Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


george2 # 2013.03.07. 10:33

Nem számitják be a rokkant éveket.

gizi39 # 2013.03.07. 10:18

Kedves Jogászok!

Talán tudna valaki válaszolni, hogy aki rokkantsági nyugdíjas volt, majd rehabilitációs járadékban részesül, a rokkantsági nyugdíjas és járadékos éveit beszámítják-e majdan a nyugdíjaztatáshoz szükséges évekbe?

Köszönettel: gizi39

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.03.07. 10:09

Mi a helyzet a rokkant nyugdíjasokkal?
A Policy Agenda szerint a költségvetés augusztus végi adatai alapján várhatóan akár 10-15 milliárd forinttal is túllépik a rokkantsági ellátásokra tervezett 342 milliárd forintos keretet. Semmilyen kormányzati cél nem teljesült.

Költségvetési értelemben tehát 2012-ben minimális a rendszer átalakításának egyenlege az előző évhez képest, miközben a kormány erős támadásokkal néz szembe a korábbi szisztéma drasztikus átalakítása miatt. Az idei év elején nyilvánosságra került adatok alátámasztják a kutatóintézet várakozását, mivel 358 milliárd forintot költöttek el rokkantsági és rehabilitációs ellátásokra.

Ennek a pénzügyi kudarcnak az az oka, hogy irreálisak voltak a célkitűzések, nem volt valós az alapállítás, hogy tömegeket lehet visszavezetni a munkaerőpiacra. De ugyanúgy hiteltelen volt az az állítás is, hogy a felülvizsgálat hatására szintén tömegekről derül ki, hogy csupán visszaélnek a rendszerrel, és egészségi állapotuk miatt nem indokolt, hogy az államtól segítséget kapjanak – írta közleményében a Policy Agenda.

A rossz kiindulópontok mellett a végrehajtás is komoly problémákkal szembesült. Az 57 év alatti teljes létszám átvizsgálását nem volt képes a kormányzat elvégezni. Még októberben azzal számolt a kutatóintézet, hogy szemben a 2010-ben végzett 92 ezer felülvizsgálattal 50 ezer minősítést tudnak elvégezni 2012-ben. Az év végi tényadat azonban még ennél is rosszabb, 44 ezer lett. Tehát a felülvizsgálandó körnek még 15 százalékával sem végeztek.

A létszám csökken, de ….

Az elmúlt évekre visszamenőleg azt látjuk, hogy 2006-ban még 700 ezer olyan ember volt, aki nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt és így kapott rokkantnyugdíjat, vagy egészségkárosodott személyeknek járó juttatásokat. Ez a szám 2009-re lecsökkent 570 ezerre, majd 2011-re 470 ezerre. A 2012-es átalakítás után ez a csökkenés nem volt látványos, mivel kilenc hónap alatt csupán 20 ezer ember került ki az ellátásból, vagy vált öregségi nyugdíjassá. Azaz az adatok nem igazolják, hogy sikerült volna tömegesen kiszorítani visszaélőket, sőt a létszámcsökkenése mögött inkább az áll, hogy egyre többen töltik be az érintetti körből a nyugdíjkorhatárt vagy időközben elhaláloznak.

2012-ben a 44 ezer felülvizsgálatból 4700 esetben állapították meg, hogy nincsen olyan fokú egészségkárosodása, amely miatt indokolt az állami szociális támogatás. Ezzel szemben első fokon 29 ezer embernek ítéltek valamilyen jellegű rokkantási ellátást. Azaz többen kerültek be tavaly a rendszerbe, mint ahányan a felülvizsgálatok miatt kikerültek belőle.

Mi várható idén?

A költségvetési törvényben rögzítettek szerint 2013-ban 349 milliárd forintot költ el az állam rokkantsági ellátásokra. Jelenlegi adatokkal számolva a kutatóintézet azt feltételezi, hogy minimális túlköltés elképzelhető idén is, de 4-5 milliárd forintnál nem lesz több. Az első hónap adataiból látszik, hogy idén sem lesznek tömeges felülvizsgálatok, láthatólag a rendszer ezt a 44-47 ezer fő közötti teljesítményt képes “hozni”. Ugyanakkor miután társadalompolitikai és bűnbakképzési szempontból is középpontba helyezte a kabinet a megváltozott munkaképességűeket, ezért az ellenzék és társadalmi szervezetek folyamatosan támadni fogják az átalakításokat – írta a Policy Agenda.

Az adatok alapján tömegek nem veszítik el ellátásukat, ennek ellenére a rendszer átalakításának rossz kommunikációja miatt további politikai károkat fog elszenvedni a kormány. Mindezt azért, mert rosszul jelölték ki a rendszer átalakításának a célját, és hibásan mérték fel az elérhető eredményeket – vélik a kutatók.

Forrás: napi.hu

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.03.07. 10:02

24 éves rokkant nőt bírságoltak meg, mert ételmaradékot kéregetett

http://rd.hirkereso.hu/rd/15545514?…

Hát, itt tartunk!...
szomorú ez, 2013-ban!...

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.03.07. 09:55

Rokkant bányászok tüntetnek Pécsett

http://www.google.hu/url?…

Délután három órakor ugyanis ott gyűlnek össze azok a rokkant bányászok, akiktől elvették a korábbi rokkant nyugdíjukat. Az eredetileg tervezett „nagy” tüntetés március 21-én lesz megtartva,

Debra01 # 2013.03.06. 20:14

Action T4
Ez a "lánykori" neve

klarissa # 2013.03.06. 18:55

Debra01! Köszönöm a válaszodat - minél többet tudok erről a törvényről, annál érthetetlenebb számomra.

belerokkant # 2013.03.06. 15:02
belerokkant # 2013.03.06. 15:01

EZT REGINA ÍRTA !!!!!

Szívdarabok
Fórum 1
Fórum 2

No tolerance

Nem tolerálom tovább sem a közönyösöket, sem azokat akik nyíltan vagy burkoltan azt vallják, az emberek a hibásak amiért elszegényednek, lecsúsznak.

Veleszületett, genetikai betegségem van, aminek következtében a munkaképességem..hmm...megváltozott.

Legalábbis így mondják az illetékesek.

Magyarországnak viszont úgy tűnik, nincs szüksége beteg, rokkant emberekre.

Az új törvények értelmében rokkantsági nyugdíj volt nincs. Az ingyen ebéd megszűnt, mint tudjuk.

Engem pedig meg fognak rehabilitálni. Ha kell vésővel és kalapáccsal, de meg.

Ez a blog is segít a folyamatban. Még ők ütnek, én írok.

Ha van kedvük kövessenek. Ha nincs..viszlát!:)

Hasznos infók:

Legfrissebb bejegyzések

A rehabosok adu ásza
Nyílt levél Pósfai Gábor NRSZH főigazgatónak
A láthatatlan ember/ avagy unom a színházat
A duplán halálra ítélt ember
A komplex rehablitáció fonákságai / 2011. évi CXCI. törvény/ értelmében
Szél Bernadett 6 pontja
Öreg szem
Tavasz
Dolgozni 10 ezerért (?)
Célközönség

Feedek
Bejegyzések
Hozzászólások
Megosztás
Szerda, March 06, 2013

Címkefelhő

halottak napja(1)
hivatal(1)
hobbi(2)
mindenszentek(1)
politika(11)
rehab ellátás(1)
rehabilitáció(12)
rehabilitációs ellátás(1)
rehabkártya(1)
rokkantnyugdíj(1)
rokkantság(2)
statisztika(1)
személyes(22)
temető(1)
trombózis(1)
tüdőembólia(1)
élet(12)
életkép(1)

Archívum

2013. március (6)
2013. február (34)
2013. január (30)
2012. december (28)
2012. november (14)
2012. október (18)
2012. szeptember (26)
Tovább...

StatCounter - Free Web Tracker and Counter

blogok, portálok

Az őrült és a kreatív

Ha érdekel

Blog

kathygodhy

lakat.prae.hu/

sebezhetetlen.blogger.hu/

tzjaquarius.blogspot.hu/

Miújságíró

Cseppek

Gyöngy

Lakber

Blogsegítő

assada

http://www.fokefe.hu/…inosites.pdf
http://www.commmunity.eu/

Háziorvos blog

http://tatucya.com/

irok.blogger.hu/
Spiri gyöngyei

Gyönyörű gyöngyei.:)

Egy sorstárs, aki nagyon súlyos betegségekkel nagyon pici pénzből próbál életben maradni.

Közben alkot ,nem adja fel.

Sok sikert Spiri !:)

Keresés
A rehabosok adu ásza
Posztolta Regina Hanh ( March 6, 2013 )

Az egyetlen lapunk amit ki nem játszani hatalmas ostobaság.

Több csökkentmunkaképességű ember mondogatja mint a szajkó madár, hát én nem tudok dolgozni, én olyan nagyon beteg vagyok.

Megmondom őszintén ez nagyon rossz taktika. Ugyanis az emberek nem hülyék, nem vakok. Az emberek sok rokkant nyugdíjast láttak munkába menni és onnan jönni.

Az, hogy valakit annak idején leszázalékoltak 67%-ra, nem jelentette azt, hogy teljesen munkaképtelen. Azt jelentette, munkaképességét nagyrészt elvesztette, és 2008 előtt a rehabilitáció majdnem ismeretlen fogalom volt. Legalábbis a munkaügyi rehabilitáció. Így maradt a rokkant nyugdíj mint egyetlen lehetőség.

Ezen a szemléleten változtatott 2008-ban még az MSZP. Bevezették a rehabilitáció intézményét, ami akkor sem, azóta sem működik a gyakorlatban.

Ennek ellenére jelenlegi kormányunk azt mondta, mivel Magyarország munkaalapú társadalom lészen, teremtenek hát egy milló munkahelyet, plusz kétszázezret a megváltozott munkaképességűeknek. Irány hát a rehabilitáció, irány a munkaerőpiac felkiáltással megkezdték a volt rokkant nyugdíjasokat szelektálni.

Így találjuk egyre többen magunkat a nagy semmi kellős közepén. Lebegünk az űrben, csuklónkon a rehab biléta, zsebünkben a rehabilitációs javaslat.

És akkor többen azzal próbálkoznak kijutni a(z)űrből, hogy egyre szajkózzák: ők nem tudnak semmilyen munkát ellátni.

Akkor én most még egyszer megpróbálom elmagyarázni, hogy miért kell változtatni a taktikán, miért mondtam az elején, hogy adut tartunk a kezünkben...?

Mivel tudjuk, mindenki nagyon jól tudja, hogy az egy milló plusz kétszázezer munkahely csak egy fantazmagória, egy mese, így nekünk azemberek szeme elé a valóságot kell tárnunk. Olyan egyszerű az egész. Akarunk dolgozni ! Akarunk rehabilitálódni. Hiszen nem vagyunk ágyban fekvő bénák. Örülünk, hogy a képességeinknek megfelelő munkát fognak nekünk adni. Hiphiphurrá! Így máris elnyerjük azemberek szimpátiáját , belátják, hogy nem vagyunk egy lusta népség akik csak élősködni akarnak mások nyakán. Dolgozni akarunk. Ja, hogy nincs munka? Erről nem volt szó uraim. Önök mondták, ha rehabilitálhatónak minősítenek valakit, annak fogják a kezét, mindaddig nem is engedik el amíg ki nem vezették a nyílt munklaerőpiacra. Minden megváltozott munkaképességűre konkrét munka vár.

Igen, a munka lehet hogy vár, mi is várjuk őt, de valahogy nem mégsem jön össze a találkozás. Ez viszont már nem a mi hibánk. Nyugodtan lehet mutogatni, számonkérni.

Csak egy valamit nem lehet, csendben üldögélni a babérjainkon és titokban annak örvendezni, hogy egyelőre kapjuk ezt a kis rehab pénzt és legalább nem dobtak ki a rendszerből. Mert ami késik nem múlik. És ha rajtuk áll, mindenféle rehabilitációra való tényleges kisérlet nélkül találjuk magunkat -24 vagy 36 hónap elteltével- rendszeren kívül.

orgona61 # 2013.03.06. 14:49

MUCI58! Magyarul 63%-ban egészségesnek vettek 37%-nak a betegségemre szól Magyul végleg levettek szóval így egy fillér sem jár sehonan csak ha elmennék dolgozni! azt meg a betegségem nem engedi MUCI58!!Nem akkarlak elkeseríteni de akit 28-év után kilök a nyugdijtól te se leszel szerencsésebb!SOK SIKERT KIVÁNOK!!!

muci58 # 2013.03.06. 14:20

Orgona 61! Mit jelent, hogy 37 százalék? Egészségi állapot? És véglegesre tettek? azért kérdezem, mert én is "sorosra" várok, hogy mire számíthatok! Köszönöm

Debra01 # 2013.03.06. 13:04

konkrétan bejelentett munkában töltött időt jelent

klarissa # 2013.03.06. 12:21

Debra01! Elmagyaráznád nekem ezt a biztosításban töltött időt? Nem értem: ha Orgona végig rokkant volt, az nem számít biztosított időként?
Én 2007 óta vagyok rokkant, jelenleg sorosra várok, emiatt érdekel. Előre is köszönöm!

Debra01 # 2013.03.06. 10:59

azért orgona, mert az utolsó 5 évben nem volt 1095 nap ledolgozott (biztosításban töltött) időd. A %-ot ot lehet fellebbezni.

Hogy mit csinál velünk ez a kormány? A 2/3-ad megszavazta. Tehát ez az ő akaratuk.
Ez volt a cinizmus hangja.

orgona61 # 2013.03.06. 10:34

Szép Napot Mindenkinek! Én nem mehetek dolgozni mert nem vok alkalmas fizikai munkára, a légzőszervi a magasvérnyomás és az epilepsziás rohamaim miatt, csak azt nem értem hogy mért vették el a rehabillitációsnyugdijamat mikor én 27-évig rokkant voltam egy évig meg a rehabjáradékot kaptam, és véglegesen elvették tőlem, mert lelöktek 37%-ra, az az érdekes hogy 27-éven keresztül meg soha nem vettek le 67%-ra FELHÁBORÍTÓ AMIT TETT VELÜNK EZ A KORMÁNY!!!!!!!!!

george2 # 2013.03.06. 09:32
Fülcimpa # 2013.03.05. 17:48

Részmunkaidős (később bővíthető feladatkörrel és munkaidővel) pénzügyi asszisztenst keresnek:

http://www.performia.com/….12863.12163

Fülcimpa # 2013.03.05. 17:44

Könyvelőt keresünk napi 4 órás munkára, Budapest III. kerületi irodánkba.
Fényképes önéletrajzokat az orsi@e-lawyer.hu címre várjuk.

Fülcimpa # 2013.03.05. 17:10

4 órás részmunkaidős ajánlat munka- és pénzügyi ügyintéző pozícióra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez:

http://www.mme.hu/…nkaidos.html

Fülcimpa # 2013.03.05. 16:58

Karesz42,

hogy van-e értelme a volt iskolát perelni, azt nem tudom, ehhez nem is szeretnék hozzászólni, lévén hogy kevés az Önök történetével kapcsolatos információ. Ha lenne itt jogász, ezzel kapcsolatban tudna talán tanácsot adni.
A gyermekével kapcsolatban viszont segítőként azt tudnám mondani, hogy nagyon fontos lenne a minél önállóbb életvitelre képesség fejlesztésére koncentrálni, ez 79%-os IQ-val nem lehetetlen. Hosszútávban kell gondolkodni, hiszen Ön vagy Önök nem tudnak majd mindig mellette állni, és a szociális ellátásokra alapozva bizonytalan sors várhat rá. Szerezhet valamilyen szakképesítést, biztosan vannak fejleszthető kompetenciái, amit a munkaerőpiacon tud majd értékesíteni megfelelő támogató háttérrel. Ehhez javasolnám egy helyi szociális, vagy értelmi fogyatékos személyeket segítő szervezet felkeresését, még ha a teszt szerint a gyermeke nem tartozik ebbe a kategóriába, akkor is - képzési, foglalkoztatási lehetőségekkel kapcsolatban tudnának segíteni.
A Kézenfogva Alapítvány oldalán, az alább belinkelt oldalon az "Intézmények" gombra kattintva megyénkénti lebontásban is megtalálja a segítő szervezetek listáját, elérhetőségeit, talán akad köztük megfelelő, olyan, amelyik az Önök problémájával kapcsolatban tudna konkrét, hasznosítható tanácsot, vagy támogatást adni:
http://kezenfogva.hu/Adatbazis/

Karesz42 # 2013.03.05. 15:48

SZép napot kívánok!
Nem tudom,ki emlészik még esetemre,az "értelmifogyatékos" fiammal kapcsolatban.Nos egy tanácsot,és véleményt szeretnék kérni.Ismét beadnánk az ORSZI-hoz a rokkantsági járadék igénylést.A probléma az,hogy ismét készült iQ teszt,eredménye 79%.
Már több alkalommal is készűlt,mind 70 fölött volt.A gyerek 18 évig foglalkoztatoba járt,még csak nem is kisegítöbe,munkaügyi bíroségon 2 éve 79%-ot kapott,amire ugye nem jár semmi pénz.Most ismét elmentünk szakorvoshoz,elbeszélgetett vele,IQ tesz(MAWI).Megkérdeztem a doktortol,hogy elképzelhető-e,hogy mondjuk valakinek(ilyen értelmi fogyatékkal) 4-5 év alatt duplájára nő az IQ-ja.Természetesen nem.Most arrol kérnék véleményt,hogy akkor az iskolában miért mértek neki 40-et,évekig?Talán valami más lehet a háttérben?Mert nem merem beadni az ORSZI-hoz a kérelmet,mert ilyen IQ-val kidobják.Viszont bizonyítványa nincs,jövedelme a családi potlék,semmi több.Gondoltam egy esetleges perre,a volt iskolával,hiszen valakiknek akkor nagyon is érdekében állt,hogy a gyerek oda járjon.Mindeféle probálkozásunkat elgáncsolták,mert ki szerettúk volna venni annak idején,és korrekcios osztályba járatni,de az iskolai bizottság soha nem javasolta ezt,sőt még a kisegítőt sem.Ilyenkor mi van?Mert szerintm a pénz van a háttérben,és az hogy tönkre tették a gyerek életét ezzel,az senki nem érdekel.Köszönöm a válaszokat.

tiszavirág69 # 2013.03.05. 13:09

http://ado.hu/…toltese-utan

Rokkantsági ellátás a nyugdíjkorhatár betöltése után

george2 # 2013.03.05. 10:19

"A felülvizsgálatra már 1 éve,hogy beküldtem a jelentkezést,októberben lett volna a soros vizsgálat és azóta se hívtak"

Ennek örülj,hogy még nem hivtak,utána már nem garantált a felhőtlen öröm....sőt....

Anyacuka # 2013.03.05. 09:59

Az,hogy valaki nem végtaghiányos,nem zárja ki,hogy rokkant legyen!
Ránézésre én is jó állapotúnak látszom,egyrészt a belső bajok nem mindig láthatók,de munkaképességre nagyon kihathatnak, meg nem ugyanazt jelenti a fogyatékos és a rokkant ember! Rajtam is csak akkor látszik a legnagyobb gond is ,ha meglátják,hogy bottal járok,nehezen mozgok,de az,hogy terhelésre fulladok,nem látszik első ránézésre
Egy pofont simán le tudnék keverni én is.....
A felülvizsgálatra már 1 éve,hogy beküldtem a jelentkezést,októberben lett volna a soros vizsgálat és azóta se hívtak
Mivel nagy szakértői vizsgálatokat nem tapasztaltam, nem is értem,miért kell bemenni,hogy megalázhassák az embert? Elég lenne egy orvosi összefoglaló meg a zárójelentések,ebből nyilvánvaló a beteg egészségi állapota, egy vérnyomásmérés meg egy szívhanghallgatás nem nagy jelentőségű, ennyire nem bíznak meg az orvosok a betegeket évek-évtizedek óta kezelő kollégájuk véleményében??????Őket is megalázzák a diagnózisaik semmibe vételével,nem csak a betegeket

exrokki? # 2013.03.05. 09:07

Az a véleményem,mindenbe csak próbálunk reménykedni a rok. nyug. vissza állításával kapcsolatban,de magunk sem hiszünk már benne!!!!
Attól tartok rajtunk,már az isten sem tud segíteni szembesülnünk kell a tényekkel,még akik ellátást is kapunk,hogy napjaink-hónapjaink vannak hátra és beüt a krak.Ki semmiznek bennünket,úgy anyagilag,mint erkölcsileg és idegileg,pszihéssen megszeretnének törni bennünket,hogy tudjuk ki kezébe van a hatalom!!!!!!!!!!!!!
Itt már csak drasztikus,erőszakkal lehetne visszafordítani a folyamatokat,amiben a Magyar ember gyáva.


Sziasztok!