Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


liza56 # 2013.03.14. 19:01

aperten

Nem tudom hogy hol de egyszer azt mondta valaki hogy a megrokkanásomkor a rám irányuló nyugdíj korhatár 62- év volt, mivel nem szakadt meg így nem emelhetnék és így 57- évesen én is védet lennék.Tud erről valaki valamit?

kati.n # 2013.03.14. 19:00

Aperten!
Teljes mértékben egyetértek veled!

aperten # 2013.03.14. 18:47

A véglegeseket eddig is behívhatták bármikor,
nem volt törvénybe foglalva, hogy tilos.

Ez így nem valós.

A Ptk. szerint

5. § (1) A törvény tiltja a joggal való visszaélést.

(2)9 Joggal való visszaélésnek minősül a jog gyakorlása, ha az a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányul, különösen ha a nemzetgazdaság megkárosítására, a személyek zaklatására, jogaik és törvényes érdekeik csorbítására vagy illetéktelen előnyök szerzésére vezetne.

A felülvizsgálat jogát az állam is csak rendeltetésszerűen gyakorolhatja. Zaklatásszerűen, nem.

Ez nem zárja ki, hogy ha konkrét megvesztegetés bűncselekmény alapos gyanúja felmerül, felül lehessen véglegest is vizsgálni. De egyéni esetben, és konkrét alapos gyanú esetén. De ott is csak az lehet a felülvizsgálat tárgya, hogy a korábbi vizsgálat idején hatályos szabályok szerint történt-e a minősítés. Még egy rablógyilkost sem lehet szigorúbb szabályok szerint elítélni, mint az elkövetéskor hatályos jogszabály.

Az, hogy kb 200 ezer rokkantat a kollektív bűnösség vélelme okán felülvizsgálatra kényszerítenek (rendes, soros felülvizsgálatán kívül, attól eltérő szigorúbb szabályok szerint), az mindenképpen rendeltetésellenes joggyakorlás.


# aperten

kati.n # 2013.03.14. 18:30

Tiszavirág69!
A bírói ítélettel véglegesített rokkantnyugdíjasokat nem hívhatták be régen felülvizsgálatra, csak akkor, ha állapotrosszabbodást jelentettek.
A közigazgatási határozattal véglegesítetteket néhány esetben valóban behívták, de ennek a jogi alapja már akkor is vitatható volt. A rendkívüli vizsgálathoz ugyanis állapotjavulást kellett volna a Nyugdíjigazgatóságnak bizonyítani, amit általában elmulasztottak.

tiszavirág69 # 2013.03.14. 17:55

Aperten!
Kíváncsi lennék mit hagytak ki a riportodból az RTL-en!
Biztos alapos vágások voltak.
Megérte volna az egész műsoridőt a témának szentelni,
mert aki nem folyamatában ismeri az eseted az nem értette szerintem.
Titokban reméltem, hogy végre valaki hozzáértő érintett el tudja mondani a jogfosztásokat szépen, sorba szedve.

aperten # 2013.03.14. 17:06

Ismerőseim elmondásai szerint, ha a reá eső nyugdíjkorhatár előtt öt éven belül elvégzik a felülvizsgálatot, és állapot javulás nincs, akkor rokkantsági ellátást kapnak változatlan összegben, természetesen nyugdíjakkal egyenlő mértékben emelik.

Több minden nem stimmel.

"a reá eső nyugdíjkorhatár előtt" sem. Ugyanis a már ledolgozott évekkel megszerzett korkedvezményeket nem veszik figyelembe adott munkaköröknél. Pl bányász.

"állapot javulás nincs, akkor rokkantsági ellátást kapnak változatlan összegben"

Valójában állapotjavulás nélkül is kevesebb százalékokkal minősítenek, mivel ugyanazon, vagy adott esetben még rosszabb egészségi állapotra is kevesebb egészségkárosodási százalékot adnak. Így tehát, nem tényleges állapotjavulásról, hanem trükkös csalással elkövetett százalékjavításról beszélhetünk. De mivel az zsarolással rákényszerített áldozat "a 2011.évi XCXI. törvény ismeretében" maga kérte ezt a felülvizsgálatot, "önként" vállalta a brutális feltételeket. Magyarán csapdába kerültek a rokkantak. Ha önként kérik a felülvizsgálatot, azért vesztik el a rokkantsági nyugdíjjogosultságukat és nagy valószínűséggel a nyugdíjuk összegét is, ha meg nem, akkor azért.

De még az sem igaz, hogy akit ugyanazzal a egészségkárosodási százalékértékkel minősítenek mint korábban, az biztosan rokkantsági ellátást kap változatlan összeggel. Ha "rehabilitálható" minősítést kap, töredékére eshet az ellátása, és max 3 évig kapja.

És ez is súlyos csalás az állam részéről. Attól, hogy valakit "rehabilitálhatónak" minősítenek, a betegsége miatti keresetvesztesége még nem szünik meg. A rehabilitáció egy folyamat, akkor sikeres, ha korábbi keresőkepessége, amiből a járulékait vonták, helyreáll. Ha valóban helyreáll a sikeres rehabilitácós eljárásnak köszönhetően, megszűnik a káresemény, akkor ténylegesen indokolatlanná válik a rokkantnyugdíj. De az, hogy a rehabilitációs folyamatot azzal kezdják, hogy a jogosultat megfosszák jogos járandóságától, utazási kedvezményétől, az embertelen aljas csalás. Ráadásul éppen a rehabilitácó sikeressége ellen hat. Beszűkíti az egyén lehetőségeit, és a leépülés irányába hat.


# aperten

tiszavirág69 # 2013.03.14. 16:21

A véglegeseket eddig is behívhatták bármikor,
nem volt törvénybe foglalva, hogy tilos.
ezt ne is várjuk, hogy beleírják.
Majd meglátjuk a nagy csúszásokba hogy férünk bele,
az idő mindenesetre nekünk dolgozik.

huta # 2013.03.14. 15:54

kati.n:

1955.01.01 után születettek rehabilitációs ellátást kapnak, ahogy írtad is. De nem max 3 évig, hanem felülvizsgálatig. Ismerőseim elmondásai szerint, ha a reá eső nyugdíjkorhatár előtt öt éven belül elvégzik a felülvizsgálatot, és állapot javulás nincs, akkor rokkantsági ellátást kapnak változatlan összegben, természetesen nyugdíjakkal egyenlő mértékben emelik.

kati.n # 2013.03.14. 15:31

Balsai alkotmánybírót ki akarja záratni a Rendőr szakszervezet!
http://www.frsz.hu/…-11_6312.php

Érdekes hír a szolgálati nyugdíjak eltörlésével kapcsolatos alkotmánybírósági ügyben!
Ez a bíró tárgyalta a rokkantsági nyugdíjak eltörlését, és mondta ki a jogfosztásunkra, hogy ez alkotmányos volt!

kati.n # 2013.03.14. 15:19

Mi lesz a véglegesekkel?
A CXCI törvényben egyetlen szó sincs a volt véglegesített rokkantsági nyugdíjasokról. Mintha ők nem is léteznének.Mintha nem is rendelkeznének jogerős közig. határozatokkal vagy jogerős bírói ítéletekkel arról, hogy állapotuk végleges és felülvizsgálatuk nem szükséges.
Az 1955. jan. 1. után születettek 2012. jan. 1-től rehabilitációs ellátást kapnak. Ez a törvény szerint max. 3 évig adható. A törvény alkotói elfelejtették, hogy a három év letelte után rokkantsági ellátást kellene autómatikusan kapniunk -kapnunk - az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig. Ekkor ennek az összegnek - amit minden évben emelni kellene a mindenkori nyugdíjemelés mértékével - automatikusan át kellene alakulni öregségi nyugdíjjá. Ez így lenne jogos. Már ha egyáltalán jogról beszélhetünk a visszamenőleges jogfosztás után.
Ehhez képest mindenki tudja, mi történt. Levélben minket is megfenyegettek, hogy kérjük az új komplex felülvizsgálatot, mert különben egy fillért sem kapunk. Mint ahogyan ezt Aperten esete is mutatja.
Áprilisban ismét tárgyalja a CXCI törvényt a parlament. Módosítani akarják. Kiváncsi vagyok, hogy időközben rájöttek-e, hogy voltak valaha Magyarországon véglegesített rokkantsági nyugdíjasok is.

liza56 # 2013.03.14. 14:26
fehér szakáll Sajnálom hogy azt gondoljátok hogy a véglegeseket nyugton hadják, ha pedig így-lenne mért nem hozzák nyilvánosságra.Azért hogy idegileg felmondjunk félünk mert tudjuk hogy az nem számít már hogy betegek vagyunk, ha nem az hogy kirakhassanak a rendszerből én sem voltam rehabilitálható és végleges voltam, mégis rehabilitációs járadékot kapok mert csak 55-éves voltam most töltőm nemsokára az 5
  • et de én már nem leszek védet mért?Azért mert állandóan emelik a nyugdíj korhatárt ládásul fél évente egy évet kérdem meddig kell még félni azért mert Ratkó gyerek vagyok nem jár semmi én is ledolgoztam több mind 30-évet 12-éve beteg lettem ha kidobnak nem fogok tudni dolgozni és onnantól vége
2009-be komp lesz új minősítést kaptam 60%-ot, de semmiféle papírt nem kaptam hogy mit vettek figyelembe csak egy végzést amire az volt írva hogy fellebbezésnek helye nincs 15-nap után
megrokkant # 2013.03.14. 11:21

aperten. Én az egészhez csak annyit fűznék hozzá. 2014-be a polics ugyan ugy elfog tünni a sülyesztőbe , mint az elődje. Csak saját magának köszönheti. Ha a törvény megszavazásakor 2011 december végén NEM-et nyomott volna csak 50000ft büntetéssel megúszta volna. A havi jővedelméből röhögve kitudta volna fizetni. És akkor lett volna valami féle becsülete is. Tudott volna arra hívatkozni, hogy én nemet nyomtam. Mivel nem ezt tette, viseli a következményeit a jővőbe is.

aperten # 2013.03.14. 10:10

Fehér szakáll, tudod a rokkansági nyugdíjat mindenkitől elvette az állam. Pontosabban, zsarolással arra kényszerítette, hogy olyan ellátást kérjen helyette, aminek lényegesen rosszabbak a jogosultsági feltételei.
Én meg nem engedtem a zsarolásnak, és követelem a jogerős végrehajtható határozat tiszteletben tartásást. Ennyi.


# aperten

klarissa # 2013.03.14. 09:31

Szerintem azt a tényt kellett volna jobban hangsúlyozni, hogy a bíróság által megítélt ellátást hónapok óta nem kapja meg Kollár úr. Márpedig a bíróság ítélete hatályos. Az elmaradt pénz kamatostól jár az érintettnek.
Darák bíró a napokban beszólt a miniszterelnöknek, hogy a bíróság ítéletével nem lehet játszani!
Kollár úr érvelése világos, tiszta, jogos, a Strassbourgi Bíróság előtt biztosan megáll!

belerokkant # 2013.03.13. 19:29

Jó estét!!

Ma RTL. klub. Házon kivül cimü müsorban: KOLLÁR TIBOR, APERTEN (aki lenyomott egy sallert a komlói pogármesterneik) 22,40-kor

Fülcimpa # 2013.03.13. 16:07

Frissek-ropogósak:
http://sgforum.hu/listazas.php3?…
(Nem fanyalogni - továbbküldeni!..:))

exrokki? # 2013.03.13. 12:10

Megtaláltam,kösszi


Sziasztok!

exrokki? # 2013.03.13. 12:08

Fehér szakáll!
Ezt honnan másoltad megtudnád írni?

K.T.: A jogerős tb határozatok, és a jogerős ítéletek viszont rokkantsági nyugdíj fizetését írják elő. Ezek teljesítésére az államnak közjogi kötelezettsége van. A jogerőt nemcsak az állampolgárnak, hanem a törvényhozásnak is tiszteletben kell tartani. Egy fizetési kötelezettség jogcímét a kötelezett a jogosult hozzájárulása nélkül nem változtathatja meg.


Sziasztok!

éhes # 2013.03.13. 08:17

Muci58!
Vagy kiakadt,vagy vmilyen formában,de nem működött az oldal.Ez most kiváncsiság volt,még a ?-eket is csak nagyon későn tudtam vissza nézni.Bocs.

george2 # 2013.03.12. 19:58

Értlek,tehát én kisebb szivatásnak éRtElmeztEm mint ami...Tök király cinikus mint a Fid SS,...
Csak a pénzbEni ellátaást bukjuk el,az eü ellátást nem,mert azért fizethetünk ha élni akarunk.Gyönyörű banda...

Kuszaszem már helyretette a dolgokat.308 ft az Euro...

klarissa # 2013.03.12. 19:25

George2! Szerintem csak majdem jól érted, mert nem "ellátnak és ezután fizetheted", hanem: a visszaminősítés jogerőre emelkedése időpontjától kell fizetned. Tehát ha pl.holnap jogerőre emelkedik a határozatod, és decemberben mégy orvoshoz, a holnaptól decemberig tartó időszakra is be kell fizetned visszamenőleg a TB járulékot.

exrokki? # 2013.03.12. 18:58

Sziasztok!
Valakinek már van valami fejleménye a Strasbourgi ügyekből kapcsolatban??????????????????
Vagy valaki ha tudna valami információt,kérném írja meg.


Sziasztok!

george2 # 2013.03.12. 17:58

Ha jól értem,ellátnak,de aztán irásban tájékoztatnak,hogy ezután fizethetem a 6600 ft havi járulékot.Ha nem fizetem,majd a NAV behajtja.
Most akkor ennek örüljek,hogy milyen rendesek???

hkati2 # 2013.03.12. 17:44

Talán ez is segítség lehet! http://www.penzcentrum.hu/…1035725.html

muci58 # 2013.03.12. 15:08

Éhes! A ??? kinek szól?