enged be zsebbe egy ezresért. Vagy a buszsofőr aki nem fűti a járatot mert a gázolaj a jövedelemkiesése. Vagy a festő aki kifesti a lakását. A munkák nagy részéről nem állítódik ki számla. A sor szinte végtelenül hosszan folytatható. De egy egyszerűbb példa zárásként. Az úgynevezett szociális boltok azért mennek folyamatosan csődbe, mert a magyar mezőgazdasági termelők nem hajlandók bizonylatot adni az árúról - na meg méregdrágák, pedig az árújuk nem jobb annyival mint amennyivel drágábbak- bizonylat nélkül meg a bolt nem tud értékesíteni.De persze igaz ez a rokkantak fekete foglalkoztatására is, elég sokan dolgoznak feketén. Az ő pénzüket is ki kell bűvölni valahogyan az adózási forgalomból. Legtöbb persze kényszerből teszi, mert ha nem tetszik nincs pluszpénz. Ezért gondolom én, hogy rendet kéne tenni az adózásban, fogyatékkal élők foglalkoztatási szabályaiban.